Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

12 ετών και «μπεμπεκίζει» ακόμα

Recommended Posts

444914kf3lbt8439.jpg

Έχω ένα πρόβλημα με την ανηψιά μου (κόρη του αδελφού του άντρα μου). Είναι 12 ετών και «μπεμπεκίζει» ακόμα.

1) Εχει πρόβλημα στην ομιλία – μιλάει κάπως «σφιριχτά» … σαν τα στρουμφάκια.

Εκανε λογοθεραπείες για 1 χρόνο και όταν ήταν να το ανανεώσουν για τον επόμενο, εκείνη δεν ήθελε με τίποτα να πάει. Η ψυχολόγος στο εργαστήριο λογοθεραπείας είπε να την αφήσουν για λίγο να «ηρεμήσει» και μετά να ξαναπάει. Όμως εκείνη αρνείται και η συνυφάδα μου την αφήνει.

2) Συνέχεια έχει στο στόμα της την λέξη ΒΑΡΙΕΜΑΙ. Δεν κάνει τίποτα παρά να βλέπει τηλεόραση. Καμία ασχολία.. Εχω πει στη συνυφάδα μου «γιατί δεν την στέλνεις σε κάποιο γυμναστήριο, για χορό, για ζωγραφική – τέλως πάντως να ασχοληθεί με κάτι» εκείνη μου απαντά ότι η μικρή δεν θέλει. « Τι να κάνω να την στείλω με το ζόρι??» μου λέει.

3) Ακόμα ζητάει από την μητέρα ή τον πατέρα της π.χ. να της κόψουν ψωμί, να της δώσουν ρούχα να αλλάξει κλπ. Πηγαίνουμε καμιά φορά έξω για φαγητό και ζητά από τους γονείς της να της κόψουν την μπριζόλα. Και εκείνοι τα κάνουν.

Και πολλά άλλα παρόμοια.

Είπα (απ΄έξω – απ΄ έξω) να την πήγαιναν σε κάποιο παιδοψυχολόγο, αλλά εκείνοι πιστεύουν ότι όλα θα φτιάξουν μεγαλώνοντας. Εγώ φοβαμαι μήπως χειροτερέψουν.

Μπορείτε να με βοηθήσετε να την βοηθήσω ???

707369ig141artgp.gif

Πένη

.png

Διαφημίσεις

444914kf3lbt8439.jpg

Είπα (απ΄έξω – απ΄ έξω) να την πήγαιναν σε κάποιο παιδοψυχολόγο, αλλά εκείνοι πιστεύουν ότι όλα θα φτιάξουν μεγαλώνοντας. Εγώ φοβαμαι μήπως χειροτερέψουν.

Μπορείτε να με βοηθήσετε να την βοηθήσω ???

707369ig141artgp.gif

Πένη

Νομίζω ότι τους έδωσες την καλύτερη συμβουλή! Τώρα είναι στην δική τους αρμοδιότητα να πράξουν το σωστό για το παιδί τους που από τα λεγόμενά σου σίγουρα αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα ψυχολογικό και είναι ήδη αρκετά μεγάλη σε ηλικία, πόσο αργότερα πια να την πάνε;;; :shock:

Ilonka19 μπορεί σε κάποιο βαθμό να κάνει κάποια πράγματα επίτηδες. Ομως είναι σίγουρο ότι το παιδί έχει πρόβλημα. Το θέμα είναι πως θα τους ταρακουνήσω να κάνουν κάτι. Εκείνοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί μεγαλώνοντας.

Πένη

.png

οπωσδήποτε να τους μεταφέρεις ότι τότε θα είναι αργά ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ !!!!!!!!!!

να βρούν άλλο ειδικό. ας πάρουν τηλέφωνο στην γραμμή. δώσε τους αυτή τη συμβουλή, και το τηλέφωνο (801 801 1177).....

θα τους βοηθήσουν.

οπωσδήποτε..... να μην το αμελήσουν..

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

Διαφημίσεις

να βρούν άλλο ειδικό. ας πάρουν τηλέφωνο στην γραμμή. δώσε τους αυτή τη συμβουλή, και το τηλέφωνο (801 801 1177).....

θα τους βοηθήσουν.

Θα συμφωνήσω με τη Μαρία και θα ήθελα να προσθέσω (για σένα, δεν ξέρω αν μπορείς να πεις κάτι...) ότι στήριξη από ειδικό μπορεί να χρειάζονται οι ίδιοι οι γονείς. Δηλαδή μπορεί το πρόβλημα να ξεκινάει από τη δική τους συμπεριφορά απένταντι στο παιδί.

Κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι αυτό που γράφεις για την τηλεόραση, ότι δηλαδή το παιδί βλέπει συνέχεια τηλεόραση. Αν οι γονείς το επιτρέπουν είναι απαράδεκτο. Αν το παιδί είναι τόσο κολλημένο είναι πολύ απλό, φεύγει η τηλεόραση από το σπίτι, πάει κατευθείαν στο υπόγειο, στο εξοχικό, στην ανάγκη στον κάδο των σκουπιδιών. Μπορεί και μόνο αυτό να συμμαζέψει την κατάσταση...

Δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις πολλά από τη θέση που βρίσκεσαι, το πολύ μια εκτεταμένη συζήτηση με τον αδελφό σου...

η ιδέα να φύγει η τηλεόραση είναι σίγουρα η πρώτη αντίδραση,

αλλά επειδή σε αυτή την περίπτωση το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να ασχοληθούνοι γονείς με το παιδί, και εκείνο να νιώσει ότι νοιάζονται για αυτό,

το να κόψουν μαχαίρι κάτι με το οποίο κάπως ασχολείται και παρηγορείται ή τέλος πάντων του είνια οικείο, θα έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα για την σχέση τους,

η οποία αυτή έίναι η καθοριστική για τη μελλοντική εξέλιξη και της μικρής.

εάν οι γονείς δηλαδή εμφανιστούν κακοί στα μάτια της δεν θα δεχτεί καμια βοηθεια απο αυτούς.

για αυτό σε παρακαλώ μην τους συμβουλεψεις να κάνουν κάτι τέτοιο,

μιάς και μόνο πολύ κακό ή και αντίθετο αποτέλεσμα θα έχει, ή και πολύ χειρότερο απο αυτό -

στροφή προς κακές παρέες ακόμα μεγαλύτερη απομόνωση.

ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει άμεσα, αλλά με ΠΟΛΥ ήπιο τρόπο, και με τη συναίνεση του παιδιού.

δεν υπάρχει πιο συχνό πράγμα απο το να υπάρχει ασυμφωνία ειδικού και παιδιού,

και αυτό είναι κρίμα να σταματάει την εξέλιξη ενός παιδιού - οι γονείς οφείλουν να ψάξουν μέχρι να βρούν τον κατάλληλο-κατάλληλη.

όταν το παιδί τους νιώσει καλά τότε θα ανοιχτεί κιόλας.

R.I.P. Michael Jackson.

Εκείνοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα θα ξεπεραστεί μεγαλώνοντας.

Μεγαλώνοντας πόσο ακόμη? Δεν είναι ήδη αρκετά "μεγάλη" για να αυτοεξυπηρετείται?! Μπαίνει στην εφηβεία!

Γνώμη μου είναι να απευθυνθούν οικογενειακώς σε κάποιον ειδικό. Να το συζητήσουν με την κόρη τους και να πάνε όλοι μαζί. Πρέπει και οι ίδιοι να πάρουν κάποιες κατευθύνσεις! Δεν αρκεί να "στείλουν" σε κάποιον το παιδί να το αναλάβει και να βγουν έξω από αυτή την ιστορία. Είναι απαραίτητο να γίνει οικογενειακή δουλειά.

Αλλά πρώτα από όλα είναι απραίτητο να πειστούν ότι υπάρχει πρόβλημα. Αν οι ίδιοι δεν ανησυχούν, δεν το βλέπουν, ή δε θέλουν να το δουν, όσο και να σε προβληματίζει και να σε στενοχωρεί...δυστυχώς δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.

Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι συμπεριφορές της κόρης τους δεν είναι τυπικές ενός προέφηβου κοριτσιού (σε τέτοιες περιπτώσεις, κάποια διακριτική σύγκριση με παιδιά της ηλικίας της δε βλάπτει) και ότι δεν είναι κακό να επισκευτούν κάποιον για μία απλή συμβουλευτική...

Αγλαία συμφωνώ.Χωρίς παρεξήγηση,αλλά οι γονείς έχουν το πρόβλημα.Ας επισκεφθούν κάποιον ειδικό αυτοί και μετά ας βοηθήσουν και το παιδί,αν και πιστεύω ότι αν αλλάξουν συμπεριφορά οι ίδιοι τους,θα αλλάξει και το παιδί. 8)

αλλά επειδή σε αυτή την περίπτωση το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να ασχοληθούνοι γονείς με το παιδί, και εκείνο να νιώσει ότι νοιάζονται για αυτό,

το να κόψουν μαχαίρι κάτι με το οποίο κάπως ασχολείται και παρηγορείται ή τέλος πάντων του είνια οικείο,

Μαρία δεν έγραψα να γίνει άμεσα κάτι τέτοιο. Απλά πιστεύω ότι για να αφήνουν οι γονείς το παιδί τόση ώρα στην τηλεόραση και να μην έχουν σκεφτεί να την περιορίσουν ή να την κόψουν, μάλλον οι ίδιοι προτιμούν το παιδί τους να αποβλακώνεται στην τηλεόραση.

Είναι πάρα πολύ βολικό να πατάμε το κουμπί και να παρατάμε το παιδί...

Παραπάνω το έγραψα κομψά αλλά όταν μαθαίνω για τόση τηλεόραση σχεδόν πάντα οι γονείς είναι παρόντες-απόντες.... αυτό είναι το πολύ σοβαρό και είμαι σίγουρη ότι κυρίως οι γονείς χρειάζονται τη συμβουλευτική...

Η Αικατερίνη με κάλυψε απόλυτα...

Διαφημίσεις

ε βέβαια είναι έτσι... σίγουρα..

μόνο με συμβουλευτική διορθώνεται κάτι εκεί...

(για την ΤιΒι ήταν κατανοητό για μένα οτι δεν εννοούσες αυτό, περισσότερο για τους άλλους το έγραψα, προς αποφυγή λάθος συμπεράσματος :):) )

R.I.P. Michael Jackson.

• 2 weeks later...

Γεια σας! Διάβασα το τηλέφωνο που δώσατε για γραμμή βοήθειας. Μπορείτε να μου πείτε άλλες πληροφορίες σχετικές.

Αφορά μία περίπτωση παιδιού που οι γονείς πέθαναν, μένει μόνο του και έχει εγκαταλείψει όλες τις προσπάθειες να κρατηθεί...

θα τους βοηθήσουν.

R.I.P. Michael Jackson.

Τώρα πρόσεξα ότι τα links αναφέρονται και στο site. Τα στοιχεία θα τα μεταφέρω σε άτομο κοντινό του παιδιού που πιστεύω ότι μπορεί να το προσεγγίσει.

Ευχαριστώ

Διαφημίσεις

• 1 month later...

ΑΝΑΡΙΤΑ τι εννοεις οταν λες το παιδι μενει μονο του? Γιατι οπως το γραφεις καταλαβαινω οτι μενει μονο του στο πατρικο του σπιτι...

Ποσο χρονων ειναι? Δεν εχει συγγενεις να μεινει μαζι τους? {ως μπορει ενα ατομο που ακομα αποκαλουμε "παιδι" να μενει μονο του? Μηπως εννοεις οτι ειναι γυρω στα 16-17?

O5Lop2.png

kIP3p2.png

Καλή χρονιά σε όλους σας!

Καταλαβαίνω ότι ανησύχησα κάποιους αλλά μάλλον είναι μία περίπτωση που δεν γίνεται να αναμειχθεί κανείς, διότι το παιδί ενώ πήγε σε ψυχολόγους αρνήθηκε να συνεχίσει μαζί τους. Τώρα είναι στην εφηβεία και από όσο γνωρίζω κάνει ζωή που θα οδηγήσει μαθηματικά στην κατηφόρα. Δεν το γνωρίζω προσωπικά και για αυτό δεν μπορώ να πιέσω τον κύκλο του παραπάνω, αν με καταλαβαίνετε. Ισως κάποιες καταστάσεις δεν μπορείς να τις σώσεις...

βασικά το ότι πήγε σε έναν ειδικό και δεν θέλει να συνεχίσει.. δεν σημαίνει τίποτε

ίσως δεν ήταν το σωστό άτομο και δεν γινόταν δουλειά επειδή δεν είχε καλή επαφή με το παιδί...

υπάρχουν πολλά τέτοια.

είναι πολύ σημαντικό ο ειδικός να μπορεί να κάνει σχέση με το παιδί.

προφανώς σε αυτή την περίπτωση ίσως να μην ήταν ο ιδανικός...

ίσως όμως και οι γονείς να είναι αυτοί που δημιουργούν το πρόβλημα..

θα κάνεις καλό εάν έχεις επαφή μαζί τους φιλική δηλαδή, τους βλέπεις που και πού, δημιουργήσεις σχέση με αυτό το κορίτσι..

μπορεις να επιδιώξεις αυτό... απλώς με το νά σε γνωρίζει και να ξέρει ότι υπάρχει και άλλο ένα άτομο που νοιάζεται και ίσως του συμπεριφέρεται πιο ανάλογα με την ηλικία του, να πετύχεις πολλά....

βασικά μου θυμίζει λίγο περιπτώσεις ζευγαριών που έχουν προβλήματα μεταξύ τους, και ένας απο τους δύο ή και οι δύο νιώθουν απειλή εάν το κορίτσι μεγαλώσει και γίνει γυναίκα.

έτσι ασυνείδητα του συμπεριφέρονται σαν να είναι μωρό, κάνοντας το εξαρτημένο πλήρως και να φέρεται και σαν μικρό μωρό.

είναι πιθανό δηλαδή η φωνή να προέρχεται απο αυτό?

η νευρική ανορεξία, είναι κάτι που πολύ συχνά προκύπτει απο κάτι τέτοιο.

ότι και να κάνουν αυτοί πάντως, το να δημιουργήσεις μια επαφή, ΜΟΝΟ καλό θα κάνεις.. δεν χρειάζεται να μείνεις εντελώς αμέτοχη...

ζήτα απο τον άντρα σου να κάνετε περισσότερο παρέα..

(εκτός και αν είναι μακριά... αυτό θα είναι πραγματικά κρίμα... μιάς και δεν θα μπορείς να είσαι κοντά της έστω και σαν συγγενής)

R.I.P. Michael Jackson.

Αν ημουν στην θεση σου θα τις επαιρνα ενα σκυλακι (μικρο τσεπης)και θα της ελεγα οτι η ζωη του εξαρταται απο αυτην.

δηλ.θα επρεπε να το πηγαινει βολτα στο παρκο .στο γιατρο ,να το ταιζει και τετοια.

ολα τα παιδια αγαπουν και ενθουσιαζονται με τα ζωα.

η θα ξεκινουσα καποια δραστηριοτητα μαζι της αλλα εντονη δηλ.γυναικεια αυτοαμυνα και τετοια.

Επίσης, θα μπορούσες να του προτείνεις να συμμετάσχει σε κάποια ομάδα εφήβων, αν θέλει. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια στην περιοχή που μένει, αλλά είμαι σίγουρη πως αν θελήσει και το ψάξει θα βρεί κάτι!

Είναι πολύ βοηθητικό για τους εφήβους, που βρίσκονται σε μια φάση αναζήτησης του εαυτού τους και αμφισβήτησης των πάντων, να συζητούν με συνομηλίκους τους και να ανταλλάσουν απόψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς.

Ελπίζω να πάνε καλά τα πράγματα :)

• 1 year later...

ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΟΣΑΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΧΑΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΑΡΙΚΑΝ ΠΟΤΕ.