Βασίλειος Χατζηαντωνίου

Επιστημονικός συνεργάτης
  • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

    303
  • Μελος απο

  • Τελευταια επισκεψη

  • Days Won

    1

Βασίλειος Χατζηαντωνίου last won the day on Σεπτέμβριος 10 2018

Βασίλειος Χατζηαντωνίου had the most liked content!

Συνεισφορα στο φορουμ

76 Neutral

2 ακόλουθοι

Περισσότερα για την/τον Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  • Rank
    Νέος Χρήστης

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

Το πεδίο των 'πρόσφατων επισκεπτών' είναι απενεργοποιημένο και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες ή επισκέπτες.

  1. Όσα σας γράφω βασίζονται στις διεθνείς οδηγίες, οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στα καλύτερα δυνατά και διαθέσιμα δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα δεν είναι πάντα πλήρη, γιατί η ιατρική εξελίσσεται. Εν έτει 2020 ισχύουν τα όσα γράφω και άρα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη και την παρακολούθηση της δραστικότητας των ενέσεων. Αν οι γιατροί ακολουθούν τις διεθνείς οδηγίες δεν θα έπρεπε να διαφωνούν. Αν δεν τις ακολουθούν, αναλαμβάνουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί ενώ ακολουθούν προσωπικές πρακτικές. Φυσικά όλοι μας το κάνουμε αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις. Το σημαντικό δεν είναι να ακολουθείς τυφλά τις οδηγίες, αλλά να εξηγείς στον ασθενή τι προτείνεις και γιατί, ανάλογα και με τον άνθρωπο που έχεις μπροστά σου. Τότε ο ασθενής συμμετέχει ενεργά και δεν έχει απορίες σαν αυτές που περιγράφετε. Μιλήστε ανοιχτά με τους γιατρούς σας και προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί λένε όσα σας λένε και προσπαθήστε να πάρετε μέρος στη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα και με τους φόβους και ανησυχίες σας.
  2. 1. Το κριτήριο διάγνωσης του συνδρόμου απαιτεί 3 αποβολές διότι αφενός οι αποβολές είναι συχνές στο γενικό πληθυσμό και κατά κανόνα δεν σχετίζονται με τη θρομβοφιλία και αντίθετα τα αντισώματα ανευρίσκονται σε πολλούς υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους, άρα πρέπει κανείς να ξεχωρίσει σε ποιους συνεπάγονται νόσο (δηλαδή έχουν πραγματικό πρόβλημα) και σε ποιους όχι (δηλαδή έτυχε να βρεθούν θετικά, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα). Όσο κι αν είναι επώδυνο, πρέπει να υπάρχει ένα κριτήριο, διότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να νομίζετε ότι έχετε το σύνδρομο να πάρετε θεραπεία και να καταλήξετε πάλι σε αποβολή, γιατί τα αίτια είναι άλλα. 2. Γνωρίζουμε εμπειρικά από μεγάλες μελέτες ότι η δράση των ηπαρινών είναι προβλέψιμη, όταν χορηγούνται σε δόση σύμφωνα με το βάρος του ασθενούς. Αν μετράει κανείς το Anti-Xa (που είναι μια εξέταση ανακριβής και με μεγάλη πιθανότητα εργαστηριακού λάθους) κινδυνεύει να αλλάξει τη δόση και άρα η δόση πλέον να μην είναι κατάλληλη για το βάρος. Για αυτόν τον λόγο (και για να μην πληρώνει άσκοπα ο ασθενής εξετάσεις και επισκέψεις στους γιατρούς), οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν την αποφυγή της, εκτός από ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως έγραψα. 3. Σε περίπτωση αιμορραγίας θα επικοινωνήσετε με τους γιατρούς σας, οι οποίοι (λογικά) γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Το να πάρετε μια θεραπεία με διαφορετικό τρόπο από τον ενδεδειγμένο επειδή φοβάστε τις παρενέργειες, είναι κάτι που χρειάζεται πολλή συζήτηση με τους γιατρούς σας. Αν το συναποφασίσετε, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ο καθένας αναλαμβάνει το μερίδιο του ρίσκου που του αναλογεί από μια τέτοια απόφαση. Όλοι μας ερχόμαστε συχνά σε τέτοιες συζητήσεις και το σημαντικό είναι να γνωρίζετε τα οφέλη και τους κινδύνους από μια θεραπεία και να πάρετε τις αποφάσεις σας έχοντας πλήρη κατανόηση της κατάστασης.

  3. Διαφημίσεις


  4. Το Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο απαιτεί ταυτόχρονη χορήγηση Ασπιρίνης και αντιπηκτικών ενέσεων ηπαρίνης και η αγωγή θεωρείται απόλυτα ασφαλής. Τα όσα είπε η δεύτερη συνάδελφος είναι, δυστυχώς, ανακριβή και αντιβαίνουν στις διεθνείς οδηγίες. Η μέτρηση του Anti-Xa μια παλιά πρακτική και δεν είναι πλέον απαραίτητη, αφού δεν συνιστάται από τις τρέχουσες διεθνείς οδηγίες, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (νεφρική ανεπάρκεια, βάρος <50 ή >120 κιλά και άλλες) διότι είναι μια ανακριβής εξέταση που κατά κανόνα οδηγεί σε μη απαραίτητες αλλαγές της δόσης, με αποτέλεσμα η γυναίκα να υπο- ή να υπερθεραπεύεται. Με βάση όσα γράφετε, η πρώτη συνάδελφος σας έδωσε σωστές οδηγίες. Προσοχή όμως: Η διάγνωση Αντιφωσφολιπιδικού Συνδρόμου απαιτεί την παρουσία κλινικών προβλημάτων: 1. 3 ανεξήγητες αποβολές 1ου τριμήνου ή 2. 1 ανεξήγητη αποβολή μετά τη 10η εβδομάδα κύησης ή 3. Την πρόωρη γέννηση νεογνού εξαιτίας προεκλαμψίας, αποκόλλησης πλακούντα ή άλλων σχετιζόμενων με τον πλακούντα επιπλοκών ή 4. Το ιστορικό απρόκλητης θρόμβωσης εκτός κύησης. Αν δεν έχετε κάποιο από αυτά τα κριτήρια και το μόνο εύρημα είναι Αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα που βρέθηκαν τυχαία σε έλεγχο θρομβοφιλίας, τότε δεν έχετε το σύνδρομο, παρά μόνο "εμμένοντα αντισώματα" (persistent Antiphospholipid Antibodies), που ανευρίσκονται σε 1 στους 20 υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους και έχουν απροσδιόριστη συμπεριφορά. Κατά κανόνα δεν προκαλούν προβλήματα και για τον λόγο αυτό οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν την αποφυγή της αντιπηκτικής αγωγής.
  5. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι σε γυναίκες που πραγματικά χρειάζονται την αντιπηκτική αγωγή, δεν την κόβουμε νωρίτερα, αλλά τη συνεχίζουμε μέχρι τον τοκετό, ο οποίος μπορεί και πάλι να γίνει φυσιολογικά (χωρίς Καισαρική), αν και με ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν μπορώ να πω αν εσείς ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία όμως, γιατί χρειάζομαι ένα πλήρες ιστορικό που δεν μπορώ να το πάρω μέσα από μια οθόνη. Αυτά θα τα συζητήσετε με τους γιατρούς σας και μαζί θα αποφασίσετε πώς θέλετε να προχωρήσετε, αφού αυτοί ξέρουν όλο το ιστορικό σας και έχουν την ευθύνη σας.
  6. Συγγνώμη για την πολύ καθυστερημένη απάντηση- δεν ξέρω αν έχει νόημα σήμερα που απαντάω, αλλά δεν ήρθε ειδοποίηση και δεν είδα έγκαιρα το μήνυμά σας... Ο μέσος όγκος αιμοπεταλίων είναι μια γενικά επουσιώδης παράμετρος της γενικής αίματος. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνει πληροφορίες σε εμάς τους αιματολόγους, από κλινικής σκοπιάς δεν έχει πρακτικές συνέπειες και οπωσδήποτε δεν προκαλεί αιμορραγίες ή άλλα προβλήματα. Είμαι βέβαιος ότι αυτά θα τα διαπιστώσατε και μόνη σας κατά τον τοκετό, οπότε με την ευκαιρία σας εύχομαι να σας ζήσει το νέο μέλος!
  7. Δεν μου αρέσει να μπαίνω σε αντιπαράθεση, παρ' όλ' αυτά θα σας απαντήσω γιατί το τελευταίο που θέλω -ειδικά μέσα σε αυτό το φόρουμ- είναι να θυμώνω τις γυναίκες. 1. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η θρομβοφιλία ευθύνεται για περίπου 1 στις 250 αποβολές, ενώ ο έλεγχος θρομβοφιλίας βρίσκεται θετικός σε 1 στις 20 γυναίκες. Κατά συνέπεια, με τη λογική σας θα έπρεπε να πληρώσουν τον έλεγχο 250 γυναίκες και να αγχωθούν αδικαιολόγητα οι 13 (ή ακόμα χειρότερα να πάρουν αχρείαστες ενέσεις), για να προφυλαχθεί η μία που θα είχε πρόβλημα. Ελπίζω μετά από αυτήν την εξήγηση να μη σας ξεπερνάει πλέον αυτό που γράφω (και που προτείνουν οι διεθνείς οδηγίες- δεν το βάζω από το μυαλό μου) 2. Στη δική σας περίπτωση είναι θετική η μετάλλαξη της Προθρομβίνης, αλλά σύμφωνα με τα παραπάνω δεν μπορώ να πω τι σημαίνει για εσάς, χωρίς ένα πλήρες ιστορικό. 3. Είναι τουλάχιστον άκομψο να έχετε πάει σε 2 συναδέλφους που σας είπαν διαφορετικά πράγματα και να βάζετε εμένα σε ρόλο διαιτητή να απαντήσω δημόσια για αυτά που σας είπαν και μάλιστα χωρίς να έχω το πλήρες ιστορικό σας.
  8. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις μου ζητάτε να κάνω ιατρική μέσα από μια οθόνη, κάτι το οποίο έχω ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι δεν μπορώ να κάνω. Τα μόνα πράγματα που μπορώ να πω είναι τα εξής: 1. Θετικός έλεγχος θρομβοφιλίας χωρίς ιστορικό επιπλοκών κύησης δεν δικαιολογεί αντιπηκτική αγωγή, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες. 1. Ως 2 αποβολές 1ου τριμήνου δεν δικαιολογούν έλεγχο θρομβοφιλίας, αλλά αν αυτός γίνει παρ' όλ' αυτά και είναι αρνητικός, δεν χρειάζεται προληπτική αντιπηκτική αγωγή. Αυτές είναι γενικές αρχές που ίσως απαντάνε στα ερωτήματά σας. Από εκεί και πέρα η κάθε γυναίκα έχει πολλά περισσότερα δεδομένα που είναι αδύνατο να μεταφερθούν γραπτώς με ένα μήνυμα και χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατό να δώσω συγκεκριμένες συστάσεις.
  9. Οι μεταλλάξεις του MTHFR θεωρούνται πλέον κλινικά ασήμαντες (δηλαδή ξέρουμε ότι δεν προκαλούν νόσο, ακόμα και σε ομόζυγη ή διπλή ετερόζυγη κατάσταση). Άρα σίγουρα δεν ευθύνονται για το ιστορικό σας και δε χρειάζεται καμία θεραπεία. Αν και δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα για εσάς μέσα από μια οθόνη για να πω αν είναι επικίνδυνη η διακοπή του Salospir, θα πω με βεβαιότητα ότι το Salospir δεν παίζει κανένα ρόλο στην πρόληψη επιπλοκών σχετιζόμενων με το MTHFR (που όπως είπαμε, άλλωστε, δεν προκαλεί επιπλοκές). Σχετικά με την ανάγκη να πραγματοποιήσετε "κι άλλες" εξετάσεις, εξαρτάται από το ποιες εξετάσεις έχετε ήδη κάνει. Γενικά πάντως με 2 ανεπιτυχείς (και μάλιστα βιοχημικές) κυήσεις. το ιστορικό είναι λίαν οριακό και μάλλον δεν απαιτεί εις βάθος διερεύνηση, σύμφωνα με τις διεθνείς σχετικές οδηγίες. Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή να δείτε από κοντά κάποιον αιματολόγο.
  10. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Αρνητικό Ρέζους μητέρας

    Όσες δεν έχετε κάνει ένεση από τις 28, ως τις 30 το πολύ, εβδομάδες και είστε Ρέζους αρνητικό με σύζυγο Ρέζους θετικό να πείτε στους γιατρούς σας να σας κάνουν την ένεση, επειδή έτσι είπε ο αιματολόγος (τα πρωτόκολλα τα βγάζουν οι γυναικολόγοι βέβαια και θα έπρεπε να τα ξέρουν καλύτερα από εμάς, αλλά σημασία έχει να πάει καλά η κύηση κι όχι ποιος γνωρίζει τα πρωτόκολλα). Όσες έχετε ήδη θετική έμμεση Coombs ΠΡΙΝ κάνετε την ένεση να πάτε να σας δει αιματολόγος, αφού πρώτα επαναλάβετε την εξέταση σε εργαστήριο μαιευτηρίου ή (ακόμα καλύτερα) σε αιμοδοσία δημόσιου νοσοκομείου. Η έμμεση Coombs, όπως έχω ξαναγράψει, πρέπει να συνοδεύεται από το είδος του αντισώματος, το οποίο είναι η σημαντικότερη πληροφορία. Υπάρχουν 250 πιθανά αντισώματα, εκ των οποίων μόνο τα 5 είναι κλινικά σημαντικά. Αν δεν ξέρουμε σε ποιο αντίσωμα είναι θετική η εξέταση, δε μπορούμε να πούμε τίποτα. Όσες έχετε θετική έμμεση Coombs ΜΕΤΑ την ένεση, μάλλον η εξέταση μετράει το αποτέλεσμα της ένεσης (που είναι έτοιμο αντίσωμα). Επειδή, όμως, υπάρχουν 250 πιθανά αντισώματα, κανείς δεν αποκλείει να έχετε ευαισθητοποιηθεί και να έχετε και δεύτερο αντίσωμα. Για το λόγο αυτό η έμμεση Coombs πρέπει κι εδώ να συνοδεύεται από το είδος του αντισώματος. Αν χρειαστεί επαναλάβετε κι εσείς την εξέταση σε εργαστήριο μαιευτηρίου ή (ακόμα καλύτερα) σε αιμοδοσία δημόσιου νοσοκομείου. Είναι λάθος να εφησυχάζει κανείς επειδή έγινε η ένεση. Όσες έχετε περάσει τη 12η εβδομάδα και δεν έχετε κάνει ποτέ έμμεση Coombs, άσχετα με το αν είστε Ρέζους θετικό ή αρνητικό, να ζητήσετε από τους γιατρούς σας να τη γράψουν και να την κάνετε με πρώτη ευκαιρία. Υπάρχουν 250 πιθανά αντισώματα και είναι πιθανό να έχετε ευαισθητοποιηθεί σε οποιοδήποτε από αυτά, ακόμα κι αν είστε στην πρώτη κύηση και είστε Ρέζους θετικό. Συγχωρέστε τον τόνο μου, αλλά έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να τα λέω και να τα ξαναλέω και κάθε τόσο προκύπτουν ξανά και ξανά τα ίδια ζητήματα...
  11. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Προσπαθεια εγκυμοσυνης μετα απο παλλινδρομη κυηση

    Είναι απογοητευτικό, από αιματολογικής σκοπιάς, να διαβάζω ότι κάποιος είδε πήγματα στην απόξεση και μίλησε για θρομβοφιλία (φυσιολογική διαδικασία να πήζει το αίμα μετά από μια επέμβαση). Η ιστολογική επίσης βλέπει τα ίδια πήγματα, αλλά δε μπορεί να μιλάει για θρομβοφιλία- είναι ακατάλληλη εξέταση για να μιλάει για τέτοια θέματα στο πρώτο τρίμηνο. Μοναδική εξαίρεση αν σε μια αποβολή 2ου ή 3ου τριμήνου αναδειχθεί θρόμβωση (και όχι πήγματα) σε μεγάλη έκταση στον πλακούντα (ο οποίος δεν υπάρχει καν στο 1ο τρίμηνο).
  12. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    SOS:ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΙΝΩΔΟΓΟΝΟ

    Τα D-Dimers, όπως και το Ινωδογόνο που αναφέρεται πιο πάνω, αυξάνονται φυσιολογικά στην κύηση και τα αποτελέσματα των εξετάσεων δε σημαίνουν τίποτα και δεν αξιολογούνται (δεν υπάρχουν τιμές αναφοράς στις εγκύους και η σύγκριση με τις τιμές αναφοράς εκτός κύησης είναι άτοπη). Κακώς ζητούνται αυτές οι εξετάσεις σε μια έγκυο, αφού εκτός από αχρείαστα έξοδα, αγχώνουν σημαντικά τις γυναίκες. Εμένα, όμως, με προβληματίζει και αυτό που λέτε "εννοείται ότι παίρνω ενέσεις ηπαρίνης". Δεν ξέρω γιατί πρέπει να εννοείται η ηπαρίνη στην κύηση, αφού αυτή είναι πραγματικά απαραίτητη σε ελάχιστες μόνο γυναίκες. Λυπάμαι όταν διαβάζω τέτοια πράγματα (φυσικά δεν φταίτε εσείς για αυτό), γιατί δείχνει ότι κάτι γίνεται πολύ λάθος στη χώρα μας... Σε κάθε περίπτωση, αγνοείστε το αποτέλεσμα της εξέτασης (εκτός αν έχετε συμπτώματα ενδεικτικά θρόμβωσης, που είναι μια άλλη συζήτηση), συνεχίστε χωρίς άγχος και καλώς να δεχθείτε το νέο μέλος κοντά στις μέρες του Πάσχα!
  13. Όλες οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν άμεσα, με εξαίρεση την Πρωτεΐνη S που καλό είναι να μετρηθεί 40-60 μέρες μετά την αποβολή, για να είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα.
  14. Όπως πιθανώς θα έχετε δει σε άλλες δημοσιεύσεις μου, μία αποβολή 1ου τριμήνου δεν αποτελεί ένδειξη για έλεγχο θρομβοφιλίας, αφού είναι συχνό πρόβλημα στον γενικό πληθυσμό και κατά κανόνα οφείλεται σε πρόβλημα του εμβρύου (χρωμοσωμική ή άλλη ανωμαλία) και όχι σε πρόβλημα της γυναίκας. Η θρομβοφιλία είναι ένα σπάνιο αίτιο αποβολών: ο θόρυβος για αυτήν δημιουργείται διότι παλιότερα (ως το 2010-12 περίπου) τη θεωρούσαμε ως ένα κύριο αίτιο αποβολών. Επισημαίνω ότι αν κάνετε έλεγχο θρομβοφιλίας, υπάρχει πιθανότητα >5% (1 στις 20) να είστε θετική σε κάποια μετάλλαξη (όσο πιο πολλές ψάξετε, τόσο πιο πιθανό), αλλά η πιθανότητα να ευθύνεται οποιαδήποτε μετάλλαξη για την αποβολή σας είναι μηδαμινή. Το να κάνετε ενέσεις ηπαρίνης χωρίς καν να έχετε κάνει έλεγχο θρομβοφιλίας το θεωρώ εντελώς ανόητο και -ευτυχώς- ο γυναικολόγος παραδέχεται ότι αυτές δεν είναι πανάκεια και μπορεί να αποβάλλετε ακόμα και κάνοντας ενέσεις: τότε γιατί σας τις δίνει, όμως, χωρίς να υπάρχει σαφής ένδειξη? Αν ήταν η δικιά μου κοιλιά, δεν θα ήθελα να την καρφώνω επί 270 μέρες χωρίς να είμαι σίγουρος ότι είναι απαραίτητο να το κάνω. Συνοψίζοντας, είναι στην ευχέρειά σας αν θα κάνετε τις εξετάσεις ή/και τις ενέσεις. Η πρότασή μου (με κάθε επιφύλαξη, αφού βασίζομαι μόνο σε όσα γράφετε) είναι να τα αποφύγετε και τα δύο και να προχωρήσετε με αισιοδοξία. Κάθε άλλη προσέγγιση γίνεται για "ψυχολογικούς λόγους", οι οποίοι όμως είναι σεβαστοί αν σας κάνουν να αισθάνεστε πιο ήρεμη.
  15. Ακριβώς αυτό που λέτε, μέσα από μια οθόνη δε γίνεται ιατρική. Αν έχετε διαβάσει τις αναρτήσεις μου, ο έλεγχος θρομβοφιλίας δε σημαίνει τίποτα χωρίς το κλινικό ιστορικό. Θα μιλήσετε με τον γιατρό σας κι ΑΝ το κρίνει σκόπιμο θα σας παραπέμψει σε αιματολόγο (αμφιβάλλω με βάση τα όσα έχετε γράψει) και θα συζητήσετε αναλυτικά μαζί του για να πάρετε τις απαντήσεις που ψάχνετε.
  16. Καταρχάς συγγνώμη για την τεράστια καθυστέρηση, που ίσως κάνει την απάντηση άσκοπη. Για κάποιο λόγο μόλις σήμερα έλαβα ενημέρωση για το μήνυμά σας! Για την ερώτησή σας, συμφωνώ μαζί σας, ότι δεν υπάρχει λόγος για έλεγχο θρομβοφιλίας σε αυτή τη φάση και ειδικά σε μια γυναίκα με ελεύθερο ιστορικό. Αν αισθάνεστε πόνο στις γάμπες και κάποιος υποψιάζεται θρόμβωση, τότε η σωστή εξέταση είναι το Τρίπλεξ φλεβών και όχι ο έλεγχος θρομβοφιλίας.