Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Απορίες για βάφτιση

Coraline

Recommended Posts

Γεια σε όλες και όλους, έχουμε διάφορες απορίες σχετικά με την βάφτιση των μωρών και καθώς ούτε εγώ ούτε ο άντρας μου ξέρουμε από αυτά είπα να ρωτήσω εδώ.

Σε ποια ηλικία βαφτίζονται τα μωρά; Υπάρχει άνω/κάτω όριο;

Χρειάζεται απαραίτητα νονός/νονά; Μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε νονός/νονά ή υπάρχουν περιορισμοί και κριτήρια;

Ποια είναι τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την βάφτιση; Που τα πας;

Υπάρχουν περίοδοι μέσα στον χρόνο που δεν γίνονται βαφτίσεις;

Πόσο χρόνο νωρίτερα πρέπει να το ετοιμάσει κανείς;

Ελπίζω να μην έγινα εξαιρετικά κουραστική.

Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη. :D

There is no patch for human stupidity.

Διαφημίσεις

Coraline, δεν έχω απαντήσεις για όλες σου τις απορίες, αλλά θα απαντήσω σε ό,τι μπορώ.

Για την ηλικία δεν υπάρχει όριο. Καλό είναι να έχει κλείσει τον 4ο-5ο μήνα για να έχει "δέσει" το κεφαλάκι και τα χεράκια του. Για άνω όριο δεν νομίζω να υπάρχει, εγώ είχα πάει σε βάπτιση παιδιού 3μιση χρονων. Απαραίτητα πρέπει να υπάρχει νονός ή/και νονά. Μόνη προϋπόθεση νομίζω να είναι της ίδιας θρησκείας και του ίδιου δόγματος με την εκκλησία στην οποία βαπτίζει. Επίσης υποτίθεται ότι ένας νονός πρέπει να βαπτίζει μόνο παιδιά του ίδιου φύλου, δηλαδή αν π.χ. έχει στο παρελθόν βαπτίσει αγοράκι δεν μπορεί να βαπτίσει κορίτσι. Αυτό όμως δεν το απαγορεύει κανείς, το θεωρώ απλώς μια δοξασία (επειδή υποτίθεται ότι τα παιδιά αυτά είναι πνευματικά αδέλφια... κάτι τέτοιο).

Για τα δικαιολογητικά δε γνωρίζω, καλύτερα να ρωτήσεις στην εκκλησία.

Επίσης είμαι σχεδόν σίγουρη ότι κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής δε γίνονται βαπτίσεις. Τώρα, για το πόσο καιρό νωρίτερα πρέπει να ξεκινήσεις, εδώ ισχύει ό,τι και στους γάμους. Όσο περισσότερα έχεις στο μυαλό σου να κάνεις τόσο περισσότερο καιρό θα χρειαστείς.

c22fde842e.png

lyzNp3.png

Για τα δικαιολογητικά εξαρτάται από την εκκλησία, εκεί θα ρωτήσεις, πάντα όμως ζητάνε ληξ.πράξη γέννησης την οποία πας στην εκκλησία για να σου κλεισουν ημ/νια.

Θα πρέπει να κλείσεις εκκλησία αρκετούς μήνες πριν (5-6 μήνες) γιατί σε περιοδους αιχμής π.χ. καλοκαιράκι δεν θα βρίσκεις ημερομηνίες και ώρες που θέλεις. Παράλληλα με την εκκλησία κλείνεις και το μαγαζί για το τραπέζι (εάν κάνεις). Μπουμπουνιέρες, διακόσμηση και προσκλήσεις 2-3 μήνες πριν. Τα γλυκά της βάφτισης λίγες μέρες πριν.

Γαι τις προϋποθέσεις του νονού εξαρταται από την εκκλησία. Εμένα μου ζήτησαν μόνο ληξ.πράξη γέννησης του παιδιού τίποτα άλλο, ούτε ζήτησαν κατι από τους νονούς άρα νονός θα μπορούσε να είναι ο οποισδήποτε συγγενής, φίλος κλπ. Απλά υπογράφουμε όλοι πριν και μετα την βάπτιση.

Θεωρώ καλή ηλικία 6 με 9 μηνών που το μωράκι καταλαβαίνει χωρίς να είναι και μεγάλο και πολύ ζωηρό να μην το κανεις καλά. Με το καλό η βάπτισή ας και ό,τι θέλετε ρωτάς.

Το μωρό μπορεί να βαφτιστεί μόλις σαραντίσει. Κατά τη γνώμη μου, όσο μεγαλύτερο τόσο χειρότερα, γιατί αντιδράει άσχημα και μπορεί να είναι πιο νευρικό.(Ειδικά αν δεν εκκλησιάζεστε τακτικά και δεν έχει συνηθίσει πρόσωπα και χώρο).

Όποιος έχει παντρευτεί με πολιτικό γάμο, χωρίς θρησκευτικό, δεν μπορεί να γίνει νονός. Πρέπει να είναι χριστ. ορθόδοξος.

Για τα χαρτιά θα σας ενημερώσουν από το ναό, αλλά νομίζω υπάρχει υπόμνημα από τους συντονιστές στην ενότητα "Βάφτιση".

Υπάρχουν εκκλησίες όπου γίνονται βαφτίσεις τη Μ.Σαρακοστή, δεν απαγορεύεται παντού.

Διαφημίσεις

Όποιος έχει παντρευτεί με πολιτικό γάμο, χωρίς θρησκευτικό, δεν μπορεί να γίνει νονός. Πρέπει να είναι χριστ. ορθόδοξος.

εγω εγινα νονα ενω ημουν σε πολιτικο γαμο πριν κανω το θρησκευτικο.ο παπας δε ρωτησε καθολου.δεν ξερω αν ρωταγε αν θα εφερνε κολλημα.

Γεια σε όλες και όλους, έχουμε διάφορες απορίες σχετικά με την βάφτιση των μωρών και καθώς ούτε εγώ ούτε ο άντρας μου ξέρουμε από αυτά είπα να ρωτήσω εδώ.

Χρειάζεται απαραίτητα νονός/νονά; Μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε νονός/νονά ή υπάρχουν περιορισμοί και κριτήρια;

μολις σαραντησει ειναι ετοιμο να βαφτιστει

χρειαζεται νονος ή νονα

ληξιαρχικη πραξη γεννησης και γαμου γονεων

ολο το χρονο γινονται οι βαφτισεις

οσο χρονο θελεις πιο πριν ξεκινας αναλογα τι βαφτιση θελεις,απλη ή υπερπαραγωγη.αναλογα δηλαδη τις ετοιμασιες.σιγουρα μηνα χρειαζονται ομως οι προσκλησεις και οι μπομπονιερς και τα βαφτηστικα οποτε υπολογισε.

εγω εγινα νονα ενω ημουν σε πολιτικο γαμο πριν κανω το θρησκευτικο.ο παπας δε ρωτησε καθολου.δεν ξερω αν ρωταγε αν θα εφερνε κολλημα.

Ίσως να έφερνε, δεν ξέρω αν υπάρχει πολιτική να ρωτάνε. Η λογική είναι ότι αφού επιλέγεις πολιτικό γάμο απορρίπτεις τα εκκλησιαστικά μυστήρια, οπότε δεν μπορείς να γίνεις νονός. Άσχετο αν συνήθως γίνεται για πρακτικούς λόγους.

Δεν το γράφω προσωπικά για σένα έτσι; μη με παρεξηγήσεις.

Ίσως να έφερνε, δεν ξέρω αν υπάρχει πολιτική να ρωτάνε. Η λογική είναι ότι αφού επιλέγεις πολιτικό γάμο απορρίπτεις τα εκκλησιαστικά μυστήρια, οπότε δεν μπορείς να γίνεις νονός. Άσχετο αν συνήθως γίνεται για πρακτικούς λόγους.

Δεν το γράφω προσωπικά για σένα έτσι; μη με παρεξηγήσεις.

το ξερω καλε,αυτο ελειπε να παρεξηγουμαστε και μεταξυ μας,και εγω για το δανειο του σπιτιου το ειχα κανει αλλα δε με ειχε ρωτησει ο παπας.

η αληθεια ειναι οτι η κουνιαδα μου μου ειχε πει οτι αν με ρωτησει μπορει να μη με αφησει.

καλυτερα η κοπελα να ρωτησει το παπα πριν γινει η βαφτιση μην εχουν καμια εκπληξη.

Διαφημίσεις

Bαπτισεις γινονται και την Σαρακοστη ως την βδομαδα πριν την Κυριακη των Βαιων. Εμας δεν μας ζητησαν ληξ.πραξη γαμου, μονο γεννησης του παιδιου. Οι νονοι ειχαν κανει πολ.γαμο μα ουτε που ρωτησε ο παπας.Ηλικια τι να πω? μαλλον οσο πιο μικρα τοσο πιο καλα? εμενα μ αρεσει να ειναι δεμενα στις φωτο και οχι τελειως βρεφακια, μα αναλογα με την εποχη και τις αναγκες των γονιων, ποικιλλουν αυτα

1.Το μωρο για να βαφτιστει πρεπει να ειναι πανω απο 40 ημερων.Ανω οριο δεν υπαρχει αλλα η κοινη λογικη λεει οτι μεχρι ενος ετους ειναι καλο να βαφτιστει.

2.Ο νονος ειναι απαραιτητος και πρεπει να ειναι χριστιανος ορθοδοξος-το αν εχει κανει πολιτικο γαμο δεν αφορα την εκκλησια και δεν υπαρχει και λογος να το πει στον παπα που θα κανει την βαφτιση.Συνηθως δεν ζητουνται αποδεικτικα της θρησκειας του, ομως για να πει οσα λεει στο μυστηριο πρεπει και να τα ασπαζεται εστω και τυπικα.

3.Βαφτισεις δεν γινονται απο 1 εως 6 Ιανουαριου (εως και τον αγιασμο των υδατων) καθως και το Μ.Σαββατο και την Κυριακη του Πασχα.Αν δεν αγιαστουν τα νερα,δεν υπαρχει παπας που θα σας βαφτισει το μωρο.

4.Οσον αφορα τα δικαιολογητικα και το ποσο νωριτερα πρεπει να ετοιμαστει η βαφτιση ειναι υποκειμενικο αφενος γιατι καθε ενορια ζηταει τα δικα της χαρτια (το μονο σιγουρο ειναι η ληξιαρχικη πραξη γεννησης του παιδιου-ολα τα υπολοιπα ειναι στην ευχερια του παπα να τα ζητησει) και αφετερου γιατι η προετοιμασια εξαρταται απο το τι θες να κανεις στη βαφτιση και τον χρονο που μπορεις να διαθεσεις.

Με το καλο!

Ευχαριστώ όλες για τις απαντήσεις σας, καταλαβαίνω ότι είναι στην ευχέρεια του καθενός να κάνει ότι τύπου βάφτιση θέλει όμως υπάρχει κάποια απολύτως απαραίτητα πράγματα;

(Η ενότητα Βάφτιση σε ποιο μέρος του φόρουμ βρίσκεται για να μην spamαρω εδώ;)

Edited: εντάξει το βρήκα θα μεταφέρω την ερώτηση μου εκεί

There is no patch for human stupidity.

• 2 χρόνια μετά...

Προσανατολίζομαι να βαφτίσω την μικρή μου Σεμπτέμβριο μετά τις 15 . Είναι καλή εποχή λέτε ή μήπως ξεκινήσουν τα κρύα? Επίσης είναι καλύτερα πρωί ή απόγευμα? Επειδή ανήκω σε άλλη ενορία, πρέπει να ζητήσω από την ενορία μου χαρτί για την βάπτιση ώστε να πάω στην άλλη ή αυτό έχει καταργηθεί λόγω οικονομικής κρίσης??? Λέω τώρα εγώ... Γιατί και στον γάμο μου με χρέωσε η εκκλησία μου. Οποια έκανε πρόσφατα βάπτιση εκτός ενορίας, ας μου πεί.

Προσανατολίζομαι να βαφτίσω την μικρή μου Σεμπτέμβριο μετά τις 15 . Είναι καλή εποχή λέτε ή μήπως ξεκινήσουν τα κρύα? Επίσης είναι καλύτερα πρωί ή απόγευμα? Επειδή ανήκω σε άλλη ενορία, πρέπει να ζητήσω από την ενορία μου χαρτί για την βάπτιση ώστε να πάω στην άλλη ή αυτό έχει καταργηθεί λόγω οικονομικής κρίσης??? Λέω τώρα εγώ... Γιατί και στον γάμο μου με χρέωσε η εκκλησία μου. Οποια έκανε πρόσφατα βάπτιση εκτός ενορίας, ας μου πεί.

κι εγώ βάφτισα την κορούλα μου την περασμένη Κυριακή, εκτός ενορίας, και πλήρωσα 30 ευρώ (15 για την εκκλησία και 15 για τη μητρόπολη).

όσον αφορά στην ημερομηνία της βάφτισης τί να σου πω?? λογικά θα έχει καλό καιρό ακόμη. εγώ παντρεύτηκα Δεκέμβριο και ήταν μια υπέροχη ζεστή ηλιόλουστη μέρα και μια φίλη μου παντρεύτηκε Αύγουστο κι έβρεχε... είναι να σε θέλει τελικά...

επίσης, εμένα μου αρέσουν οι πρωινές βαφτίσεις. νομίζω ότι ταλαιπωρούνται λιγότερο τα παιδάκια...

με το καλό!!!!

Διαφημίσεις

Μόλις πήρα τηλέφωνο στην Μητρόπολη Αθηνών και μου είπαν ότι απαγορεύεται να σε χρεώσει η ενορία σου για να σου δώσει το χαρτί. Στον γάμο ναι, αλλά για βάπτιση όχι. Του είπα σε περίπτωση που τελικά ΜΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ τι θα γίνει, μου απάντησε να τους πώ να πάρουν τηλέφωνο την Μητρόπολη.

Μόλις πήρα τηλέφωνο στην Μητρόπολη Αθηνών και μου είπαν ότι απαγορεύεται να σε χρεώσει η ενορία σου για να σου δώσει το χαρτί. Στον γάμο ναι, αλλά για βάπτιση όχι. Του είπα σε περίπτωση που τελικά ΜΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΝ τι θα γίνει, μου απάντησε να τους πώ να πάρουν τηλέφωνο την Μητρόπολη.

σου είπαν γιατί γίνεται ο διαχωρισμός μεταξύ των μυστηρίων? γιατί η λογική της χρέωσης είναι ότι υπάρχουν ενορίες που τις προτιμάει ο κόσμος και έχουν "κέρδη" σε σχέση με άλλες που έχουν¨"χασούρα" αφού δεν τις προτιμούν.

Αληθεια, ποσα ζητά η εκκλησια απο τους κουμπαρους πριν τη βαφτιση ?

εξαρτάται από την εκκλησία. άλλες έχουν ταρίφα (έχω ακούσει και για 200 ευρώ) κι άλλες λένε ό,τι θέλετε και μπορείτε.

Αληθεια, ποσα ζητά η εκκλησια απο τους κουμπαρους πριν τη βαφτιση ?

Ο άντρας μου όταν είχε βαφτίσει πριν 5-6 χρόνια του είχε ζητήσει ο παπάς 50ευρώ και επειδή βαφτίζονταν 2 παιδάκια ζήτησε κ από την άλλη νονά άλλα 50.

9LS4p3.pngJWdVp3.png

εξαρτάται από την εκκλησία. άλλες έχουν ταρίφα (έχω ακούσει και για 200 ευρώ) κι άλλες λένε ό,τι θέλετε και μπορείτε.

Αυτό με την ταρίφα το θεωρώ απαράδεκτο κι όμως υπάρχει όπως λες χανιωτάκι.

9LS4p3.pngJWdVp3.png

Eνας φίλος μου που έγινε νονός, μετά την βάπτιση ο παπάς του λέει να δώσει κάτι για την εκκλησία και εκείνος του δίνει ένα 50 ευρω. Ελα όμως που ο παππάς δεν ήταν ευχαριστημένος και πήγε και βρήκε τον πατέρα του παιδιού που βαφτιζόταν και του ζήτησε λεφτά, λέγοντάς του μάλιστα ότι ο νονός έδωσε πολύ λίγα!!! Η ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο! Μόνο άνθρωποι του θεού δεν είναι αυτοί.

Eνας φίλος μου που έγινε νονός, μετά την βάπτιση ο παπάς του λέει να δώσει κάτι για την εκκλησία και εκείνος του δίνει ένα 50 ευρω. Ελα όμως που ο παππάς δεν ήταν ευχαριστημένος και πήγε και βρήκε τον πατέρα του παιδιού που βαφτιζόταν και του ζήτησε λεφτά, λέγοντάς του μάλιστα ότι ο νονός έδωσε πολύ λίγα!!! Η ξεφτίλα σε όλο της το μεγαλείο! Μόνο άνθρωποι του θεού δεν είναι αυτοί.

Τα ξέρω,έτσι είναι.

9LS4p3.pngJWdVp3.png

αυτό για την ταρίφα σε κάνει από Χριστιανό μην πω τι.. εμείς βαπτίσαμε τον μικρό και ο "εκπρόσωπος του Θεού" ζήτησε 100 ευρώ από την κάθε νονά... είχαμε 2... τουτέστιν 200 ευρώ.. οι νονές πιάστηκαν απροετοίμαστες και ντράπηκαν και τα έδωσαν... την προηγούμενη ημέρα είχε πάρει από εμάς τους γονείς 50 ευρώ για τον καθαρισμό της Εκκλησίας και καλά... κάτι τέτοια κάνουν και τους έχει σιχαθεί ο κόσμος

Και αν αρνηθούμε να δώσουμε την ταρίφα τι γίνεται??? Εμένα έτσι και μου ζητήσει λεφτά για να μου δώσει το χαρτί παίρνω κατευθείαν την μητρόπολη όπως η ίδια η μητρόπολη μου είπε. Θα φτάσω σε σημείο να τον καταγγείλω.

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...