Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Προβληματιστηκα! Μπορώ να κανω κάτι; (ομιλία)

Recommended Posts

Ανοιξα το ποστ αυτό γιατι λόγω μια φιλικής μας επίσκεψης χθες βραδυ ...... προβληματίστηκα η αλήθεια είναι παρα πολύ!

Η φιλική μας οικογένεια εχει δυο κοριτσακια ηλικίας 5 και 2 ετων.

Το θεμα προβληματισμού μου αφορά το μικρότερο παιδακι......

Στα μεσα του Αυγουστου το παιδακι αυτό κλείνει τα δυο του χρονια. Ειναι ενα πανεμορφο παιδακι ....... πραγματικά σαν αγγελος.......

Μονο που δεν μιλάει ........ δεν λεει τίποτα .......... ουτε μια λέξη .........

Προσπάθησα ματαια χθες με διαφορα ερεθίσματα να του "αποσπάσω" εστω και την λεξούλα "μαμά"...... ομως τίποτα ........

Οταν της μιλούσα με κοιτούσε σαν χαμενο ........ σαν να μην καταλάβαινε καν τι της έλεγα ........

Με διαφορα παιχνιδάκια της μπακακίνας σουργελίδου (κατα κόσμον Φελια) προσπαθούσα να της κεντρίσω το ενδιαφερον ....... αλλά ματαιο και αυτο!

Στεναχωρήθηκα πολύ ........ εβλεπα την μαμά της οτι δεν την απασχολούσε καθόλου ....... απλά καθόταν και χαζευε την Φελια που επειδή ηταν στο χωρο της ....... ηταν πολύ ανετη και δεν εβαλε γλωσσα μεσα...... καποια στιγμή κιόλας ........ βλέπω και της δυό τους καθισμένες κάτω στο πάτωμα ........ η δικιά μου με ενα περιοδικό στα χερια ....... να "διαβαζει" στο άλλο κοριτσάκι .......

Μπορω να κανω κατι;

Δεν μπορώ να μιλήσω στην μαμα της ...... φοβάμαι οτι θα εκνευριστει ....

Δεν ξερω κιόλας γιατί αυτό το παιδάκι δεν μιλάει καθόλου ....... η αδερφούλα του δεν βαζει γλώσσα μεσα και ειναι πραγματικά σπίρτο .......

Θα ηθελα την άποψή σας .................

Ευχαριστώ Βάσια

Διαφημίσεις

Νομίζω, οτι δεν χρειάζεται να προβληματιζόμαστε .

Το κάθε παιδάκι θέλει το χρόνο του. Μπορεί να τα πει όλα μαζεμένα άλλωστε νομίζω οτι η ηλικία είναι μικρή ακόμα για να βγεί το όποιο συμπέρασμα.

θα σου πω κάτι αντίστοιχο. Μια φιλική μας οικογένεια απέκτησε παιδάκι ένα χρόνο πρίν από μας. Καθώς ήταν το πρώτο μωρό της παρέας (!!!) τρελαθήκαμε όλοι..Μεγαλώνοντας η μικρή δεν έλεγε τιποτα...αλλά τίποτα. Μόνο κραυγούλες και τέτοια, ούτε τους ήχους από τα ζωακια που συνηθως μιμουνται τα μικρά παιδια ούτε τίποτα, και δεν μπορώ να πω οτι δεν της μιλούσε η μαμα της. Όταν μεγάλωσε λίγο ο δικος μου γιος εκει γύρω στα δυο, (η άλλη ήταν 3), άρχισε να μιλάει ή για την ακρίβεια να παραλληρεί και να μου πρήζει το συκώτι κάθε μέρα!!!!!!! Η μικρή πάλι τίποτα...εγω να σου πω την αλήθεια είχα αρχίσει να ανησυζω και το λεγα απ έξω απ έξω στη μαμα της η οποία ...στον κόσμο της. 3 1/2 χρονών πήγε παιδικό...σε πληροφορώ οτι μέσα σε 2 μήνες έλεγε τα πάντα....και τώρα 1 χρόνο μετά δε βάζει γλώσσα μέσα.!!!!!! Το κάθε παιδι έχει το δικο του χρόνο..εγω τουλάχιστον αυτό καταλαβαινω!

80ffc6ceff.png[/url]59b611aa66.png

Νομίζω, οτι δεν χρειάζεται να προβληματιζόμαστε .

Το κάθε παιδάκι θέλει το χρόνο του. Μπορεί να τα πει όλα μαζεμένα άλλωστε νομίζω οτι η ηλικία είναι μικρή ακόμα για να βγεί το όποιο συμπέρασμα.

Ευχομαι να ειναι ετσι ........ αλλά βρε εσύ ΝΙΚ ...... ούτε μαμά;;;;;;;;

θα σου πω κάτι αντίστοιχο. Μια φιλική μας οικογένεια απέκτησε παιδάκι ένα χρόνο πρίν από μας. Καθώς ήταν το πρώτο μωρό της παρέας (!!!) τρελαθήκαμε όλοι..Μεγαλώνοντας η μικρή δεν έλεγε τιποτα...αλλά τίποτα. Μόνο κραυγούλες και τέτοια, ούτε τους ήχους από τα ζωακια που συνηθως μιμουνται τα μικρά παιδια ούτε τίποτα, και δεν μπορώ να πω οτι δεν της μιλούσε η μαμα της. Όταν μεγάλωσε λίγο ο δικος μου γιος εκει γύρω στα δυο, (η άλλη ήταν 3), άρχισε να μιλάει ή για την ακρίβεια να παραλληρεί και να μου πρήζει το συκώτι κάθε μέρα!!!!!!! Η μικρή πάλι τίποτα...εγω να σου πω την αλήθεια είχα αρχίσει να ανησυζω και το λεγα απ έξω απ έξω στη μαμα της η οποία ...στον κόσμο της. 3 1/2 χρονών πήγε παιδικό...σε πληροφορώ οτι μέσα σε 2 μήνες έλεγε τα πάντα....και τώρα 1 χρόνο μετά δε βάζει γλώσσα μέσα.!!!!!! Το κάθε παιδι έχει το δικο του χρόνο..εγω τουλάχιστον αυτό καταλαβαινω!

Και αυτο το παιδάκι παει σε σταθμό γιατι η μαμα της δουλευει ........

Διαφημίσεις

Άποψή μου: Ότι και να κάνεις, οι γονείς έχουν τον τελικό λόγο για τα παιδιά τους. Αν είναι αδιάφοροι, λίγα πράγματα μπορείς να αλλάξεις.

Δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα προσπαθήσεις.

Μάλλον οι γονείς αισθάνονται άβολα με την κατάσταση και είναι τύποι που ότι κάνει τζιζ, δεν το αγγίζουμε.

Κάνε τους να αισθανθούν ότι αυτό που συμβαίνει στο μικρό τους, ναι μεν δεν είναι φυσιολογικό, αλλά συμβαίνει.

Ας ξεκινήσουν από έναν ωριλά, μήπως το παιδί βαριακούει. Αν είναι αυτό, με ένα ακουστικό μπορεί να βελτιωθούν τα πράγματα. Πες το έτσι...ότι μπορεί και να μην είναι τίποτα και τζάμπα να παιδεύεται το μωρό!!

Αν και τα συμπτώματα που περιγράφεις, σύμφωνα με τα ελάχιστα που διάβασα, παραπέμπουν σε αυτισμό, ας είναι το δεύτερο στάδιο αυτό.

Αν πάνε σε έναν ωριλά πρώτα που ακούγεται πιο ανώδυνο, που σημαίνει ότι παραδέχονται ότι το παιδί έχει πρόβλημα, και θα πάνε και σε αναπτυξιολόγο.

Εδώ πρέπει να πείσεις τη μαμά, να ενδιαφερθεί για το μωρό της, πρώτα...

Ξεκίνα από τα εύκολα...

Καλημέρα! Νομιζω ότι δεν μπορείς να ξέρεις τι γνωρίζουν οι γόνεις και τι όχι γιατί συνηθως ξερούν πολλά αλλά απο φόβο μην στιγματιστεί το παιδι τους προσποιούνται στον κόσμο ότι όλα ειναι καλά, αλλά η ψυχη τους το ξέρει...Σε στενή μου συγγενική περίπτωσει μαθαμε μετα απο πολυ καιρο ότι το παιδάκι βλέπει ειδικούς γιατρούς εξαιτίας ελαφριάς μορφής αυτισμού και αισθανθηκα πολύ άσχημα γιατι κατηγορύσα τη μαμά ότι από εγωισμό δε θέλει να δεχτεί οτι το παιδί της εχει πρόβλημα.

Γι'αυτό πρεπει να είσαι πολύ προσεκτική και διακριτικη μεχρι να βεβαιωθείς ότι έχεις δίκιο, γιατι μπορεί να εχεις τις καλύτερες προθέσεις και με πολύ αγαπη να θες να βοηθήσεις αλλα τελικά να έρθεις σε πολύ δύσκολη θεση.

Συμφωνω οτι ειναι δυσκολο να μιλήσω ευθέως στους γονείς ......

Καθενας μας εξάλλου μεγαλώνει με τον τρόπο του τα παιδιά του και φυσικό ειναι να μην θελει την παρεμβαση απο κανεναν!

Ο προβληματισμός μου εγκειται στο γεγονός οτι υπάρχουν καποιες καταστασεις για τις οποίες ήμαστε απληροφόρητοι ......... εγω για παραδειγμα ...... δεν ντρέπομαι που το λέω ..... δεν ειχα ιδεα περί αυτισμού ...... εδω μεσα εμαθα και τα συμπτώματα ........ δεν ετυχε να εχω στο αμεσό μου περιβαλλον καποιο παιδακι με αντιστοιχο πρόβλημα .......

νεα μαμάκα πραγματικά είναι πολύ δύσκολο για τους γονείς αυτό και καλύτερα να τους αφήνουμε να βρουν οι ίδιοι τουε ρυθμούς και τη λύση σε ένα πρόβλημα που σαφώς τους απασχολεί.

ήμουν μια τέτοια μαμα μέχρι τα χριστούγεννα

υπέφερα

ο μικρός μου δεν έλεγε ούτε μια συλλαβή στα δεύτερα γενέθλιά του και τα χα βάψει μαύρα, ειδικά όταν του μιλούσαν άλλα παιδάκια ή μαμάδες που δεν ήξεραν οτι δε μιλάει και αναγκαστικά το ξανάφερνα στην επιφάνεια για να εξηγώ...

αν το παιδί πάει παιδικό θα μιλήσει, αν έχει κάτι θα χει συζητηθεί με τις δασκάλες, οι γονείς που χουν ήδη ένα πρώτο παιδί ίσως να ναι πιο ψύχραιμοι από μας με το ένα.

ας μη συγκρίνουμε τα παιδιά μεταξύ τους

επίσης δε ξέρουμε τι κάνει κέθε γονιός με το παιδί του

κι εγώ είχα τρελαθεί και το τρεχα για ακουογράμματα και σε λογοπαιδικούς...τελικά πολύ κακό για το τίποτα....τώρα μετά από 6 μήνες μου λέει τα χεις παίξει μαμά!!!!! 2,5 χρονών!

θα τη βρουν τη λύση μόνοι τους σαφώς και το καταλαβαίνουν!

22-12-06

20-08-09

I0Uqp2.png

Καλημέρα! Νομιζω ότι δεν μπορείς να ξέρεις τι γνωρίζουν οι γόνεις και τι όχι γιατί συνηθως ξερούν πολλά αλλά απο φόβο μην στιγματιστεί το παιδι τους προσποιούνται στον κόσμο ότι όλα ειναι καλά, αλλά η ψυχη τους το ξέρει...Σε στενή μου συγγενική περίπτωσει μαθαμε μετα απο πολυ καιρο ότι το παιδάκι βλέπει ειδικούς γιατρούς εξαιτίας ελαφριάς μορφής αυτισμού και αισθανθηκα πολύ άσχημα γιατι κατηγορύσα τη μαμά ότι από εγωισμό δε θέλει να δεχτεί οτι το παιδί της εχει πρόβλημα.

Γι'αυτό πρεπει να είσαι πολύ προσεκτική και διακριτικη μεχρι να βεβαιωθείς ότι έχεις δίκιο, γιατι μπορεί να εχεις τις καλύτερες προθέσεις και με πολύ αγαπη να θες να βοηθήσεις αλλα τελικά να έρθεις σε πολύ δύσκολη θεση.

εχει απολυτο δικιο!

καθε πορτα λεει η μαμα μου εχει το καρφι της!

δεν ξερεις τι μπορει να γινεται μεσα στο σπιτι κ τι θελει να δειξει η μαμα...

εξαλλου μεχρι τα 2 εχω δει πολλα πολλα παιδακια να μην μιλανε...

ισως να μπορει κ να μην θελει να μιλησει...!

Διαφημίσεις

παιδια εμενα η μικρη μου ελεγε πολυ λιγες λεξουλες οταν ηταν εναμιση ετους. ο αδερφος του αντρα μου παρολο που δε τον συμπαθω κ ιδιαιτερα μου ειπε να το κοιταξω. δεν ενιωσα ασχημα που μου το ειπε. βεβαια το συζητουσα κ εγω οτι με απασχολουσε το θεμα.

εχει σημασια νομιζω ο τροπος και η μεταξυ σας σχεση. επισης αν ειναι μια μαμα που ενδιαφερεται για τα παιδια της νομιζω οτι κατα πρωτον θα το εχει ψαξει αλλα και μια νυξη δε θα την ενοχλουσε τοοσο πολυ. απο την αλλη αν ειναι μια μαμα αδιαφορη οτι κ να πεις θα περασει στο ντουκου κ θα τσατιστει...

οταν το ελεγα στη παιδιατρο μου οτι δε μιλαει αυτο που την απασχολουσε ηταν αν υπακουει σε απλες εντολες. σε απλες ερωτησεις τυπου που ειναι το σκυλακι? που ειναι το νερο? πιασε τη μπαλα...αν ανταποκρινεται σε αυτα τοτε δεν παιζει θεμα αυτισμου.

τωρα για προβλημα ομιλιας ουτως η αλλως το ψαχνουμε αργοτερα ...

Εμένα στα δύο δεν έλεγε ΤΙΠΟΤΑ. Ούτε μαμά. Περισσότερα έλεγε στα ενάμισι. Τότε έλεγε λεξούλες. Άσε που, το ότι δεν είπε μπροστά σας, δε σημαίνει ότι δε λέει και στο σπίτι. Δηλαδή μόνο για την ομιλία μην το κάνεις θέμα. Τώρα για το απλανές βλέμα, οκ, αυτό είναι θέμα, αλλά, εκτός αν είναι αδερφή σου ή η κολητή σου, μην το κάνεις θέμα πάλι. Οι γονείς ξέρουν πότε κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους. Αν επιλέγουν να μην καταλαβαίνουν δεν μπορείς να επέμβεις..

ο Θεόφιλος μέχρι τα 2,5 δεν έλεγε απολύτως τίποτα, της αδερφής μου μέχρι τα 3 επίσης απολύτως τίποτα..επίσης το κοριτσάκι μπορεί να αισθανόταν άβολα σε ξένο χώρο και ίσως και γι'αυτό να ήταν μαζεμένο...

rQGhp3.png

o παιδιατρος μου το εχει πει πολλες φορές, μεχρι τα 2 υπαρχουν παιδια που δεν λενε ΤΙΠΟΤΑ ουτε μπαμπα, μαμα, ΤΙΠΟΤΑ και ειναι απολυτως φυσιολογικά.

δεν εινα πιο εξυπνο ενα παιδι που μιλησε στους 12 μηνες απο ενα που μιλησε στα 2-3 χρονια. καμια σχεση δεν υπαρχει αναμεσα στα 2 πραγματα.

δε νομιζω οτι υπαρχει λογος να προβλιματιζεσαι εσυ και να προβλιματιζεις και τη φιλη σου.

Ευχαριστώ πολύ πολύ για τις απαντήσεις σας ........ θα ακολουθήσω τις συμβουλές σας ......... δεν προκειται να κανω καμία νύξη στην μαμά της μικρούλας .........

Ελπίζω ολα να πανε καλα .........

Ισως ημουνα λιγάκι υπερβολική αλλά η δικιά μου είναι μικρή ακόμα ......... ισως αν και η Φελια δεν μιλούσε στα δύο της να εψαχνα καποια πραγματα περισσότερο ..........

Διαφημίσεις

Ο ανηψιος μου (γιος της κουνιαδας μου) μεχρι τα 2 δεν ελεγε κι αυτος τιποτα, ενω ο μεγαλυτερος αδελφος του ειχε μιλησει απο πολυ νωρις... Τωρα που ειναι 3 μιλαει μεν , αλλα καθολου καθαρα (πρεπει να ξερεις τη διαλεκτο του για τον καταλαβεις γενικα)... Η κορη μου που ειναι και αυτη 3 εχει μιλησει απο πολυ μικρη και σημερα μιλαει τελεια οπως εμεις και ακαταπαυστα... Δεν μπορουμε ομως να συγκρινουμε τα παιδακια γιατι το καθενα εχει διαφορετικο ρυθμο..

Τωρα να σου πω την αληθεια εγω δε νομιζω οτι θα τους ελεγα κατι, εκτος κι αν εσυ εχεις πολυ στενη σχεση μαζι τους και ξερεις οτι δε θα το παρουν στραβα...

oaiqp2.pngm9YLp2.png

εχω ανηψουλα που μπροστα μας δεν ελεγε κουβεντα και μολις φευγανε και εκλεινε η πορτα την ακουγες να λεει να λεει και να μη σταματα!μπορει απλα να ειναι ντροπαλο το παιδακι!

Τωρα να σου πω την αληθεια εγω δε νομιζω οτι θα τους ελεγα κατι, εκτος κι αν εσυ εχεις πολυ στενη σχεση μαζι τους και ξερεις οτι δε θα το παρουν στραβα...

Ενταξει εχουμε πολύ καλές σχεσεις αλλά ........ να σου πω την αλήθεια ........ δεν το τολμαω ....... ειναι πολύ ευαισθητο θεμα τα παιδιά μας ........

εχω ανηψουλα που μπροστα μας δεν ελεγε κουβεντα και μολις φευγανε και εκλεινε η πορτα την ακουγες να λεει να λεει και να μη σταματα!μπορει απλα να ειναι ντροπαλο το παιδακι!

Αυτό δεν παίζει φασόλι ........ το εχει πει πολλές φορες ο μπαμπάς της οτι δεν λεει λέξη .......... :(

• 3 weeks later...

Το βαφτιστικό μου ήταν έτσι δεν αντιδρουσε στις φωνές και έβγαζε μονο κραυγές και έλεγε λεξουλες αλλα όχι καθαρές. Επεμενα ότι δεν ακουει αλλα οι γονεις του δεν μ'ακουγαν. Τελικά έφτασε στα 6 και δεν μιλαγε όπου σήμερα στα 10 του ειναι με 80% κώφωση και ακουστικά και στα δύο αυτακια

h1j3ge0poz8uv790.png

Το βαφτιστικό μου μέχρι τα 3μισι μόνο άναρθρες κραυγούλες έβγαζε και αυτό όχι πάντα. Πάνω που άρχισαν οι γονείς του να ανησυχούν και να ψάχνονται για ειδικούς γιατρούς το παιδί τους προέκυψε δικηγόρος σε χρόνο dt με πλούσιο λεξιλόγιο, πολύ καλή έκφραση λόγου και άριστη άρθρωση.

Και εγώ πιστεύω πως το κάθε παιδί έχει το δικό του timing.

Ευχαριστώ το θεό που μου χάρισε δυο υπέροχες κορούλες

o παιδιατρος μου το εχει πει πολλες φορές, μεχρι τα 2 υπαρχουν παιδια που δεν λενε ΤΙΠΟΤΑ ουτε μπαμπα, μαμα, ΤΙΠΟΤΑ και ειναι απολυτως φυσιολογικά.

δεν εινα πιο εξυπνο ενα παιδι που μιλησε στους 12 μηνες απο ενα που μιλησε στα 2-3 χρονια. καμια σχεση δεν υπαρχει αναμεσα στα 2 πραγματα.

δε νομιζω οτι υπαρχει λογος να προβληματίζεσαι εσυ και να προβλιματιζεις και τη φιλη σου.

Αυτης της αποψης ειμαι και εγω και μαλιστα εχω και απο τα 2 στο σπιτικο μου...

Ο Στελιος ειπε "παταντης"- παλιατζης λίγο μετά τον 1ο χρονο...Τωρα 4 ετων και 2 μηνων μου ειπε το θεικο..."μαμα, αυτο στο συνιστω ανεπιφυλαχτα..." και εμεινα με το στομα ανοιχτο...το θεμα ειναι οτι πηγαινε σωστά στην φράση που το ειπε...

Απο την αλλη το Σισινι μεσα σε 10 μερες δηλαδη κλεισμενους 18 μηνες απλώθηκε και αρχισε, ΤΩΡΑ ΟΜΩΣ να λεει τα πρωτα...μαμα-μπαμπα-πως κανει η καμπάνα, τα ζωα κλπ...

Αργισε πολύ συγκρητικα με τον μεγάλο...

Τι ωραιο να εισαι μανουλα!!!