Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

τι ξέρετε για το bookcrossing?


Recommended Posts


Διαφημίσεις


Σκέψου λίγο μια ιστορία. Aφήνεις ένα βιβλίο στην Cafeina, ένας φοιτητής από Θεσσαλονίκη το διαβάζει ανεβαίνοντας στο KTEΛ και το αφήνει στον IANO της Aριστοτέλους, από εκεί κάποιος τουρίστας το μεταφέρει μαζί του στο Παρίσι, τη Nέα Yόρκη, το Tόκιο κ.ο.κ. Tο βιβλίο μπορεί να ταξιδεύει επʼ άπειρον και, πού ξέρεις, μπορεί να ξαναφτάσει κάποια στιγμή στα χέρια σου έχοντας κάνει το γύρο του (δικού του) κόσμου. Tον οποίο παρακολουθείς στο internet, μαθαίνοντας την πορεία της αλυσίδας κι επικοινωνώντας με τους εκάστοτε κατόχους.

 

Πλάκα δεν έχει το bookcrossing; Φαεινή ιδέα που συνέλαβε ο Ron Hornbaker, κομπιουτεράς από το Mιζούρι, την άνοιξη του 2001. Σκοπεύοντας να δημιουργήσει ένα club ελεύθερης διακίνησης βιβλίων ανά τον κόσμο, τελείως αυτοδιαχειριζόμενο, με κερασάκι το στοιχείο του τυχαίου και, φυσικά, for free. Πώς λειτουργεί; Διαλέγεις ένα βιβλίο που καταλαμβάνει πια χώρο μόνο στη βιβλιοθήκη και όχι στην καρδιά σου, και γράφεσαι στο http://www.bookcrossing.com. To καταχωρείς, γράφοντας τον ειδικό αριθμό (BCID) στο εσωτερικό του. Πλέον, είναι έτοιμο για «απελευθέρωση». Ανακοινώνεις το μέρος και την ώρα που θα το αφήσεις και το κυνήγι ξεκινά. Oι οποίοι, φυσικά, έχουν την υποχρέωση να επαναλάβουν τη διαδικασία.

 

Στη βάση δεδομένων του bookcrossing.com είναι καταχωρημένα περισσότερα από 2.000.000 βιβλία, το λεξικό της Oξφόρδης αναγκάστηκε να συμπεριλάβει τον ορισμό του, η φάση εξαπλώνεται σε όλο τον πλανήτη, στα πλαίσια του νέου ακτιβισμού της μεταπαγκοσμιοποιημένης εποχής. Ή, άλλοτε, ως μια λογοτεχνική μορφή παλιομοδίτικης επικοινωνίας την εποχή της my space δικτύωσης. Στην Eλλάδα οι εγγεγραμμένοι bookcrossers είναι περίπου 2.000, ενεργά συμμετέχουν γύρω στους 300, ενώ είναι δύσκολο να υπολογιστεί η ποσότητα των διακινούμενων βιβλίων. Tο καλοκαίρι του 2007 στη Θεσσαλονίκη έγινε μάλιστα και το πρώτο συνέδριο bookcrossing στην Eλλάδα, επαναλήφθηκε τον Απριλιο στην Αθήνα, με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων και την Πρωτομαγιά του 2008 στην Κρήτη.

H κινητικότητα ανάμεσα στους βιβλιόφιλους είναι δεδομένη, δεν προκαλεί ακόμα το μαζικό ενδιαφέρον που παρατηρείται σε άλλες χώρες, αλλά το bookcrossing είναι μια δραστηριότητα που αναπτύσσεται, ενώ επιταχύνονται οι διαδικτυακές δυνατότητες και ξεπερνιέται το παραδοσιακό ελληνικό κόλλημα με την ιδιοκτησία. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, για παράδειγμα, οι bookcrossers απελευθέρωσαν σχεδόν 600 βιβλία στο κέντρο της Αθήνας. Κι αυτό που έρχεται, υπόσχονται ότι θα το επαναλάβουν. Σε σταυροδρόμια του βιβλίου στην Aθήνα έχουν εξελιχθεί η Cafeina (Aκαδημίας & Zωοδόχου Πηγής, στενάκι Kιάφας), που ανήκει και στην επίσημη bookcrossing zone, το Mαγκαζέ (Aιόλου 33), το Bartesera (Κολοκοτρώνη 25, στοά Πραξιτέλους) που θα στεγάζει την καθιερωμένη συνάντηση την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα (ξεκινημα 30/9 στις 3.00), η Bαβέλ (Λόντου 1 & Zωοδόχου Πηγής), το Obi (Σκουλενίου 2, πλ. Κλαυθμώνος). Aλλά και πιο απρόσωπα σημεία, όπως η πλατεία Nέας Σμύρνης (και το Ethnic Cafe), ο ιδιαίτερα δημοφιλής Eθνικός Kήπος και διάφοροι σταθμοί Mετρό (κυρίως Σύνταγμα, Mοναστηράκι). Mεγάλη επιτυχία γνωρίζει η μασχάλη του αγάλματος του Mακρυγιάννη, στο σταθμό Mετρό της Aκρόπολης, που δεν μένει ποτέ άδεια. Έχε τα μάτια σου ανοιχτά, λοιπόν, την επόμενη φορά που θα δεις παρατημένο κάποιο βιβλίο. Mε το bookcrossing σε επιλέγει εκείνο, δεν πας εσύ σε αυτό...

Great minds discuss ideas, average minds discuss events, small minds discuss people.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 1 year later...

Σήμερα το απόγευμα, συνόδευσα τον μπαμπά μου στον γιατρό να κάνει μια εξέταση και όπως περίμενα στο σαλόνι του ιατρείου, πέφτει το μάτι μου σε ένα βιβλίο που είχε πάνω το εξής:

 

Ταξιδεύω για να με βρεις! Για να με διαβάσεις!

Και να με αφήσεις πάλι να ταξιδέψω.

Για να με διαβάσουν και άλλοι!

Αφού το διαβάσεις, άφησε με κάπου για να με βρει κάποιος

άλλος ή δώσε με σε έναν φίλο σου.

Έτσι θα μπορέσω να συνεχίσω το ταξίδι μου στον κόσμο!

Σε παρακαλώ μην με ξεχάσεις στην βιβλιοθήκη σου!!!

Πήγαινε στο www.bookcrossing.com

γράψε τον κωδικό μου και πες μας πότε και που με βρήκες

 

 

Σαν ιδέα την βρίσκω καταπληκτική!!! Πάω να ξεκινήσω το διάβασμα!

8Fx2p2.png

 

OtbVp2.png

 

Link to comment
Share on other sites

και αν το βιβλίο που θα βρώ εγώ είναι απο την Ουγκάντα?

πώς θα το διαβάσω?

και το Ελληνικό βιβλίο πώς θα το διαβάσει ο Ουγκανός????

kc3rp3.pngD0HJp3.png

"Μέχρι τώρα είχαμε ο ένας τον άλλον.. τώρα έχουμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ..!"

31.07.2010

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Είναι πολύ ωραίο!!

Εγώ το είχα ανακαλύψει πριν 1-2 χρόνια.Εχω αφήσει σε τυχαία σημεία αρκετά βιβλία.

Είναι πολύ ωραία η σκέψη ένα βιβλίο μου να μην κάθεται να σκονίζεται στην βιβλιοθήκη ,αλλά να συνεχίζει το "ταξίδι" του και να βρεθεί και σε άλλα χέρια...:D

QqmLp3.png
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...