Βασίλειος Χατζηαντωνίου

Επιστημονικός συνεργάτης
  • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

    329
  • Μελος απο

  • Τελευταια επισκεψη

  • Days Won

    2

Βασίλειος Χατζηαντωνίου last won the day on Μάρτιος 11

Βασίλειος Χατζηαντωνίου had the most liked content!

Συνεισφορα στο φορουμ

94 Neutral

2 ακόλουθοι

Περισσότερα για την/τον Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  • Rank
    Νέος Χρήστης

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

Το πεδίο των 'πρόσφατων επισκεπτών' είναι απενεργοποιημένο και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες ή επισκέπτες.

  1. Το ιστορικό ενδομήτριου θανάτου είναι πολύ σημαντικό και είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν οφείλεται στη μετάλλαξη που γράφετε. Το αν χρειάζεστε τις ενέσεις ή/και την Ασπιρίνη είναι κάτι που δεν μπορώ να το πω με αυτά τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, στον 6ο μήνα κύησης είναι αργά για δεύτερες σκέψεις. Προχωρήστε με θετική σκέψη και ελπίζω όλα να πάνε καλά και να μη χρειαστεί να συζητήσουμε ξανά τι έφταιξε την προηγούμενη φορά.
  2. Η πρωτεΐνη S μειώνεται μειώνεται φυσιολογικά στην κύηση και το αποτέλεσμα δεν αξιολογείται. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να πω αν χρειάζεστε ή όχι ενέσεις ηπαρίνης αν δεν έχω το πλήρες ιστορικό και την πλήρη εικόνα των εξετάσεων που έγιναν και δεν μπορώ να κάνω τον διαιτητή ανάμεσα σε 2 γιατρούς, μέσα από μια οθόνη.

  3. Διαφημίσεις


  4. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Αντιπηκτική αγωγή

    Συνήθως οι γυναίκες αγχώνονται για το αντίθετο, δηλαδή επειδή βλέπουν μελανιές και αίμα και νομίζουν ότι κάνουν κάτι λάθος. Η παρουσία ή απουσία αυτών των εκδηλώσεων δεν δείχνει αν οι ενέσεις γίνονται σωστά ή όχι, αφού κατά κανόνα η ένεση δεν προκαλεί προβλήματα, αν και δεν είναι σπάνια η εμφάνιση μικρών μελανιών και άλλων τοπικών εκδηλώσεων. Αν έχετε αμφιβολίες για τον τρόπο που κάνετε τις ενέσεις, καλό είναι να πάτε στον φαρμακοποιό σας και να του ζητήσετε να σας το ξαναδείξει ή να του δείξετε πώς τις κάνετε για να σας πει αν κάνετε κάτι λάθος.
  5. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ SOS!!

    Διαβάστε κι εσείς όσα έγραψα παραπάνω για το Ρέζους. Κάποιος με ομάδα Α, μπορεί να έχει δύο Α γονίδια ή ένα Α και ένα Ο, όπως και κάποιος με ομάδα Β, δύο Β ή ένα Β και ένα Ο. Κάποιος με ομάδα ΑΒ έχει υποχρεωτικά ένα Α και ένα Β και κάποιος με ομάδα Ο υποχρεωτικά δύο Ο. Οι πιθανοί συνδυασμοί προκύπτουν σύμφωνα με τη Μεντελιανή γενετική (τα κόκκινα και άσπρα λουλουδάκια, που φτιάχνουν ροζ λουλουδάκια). Άρα αν δεν έχει γίνει λάθος, εσείς κι ο σύζυγός σας έχετε γονίδια ΑΟ και οι δύο. Ανησυχώ πάντως σοβαρά για την παιδίατρο που είπε ότι ομάδα Α και ομάδα Ο είναι το ίδιο πράγμα....
  6. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ SOS!!

    Όλοι μας έχουμε 2 γονίδια για κάθε πρωτεΐνη, ένα από τον πατέρα και ένα από τη μητέρα, αφού παίρνουμε 23 χρωμοσώματα από τον καθένα, για να φτιάξουμε τα 46 χρωμοσώματά μας. Αυτά τα γονίδια δεν είναι πάντα ίδια, αλλά μπορεί να βγάζουν τον ίδιο "φαινότυπο" (δηλαδή το πώς "φαίνεται" ένα άτομο). Έτσι, κάποιος που έχει Ρέζους θετικό, μπορεί να έχει 2 θετικά γονίδια ή ένα θετικό και ένα αρνητικό (ενώ δύο αρνητικά γονίδια αναγκαστικά δίνουν ρέζους αρνητικό άτομο). Αν δεν έχει γίνει και πάλι κάποιο λάθος στις ομάδες σας, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι τόσο εσείς, όσο και ο σύζυγός σας έχετε ένα θετικό και ένα αρνητικό γονίδιο στα Ρέζους σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε παιδί σας έχει 75% πιθανότητα να είναι Ρέζους θετικό και 25% Ρέζους αρνητικό. Είναι η ίδια γενετική (του Κυρίου Μέντελ με τα κόκκινα και άσπρα λουλουδάκια, αν θυμάστε από το σχολείο) που καθορίζει τις πιθανότητες και σε ζευγάρια που έχουν στίγμα μεσογειακής αναιμίας, δηλαδή έχουν και οι δύο ένα καλό και ένα χαλασμένο γονίδιο αιμοσφαιρίνης.
  7. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    ΡΕΖΟΥΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

    Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην περίπτωσή σας, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΡΕΖΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ! Για τον λόγο αυτό πρέπει κι εσείς να κάνετε έμμεση Coombs στις 12 και 28 εβδομάδες γιατί, όπως θα διαβάσετε και στην ανάρτησή μου αμέσως παραπάνω, υπάρχουν 250 πιθανά αντισώματα και είναι πιθανό να έχετε ευαισθητοποιηθεί σε οποιοδήποτε από αυτά, ακόμα κι αν είστε στην πρώτη κύηση και είστε Ρέζους θετικό.
  8. H Ασπιρίνη δεν προκαλεί κανέναν κίνδυνο αιμορραγίας στον τοκετό, ούτε και προβλήματα με την επισκληρίδιο. Αυτά αποτελούν φοβίες από το παρελθόν και πλέον έχουν καταρριφθεί από τις πρόσφατες μελέτες. Τα d-dimers αυξάνονται φυσιολογικά στην κύηση, αυτό σας το είπαν σωστά. Η ερώτηση φυσικά είναι "και τότε γιατί τα μέτρησαν, αφού το αποτέλεσμα δεν αξιολογείται"? Σε αυτό δεν έχω απάντηση, αλλά είναι κάτι που γίνεται συχνά δυστυχώς. Αυξάνει αχρείαστα το άγχος τόσο των γυναικών, όσο και των γυναικολόγων τους και για αυτόν τον λόγο εγώ συνιστώ να μη γίνεται ΠΟΤΕ αυτή η εξέταση στην κύηση (ΟΚ, μοναδική εξαίρεση η υποψία πνευμονικής εμβολής, για να είμαι πλήρης, όπου ελπίζει κανείς να δει φυσιολογική τιμή για να την αποκλείσει, όσο απίθανο κι αν είναι αυτό).
  9. Να μην ανησυχείτε καθόλου. Οι μεταλλάξεις του MTHFR και η ομοκυστεΐνη δεν θεωρούνται πια κλινικά σημαντικοί παράγοντες. Αυτά που σας είπαν βασίζονται σε γνώσεις του 2010, όλες οι νεότερες μελέτες έχουν αποδομήσει τον συσχετισμό των μεταλλάξεων του MTHFR και της ομοκυστεΐνης με επιπλοκές εντός ή εκτός κύησης. Δεν ξέρω, ακόμα, με ποιο σκεπτικό σας είπαν να πάρετε Ασπιρίνη. Η ομοκυστεΐνη (αν θέλαμε να τη μειώσουμε), μειώνεται με το Φυλλικό οξύ (που έτσι κι αλλιώς παίρνουν οι έγκυες) και δεν χρειάζεται ασπιρίνη. Επιπλέον, δεν ισχύει ότι οι μεταλλάξεις του MTHFR δεν επιτρέπουν την απορρόφηση του φυλλικού οξέως. Πρέπει να ξέρετε ότι μεταλλάξεις του MTHFR έχει ένας στους επτά ευρωπαίους (και Έλληνες κατ' επέκταση). Καταλαβαίνετε ότι αν 1 στους 7 είχε πρόβλημα, θα ήταν το συχνότερο πρόβλημα του πλανήτη και δεν θα περνούσε απαρατήρητο. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. [Οι μεταλλάξεις του MTHFR (που είναι ένα ένζυμο) δεν επιτρέπουν τον σωστό μεταβολισμό της ομοκυστεΐνης (που είναι ένα αμινοξύ) και το (περισσότερο) φυλλικό οξύ (που είναι συνένζυμο του MTHFR) βοηθάει ώστε το μεταλλαγμένο ένζυμο να λειτουργήσει καλύτερα. Αυτά για εξηγήσουμε λίγο και τη βιολογική βάση όλων αυτών.] Το πιο σημαντικό που γράφετε, όμως, και θέλω να σχολιάσω είναι η διακοπή της Ασπιρίνης στην 36η εβδομάδα, που υποθέτω ότι γίνεται εν όψει τοκετού, για λόγους αναισθησίας κλπ. Στην δική σας περίπτωση, όπως έγραψα, η ασπιρίνη δεν χρειάζεται και άρα δεν πειράζει αν διακοπεί. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, η ασπιρίνη είναι απαραίτητη μέχρι την τελευταία μέρα. Και πλέον ξέρουμε (μετά από μεγάλη μελέτη του 2015, που έχουν ήδη ενσωματώσει στις διεθνείς οδηγίες οι αναισθησιολόγοι) ότι η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης δεν προκαλεί προβλήματα στην επισκληρίδιο αναισθησία και άρα δεν υπάρχει λόγος διακοπής της ασπιρίνης ή λόγος αποφυγής της επισκληριδίου σε γυναίκες που παίρνουν ασπιρίνη. Συνοψίζοντας, είναι μεγάλο πρόβλημα στην ιατρική ότι πολλοί γιατροί -και όχι μόνο στην Ελλάδα- δεν ενημερώνονται τακτικά και μένουν προσκολλημένοι σε παλιότερες γνώσεις, όντας διστακτικοί να ακολουθήσουν νέες οδηγίες. Η ιατρική θέλει συνεχή ενημέρωση και παρακολούθηση των διεθνών οδηγιών. Σε αυτές βασίζω πάντα τις απόψεις μου και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησα να συνεργάζομαι με το φόρουμ, αφού βλέπω ότι υπάρχει τεράστια παραπληροφόρηση στα θέματα που με αφορούν.
  10. Έχετε γενικά υπόψη (και για τη μικρή και για εσάς και για όποιον άλλον τύχει να διαβάσει το post) ότι οι φυσιολογικές τιμές της Φερριτίνης είναι συνήθως από 15-200 και δεν υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση στις ηλικίες (αν και πρέπει να παραδεχτώ ότι δεν είμαι καθόλου ειδικός στις παιδιατρικές ηλικίες). Μία τιμή 17 ή 25 είναι αντικειμενικά χαμηλή, παρότι θεωρητικά βρίσκεται μέσα στα όρια, ειδικά αν συμπίπτει με αυξημένες τιμές CRP. Αν από τη γενική αίματος υπάρχουν ενδείξεις σιδηροπενίας (χαμηλός αιματοκρίτης, χαμηλά MCV, MCH, MCHC ή υψηλό RDW) και η Φερριτίνη είναι οριακή, καλό είναι να δοκιμάζεται η χορήγηση σιδήρου για ένα διάστημα. Κατά κανόνα η θεραπεία οδηγεί σε βελτίωση των δεικτών και αύξηση της Φερριτίνης. Αντίθετα, αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση, είναι θέμα χρόνου η Φερριτίνη να γίνει επίσημα χαμηλή και να επιδεινωθούν και οι άλλοι δείκτες. Φυσικά τις ίδιες εργαστηριακές ανωμαλίες προκαλεί και το στίγμα κι αυτό προκαλεί μπερδέματα, τα οποία είναι ακόμα μεγαλύτερα σε ασθενείς που έχουν ταυτόχρονα στίγμα και σιδηροπενία. Για την περίπτωσή σας τώρα, συζητήστε με τον παιδίατρο. Εκείνος θα εκτιμήσει (με βάση και τα ανωτέρω, αν θέλετε, αλλά και το ιστορικό σας) αν πρέπει να δοκιμάσει σίδηρο ή θα περιμένει ένα χρόνο για να ψάξει πάλι για το στίγμα.
  11. Αν κανείς σας δεν έχει στίγμα, καλό θα ήταν να μετρήσετε τη Φερριτίνη, γιατί είναι πολύ πιθανό να υπάρχει σιδηροπενία. Αν μετρήσατε τη Φερριτίνη και είναι φυσιολογική, τότε ακολουθήστε τις οδηγίες του παιδιάτρου. Μπορεί πράγματι να υπάρχει στίγμα που να μην το ξέρατε εσείς, αλλά να φάνηκε στο παιδί (από τον συνδυασμό παθολογικών γονιδίων τόσο από εσάς, όσο και από τον σύζυγό σας).
  12. Οι μεταλλάξεις του MTHFR θεωρούνται πλέον κλινικά ασήμαντες. Μην σας ανησυχούν. Καλά σας τα λέει ο γυναικολόγος σας.
  13. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ SOS!!

    Πράγματι, δεν γίνεται από γονείς με ομάδα Ο να προκύψει παιδί με ομάδα Β. Θα πρέπει να γίνει επανάληψη στην ομάδα του παιδιού, ειδικά αν αυτή ελέγχθηκε κατά τη νεογνική περίοδο. Αν το παιδί επιβεβαιωθεί με ομάδα Β, καλό είναι να ελεγχθούν οι ομάδες των γονέων. Το μόνο σίγουρο είναι πως κάπου θα βρεθεί κάποιο λάθος!
  14. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να τοποθετηθώ για ένα θέμα όπου διαφωνούν 2 συνάδελφοι, μέσα από μια οθόνη και χωρίς να έχω πλήρη εικόνα από το ιστορικό και τις εξετάσεις σας. Το μόνο που θα πω είναι ότι το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο δεν ¨"ενεργοποιείται¨ σε κάθε κύηση και "απενεργοποιείται" εκτός κύησης. Ή το έχει κανείς ή δεν το έχει και με βάση το ιστορικό σας, μπορεί να το έχετε. Για να πω κάτι περισσότερο, όμως, πρέπει να δω προσεκτικά τις εξετάσεις σας, τι μετρήθηκε, πώς μετρήθηκε, να μάθω τι έγινε στις παλίνδρομες και στην επιτυχή κύηση κλπ. Άρα επί της ουσίας δεν μπορώ να τοποθετηθώ.
  15. Οι ενέσεις είναι απόλυτα ασφαλείς για το έμβρυο και πολύ ασφαλείς για εσάς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τις κάνετε αν δεν υπάρχει λόγος. Και το Depon ασφαλές είναι, αλλά δεν παίρνετε ένα κάθε μέρα αν δεν έχετε πονοκέφαλο. Με βάση τα όσα γράφετε μάλλον δεν χρειάζεστε τις ενέσεις. Από την άλλη, όπως γράφω συνέχεια, δεν γίνεται ιατρική μέσα από μια οθόνη. Εφόσον είστε κι εσείς διστακτική, ίσως πρέπει να δείτε από κοντά κάποιον αιματολόγο, να δει αναλυτικά το ιστορικό σας και να αποφασίσετε πώς θα προχωρήσετε.
  16. Για τη θρόμβωση μετά τον τοκετό μπορώ να το καταλάβω, ειδικά αν δεν σας έδωσαν θρομβοπροφύλαξη τις μέρες που γεννήσατε. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό δεν εξηγείται όμως, παρά μόνο αν έχετε "ανοιχτό ωοειδές τρήμα" (δηλαδή μια τρυπούλα στην καρδιά που επιτρέπει να περάσει ένας θρόμβος από το πόδι στον εγκέφαλο) ή αν έχετε Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο, που δεν είναι κληρονομική θρομβοφιλία, αλλά επίκτητη, αυτοάνοση θρομβοφιλία. Αν δεν έχετε ελεγχθεί για τα παραπάνω, θα πρέπει να το κάνετε.