Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

πως να μαθει να τρωει

faye

Recommended Posts

Έχω μια ερώτηση που με απασχολή πολυ τελευταια πως θα μαθει να μασαει;

Ενώ τρωει ψωμάκι στο χέρι ή κουλουράκι το φαγητό της το αλέθουμε κανονικά γιατι όταν βρει εκεί κομματάκι το φτύνει φτου φτου :o

Παλίοτερα που πηγα να της δώσω π.χ. ωριμο φρουτο όπως αχλαδι ή μπανανουλα ανακάλυψα σε κάποιο εμμετο που εκάνε ότι ήταν κομματάκια όπως της το έδωσα και με στεναχώρησε αυτό.

Δεν θα είναι βαρια στο στομαχάκι της τα κομμάτια; Βλέπω αλλα παιδακια που σχεδόν τρωνε κανονικά και αναρωτιέμαι τι κάνω λάθος; Δωστε μου καποια συμβουλή!

Διαφημίσεις

Εγώ για να πω την αλήθεια δεν της τα αλέθω πια τα φαγητά - μόνο τη φρουτόκρεμα λιώνω για να τρώει και περισσότερα φρούτα μαζί- και δεν φαντάστηκα ότι αν δεν τα μασάει καλά μπορεί να είναι πρόβλημα.

Και γω έχω παρατηρήσει στα κακά της ότι πολλά φάγητά βγαίνουν ατόφια... :oops: Δεν είναι καλό δηλ. αυτό;

Τη βλέπω όμως που μασάει με τις ώρες..... Τι στο καλό τα κάνει τόση ώρα στο στόμα τα φαγητά;

sL7ap2.png

Φαίη μου είμαστε σε αντίστοιχη ηλικία όπως θα βλέπεις και από το ticker. Καταρχήν πόσα δοντάκια έχετε; Εμείς έχουμε λίγα (4) μιας και αρχίσαμε αργά να τα βγάζουμε (μετά το χρόνο). Λίγο πριν βγάλει το πρώτο μας είπε η παιδίατρος να του δίνουμε παξιμαδάκι γιατί αφενώς τα ανακουφίζει πολύ από τη "φαγούρα" της οδοντοφυίας, αφετέρου τα μαθαίνει να μπουν λίγο στη διαδικασία του "μασήματος" της τροφής. Στην αρχή δυσκολεύτηκε λίγο (και με εμάς σε συνεχή επιτήρηση μήπως τύχει και πνιγεί από κανένα μεγάλο κομμάτι) αλλά βλέπω ό,τι όσο περνάει ο καιρός πραγματικά βοηθάει. Συγκεκριμένα τώρα έχω ξεκινήσει και του δίνω μπανάνα και βλέπω ό,τι τα καταφέρνει και στο φαγητό του το μεσημέρι έχω ξεκινήσει και κάνω το εξής: του αλέθω το καρότο και το κρέας (ή οτιδήποτε άλλο σκληρό έχει το φαγητό του) και του λειώνω με το πιρούνι τα "μαλακα" για να συνηθίζει σιγά σιγά και στα όχι εντελώς λειωμένα... σιγά σιγά θα τα καταφέρουμε νομίζω... :D

Υπομονή... κάποια στιγμή θα μάθουν και τα δικά μας να μασάνε τα πάντα... όπως όλα τα παιδάκια άλλωστε! Κάθε ζουζούνι, το έχουμε ξαναπεί, έχει το ρυθμό του.... :wink:

μπα δοντακια εχει μπολικα διακοσμιτικα είναι νομιζω τεσσερα πάνω τεσσερα κάτω και εδώ και δυο μήνες είναι πρισμένοι και οι τεσσερις τραπεζήτες και ο γιατρος μου είπε οτι οπου ναναι σκανε μύτη.

βρε τα κομματακια στο φαγητό μου τα φτύνει κατα τα αλλα δαγκώνει ότι βρει...

Διαφημίσεις

Να τα λειώσεις με το πιρούνι έχεις δοκιμάσει; Που δεν γίνονται ούτε τελείως αλοιφή αλλά ούτε έχουν μέσα και κομμάτια... για να γίνει σταδιακά η αλλαγή του...

Faye μου νομιζω οτι απλα δεν εχει συνηθησει ακομα να τρωει το φαγητο του με κομματακια. Ισως θα πρεπει να επιμεινεις λιγο. Βεβαια αν νομιζεις οτι καποιο φαηγοτ της πεφτει βαρυ ισως καλυτερα να το αλεθεις ξανα για λιγες μερες και μετα ξαναρχισεις να της το δινεις κομματακια.

Η δικια μου τρωει μαλακα κουλουρακια και μπανανα απο 8 μηνων περιπου και χωρις να ειχε βγαλει δοντια. Τωρα πια βεβαια τρωει τα παντα με τα χερια. Το αγαπημενο της ειναι τυρακι με ψωμακι.

Πριν λιγο καιρο ξεκινησα να μην αλεθω τα μαλακα φαγητα οπως πατατα, μπροκολο, κιμα (τα λιωνω με το πιρουνι) και να αλεθω μονο τα πιο σκληρα οπως φρουτα, καροτα κλπ. Σημερα π.χ. της εφτιαξα πουρε πατατας και κεφτεδακια τα οποια εκανα κομματακια με το πιρουνι. Ξετρελλαθηκε, αρχισε να τρωει με τα χερια και δεν ηθελε να την ταισω. Και βεβαια γιναμε χαλια :)

Παντως ολα θελουν το χρονο τους για να γινουν. Σιγα σιγα θα μαθουν τα ζουζουνια μας να τρωνε κανονικα. Το καθενα θελει το χρονο του.

Ασχετο με το θεμα.....αλλα ετυχε να το δω καθως διαβαζα..... :D

SophiaT το αγγελακι σου εχει γενεθλια?

Να τα εκατοστησει και να ειναι παντα γερη και καλοτυχη!!!

birthday009.gif

Ναι Rosangel ειχαμε γενεθλια την Κυριακή!

Σ'ευχαριστουμε παρα πολυ για τις ευχες σου και τα τελεια μπαλόνια :D

Με το καλο να γεννησεις κι εσυ το δικο σου αγγελούδι.

Εγώ για να πω την αλήθεια δεν της τα αλέθω πια τα φαγητά - μόνο τη φρουτόκρεμα λιώνω για να τρώει και περισσότερα φρούτα μαζί- και δεν φαντάστηκα ότι αν δεν τα μασάει καλά μπορεί να είναι πρόβλημα.

Και γω έχω παρατηρήσει στα κακά της ότι πολλά φάγητά βγαίνουν ατόφια... :oops: Δεν είναι καλό δηλ. αυτό;

Τη βλέπω όμως που μασάει με τις ώρες..... Τι στο καλό τα κάνει τόση ώρα στο στόμα τα φαγητά;

Το πεπτικο συστημα των μωρων δεν ειναι ωριμο ακομα και γι'αυτο βγαινουν πολλες τροφες ατοφιες. Μην ανησυχειτε γι'αυτο ειναι εντελως φυσιολογικο.

Don't let fears hold you back from living everyday to your fullest!

Διαφημίσεις

Έχω μια ερώτηση που με απασχολή πολυ τελευταια πως θα μαθει να μασαει;

Ενώ τρωει ψωμάκι στο χέρι ή κουλουράκι το φαγητό της το αλέθουμε κανονικά γιατι όταν βρει εκεί κομματάκι το φτύνει φτου φτου :o

Παλίοτερα που πηγα να της δώσω π.χ. ωριμο φρουτο όπως αχλαδι ή μπανανουλα ανακάλυψα σε κάποιο εμμετο που εκάνε ότι ήταν κομματάκια όπως της το έδωσα και με στεναχώρησε αυτό.

Δεν θα είναι βαρια στο στομαχάκι της τα κομμάτια; Βλέπω αλλα παιδακια που σχεδόν τρωνε κανονικά και αναρωτιέμαι τι κάνω λάθος; Δωστε μου καποια συμβουλή!

Εχω καταλαβει οτι το καθε παιδι ειναι διαφορετικο και ολα τα κανει με το δικο του ρυθμο. Οταν ειναι ετοιμο να μασησει για παραδειγμα θα το κανει. Τις προαλλες ειχαμε κοτοπουλο στο φουρνο και ο γιος μου λυσσαξε να του δωσω απο το δικο μας. Μεχρι τοτε του αλεθα τα κρεατα και κοτοπουλο. Του εδωσα και εγω λοιπον και το μασησε μια χαρα. Απο τοτε κρυψαμε το μπλεντερ! Τη φρουτοκρεμα τη σταματησαμε απο 11 μηνων. Ε και εγω αρχισα να του δινω ωριμα τα φρουτα και οντως αρχισε να τα μασαει. Μην ανησηχεις για δοντια. Το μασημα τα μωρα το κανουν με τα

ουλα. Τα πισω δοντια μπορει να βγουν απο 13 εως 19 μηνων.

Μην το πιεσεις το παιδι. Οταν ειναι ετοιμο θα το καταλαβεις.

Don't let fears hold you back from living everyday to your fullest!

faye, το ίδιο άγχος έχω κι εγώ. Ασε που εμένα επειδή βγάζει τους τραπεζίτες όπου να 'ναι, αρνείται να φάει και τα λιωμένα οπότε έχουμε μείνει λίγο πίσω σε αυτό το θέμα....... :cry:

920035f02d.png

Εμείς έχουμε μονίμως την διαφωνία με τον άντρα μου στο τι μπορεί να μασήσει το παιδί. Του δίνω κομματάκια από διάφορα και μου λέει, πως θα το μασήσει αυτό? - αφού δεν έχει δόντια (έχει 6 μέχρι τώρα), - δεν ξέρει να μασάει κλπ...

Και το άλλο είναι στο τι μπορει να καταπιεί και να τα λιώσει το στομαχάκι του.

Πάντως το φαγητό είναι γενικά το μεγάλο μας πρόβλημα, ίσως από την άλλη να το ψάχνω και πολύ...

:roll::roll:

Ήρθες και έγινες το νόημα της ζωής μου...

Και εμεις ειμαστε περιπου στην ιδια ηλικια... Δεν νομιζω οτι εχει να κανει με τα δοντια που εχουν αλλα με το ποσο εξικειωμενο ειναι το παιδι με μια τροφη..

Πχ ο δικος μου εχει μονο 6 δοντια , τοσα εχει απο το καλοκαιρι.. Τρωει οτι μπορεις να φανταστεις αλλα αμα νρει κομματακι στη φρουτοκρεμα το φτυνει.. Το ιδιο κανει αμα βρει ενα κομματακι πατατα στο φαγητο, ενω πχ τρωει ανετα τηγανιτες πατατες.

Εγω πλεον δεν το αλεθω, αλλα το λιωνω πολυ καλα με το πιρουνι.. το δε κρεας το κοβω πολυ μικρα κομματακια με το μαχαιρι.. οποτε ειναι σχεδον σαν αλεσμενο.. Δεν εχω παρατηρησει τιποτα περιεργο στα κακα του, εκτος απο σουσαμι..

Απλα να ξερεις οτι αν το κανεις ετσι αυτοματα θα μειωθει η ποσοτητα που τρωει. Εμεις δεν εχουμε προβλημα βαρους οποτε δεν με απασχολει το ποσο θα φαει.. θελω απλα να φαει για να παρει τα θρεπτικα συστατικα που χρειαζεται και οχι βαρος.

Γενικα ομως να ξερεις οτι τα παιδια εχουν μαλλλον υποσυνειδητες αμυνες με το φαγητο γι αυτο φτυνουν.. Πχ ενα κομματακι αχλαδι οσο ωριμο και να ειναι μπορει να του κατσει και να πνιγει , το ιδιο και μια πατατουλα.. Μεσα στο φαγητο τους που ξερουν οτι θα το καταπιουν απλα ειναι προβλημα.. Ο Χαρης οταν τρωει απο τα φαγητα μας , πχ μακαρονια τα μασαει μια χαρα.. Αν ομως του βαλω μακαρονακι στο φαγητο του και δεν το εχω λιωσει καλα το φτυνει.. αβυσσος η ψυξη των βρεφων..

O5Lop2.png

kIP3p2.png

καινουργιο μπαιρακι εμεις...δεν τρωει αν δε της δωσεις το κουταλι να φαει μονη της :?:?:? οπου βεβαια εκει γίνεται η μαχη του δραμαλη...αν δε της το δωσω κλαει μεχρι να γινει μπλε...της το δινω και τρωει το ματι της, το κουτελο, τα μαλλιά της , το σαλόνι 8)8)8)8) ατιμη νηπιακή ηλικίααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Διαφημίσεις

καινουργιο μπαιρακι εμεις...δεν τρωει αν δε της δωσεις το κουταλι να φαει μονη της :?:?:? οπου βεβαια εκει γίνεται η μαχη του δραμαλη...αν δε της το δωσω κλαει μεχρι να γινει μπλε...της το δινω και τρωει το ματι της, το κουτελο, τα μαλλιά της , το σαλόνι 8)8)8)8) ατιμη νηπιακή ηλικίααααααααααααααααααααααααααααααααααααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αυτό ακριβώς πως γίνεται να μην το ζήσω; :D:D Μέχρι στιγμής εμένα με αφήνει να κρατάω το κουτάλι μαζί της και δεν γεμίζουμε πολύ τριγύρω. Τι θα γίνει όταν θα θέλει να το κρατάει μόνη της;

Να τη στείλω στη γιαγιά οικότροφη.... μέχρι να μάθει να τρώει μόνη; :D:D

sL7ap2.png

Λία μάλλον δεν γίνεται :D:D:D

Πολλά βετέξ, ηλεκτρικό σκουπάκι, χαρτοπετσέτες με το κιλό, 356 αλλαξιές ρούχα (της μικρής αλλά και δικά σου) και απεριόριστη υπομονήηηηηηη!!!!

:D:D:D:D

Α και διπλάσιο φαγητό στο πιάτο γιατί εξαφανίζεται σε χρόνο dt και φυσικά χωρίς να καταλήξει στο στομάχι τους :)

6qjVp3.png

Α κοριτσια το σαβ/κο καναμε προοδο της εδωσα κοφτο μακαρονακι με κιμα ( το αγαπημενο της) και το εφαγε χωρις αλεσμα. Μονο που εφαγε τη μιση ποσοτητα δεν ανησυχησα γιατι εχει αποθεματα. Τα φρουτα ομως κομμενα σε μικρα κομματακια τα εφαγα εγω! ουτε τη λιωμενα μπανανα με το πιρούνι εκτιμησε ιδιαιτερα.

Αντίθετα ο Κωστής δεν ενδιαφέρεται καθόλου να φάει μόνος του... :? τόσο που έχω αρχίσει να ανησυχώ ότι θα τον ταϊζω μέχρι να πάει φαντάρος... :roll: ...ουτε καν το ποτηράκι του για να πιει γάλα ή νερό δεν πιάνει...κρατάει το χέρι μου σαν χερούλι αλλά έτσι και προσπαθήσω να τον βάλω να κρατήσει το ποτηράκι θυμώνει, το σπρώχνει και σταματάει να πίνει :? Αν βέβαια πάρει το ποτήρι του στα χέρια την ώρα του φαγητού, το κάνει μόνο για παιχνίδι, του αρέσει πολύ να το αδειάζει πάνω στο τραπεζάκι του και μετά να κάνει πλάτς-πλατς στα νεράκια, να πιτσιλάει όλον τον τόπο κουνώντας το και να το γυρίζει ανάποδα και να δαγκώνες τον πάτο -το στομιο όμως δεν το βάζει στο στόμα του :!::!::!:

Κανένα μπισκότο, ψωμάκι, και μπανάνα τρώει με τα χέρια αλλά τίποτα άλλο. Όσο για το κουτάλι του αρέσει να το ανεμίζει στον αέρα σαν μαέστρος.

Α! και έτσι και τολμήσω να αφήσω πιάτο με φαγητό μπροστά του.....το πάτωμα το έχει σίγουρο το πλήρες γεύμα. Το περιεχόμενο του πιάτου δεν μας ενδιαφέρει καθόλου σε αντίθεση με τον πάτο του πιάτου. έτσι σε χρόνο dt το πιάτο μας βρίσκεται ανάποδα και ευτυχισμένοι το κάνουμε ταμπούρλο :?

Όσο για το θέμα του αλέσματος, εκεί δεν έχουμε πρόβλημα. Από πολύ μικρή ηλικία ~8 μηνών έτρωγε το φαγητό του χοντροαλεσμένο και τώρα μπορεί να μασήσει σχεδόν το πάντα -άσχετα που δεν θέλει πάντα. Επίσης αν μέσα σε αλεσμένο φαγητό βρεί κομματάκι το φτύνει -ενώ όταν του δόσεις μόνο του το κομμάτι το μασάει :P. Οπότε κι εγώ όταν του δίνω κάτι που θέλει μάσημα του το λέω και πιστέψτε με το καταλαβαίνει και μασάει :wink:

KbCJp2.pngEYukp3.png

• 1 year later...

Καλησπέρα σε όλες τις μανούλες.

Η κόρη μου είναι 13 1/2 μηνών και τρώει τα δικά της λιωμένα φαγητά. Ενώ μόλις της δώσουμε οποιοδήποτε άλλο φαγητό, μακαρονάκι, μπιφτεκάκι, ψωμάκι εάν το βάλει στο στόμα της είτε θα το φτύσει είτε θα κάνει εμετό (χωρίς καν να το καταπιεί). Αρνείται πεισματικά να φάει το οτιδήποτε άλλο. Το μόνο που θα φάει χωρίς καμία πίεση από την πρώτη στιγμή που θα το δεί, κι ας μην το έχει ξαναδοκιμάσει είναι οτιδήποτε έχει να κάνει με σοκολάτα ή γλυκό (σοκολατάκι, crunch δημητριακά, μουστοκούλουρο, μπισκοτάκι, κουλουράκι κτλ.). Φυσικά δεν της τα δίνω για να μην μάθει να τρώει γλυκά. Επίσης έχει μόνο 4 δοντάκια αλλά ξέρει να μασάει κανονικά. Δαγκώνει με τα μπροστινά της μοναδικά δόντια, μασάει με τα ούλα της και καταπίνει κανονικά. Τι να κάνω να την καταφέρω να φάει τα δικά μας φαγητά. Σημειωτέον, έχω λιώσει και παστίτσιο (πρακτικά το μακαρόνι με τον κιμά) με λίγο ζουμί από το βραστό φαγητό της και μόλις έφαγε μια μπουκιά την έβγαλε. Η παιδίατρος μας λέει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να ξεκινήσει να τρώει τα δικά μας φαγητά και όταν θα είναι 2 χρονών, αλλά πιστεύω ότι αν το καθυστερήσουμε τόσο πολύ θα είναι ήδη μεγάλη και θα έχει πολλές ιδιοτροπίες. Στο δικό της φαγητό το οποίο περιλαμβάνει πέρα από το κοτόπουλο, μοσχάρι, ψάρι, όλων των ειδών τα λαχανικά, κάποιες φορές ρύζι, ή κάποιο ζυμαρικό ή φακές. Τα λιώνω και τα τρώει. το πρόβλημα της γενικώς δεν είναι το μάσημα αλλά οι γεύσεις.

Καμία ιδέα?

Ευχαριστώ

Υ.Γ. Έχετε ιδέα πως μπορώ να ενεργοποιήσω στην υπογραφή μου το lillypie ticker? (έχω windows vista)

Η Δαναη μου ήρθε 16-2-2008

Αντίο μεμπάκι 28-7-2010

Ο Τάσος μου ήρθε 22-8-2011