Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

εγγυητής σε στεγαστικό

Recommended Posts

Με συγχωρεις αν ο τροπος μου σε ενοχλησε...το "ρε κοπελια "ειναι μια εκφραση που χρησιμοποιω συχνα...χιουμοριστικα συνηθως.ΚΑι παλι συγγνωμη και καλα ξεμπερδεματα.

εντάξει sorry και απο εμένα αλλά μου δάνηκε σαν να ειρωνεύεσαι.

τλπ αυτό που με καίει είναι αν μπορούν να πάρουν το σπίτι του εγγυητή εφόσον κ εκείνος το χρωστάει στην τράπεζα απο την οποία πήρε δάνειο.

εκτός απο αυτό το οποίο είναι με δάνειο δεν έχει κάτι άλλο στο ονομά του κ βέβαια σιγά μην ππληρώσει μετρητά. τι θα τον βάλουν φυλακή?

Διαφημίσεις

καλημέρα και καλή εβδομάδα!

δεν βρήκα που αλλού μπορούσα να βάλω αυτό το μήνυμα κ το έβαλα εδώ.

λοιπόν όποιος έχει γνωστό δικηγόρο κ ειδικά σε τράπεζα μπορεί να βοηθήσει.

ο αντρούλης μου λοιπόν πριν απο αρκετά χρόνια πήγε κ μπήκε εγγυητής στο στεγαστικό δάνειο της αδελφης του ύψους 300.000 ευρώ! μάλιστα τριακόσιες χιλιάδες ευρώ.

το θέμα είναι πως της παίρνουν το σπίτι κ θέλω να ξέρω τι γίνεται με τον εγγυητή. μπορούν να του πάρουν το σπίτι ? το οποίο είναι με δάνειο κ αυτό σε άλλη τράπεζα. τι μπορούμε να κάνουμε σε αυτή την περίπτωση? να μου γράψει το σπίτι πχ?κ το αμάξι?μπορούν να τον βάλουν μέσα? είναι ελέυθερος επαγγελματίαε μπορούν να του πάρουν το φορτηγό? πως μπορούμε να προστατευτούμε?

ευχαριστώ.

Κούκλα μου, αν όλα όσα γράφεις είναι ακριβή δεν πρέπει να ανησυχείς. Ο άντρας σου προφανώς δεν μπήκε εγγυητής. Απλά όταν η αδερφή του πήρε το δάνειο έδωσε τα στοιχεία του για επικοινωνία σε περίπτωση που δεν έβρισκαν την ίδια.

Αν έμπαινε εγγυητής θα είχε προσημιώσει κάτι, ακίνητο ή κατάθεση. Εφόσων το σπίτι σας φέρει βάρος μίας μόνο υποθήκης (υπέρ της τράπεζας που σας έδωσε το δάνειο) δεν έχεις λόγο να αγχωνεσαι.

Για να επιβεβαιώσεις το αν το σπίτι σας είναι υποθηκευμένο μόνο μία φορά, θα πρέπει να πας στο υποθηκοφυλάκιο. Αλλά μπορείς να το δεις χρησιμοποιώντας τη λογική σου: Εάν η αξία του ακινήτου είναι κοντά στο δάνειο που πήρατε, τότε δεν έχει άλλο βάρος. Αν όμως το δάνειο ήταν πολύ μικρό σε σχέση με την αξία του σπιτιού ψάξτο στο υποθηκοφυλάκειο.

Εγγυητής δεν μπαίνεις απλά με τον λόγο σου για τόσο μεγάλες αξίες (300.000)

(ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ)

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...

Κούκλα μου, αν όλα όσα γράφεις είναι ακριβή δεν πρέπει να ανησυχείς. Ο άντρας σου προφανώς δεν μπήκε εγγυητής. Απλά όταν η αδερφή του πήρε το δάνειο έδωσε τα στοιχεία του για επικοινωνία σε περίπτωση που δεν έβρισκαν την ίδια.

Αν έμπαινε εγγυητής θα είχε προσημιώσει κάτι, ακίνητο ή κατάθεση. Εφόσων το σπίτι σας φέρει βάρος μίας μόνο υποθήκης (υπέρ της τράπεζας που σας έδωσε το δάνειο) δεν έχεις λόγο να αγχωνεσαι.

Για να επιβεβαιώσεις το αν το σπίτι σας είναι υποθηκευμένο μόνο μία φορά, θα πρέπει να πας στο υποθηκοφυλάκιο. Αλλά μπορείς να το δεις χρησιμοποιώντας τη λογική σου: Εάν η αξία του ακινήτου είναι κοντά στο δάνειο που πήρατε, τότε δεν έχει άλλο βάρος. Αν όμως το δάνειο ήταν πολύ μικρό σε σχέση με την αξία του σπιτιού ψάξτο στο υποθηκοφυλάκειο.

rea αυτο δεν το σκεφτηκα.μου φαινεται λογικο αυτο που λες.να υποθηκευσουν υποθηκευμενο?οποτε mamavicky μηπως απλα κρατησαν στοιχεια επικοινωνιας...

children=world:D

happy children=better world:wink:

μα τότε δεν είχαμα χτίσει εμείς το σπίτι μας....απλά το εκκαθαριστικό του πήγε κ τους ενέκριναν το δάνειο+υπόγραψε εννοείται.

μια φορά που δεν πλήρωναν πάλι πήρε κάποιος απο την τράπεζα κ του είπε κοιτάξτε πείτε της να πληρώσει γιατί είναι κρίμα να χάσει το σπίτι της κ όταν τους είπε εμένα γιατί με παίρνετε του είπαν επειδή ξέρουμε πως είστε αδελφός της κ να της πείτε να πληρώσει.δεν ζητάμε τα χρήματα απο εσάς.....

όσο για το φορτηγ'ο κ αυτό με leasing είναι......

Πάντως και εγγυητής να είχε μπει, θα πρέπει η τράπεζα να μη μπορεί να εισπράξει την οφειλή της από την αδερφή του ή πλειστηριάζοντας το υποθηκευμένο (προφανώς) ακίνητο της αδερφής του.

Σου ξαναλέω δεν έιμαι δικηγόρος, απλά κάποτε, πριν παντρευτούμε, με τον άντρα μου είπαμε να πάρουμε ένα οικόπεδο και πήραμε το δάνειο σε ελβετικά φράγκα με ισόποση εγγύηση τις καταθέσεις μας. Ο ένας είχε εγγυηθεί για τον άλλο.

Ελπίζω να μην είμαι λάθος.

ΥΓ σε ένα ακίνητο μπροείς να εγγράψεις 1,2 3 κλπ υποθήκες, ανάλλογα με το κάλυμα. Δηλ σε ένα ακίνητο 300 μπορείς να εγγράψεις δύο υποθήκες για δάνεια πχ 100+100

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

Διαφημίσεις

(ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ)

Χμ.. Αν έχει βάλει υπογραφή αποκλείεται να είναι αντίκλειτος(έτσι ονομάζεται αυτός που ορίζεις ότι μπορεί να επικοινωνεί η τράπεζα σε περίπτωση που δεν σε βρίσκει) γιατί δεν χρειάζεται υπογραφή προκειμένου να μπεις ως αντίκλειτος.

Οπως και να έχει ψάξτο καλά..... γιατί είναι πολλά τα λεφτά Αρη!!

Υ.Γ Εννοείται ότι δεν μπαίνεις με τον λόγο σου εγγυητής αλλά με το εκκαθαριστικό της εφορίας.

μα τότε δεν είχαμα χτίσει εμείς το σπίτι μας....απλά το εκκαθαριστικό του πήγε κ τους ενέκριναν το δάνειο+υπόγραψε εννοείται.

μια φορά που δεν πλήρωναν πάλι πήρε κάποιος απο την τράπεζα κ του είπε κοιτάξτε πείτε της να πληρώσει γιατί είναι κρίμα να χάσει το σπίτι της κ όταν τους είπε εμένα γιατί με παίρνετε του είπαν επειδή ξέρουμε πως είστε αδελφός της κ να της πείτε να πληρώσει.δεν ζητάμε τα χρήματα απο εσάς.....

όσο για το φορτηγ'ο κ αυτό με leasing είναι......

Νομίζω οτι αυτά που έχω τονίσει με bold είναι όλο το ζουμί

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

mamavicky είμαι δικηγόρος και μπορώ να σε βοηθήσω στο περίπου.

ξεκίνα από το γεγονός ότι για να μπεις εγγυητής, να υπογράψεις υπέρ ενός δικού σου ατόμου σε στεγαστικό δάνειο, σου δίνουν αντίγραφο. είναι υποχρεωμένοι από το νόμο. εκεί φαίνονται όλοι οι όροι, οι συνήθεις παραιτήσεις που βάζουν οι τράπεζες να υπογράψουν οι εγγυητές από τις προστατευτικές ρήτρες του νόμου υπέρ εγγυητών.

συνηθίζεται δηλαδή στα έγγραφα της τράπεζας να αναγράφεται ότι ο εγγυητής ευθύνεται εις ολόκληρον με τον δανειζόμενο, ως πρωτοφειλέτης, παραιτούμενος από ένσταση διζήσεως, από τα πάντα όλα σε ό,τι αφορά τις ενστάσεις που έχει ως άμυνα από το νόμο ο εγγυητής.

αν ο άντρας σου δεν το έχει, να το ζητήσει από την τράπεζα. μην ανακατέψει την κουνιάδα.

και φυσικά η τράπεζα δεν θα σκάσει από πού θα τα πάρει, την νοιάζει να τα πάρει. σε ό,τι ευθύνεται ο δανειζόμενος, ευθύνεται και ο εγγυητής.

το ότι ο εγγυητής έχει προσημείωση σε δικό του ακίνητο είναι αδιάφορο. δεν υπάρχει περιορισμός στην εμπράγματη εξασφάλιση.

επίσης η τράπεζα για να βάλει τον άντρα σου εγγυητή χρειάστηκε μόνο τη φορολογική του δήλωση. αυτοί κάνουν μόνοι τους έρευνα. δεν είναι απαραίτητη η προσημείωση σε ακίνητο του εγγυητή. αρκεί να προκύπτει από τη φορολογική του δήλωση η οικονομική του φερεγγυότητα.

να πάει ο σύζυγος άμεσα στην τράπεζα να ζητήσει αντίγραφο της δανειακής σύμβασης, να διαβάσει τους όρους προσεχτικά. το πιο πιθανό είναι να μην αντιληφθεί μόνος του τί γράφει, πόσο επικίνδυνοι είναι οι όροι. έτσι υπέγραψε και τώρα δεν ξέρει τί πρόκειται να του κάνουν. θα πάει σε δικό του δικηγόρο το αντίγραφο και θα τον κατατοπίσει. όσο αργεί η διευθέτηση των δόσεων, τόσο εγκυμονεί τρίδυμα-τετράδυμα... το ανεξόφλητο δάνειο.

ό,τι χρειαστείς, ρώτα. θα το παρακολουθώ το θέμα.

δηλαδή sevoula μου μπορούν να πάρουν το σπίτι μας ενώ εμείς το χρωστάμε στην τράπεζα? έχεις τέτοιες περιπτώσεις? εμείς έτσι κάπως μείναμε ήσυχοι. εγώ είπα στον άντρα μου να την παρει τηλ κ να της πει πως τον πήρε η τράπεζα κ είπε πως θα περιμένουν απο εκείνον να πληρώσει και τέτοια διάφορα μήπως κ φιλοτιμηθεί να μείνει εκεί κ να το πληρώνει ο άντρας της.

σκέψου λίγο ψύχραιμα όσο δύσκολο κι αν σου φαίνεται!

ξεκινάς από το αντίγραφο της δανειακής σύμβασης. μπορεί να μην είναι καν εγγυητής. μπορεί να μην έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων του ως εγγυητής, αν και λίγο απίθανο για τραπεζική τακτική.

τα άλλα θα τα δεις στην πορεία, βήμα βήμα. μην προτρέχεις. και μην απευθύνεστε σε λάθος ανθρώπους. η κουνιάδα σου είναι ακατάλληλος άνθρωπος για συνεννόηση.να πάτε το αντίγραφο σε δικηγόρο γνωστό σας. πόσο να σας πάρει; είναι ανάγκη να το κάνετε όσο πιο γρήγορα γίνεται. εκείνος θα σας κατευθύνει, ζορίζοντάς την κατάλληλα και δίνοντάς σας οδηγίες.

αν η τράπεζα δεν τα παίρνει από τον πρωτοφειλέτη θα τα ζητήσει από τον εγγυητή, με τόκο φυσικά, και εξαρτάται τί όρο έχει μέσα η δανειακή σύμβαση.

για να καταλάβεις,

ο άντρας σου είναι σαν να έχει δύο δάνεια, το δικό σας και της αδερφής του, αν δεν πληρώνει εκείνη. το ότι έχετε προσημείωση...

η τράπεζα θα βάλει και 2η προσημείωση για εξασφάλισή της. δεν είπα ότι θα το πλειστηριάσει με τη μία. αλλά έτσι κι αλλιώς τα πράγματα είναι σοβαρά.

η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων (ιδίως ακινήτων) για όσο διάστημα κάποιος είναι υπόχρεος είναι άκυρη ως καταδολιευτική. δηλαδή η τράπεζα δεν είναι μαλ... θα ακυρώσει την όποια μεταβίβαση γίνεται για να την σκαπουλάρει ο άντρας σου.

Διαφημίσεις

Να προσυπογράψω κι εγώ όσα λέει η συνάδελφος sevoula:p

Αυτή τη στιγμή ο άντρας σου οφείλει ό,τι οφείλει και η αδελφή του. Απλώς προηγείται στην εξόφληση η αδελφή του.

Πιθανότητες:

1.Η αδελφή πληρώνει. Όλα καλά. Ησυχάζετε.

2.Η αδελφή δεν πληρώνει. Η τράπεζα μπορεί α) να βγάλει το σπίτι της στο σφυρί και β) να τα ζητήσει από τον άντρα σου. Αν στο δάνειο που υπέγραψε ως εγγυητής, και που πρέπει απαραιτήτως να πάρετε αντίγραφο, έχει παραιτηθεί από την λεγόμενη ένσταση διζήσεως, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν μπορεί ο άντρας σου να πει στην τράπεζα "πρώτα θα κάνετε πλειστηριασμό στο σπίτι της και μετά θα τα ζητήσετε από μένα". Δυστυχώς σχεδόν όλες οι συμβάσεις δανείου βάζουν τους εγγυητές να παραιτηθούν από την συγκεκριμένη ένσταση:(.

3.Η τράπεζα αποφασίζει να μην κυνηγήσει κατευθείαν τον άντρα σου και να βγάλει το σπίτι της αδελφής στο σφυρί. Στο ποσό του αρχικού δανείου θα προστεθούν οι τόκοι, τα έξοδα πλειστηριασμού κλπ. και θα βγει σούμα. Ό,τι πιάσει το σπίτι θα αφαιρεθεί από αυτό το ποσό. Για τα υπόλοιπα θα ευθύνεται ο άντρας σου. Δυστυχώς πάλι η πρακτική δείχνει ότι στους πλειστηριασμούς τα σπίτια πωλούνται (χάρη στα κοράκια) σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που αξίζουν :(.

4. Η τράπεζα αποφασίζει να κυνηγήσει τον άντρα σου είτε για όλο το ποσό είτε γι' αυτό που περίσσεψε να οφείλεται μετά τον πλειστηριασμό. Εννοείται ότι μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία πλειστηριασμού και για το δικό σας σπίτι. Αν στο μεταξύ έχει φροντίσει να στο μεταβιβάσει, υπάρχει ενδεχόμενο να σας πάει στο δικαστήριο και να ισχυριστεί ότι η μεταβίβαση του σπιτιού έγινε εικονικά για να την εξαπατήσετε, άρα είναι άκυρη ως καταδολιευτική. Πέρα από τα περιουσιακά του στοιχεία, όποιος οφείλει κινδυνεύει και με προσωπική κράτηση. Κοινώς να πάει φυλακή. Ασφαλείς είναι μόνο όσοι έχουν περάσει τα 65 (μάλλον όμως απέχετε από αυτό το ηλικιακό όριο). Στην πράξη πάλι, η προσωπική κράτηση δεν είναι εύκολο να γίνει. Κατ' αρχάς δυσκολεύεσαι τρελά να πετύχεις δικαστικό επιμελητή που να την αναλάβει. Με το σπίτι σας όμως υπάρχει θέμα.

Αυτά και από μένα. Εύχομαι να ξεμπλέξετε εύκολα και γρήγορα!

για να δούμε τι θα δούμε με τον αντρα μου εχουμε πλακωθεί για αυτο κ δεν μιλαμε.παντως δεν εχει αντιγραφο σιγουρα γιατι δεν του εδωσαν.μπορω να παρω εγω κ να το ζητησω απο την εμπορικη?παντως η κουμπαρα μου ειχε μπει εγγυήτρια σε καταναλωτικό για καποιον ο οποιος δεν πληρωνε κ ουτε εκεινη τα δινει κ απλα την εχουν μαυρισει κ δεν μπορει να εχει τιποτα στο ονομα της.λοιπον μιλησε η αλλη η αδελφη με τον γαμπρο κ της ειπε πως ο δικηγορος του υου ειπε πως τωρα θα ψηφιστει νομος για οσους δεν μπορουν να πληρωσουν να δωσουν το ποσο που πηραν.............

Mamavicky, συμφωνώ με αυτά που έγραψαν οι συνάδελφοι παραπάνω. Θέλω όμως κι εγώ να σου τονίσω ότι πρέπει να κάνετε κάτι άμεσα. Επικοινωνήστε με την τράπεζα και ενημερωθείτε, και μετά αν είναι άσχημα τα πράγματα, ελάτε σε επαφή με δικηγόρο.

Δεν μπορεί να βασίζεστε ούτε στο τι λέει ο δικηγόρος του φίλου του φίλου, ούτε βέβαια κάποιοι άγνωστοι στο φόρουμ που δεν έχουν όλες τις λεπτομέρειες. Μην το αναβάλετε άλλο!

Καλό κουράγιο!

Διαφημίσεις

Αντίγραφο του συμβολαίου δύσκολα θα δώσουν σε σένα. Προσωπικά δεδομένα βλέπεις. Ακόμα και να έχεις, ας πούμε, ξάδελφο τον υπάλληλο της τράπεζας και να σε εξυπηρετήσει στο φιλικό, αν το ψάξει κάποιος, μπορεί να μπλέξει ο άνθρωπος και πειθαρχικά και ποινικά.

Παίρνουν τόσοι και τόσοι δάνεια κρυφά από συζύγους και λοιπούς συγγενείς που οι τράπεζες τα προσέχουν αυτά τα πράγματα.

Για καφέ στο Δεληγιάννη μας βλέπω...

:lol:

Επίσης, ξέχασα να γράψω: πολύ σωστή η συμβουλή της Ζέττας για μεταφορά των χρημάτων σε άλλη τράπεζα.

Συμφωνώ κι εγώ με την peony. Κι αν έχετε λογαριασμό σ' αυτήν την Τράπεζα, μεταφέρετε τα χρήματα σε άλλη, άμεσα.

εξυπακούεται.

πίστεψέ με έχουν ακριβή εικόνα κάθε περιουσιακού σας στοιχείου, κινητού, ακινήτου, ενοικίου,αυτοκινήτου, μεταβιβάσεων, τηλεφώνων, ισολογισμών, φορολογικής δήλωσης,....

δεν χρειάζεται να τα δώσει κάποιος.

είναι όλοι φακελωμένοι και όχι μόνο σε τράπεζες...

καλημέρα!

εχθές είχαν οικογενειακό συμβούλιο κ μάλλον θα μείνει στο σπίτι κ θα το πληρώνουν κανονικά αλλά της ειπε ο πεθερός πως αν τελικά προκύψει κάτι άλλο μετά να πουλήσει το ένα μισο που εχει 70.000 (αυτο σιγουρα θα γινει βρεθηκε αγοραστης)οπότε παμε στα 230 το σπίτι που μένουν σίγουρα πιάνει το λιγότερο 200 οπότε τα 30 ας τα δινει κ ας μην εχει σπιτι.

ευχαριστώ όλες σας που ασχολήθήκατε ειλικρινά.