Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Μητρικός θηλασμός και συμπλήρωμα/Τράπεζα Γάλακτος

Recommended Posts

Καλησπέρα,

η μικρή μου είναι 40 ημερών. Γεννήθηκε την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης με φ.τ. 3,150. Οι μετρήσεις της από τότε είναι : 3,050(4 ημερών-βγήκε από μαιευτήριο), 3,300(10 ημερών), 3,500(17 ημερών), 3,800(24 ημερών), 4,300(31 ημερών), 4,600(38 ημερών).

Πήρε μπιμπερό στο μαιευτήριο γιατί δεν είχε κατέβει ακόμη το δικό μου γάλα αλλά από την 3η μέρα και μετά την θήλασα. Γύρω στην 3η εβδομάδα έδειχνε να μην χορταίνει με τίποτα. Αν και ο παιδίατρος είπε να την βάζω στο στήθος όποτε ζήταγε εγώ έχοντας και πληγωμένες θηλές και λόγω κούρασης της έδωσα ξένο (και θηλασμό) και τότε πήρε 500 γρ σε 1 εβδομάδα! Πανικοβλήθηκα κατά κάποιο τρόπο και είπα να ξαναπροσπαθήσω μόνο με θηλασμό για να μην μου γίνει μπουλουκάκι και για όλα τα υπόλοιπα μειονεκτήματα του ξένου γάλακτος. Από τότε την θηλάζω όλη μέρα όποτε θέλει (περίπου από 1,5 έως 2,5 ώρες) και το βράδυ πριν κοιμηθεί επειδή κλαίει πολύ της δίνω γύρω στα 100 ml συμπλήρωμα και τότε ξυπνάει μόνο 2 φορές από τις 11 το βράδυ εώς τις 6 το πρωι.

Θα ήθελα να κάνω τις εξής ερωτήσεις:

1. Τις τελευταίες μέρες νιώθω αρκετά φουσκωμένο το στήθος μου και στάζει σταγόνες κιόλας πολύ συχνά από μόνο του. Θα μπορούσα να φτιάξω τράπεζα μητρικού γάλακτος και για αργότερα που θα γυρίσω δουλεια? Αν ναι πώς γίνεται αυτό? Πότε πρέπει να γίνονται οι αντλήσεις και πόσες και τι διάρκειας? Με τι θήλαστρο? Νοσοκομειακό? Το σκέφτομαι σωστά ή μπορεί να μειώσει το γάλα που παίρνει το μωρό? Επίσης έχω ακούσει ότι το θήλαστρο "ξεζουμίζει" το στήθος. Ισχυεί?

2. Έχουμε πρόβλημα με το να κοιμηθεί! Ξεκινάμε μετά το βραδινό μπανάκι με θηλασμό ο οποίος μπορεί να κρατήσει και 1 ώρα. Την σταματάω (μόνη της δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ) και επειδή συνεχίζει να κλαίει της δίνω το συμπλήρωμα. Πίνει όσο θέλει (τα 100 συνήθως από τα 120 που της φτιάχνω) και μετά ξαναψάχνεται για φαγητό αλλά δεν θέλει άλλο ξένο. Την ξαναβάζω στο στήθος και θηλάζει μέχρι που την παίρνει ο ύπνος. Η όλη διαδικασία κρατάει και 2,5 ώρες μαζί με τα ρεψίματα... Υπάρχουν στιγμές που απελπίζομαι. Τι να κάνω? Νόμιζω ότι θέλει το στήθος για πιπίλισμα από κάποια στιγμή και ύστερα. Πιπίλα κανονική δεν κρατάει. Μετά τις 2-3 ρουφηξιές την βγάζει με αηδία! Τι να κάνω?

Ελπίζω να μου απαντήσει κάποια έμπειρη μανούλα...

Ευχαριστώ πολύ...

Διαφημίσεις

Να σου ζήσει το μωράκι σου!

1. Πότε θα γυρίσεις για δουλειά;

2.Αυτά τα 100 μλ ξενο που πίνει δεν του προσφέρουν τπτ. Μπορεί άνετα να τα πάρει κι από εσένα. Γιατί την σταματάς το βράδυ που θηλάζει; Θα την αφήνεις όση ώρα θέλει. Ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή, είναι και ασφάλεια, αγκαλιά μανούλας κλπ.

Το να αργεί να κοιμηθεί είναι φυσιολογικό αλλά κι εσύ την μπερδευεις που μια της δίνεις στήθος και μετά την αρνήσε και μετά της ξαναδίνεις στήθος.

PhC7p3.pngXCt8p2.png

Το να αργεί να κοιμηθεί είναι φυσιολογικό αλλά κι εσύ την μπερδευεις που μια της δίνεις στήθος και μετά την αρνήσε και μετά της ξαναδίνεις στήθος.

Aκριβώς! Στην ηλικία που είναι το μωρό σου, μπορεί να κάνει και 3 ώρες και περισσότερο στον βραδυνό θηλασμό. Είναι συνήθως ο πιο μεγάλος σε διάρκεια θηλασμός της ημέρας. Προσπάθησε να κοιμάσαι το μεσημέρι, ώστε να έχεις περισσότερο γάλα την ώρα αυτή (το βράδυ δηλαδή). Βοηθά επίσης να πηγαίνετε μια βόλτα το απόγευμα, ώστε το μωρό να είναι πιο χαλαρωμένο το βράδυ. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου γεύματος, βολέψου σε μια αναπαυτική καρέκλα, καναπέ ή ξαπλωτή στο κρεβάτι, ότι απ' αυτά προτιμάς (μπορείς βέβαια να αλλάξεις θέση στη διάρκεια του θηλασμού, δεν θα είσαι καθηλωμένη :wink: ). Πάρε κοντά σου νερό και κάποιο σνακ, δες τηλεόραση ή διάβασε κάποιο βιβλίο ή πάρε τηλ. αν θέλεις φίλες κλπ. Η ώρα θα περάσει πιο γρήγορα. Μεγαλώνοντας, θα μειώνεται σιγά σιγά η διάρκεια αυτού του γεύματος.

Συμφωνώ με την Πίπη στο να κόψεις το συμπλήρωμα, αν όχι απευθείας, κόψε το μισό για 3-4 μέρες και μετά το κόβεις τελείως. Είναι πολύ πιθανό να σου ξυπνάει μία επιπλέον φορά τη νύχτα όταν κοπεί αυτό το συμπλήρωμα, αλλά αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό για την ηλικία του μωρού σου και για τον αποκλειστικό θηλασμό!

Καλή συνέχεια!

HXuSp2.pngaS46p2.png

Στην πρώτη εγκυμοσύνη τα έκανα και εγώ μαντάρα και ετσι έπεσα στο λάθος του συμπληρώματος αφού δεν υπήρχε ένας χριστιανός να με συμβουλέψει.. Κόψε το συμπλήρωμα και δίνε από το στήθος αβίαστα, όσο θέλει όποτε το θέλει, σιγά σιγά θα μπει στο πρόγραμμα και θα είναι όλα καλά

Σας ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον και τις απαντήσεις σας. Προσπαθώ να της μειώσω το ξένο. Τις τελευταίες μέρες κοιμάται πιο εύκολα τα βράδια, ευτυχώς. Την ημέρα καμιά φορά θέλει και ανα μία ώρα. Μπορεί να την έχει επηρρεάσει και η ζέστη και να διψάει περισσότερο και να έχει και υπνηλία??? Λέω εγώ τώρα!!!

Δουλειά γυρίζω μόλις κλείσει τον 4ο μήνα το μωρό μου. Τι κάνω τότε???

Ευχαριστώ και πάλι...

Διαφημίσεις

Θα δίνεις όποτε θέλει. Μην κοιτάς το ρολόι. Είναι νωρίς για να "στρώσει" λίγο το πρόγραμμα του το μωρό.

Όταν φτάσετε στον 3ο μήνα θα ξεκινήσεις να φτιάχνεις σιγά σιγά μια τράπεζα και θα αντλείς κι όταν θα είσαι στη δουλειά και θα του δίνουν από το αντλημένο όταν θα λείπεις. Υπάρχει σχετικό τοπικ για μαμάδες που γύρισαν στη δουλειά και τα μωρά τους. Διάβασε όσο μπορείς να πάρεις ιδέες.

PhC7p3.pngXCt8p2.png

emena gennithike stis 2-5-09 , 3200, k 3100 vgikame apo to maieytirio, k tora einai 3900!!! mono me thilasmo!!ade na tou edosa merikes fores ligo sibliroma. o giatros leei oti exei parei poli, ti na po lete na ginei xodtouli? to thilazo opote thelei, sinithos kate 2 ores ti mera k kathe 3 ti nixta, apo 10 lepta to kathe stithos.

Να σου ζήσει!

Το "10 λεπτά από το κάθε στήθος" το θέλει το μωρό σου ή το κάνεις εσύ;

Τα μωρά που τρέφονται με μητρικό γάλα δεν γίνονται υπέρβαρα από αυτό.

Αν μπορείς γράψε με ελληνικούς χαρακτήρες.:D

PhC7p3.pngXCt8p2.png

Διαφημίσεις

κορίτσια για να δω αν κατάλαβα σωστά: γιατί είναι λάθος να χρησιμοποιεί κάποια κοπέλα μετά το 40ημέρα το θήλαστρο που και που για να μπορεί να κάνει και καμιά δουλειά αν χρειαστεί??πόσο κακό κάνει αυτό?

εγώ αυτό κατάλαβα.ότι πριν τους 3 μήνες δεν είναι καλό να ξεκινάει κάποια την δημιουργία τράπεζας γάλατος..μπορεί να κάνω και λάθος..πάντως με την ευκαιρία να σας ρωτήσω.ο μπεμπούλης μου είναι τώρα 42 ημερών..

16/4: 3040

21/4 εξοδος από κλινική: 3000

4/5: 3380

25/5:4580

πώς μπορώ να καταλάβω αν έχει εδραιωθεί η γαλουχία? ΄θηλάζει το πολύ 20 λεπτά από το ένα στήθος κάθε φορά και μετά από 2μιση ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας από το ΄΄αλλο.τη νύχτα κρατάει περίπου 3 με 4 ώρες.από το ένα στήθος κάθε φορά.δεν το αδειάζει όμως..μπορώ εγώ αυτό που μένει από το ένα στήθος να το αντλώ ώστε να το αποθηκεύω? σας ευχαριστώ πολύ

Δεν έχει σημασία η ηλικία για να ξεκινήσεις την τράπεζα. Δηλαδή οι μαμάδες που επιστρέφουν στη δουλειά πριν τους 3 μήνες τι κάνουν; Απλά πριν τις 40 μέρες δεν συνίσταται η χρήση μη νοσοκομειακού θηλαστρου κι αυτό μόνο όταν αντλούνται πολλά γεύματα. Για περιστασιακές αντλήσεις δεν υπάρχει πρόβλημα ούτε στο θήλαστρο ούτε στους μήνες.

Το βάρος σας είναι τέλειο. Η γαλουχία εδραιώνεται στις 6-8 εβδομάδες.

Θα το αφήνεις να θηλάζει όσο θέλει κι όποτε θέλει. Τα πάτε μια χαρά. Να κοιτάς να βρέχει 5-6 πάνες την ημέρα. Τίποτα άλλο. Το στήθος σου θα προσαρμοστεί σιγά σιγά στη ζήτηση του μωρού.

PhC7p3.pngXCt8p2.png

πήρα ένα χειροκίνητο τo λακτασετ, το χρειάζομαι πχ να βγάλω σήμερα για 1 γεύμα της αυριανής ημέρας αν χρειαστεί να λείψω για λίγο..μήπως πρέπει να πάρω το swing που αναφέρετε οι περισσότερες? χτες εβγαλα 70 μλ, αφού είχε φάει το μωρό, από το ίδιο στήθος, το έβαλα σε ένα μπιμπερό και το έβαλα στο ψυγείο.σήμερα έβγαλε το μπιμπερό η μαμά μου το ζεστανε σε μπεν μαρι και το ε΄δωσε στο μωρό..κάνω κάτι λάθος? στη συνέχεια αποστείρωσα το θήλαστρο και το μπιμπερό.

Διαφημίσεις

Το λάκτασετ είναι εξάρτημα του νοσοκομειακού θηλαστρου λακτίνα. Μόνο του δεν κάνει καλή δουλειά και θέλει και τρόπο για να το χρησιμοποιήσεις ώστε να μην πληγώσεις ή πονέσεις το στήθος σου. Το λακτασετ έχει 30 ευρω, το swing μου φαίνεται γύρω στα 100 ευρώ και έχει φάση διέγερσης. Πιστεύω ότι η διαφορά στην τιμή είναι μικρή μπροστά στη διαφορά της απόδοσης. Τα έχω και τα 2 και γι' αυτό σου λέω. Αν είναι αργότερα να επιστρέψεις στη δουλειά και θα θέλεις να αντλείς για να αφήνεις στο μωρό τότε πάλι καλύτερα το swing.

PhC7p3.pngXCt8p2.png