Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Recommended Posts

Εχω ενα μικρο 32 μηνων και μια φιλη ειδικη παιδαγωγο. Ο μικρος μιλαει αρκετα καλα αλλα εχει γαλλικη προφορα και το "ρο" ακουγετε καπως σαν "γο" ή δεν ακουγετε καθολου σε μεγαλυτερες λεξεις. Πχ λεει "καλημεα". Προσπαθουμε να του μαθουμε γαλλικα αλλα οταν μιλαμε ελληνικα (κατα 99% του μιλαμε ελληνικα) προφερουμε το "ρο" κανονικα. Η φιλη μου ομως με εχει αγχωσει.. Θα επρεπε να λεει το "ρο" καθαρα? Μηπως τα πολλα κρεατακια που εχει αλλαζουν την προφορα του?

Διαφημίσεις

Το ίδιο κάνει και ο δικός μου που σε δύο μήνες κλείνει τα τέσσερα. Πριν από λίγο καιρό, δεν το έλεγε καθόλου το ρο, τώρα το λέει μόνο στις λέξεις που ακολουθεί σύμφωνο. Δηλαδή μπορεί να πει γιαούρτι, ή πάρτυ, αλλά δεν μπορεί να πει καθαρά νερό.Η παιδίατρος πάντως μου είπε ότι είναι μικρός ακόμα, και αν πάει νήπια και δεν το έχει πει καθαρά, θα χρειαστεί βοήθεια από ειδικό.

για το ρο δινεται ενα διαστημα μεχρι και τα 6-7 για να το πει.μην αγχωνεσαι.απλα εχε το νου σου για τα γαλλικα μηπως τον μπερδευουν. ο ανηψιος μου εκανε 2 εβδ λογοθεραπεια στα 7, εμαθε τεχνικη κ το λεει καλα

Σας ευχαριστω.

katerinak αυτη την στιγμη προεχουν τα γαλλικα μια και το Σεπτεμβρη θα παει εδω προνηπιο. Δεν θα ηθελα ομως να εχει και προβλημα οταν γυρισουμε στην Ελλαδα (το πολυ σε 2 χρονια)

Δεν θα ηθελα ομως να εχει και προβλημα οταν γυρισουμε στην Ελλαδα (το πολυ σε 2 χρονια)

Εδώ καλέ πάνε οι τριαντάχρονοι δυο μήνες στη Γαλλία και γυρνούν πίσω στην Ελλάδα και δεν λένε το ρο.:rolleyes: Αφού το μικρό μεγαλώνει σε γαλλόφωνη χώρα, του συγχωρείται και μια μικρή προφορά.

Πάντως για να μην ανησυχείς άδικα και ο δικός μου κοντεύει τα 4 και ακόμα δεν λέει το ρο καθαρά. Μιλήσαμε και με λογοθεραπεύτρια και μου είπε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό γι' αυτή την ηλικία και δεν θα έπρεπε να με ανησυχεί ακόμα.

.....δε νομίζω τάκη....

Διαφημίσεις

Εχω ενα μικρο 32 μηνων και μια φιλη ειδικη παιδαγωγο. Ο μικρος μιλαει αρκετα καλα αλλα εχει γαλλικη προφορα και το "ρο" ακουγετε καπως σαν "γο" ή δεν ακουγετε καθολου σε μεγαλυτερες λεξεις. Πχ λεει "καλημεα". Προσπαθουμε να του μαθουμε γαλλικα αλλα οταν μιλαμε ελληνικα (κατα 99% του μιλαμε ελληνικα) προφερουμε το "ρο" κανονικα. Η φιλη μου ομως με εχει αγχωσει.. Θα επρεπε να λεει το "ρο" καθαρα? Μηπως τα πολλα κρεατακια που εχει αλλαζουν την προφορα του?

ειμαι ειδικη παιδαγωγος και μητερα 6χρονου που ειχε το ιδιο 'σγουρο' ΄ρο΄με το δικο σου

το ρο περιμενουμε να 'καθαρισει' μεχρι τα 6

εγω τον πηγα λογοθεραπεια στα 5 και κατι γιατι εβλεπα οτι δεν αλλαζε κατι και γνωριζω οτι το γο ειναι πιο δυσκολο απο το λο για να τοποθετηθει σωστα

μετα απο 2 μηνες λογοθεραπεια το καθαρισε τελικα τελειως

το παιδι σου ειναι παααααααααααααρα πολυ μικρο για λογοθεραπεια (εκτος αν παιζει και κατι αλλο εκτος απο το ρο)

να περιμενεοις να παει νηπια ή το νωρίτερο προνηπια για να πας για λογοθεραπεια και αμεσως θα το καθαρισει

α! ξεχασα να πω οτι πριν τον παω μου ειχε δειξει μια γνωστη μου λογοθεραπευτρια σκησεις να του κανω εγω αλλα φυσικα δε συνεργαστηκε μαζι μου κι ετσι τον πηγα

μην αγχωνεσαι προς το παρον ειναι χαριτωμενο αλλα και εγω δεν ηθελα να του μενει για αυτο προτο δημοτικο ηθελα να καθαρισει

μη σε αγχωνει καθολου ειναι κατι πολυ απλο

αν θες καποια αλλη πληροφορια μη διστασεις να ρωτησεις

Z57wp3.png dQOzp3.png

25/12/10 πήραμε το καλύτερο δώρο

Σας ευχαριστω.

katerinak αυτη την στιγμη προεχουν τα γαλλικα μια και το Σεπτεμβρη θα παει εδω προνηπιο. Δεν θα ηθελα ομως να εχει και προβλημα οταν γυρισουμε στην Ελλαδα (το πολυ σε 2 χρονια)

τοτε στο σχολειο θα ξεκαθαρισει καλυτερα τις 2 γλωσσες γιατι θα τις μαθει απο αλλο ατομο,θα συνδεσει την προφορα τησ ωστη με το σχολειο κ τα ελληνικα με σας

κατερινακι μην στεναχωριεσαι και εγω ημουν ετσι μεχρι το α γυμνασιο ολοι με φωναζαν γαλιδα και ξαφνικα απο την μια μερα στην αλλη μπορεσα και το ειπα αν και αργησα πολυυυυυυυ!!!!!!!!!

κατερινακι μην στεναχωριεσαι και εγω ημουν ετσι μεχρι το α γυμνασιο ολοι με φωναζαν γαλιδα και ξαφνικα απο την μια μερα στην αλλη μπορεσα και το ειπα αν και αργησα πολυυυυυυυ!!!!!!!!!

Εγώ πάλι δεν το λέω ακόμη καλά, ανάλογα με τα γράμματα που υπάρχουν πριν και μετά στις λέξεις αλλά το θεωρώ την ''γοητεία'' μου...Οι γονείς μου με πήγαν για λογοθεραπεία και μετά από 2 συνεδρίες άρχισα να το λέω (στα :cool: αλλά επειδή με πίεζαν πολύ στο σπίτι αντέδρασα άσχημα και δεν ήθελα να ξαναπάω με τίποτα στα μαθήματα και άρχισα να το ξαναλέω ''γαλλικά''...

Η κόρη μου θα κλείσει τα 4 σε λίγο και το λέει λο πάντα.Ποτέ δεν το έχει πει σωστά μέχρι τώρα αλλά δεν αγχωνόμαστε ακόμη.

το "ρ" ειναι απο τους πιο δυσκολους φθογγους και πολλα παιδακια αργουν να το προφερουν σωστα. 32 μηνων βεβαια ειναι πολυ μικρο για να το πει καθαρα. μην αγχωνεσαι καθολου. Αυτο που μπορειτε να κανετε ειναι οταν θα λεει μια λεξη λαθος εσεις να του την επαναλαμβανετε σωστα (για να ακουει το σωστο), χωρις να τον βαλεις στη διαδικασια να το πει σωστα.

Διαφημίσεις

• 3 εβδομάδες μετά...

Καλημέρα κορίτσια. Έχω κι εγώ αυτόν τον προβληματισμό με τον γιό μου που είναι 3μιση ετών. Δεν αγχώνομαι ακόμα, αλλά μου κάνει εντύπωση το εξής: Δεν το λέει ούτε γο, ούτε λο, ούτε τίποτα. Απλά το παραλείπει! Νεό, Ποτήι, κλπ. Αυτό υποδεικνύει κάποιον ιδιαίτερο λόγο να ανησυχήσω, δηλαδή θα δυσκολεύτεί περισσότερο από το να το έλεγε έστω λο ή γο? Γενικά στην ομιλία δεν έχει κάποιο άλλο θέμα. Πλούουουσιο λεξιλόγιο, καθαρή ομιλία έχουμε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

:D

Evolve or Dissolve

Μάταιοι είναι οι αγώνες που δεν δόθηκαν ποτέ.

αχ και μενα δε το λεει καλα. τον ιανουαριο εκλεισε τα 3. βασικα εμενα και το σ δε λεει σωστα.χμμμ... ακομα τον αφηνω και του δινω το χρονο του. ειναι και στο παιδι. η κορη μου τα ειπε αμεσως χωρις να τη δυσκολευουν. μεχρι τα νηπια ειναι το οριο για να το ψαξουμε?

1-2-3MPOMPIRES!!!

αχ και μενα δε το λεει καλα. τον ιανουαριο εκλεισε τα 3. βασικα εμενα και το σ δε λεει σωστα.χμμμ... ακομα τον αφηνω και του δινω το χρονο του. ειναι και στο παιδι. η κορη μου τα ειπε αμεσως χωρις να τη δυσκολευουν. μεχρι τα νηπια ειναι το οριο για να το ψαξουμε?

στο νηπιαγωγειο θα καθαρισει αρκετα η γλωσσα,το βλεπω με τους μαθητες μου.για το ρο αφημουν ενα μεγαλυτερο περιθωριο ακομα κ μεχρι τα 7

• 2 months later...

ποσα μαθαινεις τελικα εδω και ποσο χρησιμες ειναι οι εμπειριες απο ολες τις μανουλες.

εμενα ο μικρος τον αυγουστο κλεινει τα 2 αλλα σκεφτομουν οτι επειδη το "ρο" παντα το λεει "λο" δηλ καλαβι (καραβι) ή λολοι (ρολοι) ή τονομα του γιωργος το λεει γιωγο κτλ

ελεγα λοιπον μηπως πρεπει να το ψαξω αλλα σημερα διαβαζοντας σας βλεπω οτι ειναι ακομα νωρις.εξαλλου εδω που το σκεφτομαι πολλα ακομα τα λεει με μπε-μπε ονομασιες δικιες του ασχετα που εμεις του τα λεμε ολα κανονικα.

Το "ρ" είναι το πιο δύσκολο γραμμα στην προφορα και είναι αυτό που "χαριζουν" οι λογοθεραπευτες μέχρι τα 6-7 χρονια του παιδιου - οπως πολύ σωστα είπε και καποια αλλα κοπελα πιο πανω.

Μιλάω εκ πείρας γιατι είχα ανησυχήσει κι εγω με το γιο μου που είχε φτασει στην πρωτη δημοτικου και δεν το έλεγε καθολου. Επισκεφθηκαμε λογοθεραπευτρια που μας εξηγησε ότι δεν συντρεχει κανενας λόγος ανησυχίας από τη στιγμη που όλα τα άλλα τα προφερει σωστα και εκφραζεται σωστα. Καμια φορά αφορα και θεμα ανατομιας της γλωσσας. Μας ειπε μερικές ασκησούλες που μπορουμε να κανουμε στο σπιτι για να το επιταχυνουμε. Να μην σας τα πολυλογω επειδη ανησυχουσα μην τον κοροιδευουν τα παιδια στην ταξη, ενημερωσα και τις δασκαλες του σχολειου και ιδιαιτερα την δασκαλα της μουσικης η οποια ασχολειται και με την ορθοφωνία του σχολειου, και η ιδια μου ειπε να μην ανησυχω, δεν εχει καποιο προβλημα το παιδι, το βοηθησε πολυ και η ιδια κανοντας του καποιες ασκησουλς ορθοφωνιας και ξαφνικα μια μερα στις διακοπες των Χριστουγεννων (ηταν 6.5 χρονων) μου λεει "Μαμα μου βαζεις λίγο νεΡο σε παΡακαλω ?". Τρελλαθηκα ! Σαν να εγινε θαυμα ! Μην ανησυχειτε καθολου λοιπον !

Διαφημίσεις

Το "ρ" είναι το πιο δύσκολο γραμμα στην προφορα και είναι αυτό που "χαριζουν" οι λογοθεραπευτες μέχρι τα 6-7 χρονια του παιδιου - οπως πολύ σωστα είπε και καποια αλλα κοπελα πιο πανω.

Μιλάω εκ πείρας γιατι είχα ανησυχήσει κι εγω με το γιο μου που είχε φτασει στην πρωτη δημοτικου και δεν το έλεγε καθολου. Επισκεφθηκαμε λογοθεραπευτρια που μας εξηγησε ότι δεν συντρεχει κανενας λόγος ανησυχίας από τη στιγμη που όλα τα άλλα τα προφερει σωστα και εκφραζεται σωστα. Καμια φορά αφορα και θεμα ανατομιας της γλωσσας. Μας ειπε μερικές ασκησούλες που μπορουμε να κανουμε στο σπιτι για να το επιταχυνουμε. Να μην σας τα πολυλογω επειδη ανησυχουσα μην τον κοροιδευουν τα παιδια στην ταξη, ενημερωσα και τις δασκαλες του σχολειου και ιδιαιτερα την δασκαλα της μουσικης η οποια ασχολειται και με την ορθοφωνία του σχολειου, και η ιδια μου ειπε να μην ανησυχω, δεν εχει καποιο προβλημα το παιδι, το βοηθησε πολυ και η ιδια κανοντας του καποιες ασκησουλς ορθοφωνιας και ξαφνικα μια μερα στις διακοπες των Χριστουγεννων (ηταν 6.5 χρονων) μου λεει "Μαμα μου βαζεις λίγο νεΡο σε παΡακαλω ?". Τρελλαθηκα ! Σαν να εγινε θαυμα ! Μην ανησυχειτε καθολου λοιπον !

Κουραγιο που μου δινει αυτο το ποστ ....:-D:grin::-D:grin:

Να σαι καλα :-D

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

mmdad μην ανησυχείς!

Σε ένα φυλλάδιο που βρήκα σε ένα απο τα κέντρα που έχουμε πάει για τις λογοθεραπείες της μικρής λέει τα εξής:

(δες στην ηλικία των 4ων χρονών τι λέει)

Φυσιολογική Γλωσσική Ανάπτυξη

Η αλήθεια είναι οτι είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τι είναι το "φυσιολογικό" για ένα παιδί σε μια δεδομένη στιγμή.

Κάθε παιδί ακολουθεί την δική του πορεία ανάπτυξης και κάθε παιδί κατακτά ιδέες, λέξεις, έννοιες στον δικό του ρυθμό.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες γενικές αρχές για το τι περίπου πρέπει να περιμένουμε απο ένα παιδί σε κάθε ηλικία.

Αν δείτε οτι η εικόνα του παιδιού σας αποκλίνει απο τα ενδεικτικά στοιχεία του πίνακα καλό θα ήταν να γίνει ολοκληρωμένη αξιολόγηση απο ειδικό

Παθολόγο Λόγου και Ομιλίας.

Ηλικία ................. Ανάπτυξη Λόγου-Ομιλίας

0-6 μηνών ...........................Το μωρό αντιδρά σε

............................................ ήχους, κοιτάει ή

............................................στρέφει το κεφάλι

........................................... προς την πηγή τους

...........................................και παράγει ήχους

Εως 12 μηνών.......................Καταλαβαίνει απλές

............................................οδηγίες

............................................Λέει μαμά-μπαμπά

...........................................Γυρίζει όταν ακούει το

............................................όνομά του

Εως 18 μηνών......................Καταλαβαίνει απλές

.......................................... οδηγίες και προτάσεις

...........................................Κατονομάζει οικεία

.......................................... αντικείμενα

..........................................Λέει καινουργιες

....................................... ...λεξούλες κάθε μέρα

Εως 2 χρονών......................Καταλαβαίνει σύνθετες

...........................................οδηγίες

...................................... ...(πάρε το ποτήρι και

.......................................... βάλε το πάνω στο

............................................ πιάτο)

...........................................Λέει προτάσεις με 2-3

........................................... λέξεις

Εως 3 χρονών.......................Καταλαβαίνει απλές

............................................ιστορίες

............................................Φτιάχνει προτάσεις

............................................με 4-5 λέξεις

............................................Κάνει ερωτήσεις

........................................Χρησιμοποιεί πληθυντικό

.......................................... και προθέσεις

Εως 4 χρονών...................Η ομιλία του παιδιού

....................................... μοιάζει πια πολύ με αύτή

........................................των ενηλίκων, με σωστή

....................................... γραμματική-σύνταξη

........................................και με καθαρή άρθρωση

...................................... (αν και μπορεί να μην

........................................λέει καθαρά το

........................................"ρο" ή το "σίγμα")

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...