Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Μαγειρεύουμε χωρις άγχος!

Recommended Posts

Επειδή είμαι λίγο πελαγωμένη στο θέμα δουλειες σπιτιου και οργάνωση αυτών τα ψιλοκαταφέρνω εφαρμόζοντας ιδεες γυναικών από το φόρουμ.

Λοιπον αν ενα πραγμα με το σπίτι δε με έχει αγχώσει ποτέ, είναι το μαγείρεμα. Παντα ξέρω τι θα μαγειρεψω,και έχω κ εναλλακτικές για κάθε μέρα.

Θα σας πω μερικα τιπς

1. Δεν κάνω ακριβες πλάνο φαγητών γιατί ξέρω οτι δεν θα το τηρήσω. Μόνο το εξής: πριν βγω για ψωνια γράφω λίστα απαραιτήτως! Στη λίστα ξεκινάω με τα κρεατικά που θα χρειαστω πχ για μια εβδομάδα

πχ 2 κοτόπουλα

1 κιλο κιμά

πέρκα φιλέτο

μπριζόλες

έπειτα της παρασκευής π.χ. φασολάκια

κ ύστερα τα συνοδευτικά

πχ 2 πακ μακαρόνια

1 πακ κανελόνια

1 πακ ρυζι

3 κιλα πατάτες

κ συνεχίζω με τα αλλα που χρειάζομαι, αν θέλω λάδι

αλάτι κλπ κ μετα σαλάτες δηλ ντομάτες 2 κιλά, μαρούλι, κουνουπίδι κ φρούτα

έπειτα γραφω τα άλλα που θέλω ν αγοράσω δηλ. τυριά αναψυκτικα, δημητριακά χυμούς κλπ.

Αν ψωνίζεις έτσι, δεν μένεις ποτε από κατι που θα μπορεις να μαγειρεύεις.

Ας πουμε οτι σκεφτηκες κοτόπουλο με πατάτες, μπορείς να το αλλάξεις κ τελικά να φτιάξεις κοκκινιστό κοτόπουλο με ρυζι ή κοτόσουπα. Τα έχεις όλα κ φτιάχνεις ότι θέλεις.

2. Επίσης έχω κάνει μια λίστα με τα φαγητά που μαγειρέυω και τα σημειώνω δίπλα με ημερομηνίες έτσι ώστε να μη φτιάχνω συνέχεια τα ίδια.

¨Εχω γράψει όλα τα φαγητά που ξέρω να φτιάχνω και έτσι κοιτάω μια τη λίστα μου κ παίρνω ιδεες.

3. Πάω σούπερ τη Δευτέρα κ όχι το Σάββατο που γίνεται χαμός, νιώθω πιο άνετη.

4. Βγάζω κάτι απο την κατάψυξη κ αποφασίζω τι θα το φτιάξω όταν έχει ξεπαγώσει. (όταν δηλαδή πάω να το μαγειρέψω)

παρακαλώ γραψτε κι άλλες συμβουλές, για να πάρουμε και ιδέες βρε αδερφε:cool:

Όποια κοπελιά χρειάζεται βοήθεια ας ρωτήσει ότι θέλει:)

Διαφημίσεις

Ωραίο θέμα που με έχει απασχολήσει πολύ ……… ειδικά όταν έχεις μικρό παιδί δεν είναι πάντα εύκολο να μην είσαι σχετικά «οργανωμένος» σε αυτό το θέμα :P

Έχω ένα γενικό πλάνο στο μυαλό μου για το τι μαγειρεύω κάθε μέρα δηλαδή (καλά δεν είναι πάντα σταθερά αλλά έχω μια γενική ιδέα)

Δευτέρα Μακαρόνια

Τρίτη Κοτόπουλο

Τετάρτη Λαδερό

Πέμπτη Κιμάδες

Παρασκευή Όσπριο

Σάββατο Ψάρι

Κυριακή Κρέας

Αυτά είναι τα βασικά συστατικά και απλά κάθε φορά φροντίζω να είναι διαφορετικές οι συνταγές

Φροντίζω οι συνταγές που μαγειρεύω τις καθημερινές να έχουν πολύ λίγη ώρα για προετοιμασία (έχω και την μικρή από δίπλα που φωνάζει έλα μαμά έλα…….οπότε δεν με παίρνει για γκουρμεδιές).:mrgreen::mrgreen:

Επίσης έχω πάντα στην κατάψυξη κομμένα λαχανικά όπως πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, σπανάκι, πράσα (τα φτιάχνω με το που τα αγοράζω έτσι ώστε να μην βαρεθώ μετά και μου χαλάσουν)

Μυρωδικά όπως ο άνηθος, μαϊντανός διατηρούνται μια χαρά στο ψυγείο μέσα σε ένα ποτήρι νερό για τουλάχιστον 2 εβδομάδες

Με τον ίδιο τρόπο έχω διατηρήσει φρεσκότατο ακόμα και μπρόκολο

Το μαρούλι το πλένω, το στεγνώνω και το φυλάω σκεπασμένο σε χαρτί κουζίνας μέσα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο το ίδιο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Τώρα τελευταία δοκίμασα να βάλω στο μούλτι και την ντομάτα μετά τον χυμό στην κατάψυξη και έχω πάντα «φρέσκο» χυμό ντομάτας

Λοιπόν εγώ τι κάνω.....

Μαιντανό, άνιθο τα ψιλλοκόβω τα στεγνώνω και τα βάζω φρέσκα όπως είναι στην κατάψηξη.....όταν θέλω να μαγειρέψω βάζω κατευθεία. κατεψυγμένες κουταλίτσες...Κρατάνε την φρεσκάδα τους απίστευτα...

Το ίδιο ισχυει και με το ψωμάκι...Ζημώνω και μετά βάζω τις φρατζολίτσες στην καταψηξη σε μεριδούλες και όταν θέλουμε να φάμε αποψύχω απο το πρωί....

Ότι μαναβικό και φρούτο πέρνετε να ξέρετε διατηρήτε πολλές μέρες στην χάρτινη σακούλα του μπακάλη, χωρίς να το πλήνετε και καλά διπλωμένο, όταν θα θέλετε να φάτε αφαιρήτε την επιθυμητη ποσότητα, την πλένετε και την καταναλώνετε όπως επιθυμείτε.....

Να σας πω και κάτι άλλο που θα σας φανεί περίεργο αλλά εγώ το κάνω και πραγματικά είναι τέλειο και γευτηκαμε και νέες γεύσεις...ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ ΤΙΠΟΤΑ....πραγματικα

Παράδειγμα:

έχετε φτιάξει τοματοσαλάτα κλασσική (φετούλα, κρεμμυδακι, τομάτα, πιπεριά πράσινη, ελαιόλαδο, αλάτι ρίγανη)....

Αν περισέψει απο το μεσημεριανό φαγητό, πάρτε την σαλάτα και πολτοποιηστε την στο μπλέντερ, το μείγμα όπως είναι περυχύστε το σε ψωμάκια του τοστ ή αν δεν βαριέστε σε φρεσκό ανοιγμένο φύλλο πίτσας και ψήστε στο φούρνο κανονικά και στις 2 περιπτώσεις στο φούρνο, πραγματικά θα εκπλαγείτε..

(αν δεν καταναλώσετε άμμεσα το μείγμα βάλτε το σε μπώλ και στην κατάψυξη)

Παράδειγμα:

έχετε φτιάξει τοματοσαλάτα κλασσική (φετούλα, κρεμμυδακι, τομάτα, πιπεριά πράσινη, ελαιόλαδο, αλάτι ρίγανη)....

Αν περισέψει απο το μεσημεριανό φαγητό, πάρτε την σαλάτα και πολτοποιηστε την στο μπλέντερ, το μείγμα όπως είναι περυχύστε το σε ψωμάκια του τοστ ή αν δεν βαριέστε σε φρεσκό ανοιγμένο φύλλο πίτσας και ψήστε στο φούρνο κανονικά και στις 2 περιπτώσεις στο φούρνο, πραγματικά θα εκπλαγείτε..

(αν δεν καταναλώσετε άμμεσα το μείγμα βάλτε το σε μπώλ και στην κατάψυξη)

Stellinula πολύ καλή η ιδέα σου :-D και πάντα αναρωτιόμουν τι θα κάνω την σαλάτα που πάντα περισσεύει:roll: (από εδώ και πέρα και αυτή στην κατάψυξη:mrgreen::mrgreen:)

Επίσης αυτό μου θύμισε τα "παντρεμένα φαγητά" που φτιάχνουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.:-)

Δηλαδή όταν περισσεύουν όσπρια την επόμενη ή μεθεπόμενη της φτιάχνουν μαζί με ρύζι ή κριθαράκι έτσι ώστε να φτουρίσει άλλο ένα φαγητό (κάποιες από αυτές τις συνταγές είναι πεντανόστιμες καλλίτερες και από το ίδιο φαγητό) :mrgreen::mrgreen:

Καλά ειδικά ρεβύθια με ρύζι είναι γιαμμμ:P:D:cool::cool:

Θα πρεπει να το κάνω κι εγώ αυτό με τα κατεψυγμένα λαχανικα, όλες το κάνετε απ οτι βλέπω,

καλύτερα λέτε θα είναι σε ταπερακια ή σακουλάκια?

μιλάω για άνιθο, μαιντανό, κρεμμύδι κλπ ψιλοκομμενα στην κατάψυξη.

Μάλλον για ταπεράκια το κόβω.

Διαφημίσεις

εγω τα βαζω σε σακουλακια, ειναι πιο ευκολα στην τακτοποιηση μεσα στην καταψυξη.

εγω επισης βαζω και τυρι τριμμενο, μυζηθρα ξερη απο το χωριο, σε ταπερ ομως στην καταψυξη.

Stellinula αυριο θα φτιαξω χωριατικη πιο πολυ ποσοτητα με σκοπο να περισσεψει...

668bab1939.png

Κορίτσια θα με θυμηθείτε την ώρα που θα τρώτε το πίτσακι με αυτήν την συνταγή....

Εγώ βάζω σε ταπεράκι πλαστικό τα μυρωδικά μου στην κατάψυξη.....

Να πώ κιάλλο τίp?

Σας δίνουν λεμόνια πολλάαααααα και δεν μπορείτε να τα χρησιμοπιείσετε όλα....Για να μην χαλάσουν και τα πετάξετε άδικα...Πάρτε παγοθήκες και κάντε λεμονοπαγάκια....Αφού παγώσουν καλά βάλτε τα σε μια πλαστική σακούλιτσα όλα μαζί στην κατάψυξη και έχετε λεμονάκι φρέσκο όλο το χρόνο.....βουαλά!!!

Κι εγώ δεν έχω ποτέ πρόβλημα τι θα μαγειρέψω. Καταρχήν, έχω φτιάξει μια λίστα με κατηγορίες φαγητών π.χ. συνταγές με κρεατικά, με όσπρια, με ζυμαρικά ..... και όταν το μυαλό κολλάει την συμβουλεύομαι. Τώρα μια φορά την εβδομάδα, συνήθως σ/κ ή δευτέρα φτιάχνω πρόγραμμα με το φαγητό ανά ημέρα. Κι εγώ έχω χωρίσει τις ημέρες π.χ. τρίτη ζυμαρικά, τετάρτη-παρασκευή όσπρια ή λαχανικά, πέμπτη κοτόπουλο κτλ....

Όσον αφορά τα ψώνια μπορεί να πάω 2 φορές την εβδ. σούπερ αλλά κάποιες φορές ψωνίζω ελάχιστα απαραίτητα που λείπουν και άλλες φορές παίρνω πράγματα για όλο το μήνα π.χ. ρύζια και ζυμαρικά ή αναλόγως των προσφορών.

Μυρωδικά και εγώ βάζω στην κατάψυξη.

Το πρόβλημά μου είναι όμως στο πότε να μαγειρέψω αφού έχω συνηθίσει να μαγειρεύω το μεσημέρι και μετά να τρώω το φαγητό φρέσκο χωρίς ξαναζεστάματα. Αυτό όμως είναι δύσκολο εάν θέλω να φτιάξω φαγητά όπως παστίτσιο. Σκεφτόμουνα πχ να το έφτιαχνα εξολοκλήρου από το προηγούμενο βράδι χωρίς να το ψήσω και να το βάλω στο ψυγείο και την επομένη να το βάλει η μητέρα μου για ψήσιμο. Φοβάμαι όμως μήπως αλλοιωθεί η γεύση των συστατικών στο ψυγείο όλη νύχτα π.χ κολλήσουν τα μακαρόνια, ή χαλάσει η μπεσαμέλ.

Παρομοίως και με άλλα φαγητά. Εσείς τι κάνετε σε αυτήν την περίπτωση φτιάχνετε το φαγητό και το αφήνετε να ψηθεί την επομένη?

1.12.2008- Αντίκρυσα το φως της ζωής μου.

Σε εμάς αρέσουν πολύ τα φαγητά που έχουν μέσα φρέσκια ντομάτα.

Κάτι λοιπόν που έμαθα πέρσι το καλοκαίρι και το εφάρμοσα ήταν το εξής:

Πήρα ντομάτες και όπως ήταν ολόκληρες τις έπλυνα, τις στέγνωσα και τις έβαλα δυο δυο ή τρεις τρεις σε σακουλάκια και μετά στον καταψύκτη.

Όλο το χειμώνα στο φαγητό μας έβαζα απο αυτές τις ντομάτες (όπως ήταν παγωμένες τις έριχνα μέσα στη κατσαρόλα) και το φαγάκι μας ήταν νοστιμότατο.

Έμεινα πολύ ευχαριστημένη και φέτος το καλοκαίρι έχω σκοπό τουλάχιστον 200 σακουλάκια να ετοιμάσω.

Ευχαριστώ το θεό που μου χάρισε δυο υπέροχες κορούλες

κοριτσια σας θαυμαζω!!

εγω εχω καθε μερα προβλημα με το φαγητο.

ο καλος μου αντρουλης δεν πολυτρωει λαχανικα.

προσπαθω να κανω αυτο που λετε, δηλαδη να βγαζω προγραμμα εβδομαδας αλλα δεν το τηρω παντα, αναγκαζομαι να πηγαινω στην λυση του κρεατος.

μαγειρευω τις πιο πολλες φορες το βραδυ και αυτο με βολευει.

τρωει ο ανδρας μου το φρεσκο φαγητο και μενει και για την αλλη μερα.

και εγω χρησιμοποιω πολυ την καταψυξη για λαχανικα.

668bab1939.png

Διαφημίσεις

Ούτε εγώ έχω συγκεκριμένο πλάνο... Απλώς προσπαθώ η εβοδμάδα να περιλαμβάνει ως κυρίως:

μια μέρα ζυμαρικά

μια μέρα κοτόπουλο

μια μέρα ψαρικό

μια μέρα κρεατικό

μια μερα λαχανικά

μια μέρα όσπρια

και μια μπαλαντέρ

δεν έχω συγκεκριμένες μέρες για το κάθε τι. Όπως τύχει.

Συνήθως μαγειρεύω απόγευμα ή βράδυ.

Έχω πάντοτε λίστα για το supermarket. Έχω ένα μπλοκάκι και μέσα στην εβδομάδα το συμπληρώνω με ότι βλέπω ότι τελειώνει. Φροντίζω πάντα να υπάρχει λίγο από όλα στο σπίτι.

Εκτός από τα φρέσκα υλικά έχω και λίγα κατεψυγμενα για περίπτωση που δεν έχω χρόνο να μαγειρέψω.

εχω δυο μπουμπουκακια

Το πρόβλημα μαγειρέματος λύνεται με το να μην μαγειρεύεις πολύ και δύσκολα. Πλην καλοκαιριού που τα παιδιά λείπουν συνήθως και τρώμε κυρίως σαλάτες παραγωγής μας (αλλιώς θα πεταχτούν) τον υπόλοιπο καιρό έχω μέσα στην εβδομάδα:

1) όσπρια,

2) ρύζι, (ρυζότα, σπανακο/πρασόρυζα), κλπ.

3) μακαρόνια,

4) λαχανικά (πατάτες παραγωγής μας φούρνου ή μαγειρευτές, φασολάκια, αρακά, κλπ),

5) μπαλαντέρ, (χθεσινό φαγητό, πίτσα, πίτα, τραχανά, αυγά (όταν βρίσκω πολλά), κλπ),

6) Σάββατο, ψάρια,

7) Κυριακή, κρέας ή έξω.

Το εφάρμοσα την τελευταία διετία που τα παιδιά μεγάλωσαν και πήραν τα πάνω τους από βάρος και τρώνε σχεδόν όλα τα φαγητά. Πάντως εγώ σώθηκα. Δεν χρειάζεται να προσέχω καθόλου τι τρώω από άποψη θερμίδων γιατί μέσα το σπίτι τρώμε προσεχτικά και έξω ότι θέλουμε. Έχασα και 2-3 κιλά που με ταλαιπωρούσαν χρόνια και ξεαγχώθηκα.