Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

παιδι και θρησκεια

Recommended Posts

καλημερα!

με αφορμη την χτεσινη ερωτηση της κορης μου θα ηθελα να ανοιξουμε μια συζητηση και να ακουσω τις αποψεις συμβουλες σας γιατι ειλικρινα δεν ειχα αναρωτηθει ποτε για αυτο το κομματι μεχρι που χτες με εστεισε η μεγαλη στο τοιχο....

εβλεπε στι τιβι μια διαφημιση για λαμπαδες πασχαλινες και εκει που τις εξηγουσα οτι το Πασχα θα ερθει ο νονος και θα μας φερει λαμπαδα και τα συναφη ρωταει....τι ειναι το Πασχα μαμα???γιατι παμε εκκλησια???

και αντε καλα για τα χριστουγεννα λες οτι εχει γενεθλια ο χριστουλης και κανουμε ''παρτυ'' για το Πασχα τι λες??? και γενικοτερα σε ενα παιδι που ρωταει για τη θρησκεια πως το προσεγγιζεις το θεμα......δεν ειμαι και πολυ της εκκλησιας (ξερετε μονο το πασχα παω στη λειτουργια ) αλλα κερακι κλπ αναβω....

πως μιλαμε γενικα για τη θρησκεια στο παιδι μας??τι ειναι θεος,κλπ....και αντε εγω τωρα που μεγαλωσα εχω καταληξει σε ενα αλφα συμπερασμα για το ολο θεμα της θρησκειας κλπ...στο παιδι μου τι πρεπει να περασω?? πως να πω την ιστορια ?τι να εξηγησω??

θα ηθελα να ακουσω και τις δικες σας γνωμες.......παιδι και θρησκευτικη συνειδηση...παιδι και πως εξηγουμε τα της θρησκειας μας.....παιδι και πρεπει εστω και εαν εχουμε μια αλφα αποψη περι παπαδων κλπ να τη περασουμε στο παιδι??πως το κανουμε ολο αυτο???

μαιμουδακι 08/05/07

αγριοκατσικο 01/12/09

Διαφημίσεις

• Replies 201
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Θα έλεγα, να διηγηθείς στο παιδί σου την ιστορία με τον Χριστό από την σύλληψη της Παναγίας έως την Ανάσταση του Ιησού, όσο ποιο περιληπτικά γίνεται, για να μη το μπερδέψεις και όσο ποιο πολύ σε μορφή παραμυθιού γίνεται, για να μη το τρομάξεις.

Άποψη μου είναι να την αφήσεις από εκεί και ύστερα να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα, όσον αφορά την εκκλησία και τους παπάδες. Αλώστε είναι μικρή ακόμα για να τη βάλεις σʼ αυτή τη διαδικασία. Μπορείς να της πάρεις και κανένα βιβλίο που αφορά την Ιστορία της θρησκείας μας. Υπάρχουν πολλά τέτοια στο εμπόριο σε μορφή παραμυθιού.

Πάντως προσπάθησε να είσαι όσο ποιο αντικειμενική γίνεται για να μη διχάσεις τη σκέψη της και να απαντάς με ειλικρίνεια και σεβασμό ως προς τη θρήσκευμα που ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας. Γιατί σίγουρα θα βρεθούν και άλλοι που θα προσπαθήσουν αργότερα να της τα πουν αλλιώς. Άλλωστε και εσύ η ίδια μας γράφεις ότι πιστεύεις. Άρα φαντάζομαι ότι κρατάς και τις παραδόσεις στο σπίτι σου που αργότερα θα θελήσεις να της μάθεις και στα παιδιά σου…

Αυτά τα κάνω και θα συνεχίζω να τα κάνω, ακόμα και εγώ, που είμαι τελείως άθεη. Θα μάθω στη κόρη μου αυτά που πρέπει και από εκεί και πέρα, θα την αφήσω μόνη της να διαλέξει, αν θέλει να πιστεύει ή που θέλει να πιστεύει…

0sShp3.png

PGnvp2.png

Να σου πω πως το εχω σκεφτει εγώ. Στην ηλικία που είναι η κόρη σου, σε ότι αφορά τα γεγονότα, θα της πω την ιστορία με όσο πιο απλά λόγια γίνεται, ώστε να μην την τρομάξω, όπως λέει και η anti. Κυρίως θα επιμείνω σε αυτά που δίδαξε ο Χριστός και γιατί ειναι τόσο σπουδαία για μας (μιλάω κυρίως για την αγάπη, τα υπόλοιπα περι μετα θανατον ζωής, παραδείσου θα τα αφήσω για πολύ αργότερα).

Τον όρο Θεός δεν ξέρω αν μπορεί να τον κατανοήσει ακόμα, και ίσως και να μην είναι κι απαραίτητο. Θα ξέρει ότι γιορτάζουμε το Χριστούλη κάποιες φορές το χρόνο γιατί πιστεύουμε ότι αυτά που είπε είναι σημαντικά.

Σε δεύτερη φάση (φαντάζομαι μετά τα τέσσερα) και ανάλογα με το αν και τι θα με ρωτήσει, θα προσπαθήσω να την εξηγήσω πως αντιλαμβανόμαστε τον Θεό σαν έννοια. Κι αργότερα θα μάθει ότι δεν τον αντιλαμβάνονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και γι' αυτό υπάρχουν αρκετές θρησκείες στον κόσμο που η κάθε μια έχει διαφορές και ομοιότητες με την άλλη.

[url=http://www.thebump.com/?utm_source=ticker&utm_medium=UBB&utm_campaign=tickers][img]http://global.thebump.com/tickers/ttc0e67.aspx[/img][/url]

Διαφημίσεις

Κυρίως θα επιμείνω σε αυτά που δίδαξε ο Χριστός και γιατί ειναι τόσο σπουδαία για μας (μιλάω κυρίως για την αγάπη, τα υπόλοιπα περι μετα θανατον ζωής, παραδείσου θα τα αφήσω για πολύ αργότερα).

Με καλυψες πληρως μονο που εγω δεν θα αναφερω καθολου κολαση παραδεισο και τα λοιπα. Θα επικεντρωθω σαν παραμυθι μονο σε αυτα που διδαξε αυτος ο χαρισματικος ανθρωπος και γιατι τον αγαπαμε ετσι, και απο εκει και περα οταν μεγαλωσει θα της μιλησω κανονικα για το τι εχω καταλαβει εγω για εκεινη την εποχη και θα αναφερθω μονο ιστορικα, τιποτα αλλο. :lol:

Don't give me love, i've had my share. Give me the truth instead.....

χμ...πολύ δύσκολο θέμα...

ο δικός μου αν και λίγο μεγαλύτερος ποτέ δεν ρωτάει...

όταν και άμα έρθει ή ώρα θα το κάνω με όσο πιο απλά λόγια υπάρχουν...

και εγώ είμαι χριστιανή ορθόδοξη, κρατάω τις παραδόσεις, ανάβω κανένα κερί, κάνω την προσευχή μου κάθε πρωί,νηστεύω από κρέας το Πάσχα αλλά μέχρι εκεί...

rQGhp3.png

οκ και το θεμα σταυρωση-ανασταση ???πως το εξηγεις????

ακομη και σαν παραμυθι δε το εχω σκεφτει τροπο να της τοπω....παραδοσεις ναι θα κρατησω τυπου αυγα κοκκινα κλπ αλλα στο γιατι τι λεμε???δε θελω να αρχισω τα ψεμματα...

μαιμουδακι 08/05/07

αγριοκατσικο 01/12/09

ακομη και σαν παραμυθι δε το εχω σκεφτει τροπο να της τοπω....παραδοσεις ναι θα κρατησω τυπου αυγα κοκκινα κλπ αλλα στο γιατι τι λεμε???δε θελω να αρχισω τα ψεμματα...

Ασε να ρωτησει πρωτα και μετα :cool: Εγω ετσι παω

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Σταυρωση θα την ωραιοποιησω και ΔΕΝ θα χρησιμοποιησω λεπτομερειες μεχρι να μεγαλωσει αρκετα (δεν θελω να εχει τετοιες εικονες στο μυαλο της). Για την ανασταση θα πω εξαρχης αυτο που θα συνεχισω να λεω και μετα. Οτι εννοουν ανασταση του πνευματος αυτου του ανθρωπου και ουδεμια σχεση ειχε με το σωμα του (δεν θα το αναφερω καν αυτο) και οτι αυτο και μονο γιορταζουμε. Τιμουμε εν ολιγης ενα πολυ χαρισματικο προσωπο της ιστοριας. Οι σαλτσες ολες εκτος.....:mrgreen:

Διαφημίσεις

Ασε να ρωτησει πρωτα και μετα :cool: Εγω ετσι παω

yasemi και εγώ αυτής της άποψης είμαι...

και εγώ την πάτησα με διάφορα που με αγχώναν τι θα απαντήσω και τελικά όταν έρχεται η ώρα όλα τα βρίσκεις...έτσι μαγικά...

τα παιδιά καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα από όσο νομίζουμε

rQGhp3.png

• 2 weeks later...

Ωραίο θέμα...

Τι γίνεται οταν κάθε γονιός ακολουθεί το δικο του δρόμο στο θέμα της θρησκείας...

Ο σύζυγος μου και λατρεμένος μου άντρας δεν μπορει να ειναι σε ολα τέλειος...Ενα "αγκαθακι" για μένα ειναι το θεμα της θρησκείας...

Δεν με υπονομεύει αλλά με δυσκολεύει να δώσω κατευθυντήρια γραμμή τουλάχιστον στον μεγάλο μας γιο...

Οταν κάνουμε προσευχή κάτω απο τις εικόνες και δει με την άκρη του ματιού του τον πατέρα του να μην συμμετέχει, μου λεει..."εγώ δεν θα κάνω ουτε σταυρό ούτε προσευχή...όπως ο μπαμπάς..."

Με στεναχωρεί αλλά με πικραίνει περισσότερο το γεγονός που δεν είμαστε όπως κάποιοι φίλοι μας που έχουν κοινή πορεία...

Τι ωραιο να εισαι μανουλα!!!

Ωραίο θέμα...

Τι γίνεται οταν κάθε γονιός ακολουθεί το δικο του δρόμο στο θέμα της θρησκείας...

Ο σύζυγος μου και λατρεμένος μου άντρας δεν μπορει να ειναι σε ολα τέλειος...Ενα "αγκαθακι" για μένα ειναι το θεμα της θρησκείας...

Δεν με υπονομεύει αλλά με δυσκολεύει να δώσω κατευθυντήρια γραμμή τουλάχιστον στον μεγάλο μας γιο...

Οταν κάνουμε προσευχή κάτω απο τις εικόνες και δει με την άκρη του ματιού του τον πατέρα του να μην συμμετέχει, μου λεει..."εγώ δεν θα κάνω ουτε σταυρό ούτε προσευχή...όπως ο μπαμπάς..."

Με στεναχωρεί αλλά με πικραίνει περισσότερο το γεγονός που δεν είμαστε όπως κάποιοι φίλοι μας που έχουν κοινή πορεία...

Ο 4χρονος σου το λεει υποθετω? Ε, ενταξει, δειχνει να τινει προς τα που θελει να παει απο μονος του. Προτειμα αυτο που του δειχνει ο πατερας του. Εγω δεν θα το πιεζα. Αστον......δεν μπορεις εξαλλου να πιεσεις τον αντρα σου να δειξει κατι που δεν αισθανεται και τα παιδια καποια στιμγη αρχιζουν και εχω και δικια τους αποψη. ΠΧ. η μανα μου ειχε να κανει αρκετα με την θρησκεια. Δεν θυμαμαι ποτε νομιζω 5-6 ημουν που μου ειχε πει οτι η θρησκεια μας λεει 'πιστευε και μη ερευνα'. Και μου ειχε κατσει στραβα απο τοτε. Και αν θυμαμαι καλα σε ηλικια 8 ειχα κανει συζητηση με τον παππου μου και του ειχα πει οτι δεν μου εβγαζε νοημα αυτο που ελεγε η θρησκεια και οτι δεν μου αρεσει. Ο παππους με αφησε να το ψαξω μονη μου, και το ιδιο εκανε και η μανα μου.....:-D καταλαβαινεις τι λεω νομιζω......Αργοτερα βεβαια το εψαξα σε αλλο βαθος και εβγαλα τα δικα μου συμπερασματα. Αλλα ευτυχως η μανα μου δεν με κατηχησε παρολο που εκεινη ειχε αυτη την αποψη. Αν και ειναι μικρο ακομα ισως αρχιζει να βλεπει πραγματα που του βγαζουν νοημα και αλλα που δεν του βγαζουν. Ας γνωρισει ολες τις αποψεις και ας αποφασισει αργοτερα βεβαια θα στα πει και το ιδιο (ή ετσι ή γιουβετσι)......:rolleyes::rolleyes:

Νομιζω πως η θρησκεια μας λεει..."ερευνάτε τας γραφάς..."

Το "πιστευε και μη ερευνα" δεν με αντιπροσωπεύει...

Αλλά ειναι δυσκολο να υπάρχουν 2 κετευθυντηριες γραμες στο ιδιο σπιτι...

Δεν μπορώ να θυμηθώ εγω τι έκανα σαυτη την ηλικία αλλά θα το παλεψω...

Σευχαριστω για την απάντησή σου:P

Τι ωραιο να εισαι μανουλα!!!

η φράση που γράφεις είναι παρερμηνευμένη .

κανονικά είναι πίστευε και μη , ερεύνα δηλαδή :

και εάν πιστεύεις και εάν δεν πιστεύεις να ερευνάς.

δεν γίνεται να πιστεύουμε και να μην το ψάχνουμε το θέμα

είμαστε όντα με νοημοσύνη και βούληση.

Διαφημίσεις

Μωρε δεν διαφωνω ΚΑΘΟΛΟΥ........:-D:-D:-D:wink::wink: Αυτο εκανα και εγω.....ερευνησα και αποφασισα....:mrgreen:

Υπάρχουν και πολύ ωραία μοντέρνα βιβλία για παιδιά, που αναφέρονται σε βασικά θέματα της χριστιανικής πίστης με τρόπο κατάλληλο για διάφορες ηλικίες. Αν μπορείτε, κοιτάξτε στα βιβλιοπωλεία της Αποστολικής Διακονίας (προσέξτε, δεν είναι όλα τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες του σημερινού παιδιού). Εμένα, μου άρεσαν επίσης τα παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις Άθως.

• 5 months later...

πραγματικά δύσκολο θέμα!καλα εμένα είναι μολις ενός έτους η κορη μου αλλά επειδή δεν είμαι της εκκλησίας ουτε και ο αντρας μου φανταζομαι θα μας είναι δύσκολο!εγώ πάντως θα προτιμούσα να της εξηγήσω π.χ οτι ο κόσμος δημιουργήθηκε με τον τρόπο που υποστηρίζει η επιστήμη και οχι τα παραμύθια που μας λέγαν και μας μικρά!και τι κατάφεραν?οι περισσότεροι να απομακρυνθούμε από την εκκλησία!εντάξει κάποια έθιμα τα κρατάς όσο είναι μικρά για να χαίρονται αλλα ως εκεί και προς θεου δεν θα την πιέζω να πάει στην εκκλησία όπως έκαναν σε μένα οι δάσκαλοι γιατί αλλιώς απουσία!ούτε θα την γυρίζω από εκκλησία σε εκκλησία κάθε κυριακή και γιορτή!της λες ορισμένα πραγματα και επιλέγει μόνη της!αυτο το μην κανεις αυτο ή το άλλο γιατί θα σε τιμωρήσει ο θεούλης έχει καταντήσει αηδία!λες και όλα αυτά που λέει η εκκλησία είναι τα σωστά!γι αυτό έχουν φανατίσει κόσμο και στο όνομα της θρησκείας γίνονται εγκλήματα!

Εμείς στο σπίτι είμαστε θρησκευτικά ουδέτεροι. Εγώ, επειδή έχω μεγαλώσει με τα χριστιανικά έθιμα (επαρχία γαρ) μου αρέσει να παρακολουθώ το τελετουργικό των γιορτών (νηστείες, λαμπάδες, Μεγαλοβδομάδα κλπ), γιατί τις θεωρώ και κομμάτι του πολιτισμού μας. Από τη διδασκαλία του χριατιανισμού αποδέχομαι μόνο το θέμα της αγάπης. Τα άλλα, 'μετανοείτε, είμαστε όλοι μες την αμαρτία κλπ.', δε με αντιπροσωπεύουν, ακόμα και με τη νεοφιλελεύθερη ερμηνεία που μπορεί να έχουν. Όταν θα με ρωτήσει το παιδί μου καμία δύσκολη ερώτηση (γιατί η σταύρωση δεν είναι δύκολη, μέσα στη βία μεγαλώνουν τα παιδιά μας, ίσα ίσα που η ανάσταση τα διορθώνει όλα), θα του μιλήσω για το δικαίωμα που έχουν οι άνθρωποι να πιστεύουν όπου θέλουν, και ότι αυτό το δικαίωμα δεν το είχαν πάντα και ότι στην ελλάδα οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν στο Χριστό. Τώρα, η γιαγιά θα κάνει τη ... δουλίτσα της, αλλά ... όλα καλά!

Επειδή πρώτη φορά το άκουγα αυτό, έκανα μία μικρή αναζήτηση στο google και το πιο τεκμηριωμένο στοιχείο που βρήκα, το παραθέτω, χωρίς να έχω πρόθεση να έρθω σε αντιπαράθεση:

*...αλλά πίστευε εις Πατέρα , μη ερευνήσεις δε το πράγμα προσκυνεί τον Υιόν , μη πολυπραγμόνων την αυτού γέννησιν ανυμνεί το πνεύμα το άγιον , μη εκζητών το της Αγίας Τριάδος...* . (M. Αθανάσιου Θεολόγου , Quaestiones από την Αντιόχεια Βιβλίο 28 σελίδα 600 (27 - 31) .

*Πιστεύω εις ένα Θεόν Πατέρα Παντοκράτορα . Πιστεύω ουκ ερευνώ ...ου διώκω το ακατάληπτον ...ου μετρώ το αμέτρητον* . (Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος) .

*...πίστευε μη ερευνών ... ο Θεός ο Πατήρ έπεμψε τον μονογενή Υιον ...ενσαρκώθη εν μήτρα της Αγ. Παρθένου και ετέχθη εξ αυτής εκ΄ Πνεύματος Αγίου , έχε πληροφορίαν εις την καρδίαν σου ...θεωρών ειλικρινώς εν οφθαλμοίς πίστεως αυτά τα πεπραγμένα και ίδε τον Κύριον εν οφθαλμοίς καρδίας...* Αγ. Εφραίμ Σύρος .

Δηλαδή το Χριστιανικό *πίστευε και μη ερεύνα* έχει εφαρμογή στο *ΠΩΣ* της Αγίας Τριάδας (δηλαδή αφορά θέματα Άκτιστου) ενώ το *ΤΙ* και το *ΠΟΙΟΣ* ακόμα και στην Αγία Τριάδα είναι ερευνήσιμα . Με τον όρο *ΠΩΣ* η ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη εννοεί την Άκτιστη Θεία Ουσία . Διότι ο άνθρωπος μπορεί να κατανοήσει μέρος και όχι το όλον αυτής . Αυτό συμβαίνει εξαιτίας της κατασκευής του , μια κατασκευή με περιορισμένη αντιληπτική ικανότητα λόγω των περιορισμένων διαστάσεων που μπορούν να αντιληφθούν οι ανθρώπινες αισθήσεις . Συνεπώς εκείνο το κομμάτι της θεολογίας που είναι ακατάληπτο οι Πατέρες της Εκκλησίας παροτρύνουν τους πιστούς να αποφύγουν τις πλάνες του νου και να στραφούν με αξιωματικό τρόπο , στις Θεοφάνειες .

Και πού είναι το κακό? Η πίστη δεν είναι επιστήμη? Πιστεύουμε με την καρδιά μας, όχι με το μυαλό μας, νομίζω μας έλεγαν οι δάσκαλοι στο σχολείο.

Εμείς επειδή μένουμε δίπλα σε εκκλησία, έχουμε από νωρίς ερωτήσεις θρησκευτικού περιεχομένου. Με τον άντρα μου έχουμε μια κοινή άποψη για την εκκλησία (την αποφεύγουμε συστηματικά). Όμως αποδεχόμαστε τα διδάγματα του χριστιανισμού περί αγάπης. Έτσι όταν ο μικρός μου ζήτησε να πάμε να δούμε την εκκλησία, ξαφνιάστηκα και μου φάνηκε και λίγο περίεργο. Εννοείται όμως πως τον πήγα γιατί πέρα απο το τι πιστεύουμε εμείς πρέπει να έχει και αυτός την αυκαιρία να αποφασίσει για τον εαυτό του. Έτσι όταν με ρωτάει κάτι για τον Χριστούλη (ότι έχει μάθει σχετικά είναι απο τον παιδικό) του απαντάω όσο καλύτερα μπορώ.

6/ 11/2007: Ο μικρός Πρίγκιπας!!!

24/3/2011: Η Μπουκίτσα μας!!!

Θα έλεγα, να διηγηθείς στο παιδί σου την ιστορία με τον Χριστό από την σύλληψη της Παναγίας έως την Ανάσταση του Ιησού, όσο ποιο περιληπτικά γίνεται, για να μη το μπερδέψεις και όσο ποιο πολύ σε μορφή παραμυθιού γίνεται, για να μη το τρομάξεις.

Άποψη μου είναι να την αφήσεις από εκεί και ύστερα να βγάλει τα δικά της συμπεράσματα, όσον αφορά την εκκλησία και τους παπάδες. Αλώστε είναι μικρή ακόμα για να τη βάλεις σʼ αυτή τη διαδικασία. Μπορείς να της πάρεις και κανένα βιβλίο που αφορά την Ιστορία της θρησκείας μας. Υπάρχουν πολλά τέτοια στο εμπόριο σε μορφή παραμυθιού.

Πάντως προσπάθησε να είσαι όσο ποιο αντικειμενική γίνεται για να μη διχάσεις τη σκέψη της και να απαντάς με ειλικρίνεια και σεβασμό ως προς τη θρήσκευμα που ακολουθεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας. Γιατί σίγουρα θα βρεθούν και άλλοι που θα προσπαθήσουν αργότερα να της τα πουν αλλιώς. Άλλωστε και εσύ η ίδια μας γράφεις ότι πιστεύεις. Άρα φαντάζομαι ότι κρατάς και τις παραδόσεις στο σπίτι σου που αργότερα θα θελήσεις να της μάθεις και στα παιδιά σου…

Αυτά τα κάνω και θα συνεχίζω να τα κάνω, ακόμα και εγώ, που είμαι τελείως άθεη. Θα μάθω στη κόρη μου αυτά που πρέπει και από εκεί και πέρα, θα την αφήσω μόνη της να διαλέξει, αν θέλει να πιστεύει ή που θέλει να πιστεύει…

μου άρεσε τρελά η προσέγγισή σου! συγχαρητήρια!

έτσι!

Υπάρχουν και πολύ ωραία μοντέρνα βιβλία για παιδιά, που αναφέρονται σε βασικά θέματα της χριστιανικής πίστης με τρόπο κατάλληλο για διάφορες ηλικίες. Αν μπορείτε, κοιτάξτε στα βιβλιοπωλεία της Αποστολικής Διακονίας (προσέξτε, δεν είναι όλα τα χριστιανικά βιβλιοπωλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες του σημερινού παιδιού). Εμένα, μου άρεσαν επίσης τα παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις Άθως.

ευχαριστούμε για την πληροφορία!:D