Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Βιβλιογραφία για VBAC

Recommended Posts

Είμαι φοιτήτρια νοσηλευτικήσ και θα κάνω πτυχιακή πάνω στο φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC).

Αναζητώ βιβλιογραφία (βιβλία, εργασίες, άρθρα) για το εν λόγω θέμα.

Έχει κανείσ να προτείνει κάτι?

Διαφημίσεις

ΜΑΡΙΑΛ καλησπέρα. Μπορείς να βρεις αρκετές πληροφορίες σε διάφορα site. Συγγεκριμένα υπάρχει το www.vbacfacts.com, www.vbac.com, έχω στο σπίτι μια λίστα αν θυμάμαι με διάφορα, αν προλάβω το βράδυ να τα δω θα σου στείλω μήνυμα.΄

Πάντως ελληνικά στοιχεία δεν νομίζω να βρεις εύκολα. Θυμάμαι πως είχα διαβάσει κάτι σε ένα τεύχος στην Ελληνική Γυναικολογία (ένα ιατρικό περιοδικό) αλλά το άρθρο απλά ήταν μεταφρασμένω από το AJOG (Ameircan Journal of Obstetrics & Gynaecology) και διάφορα άλλα περιοδικά του εξωτερικού. Αν θυμάμαι καλά, ίσως βρεις και άρθα σε ελληνικές εφημερίδες και περιοδικά για καισαρικές αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θα βρεις για VBAC. Καλή επιτύχια πάντως, και θα ήθελα πολύ να το διαβάσω όταν το τελειώσεις!! :-)

Η βιβλιογραφία στο ιντερνετ είναι τεράστια. Είχα βρει ένα καταπληκτικό επιστημονικό σάιτ το οποίο είχε παρα πολλές έρευνες που ερευνούσαν πολλές πλευρές του θέματος π.χ. 200 γυναίκες με 2 καισαρικές και 200 γυναίκες με 1 καισ. που έκαναν vbac, πόσες απ αυτές τα κατάφερναν και γεννούσαν φ. πόσες ρήξεις υπήρχαν κλπ αλλά ήταν πάρα μα πάρα πολλες οι έρευνες που μελετούσαν πολλές πλευρες του θέματος όπως την χρήση οξυτοκίνης, τους τοκετούς διδύμων, τους τοκετούς πέρα των 40 εβδομάδων, όλα αυτά φυσικά σε γυναίκες που επιχειρουσαν φ.τ. μετά απο καισαρική. Και αν θυμάμαι καλά είναι στην Ιαπωνία που έγιναν αυτές οι έρευνες. Θα προσπαθήσω να βρω το σαιτ για να στο πω.

Διαφημίσεις

• 2 weeks later...

Το θέμα της πτυχιακής μου άλαξε :evil::evil::evil: το vbac αποτελεί μονάχα ένα κεφάλαιο τησ εργασίας.

Ο νέος μου τίτλος είναι:

<< ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ >>

Δειτε αυτό:

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ ΜΗΤΕΡΑΣ

VBAC % : (φυσιολογικόσ τοκετός μετά από καισαρική)

Πυρετός

3 – 3,5

Θρομβοεμβολικά

επεισόδια

0

Ρήξη μήτρας

1 – 1,5

Τραύματα από χειρισμούς

0,1

Μεταγγίσεις

0,9

Υστερεκτομή

0,01 – 0,1

Θάνατος

0

Ε.Κ.Τ.% (επαναληπτική καισαρική τομή)

Πυρετός

2,3 – 17,3

Θρομβοεμβολικά

επεισόδια

0,05 -0,43

Ρήξη μήτρας

0 – 0,3

Τραύματα από χειρισμούς

0,6

Μεταγγίσεις

1,3 – 1,72

Υστερεκτομή

0,2 – 0,45

Θάνατος

0

ΑΠΟΤΥΧΙΑ VBAC% (προσπάθεια φυσιολογικού τοκετού μετά από καισαρική που δεν ολοκληρώθηκε)

Πυρετός

8 – 27,1

Θρομβοεμβολικά

επεισόδια

0,05

Ρήξη μήτρας

0,6 – 3,4

Τραύματα από χειρισμούς

3

Μεταγγίσεις

7,4

Υστερεκτομή

0,3 – 0,43

Θάνατος

0 – 0,02

Διαφημίσεις

Τη βρηκες ε? ναι ειναι πολυ ενδιαφερουσα αλλα πολυ εξειδικευμενη. Πρεπει να ξερεις καλα αγγλικα και να καταλαβαινεις τους ορους. Αλλα εχει παρα πολλες ερευνες.

Έφτιαξα ένα μοντέλο συγκατάθεσης για vbac:

ΘΕΜΑ: ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Εγώ ο γυναικολόγος - μαιευτήρας .................................., μετά από προσωπική υπόδειξη της πελάτισσάς μου ..................................., δεσμεύομαι να υποβάλλω την εν λόγω πελάτισσα μου σε vbac (φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική), υπό τις ακόλουθες προυποθέσεις:

• Μεσοδιάστημα κυήσεων κατά προτίμηση άνω των 18 μηνών
  • Να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης καισαρικής τομής, αν και όποτε αυτό χρειαστεί
  • Χαμηλή εγκάρσια τομή όχι μόνο στο δέρμα, αλλά και στη μήτρα η εν λόγω τεχνική γίνεται ως εξής: Αρχικά διατέμνεται και κατασπάται η κυστεομητρική πτυχή και στην συνέχεια διενεργείται χαμηλή εγκάρσια τομή στο κατώτερο τμήμα της μήτρας από όπου εξάγεται το έμβρυο . Η τομή συρράπτεται σε ένα ή δύο στρώματα. Η επούλωση της χαμηλής εγκάρσιας τομής είναι απολύτως ικανοποιητική και η τομή αυτή θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτική και με μειωμένες πιθανότητες ανάπτυξης ενδοπυελικών συμφύσεων. Η ασφάλεια της χαμηλής εγκάρσιας τομής και η ιδιαίτερα ικανοποιητική επούλωση της θα μπορούσε να αποδοθεί στο γεγονός ότι, στο σημείο που διενεργείται η τομή, η φορά των μυϊκών ινών είναι τέτοια ούτως ώστε ουσιαστικά γίνεται διάνοιξη και όχι διατομή των ινών.
  • Φυσιολογικών ορίων λεκάνη
  • Επιθυμία και συνεργασία της επιτόκου
  • Δεν συντρέχει καμιά απολύτως αιτία για διενέργεια καισαρικής τομής

; Υπερτασική νόσος της κύησης (τοξιναιμία)

; Ινομύωμα που εμποδίζει το πέρασμα του μωρού στον πυελογεννητικό σωλήνα

; Σακχαρώδης διαβήτης

; Προδρομικός πλακούντας

; Πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα

; Εμβρυική δυσφορία (Μείωση η αύξηση των παλμών του εμβρύου)

; Πρόπτωση του ομφάλιου λώρου

; Ανώμαλη προβολή του εμβρύου (εγκάρσιο ή λοξό σχήμα του εμβρύου, ισχιακή προβολή)

Δηλώνω επίσης ότι γνωρίζω την τεχνική για vbac η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

• στενή παρακολούθηση την εγκυμονούσας και της επιτόκου
  • δυνατότητα άμεσης καισαρικής τομής, αν και όποτε αυτό χρειαστεί (δηλ. εσωτερικό αναισθησιολόγο, παιδίατρο, βοηθό γυναικολόγου).
  • αρχικά μηνιαίες και κατά τον τελευταίο μήνα της εγκυμοσύνης εβδομαδιαίες εξετάσεις του εμβρύου με υπέρηχο (και doppler)
  • τακτικοί έλεγχοι του εμβρύου με καρδιοτοκογράφημα (NST) από την 32η εβδομάδα κύησης
  • μετά την έξοδο του πλακούντα, διενεργείται έλεγχος της κοιλότητας της μήτρας με τους δακτύλους (δακτυλική επισκόπηση) και ειδικά του πρόσθιου τοιχώματος
  • αποφυγή έναρξης τοκετού με ωκυτοκύνη, και χρήσης προσταγλανδίνης (αύξηση των ποσοστών ρήξης)
  • υποστήριξη ώστε να μην χρησιμοποιηθεί επησκληρίδιος αναισθησία η οποία:

; αυξάνει τα ποσοστά καισαρικών τομών

; αυξάνει την ανάγκη χρήσης ωκυτοκίνης

; μειώνει – καταργεί την αισθητικότητα με αποτέλεσμα μια ρήξη μα μην γίνει αισθητή αμέσως

Διαφημίσεις

Πολοί γιατροί υπόσχονται να κάνουν vbac αλλά δεν έχουν την πρόθεση (ή τις γνώσεις) να το κάνουν.

Κάτι τέτοιο τους δεσμέυει (ίσως)....

Ναι, αλλά κανείς δεν πρόκειται να το υπογράψει κατά την ταπεινή μου γνώμη!:)

Είμαι πλέον μια πολύτεκνη μαμά!!!!

I have been blessed with five angels!

qwlrp3.png

• 3 years later...

Μάριαλ είαμι ακριβώς στην ίδια κατάσταση με εσένα, πριν κάποια χρόνια. Ετοιμάζω πτυχιακή (νοσηλευτικής) και ενδιαφέρομαι για vbac η κάτι παρεμφερές. Σου το επέτρεψαν εύκολα το θέμα ή βρήκες δυσκολίες με την έννοια οτι είναι μαιευτικό, όπως εγώ;