Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πότε πρέπει να δίνεται το βραδυνό γεύμα? Αν κοιμάται τι γίνεται?

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλες σας!

Εχω ένα αγοράκι 2,5 μηνών περιπου το οποίο θηλάζω αποκλειστικά βγάζοντας γάλα με το θήλαστρο της medela symphony. Ο μικρός γεννήθηκε 4210 και τώρα είναι 6100. Το τελευταίο διάστημα κάνει περίπου 5 γεύματα τη μέρα των 120-150 ml. Δηλαδή τρώει στις 9:00, 12.30, 16.30, 20.30 και 4.30. Είναι λιγάκι άναρχο το ωράριο...με οχι και πολυ σοβαρές αποκλήσεις...Αλλά γι αυτο θα ήθελα την άποψή σας..

Ο γιατρός μου λέει πως ο στόχος ειναι να κάνει 5 γεύματα τη μέρα με το τελευταίο να ειναι γύρω στις 23.30 ώστε να μη ξυπνάει κατα τη διαρκεια της νυχτας αλλα γυρω στις 7.30 το πρωι. Για να γίνει αυτό σημαίνει πως θα πρεπει για το τελευταίο του γεύμα να τον ξυπνάω αφού κοιμάται γύρω στις 21.00. Έχω μπερδευτεί λιγάκι...Μπορείτε να με ξεμπλοκάρετε λιγο?

Σας ευχαριστώ πολύ!!!

T9oHp3.png

Διαφημίσεις

νομίζω ότι δεν πρέπει να τον ξυπνάς το βράδυ για να τρώει...επίσης μου φαίνεται πολύ τυποποιημένο πρόγραμμα για μωράκι που θηλάζει...στο στήθος δεν τον βάζεις καθόλου? έχω την εντυπωση ότι έτσι υπάρχει κίνδυνος να σου κοπεί το γάλα...ας πουν και άλλες κοπέλες που ξέρουν καλύτερα....

και αποθηλασε επιτελους!

Κι εγώ δεν είμαι σίγουρη... το μωρό πίνει μόνο αντλημένο; Πάντως, τo symphony είναι νοσοκομειακό θήλαστρο και μπορεί να διατηρηθεί η γαλουχία με αυτό. Υπάρχουν εδώ κοπέλες που αντλούσαν και κάλυπταν τα παιδιά τους αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες και μετά για πάνω από χρόνο. Αν το μωρό περνάει άλμα ανάπτυξης, αυξάνοντας για ένα διάστημα τις αντλήσεις θα μπορέσει να καλύψει τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Τώρα για το γεύμα των 4.30... εσένα σε ενοχλεί να ξυπνάς τη νύχτα γι' αυτό το γεύμα;

Το μωρό είναι πολύ μικρό ακόμα και είναι λογικό να ξυπνάει για να φάει τη νύχτα. Αν το ξυπνήσεις στις 23.00 όπως λέει ο γιατρός υπάρχει πιθανότητα να πιει λίγο γάλα και να ξαναξυπνήσει πάλι μέσα στη νύχτα...

Δεν ξέρω, εγώ προσωπικά είμαι της άποψης να αφήνουμε στα παιδιά την πρωτοβουλία για το πότε και πόσο θα φάνε, είτε θηλάζουν είτε πίνουν μητρικό από μπουκάλι, είτε αγελαδινό, είτε τρώνε και στερεές.

Αν δεν σε ενοχλεί να ξυπνάς τη νύχτα, γνώμη μου είναι να ακολουθήσεις τους ρυθμούς του μωρού σου. Θα σταματήσει να ξυπνά όταν θα είναι έτοιμο γι' αυτό. Αυτό βέβαια είναι προσωπική μου άποψη. Η τελική απόφαση είναι δικιά σου, μπορείς να δοκιμάσεις για ένα διάστημα αυτό που σου είπε ο γιατρός αν σου είναι πολύ δύσκολο να ξυπνάς (δεν ξέρω αν αντλείς κάποια ώρα μεταξύ 24.00 το βράδυ με 6.00 το πρωί, ξέρω ότι είναι σημαντική μία άντληση αυτές τις ώρες, ειδικά τον πρώτο καιρό και το ότι ξυπνά το μωρό για να φάει στις 4.30 βολεύει να κάνεις και μία άντληση μετά, εκτός αν το καλύπτεις μόνο με αντλήσεις τις υπόλοιπες ώρες).

HXuSp2.pngaS46p2.png

Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχω κανενα πρόβλημα με το γάλα και αυτο γιατι η συσκευη που έχω ειναι επαγγελματική. Ο μικρός έχει μάθει στο έυκολο φαγητό και εκνευρίζεται όταν πεινάει πολύ και τον βάζω στο στήθος...αυτό προέκυψε όταν φυσικά ήμουν στο μαιευτήριο και λόγω ιδιαιτερα χαμηλού αιμακρίτη που είχα οι γιατροι μου είπανε για λίγες μέρες να μη θηλάσω...

Απλά ακούω από διάφορες γνωστές και φίλες ότι τα μικρά τους δεν ξυπνάνε πια μέσα στη νυχτα και σκέφτομαι μήπως κάνω εγώ κάτι λάθος...όσο για το πρόγραμμα και την αυστηρότητά του πριν γεννήσω είχα διαβάσει διάφορα βιβλία για το πως να τεθεί πρόγραμμα (όπως αυτό της Gina Ford που θεωρείται και ιδιαιτερα επιτυχημένο) αλλα τελικά μου φάνηκε πολύ στρατιωτικό όλο αυτό το σκεπτικό...Καθόλη τη διάρκεια είχα και την συμπαράσταση των μαίων της Ευτοκίας όπου πρέπει να πώ πως είναι λειτουργημα αυτό που κάνουν!

T9oHp3.png

Κι εγώ δεν είμαι σίγουρη... το μωρό πίνει μόνο αντλημένο; Πάντως, τo symphony είναι νοσοκομειακό θήλαστρο και μπορεί να διατηρηθεί η γαλουχία με αυτό. Υπάρχουν εδώ κοπέλες που αντλούσαν και κάλυπταν τα παιδιά τους αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες και μετά για πάνω από χρόνο. Αν το μωρό περνάει άλμα ανάπτυξης, αυξάνοντας για ένα διάστημα τις αντλήσεις θα μπορέσει να καλύψει τη μεγαλύτερη ζήτηση.

Τώρα για το γεύμα των 4.30... εσένα σε ενοχλεί να ξυπνάς τη νύχτα γι' αυτό το γεύμα;

Το μωρό είναι πολύ μικρό ακόμα και είναι λογικό να ξυπνάει για να φάει τη νύχτα. Αν το ξυπνήσεις στις 23.00 όπως λέει ο γιατρός υπάρχει πιθανότητα να πιει λίγο γάλα και να ξαναξυπνήσει πάλι μέσα στη νύχτα...

Δεν ξέρω, εγώ προσωπικά είμαι της άποψης να αφήνουμε στα παιδιά την πρωτοβουλία για το πότε και πόσο θα φάνε, είτε θηλάζουν είτε πίνουν μητρικό από μπουκάλι, είτε αγελαδινό, είτε τρώνε και στερεές.

Αν δεν σε ενοχλεί να ξυπνάς τη νύχτα, γνώμη μου είναι να ακολουθήσεις τους ρυθμούς του μωρού σου. Θα σταματήσει να ξυπνά όταν θα είναι έτοιμο γι' αυτό. Αυτό βέβαια είναι προσωπική μου άποψη. Η τελική απόφαση είναι δικιά σου, μπορείς να δοκιμάσεις για ένα διάστημα αυτό που σου είπε ο γιατρός αν σου είναι πολύ δύσκολο να ξυπνάς (δεν ξέρω αν αντλείς κάποια ώρα μεταξύ 24.00 το βράδυ με 6.00 το πρωί, ξέρω ότι είναι σημαντική μία άντληση αυτές τις ώρες, ειδικά τον πρώτο καιρό και το ότι ξυπνά το μωρό για να φάει στις 4.30 βολεύει να κάνεις και μία άντληση μετά, εκτός αν το καλύπτεις μόνο με αντλήσεις τις υπόλοιπες ώρες).

Όχι δεν έχω κάποιο πρόβλημα στο να ξυπνήσω...απλά λέω μήως το ότι ξυπνάει ειναι δείγμα μη σωστού προγραμματισμού...Και ναι εκείνο το διάστημα κάνω άντληση γιατι πρήζεται το στήθος...αυτό θα είναι ένα άλλο μεγαλο θέμα συζήτησης αφού τον Σεπτέμβριο γυρνάω στη δουλειά και από ότι νομίζω θα πρέπει να σταματήσω μέρος του θηλασμου...ιδέα δεν εχω [ως θα γίνει αυτό...και στεναχωριέμαι γιατι θα ήθελα να συνεχίσω αλλα πως να μείνεις με πρησμένο στήθος τόσες ώρες...

T9oHp3.png

Διαφημίσεις

Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες! Να ακούς μόνο το μωρό σου! 2,5 μηνών ελάχιστα μωρά κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς να ξυπνάνε! Όσο για το πρόγραμμα, ήδη το μωρό σου έχει βάλει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα, αυτό κατά καιρούς θα αλλάζει και όσο θα μεγαλώνει, θα προσαρμόζεται στο πρόγραμμα του σπιτιού γενικότερα, όμως δεν χρειάζεται να έχεις άγχος σχετικά με το πρόγραμμα, καλό είναι το πρόγραμμα, αλλά καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα μωρά είναι άνθρωποι και δεν έχουν πάντα την ίδια όρεξη. Όπως εσύ άλλες φορές πεινάς περισσότερο και άλλες λιγότερο, άλλες φορές κοιμάσαι πιο νωρίς και άλλες πιο αργά, άλλοτε θέλεις να πας βόλτα και άλλοτε βαριέσαι, το ίδιο δικαίωμα έχει και ένα μωρό.

Και πάλι, η απόφαση για το πως θα μεγαλώσεις το μωρό σου είναι δική σου!

HXuSp2.pngaS46p2.png

Μην αγχώνεσαι για τη δουλειά. Δεν θα μπορείς να αντλείς καθόλου στη δουλειά;

Αν όχι, και πάλι, το στήθος θα συνηθίσει και εκτός από τις πρώτες μέρες δεν θα πρήζεται, ίσως να χρειάζεται τις πρώτες μέρες να βγάζεις λίγο με το χέρι στην τουαλέτα ίσα για να ανακουφιστείς. Λίγο πριν πας στη δουλειά να ανοίξεις θέμα με τα τότε δεδομένα (πόσα γεύματα κάνει το μωρό, πόσο θα λείπεις, αν θα μπορείς να αντλείς κλπ.) για να σε βοηθήσουμε. Προς το παρόν ακολούθησε το μωρό σου και όλα θα πάνε καλά! Είσαι αξιέπαινη γι' αυτό που κάνεις!

edit.: Ξέρω από κοπέλες που αντλούσαν αποκλειστικά εδώ, ότι όσο μεγάλωναν τα μωρά τους κατάφερναν να τα καλύπτουν με λιγότερες αντλήσεις την ημέρα, ίσως να το καταφέρεις κι εσυ αυτό όταν γυρίσεις στη δουλειά και να μη χρειαστεί να δώσεις ξένο. Μετά σε λίγο καιρό θα αρχίσουν και οι στερεές και όλα θα γίνουν πιο εύκολα!

HXuSp2.pngaS46p2.png

Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες! Να ακούς μόνο το μωρό σου! 2,5 μηνών ελάχιστα μωρά κοιμούνται όλη τη νύχτα χωρίς να ξυπνάνε! Όσο για το πρόγραμμα, ήδη το μωρό σου έχει βάλει ένα στοιχειώδες πρόγραμμα, αυτό κατά καιρούς θα αλλάζει και όσο θα μεγαλώνει, θα προσαρμόζεται στο πρόγραμμα του σπιτιού γενικότερα, όμως δεν χρειάζεται να έχεις άγχος σχετικά με το πρόγραμμα, καλό είναι το πρόγραμμα, αλλά καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι τα μωρά είναι άνθρωποι και δεν έχουν πάντα την ίδια όρεξη. Όπως εσύ άλλες φορές πεινάς περισσότερο και άλλες λιγότερο, άλλες φορές κοιμάσαι πιο νωρίς και άλλες πιο αργά, άλλοτε θέλεις να πας βόλτα και άλλοτε βαριέσαι, το ίδιο δικαίωμα έχει και ένα μωρό.

Και πάλι, η απόφαση για το πως θα μεγαλώσεις το μωρό σου είναι δική σου!

ναι συμφωνω κι εγω σε όσα λες!!! και ειναι απολυτα λογικά...

Ευχαριστώ πολύ πολυ!!

T9oHp3.png

Μην αγχώνεσαι για τη δουλειά. Δεν θα μπορείς να αντλείς καθόλου στη δουλειά;

Αν όχι, και πάλι, το στήθος θα συνηθίσει και εκτός από τις πρώτες μέρες δεν θα πρήζεται, ίσως να χρειάζεται τις πρώτες μέρες να βγάζεις λίγο με το χέρι στην τουαλέτα ίσα για να ανακουφιστείς. Λίγο πριν πας στη δουλειά να ανοίξεις θέμα με τα τότε δεδομένα (πόσα γεύματα κάνει το μωρό, πόσο θα λείπεις, αν θα μπορείς να αντλείς κλπ.) για να σε βοηθήσουμε. Προς το παρόν ακολούθησε το μωρό σου και όλα θα πάνε καλά! Είσαι αξιέπαινη γι' αυτό που κάνεις!

edit.: Ξέρω από κοπέλες που αντλούσαν αποκλειστικά εδώ, ότι όσο μεγάλωναν τα μωρά τους κατάφερναν να τα καλύπτουν με λιγότερες αντλήσεις την ημέρα, ίσως να το καταφέρεις κι εσυ αυτό όταν γυρίσεις στη δουλειά και να μη χρειαστεί να δώσεις ξένο. Μετά σε λίγο καιρό θα αρχίσουν και οι στερεές και όλα θα γίνουν πιο εύκολα!

σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την ενθάρρυνση...μου ειναι απαραίτητη!!!

T9oHp3.png

Βιβλία όπως της Τζίνα Φορντ, το Κοιμήσου παιδί μου και άλλα παρόμοια δεν συμβαδίζουν ιδιαίτερα με το θηλασμό, κάποια από αυτά θυμίζουν εκπαίδευση σκύλων. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι εμπνευστές του cry-it-out συστήνουν τη μέθοδο μετά τους έξι μήνες. Πολλά μπορείς να διαβάσεις για τον βρεφικό ύπνο στο No cry sleep solution, με μια αναζήτηση εδώ στο φόρουμ θα βρεις λινκ για να το κατεβάσεις σαν pdf.

Το μωρό σου πρέπει να βρέχει καλά τουλάχιστον 5-6 πάνες ημερησίως και κάθε μήνα να βάζει κάποιο ενδεικτικό βάρος. Αν αυτά είναι ικανοποιητικά, δεν χρειάζεται να ξυπνάει το μωρό, εφόσον δεν ξυπνάει από μόνο του. Αν όμως ξυπνάει από μόνο του, μάλλον το έχει ανάγκη. Τα περισσότερα παιδιά ξυπνάνε τη νύχτα και τα περισσότερα από αυτά δεν θηλάζουν. Αρκετά παιδιά ξυπνούν και ξανακοιμούνται, χωρίς να το καταλαβαίνουν οι γονείς. Σε τόσο μικρά παιδιά, ακολουθούμε το δικό τους πρόγραμμα.

Το σκέλος των αντλήσεων το κάλυψε η Σοφούκα.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Διαφημίσεις

Βιβλία όπως της Τζίνα Φορντ, το Κοιμήσου παιδί μου και άλλα παρόμοια δεν συμβαδίζουν ιδιαίτερα με το θηλασμό, κάποια από αυτά θυμίζουν εκπαίδευση σκύλων. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι εμπνευστές του cry-it-out συστήνουν τη μέθοδο μετά τους έξι μήνες. Πολλά μπορείς να διαβάσεις για τον βρεφικό ύπνο στο No cry sleep solution, με μια αναζήτηση εδώ στο φόρουμ θα βρεις λινκ για να το κατεβάσεις σαν pdf.

Το μωρό σου πρέπει να βρέχει καλά τουλάχιστον 5-6 πάνες ημερησίως και κάθε μήνα να βάζει κάποιο ενδεικτικό βάρος. Αν αυτά είναι ικανοποιητικά, δεν χρειάζεται να ξυπνάει το μωρό, εφόσον δεν ξυπνάει από μόνο του. Αν όμως ξυπνάει από μόνο του, μάλλον το έχει ανάγκη. Τα περισσότερα παιδιά ξυπνάνε τη νύχτα και τα περισσότερα από αυτά δεν θηλάζουν. Αρκετά παιδιά ξυπνούν και ξανακοιμούνται, χωρίς να το καταλαβαίνουν οι γονείς. Σε τόσο μικρά παιδιά, ακολουθούμε το δικό τους πρόγραμμα.

Το σκέλος των αντλήσεων το κάλυψε η Σοφούκα.

amaretto, ευχαριστώ για την απάντηση! έχεις δίκιο πως θεωρίες και μέθοδοι υπάρχουν πολλές. Και έχω δει να εφαρμόζονται από φιλικά πρόσωπα με θρησκευτική ευλάβεια. Αλλά σίγουρα ο καθένας πράττει όπως αισθάνεται...και εγω αποφάσισα πως προτιμώ να θυσιάσω περισσότερο δικό μου χρόνο και να δώσω στο παιδί μου ελευθερία εκφρασης και ετσι δεν εχω τηρήσει τέτοιες μεθόδους.

Το παιδί μέχρι τώρα είναι μια χαρά όσο αφορά την ανάπτυξή του. Θα προσπαθήσω όσο μπορώ να το θηλάσω και αργότερα θα σας ξαναενοχλήσω ώστε να με συμβουλευσετε στο θέμα θηλασμου και εργασίας.

Ο γιατρός είπε πως κάποιες ζεστές μέρες σαν κι αυτές πως μπορώ να του δίνω λίγο χαμομήλι μεταξύ των γευμάτων. Συμφωνείτε? Αρκει μόνο το γάλα?

T9oHp3.png

Αρκεί μόνο το γάλα αλλά ίσως χρειάζεται να του δίνεις και ενδιάμεσα από τα καθορισμενα γεύματα. Γνώμονας σου θα είναι οι πάνες.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png