Βασίλειος Χατζηαντωνίου

Επιστημονικός συνεργάτης
  • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

    232
  • Μελος απο

  • Τελευταια επισκεψη

  • Days Won

    1

Βασίλειος Χατζηαντωνίου last won the day on Σεπτέμβριος 10 2018

Βασίλειος Χατζηαντωνίου had the most liked content!

Συνεισφορα στο φορουμ

53 Neutral

Περισσότερα για την/τον Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  • Rank
    Νέος Χρήστης

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

Το πεδίο των 'πρόσφατων επισκεπτών' είναι απενεργοποιημένο και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες ή επισκέπτες.

  1. Όπως είπατε κι εσείς, δεν είναι εύκολο να πω κάτι συγκεκριμένο χωρίς να μπορώ να δω την πλήρη έκθεση της νεκροψίας, του πλακούντα, του ελέγχου θρομβοφιλίας και των άλλων εξετάσεων που έχετε κάνει. Γενικά μιλώντας, αν οι εξετάσεις θρομβοφιλίας ήταν αρνητικές και η νεκροψία αποδίδει το ατυχές συμβάν σε λοίμωξη, δεν φαίνεται να ευθύνεται κάποιο αιματολογικό αίτιο. Ο έλεγχος θρομβοφιλίας που κάνατε είναι επαρκής, δεν χρειάζεται να ελέγξετε άλλους παράγοντες. Ο σύζυγός σας, τέλος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ελεγχθεί: κανείς δεν έχει αποδείξει ότι η θρομβοφιλία του πατέρα επηρεάζει την έκβαση της κύησης. Ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε, όμως, θα ήμασταν εντελώς ανίσχυροι να το αντιμετωπίσουμε, αφού τα αντιπηκτικά που δίνουμε στην κύηση δεν περνάνε τον πλακούντα (και καλά κάνουν, γιατί αλλιώς το έμβρυο θα κινδύνευε από αιμορραγίες). Άρα όσο μπορώ να εκτιμήσω όσα μου γράφετε δεν φαίνεται να υπάρχει αιματολογικό αίτιο πίσω από το πρόβλημά σας. Καταλαβαίνετε ότι για αυτό κρατάω κάθε επιφύλαξη, αλλά ελπίζω να σας βοηθάω ως ένα βαθμό.
  2. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ-ΕΚΛΑΜΨΙΑ

    Έλεγχο για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο κάνατε? Στη δεύτερη κύηση πάθατε και πάλι προεκλαμψία υπό αντιπηκτική αγωγή?

  3. Διαφημίσεις


  4. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Sos Στίγμα μεσογειακής αναιμίας

    Το φυλλικό οξύ (Filicine και πολλά άλλα σκευάσματα) συνιστάται σε γυναίκες κατά την κύηση για την αποφυγή ανωμαλιών στο έμβρυο. Πριν την εγκυμοσύνη δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να το παίρνει κανείς. Το φυλλικό οξύ, επίσης, έχει ένδειξη σε περιπτώσεις σοβαρής αιμόλυσης (δηλαδή καταστροφής του αίματος για διάφορους λόγους). Αν κανείς δει τη θαλασσαιμία σαν μια αιμολυτική κατάσταση, το φυλλικό οξύ μπορεί να έχει ένδειξη. Κατά κανόνα, όμως, συνιστάται σε ασθενείς με ομόζυγη θαλασσαιμία ή με βαριά αναιμία που χρειάζονται περιστασιακά μεταγγίσεις. Ο μέσος ασθενής με στίγμα, δηλαδή αυτός που έχει έναν αιματοκρίτη 30-35% και δεν έχει χρειαστεί ποτέ μετάγγιση είναι μάλλον υπερβολικό να λαμβάνει εφ' όρου ζωής Φυλλικό οξύ. Παρ' όλ' αυτά άλλοι αιματολόγοι το συνιστούν και άλλοι όχι. Εγώ προσωπικά δεν το συνιστώ, αλλά καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε από κοντά κάποιον αιματολόγο που θα δει τις εξετάσεις σας και θα κρίνει αν το χρειάζεστε.
  5. Οι γ-σφαιρίνες είναι γενικά δυσεύρετο φάρμακο, ακόμα και για αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Για εσάς δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι το χρειάζεστε: δεν υπάρχει καμία έγκριση του φαρμάκου για το πρόβλημά σας και δεν είναι γενικά αποδεκτή (από διεθνείς ενώσεις γυναικολόγων και αιματολόγων, αλλά και σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες) η χρήση των γ-σφαιρινών για ανάλογα περιστατικά. Υπό αυτήν την οπτική θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προμηθευτείτε τις γ-σφαιρίνες, ενώ είναι και περίεργο πώς ο ανοσολόγος που τις συστήνει (προφανώς βασιζόμενος σε δικά του δεδομένα που δεν συμφωνούν με τις διεθνείς οδηγίες) δεν αναλαμβάνει και την ευθύνη να σας τις βρει, αλλά σας αφήνει να ψάξετε εσείς τον τρόπο να τις προμηθευτείτε. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο σε αυτό.
  6. Σας απάντησα και στην άλλη συζήτηση. Λογικά με την αντιπηκτική αγωγή δεν θα έχετε πρόβλημα. Από την άλλη, μου κάνει εντύπωση η κληρονομική θρομβοφιλία που αναφέρετε. Αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα είχατε προβλήματα και στην πρώτη κύηση. Βεβαιωθείτε για την ορθότητα της διάγνωσης και αποκλείστε το ΕΠΙΚΤΗΤΟ Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.
  7. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Θρομβοφιλία

    Αν, όπως λέτε, έχετε θρομβοφιλία τότε λογικά θα κάνετε αντιπηκτικές ενέσεις ώστε να ελαττώσετε τον όποιο κίνδυνο να πάει κάτι στραβά. Για περισσότερες λεπτομέρειες καλό είναι να μιλήσετε με τους γιατρούς σας, ώστε να σας εξηγήσουν αναλυτικά τι σημαίνει η θρομβοφιλία που έχετε και τι κίνδυνοι υπάρχουν από αυτήν. Είναι περίεργο γιατί σαν ασθενείς ντρέπεστε να ρωτήσετε τους γιατρούς σας που έχουν όλες τις πληροφορίες και καταλήγετε να ψάχνετε τις απαντήσεις στο διαδίκτυο. Είναι δικαίωμά σας να ρωτάτε και ευθύνη των γιατρών να σας απαντάμε σε όλες τις ερωτήσεις σας. Μην ντρέπεστε να ρωτάτε!
  8. Για όλους τους σιδήρους ισχύει ότι πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι. Δηλαδή τουλάχιστον μία ώρα πριν ή 2 ώρες μετά το φαγητό, κατά προτίμηση ακόμα περισσότερες αν γίνεται. Αυτό διευκολύνει τόσο την απορρόφηση του σιδήρου, όσο και την αποφυγή παρενεργειών (δυσπεψία κλπ).
  9. Εγώ τα γράφω συνέχεια, αλλά ποιος τα διαβάζει τελικά? Σίγουρα όχι οι γυναικολόγοι δυστυχώς... Δεν είναι άλλωστε δουλειά της εγκύου να γνωρίζει τι εξετάσεις πρέπει να κάνει. Διαβάστε στο παρακάτω νήμα όλες τις απαντήσεις μου για να βρείτε αυτά που ψάχνετε!
  10. Μπορεί να υπάρχει κίνδυνος, μπορεί και όχι. Η έμμεση Coombs είναι μια εξέταση που ανιχνεύει αντισώματα στο αίμα σας που στρέφονται ενάντια στο αίμα του εμβρύου. Τα αντισώματα δεν περιορίζονται στο Ρέζους (Anti-D πιο σωστά), αλλά μπορεί να σχηματιστούν ενάντια σε όλα πρακτικά τα αντιγόνα του αίματος (τις "υπο-ομάδες" αίματος). Ορισμένα από αυτά τα αντισώματα είναι κλινικά σημαντικά (κυρίως τα Anti-c, Anti-C, Anti-E και Anti-Kell), ενώ τα υπόλοιπα συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε ένα εργαστήριο που να μπορεί να βρει το είδος του αντισώματος και μόνο τότε θα ξέρουμε τη σημασία του. Αν δεν μπορείτε να βρείτε ιδιωτικό εργαστήριο, απευθυνθείτε στις αιμοδοσίες των μαιευτηρίων ή των δημοσίων νοσοκομείων.
  11. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Θρομβοφιλία

    Με διπλή αντιπηκτική αγωγή, το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο κατά κανόνα πάει καλά. Προχωρήστε με αισιοδοξία.
  12. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Θρομβοφιλία

    Αν και διαφωνώ με την αντιπηκτική αγωγή στην περίπτωσή σας, δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος από την ταυτόχρονη λήψη και των δύο φαρμάκων.
  13. Μάλλον με το γυναικολόγο σας. Το αντίσωμα που βρέθηκε θετικό καταρχάς θέλει επιβεβαίωση 3 μήνες μετά το πρώτο θετικό αποτέλεσμα. Αλλά ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί, το ιστορικό σας δεν φαίνεται να πληροί τα κριτήρια διάγνωσης "Αντιφωσφολιπιδικού Συνδρόμου" (γιατί η διάγνωση δεν τίθεται μόνο από την παρουσία αντισωμάτων, αλλά απαιτεί και την εμφάνιση συγκεκριμένων κλινικών εκδηλώσεων). Για αυτό βέβαια κρατάω μια επιφύλαξη γιατί δεν έχω τις λεπτομέρειες του ιστορικού, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μέσα από μια οθόνη. Ο αιματολόγος σας αντιμετωπίζει σαν να έχετε διαγνωστεί με το σύνδρομο, χωρίς να ισχύει αυτό, ακολουθώντας μια πιο προληπτική προσέγγιση. Ο γυναικολόγος σας δίνει την Ασπιρίνη στη δόση που προτιμούν οι γυναικολόγοι για την πρόληψη προβλημάτων του πλακούντα (π.χ. προεκλαμψία κλπ), που και αυτό ίσως να μην είναι απαραίτητο, αλλά αν μη τι άλλο δεν είναι ενέσιμη αγωγή. Προσέξτε παρακαλώ ότι δεν παίρνω επίσημη θέση γιατί δεν έχω όλα τα στοιχεία του ιστορικού σας. Απαντάω μόνο στην ερώτηση "με ποιον από τους δύο συμφωνώ περισσότερο" με βάση τα λίγα πράγματα που γνωρίζω για εσάς. Εσείς θα πρέπει να κάνετε αυτό που σας λέει εκείνος που εμπιστεύεστε περισσότερο ή να επισκεφθείτε κάποιον τρίτο που θα εμπιστευτείτε για να ξεκαθαρίσει την εικόνα.
  14. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Βιοχημική αποβολή στην 5η εβδομάδα

    Οι βιοχημικές κυήσεις είναι πολύ συχνό φαινόμενο και ειδικά σε γυναίκες >35 ετών και, όπως λέτε κι εσείς, οφείλονται κατά τεράστιο ποσοστό σε χρωμοσωμικές ή άλλες ανωμαλίες του εμβρύου και όχι οργανικά προβλήματα της μητέρας. Υπό αυτήν την οπτική κατά κανόνα δεν διερευνούμε περισσότερο τα αίτια. Από την άλλη, με το ιστορικό σας, καλό είναι να συζητήσετε με το γυναικολόγο σας αν υπάρχει λόγος για περαιτέρω εξετάσεις και να μην διαβάζετε στο διαδίκτυο πράγματα που σας τρομάζουν και σας οδηγούν σε περιττές εξετάσεις και έξοδα, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
  15. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Αποβολή στη 16η εβδομάδα

    Είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που πρόκειται για επίκτητη θρομβοφιλία (δηλαδή δεν γεννιέστε με αυτήν, αλλά κάποια στιγμή μπορεί να την πάθετε) και προκαλεί αποβολές και άλλα προβλήματα στην κύηση. Επειδή εσείς αναφέρετε μια επιτυχή κύηση και τώρα αποβολή 2ου τριμήνου με αποκόλληση πλακούντα, είναι πολύ σημαντικό να αποκλειστεί αυτό το σύνδρομο με εξετάσεις σε αξιόπιστο κέντρο.
  16. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Αποβολή στη 16η εβδομάδα

    Συμφωνώ με την κοπέλα και τις συστάσεις που έκανε πιο πάνω (abebablom). Αποβολές δεύτερου τριμήνου θέλουν οπωσδήποτε ενδελεχείς εξετάσεις (ξεκινώντας από τον καρυότυπο και τη νεκροψία του εμβρύου και συνεχίζοντας σε έλεγχο της μητέρας, συμπεριλαμβανομένης της θρομβοφιλίας, αν το έμβρυο βρεθεί φυσιολογικό). Ιδιαίτερα με το δικό σας ιστορικό πρέπει να γίνει πολύ καλός έλεγχος για το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, αν το έμβρυο βρεθεί φυσιολογικό.