Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Αποκόλληση σάκου - διαφορετικές απόψεις.


Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Είμαι σχεδόν 13 εβδομάδων . Κατα την 10η εβδομάδα είχα μία μεγάλη αιμορραγία που με οδήγησε να κάτσω 5 μέρες σε κλινική. Η διάγνωση που μου δόθηκε ήταν αποκόλληση σάκου. Ο γυναικολόγος μου συνέστησε πλήρη ακινησία ακόμα και μετά την έξοδο από την κλινική ενώ ο εμβρυολόγος που έκανε την αυχενική προχθές, διαφωνεί κάθετα με την κλινήρη κατάσταση. Ομοίως και ένας δεύτερος γυναικολόγος τον οποίο συμβουλεύτηκα , διευθυντής κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο εξωτερικό. Σε αντίθεση με τον γιατρό μου, μου ανέφεραν και οι δύο τον κίνδυνο θρόμβωσης σε περίπτωση που μείνω στο κρεβάτι για καιρό. Επίσης μου ανέφεραν και οι δύο ότι η προγεστερόνη δεν κάνει απολύτως τίποτα στο σώμα μου και ότι είναι τόσο νωρίς που αν κάτι συμβεί δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε ούτε με την κλινήρη κατάσταση ούτε μετά προγεστερόνη. Έχετε ακούσει κάτι παρόμοιο; Εχω ήδη ένα παιδακι και είμαι σχεδόν 42. 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Γειά σας όταν αμφιβάλλετε για την ορθότητα της γνώμης του θεράπων ιατρού σας στην συγκεκριμένη περίπτωση του γυναικολόγου, αν είναι δυνατόν θα είναι καλό να πάρετε γνώμη άλλου, όχι απομακρυσμένα, αλλά live -  ο κάθε γιατρός όταν σας βλέπει στο ιατρείο του, αναλαμβάνει και την ευθύνη αυτής της γνωμάτευσης που θα σας δώσει. 

Οι ειδικότητες που αναφέρετε δεν είναι οι θεραπων ιατροί σας με αυτή την έννοια. 

Παράλληλα για το θέμα που αναφέρετε υπάρχουν πολλές συζητήσεις γιατί η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα ή σε κάποιους από τους γυναικολόγους στην Ελλάδα είναι συχνό το φαινόμενο χορήγησης προγεστερόνης σε μεγαλύτερο βαθμό/συχνότητα από ότι ίσως συνηθίζεται στο εξωτερικό. 

Προτείνουμε να ρωτήσετε τον θεράπων ιατρό σας την αιτιολογία της θεραπευτικής αγωγής που σας πρότεινε, μιας και κάθε ασθενής δικαιούται να ρωτάει τον ιατρό του, να λαμβάνει συγκεκριμένη απάντηση, αλλά και να μπορεί να συζητήσει το ότι δεν θα ήθελε να λάβει τέτοια αγωγή ή για το ποιές εναλλακτικές υπάρχουν. 

Αυτά είναι κριτήρια που καθορίζουν και την σχέση που έχει μια/ένας ασθενής με τον/την θεράπων ιατρό. 

 

Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης & αναφοράς.  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ   Ευχαριστούμε

Ακολουθήστε μας και στο Instagram:

follow_insta.png.f136a60ab3d6a108659752cf6fcc0a5a.pngfollow_cafe.jpg.0bc77dbbb8cab70c6c8919c95cac08b8.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα! Δεν είμαι ειδικός.  Θα σας απαντήσω βάσει εμπειρίας.

 

On 12/4/2023 at 12:17 ΠΜ, alky2 είπε:

Είμαι σχεδόν 13 εβδομάδων . Κατα την 10η εβδομάδα είχα μία μεγάλη αιμορραγία που με οδήγησε να κάτσω 5 μέρες σε κλινική. Η διάγνωση που μου δόθηκε ήταν αποκόλληση σάκου.

Οι αιμορραγίες πρώτου τρίμηνου δεν είναι σπάνιες. Συνήθως τις αντιμετωπίζουμε σπίτι, ειδικά σε αρχικά στάδια της κύησης. Ακόμη και τις κάπως πιο μεγάλες. Εσείς χρειαστήκατε μετάγγιση; Πήρατε εξειδικευμένη αγωγή που μόνο υπό ιατρική παρακολούθηση μπορούσε να γίνει; Η κύηση είναι υψηλού κινδύνου; Υπάρχει κάποιος άλλος ιατρικός λόγος που νοσηλευτήκατε; Μην απαντήσετε εδώ. Απλώς αυτά όλα και το πλήρες ιστορικό σας θα πρέπει να τα λάβει υπόψη του όποιος ιατρός απευθυνθείτε.

 

On 12/4/2023 at 12:17 ΠΜ, alky2 είπε:

Εχω ήδη ένα παιδακι και είμαι σχεδόν 42. 

Η ηλικία σας και το οτι έχετε ήδη ένα παιδάκι, από μόνα τους δεν έχουν τόση σημασία, όσο σε συνδυασμό με το πλήρες ιατρικό και μαιευτικό ιστορικό σας.

 

Όντως στις αιμορραγίες πρώτου τριμήνου πρώτη-συνηθέστερη αγωγή που προτείνουν οι γυναικολόγοι είναι η προγεστερόνη βασιζόμενοι στην αρχή ότι στις περιπτώσεις αυτές πιθανόν ωφελεί-δεν βλάπτει. Κάποιοι είναι πιο απόλυτοι στη χρήση της και την παρουσιάζουν ως μονόδρομο. Κάποιοι είναι λιγότερο απόλυτοι και δεν επιμένουν στην λήψη της εάν η εγκυμονούσα διαφωνεί, ακριβώς διότι: 1) είπαμε είναι σχετικό το εαν βοηθάει και 2) όντως σε εβδομάδες αρχικές αν υπάρχει βαθύτερος λόγος που οδηγείται ένα κύημα σε αποβολή (πχ κάποιο γενετικό θέμα το οποίο επηρεάζει την βιωσιμότητα του), η προγεστερόνη κι οποιαδήποτε αγωγή/χειρισμός (πχ κατάκληση) δεν φαίνεται να το αλλάζει αυτό.

Προφανώς ο εμβρυολόγος και ο δεύτερος γυναικολόγος που συμβουλευτήκατε είναι αυτής της άποψης. Επίσης ο εμβρυολόγος αναλόγως της εικόνας που είδε στον υπέρηχο, μπορεί να εξάγει και κάποια συμπεράσματα. Υπάρχει αιμάτωμα εσωτερικά ή έχει αποβληθεί/απορροφηθεί; Είναι σε σημείο που επηρεάζει το κύημα; κλπ. Τι σας είπε σχετικά; Εσάς στην κλινική σας μέτρησαν τα επίπεδα προγεστερόνης και κατόπιν σας σύστησε ο γιατρός τη λήψη της ή την έδωσε βάσει της παραπάνω αρχής;

 

On 12/4/2023 at 12:17 ΠΜ, alky2 είπε:

Ο γυναικολόγος μου συνέστησε πλήρη ακινησία ακόμα και μετά την έξοδο από την κλινική ενώ ο εμβρυολόγος που έκανε την αυχενική προχθές, διαφωνεί κάθετα με την κλινήρη κατάσταση. Ομοίως και ένας δεύτερος γυναικολόγος τον οποίο συμβουλεύτηκα , διευθυντής κέντρου υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο εξωτερικό. Σε αντίθεση με τον γιατρό μου, μου ανέφεραν και οι δύο τον κίνδυνο θρόμβωσης σε περίπτωση που μείνω στο κρεβάτι για καιρό.

Η θρόμβωση είναι μια πιθανότητα σε περίπτωση μακράς κατάκλησης. Αυτό είναι γεγονός. Μπορείτε να αναζητήσετε και να διαβάσετε σχετικό περιεχόμενο στο thread του ιατρού @Βασίλειος Χατζηαντωνίου. Κι αν όντως χρειάζεται να μείνετε κλινήρης θα πρέπει να συμβουλευτείτε αιματολόγο.

 

Οπότε θα πρότεινα να ακούσετε με προσοχή την επιχειρηματολογία του γυναικολόγου σας ως προς την λήψη προγεστερόνης και την κατάκληση. Ομοίως και των άλλων δύο ειδικών αφού πρώτα γνωρίσουν το πλήρες ιστορικό σας. Κι αναλόγως κρίνετε ποιος σας καλύπτει και είτε συνεχίζετε με τον ίδιο γιατρό, είτε αλλάζετε.

 

Πιστεύω θα πάνε όλα καλά! 🤞

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...