Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

για felinidoc

aglaia

Recommended Posts

Γιατρέ μου! παρακαλώ να κάνετε μερικά σχόλια για τις παρακάτω ζυγίσεις:

15/11-2340(γέννηση)

19/11-2200(έξοδος)

21/12-3400

02/01-3750

06/01-3830

10/01-4000

15/01-4070

18/01-4140

α) ποιο το αναμενόμενο βάρος διμήνου για ένα μωρό που γεννιέται 2340 γρ. ;

β) ποιο το αναμενόμενο βάρος τριμήνου για το ίδιο μωρό;

γ) ποια πηγή πληροφοριών χρησιμοποιείς για να απαντήσεις;

Περιμένω!!!!

Διαφημίσεις

15/11-2340(γέννηση)

19/11-2200(έξοδος)

21/12-3400

02/01-3750

06/01-3830

10/01-4000

15/01-4070

18/01-4140

α) ποιο το αναμενόμενο βάρος διμήνου για ένα μωρό που γεννιέται 2340 γρ. ;

Ελπίζω να μην είναι ερώτηση παγίδα !!! :o

Κατ'αρχήν θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις αν το μωρό είναι τελειόμηνο ή πρόωρο....Επίσης αν είναι αγόρι ή κορίτσι.....

Άν είναι τελειόμηνο - 38 με 40 εβδ- το βάρος του θεωρείται χαμηλό για την ηλικία του (small for age) αντίθετα αν είναι πρόωρο -37 ή λιγότερο- μπορεί και να είναι κανονικό για την ηλικία του (appropriate for age).

Αν το πάρουμε σαν τελειόμηνο το μωρό πήρε σε ένα μήνα 1.060 γρ και το 2ο μήνα 740 γρ... θα έλεγα ότι είναι καθ΄ολα φυσιολογικό...η ζύγιση εβδομάδας δεν με απασχολεί γιατί σχετίζεται με πολλούς παράγοντες και προπάντως το έντερο του την συγκεκριμένη στιγμή :D

Αυτό το παιδί γεννήθηκε με βάρος χαμηλότερο του 5ο ποσοστού αλλά μέσα σε 2 μήνες το βάρος του έφτασε την φυσιολογική καμπύλη ανάπτυξης (τη χαμηλότερη βέβαια αλλά παρόλα αυτά φυσιολογική) σύμφωνα με τις καμπύλες του CDC girlsbirth.gif

Στο συγκεκριμένο site υπάρχουν και καμπύλες που περιλαμβάνουν το 3ο και 97ο percentile. Το μωρό είναι πάνω από το 3ο percentile στους 2 μήνες....

Αν συνεχίσει έτσι στους 3 μήνες πρέπει να είναι από 4,5 κιλά και πάνω.....αλλά κάτι μου λέει ότι θα είναι περισσότερο...

Τώρα για τα παιδιά με πολύ χαμηλό βάρος (very low birth weight infants) κάτω του 1,5 κιλού στο Pediatrics βρήκα το εξής:

http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/104/2/280/F1

Sorry αλλά δεν ξέρω πως να βάλω φωτογραφίες εδω μέσα, προσπάθησα αλλά δεν βγαίνει.. :?

Υπάρχουν διάφορες δημοσιευμένες εργασίες για αυτά τα παιδιά οι περισσότερες στο Pediatrics ή στο Journal of Perinatology..

Να διευκρινήσω επίσης ότι ΔΕΝ είμαι παιδίατρος και εκφράζω την γνώμη μου (ιατρική μεν, όχι παιδιατρική δε)....

Αν έχεις άλλα στοιχεία παρέθεσε τα :D .. Αν έκανα κάποιο λάθος στον συλλογισμό μου επίσης παρέθεσε το :D

WLn5p2.png

Ελπίζω να μην είναι ερώτηση παγίδα !!! :o

Κατ'αρχήν θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις αν το μωρό είναι τελειόμηνο ή πρόωρο....Επίσης αν είναι αγόρι ή κορίτσι.....

Δεν είναι παγίδα, απλά ήθελα μια ακόμη γνώμη.

Το μωρό γεννήθηκε στις 36 εβδομάδες και είναι κοριτσάκι.

Άν είναι τελειόμηνο - 38 με 40 εβδ- το βάρος του θεωρείται χαμηλό για την ηλικία του (small for age) αντίθετα αν είναι πρόωρο -37 ή λιγότερο- μπορεί και να είναι κανονικό για την ηλικία του (appropriate for age).

Αν το πάρουμε σαν τελειόμηνο το μωρό πήρε σε ένα μήνα 1.060 γρ και το 2ο μήνα 740 γρ... θα έλεγα ότι είναι καθ΄ολα φυσιολογικό...η ζύγιση εβδομάδας δεν με απασχολεί γιατί σχετίζεται με πολλούς παράγοντες και προπάντως το έντερο του την συγκεκριμένη στιγμή :D

Αυτό το παιδί γεννήθηκε με βάρος χαμηλότερο του 5ο ποσοστού αλλά μέσα σε 2 μήνες το βάρος του έφτασε την φυσιολογική καμπύλη ανάπτυξης (τη χαμηλότερη βέβαια αλλά παρόλα αυτά φυσιολογική) σύμφωνα με τις καμπύλες του CDC (http://www.cdc.gov/nchs/data/nhanes/growthcharts/set1clinical/cj41l018.pdf)

Στο συγκεκριμένο site υπάρχουν και καμπύλες που περιλαμβάνουν το 3ο και 97ο percentile. Το μωρό είναι πάνω από το 3ο percentile στους 2 μήνες....

Το θέμα είναι ότι ακόμη και αν ήταν τελειόμηνο (μικρού βάρους) θα μπορούσε να θεωρηθεί η ανάπτυξή του κανονική, δηλαδή θα μπορούσε κάποιος απλά συμβουλευόμενος τις καμπύλες ανάπτυξης του Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

Αν συνεχίσει έτσι στους 3 μήνες πρέπει να είναι από 4,5 κιλά και πάνω.....αλλά κάτι μου λέει ότι θα είναι περισσότερο...

Τώρα για τα παιδιά με πολύ χαμηλό βάρος (very low birth weight infants) κάτω του 1,5 κιλού στο Pediatrics βρήκα το εξής:

Εννοούσα με μόνο κριτήριο το βάρος γέννησης και όχι με τις υπόλοιπες ζυγίσεις.

http://pediatrics.aappublications.org/cgi/content/full/104/2/280/F1

Sorry αλλά δεν ξέρω πως να βάλω φωτογραφίες εδω μέσα, προσπάθησα αλλά δεν βγαίνει.. :?

Υπάρχουν διάφορες δημοσιευμένες εργασίες για αυτά τα παιδιά οι περισσότερες στο Pediatrics ή στο Journal of Perinatology..

Να διευκρινήσω επίσης ότι ΔΕΝ είμαι παιδίατρος και εκφράζω την γνώμη μου (ιατρική μεν, όχι παιδιατρική δε)....

Αν έχεις άλλα στοιχεία παρέθεσε τα :D .. Αν έκανα κάποιο λάθος στον συλλογισμό μου επίσης παρέθεσε το :D

Εσύ δεν είσαι παιδίατρος αλλά εγώ δεν είμαι καν γιατρός!

Το δικό μου συλλογισμό ήθελα να ελέγξω! όχι τον δικο σου!!! :wink:

Το θέμα είναι ότι ακόμη και αν ήταν τελειόμηνο (μικρού βάρους) θα μπορούσε να θεωρηθεί η ανάπτυξή του κανονική, δηλαδή θα μπορούσε κάποιος απλά συμβουλευόμενος τις καμπύλες ανάπτυξης του Βιβλιαρίου Υγείας Παιδιού να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα.

Αυτό που διαπίστωσα από τις δημοσιεύσεις (με έβαλες και διάβαζα :lol: ) είναι ότι τα παιδιά αυτά (πρόωρα) έχουν ένα catch up growth που τους κάνει να ξαναμπούν στις φυσιολογικές καμπύλες ....

Αυτό συμβαίνει στο συγκεκριμένο παιδί νομίζω :D

Εννοούσα με μόνο κριτήριο το βάρος γέννησης και όχι με τις υπόλοιπες ζυγίσεις.

Ταπεινή μου γνώμη είναι να αναγάγουμε πάντα σε καμπύλη γιατί είναι και η φυσιολογική διαδικασία.. Αν φτιάχνουμε μια γραμμή όσες περισσότερες τελίτσες έχουμε τόσο πιο εύκολο είναι ...

Εσύ δεν είσαι παιδίατρος αλλά εγώ δεν είμαι καν γιατρός!

Το δικό μου συλλογισμό ήθελα να ελέγξω! όχι τον δικο σου!!! :wink:

Προφανώς κάποιος είπε ότι το παιδί αυτό δεν μεγαλώνει καλά.... :roll:

Για λέγε για λέγε..... :lol:

WLn5p2.png

Νομίζω ότι τα καλύτερα στοιχεία θα τα δεις εδώ

http://www.adoptmed.org/topics/growth-charts.html

Δες στο

Charts for Premature Infants

Fetal-infant growth chart for 22wk-2mo preterm infants from a meta-analysis of published reference studies

και απο κάτω

Charts based on birthweight categories (for when gestational age is unclear). LBW (low birthweight) is for birthweights from 1500g to 2500g. VLBW (very low birthweight) is 1000g to 1500g at birth.

LBW Premature Girls

Δυστυχώς αδυνατώ να βάλω φωτογραφίες :?

Εχει και βιβλιογραφικές πηγές στη βάση της φωτογραφίας

WLn5p2.png

Διαφημίσεις

Και μια επιτυχία:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας αντικαθιστά τις παλιές καμπύλες ανάπτυξης που βασίζονταν σε παιδιά που σιτίζονταν με αγελαδινό γάλα με νέες που βασίζονται σε παιδιά που λαμβάνουν ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ γάλα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D:D:D

http://technology.newscientist.com/data/images/archive/2601/26014101.jpg

WLn5p2.png

Αυτό που διαπίστωσα από τις δημοσιεύσεις (με έβαλες και διάβαζα :lol: ) είναι ότι τα παιδιά αυτά (πρόωρα) έχουν ένα catch up growth που τους κάνει να ξαναμπούν στις φυσιολογικές καμπύλες ....

Αυτό συμβαίνει στο συγκεκριμένο παιδί νομίζω :D

Ακριβώς, κι εγώ το ίδιο συμπέρασμα έβγαλα κοιτώντας τις ζυγίσεις. Χαίρομαι που καταλαβαίνουμε με τον ίδιο τρόπο τα όσα διαβάζουμε!

Ταπεινή μου γνώμη είναι να αναγάγουμε πάντα σε καμπύλη γιατί είναι και η φυσιολογική διαδικασία.. Αν φτιάχνουμε μια γραμμή όσες περισσότερες τελίτσες έχουμε τόσο πιο εύκολο είναι ...

Συμφωνώ, έτσι εξατομικεύεται η καμπύλη. Το γράφω γιατί σύμφωνα με το βάρος γέννησης το μωρό αυτό αναμενόταν να είναι περίπου 3,5 κιλά στους δύο μήνες.

Προφανώς κάποιος είπε ότι το παιδί αυτό δεν μεγαλώνει καλά....

Είπε ότι μεγαλώνει οριακά και να ελέγξουμε πόσο γάλα πίνει (από τη μαμά...). Όχι ότι ήθελε να υπονομεύσει το θηλασμό...

Και μια επιτυχία:

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός υγείας αντικαθιστά τις παλιές καμπύλες ανάπτυξης που βασίζονταν σε παιδιά που σιτίζονταν με αγελαδινό γάλα με νέες που βασίζονται σε παιδιά που λαμβάνουν ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ γάλα !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :D:D:D

http://technology.newscientist.com/data/images/archive/2601/26014101.jpg

Είναι καλύτερες από τις παλιές αλλά έχουν το αρνητικό ότι δε βασίζονται σε μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά... :? Να δεις που πάλι θα χρειαστούν αναθεώρηση...

Προφανώς κάποιος είπε ότι το παιδί αυτό δεν μεγαλώνει καλά....

Σε περισσότερες από τις μισές μητέρες που υποστηρίζω συμβαίνει το εξής, οι παιδίατροι που παρακολουθούν τα μωρά υπονομεύουν ως εξής το θηλασμό:

Παράδειγμα 1. Βάζει το μωρό τον πρώτο μήνα 1,5 κιλό, το δεύτερο 1 κιλό λέει ο γιατρός ότι το μωρό δεν αναπτύχθηκε καλά το δεύτερο μήνα μάλλον γιατί το γάλα λιγόστεψε.

Ρωτώ τη μαμά αν ο γιατρός περνά τα βάρη του μωρού στις καμπύλες ανάπτυξης του βιβλιαρίου υγείας του μωρού. Δεν τα περνά. Ζητώ από τη μαμά να το κάνει και η μαμά διαπιστώνει ότι το μωρό έχει μισό με ένα κιλό πάνω από το αναμενόμενο (ανάλογα με το βάρος γέννησης).

Παράδειγμα 2. Βάζει το μωρό τον πρώτο μήνα 1,6 κιλά, τον δεύτερο 1, τον τρίτο 700 γρ τον τέταρτο δεν βάζει καθόλου. Ο γιατρός λέει ότι πρέπει η μαμά να δώσει συμπληρωμα αλλιώς κινδυνεύει η υγεία του μωρού. Το μωρό βέβαια έχει μεγαλύτερο βάρος από το αναμενόμενο στο τέλος του 4ου μήνα....

Έχω άπειρα τέτοια παραδείγματα να σου πω. Οι μισές μητέρες αντιμετωπίζουν άγαρμπη υπονόμευση και το ένα τρίτο μια πιο διακριτική υπονόμευση....

Αναφέρομαι πάντα σε μωρά που δεν ακολουθούν καν την καμπύλη ανάπτυξης αλλά έχουν περάσει σε ανώτερη από αυτή που ξεκίνησαν....

Παράδειγμα 2. Βάζει το μωρό τον πρώτο μήνα 1,6 κιλά, τον δεύτερο 1, τον τρίτο 700 γρ τον τέταρτο δεν βάζει καθόλου.

Αυτή πιστεύω είναι και η πραγματική καμπύλη ανάπτυξης των μωρών που θηλάζουν....

Αναφέρομαι πάντα σε μωρά που δεν ακολουθούν καν την καμπύλη ανάπτυξης αλλά έχουν περάσει σε ανώτερη από αυτή που ξεκίνησαν....

Και να σκεφτείς ότι πριν γεννήσω άκουγα ότι με τον θηλασμό τα μωρά δεν παίρνουν βάρος και μου είχε γίνει άγχος......

WLn5p2.png

Διαφημίσεις