Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

2ο τρίμηνο κύησης


Recommended Posts

Εγκυμοσύνη: δεύτερο τρίμηνο

 

13 η Εβδομάδα Κύησης

 

Η 13η εβδομάδα οριοθετεί την έναρξη του δεύτερου τριμήνου. Συνήθως από αυτή την εβδομάδα αρχίζει ο προγεννητικός έλεγχος του εμβρύου. Σε αυτή την εβδομάδα είναι ιδανικά να γίνει η αυχενική διαφάνεια το PAPP-Α και η υπερηχογραφική απεικόνιση του ρινικού οστού. Είναι εξετάσει που δείχνουν το 'καλώς έχειν' του εμβρύου και μειώνουν την πιθανότητα γέννησης ενός εμβρύου με χρωμοσωμιακές ανωμαλίες. Με την έναρξη της 13ης εβδομάδας τα συμπτώματα του πρώτου τριμήνου, όπως πρωινή αδιαθεσία, ναυτία, εμετός μειώνονται και συνήθως εξαφανίζονται σε αυτή την εβδομάδα.

Η κούραση μειώνεται και έχετε περισσότερη ενέργεια ώστε να αρχίσετε πραγματικά να αισθάνεστε έγκυοι. Οι επισκέψεις στο γιατρό θα αρχίσουν να γίνονται πιο συχνές αφού από δω και στο εξής θα πρέπει να ελέγχεστε και εσείς σε κάθε επίσκεψη με πίεση αίματος, βάρος, αύξηση μήτρας, αιματολογικές εξετάσεις και εξετάσεις ούρων καθώς και το μωρό με την ακρόαση καρδιακών παλμών και υπερηχογράφημα.

Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 23 γραμμάρια. Το έντερο περικλείεται μέσα στο κοιλιακό τοίχωμα και αρχίζει να επιμηκύνεται. Το πάγκρεας διαμορφώνεται και αρχίζει τη λειτουργία του εκκρίνοντας ακόμα και ινσουλίνη. Ωριμάζει ο πλακούντας για να παρέχει στο μωρό σας οξυγόνο, θρεπτικά συστατικά και να αποβάλει τα απόβλητά του. Ο πλακούντας παράγει επίσης προγεστερόνη, οιστραδιόλη και άλλες ορμόνες οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της εγκυμοσύνης. Το μωρό σας είναι σε θέση να φτάσει τον αντίχειρα στο στόμα, αν και η διαμόρφωση των μυών δεν έχει ολοκληρωθεί. Αρχίζουν να δημιουργούνται τα πλευρά και ο ιστός που θα διαμορφώσει τα κόκαλα στο κεφάλι, τα πέλματα και τα πόδια του μωρού σας.

 

14 η Εβδομάδα Κύησης

 

Η αύξηση των ορμονών της εγκυμοσύνης έχουν επίδραση στο σώμα σας, οι οποίες αρχίζουν να διαφαίνονται τώρα. Οι θηλές έχουν αρχίσει να γίνονται μεγαλύτερες και σκουρότερες. Η μέση γραμμή της κοιλιάς έχει απόχρωση πιο σκούρα και ξεκινά από το ηβικό οστό και φτάνει μέχρι το στέρνο. Στις 14 εβδομάδες η μήτρα έχει το μέγεθος ενός μεγάλου γκρέιπφρουτ. Το μωρό είναι περίπου 8,5 εκατοστά και αρχίζει να παράγει ούρα. Τα ούρα αποβάλλονται στο αμνιακό υγρό που περιβάλει το έμβρυο. Αυτή την εβδομάδα αρχίζει να δημιουργείται το τριχωτό της κεφαλής, συμπεριλαμβανομένων και των φρυδιών. Επίσης δημιουργείται ένα λεπτό χνούδι που καλύπτει και προστατεύει το δέρμα του, το οποίο θα διατηρηθεί μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης. Στα αγόρια δημιουργείται ο προστατικός αδένας, ενώ στα κορίτσια οι ωοθήκες κατεβαίνουν από την κοιλιά στη λεκάνη. Σε αυτή την εβδομάδα αρχίζει η παραγωγή των ορμονών καθώς οι περισσότεροι ενδόκρινοι αδένες έχουν ωριμάσει.

 

15 η Εβδομάδα Κύησης

 

Το μωρό σας ζυγίζει περίπου 70 γραμμάρια. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας το δέρμα του μωρού είναι τόσο λεπτό και διαφανές ώστε φαίνονται όλα τα αγγεία που περνούν κάτω από αυτό. Συνεχίζει να αυξάνεται το τριχωτό της κεφαλής, να πυκνώνει, καθώς και τα φρύδια. Επίσης αυτή την εβδομάδα αρχίζουν οι τρίχες να σκουραίνουν καθώς αρχίζει να δημιουργείται μελανίνη στους θύλακες των τριχών. Τα αυτιά του μωρού είναι σχεδόν στη θέση τους, αν και λίγο χαμηλότερα. Το μυϊκό σύστημα συνεχίζει να αναπτύσσεται και είναι σε θέση να κάνει το χεράκι του μπουνιά, καθώς επίσης να κάμψει τους καρπούς, τους αγκώνες και τα πόδια. Στις 15 εβδομάδες η καρδιά της εγκύου αντλεί 20% περισσότερο αίμα από ότι συνήθως για να εφοδιάσει τη μήτρα και το μωρό με τα απαραίτητα συστατικά.

Τα 3-4 κιλά που έχετε πάρει από την κατακράτηση υγρών, τη μείωση των εμετών και την καλή διάθεση που έχετε τώρα θα σας κάνουν αναγκαία την αλλαγή των ενδυμάτων, καθώς αυτά δεν πρέπει να είναι σφιχτά. Προτιμάται ενδύματα που δεν σφίγγουν κυρίως στη μέση και είναι άνετα και μαλακά.

Ακόμα και οι οργανωμένες γυναίκες αναφέρουν ότι η εγκυμοσύνη τις καθιστά κάπως ξεχασιάρες, αδέξιες και ανίκανες να συγκεντρωθούν. Προσπαθήστε να περιορίσετε την πίεση στην ζωή σας στο ελάχιστο και να μην αγχώνεστε. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά.

 

16 η Εβδομάδα Κύησης

 

Σε αυτή την εβδομάδα το μωρό σχεδόν ολοκληρώνει την ανάπτυξη των μυών και οι κινήσεις του γίνονται συντονισμένες. Τελειοποιείται η ανάπτυξη των μυών του προσώπου και μπορεί σε αυτή την εβδομάδα το έμβρυο να πάρει διάφορες εκφράσεις. Μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε μερικά φτερουγίσματα καθώς το μωρό κινείται πιο συντονισμένα και αν δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη τότε μπορεί όντως να το ακούσετε.

Οι γυναίκες που δεν έχουν κάνει την τετραπλή εξέταση μεταξύ 11ης και 14ης εβδομάδας θα πρέπει να κάνουν μεταξύ της 16ης και 18ης εβδομάδας το Α - Τεστ, εξέταση που γινόταν παλιότερα με μικρότερα ποσοστά επιτυχίας και σε μεγαλύτερη ηλικία κύησης. Τα αποτελέσματα αυτής της εξέτασης μας προειδοποιούν αν το μωρό έχει κίνδυνο να παρουσιάσει νευρολογικές ατέλειες (όπως δισχιδή ράχη), ή χρωμοσωμιακές ανωμαλίες, όπως σύνδρομο Down).

Αυτή την εβδομάδα το μωρό ζυγίζει περίπου 100 γραμμάρια και έχει μήκος 11,5 εκατοστά. Το μωρό εκκενώνει την κύστη του κάθε 30 έως 50 λεπτά. Σε αυτή την εβδομάδα μπορούμε να καθορίσουμε υπερηχογραφικά το φύλλο του εμβρύου. Αν το έμβρυο είναι κορίτσι, τα ωάρια διαμορφώνουν τις ωοθήκες της.

 

17 η Εβδομάδα Κύησης

 

Το έμβρυο ζυγίζει 140 γραμμάρια και έχει μήκος περίπου 13 εκατοστά. Το μωρό σε αυτή την εβδομάδα μπορεί να αρχίσει να ανταποκρίνεται σε δυνατούς εξωτερικούς θορύβους. Σε αυτή την εβδομάδα μπορεί να παρατηρήσετε ότι το σώμα σας παράγει πολύ περισσότερες εκκρίσεις σε όλα τα συστήματα, κόλπο, ιδρώτα, ρινική συμφόρηση. Αυτό συμβαίνει λόγω της αύξησης της ροής του αίματος σε όλα τα συστήματα και κατ’ επέκταση στον πλακούντα ο οποίος τρέφει το έμβρυο με θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο και αφαιρεί τα απόβλητά του. Περισσότερο αίμα ρέει στους μαστούς, οι οποίοι έχουν αυξηθεί αρκετά και έχει αρχίσει να διαφαίνεται ένα φλεβικό δίκτυο κάτω από την επιδερμίδα. Χρησιμοποιείτε στηθόδεσμο που υποστηρίζει σωστά το στήθος. Έτσι το προφυλάσσετε από πτώση και χαλάρωση.

 

18 η Εβδομάδα Κύησης

 

Ο ύπνος μπορεί να αρχίσει να είναι ανήσυχος αυτήν την εβδομάδα. Χρησιμοποιείστε περισσότερα μαξιλάρια για να στηρίξετε σωστά το σώμα σας και να βρείτε μια άνετη θέση ύπνου.

Το μωρό σας είναι περίπου 14,5 εκατοστά και σχεδόν 200 γραμμάρια. Αρχίζουν να δημιουργούνται τα δακτυλικά αποτυπώματα. Τελειοποιούνται τα κόκαλα του εσωτερικού αυτιού και οι νευρικές απολήξεις στον εγκέφαλο, έτσι ώστε το μωρό σας μπορεί τώρα να ακούσει τον κτύπο της καρδιάς σας καθώς και το αίμα που κινείται στην ομφαλίδα ενώ οι δυνατοί ήχοι μπορεί να το τρομάξουν. Τα μάτια του μωρού τελειοποιούνται και είναι σε θέση να ανιχνεύσουν το φως από μια ακτίνα ενός φακού που θα τοποθετηθεί κοντά στην κοιλιά σας. Σε αυτή την εβδομάδα το έμβρυο κάνει καταποτικές κινήσεις και μπορεί να καταπιεί μέχρι και ένα λίτρο αμνιακού υγρού στη διάρκεια της ημέρας.

 

19 η Εβδομάδα Κύησης

 

Το μωρό σε αυτή την εβδομάδα ζυγίζει πάνω από 240 γραμμάρια. Αν είναι κορίτσι, οι ωοθήκες περιέχουν όλα τα πρωτόγονα ωάρια. Το χνούδι καλύπτει όλο το σώμα του μωρού και θα παραμείνει μέχρι τη γέννηση. Σε αυτή την εβδομάδα δημιουργούνται τα μόνιμα δόντια κάτω από τα προσωρινά που έχουν ήδη δημιουργηθεί. Το δέρμα του μωρού αρχίζει να καλύπτεται από σμήγμα που προφυλάσσει το λεπτό του δέρμα από γρατσουνιές και χτυπήματα.

Το σμήγμα αυτό διατηρείται μέχρι και 2 εβδομάδες πριν από τον τοκετό. Το σμήγμα μπορούμε να το δούμε στα πρόωρα μωρά να καλύπτει το δέρμα τους.

Αναπτύσσονται τα νευρικά κύτταρα που συνδέουν τους μυς με τον εγκέφαλο. Έτσι το έμβρυο μπορεί να κάνει συνειδητές κινήσεις εκτός από τις ακούσιες. Μπορεί να φέρει και να πιπιλίσει τον αντίχειρα, αλλά μπορεί και να σφίξει τα πόδια του ή άλλα μέλη του σώματός του.

 

20 η Εβδομάδα Κύησης

 

Σε αυτή την εβδομάδα το έμβρυο ζυγίζει 300 γραμμάρια και έχει μήκος 15,5 εκατοστά από το κεφάλι ως τους γλουτούς. Η μήτρα μεγαλώνει και βρίσκεται λίγο κάτω από τον ομφαλό. Έτσι αρχίζει να πιέζει περισσότερο την κοιλιά της μητέρας, πνεύμονες, στομάχι, νεφρά και κύστη. Υπάρχει περίπτωση να αρχίσει μια μικρή εξόγκωση του ομφαλού (μικρή ομφαλοκήλη) λόγω αυτής της πίεσης. Το δέρμα του εμβρύου αρχίζει να γίνεται πιο παχύ, ενώ το σμήγμα επικαλύπτει όλο του το σώμα.

Από αυτή την εβδομάδα μέχρι την 24η μπορεί να γίνει η εξέταση του Β – Επιπέδου. Είναι εξέταση που γίνεται υπερηχογραφικά και αναλύει όλες τις δομές του εμβρύου. Είναι διπλή εξέταση και καθορίζει τη σωστή ανατομία του εμβρύου (εγκέφαλος, μάτια, στόμα, καρδιά, πνευμόνια, νεφρά, κύστη, άκρα) καθώς επίσης και υπερηχογραφικούς δείκτες που δείχνουν χρωμοσωμιακές ανωμαλίες στο έμβρυο.

 

21 η Εβδομάδα Κύησης

 

Το μωρό ζυγίζει περίπου 360 γραμμάρια. Μπορεί να κολυμπάει μέσα στο αμνιακό υγρό αν και ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα αρχίζει να παίρνει θέση και να έχει τις περισσότερες ώρες το κεφάλι προς τα κάτω. Ο καρδιακός ρυθμός μειώνεται σε συχνότητα και γίνεται ισχυρότερος σε ένταση. Μέχρι αυτή τη στιγμή, το ήπαρ και ο σπλήνας του εμβρύου παράγουν το αίμα του. Σε αυτή την εβδομάδα αρχίζει να δημιουργείται ο μυελός των οστών που θα συμβάλει στο σχηματισμό του αίματος του εμβρύου.

Προσπαθήστε να ασκήστε ελαφρά έτσι ώστε να αποφύγετε τη μεγάλη αύξηση βάρους και τον πόνο στη μέση και στη σπονδυλική στήλη. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική καθώς οι σύνδεσμοι κατά την εγκυμοσύνη χαλαρώνουν και έτσι διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματιστείτε. Προτιμήστε το κολύμπι και το χαλαρό περπάτημα. Σε καμία περίπτωση μην πιέζετε τον εαυτό σας.

 

22 η Εβδομάδα Κύησης

 

Το μωρό ζυγίζει 430 γραμμάρια και είναι περίπου 27 εκατοστά. Ο εγκέφαλος αρχίζει να αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα σε αυτή την περίοδο και αναπτύσσει τις πιο λεπτές λειτουργίες. Τελειοποιεί τις αισθήσεις του, έτσι ώστε το έμβρυο να αποκτήσει αφή. Το μωρό μπορεί να πειραματιστεί με αυτή τη νέα αίσθηση της αφής χτυπώντας το πρόσωπό του ή πιπιλώντας τον αντίχειρά του, καθώς επίσης και το αίσθημα άλλων μερών του σώματός του για να δει πώς κινούνται. Αρχίζει να κινεί τη γλώσσα του και τελειοποιούνται οι σύνδεσμοι των μυών της γλώσσας με τον εγκέφαλο. Στα αγόρια οι όρχεις αρχίζουν την κάθοδό τους προς το όσχεο, ενώ στα κορίτσια αναπτύσσεται ο κόλπος.

Από τις 22 εβδομάδες αρχίζουν μικρές ανώμαλες και ανώδυνες συστολές (Braxton Hikx) που μπορούν να γίνουν ορατές κοιτώντας την κοιλιά να συσπάται. Πολλές φορές οι μέλλουσες μαμάδες έχουν την αίσθηση ότι 'τεντώνεται το μωρό'. Οι συστολές αυτές δεν πρέπει να είναι πολλές (περισσότερες από 4 την ώρα) ούτε δυνατές αλλά ούτε να συνοδεύονται με πόνο στη μέση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός το συντομότερο δυνατό. Αν έχετε επίπονες συστολές και ρυθμικές (σε τακτά χρονικά διαστήματα) μπορεί να είναι ένδειξη πρόωρου τοκετού. Μείνετε στο κρεβάτι 2 με 3 ώρες περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φοράτε χαμηλά παπούτσια χωρίς τακούνια και μην καταπονείτε το σώμα σας.

 

23 η Εβδομάδα Κύησης

 

Το μωρό ζυγίζει 500 γραμμάρια και μειώνεται η αναλογία κεφάλι/σώμα. Αρχίζει να παράγεται μελανίνη στο δέρμα και να συσσωρεύεται λίπος κάτω από αυτό. Η μετακίνηση του μωρού είναι καθημερινή και η μαμά του το 'ακούει' αρκετές φορές την ημέρα. Κινεί χέρια, πόδια, δάχτυλα, χασμουριέται τακτικά. Οι συστολές Braxton Hikx iHHhhaH θα συνεχιστούν ακανόνιστες, αλλά μην ανησυχείτε. Καθώς η μήτρα μεγαλώνει αρχίζει η συχνουρία από την πίεση της κύστης. Αποφύγετε να μένετε πολλές ώρες όρθια, καθώς οι φλέβες των ποδιών μπορούν να ζοριστούν και να αρχίσει να διαφαίνεται μια φλεβίτιδα. Αν το βράδυ δεν μπορείτε να κοιμηθείτε μην ανησυχήσετε, είναι συχνό φαινόμενο.

Κάντε ένα ζεστό, χαλαρωτικό, μπάνιο και προσπαθήστε να κοιμηθείτε στο πλάι. Καλύτερα στο αριστερό πλάι. Από δω και στο εξής ο ύπνος ανάσκελα θα είναι δύσκολος, καθώς το αίμα που επιστρέφει από τα πόδια, περνάει πίσω από τη σπονδυλική στήλη για να επιστρέψει στην καρδιά. Η έγκυος που προσπαθεί να κοιμηθεί ανάσκελα ρίχνει το αυξημένο βάρος της μήτρας στις φλέβες, εμποδίζοντας την επαναφορά του αίματος από τα πόδια στην καρδιά. Έτσι νιώθει ταχυκαρδία και ανησυχία. Προτιμήστε να κοιμάστε στο πλάι, και κυρίως στο αριστερό πλάι, γιατί έτσι μεταφέρεται περισσότερο αίμα στην μήτρα. Χρησιμοποιείστε κατά τη διάρκεια του ύπνου περισσότερα μαξιλάρια, έτσι ώστε να στηρίξετε σωστά το σώμα σας.

 

24 η Εβδομάδα Κύησης

 

Με την ολοκλήρωση της 24ης εβδομάδας έχουν δημιουργηθεί όλα τα όργανα του εμβρύου και μπορεί να ζήσει εκτός μήτρας. Σε αυτή την εβδομάδα αναπτύσσεται το κέντρο ισορροπίας και έτσι το έμβρυο είναι σε θέση να ξέρει αν είναι όρθιο ή ανάποδα. Την 24η εβδομάδα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο προγεννητικός έλεγχος του εμβρύου. Από την 24η εβδομάδα έως την 28η είναι ο χρόνος που γίνεται η καμπύλη ζαχάρου, σημαντική εξέταση για τη διάγνωση του διαβήτη στην κύηση.

Κατά την καμπύλη ζαχάρου, η έγκυος, λαμβάνει 50, 75 ή 100 γραμμάρια γλυκόζης, ανάλογα με το βάρος της και γίνονται λήψεις ζαχάρου σε διαφορετικούς χρόνους. Η καμπύλη ζαχάρου μπορεί να διαγνώσει διαβήτη κύησης. Ο διαβήτης κύησης είναι προσωρινός διαβήτης που εμφανίζεται μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό οι τιμές του ζαχάρου επιστρέφουν στις φυσιολογικές τιμές.

Ο διαβήτης κύησης μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο νεογέννητο, όπως χαμηλό ζάχαρο αίματος μετά τον τοκετό. Επίσης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για καισαρική τομή, δεδομένου ότι δημιουργεί μακροσωμία (μεγάλα έμβρυα). Ο διαβήτης της κύησης τις περισσότερες φορές ελέγχεται με δίαιτα, ενώ σπάνια χρειάζεται θεραπεία με ινσουλίνη.

Το πρώτο Υπερηχογράφημα

Το πρώτο υπερηχοτομογράφημα γίνεται λίγες εβδομάδες μετά τη δίαγνωση της εγκυμοσύνης ( περίπου 5-8 εβδομμάδες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση) προκειμένου να πιστοποιηθεί η βιωσιμότητα του εμβρύου, να ελεγχθεί η καρδιακή του λειτουργία, να διαγνωσθεί έγκαιρα πιθανή πολύδυμη ή έκτοπη κύηση.

Γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η διάγνωση πολύδυμης κύησης, όσον αφορά την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης. Είναι πολύ σημαντικό το πρώτο αυτό υπερηχογράφημα και για να οριστεί η πιθανή ημερομηνία τοκετού καθώς έχει αποδειχθεί πως όσο πιο νωρίς γίνεται η μέτρηση του μήκους του εμβρύου τόσο πιο ακριβής είναι ο προσδιορισμός της ηλικίας του.

,,,,,,,?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Επειδη ειμαι στην 22 και μπερδευτηκα: οταν κουνιεται η κοιλιτσα μου, συμφωνα με αυτα που λετε, δεν κλωτσαει η μικρη? Ειναι συσπασεις? :-(

 

Στις συσπάσεις η κοιλιά πετρώνει περιμετρικά (όλη η κοιλιά δηλαδή). Οταν το μωρό κουνιέται ή στιβάζεται αυτό το καταλαβαίνεις στη μια μεριά της κοιλιάς σου. Η κλωτσιά γίνεται αμέσως αντιληπτή γιατί είναι κίνηση. Νοιώθεις την κίνηση του μωρού σου. Ελπίζω να σε βοήθησα να τα ξεμπλέξεις...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω loukomamy τα λες ξεκαθαρα.

Εμενα με μπερδεψε αυτο που λεει "μικρές ανώμαλες και ανώδυνες συστολές (Braxton Hikx) που μπορούν να γίνουν ορατές κοιτώντας την κοιλιά να συσπάται". Οπότε αναρωτηθηκα αν όποτε βλεπω την κοιλια μου να ταρακουνιεται σε ενα σημειο δεν ειναι το μωρο...μαλλον δηλαδη ειναι το μωρο, ουφ!!

Τωρα ασχετο αλλα αυτο με το πετρωμα δεν το καταλαβαινω γενικα, το εχω διαβασει εδω πολλες φορες...Καταρχας, περιμενα οτι οι συσπασεις ειναι...συσπασεις, δηλ νιωθεις να συσπαται η μητρα, οχι να πετρωνει. Δευτερον, εμενα σχεδον καθε απογευμα ολη η κοιλια μου ειναι οντως ενιαια και πολυ σκληρη, ομως αυτο το εχω εναποθεσει στο γεγονος οτι εχω ευεραισθητο εντερο και δεν κανει κανονικα να πινω γαλα, αλλα λογω εγκυμοσυνης πινω 1 λιτρο την ημερα, και μου προκαλει φούσκωμα...Νιωθω πραγματικα πολλες φορες οτι η κοιλιτσα μου εχει φουσκωσει τοσο πολύ που θα σκασει! Πω πω, απο τωρα?

Link to comment
Share on other sites

Κοίτα πρέπει να το συζητήσεις με το γυναικολόγο σου. Και εγω στην αρχή δεν μπορούσα να καταλάβω τις συσπάσεις... Την 22η εβδομάδα είναι λίγο νωρίς για να έχεις αλλά άν οντως είναι συσπάσεις ίσως πρέπει να σου δώσει περισσότερο μαγνήσιο? Θα σου τα πει καλύτερα ο ίδιος. Καλό θα ήταν να του κάνεις μια κουβέντα, για να είσαι και εσύ πιο ήσυχη...

 

Οσο για το φούσκωμα.... που να φτάσεις στον 8-9ο!!!! Εκεί να δεις πλάκα!!! Είναι ωραίο όμως, ομολογώ οτι κάτι φορές μου λείπει η κοιλούμπα μου...

 

Ποτε σου έχει δώσει ΠΗΤ?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

ΠΗΤ εχω 26/08...πολυ πολυ μακρια μου φαινεται...

Μαγνησιο δεν παιρνω καθολου, οποτε οταν παω τον αλλο μηνα θα του τα πω, μηπως χρειαζεται να παρω. Ευχαριστω...

ΥΓ Να σου ζησει το Loukobaby σου!!!

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα στο κείμενο μηλαμε για συστολές οχι συσπάσεις.καλο ειναι να μιλήσεις με το γυναικολόγο και να σου δώσει μαγνήσιο για τις συσπάσεις.Ηθελα να επισημάνω μην παραλείπετε να κάνετε μια 2η επισκεψη εκει που κάνατε β επιπεδου γυρω στην 27η με 29η εβδομάδα για να ξαναδουν το εμβρυο η καρδια ολοκληρώνεται ως οργανο και ισως καποια ανωμαλία που δεν ήταν ορατη στην 20η εβδομάδα να φαινεται.π.χ. ενα 6ο δακτυλάκι στην που να μην εκφυεται απο τη βάση του δαχτύλου αλλα λίγο πιο πάνω κκαι να μην ήταν ορατο

,,,,,,,?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

ο γυναικολογος σου?εγω μιλάω για επανελεγχο στην 27η με 29η εβδομάδα στον ιατρο που έκανες β επιπέδου και αυχενικη διαφανεια

 

Στον γυναικολογο μου. Επανελεγχος γραφει στη Β επιπεδου οτι γινεται την 32η εβδομαδα. Ειναι στον γιατρο μαλλον, ο καθενας με το συστημα του.

Link to comment
Share on other sites

QUOTE=Λιζα Ν.]

δεν εχει να κάνει με το σύστημα του μα με την ασφάλεια του εμβρύου και της εγκυμονουσας.γυρω στην 32η ειναι πλεον πολυ δυσκολο να δεις καλα το εμβρυο γιατι εχει μεγαλώσει και εχει ελαττωθει το αμνιακο υγρο.σε εκεινη την εβδομαδα σχεδον μονο με το doppler παρακολουθεις το εμβρυο και ξεκινας αν υπαρχει ιδιαιτερος λόγος την κορδελα ή το πιο συγχρονο μέσο το computerase

,,,,,,,?

Link to comment
Share on other sites

--------------------------------------------------------------------------------

 

Διάγνωση συγγενών ανωμαλιών από το α' τρίμηνο της κύησης

 

Σημαντικές εξελίξεις έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στα μέσα του προγεννητικού ελέγχου, με αποτέλεσμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός συγγενών ανωμαλιών του εμβρύου να μπορεί πλέον να διαγνωσθεί από το πρώτο τρίμηνο της κύησης. Είναι γεγονός, τονίζουν οι ειδικοί, πως οι αλματώδεις εξελίξεις που έχουν συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της εμβρυομητρικής ιατρικής απαλλάσσουν τους γονείς από πολλά προβλήματα της κύησης, όπως το σύνδρομο Down.

Οι εξελίξεις αυτές ‘δείχνουν’ και προς μια άλλη κατεύθυνση: οι γονείς δεν θα πρέπει να επιλέγουν το εάν ο τοκετός θα πρέπει να γίνει με φυσιολογικό τρόπο ή με καισαρική τομή βάσει των προσωπικών τους επιθυμιών, αλλά βάσει των επιστημονικών στοιχείων που τεκμηριώνουν ποια είναι η ασφαλέστερη μέθοδος για κάθε μητέρα και νεογέννητο.

κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης ιδιαίτερα χρήσιμα αποδεικνύονται το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και ο βιοχημικός έλεγχος. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να διαγνώσουν σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξη κάποιου σοβαρού προβλήματος στο έμβρυο, όπως είναι το σύνδρομο Down. Πρόκειται για μια ανωμαλία όπου το έμβρυο έχει ένα επιπλέον χρωμόσωμα στο γεννητικό υλικό του, με αποτέλεσμα το νεογέννητο να πάσχει από σοβαρή πνευματική καθυστέρηση. Υπολογίζεται ότι σε κάθε 700 κυήσεις θα γεννηθεί ένα παιδί με σύνδρομο Down, ενώ η πάθηση είναι συχνότερη σε έγκυες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα ηλικίας κάτω των 35 ετών αποκλείεται να κυοφορεί έμβρυο με αυτή την ανωμαλία, αν και συνήθως το σύνδρομο Down δεν κληροδοτείται από τους γονείς στο νεογέννητο.

το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας (ή υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου της κύησης) διενεργείται σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της κυήσεως (ηλικία κυήσεως μεταξύ 11 εβδομάδων και 13 εβδομάδων και 6 ημερών). Γίνεται μέτρηση του πάχους του υγρού στον αυχένα του εμβρύου, το οποίο ονομάζεται αυχενική διαφάνεια.

Αυξημένο πάχος στη μέτρηση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για σύνδρομο Down και άλλες γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Η προσφορά αυτού του υπερηχογραφήματος στην κύηση δεν περιορίζεται στη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και μόνο. Έχει και άλλα πλεονεκτήματα όπως:

• Την επιβεβαίωση της πραγματικής ηλικίας της εγκυμοσύνης (σε έγκυες με ασταθή κύκλο, παρουσίας ψευδοπεριόδου, κ.α)

• Τον έλεγχο της ομαλής ανάπτυξης του εμβρύου

• Τη διάγνωση της πολύδυμης κύησης

• Άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες και γενετικά σύνδρομα

• Τον πρώιμο έλεγχο της εμβρυϊκής ανατομίας

Ωστόσο θα χρειαστεί να επανελεγχθεί η ανατομία του εμβρύου και κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης (με το υπερηχογράφημα Β΄ επιπέδου), τόνισε ο κ. Κρεατσάς, όπου το έμβρυο έχει μεγαλώσει και τα όργανά του ελέγχονται καλύτερα. Η ευαισθησία της μέτρησης της αυχενικής διαφάνειας στη διάγνωση του συνδρόμου Down είναι περίπου 65% (δηλαδή στα 10 έμβρυα με σύνδρομο Down η εξέταση αυτή θα διαγνώσει τα 6 ή 7).

Η παρουσία ρινικού οστού στο έμβρυο σε αυτή την ηλικία κυήσεως μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο για σύνδρομο Down, ενώ η απουσία του τον αυξάνει. Επίσης υπάρχουν και άλλοι προγνωστικοί δείκτες που μετριούνται στο υπερηχογράφημα πρώτου τριμήνου του εμβρύου (Doppler φλεβώδους πόρου, Doppler τριγλώχιναs βαλβίδας, γωνία προσώπου), η συνεκτίμηση των οποίων μπορεί να μειώνει περαιτέρω τον κίνδυνο για σύνδρομο Down.

Η λήψη αίματος από την έγκυο που γίνεται την ίδια μέρα με το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και η μέτρηση βιοχημικών δεικτών (PAPP-A, ελεύθερη β – HCG ) αυξάνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα ανίχνευσης του συνδρόμου Down. Ενώ η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας από μόνη της έχει ευαισθησία περίπου 65% όπως αναφέρθηκε, με την προσθήκη της ανίχνευσης του ρινικού οστού και των μετρήσεων αυτών των βιοχημικών δεικτών η ευαισθησία ανέρχεται στο 90-95%. Ως όριο αυξημένου κινδύνου (παθολογικό τεστ) έχει τεθεί το 1/300.

Αυτό σημαίνει ότι όταν προκύπτει κίνδυνος μεγαλύτερος από αυτόν (π.χ 1/150) θεωρείται ότι είναι αποδεκτό το έμβρυο να ελεγχθεί περαιτέρω για χρωμοσωμικές ανωμαλίες με λήψη τροφοβλάστης (χοριακής λάχνης) ή αμνιοπαρακέντηση. Η τελική απόφαση για το αν θα γίνει αυτός ο έλεγχος θα ληφθεί από το ζευγάρι, αφού αυτό συνεκτιμήσει τον κίνδυνο αποβολής (περίπου 1%) από αυτές τις επεμβατικές μεθόδους διάγνωσης (τροφοβλάστη, αμνιοπαρακέντηση). Ωστόσο τα περισσότερα έμβρυα που θεωρούνται ως υψηλού κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες μετά το πέρας των παραπάνω επεμβατικών εξετάσεων, θα είναι απολύτως φυσιολογικά

. Η Αυχενική Διαφάνεια

Ο πρώτος έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου πρέπει να γίνεται στο διάστημα μεταξύ 11-14 εβδομάδων κύησης. Στο στάδιο αυτό ελέγχονται αρκετές παράμετροι ανάπτυξης και μορφολογίας, όπως το μήκος του εμβρύου, η αδρή φυσιολογική καρδιακή λειτουργία, η οστεοποίηση του κρανίου, η ύπαρξη σπονδυλικής στήλης, το στομάχι, η ουροδόχος κύστη και η σωστή διάπλαση των άκρων.

Σε αυτή τη φάση γίνεται και η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας. Η μέτρηση αυτή είναι ο πλέον αξιόπιστος δείκτης χρωμοσωμικής ή συγγενούςς ανωμαλίας. Σε συνδυασμό με την ηλικία της μητέρας, τον ορμονικό έλεγχο και την ύπαρξη φυσιολογικού ρινικού οστού, η ακρίβεια της διάγνωσης φθάνει το 90-95%.

Αν μια χρωμοσωμική ανωμαλία διαπιστωθεί σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης με τη λήψη δείγματος χοριακής λάχνης (δηλαδή πλακούντα) και οι γονείς αποφασίσουν να διακόψουν την κύηση για λόγους υγείας, αυτό γίνεται με πιο ανώδυνο τρόπο για την μητέρα απ’ ότι αν γινόταν σε μεταγενέστερο στάδιο.

Υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου

Το δεύτερο σημαντικό υπερηχογράφημα γίνεται μεταξύ 19-23 εβδομάδων. Εδώ ο έλεγχος της ανατομίας του εμβρύου καθώς και μερικών παραμέτρων της εγκυμοσύνης είναι ενδελεχής. Στο λεγόμενο και Anomaly scan ελέγχουμε αναλυτικά και μετρούμε τα επιμέρους στοιχεία του εγκεφάλου, τα οστά του κρανίου και του προσώπου για πιθανό λαγόχειλο ή λυκόστομα και την αυχενική διαφάνεια για μια ακόμη φορά.

Επίσης ελέγχουμε την καρδιά, τους πνεύμονες και το διάφραγμα, τα κοιλιακά όργανα και το ουροποιητικό σύστημα και φυσικά τα άνω και κάτω άκρα. Ολες αυτές οι μετρήσεις και οι έλεγχοι είναι σημαντικοί για την επιβεβαίωση της σωστής ανάπτυξης του εμβρύου και την διάγνωση καρδιακών ή άλλων συγγενών ανωμαλιών.

Ελέγχουμε επίσης την ποσότητα του αμνιακού υγρού που περιβάλλει το έμβρυο, τη θέση του εμβρύου και του πλακούντα μέσα στη μήτρα. Τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά γιατί μπορεί να επιφέρουν αλλαγή στον τρόπο και το χρόνο του τοκετού. Αν, για παράδειγμα, υπάρχει πρόδρομος πλακούντας, που σημαίνει ότι αυτός επικάθεται στον τράχηλο και μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία που θα απειλήσει την ζωή του εμβρύου, τότε είναι επιβεβλημένη η καισαρική τομή.

Επίσης ελέγχεται ο ομφάλιος λώρος, ο οποίος τροφοδοοτεί το έμβρυο με αίμα. Τέλος ελέγχουμε το μήκος του τραχή λου της μήτρας προκειμένου να διαγνώσουμε σε πρώιμο στάδιο πιθανή ανεπάρκειά του.

Αν ο τράχηλος έχει περιορισμένο μήκος, έχει περισσότερες πιθανότητες να διασταλλεί πριν την ώρα του και να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Με τη διάγνωση ενός κοντού τραχήλου σε πολλές περιπτώσεις προχωρούμε σε περίδεσή του με ράμα το οποίο αφαιρείται όταν πλέον το βρέφος είναι τελειόμηνο.

Doppler

Το υπερηχογράφημα Doppler (triplex μελέτη ροής των αγγείων) είναι ένας απο τους πιο σημαντικούς δείκτες της υγειούς κατάστασης του εμβρύου.

Η μελέτη αυτή γίνεται στο τρίτο τρίμηνο της κύησης. Συνήθως πραγματοποιείται την 34η εβδομάδα, αλλά αρκετές φορές χρειάζεται να γίνει από πολύ νωρίτερα και να επαναλαμβάνεται τακτικά. Συνδυάζεται πάντα με τις μετρήσεις οι οποίες επιβεβαιώνουν την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.

Αυτές είναι η μέτρηση των βασικών ανατομικών μεγεθών (αμφιβρεγματική διάμετρος, περίμετρος κεφαλής και κοιλιάς, μήκος μηριαίου οστού), η μέτρηση του αμνιακού υγρού, ο έλεγχος του πλακούντα, της κινητικότητας του εμβρύου, της καρδιακής λειτουργίας και της φυσιολογικής ανάπτυξης και λειτουργίας των συστημάτων και οργάνων (εγκέφαλος, ουροποιητικό και γαστρεντερικό σύστημα, πνεύμονες κλπ).

Ο έλεγχος Doppler είναι η μελέτη της ροής των αγγείων σε πραγματικό χρόνο. Συνήθως αρκεί η μέτρηση των χαρακτηριστικών ροής της ομφαλικής αρτηρίας και φλέβας, αλλά αρκετά συχνά ελέγχεται η μέση εγκεφαλική αρτηρία και άλλα σημαντικά αγγεία όπως η αορτή και ο φλεβώδης πόρος.

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα του Doppler είναι πως αποτελεί τον μοναδικό τρόπο ταυτόχρονου ελέγχου της τρέχουσας και της μελλοντικής υγείας του εμβρύου. Μπορούμε δηλαδή να πιστοποιήσουμε ότι για τις επόμενες ημέρες το έμβρυο θα βρίσκεται σε καλή κατάσταση και δεν διατρέχει κίνδυνο.

Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης, ενδομήτριας καθυστέρησης της ανάπτυξης του εμβρύου, σακχαρώδους διαβήτη της κύησης και γενικά σε όλες τις περιπτώσεις όπου υπάρχει επιπλοκή ή και υποψία επιπλοκής της εγκυμοσύνης.

Κατά συνέπεια το Doppler είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του εξειδικευμένου μαιευτήρα, το οποίο μπορεί να ελέγξει την υγεία του εμβρύου σε πραγματικό χρόνο και να προβλέψει μεσοπρόθεσμη επιδείνωσή της σώζοντας έτσι μερικές φορές ακόμα και τη ζωή του.

,,,,,,,?

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...