Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ


aglaia

Recommended Posts

Η συνταγή είναι παραδοσιακή και κανονικά γίνεται με χειροποίητο φύλλο αλλά μια χαρά γίνεται και με έτοιμο!

 

ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ

 

Υλικά:

 

Για τη βάση:

5 χειροποίητα φύλλα ή 8-10 φύλλα κρούστας για γλυκό,

100 γρ βούτυρο (περίπου)

κανέλα

 

Για την κρέμα:

1 λίτρο γάλα

1 φλ αλεύρι

1 φλ ζάχαρη

5+1 αυγά

1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι

25 γρ. βούτυρο

προαιρετικά δύο βανίλιες (προτιμώ να βάζω δύο μπαστουνάκια* ή απόσταγμα)

Σε ένα μπωλ βάζετε το αλεύρι και ρίχνετε λίγο κρύο γάλα και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός, ανακατεύετε καλά να λιώσουν τα γρομπαλάκια, αραιώνετε λίγο ακόμη.

 

Βάζετε το υπόλοιπο γάλα να βράσει σε μέτρια φωτιά

Όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνετε το μίγμα γάλα-αλεύρι, ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να βράσει

 

Αποσύρετε από τη φωτιά και σκεπάζετε με ένα καπάκι.

 

Ανάβετε το φούρνο στους 200ο C χωρίς αέρα.

 

Ετοιμάζετε τα φύλλα:

 

Στο μεγάλο ταψί του φούρνου αλείφετε βούτυρο και στρώνετε ένα φύλλο, το βουτυρώνετε και στρώνετε το επόμενο. (φροντίζετε ώστε να καλύπτονται και τα τοιχώματα για να μη χυθεί η κρέμα)

Το τρίτο φύλλο μετά το βουτύρωμα το πασπαλίζετε με κανέλα.

Επαναλαμβάνετε μέχρι το προτελευταίο φύλλο.

Το τελευταίο μόνο το βουτυρώνετε και δεν το πασπαλίζετε με κανέλα.

 

Μέσα στην κατσαρόλα προσθέτετε τη ζάχαρη, το αλάτι και τα 5 αυγά χτυπημένα όπως σε ομελέτα.

 

Ανακατεύετε καλά.

 

Ρίχνετε την κρέμα στα φύλλα, απλώνετε ομοιόμορφα.

 

Χτυπάτε και το 6ο αυγό όπως τα προηγούμενα και το απλώνετε πάνω στην κρέμα με ένα κουτάλι.

 

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200οC χωρίς αέρα, για 45 περίπου λεπτά!

 

Καλή σας όρεξη! :)

 

 

*Αν χρησιμοποιείτε μπαστουνάκια, τα χωρίζετε στα δύο κατά μήκος, ξύνετε τα σποράκια, τα ρίχνετε μέσα να βράσουν μαζί με το γάλα και να αφήσουν το άρωμά τους, όταν βράσει το γάλα βγάζετε τα ξυλάκια, τα ξεπλένετε, τα αφήνετε να ξεραθούν καλά και τα βάζετε στο βάζο που φυλάτε τη ζάχαρη για να την αρωματίσουν! :wink:

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


ναι ναι ειναι εκπληκτικη αυτη η γαλατοπιτα!!!!

την κανει η θεια μου στην Αρτα και δεν αφηνω κομματι!!!

μιαμμμ

Αγλαια τι μου θυμησες.....

βεβαια εκεινη δεν βαζει κανελα αλλα ειναι υπεροχη!!!

9a7bp2.pngIm47p2.png
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάπου αλλού η συνταγή αλλά θα ήθελα αν κάποια ξέρει να μου πει πως φτιάχνεται η γαλατόπιτα γιατι όσες συνταγές βρήκα η μια ηταν τελείως μα τελείως διαφορετική από την άλλη...ελπίζω να την έχει φτιάξει καμιά σας και να μου δώσει και μένα την συνταγή

Link to comment
Share on other sites

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=3674&highlight=

 

στην 1 σελίδα , έχει μια συνταγή για Γαλατόπιτα ... :)

 

renik δες ακόμα εδω : http://www.sintagespareas.gr/google/apotelesmata-anazitisisis.html?cx=003949553894029236155%3Axvhdyojmuiu&cof=FORID%3A11&q=%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%8C%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%B1#1178

 

σου γράφω και τα υλικά για μια Γαλατόπιτα όπως την κάνω εγώ , χωρίς φύλλο ...

Υλικά

2 λίτρα γάλα φρέσκο

2 βανίλιες

1 ποτήρι του νερού ζάχαρη

7 αυγά

μισό πακετο βιτάμ

12 κουταλιές σούπας σιμιγδάλι ψιλό

3 κουταλιές σούπας αλεύρι

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε λίγο από το κρύο γάλα με το σιμιγδάλι και το αλεύρι.

Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα(χαμηλή φωτιά). Μόλις βράσει προσθέτουμε το

μίγμα του κρύου γάλακτος με το σιμιγδάλι και το αλεύρι, σύν την

ζάχαρη και την βανίλια.

Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά (προσοχή να μην πιάσει) μέχρι να

πήξει. Στο τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο.

Αφήνουμε να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει λίγο προσθέτουμε και τα αυγά.

Εν τω μεταξύ έχουμε κάψει ένα ταψί στο φούρνο με λάδι ή βούτυρο, το

πασπαλίζουμε με σιμιγδάλι ψιλό και ρίχνουμε το μίγμα μας.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να κάνει

μιά κρούστα. Η θέση της σχάρας που θα ακουμπήσουμε το ταψί να είναι

αρκετά χαμηλά μέσα στο φούρνο γιά να ψηθεί και από κάτω.

Διάλεξε ένα ταψί τέτοιο ώστε το μίγμα μέσα να είναι περίπου ένα

δάκτυλο.

Μόλις ψηθεί πασπαλίζουμε με κανέλλα εάν θέλουμε.

Τρώγεται κρύα (διατηρήται στο ψυγείο) αλλά και ζεστή την τσακίζεις

όταν την βγάλεις από το φούρνο ..

 

Καλή επιτυχία!

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

  • 1 month later...

Καιρό τώρα είχα "χτενίσει" το διαδίκτυο να βρω συνταγή για γαλατοπιτα... Για κακή μου τύχη έβρισκα παντού την κρέμα με σιμιγδάλι. Η πρώτη που έφτιαξα μόνο γαλατόπιτα δεν μου θύμιζε. Και ξαφνιικά θυμηθηκα πως είχε πάρει κάποια στιγμή το μάτι μου τη συνταγή της Αγλαΐας!!!!

 

Λοιπόν, την έφτιαξα το Σάββατο.....

 

Φ-Α-Ν-Τ-Α-Σ-Τ-Ι-ΚΗ-!!!!

 

Μόνο μια μικρή διευκρίνιση. Η εκτέλεση δεν συμπεριλαμβάνει τα 25 γρ. βούτυρο της κρέμας. Εγώ το πρόσθεσα μόλις κατέβασα το γάλα-αλεύρι από τη φωτιά.

sL7ap2.png

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

σου γράφω και τα υλικά για μια Γαλατόπιτα όπως την κάνω εγώ , χωρίς φύλλο ...[/color]

 

7 αυγά

 

[/color]

 

Αφροδίτη 7 αυγά δεν είναι πολλά δεν γίνεται να βάλω πιο λίγα?

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Link to comment
Share on other sites

Σαμ μείωσε και τις ποσότητες των υπόλοιπων υλικών στο μισό ... και βάλε 3 αυγά :)

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Αφροδίτη :D:D:D:D

μόλις μάθατε ότι δεν τα πάω καλά με τις μεζούρες :lol::lol:

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Καλη επιτυχία και στείλε κανένα κομματάκι κατα εδώ ... :lol: εγω να στειλω γαλακτομπουρεκο με μαστιχα αν θέλεις , που εφτιαξα εχτες , αλλα φαντάζομαι είστε αυτες τις μερες απο γαλακτομπουρεκα ... :lol: τους χαιρετισμους μου στον Μηνά και ενα γλυκο φιλι στον Αντρίκο :D

Eίναι προτιμότερο σε ένα παιδί να περισσεύει η αγάπη παρά να του λείπει....

Link to comment
Share on other sites

:lol::lol: η αλήθεια είναι ότι αυτές τις μέρες

δεν έχουμε γεύση δεν έχουμε όσφρηση δεν έχουμε τίποτα

μόνο περίσσευμα γάλακτος και πρέπει κάτι να το κάνουμε :lol::lol:

Αν πετύχει θα πρέπει να μου το πούνε οι υπόλοιποι εγώ νηστεύω!!!

 

Ανταποδίδω τα χαιρετίσματα και τα φιλάκια στους άντρες σου!!!

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

  • 1 κιλό γάλα
  • 1 φλυτζάνι συμιγδάλι ψιλό
  • 2 βανίλλιες
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. βούτυρο (προεραιτικά γάλακτος)
  • 400 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά

 

<LI class=rr_method_list>Βράζουμε το γάλα, το συμιγδάλι, το ξύσμα, το βούτυρο και 3 κ.σ. από την ζάχαρη.<LI class=rr_method_list>Μόλις το μίγμα αρχίζει να πήζει, το αποσύρουμε από την φωτιά.<LI class=rr_method_list>Χτυπάμε τα 4 αυγά, τις βανίλιες και την υπόλοιπη ζάχαρη.<LI class=rr_method_list>Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα ή τον αυγοδάρτη.<LI class=rr_method_list>Ρίχνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί.<LI class=rr_method_list>Ψήνουμε σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο μέχρι να χρυσήσει από πάνω.<LI class=rr_method_list>Κατόπιν σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα ακόμη στους 200 βαθμούς.<LI class=rr_method_list>Τρώγεται κρύα ή ζεστή

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...