Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Θηλασμός: Μέγα λάθος η αποφυγή του


Recommended Posts

Θηλασμός: Μέγα λάθος η αποφυγή του

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΓΛΥΝΟΣ, παιδίατρος

 

Παρά την προσπάθεια που ξεκίνησε στην Ελλάδα στις αρχές του '80, δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι ο θηλασμός είναι η πρώτη σημαντική προσφορά κάθε μητέρας στο νεογέννητο. Το ποσοστό των Ελληνίδων που θηλάζουν είναι μεγάλο, πέφτει όμως δραστικά μετά τον πρώτο μήνα. Κι αυτό είναι μέγα λάθος.

 

 

Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται μια εκστρατεία σ' όλο τον κόσμο σχετικά με τον μητρικό θηλασμό, με προτάσεις που προωθούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η UNICEF. Στη χώρα μας, παρά την προσπάθεια που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '80, δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητό ότι ο θηλασμός είναι η πρώτη σημαντική προσφορά κάθε μητέρας στο νεογέννητο.

 

Το ποσοστό των Ελληνίδων μητέρων που αρχίζουν τον θηλασμό είναι μεγάλο, πέφτει όμως δραστικά μετά τον πρώτο μήνα. Ο πιο συχνός λόγος που αναφέρει η μητέρα είναι ότι δεν είχε γάλα και η αντίφαση σ' αυτό είναι ότι πήρε και κάποια φάρμακα για διακοπή της γαλακτοφορίας.

 

Τα λάθη αρχίζουν από πολύ νωρίς, αμέσως μετά τον τοκετό, με την απομάκρυνση του νεογέννητου από τη μητέρα του (γίνεται στα πιο πολλά μαιευτήρια), με τη χορήγηση ξένου γάλακτος, γιατί δήθεν η μητέρα δεν έχει ακόμα «γάλα», και με τη χορήγηση κάποιας συνταγής με ξένο γάλα κατά την έξοδό της από το μαιευτήριο, που δίνει στη μητέρα το μήνυμα ότι το γάλα της είναι ανεπαρκές.

 

Το μητρικό γάλα υπερέχει σημαντικά από τα ξένα τροποποιημένα γάλατα. Η σύστασή του μεταβάλλεται από το πύαρ (πρωτόγαλα) των πρώτων ημερών, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του νεογέννητου, στο ώριμο πλέον γάλα περίπου τη 10η ημέρα. Διαφέρει αν το μωρό γεννιέται πρόωρο ή τελειόμηνο. Περιέχει κύτταρα, ανοσοσφαιρίνες και άλλους παράγοντες, που ενισχύουν την άμυνα του βρέφους.

 

Οι λοιμώξεις του πεπτικού, του αναπνευστικού και η σηψαιμία είναι σπανιότερες στα παιδιά που θηλάζουν. Ο θηλασμός αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου (δεν παρατηρείται δυσκοιλιότητα), προφυλάσσει από τις αλλεργίες και προάγει τον δεσμό μητέρας-παιδιού. Υποστηρίζεται ότι απομακρύνει το ενδεχόμενο σακχαρώδους διαβήτη και αιφνίδιου θανάτου και ότι επηρεάζει ευνοϊκά την πνευματική ανάπτυξη του βρέφους.

 

Τα πλεονεκτήματα, όμως, του θηλασμού δεν σταματούν εδώ. Το μητρικό γάλα προσφέρεται όποτε το θελήσει το βρέφος, χωρίς προετοιμασία, βρίσκεται πάντα στην κατάλληλη θερμοκρασία και δεν έχει μικρόβια. Ο θηλασμός προσφέρει προστασία στη μητέρα από τον καρκίνο του μαστού, μείωση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, προστατεύει από οστεοπόρωση και σε σημαντικό βαθμό προφυλάσσει από πρόωρη νέα εγκυμοσύνη.

 

Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά να διαρκεί ο θηλασμός μέχρι τον 12ο μήνα. Αυτό βέβαια είναι ίσως ανέφικτο και προϋποθέτει σοβαρή στήριξη της μητρότητας. Το διάστημα, όμως, των 4-6 μηνών νομίζω ότι είναι μέσα στις δυνατότητες της κάθε μητέρας, με την ανάλογη πάντα βοήθεια από το περιβάλλον της και την καθοδήγηση από τον παιδίατρό.

 

Ποια μωρά δεν μπορούν να θηλάσουν

 

* Μωρά με γαλακτοξαιμία, φαινυλοκετονουρία (προβλήματα σχετικά σπάνια).

 

* Μωρά με σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα.

 

* Μωρά με σοβαρές ανατομικές ανωμαλίες του προσώπου (μεγάλου βαθμού λαγόχειλος ή λυκόστομα).

 

* Τα πολύ πρόωρα μωρά (κάτω από 1.500 γραμμ.).

 

Ο νεογνικός ίκτερος δεν αποτελεί αιτία διακοπής του θηλασμού, με την προϋπόθεση ότι το μωρό είναι τελειόμηνο και υγιές. Θα πρέπει, λοιπόν, να αντιληφθούμε ότι οι περισσότερες μητέρες είναι σε θέση να θηλάσουν τα μωρά τους. Εάν παρατηρήσουμε τη φύση, θα διαπιστώσουμε ότι απ' όλα τα θηλαστικά ζώα, ο άνθρωπος είναι το μόνο που, παραβιάζοντάς την, χρησιμοποιεί για τη διατροφή του μωρού του γάλα από άλλα είδη θηλαστικών.

 

Ποιες μητέρες δεν μπορούν να θηλάσουν τα μωρά τους

 

* Μητέρες με ανατομικές ανωμαλίες ή επεμβάσεις στον μαστό

 

* Μητέρες με σοβαρή μεταδοτική νόσο (ανοιχτή φυματίωση, AIDS).

 

* Μητέρες που παίρνουν επικίνδυνα φάρμακα, τα οποία απεκκρίνονται σε σημαντική ποσότητα στο γάλα.

 

Η γαλακτοφορίτιδα και η μαστίτιδα δεν αποτελούν λόγο, έστω και προσωρινής, διακοπής.

 

http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=47863

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Ευχαριστουμε Μικα για την ενημερωση σου , απλα ειχα την εντυπωση οτι η αμερικανικη παιδιατρικη εταιρεια συστηνει για τουλαχιστον 2 χρονια θηλασμο , οπως και ο παγκοσμιος οργανισμος υγειας ; Παντως να σαι καλα .

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστουμε Μικα για την ενημερωση σου , απλα ειχα την εντυπωση οτι η αμερικανικη παιδιατρικη εταιρεια συστηνει για τουλαχιστον 2 χρονια θηλασμο , οπως και ο παγκοσμιος οργανισμος υγειας ; Παντως να σαι καλα .

 

Πολυ καλα ειχες αυτη την εντυπωση.........

 

* Η Αμερικάνικη Παιδιατρική Ακαδημία συστήνει:

Ο θηλασμός να συνεχίζεται τουλάχιστον για τον 1ο χρόνο ζωής και όσο παραπάνω επιθυμούν μητέρα και παιδί ... Η αυξημένη διάρκεια του θηλασμού παρέχει αξιοσημείωτα οφέλη στην υγεία και την ανάπτυξη για τη μητέρα και για το παιδί. .. Δεν υπάρχει άνω όριο στη διάρκεια του θηλασμού και καμιά ένδειξη για ψυχολογικό ή αναπτυξιακό κίνδυνο από το θηλασμό στον 3ο χρόνο ή παραπάνω.

"The American Academy of Pediatrics recommends that "Breastfeeding should be continued for at least the first year of life and beyond for as long as mutually desired by mother and child... Increased duration of breastfeeding confers significant health and developmental benefits for the child and the mother... There is no upper limit to the duration of breastfeeding and no evidence of psychologic or developmental harm from breastfeeding into the third year of life or longer."

* Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει έμφαση στη σημασία του θηλασμού τουλάχιστον μέχρι τα 2 έτη.

Επιστημονική Ανθρωπολογική έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά είναι "σχεδιασμένα" για θηλασμό μεταξύ περίπου 2.5 και 7 ετών.

 

 

http://www.kellymom.com/bf/bfextended/ebf-benefits.html

Edited by vera
εντιτ

“Itʼs difficult to get someone to understand something when his salary depends upon his not understanding it.”

Al Gore - An Inconvenient Truth

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...