Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Καλημέρα κοριτσάκια μου.

Θα ήθελα να σας πώ πως είμαι λογοθεραπεύτρια και αν κάποια απο εσάς έχει κάποιες απορίες που την βασανίζουν σχετικά με την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού της μπορεί να με ρωτήσει ότι θέλει.

http://lb2f.lilypie.com/41map3.png?wzu3DM8P

Διαφημίσεις

Καλημέρα κοριτσάκια μου.

Θα ήθελα να σας πώ πως είμαι λογοθεραπεύτρια και αν κάποια απο εσάς έχει κάποιες απορίες που την βασανίζουν σχετικά με την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού της μπορεί να με ρωτήσει ότι θέλει.

καλησπερα ιωαννα ειναι η πρωτη φορα που φραφω σε φορουμ αλλα ηθελα και εγω να πω το προβλξμα που αντιμετοπιζω με τον μικρο μου τον γιο τον κων/νο ειναι 4 χρονων αργησε πολυ να μιλησει γιατι απο μωρο ηταν πολυ γκρινιαρης και ετσι εμαθε οτι και να θελει να το ζηταει με γκρινια και εμεις καναμε τοτε το τραγικο λαθος και τοτ το διναμε και ετσι εμαθε.Καποια στιγμη ομως δεν αντεχαμε αλλο και οταν του το κοψαμε σταματησε και την γκρινια και ξεκινησε φυσικα να μιλαει κιολας.ΑΠΟ τον αυγουστο και μετα ειναι πολυ καλυτερος και καθε μερα μου λεει και καινουργια πραγματα στον παιδικο οι κοπελες που ρωτησα μου ειπαν τα καλυτερα οτι ειναι κοινωνικος ,οτι παιζει με αλλα παιδακια ,οτι συμμετεχει σε ομαδες και οταν τους ανεγερα για λογο.μου ειπαν οχι δεν χρειαζεται

καλησπερα ιωαννα ειναι η πρωτη φορα που φραφω σε φορουμ αλλα ηθελα και εγω να πω το προβλξμα που αντιμετοπιζω με τον μικρο μου τον γιο τον κων/νο ειναι 4 χρονων αργησε πολυ να μιλησει γιατι απο μωρο ηταν πολυ γκρινιαρης και ετσι εμαθε οτι και να θελει να το ζηταει με γκρινια και εμεις καναμε τοτε το τραγικο λαθος και τοτ το διναμε και ετσι εμαθε.Καποια στιγμη ομως δεν αντεχαμε αλλο και οταν του το κοψαμε σταματησε και την γκρινια και ξεκινησε φυσικα να μιλαει κιολας.ΑΠΟ τον αυγουστο και μετα ειναι πολυ καλυτερος και καθε μερα μου λεει και καινουργια πραγματα στον παιδικο οι κοπελες που ρωτησα μου ειπαν τα καλυτερα οτι ειναι κοινωνικος ,οτι παιζει με αλλα παιδακια ,οτι συμμετεχει σε ομαδες και οταν τους ανεγερα για λογο.μου ειπαν οχι δεν χρειαζεται
δεν ξερω ομως τι να κανω... λεει προτασεις κανονικα με 6 και 7 λεξουλες τον καταλαβαινεις τι λεει αλλα καποιες λεξεις τις τρωει και δεν λεει καποια συμφωνα συννενοουμε αψογα μαζι του μονο αυτο με στεναχωρει... περιμενω σε ευχαριστω πολυ

Ιωαννα μου θα ηθελα να σε ρωτησω ο γιος μου δεν προφερει καλα το σ κα ιπολλες φορες διαβαζει τοσο γρηγορα .[ ο γιος μου διαβαζει απο 4 χρονων τοσο γρηγορα που δεν τον καταλαβαινουμε].Επειδη τον εστειλα ενα χρονο λογοθεραπεια για το λογο οτι δε μιλουσε πολυ και δεν ειχε καλη αρθρωση ειδαμε καποια αλλαγη αλλα η κυρια αλλαγη ηταν οταν εκατσα σπιτι και του διεθεσα χρονο γιατι δουλευα πολλες ωρες.Για να γυρισουμε στο προβλημα εκει στο λογοθεραπευτικο κεντρο μας ειπαν για το σ οτι δε το προφερει καλα λογω της στοματικης του κοιλοτητας η οποια μπορει να ειναι ετσι επιδη χρησιμοποιησε πολυ μπιμπερο και πιπιλα μεχρι τα 3 του χρονια.Υπαρχει τετοια περιπτωση γιατι μου φανηκεπολυ κουφο?

Τα παιδακια μου ειναι η ζωη μου ολη.

Διαφημίσεις

Ιωαννα μου θα ηθελα να σε ρωτησω ο γιος μου δεν προφερει καλα το σ κα ιπολλες φορες διαβαζει τοσο γρηγορα .[ ο γιος μου διαβαζει απο 4 χρονων τοσο γρηγορα που δεν τον καταλαβαινουμε].Επειδη τον εστειλα ενα χρονο λογοθεραπεια για το λογο οτι δε μιλουσε πολυ και δεν ειχε καλη αρθρωση ειδαμε καποια αλλαγη αλλα η κυρια αλλαγη ηταν οταν εκατσα σπιτι και του διεθεσα χρονο γιατι δουλευα πολλες ωρες.Για να γυρισουμε στο προβλημα εκει στο λογοθεραπευτικο κεντρο μας ειπαν για το σ οτι δε το προφερει καλα λογω της στοματικης του κοιλοτητας η οποια μπορει να ειναι ετσι επιδη χρησιμοποιησε πολυ μπιμπερο και πιπιλα μεχρι τα 3 του χρονια.Υπαρχει τετοια περιπτωση γιατι μου φανηκεπολυ κουφο?

Και εμένα κοριτσάκι μου πολύ κουφό μου φαίνετε. Για το σ ρόλο παίζει η γλώσσα και τα δόντια να κρατούν τον αέρα μέσα

δεν ξερω ομως τι να κανω... λεει προτασεις κανονικα με 6 και 7 λεξουλες τον καταλαβαινεις τι λεει αλλα καποιες λεξεις τις τρωει και δεν λεει καποια συμφωνα συννενοουμε αψογα μαζι του μονο αυτο με στεναχωρει... περιμενω σε ευχαριστω πολυ

κοριτσάκι μου σου απάντησα με π.μ, τώρα είδα ότι έγραψες και εδώ

• 2 weeks later...

Γεια σου Ιωάννα,

έχουμε ένα γιο 2.5 ετών και λέει τα δικά του :), δεν καταλαβαίνουμε τίποτα :rolleyes: . Βασικά αυτό που μας απασχολεί είναι ότι μας παίρνει με το χέρι για να μας δείξει τι θέλει αντί να μας πει μια λεξούλα. Γνωρίζουμε ότι τα αγόρια αργούν να μιλήσουν αλλά όταν θέλει προσπαθεί. Τι εννοώ... Επρεπε να τελειώσω κάτι στον υπολογιστή και η γυναίκα μου τον κράτησε έξω απο το γραφείο μου κλείνοντας την πόρτα, ο μικρός θύμωσε και άρχισε να φωνάζει καθαρά μπαμπά μπαμπά . Δεν υπάρχει πρόβλημα ακοής ή αντίληψης γιατί έτυχε κάτι σε ένα γνωστό μου ο οποίος βρήκε την λύση σε ενσωματομενο ακουστικό (κάτι τέτοιο :) ).

Ερώτηση: Να αδιαφορούμε όταν θέλει να μας δείξει κάτι πιέζοντάς τον να πει την λέξη? Τον ρωτάμε συνεχώς τι θέλει αλλά αυτός συνεχίζει να θέλει να μας πάρει το χεράκι.

Σε ευχαριστώ,

Καλησπερα leonidas80!ειμαι και εγω λογοθεραπευτρια και θα ηθελα να βοηθησω, οσο μπορω!θα σου προτεινα να τον "ζορισεις" ετσι ωστε να αναγκαστει να σου πει τι ειναι αυτο που θελει πχ. την επομενη φορα που θα σε παρει απο το χερι πες του "σε ακουει η μανουλα αγαπη μου τι ειναι?πες μου γιατι δεν καταλαβαινω τι μου δειχνεις".στην αρχη θα ειναι δυσκολο γιατι θα επιμενει και πιθανως να εχετε και κλαματα.καλο θα ηταν να του μιλας συνεχεια(οσο εσυ κανεις δουλειες ή τον κανεις μπανιο κ.α), να διαβαζετε μαζι παραμυθια, να τον ρωτας να σου πει τι βλεπει στις εικονες (απο τα παραμυθια),να παιζετε με ζωακια, φρουτακια ειτε παιχνιδια ειτε καρτες.γενικα δωστου κινητρα για να μιλησει.

Καλημέρα κοριτσάκια μου.

Είναι η πρώτη φορά που γράφω στο φόρουμ σας και θα ήθελα να ζητήσω την γνώμη μιας λογοθεραπευτρια σας σχετικά με το κοριτσάκι μου που είναι 29 μηνών και ακομη δεν έχει μιλήσει, παρά μόνο μερικές λέξεις (μαμά, μπαμπά, γιαγιά, νιανιά, μπίμπα, Ντόρι, Μπίλι...όλες δισυλλαβες)

Οι μοναδικές προτασούλες που μπορεί να φτιάξει είναι:""Που πάει μπαμπάς? Που πήγε γιαγιά?

Προσπαθώ να την κάνω να μιλήσει, άκαρπες οι προσπάθειες, μήπως πρέπει να την πάω σε λογοθεραπεύρια ή είναι νωρίς ακόμα??:confused:

Διαφημίσεις

• 3 weeks later...

γεια σας ειμαι νεα στο parents.gr .θα ηθελα να μαθω αν γνωριζει καποια απο εσας το παιδικο εργαστηρι ή το ikid.ειναι κεντρα αναπτυξης παιδιων στο καματερο.αν γνωριζετε κατι θα ηθελα να με ενημερωσετε.ευχαριστω!

• 1 month later...
θα ήθελα να ζητήσω την γνώμη μιας λογοθεραπευτρια σας σχετικά με το κοριτσάκι μου που είναι 29 μηνών και ακομη δεν έχει μιλήσει, παρά μόνο μερικές λέξεις (μαμά, μπαμπά, γιαγιά, νιανιά, μπίμπα, Ντόρι, Μπίλι...όλες δισυλλαβες)

Προσπαθώ να την κάνω να μιλήσει, άκαρπες οι προσπάθειες, μήπως πρέπει να την πάω σε λογοθεραπεύρια ή είναι νωρίς ακόμα??:confused:

Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα έχω κι εγώ με την κόρη μου!!

Λέει μόνο:

μαμά,μπαμπά, νινί, καίει, ντόντα (ντόρα), μπάμπι (barbie),όκι (όχι)

ναι, κακά,πιπί...

Τι μπορούμε να κάνουμε?

Σκέφτομαι μήπως να την αρχίσω παιδικό σταθμό...

Εχω αρχίσει και ανησυχώ... μήπως κρύβονται και άλλα προβλήματα? :confused:

Γειά σε όλους και καλή χρονιά

Θα ήθελα να ζητήσω την γνώμη μιας λογοθεραπεύτριας για τα δύο κοριτσάκια που έχω. Το ένα είναι 28μηνών (2,5χρονών περίπου) και το άλλο 16μηνών (1,5χρονών περίπου).

Σε γενικές γραμμές μίλησαν γρήγορα και επικοινωνούμε πολύ καλά ακόμα και με το μικρό και δεν φαίνεται να έχουν κάποιο πρόβλημα να μάθουν καινούργια πραγματα (λέξεις, τραγουδάκια και άλλα).

Έχω μια κοπέλα που τα φυλάει και ξέρει πολύ καλά εκτός από ελληνικά και γερμανικά και αναρωτιέμαι αν είναι ευκαιρία να χρησιμοποιήσω αυτό το προσόν για να μάθουν τα κορίτσια την γερμανική γλώσσα σαν δεύτερη μητρική.

Έχω διαβάσει σχετικά με το θέμα ότι μέχρι καποια ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα τις ξένες γλώσσες. Ποιά η γνώμη σας και πως θα μπορούσε να γίνει?

Και εμένα κοριτσάκι μου πολύ κουφό μου φαίνετε. Για το σ ρόλο παίζει η γλώσσα και τα δόντια να κρατούν τον αέρα μέσα

δηλ απο το πολυ μπιμπερο η δαχτυλο δεν αλλαζει κ το σχημα των δοντιων αρα δεν μπορει να δουλεψει το ιδιο καλα τα δοντια κ η γλωσσα;

Γειά σε όλους και καλή χρονιά

Θα ήθελα να ζητήσω την γνώμη μιας λογοθεραπεύτριας για τα δύο κοριτσάκια που έχω. Το ένα είναι 28μηνών (2,5χρονών περίπου) και το άλλο 16μηνών (1,5χρονών περίπου).

Σε γενικές γραμμές μίλησαν γρήγορα και επικοινωνούμε πολύ καλά ακόμα και με το μικρό και δεν φαίνεται να έχουν κάποιο πρόβλημα να μάθουν καινούργια πραγματα (λέξεις, τραγουδάκια και άλλα).

Έχω μια κοπέλα που τα φυλάει και ξέρει πολύ καλά εκτός από ελληνικά και γερμανικά και αναρωτιέμαι αν είναι ευκαιρία να χρησιμοποιήσω αυτό το προσόν για να μάθουν τα κορίτσια την γερμανική γλώσσα σαν δεύτερη μητρική.

Έχω διαβάσει σχετικά με το θέμα ότι μέχρι καποια ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν πολύ εύκολα τις ξένες γλώσσες. Ποιά η γνώμη σας και πως θα μπορούσε να γίνει?

Nirma, εμένα η μαμά μου (που κρατάει την κόρη μου επειδή εγώ εργάζομαι)

είναι ιταλίδα και της μιλάει συνέχεια ιταλικά απο τότε που γεννήθηκε!

Σε πληροφορώ οτι κατάλαβαίνει τα πάντα και στα ελληνικά αλλά και στα ιταλικά!! Απλά έχει αργήσει να μιλήσει. Λέει κάποιες λέξεις (όπως έγραψα σε προηγούμενο post) ελληνικές αλλά και ιταλικές.

(Με τον ίδιο τρόπο φυσικά μεγάλωσα και εγώ και μίλησα συγχρόνως ιταλικά και ελληνικά!)

Να πείς στην κοπέλα να μην διστάζει και να τους μιλάει γερμανικά!

Τα παιδιά που μεγαλώνουν ακούγοντας και άλλες ξένες γλώσσες, θα έχουν "κλίση" και θα τις μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα !

(ζωντανό παράδειγμα...o εαυτός μου! :cool::lol:)

Διαφημίσεις

Nirma, εμένα η μαμά μου (που κρατάει την κόρη μου επειδή εγώ εργάζομαι)

είναι ιταλίδα και της μιλάει συνέχεια ιταλικά απο τότε που γεννήθηκε!

Σε πληροφορώ οτι κατάλαβαίνει τα πάντα και στα ελληνικά αλλά και στα ιταλικά!! Απλά έχει αργήσει να μιλήσει. Λέει κάποιες λέξεις (όπως έγραψα σε προηγούμενο post) ελληνικές αλλά και ιταλικές.

(Με τον ίδιο τρόπο φυσικά μεγάλωσα και εγώ και μίλησα συγχρόνως ιταλικά και ελληνικά!)

Να πείς στην κοπέλα να μην διστάζει και να τους μιλάει γερμανικά!

Τα παιδιά που μεγαλώνουν ακούγοντας και άλλες ξένες γλώσσες, θα έχουν "κλίση" και θα τις μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα !

(ζωντανό παράδειγμα...o εαυτός μου! :cool::lol:)

Ευχαριστώ πολύ sophie07

Δεν με ενοχλεί πολύ να μιλήσουν λίγο πιο αργά ή να σταματήσει η πρόοδος της ομιλίας τους, γι'αυτό πιστεύω ότι έχεις απόλυτο δίκιο και θα πω στην κοπέλα να αρχίσει αμέσως.

Έχεις καμία ιδέα πως θα μπορούσε τωρα πια να γίνει αυτό? Η ανησυχία μου είναι ότι γνωρίζουν ότι η κοπέλα τους μιλάει ελληνικά μέχρι τώρα. Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο σωστός τρόπος. Δηλαδή πρέπει να ξεκινήσουν κατευθείαν να μιλάνε γερμανικά και σε ειδικές περιπτώσεις να μιλάνε ελληνικά ή η μετάβαση να γίνει σιγά σιγά?

Ήδη ψάχνω cd με τραγουδάκια στα γερμανικά, πέρνω dvd που θα τα ακούν στα γερμανικά και άλλα τέτοια. Έχεις καμία άλλη ιδέα?

Έχεις καμία ιδέα πως θα μπορούσε τωρα πια να γίνει αυτό? Η ανησυχία μου είναι ότι γνωρίζουν ότι η κοπέλα τους μιλάει ελληνικά μέχρι τώρα. Αναρωτιέμαι ποιος είναι ο σωστός τρόπος. Δηλαδή πρέπει να ξεκινήσουν κατευθείαν να μιλάνε γερμανικά και σε ειδικές περιπτώσεις να μιλάνε ελληνικά ή η μετάβαση να γίνει σιγά σιγά?

Ήδη ψάχνω cd με τραγουδάκια στα γερμανικά, πέρνω dvd που θα τα ακούν στα γερμανικά και άλλα τέτοια. Έχεις καμία άλλη ιδέα?

Η μαμά μου της μιλάει κανονικά,

σαν να μιλάει σε έναν άνθρωπο που καταλάβαινε απο πάντα ιταλικά.

Και όντως καταλαβαίνει γιατί υπακούει στις "εντολές" της.

Απλά πες στην κοπέλα να τους μιλάει αποκλειστικά γερμανικά (σαν να μιλάει σε κάποιον ενήλικα) και τα ελληνικά να τα ακούνε μόνο απο εσένα!

Έτσι έκανε η μάμα μου και σε εμένα. Άκουγα τα ιταλικά αποκλειστικά απο την μαμά μου και τα ελληνικά απο τον μπαμπά μου.

Πιστεύω οτι όσο πιο μικρό είναι ένα παιδάκι τόσο καλύτερα αφομοιώνει. Η ηλικία των παιδιών σου όπως διάβασα πιστεύω οτι είναι καλή να τις ξεκινήσεις.

Η μεγάλη σου κόρη μιλάει καθόλου; Έχει την ηλικία της δικής μου (η οποία δεν μιλάει ακόμα! :?)

• 2 weeks later...

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 30 ΜΗΝΩΝ, ΠΟΥ ΕΝΩ ΜΙΛΑΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΤΟ Δ ΜΕ ΤΟ Β ΚΑΙ ΤΟ Θ ΜΕ ΤΟ Φ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΘΕΛΩ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΦΕΛΩ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΡΑΔΥ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΒΡΑΒΥ. ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ ;;;;

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 30 ΜΗΝΩΝ, ΠΟΥ ΕΝΩ ΜΙΛΑΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ, ΜΠΕΡΔΕΥΕΙ ΤΟ Δ ΜΕ ΤΟ Β ΚΑΙ ΤΟ Θ ΜΕ ΤΟ Φ. ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΘΕΛΩ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΦΕΛΩ ΚΑΙ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΡΑΔΥ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΒΡΑΒΥ. ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΩ ;;;;

στην ηλικια της ειναι απολυτα λογικο.απλα δεν κατανοησε ακομα τη θεση των δοντιων.αυτο μπορεις να της το δειξεις με παιχνιδια πχ να φυσατε κ να ζητας να δαγκωσει λιγο τα χειλη της (για το φ). αν το συνεχισει μεγαλωνοντας κοιτα το για λογοθεραπεια αλλα δεν νομιζω..

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια sophie07.

Αυτό τελικά θα κάνω. Η κοπέλα θα τους μιλάει μόνο Γερμανικά και εγώ Ελληνικά. Θα μειωθεί λίγο ο ρυθμός που μαθαίνουν να μιλάνε αλλά δεν με πειράζει.

Και οι δύο μου οι κόρες μιλησαν πολύ μικρές. Δηλαδή για να καταλάβεις ακόμα και με την μικρή (1,5 χρονών) μπορείς να συνεννοηθείς. Μπορεί να πει τρεις λέξεις στην σειρά (πχ. μαμα θελω νερό) αλλά και ολόκληρω τραγουδάκι. Φυσικά αυτό που ξέρω από φίλες και αδερφές, αυτό έχει να κάνει με το "παιδί" που λένε, και δεν σημαίνει ότι είναι πιο έξυπνο ή λιγότερο έξυπνο. Γι'αυτό μην αγχώνεσαι αν δεν μιλάει ακόμα η δικιά σου.

Αυτό που έχω παρατηρήσει είναι ότι τα παιδάκια που αργούν να μιλήσουν είναι λίγο πιο κινητικά από τα άλλα και θυμώνουν πιο εύκολα σε κάποια φάση γιατί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν εύκολα.

Όλα θα γίνουν... και μετά θα μας φαίνονται γελοία τα θέματα που ασχολούμαστε τώρα