Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Mall τώρα ΚΑΙ στο Γαλάτσι... Ε όχι!


Recommended Posts

Ενα Μall... ολυμπιακών διαστάσεων

dot_clear.gifΣτο Γαλάτσι, σε 91 στρέμματα επί της Λ. Βεΐκου, δίπλα από την Ομορφοκκλησιά με την άδεια του ΚΑΣ

Της Γιωτας Συκκα

 

ΚΑΣ. Ενα νέο Μall… ολυμπιακών διαστάσεων ετοιμάζεται να γίνει και με την άδεια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, στην έκταση 91 στρεμμάτων επί της Λεωφόρου Βεΐκου στο Γαλάτσι, προκαλώντας αναστάτωση στην τοπική κοινωνία για τις επιβαρύνσεις και τις επιπτώσεις που θα επιφέρει στην καθημερινότητά τους. Στην ουσία πρόκειται για την μεταολυμπιακή αξιοποίηση του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Γαλατσίου, που ετοιμάζεται να μετατραπεί σε καινούργιο εμπορικό κέντρο στο οποίο θα λειτουργούν 180 καταστήματα, χώροι εστίασης κοινού, κινηματογράφοι, υπόγεια πάρκινγκ και στον περιβάλλοντα χώρο τέσσερα γήπεδα. Δυο 5Χ5 και δυο μικτών χρήσεων όπως παγοδρόμιο που το καλοκαίρι θα μετατρέπεται σε τροχοδρόμιο.

Ολα αυτά σε απόσταση 240μ. από το βυζαντινό ναό της Ομορφοκκλησιάς (του 12ου αι.). με τις υπέροχες τοιχογραφίες που λίγοι τις θυμούνται αφού είναι παραμελημένος και κλειστός όπως είπαν, σχεδόν 20 χρόνια.

Η γειτονία αυτή είχε προκαλέσει αντιδράσεις από την εποχή που χτίστηκε το ολυμπιακό γυμναστήριο για τις ανάγκες του 2004. Τώρα που η μετατροπή του θα φέρει άλλες χρήσεις στην περιοχή έχει προκαλέσει πανικό, αν κρίνει κανείς τις διαμαρτυρίες δημοτών αλλά και εκπροσώπων των δήμων που ζητούν να παραμείνει ο χώρος έκταση αθλητισμού και πολιτισμού με ελεύθερη πρόσβαση.

Η αλήθεια είναι ότι η συντήρηση του υπάρχοντος έργου είναι πολυδάπανη και δύσκολη όπως συμβαίνει με όλα τα ολυμπιακά έργα. Η μετατροπή του ωστόσο σε εμπορικό κέντρο πολλαπλών χρήσεων, σε μια έκταση που περιβάλλεται από τη δημόσια δασική έκταση του δασοκτήματος Βεΐκου μαζί και το βυζαντινό μνημείο, θα επιφέρει «δραματική επιδείνωση των όρων διαβίωσης και υποβάθμιση του υπάρχοντος φυσικού, πολιτισμικού και οικιστικού περιβάλλοντος».

Οι δήμαρχοι Γαλατσίου και Ν. Ιωνίας επικαλέστηκαν τον κυκλοφοριακό φόρτο, είπαν ότι η κοινοπραξία του έργου θα κάνει αποψιλώσεις χιλιάδων μέτρων του εξωτερικού κελύφους του γυμναστηρίου προκειμένου να εισχωρεί από τη στέγη φυσικός φωτισμός, μίλησαν για «κίνδυνο διαφορικής καθίζησης». Η σύγκριση με τις αλλαγές που έφερε η δημιουργία του Mall στο Μαρούσι ήταν αναπόφευκτη. «Το κτίριο θα δέχεται γύρω στα 9 εκ. επισκέπτες το χρόνο», υποστήριξαν όπως και ότι θα υπάρχει επιβάρυνση και με τον καινούργιο ανισόπεδο κόμβο.

Επικαλέστηκαν τις αρνητικές εισηγήσεις των εφορειών αλλά και μελέτη του ΕΜΠ, σύμφωνα με την οποία η μέση ετήσια ημερήσια κυκλοφορία στον κόμβο της Βεΐκου- Τράλλεων είναι 30.734 οχήματα από την Λ. Κύμης προς το Γαλάτσι και 33.429 από το Γαλάτσι προς την Λ. Κύμης.

Από την άλλη πλευρά, οι εκπρόσωποι της εταιρείας Park Avenue – Ανάπτυξη Εμπορικών Κέντρων Α.Ε., (Ακροπόλ Χαραγκιώνης – Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορική, Κτηματική, Τεχνική και «Soane Sierra SGPS S.A.») που έχει αναλάβει το έργο υποστήριξαν ακριβώς τα αντίθετα. «Δεν υπάρχει κίνδυνος καθιζήσεων» είπαν, «οι δονήσεις δεν θα έχουν επιπτώσεις στο μνημείο», «ούτε οπτική όχληση με πινακίδες» και επέμεναν ότι δεν θα κάνουν εργασίες εκτός του κελύφους της εγκατάστασης.

Εξήγησαν πως 18.000 τ.μ. θα είναι οι κοινόχρηστοι χώροι, 39% το ποσοστό των εμπορικών χρήσεων, δήλωσαν «ανοιχτοί» στη δημιουργία εκθεσιακού χώρου, ακόμη και για κάποια βοηθητικά έργα (στερώσεις, καθαρισμοί) στο μνημείο της Ομορφοκκλησιάς.

Η έγκριση δόθηκε τελικά με τον Λ. Χατζηαγγελάκη (προϊστάμενο της ΛΔ ΕΠΚΑ) να μειοψηφεί αφού όπως είπε η σχέση με το μνημείο «θα ανατραπεί χειρότερα». «Θεμιτές οι ενστάσεις υποστήριξε ο Ν. Μουρτζάς (γεωλόγος) «αλλά δεν αφορούν το Συμβούλιο». Συμφώνησε και ο Π. Βαλαβάνης (καθηγητής αρχαιολογίας). Το μνημείο δεν υφίσταται βλάβη από την αλλαγή χρήσης. Εθεσε όμως και μια άλλη διάμετρο: «Δεν μπορώ να μη διαμαρτυρηθώ για την ελληνική πολιτεία που επιλέγει για άλλη μια φορά τέτοιου είδους αξιοποίηση ακινήτου χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τα τεράστια προβλήματα της πόλης με κινδύνους ψυχικούς και σωματικούς».

Το ΚΑΣ έθεσε και όρους: να περιοριστούν οι εμπορικές χρήσεις και λειτουργίες του κτιρίου επί του συντελεστή δόμησης, να προβλεφθεί υψηλή βλάστηση, να μην τοποθετηθούν φωτεινές επιγραφές προς την πλευρά του μνημείου, να μεριμνήσει η εταιρεία για την παράνομη στάθμευση και με παροχή κινήτρων, να δημιουργηθεί διάδρομος πρόσβασης προς το μνημείο με ενημερωτικές πινακίδες. Η αλήθεια είναι πως το ΚΑΣ δεν μπορεί να κάνει πολλά. Κι ας ανήκει κι αυτό στο ΥΠΠΟ μαζί με τα Ολυμπιακά Ακίνητα.

 

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_14/05/2009_314543

 

Για την ιστορία, διαβάστε και

http://apoalo.blogspot.com/2008/03/mall-mall-no-2.html

http://www.tvxs.gr/v11196

http://www.zonews.gr/Index.php?showbody=1&articleid=2968

 

Απλά τραγικό...

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


εγω ειμαι γειτονισσα, και πραγματικα με ανατριχιαζει στην ιδεα ......

το αλσος απεναντι , και οι γυρω χωροι ειναι ανασα για την περιοχη ..εμενα ειναι η βδομαδιατικη βολτα μου , τωρα και σε φαση εγκυμοσυνης ...παντως νομιζω οτι αν μαζι με το mall δεν κανουν εργα για παρκαρισμα και νεους κομβους-δρομους ....θα τρελαθουμε εκει περα ......

Και το αστειο ειναι οτι ολοι αντιτιθενται σε αυτο ..εμπορικοι συλλογοι , οι δημοι ..οι πολιτες ...

και το προβλημα ειναι πολυ μεγαλυτερο απο την ομορφοκκλησια ..και απο τις καθιζησεις !!εχει να κανει με την πιοτητα διαβιωσης

0sb2p3.png

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς!! Η Ομορφοκκλησιά και για μένα είναι το λιγότερο.Μα το Γαλάτσι είναι εμπορικό κέντρο και τώρα, όπως είναι. Η Βεϊκου είναι όλο μαγαζιά.

Ποιός ο λόγος να κατασκευάσεις ένα τέρας και να προσελκύεις τόσο κόσμο σε μια ήδη κυκλοφοριακά βεβαρυμένη περιοχή;;;

Η να μετατρέπεις τους τελευταίους ελεύθερους χώρους (γύρω από το Παλαί είναι χωράφια και αλάνες) σε τσιμέντο για να παρκάρουν οι καταναλωτές;;

 

Αυτές είναι οι ανάγκες της πόλης;

Τί θα προσφέρει αυτό το πράγμα στον τόπο;;

Και αν δεν ήταν η ομορφοκκλησιά θα ήταν όλα εντάξει;;

Link to comment
Share on other sites

Μένω πολύ κοντά στην περιοχή. Και είναι από τις λίγες περιοχές που μπορείς να περπατήσεις, να χαλαρώσεις,.. Εμείς στο Άλσος πάμε με τα πόδια.

Η Βεΐκου είναι ήδη πολύ βεβαρημένη.

Το Σαββατοκύριακο γίνεται χαμός από τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, γιατί πάρα πολλές οικογένειες από όλη την Αττική πηγαίνουν στο Άλσος.

Δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί να κάνουν 1 Mall σε μία απόσταση 10 λεπτών (max- με όλα τα φανάρια κόκκινα) από ένα άλλο Mall. Δεν πρόκειται να προσελκύσουνε νέα άτομα. Αυτοί που πάνε στο ένα Mall, θα πάνε και στο άλλο.

Κάνανε ένα Golden Hall δίπλα στο Mall, που πάει από το κακό στο χειρότερο.

 

Αυτή η μαζικοποίηση των πάντων έχει αρχίσει και μου τη δίνει στα νεύρα.

 

edit: Mincat δε σε πρόλαβα, έχεις απόλυτο δίκιο!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...