Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Λεπτομέρειες βάπτισης

melita

Recommended Posts

Έβλεπα προσφάτως ένα dvd με την τέλεση βάπτισης μιας γνωστής μου και οπως κουβεντιάζαμε μου ανέφερε μερικές διαδικασίες που αποτελούν μεν λεπτομέρειες αλλά πολύ σημαντικές και θα ήθελα την γνώμη σας ή την εμπειρία σας.

Καταρχήν, μου είπε ότι πριν την βάπτιση θα πρέπει να πλύνουμε την κολυμπήθρα. Το κάνατε κι εσείς αυτό?

Επίσης, κάτι που μου έκανε εντύπωση ότι η μητέρα δεν πρέπει καθόλη την διάρκεια της τελετής να πάρει αγκαλιά το μωρό. Θα το πάρει απο την νονά μόλις βαπτιστεί και προσκυνήσει. Τι γνώμη έχετε γι αυτό?

Τέλος, για όσες έχετε βαπτίσει παιδάκι μοιραστείτε μαζί μας αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν μια βάπτιση τέλεια.

1.12.2008- Αντίκρυσα το φως της ζωής μου.

Διαφημίσεις

Θα ακούσεις πολλά! Κάθε περιοχή έχει τα δικά της!

Εγώ δεν είμαι η πιο κατάλληλη γιατί δεν ξέρω απ'αυτά! Στη δική μας βάφτιση είπαμε στον παπά να μας λέει τί να κάνουμε γιατί δεν είχαμε ιδέα!!! :) Έλειπε κ ο νεοκόρος... είχε πάει για τα μπανάκια του (κάναμε μέσα Ιουλίου τη βάφτιση!) κ δεν ξέραμε που παν τα τέσσερα! Αφού να φανταστείς δεν ανάψαμε τα κεράκια!

Πάντως αυτό για το μωρό που δεν πρέπει να το κρατάει η μαμά το είχαν πει κ σε μένα αλλά πήρα τηλ τον παπά κ δεν μου είπε κάτι γι'αυτό. Εγώ κρατούσα το μωρό κ το έδωσα στη νονά.

Πάντως είναι καλύτερα να πας να ρωτήσεις τον παπά ή κάποιον που έκανε πρόσφατα βάφτιση στη περιοχή σου! :)

Το πρώτο παιδί το βαφτίσαμε σε μοναστήρι,εκεί ο παπάς απο την αρχή είπε ότι: το παιδί δε θα το κρατάει η μάμα μέχρι το τέλος αλλά οι γιαγιά και οι νονοί ( ενοέιται ότι πλάνταξε το μωρό).Το δεύτερο το βαφτίσαμε σε εκκλησία όπου ο παπάς (αρχιμανδρίτης) απο την αρχή άφησε το μωρό σε μένα και γενικά να είμαι κοντά του για να είναι πιό ήρεμο.

Το θέμα της μετάνοιας στο νονό όταν παραδίδει το παιδί δεν είναι έθιμο περιοχών αλλά απο την εκκλησία και υποδηλώνει την αναγνώριση του νονού ως πνευματικού γονέα του παιδιού.

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

Εμάς ο παπάς κατά τη διάρκεια του μυστηρίου μας εξηγούσε γιατί γινόταν το καθετί . Όλοι οι καλεσμένοι μας είπαν στο τέλος να δώσουμε συγχαρητήρια στον παπά!

Την ώρα που μου είπε να κάνω 3 μετάνοιες, εξήγησε πως δεν τις κάνω για τη νονά αλλά για την κόρη μου που είναι μια "μικρή αγία". Πρώτη φορά το άκουγα αυτό.... τόσο καιρό νόμιζα πως οι μετάνοιες γίνονται για το νονό!

Αφού περιμένω να δω το DVD για να ακούσω όλα όσα εξηγούσε ο παπάς γιατί εκείνη την ώρα πρόσεχα το μωρό...

Διαφημίσεις

Εμάς ο παπάς δυσαρεστήθηκε που είχαμε 2 νονούς γιατί λέει δεν επιτρέπεται. Τέλεσε όμως το μυστήριο μια χαρά. Και κυρίως φέρθηκε στο μωρό άψογα. Τόσο, που δεν έκλαψε. Όταν τον έβαλε στην κολυμπήθρα του γιου μου του άρεσε να παίζει με το νεράκι κι έτσι τον άφησε λίγο παραπάνω. Γύρισε και μας είπε: Μόνος του κάθεται! Μετά του είπε: τι λες? Να βγούμε?

Στην αρχή κρατούσα λίγο εγώ το μωρό, μετά οι νονοί. Τον άλλαξαν οι γιαγιάδες και μετά δεν τον ξαναπήρα παρά μόνο μετά που τους φίλησα το χέρι. Όταν τον έφεραν οι γιαγιάδες ντυμένο τον είχαν τόσο πορώσει (ξέρετε τώρα τις γιαγιάδες φτου σου που είσαι κούκλος κλπ.) που

Η νονά ήταν παντρεμένη με πολιτικό γάμο αλλά κανείς δεν μας ρώτησε. Και μια χαρά είπαν και οι 2 το Πιστεύω και απεταξάμην κλπ.

Τώρα παντρεύω την κόρη μου. Στο ίδιο μέρος, με τον ίδιο παπά, με 2 νονούς (χωρίς πολιτικό γάμο). Δεν παλεύομαι ε?

Σόρι παιδιά ξέχασα τα μισά.

(δεν μ'αρέσει να με διακόπτουν όταν είμαι στο parents)

Ήθελα να πω ότι όταν το μωρό ερχόταν ντυμένο με τα βαφτιστικά του προς το μέρος μας χαιρετούσε σαν πολιτικός!! (καλό είναι αυτό?)

στην Πελλοπονησο το ξερω σιγουρα οτι δεν το κραταει η μαμα... Το κραταει η γιαγια και μαλιστα η γιαγια απο τη μαμα ...

Και στην Αρτα και στην Αθηνα παντως που εχω δει βαφτισεις τα κραταει η μαμα ...

την κολυμπηθρα εμεις δεν την πληναμε... Δεν ξερω αν θα σας αφησει και ο παπας γιατι ειναι απο αγιασμενα υδατα... Δεν το εχω δει και πουθενα ..

Διαφημίσεις

Εγώ την κόρη μου την κρατούσα στην εκκλησία και εγώ την έντυσα.

Δεν είχαμε πρόβλημα.

Όταν βάπτιζα εγώ, η κουμπάρα μου, που είναι από την Πελλοπόνησο, κρατούσε και έντυσε μαζί με τον κουμπάρο μου το μωρό γιατί δεν μπορούσε να το κάνει άλλος.

Ήταν πολύ ζωηρός, αλλά δεν έκλαιγε!!!

Κρατούσε την κολυμπήθρα και την ταρακουνούσε:lol::lol:!!

Με κούρασε πολύ, αλλά ήταν όλα τέλεια (κυρίως επειδή δεν έκλαψε, και ήταν 11 μηνών και αρκετά βαρύς:-D)!!

Αχ, τι θυμήθηκα τώρα!!!

Την κολυμπήθρα δεν την πλύναμε,δεν ξέρω αν γίνεται κάτι τέτοιο:?!

Οι μετάνοιες είναι από την εκκλησία και γίνονται, όπως σου είπαν και τα άλλα κορίτσια!

Μία συμβουλή : η νονά/νονός να έχουν μία μεγάλη παραμάνα για να δέσουν τα λαδόπανα, πίσω στο λαιμό, πρίν πάρουν το μωρό για να μην πέφτει συνέχεια!(το έκανα και βόλεψε πολύ)

Και τα βαπτιστικά να τα δείς από πρίν, πως ανοίγουν, πως κουμπώνουν, να μην ψάχνεις την ώρα που θα ντύνετε το μωρό!(δεν το έκανα και μία ώρα έψαχνα να βρώ πως μπαίνει το φόρεμα)!

Με το καλό!!

8a1731cd5c.png 4b3bd8119f.png

Κανονικά και εγώ ήξερα ότι το μωρό το κρατάει η γιαγιά αλλά στη δική μας περίπτωση ακολουθήσαμε τις συμβουλές του παπά ο οποίος όταν είδε ότι το μωρό έκλαιγε μου είπε να το κρατήσω αγκαλίτσα, μόλις ηρέμησε το ξαναέδωσα στο νονό. Τις μετάνοιες μου τις ζήτησε ο παπάς αλλά δε μου εξήγησε το λόγο, απλά τις έκανα και πήρα το μωρό μου αγκαλιά.

Πάντως τα κεράκια και εμείς ξεχάσαμε να τα ανάψουμε..:oops:

ΝΙΚΟΛΑΣ 15-03-2009!!!!ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΡΕΛΑ ΜΩΡΟ ΜΟΥ!!!!

ΜΠΕΜΠΑΚΟΣ ΤΟ ΚΟΥΚΛΙ ΜΑΣ..ΗΡΘΕ...19-11-2011

Λοιπόν, εμένα ο μικρός μου επειδή εκλαιγε πολύ, ο παπάς μου είπε να πλησιάσω και να τον κρατήσω εγω κ όχι οι νονοί για να μην πλαντάξει το παιδάκι στο κλάμα. Ξερω επίσης πως σε ορισμενους τοπους..ο παππους ή η γιαγια που θα ακουσουν το όνομα τους..(εξαρταται πώς θα βαπτιστεί το μωρό, αν παρει καποιου παππού/γιαγιάς το όνομα) πάει κοντά μαζί με τους νοννούς οταν ειναι να το βουτηξουν και μετά το δίνουν οι νονοι σε αυτον και το παει στη μαμα για να το ντύσουν..νομίζω οι Αρβανίτες το εχουν αυτό το εθιμο

Κι εμεις 2 βαπτισεις καναμε και στις 2 μας ελεγε ο παπας τι να κανουμε.Οσον αφορα το ποιος κραταει το μωρο,οταν τον ρωτησαμε μας ειπε οτι μας ενδιαφερει να ειναι το μωρο πιο ηρεμο κι οχι ποιος το κραταει.Και τα 2 μωρα τα ειχα εγω αγκαλια και τα εδινα στους νονους οταν επρεπε.Για να πω την αληθεια δεν ξερω γιατι δεν πρεπει η μαμα να κραταει το μωρο πριν τις μετανοιες και για ποιο λογο επισης καποιοι ειναι τοσο καθετοι και δεν λυπουνται ενα μωρο που πλανταζει στο κλαμα...

Τα παιδιά μου....η ζωή μου

Αυτό με το πλήσιμο της κολυμπήθρας πρωτη φορά το ακούω....

Οι μετάνειες γίνονται για το μωρό σου που δεν έχει καμιά αμαρτία και όχι στην νονά (2 φορές βάφτισα με διαφορετικούς παπάδες και τα ίδια μου είπαν).

Το μωρό το κρατάει η νονά για να πεί το Πιστέυω και μετά το παίρνει ο παπάς το βάζει στην εκκλησία και το δίνει στην μαμα να το ξεντύσει ενώ η νονά είναι μαζί με τον παπά και παίρνει το λάδι. Μετά το παίρνει το μωρό ο παπάς γυμνούλι και το βαφτίζει και το δίνει στην νονά. Τουλάχιστον σε εμάς ετσι έγινε. Και μετά έντυσα εγω το μωρό μαζί με τον άντρα μου (όσο πιο λίγα ατομα εκείνη την ώρα είναι καλύτερα)

Αυτό με την παραμάνα στα λαδόπανα το κάναμε κι εμείς, πολύ πρακτικό!!!!

Διαφημίσεις

Λοιπόν, εμένα ο μικρός μου επειδή εκλαιγε πολύ, ο παπάς μου είπε να πλησιάσω και να τον κρατήσω εγω κ όχι οι νονοί για να μην πλαντάξει το παιδάκι στο κλάμα. Ξερω επίσης πως σε ορισμενους τοπους..ο παππους ή η γιαγια που θα ακουσουν το όνομα τους..(εξαρταται πώς θα βαπτιστεί το μωρό, αν παρει καποιου παππού/γιαγιάς το όνομα) πάει κοντά μαζί με τους νοννούς οταν ειναι να το βουτηξουν και μετά το δίνουν οι νονοι σε αυτον και το παει στη μαμα για να το ντύσουν..νομίζω οι Αρβανίτες το εχουν αυτό το εθιμο

Πρώτη φορά το ακούω αυτό το έθιμο! Κ είμαι κ Αρβανίτισσα! Σε όσες βαφτίσεις έχω πάει πάντα ο νονός δίνει στη μαμά το παιδί! Οι παππούδες κάθονται στη θέση τους! :)

Αν υπάρχει καμιά άλλη Αρβανίτισσα ας μας πει αν ξέρει κάτι διαφορετικό!

Αυτό με το πλήσιμο της κολυμπήθρας πρωτη φορά το ακούω....

Οι μετάνειες γίνονται για το μωρό σου που δεν έχει καμιά αμαρτία και όχι στην νονά (2 φορές βάφτισα με διαφορετικούς παπάδες και τα ίδια μου είπαν).

Το μωρό το κρατάει η νονά για να πεί το Πιστέυω και μετά το παίρνει ο παπάς το βάζει στην εκκλησία και το δίνει στην μαμα να το ξεντύσει ενώ η νονά είναι μαζί με τον παπά και παίρνει το λάδι. Μετά το παίρνει το μωρό ο παπάς γυμνούλι και το βαφτίζει και το δίνει στην νονά. Τουλάχιστον σε εμάς ετσι έγινε. Και μετά έντυσα εγω το μωρό μαζί με τον άντρα μου (όσο πιο λίγα ατομα εκείνη την ώρα είναι καλύτερα)

Αυτό με την παραμάνα στα λαδόπανα το κάναμε κι εμείς, πολύ πρακτικό!!!!

Κ εμείς έτσι ακριβώς τα κάναμε! Εκτός από τις παραμάνες :Ρ

Πρώτη φορά το ακούω αυτό το έθιμο! Κ είμαι κ Αρβανίτισσα! Σε όσες βαφτίσεις έχω πάει πάντα ο νονός δίνει στη μαμά το παιδί! Οι παππούδες κάθονται στη θέση τους! :)

Αν υπάρχει καμιά άλλη Αρβανίτισσα ας μας πει αν ξέρει κάτι διαφορετικό!

μμ .. έχω μπεί ολίγον τι στην πρίζα διότι κι εγώ είμαι ψιλοαρβανίτισσα .. θα ρωτήσω το μπαμπά μου για αυτό το έθιμο και θα απαντήσω .. ωραία ιδέα πάντως για τον μπαμπακούλη μου που θα ακούσει το ονοματάκι του !! :D

Θεοδώρα : 31/03/2006 , Νικόλας : 25/11/2008

All I ever wanted..All I ever needed is here in my arms!!

Thank you Roger Waters for bringing this AMAZING show in Greece .. Ευχαριστούμε !!

Και στη βάφτιση του Νικόλα μας, ενώ στην αρχή ο πα΄πάς ζήτησε να τον κρατάνε οι νονοί, αναγκαστικά τον κρατάγαμε και η μαμά του ή εγώ γιατί είχε πλαντάξει στο κλάμα (όχι οτι έκανε διαφορά, αλλά τουλάχιστον με εμάς έπαιρνε και καμμιά ανάσα το μωρό)..

Άλλη σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να προσέξουν οι γονείς και οι νονοί είναι το ν αέχει αρκετό νερό η κολυμβήθρα - στις προηγούμενες 2 βαφτίσεις που είχα παέι είχε γίνει ένα σούσουρο γιατί έβαλαν λίγο νερό και ο παπάς έσπρωχνε το παιδί με δύναμη μέσα για να φτάσει το νερό στο κεφαλάκι του. Ευτυχώς στη δική μας βάφτιση έριξαν 2,5 κουβάδες, οι οποίοι ήταν υπεραρκετοί!

Επίσης, όσον αφορά το νερό άκουσα ότι επειδή η εκκλησια δεν έχει ζεστό νερό το φέρνουν πριν την βάπτιση οι γονείς. Δηλαδή, μαζί με όλα τα υπόλοιπα πρέπει να κουβαλάμε και ζεστό νερό στην εκκλησία?

Επίσης, όσον αφορά το νερό άκουσα ότι επειδή η εκκλησια δεν έχει ζεστό νερό το φέρνουν πριν την βάπτιση οι γονείς. Δηλαδή, μαζί με όλα τα υπόλοιπα πρέπει να κουβαλάμε και ζεστό νερό στην εκκλησία?

εχω βαφτισει τα δυο δικα μου παιδια (και ετοιμαζομαι για το τριτο) , εχω γινει νονα μια φορα και εχω παει σε δεκαδες βαφτισεις πρωτη φορα το ακουω αυτο!!!

ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΜΑ!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ 6/8/04 ΝΙΚΟΛΑΣ 23/9/05

ΕΚΤΟΡΑΣ 2/2/09

ούτε εγώ το έχω ξανακούσει, δεν νομίζω οτι ισχύει. Εκτός και αν μιλάμε για κανένα ξωκλήσι που δεν έχει ρεύμα.... και εν πάσει περιπτώσει αν όντως πρέπει να κουβαλάς 2 κουβάδες ζεστο νερό, καλύτερα να πάρεις μαζί σου ενα βραστήρα και να ζεστάνεις 3-4 φορές νερό εκεί.

Έβλεπα προσφάτως ένα dvd με την τέλεση βάπτισης μιας γνωστής μου και οπως κουβεντιάζαμε μου ανέφερε μερικές διαδικασίες που αποτελούν μεν λεπτομέρειες αλλά πολύ σημαντικές και θα ήθελα την γνώμη σας ή την εμπειρία σας.

Καταρχήν, μου είπε ότι πριν την βάπτιση θα πρέπει να πλύνουμε την κολυμπήθρα. Το κάνατε κι εσείς αυτό?

Επίσης, κάτι που μου έκανε εντύπωση ότι η μητέρα δεν πρέπει καθόλη την διάρκεια της τελετής να πάρει αγκαλιά το μωρό. Θα το πάρει απο την νονά μόλις βαπτιστεί και προσκυνήσει. Τι γνώμη έχετε γι αυτό?

Τέλος, για όσες έχετε βαπτίσει παιδάκι μοιραστείτε μαζί μας αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν μια βάπτιση τέλεια.

αυτο με την κολυμπηθρα δεν το εχω ξανακουσει, ουτε δει...

απ'οτι ξερω οι νεοκοροι κτλ αναλαμβανουν την ετοιμασια της...

η μητερα δινει το παιδι στη νονα απ'την ωρα που θα το παρει και θα αρχισει τις προσευχες στην εισοδο με τον παπα, και μετα για ετοιμασιες κτλ συνηθως το παιρνει καποια γιαγια... το ξαναπαιρνει μετα τη μετανοια απο το νονο/νονα... εμας ευτυχως -αν και ηταν γενικα πολυ ησυχος- επειδη ειχε κουραστει στο τελος, ηρεμησε με την πιπιλα του ωσπου να τον ξαναπαρω...

me and my men...

Εγω θα μεινω στις συμβουλες.

Βασικα την ωρα του ντυσιματος να το ντυσεις εσυ και ενα ακομα ατομο.Πηγα σε βαφτιση προσφατα που το μωρο το εντυναν η μαμα, η γιαγα νο1, η γιαγια νο2 και μια φιλη της.Το παιδι σαστισε γιατι το τραβαγαν ολες και πλανταξε στο κλαμα(και να φανταστεις δεν εκλαψε στην κολυμπηθρα):mad:

tyazp2.png

C9SDp2.png

Και το κοριτσακι μας ηρθε στις 10/10/11.

Εγω θα μεινω στις συμβουλες.

Βασικα την ωρα του ντυσιματος να το ντυσεις εσυ και ενα ακομα ατομο.Πηγα σε βαφτιση προσφατα που το μωρο το εντυναν η μαμα, η γιαγα νο1, η γιαγια νο2 και μια φιλη της.Το παιδι σαστισε γιατι το τραβαγαν ολες και πλανταξε στο κλαμα(και να φανταστεις δεν εκλαψε στην κολυμπηθρα):mad:

ωραίο θέαμα και αυτό! μου θυμίζει το ανέκδοτο πόσοι χρειάζονται για να .... ντύσουν ένα μωρό?

Όσον αφορά τα ρούχα προσωπική απορία, τα βαπτιστικά τα φοράμε κατευθείαν από το κουτί του μαγαζιού ή πρώτα τα πλένουμε και τα σιδερώνουμε όπως κάνουμε για όλα τα καινούρια ρούχα των μωρών?