Afroditi D

ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ - Πασχαλινές λιχουδιές

    Recommended Posts


    Διαφημίσεις


    Τσουρέκια δεν εχω κάνει ποτέ μόνη μου ! Πάντα βοηθούσα την μητέρα μου & πέρυσι τα φτιάξαμε εδώ στο σπιτι μου.

    Πάντα στο πατρικό μου την Μ.Παρασκευή ήταν έτοιμα , λαχταριστά όμως άκρως απαγορευμένα ....μετα την ανάσταση όμως έιναι απο τα πρώτα εδέσματα που τρώω πριν καν το φαγητο!

    Από ότι έχω κατάλαβεί όμως οτι το μόνο που χρειάζεται το τσουρέκι ειναι να μην το "φοβάσαι" & να έχεις την υπομονη-χρόνο να το ζυμωθει κανα 3 φορές (συνταγές κυκλοφορούν πολλές και καλές , με τα ίδια υλικά πανω κάτω , φτιάξτε αυτή του έχει η μαμα σας , απο την γιαγιά σας) :D

    Φέτος έχω αποφασίσει πως θα το τολμίσω μόνη μου! Γράφω την συνταγή που φτιάχνει η μητέρα μου.

     

    ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

     

    Υλικά

     

    1 κιλό και δυο χούφτες αλεύρι

    (για τσουρέκια, εγω χρησ.το ROBIN)

    4 φακελάκια μαγιά ξηρή

    250 γραμ βούτυρο

    4 μεγάλα αυγά +1 κρόκο για άλλειμα

    200 γρ ζεστό γάλα

    1 2/3 κούπα ζάχαρη

    1 1/2 κουταλάκι μαχλέπι

    3 σπόρια κακουλέ(κάρδαμο)

    Λίγο αλάτι

     

    Εκτέλεση

    Ζέστανουμε το γάλα , διέλυουμε την μαγιά μεσα και πρόσθετουμε 2-3 χούφτες αλεύρι . Ανακάτευουμε καλά και άφηνουμε την μαγιά να γίνει . Μετά απο καμιά ώρα ήταν έτοιμη . Εντωμεταξύ ανακατέυουμε όλα τα άλλα υλικά μαζί εκτός από το βούτυρο που το βάζουμε να ζεσταθεί για λίγο και να λιώσει αλλά να μην κάψει . Κάνουμε ένα λακουβάκι στο μίγμα και ριχνουμε την μαγιά . Ζυμώνουμε :!::!::!: όσο μπορούμε τα υλικά ώστε να ομοιογενοποιηθούν και να γίνει μια μαλακή , πολυ αφράτη και κολλώδες ζύμη . Στο τέλος πρόσθετουμε το βούτυρο σιγά σιγά και τότε απλά τραβάμε προς τα πάνω την ζύμη και την στρώνουμε προς το στο κέντρο . Αυτό μέχρι να αποροφηθεί όλο το βούτυρο . Τώρα έχουμε μια ζύμη αφράτη ,που έχει σφίξει λίγο και δεν κολλάει .

    Τύλιγουμε μετά την λεκάνη με μεμβράνη , την σκέπαζουμε με μια κουβέρτα και την βάζουμε μέσα στον φούρνο που τον έχουμε ανάψει για πολύ λιγο πριν ωστε να είναι λιγο ζεστός .

    Μετά απο 1 1/2 ώρα , λογικά θα δείτε μην ζύμη να έχει σχεδόν ξεχιλήσει :D

    Την αναδίπλωνουμε λίγο και την βάζουμε παλι να γίνει . Αυτό το κάνουμε 3 φορές .

    Μόλις είστε έτοιμοι να πλάσετε τα τσουρέκια , τα κόβεται σε μπαλάκια και με ελαφρά αλευρωμένα χέρια τα πουδράρετε . Τα αφήνετε 5 λεπτά να σταθούν και μετά πλάθετε . Έτσι δεν απλώνουν στο ψήσιμο.

    Μετά πλέκουμε τις κοτσίδεςμας & τα άφηνουμε να γίνουν για 20-30-40 λεπτά.(όσο περισσότρο τόσο καλύτερα)

    Τα πασαλίβουμε με αυγό και αμύγδαλα και φούρνος....

    για 10 λεπτα μάλλον στους 180 C και για άλλα 10 μάλλον στους 170-160.

    Μέχρι να ροδίσουν.....

    (ο δικός μου φούρνος έχει υψ.θερμ. το 230 C )

    Για τα γεμιστά τσουρέκια σοκολάτας μόλις φτιάξετε τις λωρίδες για την κοτσιδα, τις τρυπάτε με μαχαίρι σε διάφορα σημεία και χώνεται ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Με τσιμπιές κλείνετε την πληγή και κάνετε την πλεξούδα.

     

    Καλή επιτυχία & Καλή Ανάσταση!


    Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Καλησπερα, Ποσα τσουρεκια βγαινουν;

     

    σωστη ! :D δεν το γράφω :lol: 4 με 5 τσουρέκια , 4 παχουλά θα έλεγα! :lol:

    το μυστικό για να δούμε αν τα τσουρέκια έχουν ψηθεί , είναι να τα χτυπήσουμε με το δάχτυλο.. τουκ τουκ ... και να ακούγετε σαν να είναι κούφια μέσα! :shock:


    Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    γιάμ--γι'αμ!!!! Ευχαριστούμε ΑΦΡΟΥΛΑ!!!

     

    Μπορώ να γράψω εδώ μια συνταγή για υπέροχα πασχαλινά κουλουράκια?

    :?::!:


    Love me or Hate me!

    I'm still gonna shine!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    γιάμ--γι'αμ!!!! Ευχαριστούμε ΑΦΡΟΥΛΑ!!!

     

    Μπορώ να γράψω εδώ μια συνταγή για υπέροχα πασχαλινά κουλουράκια?

    :?::!:

    τι ρωτάς Βικάκυ.... εννοείτε !!! :D:D:D και εδω κ όπου αλλού θέλεις.... :D


    Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Tα τσουρέκια θα τα δοκιμάσω φέτος πρώτη φορά. Τα φοβάμαι όμως, οπότε δεν έχω και πολλές ελπίδες. Λέω να ξεκινήσω από τώρα νά έχω περιθώριο για μία δύο αποτυχίες. Άσχετο, μήπως μπορείτε να μου πείτε πώς μπορώ να βάψω αυγά, έντονο κόκκινο, χωρίς όμως τις τοξικές βαφές του εμπορίου. Κάτι βιολογικές βαφές που αγόρασα πέρισυ, έβγαλαν ένα χλωμό χρώμα, που ήταν για κλάματα :cry:

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Tα τσουρέκια θα τα δοκιμάσω φέτος πρώτη φορά. Τα φοβάμαι όμως, οπότε δεν έχω και πολλές ελπίδες. Λέω να ξεκινήσω από τώρα νά έχω περιθώριο για μία δύο αποτυχίες. Άσχετο, μήπως μπορείτε να μου πείτε πώς μπορώ να βάψω αυγά, έντονο κόκκινο, χωρίς όμως τις τοξικές βαφές του εμπορίου. Κάτι βιολογικές βαφές που αγόρασα πέρισυ, έβγαλαν ένα χλωμό χρώμα, που ήταν για κλάματα :cry:

     

    Εγω καθε χρονο χρησιμοποιω τις μπογιες ΑΝΑΤΟΛΗ κ παντα μεσα στην κατσαρολα με το χρωμα ριχνω αρκετο ξυδι κ βγαινουν κατακοκκινα!!!

    Επισης τα αυγα θα τα εχεις εξω να ειναι σε θερμοκρασια δωματιου θα τα βαλεις με προσοχη στην κατσαρολα κ θα ριξεις κ μπολικο αλατι μεσα τα προστατευει απο το σπασιμο...σε χαμηλη θερμοκρασια κ οταν τα βγαλεις να προσεξεις αν εχει σπασει καποιο ετσι ωστε η βαφη να μην περασει μεσα. Ελπιζω να βοηθησα! :D

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Σταφιδόψωμο (Λαζαράκια)

     

    Συστατικά:

    2 κιλά αλεύρι για τσουρέκι

    600 γρ. ζάχαρη

    80 γρ. μαγιά μπύρας

    νερό στο οποίο έχουμε βράσει κανέλα

    αλάτι

    1600 γρ. σταφίδες

    2 κουταλιές της σούπας κονιάκ

    1½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο

    κανέλα, γαρίφαλο, γλυκόζη, σουσάμι

     

    Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι και από πάνω ρίχνουμε το ελαιόλαδο. Τρίβουμε το αλεύρι ανάμεσα στα δυο μας χέρια ώστε να ανακατευτεί καλά με το ελαιόλαδο.

    Κάνουμε στη μέση μια λακκούβα, λιώνουμε τη μαγιά της μπύρας σε χλιαρό κανελόνερο και την προσθέτουμε στη ζύμη.

    Ζυμώνουμε προσθέτοντας (αν χρειαστεί) κανελόνερο.

    Αφήνουμε τη ζύμη για περίπου 6 ώρες να φουσκώσει (πρέπει να ξεχειλίσει από τη λεκάνη).

     

    Αλέθουμε τις σταφίδες, προσθέτουμε κανέλα και ελάχιστο γαρίφαλο και ζυμώνουμε με το κονιάκ.

    Όταν ετοιμαστεί η ζύμη την κόβουμε κομμάτια (στο μέγεθος από μικρά ψωμάκια), τα πλάθουμε στενόμακρα , τα πλαταίνουμε, απλώνουμε από πάνω λίγο από το μείγμα της σταφίδας και κλείνουμε από πάνω τη ζύμη.

    Αν τα φτιάξουμε το Σάββατο του Λαζάρου, όπως είναι το έθιμο, τα πλάθουμε σαν ανθρωπάκια με σταυρωμένα χέρια για να "σταυρώσουμε το Λάζαρο" όπως λέγεται.

     

    Τοποθετούμε τα ψωμάκια πολύ αραιά (επειδή στο ψήσιμο θα φουσκώσουν) πάνω σε λαδόχαρτο μέσα σε ταψί.

    Σκεπάζουμε το ταψί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν (όταν ο χώρος είναι ζεστός χρειάζεται περίπου 1,5 ώρα).

     

    Για να δοκιμάσουμε αν έχουν φουσκώσει αρκετά πρέπει μόλις τα πιέσουμε με το δάκτυλό μας να ξανασηκώνονται αμέσως.

    Τα βρέχουμε από πάνω πολύ απαλά με διαλυμένη γλυκόζη και τα πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.

    Τα βάζουμε σε φούρνο 200 βαθμών και τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Tσουρέκια Γεμιστά

    Για τη ζύμη

    1 κιλό αλεύρι σκληρό

    60 γραμμ. μαγιά νωπή (από το φούρνο)

    200 γραμμ. νερό

    150 γραμμ. βούτυρο

    100 γραμμ. γάλα

    280 γραμμ. ζάχαρη

    5 αυγά

    1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

    1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι

    1/2 κουταλιά του γλυκού μαστίχα (τριμμένη)

    Για τη Γέμιση

    100 γραμμ. καρύδια

    100 γραμμ. σταφίδες ξανθές

    100 γραμμ. βύσσινο κομπόστα

     

    Για τη Γαρνιτούρα

    Κρόκο για το άλειμμα

    Αμύγδαλα

    Λίγη ζάχαρη άχνη

     

     

    1. Βάζετε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, το βούτυρο και το αφήνετε να λιώσει.

    2. Προσθέτετε το γάλα, τη ζάχαρη, τα αυγά, αφού προηγουμένως τα έχετε χτυπήσει ελαφρά.

    Τέλος ρίχνετε το αλάτι, τη μαστίχα και το μαχλέπι.

    3. Ανακατεύετε το μίγμα και το αφήνετε να σιγοβράσει.

    Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το ρίχνετε στο μίξερ.

    Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και την προσθέτετε στο μίγμα.

    4. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το ρίχνετε σιγά-σιγά στο μίγμα μέσα στο μίξερ. Το ζυμώνετε στην αργή ταχύτητα, μέχρι η ζύμη να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα.

    Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να το ζυμώσετε και με τα χέρια.

    5. Αφήνετε τη ζύμη για μισή ώρα να φουσκώσει.

    Στη συνέχεια τη χωρίζετε σε δύο κομμάτια και ανοίγετε το καθένα με τον πλάστη.

    6. Τοποθετείτε στην άκρη κάθε φύλου ανακατεμένα τα καρύδια, τα βύσσινα, τις σταφίδες.

    7. Τυλίγετε τα φύλλα σε ρολό και ενώνετε τις άκρες τους για να σχηματίσετε μία κουλούρα.

    Τις αφήνετε τις κουλούρες σε ζεστό μέρος για άλλη μισή ώρα μέχρι να φουσκώσουν.

    Τοποθετείτε τις κουλούρες σε βουτυρωμένο ταψί και τις αλείφετε ελαφρώς με λίγο χτυπημένο κρόκο αυγού.

    8. Μπορείτε να τις πασπαλίσετε και με αμυγδαλάκια.

    9. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για 40 λεπτά.

    10. Αφήνετε τα τσουρέκια να κρυώσουν λίγο και τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη.

     

    Μικρές συμβουλές: Όσο ψήνετε το τσουρέκι καλό θα ήταν να μην ανοίξετε το φούρνο γιατί με την αλλαγή της θερμότητας δεν θα φουσκώσει όπως επιθυμούμε.

     

    --------------------------------------------------------------------------------------------------------

     

     

    Τσουρέκι με φρούτα (στολεν)

     

    7 γρ. (ή 15 γρ. φρέσκια) Μαγιά σε σκόνη

    175 γρ. χλιαρό Γάλα

    350 γρ. (για όλες τις χρήσεις) Αλεύρι

    1 κουτ. γλ. Αλάτι

    1/2 κουτ. γλ. Κανελογαρίφαλα

    50 γρ. Βούτυρο

    1 (ξύσμα) Λεμόνι(α)

    25 γρ. Ζάχαρη

    40 γρ. ξανθές Σταφίδες

    40 γρ. μαύρες Σταφίδες

    80 γρ. (βερίκοκα,ανανάς,δαμάσκηνα) Ανάμεικτα Φρούτα αποξηραμένα

    400 γρ. Φλούδες Αμυγδάλου

    1 Αυγό(ά)

    50 γρ. Βούτυρο

    175 (marzipan-σε ζαχαροπλαστεία και μεγάλα σούπερ μάρκετ) Πάστα Αμυγδάλου

    'Aχνη Ζάχαρη

     

     

    Εκτέλεση:

    Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα.

    Σε λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι και τα κανελογαρίφαλα.

    Τρίβετε μέσα το βούτυρο.

    Προσθέτετε το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τα φρούτα και τα αμύγδαλα και ανακατεύετε.

    Κάνετε μία γούβα στο κέντρο και ρίχνετε μέσα το αυγό και το γάλα με τη μαγιά.

    Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε.

     

    Προσθέτετε λίγο γάλα (αν χρειάζεται) και ζυμώνετε για 10 λεπτά,

    να γίνει ζύμη ελαστική και απαλή.

    Σκεπάζετε και αφήνετε σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο (1-1 1/2 ώρα).

    Ζυμώνετε πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια για 2 λεπτά.

    Απλώνετε με πλάστη σε τετράγωνο κομμάτι (25 εκ. η πλευρά).

    Αλείφετε με το βούτυρο λιωμένο.

     

    Πλάθετε το marzipan σε μακρόστενο κομμάτι 23X10 εκ.

    και το βάζετε στο κέντρο της ζύμης.

    Διπλώνετε σε ρολό.

    Βάζετε σε βουτυρωμένο ταψάκι, σκεπάζετε και αφήνετε να φουσκώσει για 30 - 40 λεπτά.

    Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει, πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ

    (Γίνονται περίπου 60-80 κουλουράκια)

     

    ΥΛΙΚΑ

    1 κιλό βούτυρο (1/2 κιλό φρέσκο βούτυρο & 1/2 κιλό Βιτάμ)

    1 κιλό ζάχαρη

    10 αυγά

    3 κιλά αλεύρι

    3 φακελάκια μπέϊκιν πάουντερ

    5-6 βανίλιες

    1 ποτήρι γάλα

    1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού

     

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη ν' αφρατέψει και στη συνέχεια ρίχνουμε τους κρόκους. Προσθέτουμε τα ασπράδια των αυγών μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα και ανακατεύουμε. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, τις βανίλιες και το μπέϊκιν πάουντερ και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το γάλα και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.Κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα που έχουμε φτιάξει στο μίξερ και ζυμώνουμε καλά μέχρι που να γίνει η ζύμη μαλακιά και εύπλαστη και να μην κολλάει στα χέρια. Στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια σε διάφορα σχέδια και αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο γιατί θα φουσκώσουν. Αλείφουμε τα κουλούρια με αυγό κρόκο αραιωμένο με ελάχιστο νερό κατά προτίμηση και ψήνουμε περίπου 20-30 λεπτά για κάθε δόση σε φούρνο 200 C. Φυλάσσονται σε μπωλ αεροστεγώς κλεισμένα και διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

     

    DSC08515.JPG

    DSC08524.JPG


     

    «Να αμφιβάλεις, αν τ' άστρα είναι φωτεινά. Να αμφιβάλεις, αν ο ήλιος κινείται. Να αμφιβάλεις, αν η αλήθεια είναι αλήθεια ή ψέμα. Μα ποτέ μην αμφιβάλεις για την αγάπη μου.»

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

     

    ΥΛΙΚΑ

     

    2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ

    ½ ΚΕΣΕΔΑΚΙ ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΛΙΩΜΕΝΗ {ΚΡΥΑ}

    2 ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗ

    1 + ½ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΧΥΜΟ ΦΡΕΣΚΟΥ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ

    ½ ΚΟΥΤΑΛΑΚΙ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΣΟΔΑ

    1 ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΑΣ BAKING POWDER

    ½ ΦΛΙΤΖΑΝΙ ΚΑΦΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΦΕ

    2 ΒΑΝΙΛΙΕΣ

    ΞΥΣΜΑ ΑΠΟ 2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ

    1 ΠΡΕΖΑ ΑΛΑΤΙ

    1 KG KAI 1 ΧΟΥΦΤΑ ΑΛΕΥΡΙ ΜΑΛΑΚΟ ΚΟΣΚΙΝΙΣΜΕΝΟ

     

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

     

    ΣΕ ΜΠΑΣΙΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΕΛΑΙΟ, ΖΑΧΑΡΗ, ΞΥΣΜΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ, ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ, ΑΛΑΤΙ ΚΑΙ ΚΟΝΙΑΚ. ΔΙΑΛΥΟΥΜΕ ΤΗ ΣΟΔΑ ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΧΥΜΟ ΚΑΙ ΤΟ BAKING ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΣΤΟ ΜΕΙΓΜΑ. ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΣΥΡΜΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ, ΑΝΑΚΑΤΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΥΠΛΑΣΤΗ ΖΥΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΟΤΑΝ ΤΗ ΠΛΑΘΩ. ΤΗΝ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΝΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΛΑΘΟΥΜΕ ΜΙΚΡΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ. ΤΑ ΑΡΑΔΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΛΑΜΑΡΙΝΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΡΩΜΕΝΗ ΜΕ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΨΗΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΚΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ 170ο C ΓΙΑ 30-35 ΛΕΠΤΑ ΣΕ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΑΕΡΑ.

     

    (από τις συνταγές της Μπαρμπαρίγου)


    Χρήστο γιέ μου είσαι αυτός που με κρατά στην ζωή28895neov1jnyq0.gif

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Είδε βρε κορίτσια κανείς την συνταγή για τσουρέκια στο πρωινό του Mega; Έδειξε η Μαρία Λόη τέλεια τσουρέκια και είπε πως να γίνουν οι πλεξίδες με 6 κομμάτια , για να μοιάζουν με τα έτοιμα τόσα φουσκωτά. Πρόσεξα την μισή διαδικασία άραγε το πρόσεξε κανείς;;


    Η ζωή μου τα αγγελούδια μου!!!!!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    Από ότι κατάλαβα δεν είδε κανείς την εκπομπή εκείνη. Πάντως ψάχνω μια καλή και δοκιμασμένη συνταγή για τσουρέκια. Μέχρι τώρα έκανα την μισή δόση της Βέφας και την μια μου πετύχαιναν, την άλλη όχι, όταν όμως μου πετύχαιναν έβγαιναν τα καλύτερα , όλοι με ρωτούσαν για την συνταγή. Επειδή τώρα δεν έχω καιρό για χάσιμο ψάχνω κάποια δοκιμασμένη για να μην παιδευτώ πολύ. Μπορείται να βοηθήσετε την κατάσταση;


    Η ζωή μου τα αγγελούδια μου!!!!!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    πρέπει να έχουν γράψει τα κορίτσια συνταγές...

    θα ρίξω μιά ματιά και θα σου πω :wink: αν τις βρω βέβαια κι εγω


     

    «Να αμφιβάλεις, αν τ' άστρα είναι φωτεινά. Να αμφιβάλεις, αν ο ήλιος κινείται. Να αμφιβάλεις, αν η αλήθεια είναι αλήθεια ή ψέμα. Μα ποτέ μην αμφιβάλεις για την αγάπη μου.»

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=3677

     

    ορίστε τιτάκι :wink: ελπίζω να σε βοήθησα!


     

    «Να αμφιβάλεις, αν τ' άστρα είναι φωτεινά. Να αμφιβάλεις, αν ο ήλιος κινείται. Να αμφιβάλεις, αν η αλήθεια είναι αλήθεια ή ψέμα. Μα ποτέ μην αμφιβάλεις για την αγάπη μου.»

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    sardelaki σε ευχαριστώ θα την δοκιμάσω αυτή τη συνταγή γιατί η Αφροδίτη το κατέχει το θέμα ζαχαροπλαστική αλλά και μαγερική. Φιλάκια


    Η ζωή μου τα αγγελούδια μου!!!!!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Σας δίνω την πολύ πετυχημένη συνταγή της κ. Τζίνας που έκανε για 3 χρόνια αγγλικά στο γιο μου.

    Από τότε κάνω καλά τσουρέκια! την ευχαριστώ πολύ! :)

     

    Οι οδηγίες είναι πολύ αναλυτικά γραμμένες για να βοηθηθούν και οι πιο αρχάριες! :wink:

     

     

    Τσουρέκια Τζίνας

     

    Υλικά

     

    3/4 κούπας χλιαρό νερό (ή 180 ml)

    120 g νωπή μαγιά ή 4 φακελάκια ξηρή

    1550 – 1600 g αλεύρι Robin Hood

    300 g βούτυρο

    550 g ζάχαρη

    6 αυγά (των 50 g το καθένα)

    500 ml γάλα

    2 κ.γ. αλάτι

    1 κ.σ. μαχλέπι κοπανισμένο*

    10 καρποί κακουλέ καθαρισμένοι και κοπανισμένοι*

    ½ κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη*

    2 κ.σ. ξύσμα εσπεριδοειδών

     

    *Για να διευκολύνουμε το κοπάνισμα χρησιμοποιούμε 4-5 κουταλάκια ζάχαρη, πλέον αυτής που αναφέρεται παραπάνω.

     

    Για το γλάσο: 1 αυγό, 2 - 3 κ.σ. νερό, 3 κ.γ. ζάχαρη. Τα χτυπάτε όλα μαζί σε ένα φλιτζάνι και αλείφετε με αυτό τα τσουρέκια

     

    Εκτέλεση

    Για να κάνετε επιτυχημένα αφράτα τσουρέκια υπάρχουν 2 μυστικά. Να προσθέσετε το βούτυρο στο τέλος και να μην τα ζυμώσετε.

     

    Ανάβετε το φούρνο στους 50ο C, μόλις σβήσει η λυχνία του θερμοστάτη τον σβήνετε. Προσοχή! Η θερμοκρασία του φούρνου όταν βάλετε μέσα το ζυμάρι δεν πρέπει να είναι πάνω από 40ο αλλιώς θα πεθάνουν οι μύκητες που φουσκώνουν το ζυμάρι και μετά το ζυμάρι θα είναι για.... κηδεία! Αν δεν είσαστε σίγουρη για τη θερμοκρασία βάλτε μέσα ένα θερμόμετρο χώρου και ελέξτε τη.

     

    1. Διαλύστε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέστε 130 g από το αλεύρι, ώστε να πετύχετε ένα πηκτό χυλό. Αφήστε τη σκεπασμένη στο σβηστό φούρνο να φουσκώσει. Συνήθως χρειάζονται λιγότερα από 30 min.

    2. Βάλτε σε μια λεκάνη ζυμώματος το αλεύρι και ανοίξτε μια τρύπα στη μέση.

    3. Ζεστάνετε το γάλα μέχρι 42o. Κατεβάστε το από τη φωτιά και διαλύστε σε αυτό όλα τα μυρωδικά, το αλάτι και τα 300 g της ζάχαρης και ανακατέψτε.

    4. Ρίξτε το σχεδόν καυτό γάλα μέσα στην τρύπα του αλευριού και ανακατέψτε με ένα αναδευτήρι ενσωματώνοντας το αλεύρι λίγο-λίγο. Όταν αποκτήσετε ένα χυλό παρόμοιο με αυτό της μαγιάς, ρίχνετε μέσα και το χυλό της μαγιάς και ανακατεύετε λίγο ακόμη.

    5. Σκουπίστε με χαρτί κουζίνας το σκεύος που ζεστάνατε το γάλα και βάλτε μέσα σε αυτό το βούτυρο να λιώσει. Το βάζετε στο μάτι που είναι ήδη ζεστό και αφήνετε το μάτι αναμμένο στο 1.

    6. Χτυπάτε λίγο τα αυγά με την υπόλοιπη (250 g) ζάχαρη και τα προσθέτετε στο χυλό. Ανακατεύετε λίγο και ενσωματώνετε λίγο ακόμη αλεύρι.

    7. Δουλέψτε το μίγμα με τα δάχτυλα ή αρχικά με μία σπάτουλα και μετά με τα δάχτυλα, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι. Καθαρίστε καλά τα χέρια σας πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

    8. Πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο-λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη διπλώστε την πολλές φορές χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο. Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη αν θέλετε να πετύχετε αφράτα και ινώδη τσουρέκια. Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και να κολυμπά ελαφρώς στο βούτυρο. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει.

    9. Σκεπάστε τη και αφήστε τη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος (στο χλιαρό και σβηστό φούρνο είναι ότι πρέπει) ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο. (1-2h ανάλογα με το περιβάλλον). Η ζύμη είναι έτοιμη όταν πιέζοντας ελαφρά με το δάχτυλο το αποτύπωμα μένει. Και τις δύο φορές που εκτέλεσα τη συνταγή η ζύμη είχε τριπλασιαστεί σε όγκο σε μία ακριβώς ώρα.

    10. Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε την και πλάστε με αυτή πλεξίδες ή άλλα σχέδια. Τη χωρίζω σε κομμάτια των 110-130 g και πλάθω ένα κορδόνι πλεξούδας με το κάθε ένα.

    11. Σκεπάστε και αφήστε να διπλασιασθεί σε όγκο για 30΄ περίπου (πάλι στο φούρνο).

    12. Αλείψτε τα με το γλάσο που αναφέρω παραπάνω και πασπαλίστε τα με ασπρισμένα αμύγδαλα.

    13. Προθερμάνετε το φούρνο στους 220ο C με αέρα, μόλις βάλετε μέσα το ταψί χαμηλώνετε στους 170ο C.Ψήστε για 15΄-20΄ανάλογα με το μέγεθος. Να μην παραψηθούν γιατί θα στεγνώσουν. Τα τσουρέκια των 450 περίπου γραμμαρίων τα ψήνω για 17΄.

     

    Όταν τα κομμάτια είναι των 130-135 g οι τετραπλές πλεξίδες είναι βάρους 500-530 g και γίνονται ωραία μεγάλα τσουρέκια που θέλουν ψήσιμο 18-19΄. Αυτό είναι πολύ ωραίο μέγεθος για να τα προσφέρουμε. Τα λίγο μικρότερα των 430 g είναι λίγο πιο βολικά για την αποθήκευση και κατανάλωση στο σπίτι.

     

     

    Οργάνωση:

    1. Κοπανίζουμε τα αρωματικά και τα κοσκινίζουμε σε ένα μικρό μπωλ

    2. Ξύνουμε τα εσπεριδοειδή σε κάπως άνετο μπωλ

    3. Διαλύουμε τη μαγιά και τη βάζουμε στο φούρνο

    4. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα πολύ μεγάλο μπωλ (ή λεκάνη) που να χωρά στο φούρνο.

    5. Ετοιμάζουμε το γάλα.

     

    Τα τσουρέκια είναι ωραία να τα τρώτε φρέσκα, χλιαρά. Για να μη χάσετε την απόλαυση (ειδικά αν νηστεύετε) μόλις τα τουρέκια χλιαρύνουν, αλλά πριν κρυώσουν, τα βάζετε σε μεγάλες σακούλες συντηρήσεως (το μέγεθος για το ψωμί που έχει το carrefour και ο Μαρινόπουλος) και τα καταψύχετε.

     

    Όταν τα αποψύξετε θα είναι φρεσκότατα! :)

    (θα κρατήσετε κι ένα για μένα που φέτος θα λείπω και δεν θα κάνω...) :wink:


    IBCLC

    International Board Certified Lactation Consultant

    Για να δείτε τις νέες δημοσιεύσεις του μέλους επισκεφθείτε το σύνδεσμο επιστημονικού συνεργάτη της ΕΕΕΓ: Aglaia Papadima

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γειά σας κοριτσάκια μου....

    η Aphrodite_k θα με πειράζει τώρα πάλι και θα ξεκαρδιστεί σίγουρα μόλις δει ότι άνοιξα κι άλλο θέμα για φαγητό... smilie_happy_010.gif

    εγώ όμως παρόλα αυτά το ανοίγω και σας ρωτάω...θα κάνετε πασχαλινές λιχουδιές, όπως τσουρέκια και κουλουράκια ή είναι μεγάλη ταλαιπωρία με τις κοιλιές τούρλα;;;

     

    Φιλάκια


     

    «Να αμφιβάλεις, αν τ' άστρα είναι φωτεινά. Να αμφιβάλεις, αν ο ήλιος κινείται. Να αμφιβάλεις, αν η αλήθεια είναι αλήθεια ή ψέμα. Μα ποτέ μην αμφιβάλεις για την αγάπη μου.»

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    άντε καλέ...καμία δεν θα κάνει;

    Των μαμάδων είναι πιό νόστιμα σωστα;;; 8)


     

    «Να αμφιβάλεις, αν τ' άστρα είναι φωτεινά. Να αμφιβάλεις, αν ο ήλιος κινείται. Να αμφιβάλεις, αν η αλήθεια είναι αλήθεια ή ψέμα. Μα ποτέ μην αμφιβάλεις για την αγάπη μου.»

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    εγώ πάντως ούτε πριν έκανα, ούτε τώρα θα κάνω... Ούτε και η μαμά μου είναι πολύ παραδοσιακή νοικοκυρά...

    Η πεθερούλα όμως κάνει κάαατι τσουρέεεκιααα....


    1Iik.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    Γειά σας κοριτσάκια μου....

    η Aphrodite_k θα με πειράζει τώρα πάλι και θα ξεκαρδιστεί σίγουρα μόλις δει ότι άνοιξα κι άλλο θέμα για φαγητό... smilie_happy_010.gif

    εγώ όμως παρόλα αυτά το ανοίγω και σας ρωτάω...θα κάνετε πασχαλινές λιχουδιές, όπως τσουρέκια και κουλουράκια ή είναι μεγάλη ταλαιπωρία με τις κοιλιές τούρλα;;;

     

    Φιλάκια

     

     

    :D:D:D:D:D ΟΠΟΥ ΤΟΠΙΚ ΓΙΑ ΦΑΙ, ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟ ΣΑΡΔΕΛΑΚΙ.................................. :D:D:D:D

     

    όντως εσκασα στα γέλια, αλλά να σου πώ και εγώ θα κάνω καλιτσούνια , με τη βοήθεια της μανούλας βεβαια, στο φτιάξιμο. στο φάγωμα μπορώ και μόνη.

    μη γελας..... :wink::wink::wink::wink:


    Aphrodite_k

    as1cCvM0g410010MDAwNDQxM2RifDY3Mjk4N2R8TXkgbGl0dGxlIFByaW5jZSBpcw.gif

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Κι εγώ θα κάνω, βέβαια όλοι γκρινιάζουν, αλλά το έχω αποφασίσει και τελείωσε. Θέλω να μυρίσει λίγο το σπίτι. Βέβαια δεν μου φτάνουν τα χάλια μου θέλω να κάνω τσουρέκια γεμιστά με σοκολάτα, αλλά δεν μπορώ να βρω πουθενά συνταγή και μάλλον θα αυτοσχεδιάσω. Έχει καμιά υπόψη της κάποια συνταγή;


    an1cCx0-WmB1210NTJoZHB8Nzc2NjU1ZGF8dG8gYXN0ZXJha2kgbWFzIGVpbmFp.gif

     

    as1cJY3003-0000MzAwZG98NzlkfE8gbGV2ZW50YWtvcyBtYXMgZWluYWk.gif

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

    Για να δημοσιεύσετε ένα σχόλιο θα χρειαστεί να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Είναι δωρεάν.

    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Κάντε εγγραφή να συμμετάσχετε στις συζητήσεις - είναι εύκολη και γρήγορη!

    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση

    Έχετε ήδη έναν λογαριασμό χρήστη; Συνδεθείτε εδώ.

    Συνδεθείτε τώρα