Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

Αν έχουν και οι δυο γονείς το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας το παιδί γεννιέται με μεσογειακή αναιμία σίγουρα ?δηλαδή πόσο τις 100 είναι το ποσοστό.Υπάρχει κάποια θεραπεία που μπορεί να γίνει πριν τη σύλληψη η κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης?όποιος γνωρίσει ας μου δώσει τα φώτα του είναι άμεση ανάγκη.Ευχαριστώ.

KeDzp2.png

CBqup3.png

Διαφημίσεις

Ένα ζευγάρι στο οποίο τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα φέρουν το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας έχει 25% (μία στις τέσσερις) πιθανότητες να αποκτήσει παιδί που θα νοσήσει. Η πιθανότητα αυτή ισχύει για κάθε εγκυμοσύνη ξεχωριστά και ισχύει ακόμα και αν το ζευγάρι έχει αποκτήσει και άλλο παιδί με μεσογειακή αναιμία.

Η μεσογειακή αναιμία είναι ιδιαίτερα συχνή στην περιοχή της Μεσογείου, τη Μέση Ανατολή και τη νότια Ασία. Στην Ελλάδα ζουν σήμερα περισσότερα από 3.000 πάσχοντες, ενώ το ποσοστό των ανθρώπων που έχουν στίγμα μεσογειακής αναιμία είναι περίπου 8% (ένας στους δώδεκα).

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να αποφύγουμε τη γέννηση παιδιού με μεσογειακή αναιμία;

Κατ' αρχάς, πρέπει να γνωρίζουμε εάν έχουμε το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας.

Αυτό απαιτεί μια απλή εξέταση αίματος που γίνεται σε ειδικά κέντρα με τον κατάλληλο εξοπλισμό και είναι δωρεάν για όλους μας. Η εξέταση είναι απολύτως αναγκαία όταν στην οικογένειά μας υπάρχουν ήδη άτομα με μεσογειακή ή άλλες κληρονομικές αναιμίες. Είναι επίσης καλό να γίνεται υποχρεωτικά πριν από το γάμο ή όταν ένα ζευγάρι αποφασίσει να κάνει παιδί.

Τι γίνεται όμως όταν σε ένα ζευγάρι και οι δύο έχουν το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας; Με μια έγκαιρη προγεννητική εξέταση που γίνεται στη 10-12η εβδομάδα της κύησης είναι δυνατόν να εξακριβωθεί αν το παιδί πάσχει από τη βαριά μορφή της νόσου ή όχι. Στη συνέχεια, αν το έμβρυο είναι βέβαιο ότι θα νοσήσει, δίνεται η δυνατότητα στους γονείς να διακόψουν την κύηση. Τέτοιες εξελιγμένες μέθοδοι προγεννητικής διάγνωσης αλλά και η αρωγή της πολιτείας μέσω της ενημέρωσης των υποψήφιων γονέων είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση στη χώρα μας των γεννήσεων παιδιών με μεσογειακή αναιμία (δέκα παιδιά το χρόνο).

Οι νέες εξελίξεις από το χώρο της επιστήμης και η χρήση μεθόδων της βιοτεχνολογίας και της μοριακής γενετικής υπόσχονται ότι σύντομα δεν θα γεννιούνται πλέον παιδιά με μεσογειακή αναιμία. Μέχρι τότε η μόνη αντιμετώπιση είναι η σωστή πρόληψη.

Βρήκα αυτό.Ελπίζω να βοηθάει ,και το παρακάτω λινκ http://www.gynecology.gr/

ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ

Ρατσιστής δεν γεννιέσαι … γίνεσαι

zebelia, όπως τα γράφει η gavrias είναι τα πράγματα. Εγώ να προσθέσω από την προσωπική μου πείρα ότι η εξέταση είναι ουσιαστικά η λήψη τροφοβλάστης και εγώ την έκανα αφού έκλεισα τη 12η εβδομάδα. Το υλικό εξετάζεται από γενετιστές. Προσωπικά είχα στείλει το δείγμα στο Χωρέμειο Ίδρυμα (στεγάζεται στο χώρο του Παίδων-Αγ. Σοφία), στο οποίο ήδη εφαρμόζεται "ελεγχόμενη αναπαραγωγή" (τεχνητή γονιμοποίηση-έλεγχος υγιών ωαρίων-εμφύτευση στην μήτρα).

Α, και κάτι τελευταίο σχετικά με τα ποσοστά: 25% πιθανότητα να έχει το έμβρυο μεσ. αναιμία, 50% να έχει στίγμα (η περίπτωσή μου) και 25% να είναι απολύτως υγιές.

fUvDp2.png

Αν έχουν και οι δυο γονείς το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας το παιδί γεννιέται με μεσογειακή αναιμία σίγουρα ?δηλαδή πόσο τις 100 είναι το ποσοστό.

Τα ποσοστά στατιστικά είναι όπως αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά στη φύση υπάρχει μηχανισμός (άγνωστος μέχρι στιγμή) που μεταβάλλει αυτή την αναλογία υπερ της μεσογειακής αναιμίας. Συγκεκριμένα το ποσοστό να έχει το έμβρυο μεσογειακή αναιμία, δηλαδή να κληρονομήσει το γονίδιο και από τους δύο γονείς, πλησιάζουν το 50%...

Υπάρχει κάποια θεραπεία που μπορεί να γίνει πριν τη σύλληψη η κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης?

Οι γονείς έχουν το γονίδιο της μεσογειακής αναιμίας και αυτό είναι μη ανατρέψιμο, το γονίδιο υπάρχει σε όλα τους τα κύτταρα και στα μισά αναπαραγωγικά κύτταρα (στα μισά ωράρια και στα μισά σπερματοζωάρια).

Όπως γράφτηκε παραπάνω πριν τη σύλληψη γίνεται εξέταση και μετά τη σύλληψη έλεγχος του εμβρύου. Δεν υπάρχει θεραπεία. Αν οι γονείς δεν επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με μεσογειακή αναιμία τους δίνεται η δυνατότητα να διακόψουν την κύηση.

Διαφημίσεις

Το ρωταω γιατι μια γνωστη μου ειναι στον τεταρτο μηνα και εχουν και οι δυο το στιγμα :( μπορει να κανει τωρα κατι?η...

παντως ειναι πολυ δυσκολη αποφαση η διακοπη κυησης αν το παιδι εχει καποιο προβλημα , Θεε μου δεν θα ηθελα να μου τυχει.Και σε κανενα απο εμας.Δεν ξερω τι θα εκανα σε αυτη την περιπτωση.

KeDzp2.png

CBqup3.png

μα,πως δεν ειχαν κανει εξετασεις πιο πριν,αφου ειναι υποχρεωτικο δεν τους τα ειπε ο γιατρος??

ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΠΟ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

ΕΚΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 10-12 ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΕΙ

ΑΝ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΑΛΑΞΕΙ ΓΙΑΤΡΟ?

ΠΑΝΤΩΣ Η ΦΙΛΗ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΙΑ ΚΟΡΑΚΛΑ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ. ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 2 ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ

ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ.

ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΗ ΣΟΥ :D

Κι η αδελφη μου και ο γαμπρος μου έχουν το στιγμα... Ακόμη δεν αποφάσισαν για παιδάκι, ειναι φρεσκοπαντρεμένοι. Ελπίζω και προσεύχομαι στο Θεό να μην περάσει τη δύσκολη δοκιμασία... :cry:

Διαφημίσεις

Απ' οτι πληροφορηθηκα κανανε εξετασεις και το μωρακι ευτυχως ειναι καλα , ασ εχουν και δυο το στιγμα, ειναι λεει διαφορετικου τυπου.

και εμας ετσι ητανε,διαφορετικου και συγκεκριμενου τυπου και δεν υπαρχει προβλημα! :D