Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Το έθιμο του πρώτου δοντιού

Recommended Posts

Προχθές μόλις που πρόβαλε το πρώτο δοντάκι της μπέμπας μου και φυσικά εγώ το είδα πρώτη. Όταν το είπα στην μητέρα μου μου είπε ότι αφού είδα πρώτη το πρώτο δοντάκι πρέπει κατά τα έθιμα να της πάρω δώρο ή χρυσαφικό ή ρούχο.

Το ίδιο έκανε και μια γνωστή μου από την Κατερίνη. Γι αυτό ερωτώ ισχύει όντως αυτό ως έθιμο? Το έχετε ξανακούσει?

1.12.2008- Αντίκρυσα το φως της ζωής μου.

Διαφημίσεις

ξέρω για την πρώτη αδιαθεσία των κοριτσιών ....και εγω πρωτη φορά το ακούω...αλλά και γενικά δεν τα πολυκρατώ αυτά εφόσον τα βρίσκω κάπως....:cool:

Διομήδης 27/09/05

Γιώργος 18/10/08

Πολυχρόνης 03/07/10

κι εγω το ξερω... οταν εβγαλε το πρωτο δοντι η ανιψια μου το ειδε η μαμα μου και γιαγια της και ειπε τωρα θα σου παρω δωρο ηταν μπροστα κι η συμπεθερα η αλλη γιαγια της δλδ που ειναι ποντιοι και ειπε οτι το δωρο πρεπει να ειναι κοκκινο κι η μαμα μου της πηρε "τα παντα ολα κοκκινα" για να ειμαστε μεσα:mrgreen: κοκκινο ρουχο, παπουτσι ,μπαντανα και ενα χρυσο βραχιολακι με κοκκινες πασχαλιτσες , καπου το εχω ξαναγραψει αλλα δεν θυμαμαι που..

edit: κι εγω πιστευω οτι θα το δω εγω πρωτη κι εχω σκοπο να της παρω κατι που θα της μεινει, να ξερει οτι αυτο το πηραμε γιατι εβγαλε το πρωτο δοντακι θα ειναι ενα ομορφο αναμνηστικο :)

Edited by Theni
ξεχασα

hI1Vp3.png

1CJdp2.png

Αυτό το έθιμο ούτε εγω το γνωρίζω. Αυτό που έχω ακούσει και τήρησα έτσι για το ΄΄καλό΄΄είναι το γλυκό. Έφτιαξα ένα μιλφειγ για την οικογένεια πεθερικά κ.λ.π. (ευκαιρία ήταν να φάω και εγώ μη χάσω καμιά θερμίδα) και τους κέρασα.

Διαφημίσεις

Και εμείς δεν τα ξέραμε...στην οικογένεια μου..αλλά η μητέρα της νονάς του μικρού μου είπε πως μόλις βγάλει το 1ο δοντάκι αυτός που θα το πρωτοδεί (εν προκειμένου η μητέρα μου) πρέπει να το "χτυπήσει" τακ-τακ με χρυσό (πχ με τη βέρα της) και επίσης να του πάρει κάτι κόκκινο..ρουχαλάκι, παπουτσάκια..κάτι.. Εντάξει..εμείς το εφαρμόσαμε..γιατί μου άρεσε σαν έθιμο..κάτι διαδικαστικό για το πρώτο δοντάκι...Τώρα κάτι άλλα του τύπου: Να τρύψεις τα ούλα του νεογένητου με μυαλά κουνελου (ναι, ναι, ναι, το έχω ακούσει και αυτό και το έχουν κάνει άτομα που γνωρίζω) προκειμένου να βγάλει γρήγορα και γερά δοντάκια...ε...αυτό δεν το κάνω...που να χτυπιούνται όλοι χάμω!

H πεθερα μου ηξερε οτι αυτος που θα το δει πρωτο πρεπει να παρει κατι χρυσο...

Σαφως και στις 3 το ειδα εγω πρωτη..πηρα και στις 3 ενα μικρο σταυρουδακι (για πιο καθημερινο)

Μια φιλη μου ηξερε οτι πρεπει να παρει κατι κοκκινο ....

Τοσα και τοσα κανουμε...εε ενα δωρακι παραπανω στα μωρα μας

εμενα παλι μου ειχανε πει οτι οποιος δει το πρωτο δοντακι πρεπει να παρει στο μικρο παπουτσια. ε ολα τα δοντακια που εβγαλε(6 μεχρι στιγμης) τα ειδα πρωτη εγω. σαρανταποδαρουσα θα τον κανω στο τελος:P

Γειά σου ΜΕLITA άντε και καλή αρχή με τα δοντάκια.Ξέρω και΄γω αυτό το έθιμο από την γιαγιά μου[ήμουν τότε πολύ μικρή] και από την μαμά μου και την πεθερά μου.Όντως έτσι είναι όποιος δει πρώτος το δοντάκι και ακόμα πιο πολύ το ακουμπήσει την ώρα που το ταίζει πρέπει κάτι να πάρει.Έτσι έιναι όπως τα λες και σε μας έτσι έγινε.:P:p:p:p

a63700a23b.png 87032dd023.png

Διαφημίσεις

Εγω παλι αυτο δεν το ξερω!Εγω αυτο που εκανα αμεσως οταν εβγαλε το 1ο δοντακι της τη βιντεοσκοπησα και το εγραψα αμεσως στο ημερολογιο μου(ημερα,ωρα,κλπ)!!!!:P:p:p

.png

• 2 months later...

ξερετε ομως το λογο? γιατι κοκκινο γιατι παππουτσι κτλ? υπαρχει εξηγηση θα μας δωσετε τα φωτα σας?

yqMlp3.png

ΓΙΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΦΩΣ!

ΕΙΣΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΩ! ΣΑΓΑΠΩ!

Διαφημίσεις

Για το κοκκινο δεν το ξερω.. δηλαδη και στο αγορι θα παρουμε κοκκινα παπουτσια?

Για το χρυσο το ξερω.. οποιος το δει πρωτος παιρνει δωρο στο μωρο κατι χρυσο και του το χτυπαει στο δοντι για να ειναι γερα τα δοντια σαν το χρυσο. Και εμεις το κανανε.. στο πρωτο δοντι ομως.. οχι σε ολα οσα εσκασαν μετα.

O5Lop2.png

kIP3p2.png

• 1 month later...
κι εγω το ξερω... οταν εβγαλε το πρωτο δοντι η ανιψια μου το ειδε η μαμα μου και γιαγια της και ειπε τωρα θα σου παρω δωρο ηταν μπροστα κι η συμπεθερα η αλλη γιαγια της δλδ που ειναι ποντιοι και ειπε οτι το δωρο πρεπει να ειναι κοκκινο κι η μαμα μου της πηρε "τα παντα ολα κοκκινα" για να ειμαστε μεσα:mrgreen: κοκκινο ρουχο, παπουτσι ,μπαντανα και ενα χρυσο βραχιολακι με κοκκινες πασχαλιτσες , καπου το εχω ξαναγραψει αλλα δεν θυμαμαι που..

edit: κι εγω πιστευω οτι θα το δω εγω πρωτη κι εχω σκοπο να της παρω κατι που θα της μεινει, να ξερει οτι αυτο το πηραμε γιατι εβγαλε το πρωτο δοντακι θα ειναι ενα ομορφο αναμνηστικο :)

γεια σου..

Ειμαι η Ρουμπινη ,

ειμαστε οχι μονο συνομηλικες...αλλα εχουμε 10 μερες διαφορα..:):eek::shock:

• 3 months later...

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟΥ ΔΟΝΤΑΚΙ ΤΟ ΕΙΔΑ ΠΡΩΤΗ ΕΓΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΙΠΕ Η ΠΕΘΕΡΑ ΜΟΥ (ΕΙΝΑΙ ΠΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΜΑΛΙΣΤΑ) ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΩ ΚΟΡΜΑΚΙ ΑΣΠΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΡΑ ΟΛΑ ΤΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΕΡΑ!!!!!

• 7 months later...

εμενα μου ειπανε οτι πρεπει να παρω ενα λευκο φανελακι για να ειναι ασπρα τα δοντακια και την πρωτη φορα που θα το φορεσει να το σκισω με ενα ψαλιδι λιγο στο πλαι για να βγουν τα υπολοιπα ευκολα!!

• 7 months later...

καλησπερα! ειμαι πολυ ενθουσιασμενη γιατι σημερα ειδα να ξεπροβαλει το πρωτο μας δοντακι! δεν ηξερα για το εθιμο αλλα μπερδευτηκα...να παρω κοκκινο ή λευκο δωρο? να ειναι ρουχο, φανελακι, παπουτσι, παιχνιδι η κοσμημα? να τα παρω ολα να τελειωνω? γλυκο δεν εφτιαξα σημερα,πειραζει να φτιαξω μια αλλη μερα? φοβερες οι αποριες μου αλλα ειμαι χαζομαμα!!!

για γλυκο δεν ξερω. εμενα η γιαγια μου μου ειπε οτι αφου ειδα πρωτη το δοντακι του μπιζελιου μου, πρεπει να της παρω δωρο, κατι σε ρουχο. ετσι ειναι το εθιμο μου ειχε πει. δεν ανεφερε ομως τιποτα για κοκκινο η χρυσο.

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΘΙΜΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΥΡΩ ΣΤΑ 5 ΟΤΑΝ ΠΕΦΤΟΥΝ ΤΑ ΔΟΝΤΑΚΙΑ.... ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΔΟΝΤΑΚΙ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΑΚΙ ΤΟΥ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΡΙΝ ΚΟΙΜΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΕ Η ΝΕΡΑΙΔΑ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΝΕΙ ΤΟ ΔΟΝΤΑΚΙ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΦΗΝΕΙ Ή ΝΟΜΙΣΜΑ Ή ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ!!!!!!!!:P:p:p:p:p