Βασίλειος Χατζηαντωνίου

Επιστημονικός συνεργάτης
 • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

  339
 • Μελος απο

 • Τελευταια επισκεψη

 • Days Won

  2

Βασίλειος Χατζηαντωνίου last won the day on Μάρτιος 11

Βασίλειος Χατζηαντωνίου had the most liked content!

Συνεισφορα στο φορουμ

102 Good

2 ακόλουθοι

Περισσότερα για την/τον Βασίλειος Χατζηαντωνίου

 • Rank
  Νέος Χρήστης

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

Το πεδίο των 'πρόσφατων επισκεπτών' είναι απενεργοποιημένο και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες ή επισκέπτες.

 1. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  Θρομβοφιλία

  Η δόση των ενέσεων καθορίζεται σύμφωνα με το βάρος του ασθενούς και διαφέρει από σκεύασμα σε σκεύασμα.
 2. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  Θρόμβοφιλια και εμβόλιο COVID

  Η θρομβοφιλία, αλλά ακόμα και το ιστορικό θρόμβωσης ΔΕΝ αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Ο ιός προκαλεί πολύ περισσότερες θρομβώσεις από το εμβόλιο. Ότι φοβάστε από το εμβόλιο, να το φοβάστε 1000 φορές περισσότερο από τον ιό! Ειδικά τα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) δεν προκαλούν θρομβώσεις και άρα δεν πρέπει να έχετε κανέναν λόγο ανησυχίας.

 3. Διαφημίσεις


 4. Δεν μπορώ να σας πω κάτι περισσότερο μέσα από μια οθόνη και σας έχω ήδη αναλύσει πιο πάνω ορισμένα πράγματα για το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, που είναι μια πολύ ιδιαίτερη πάθηση, τόσο διαγνωστικά, όσο και θεραπευτικά. Ή θα ακολουθήσετε τις οδηγίες της ρευματολόγου ή θα δείτε από κοντά κάποιον αιματολόγο, αν αυτά που σας είπε δεν σας καλύπτουν.
 5. To θρομβοελαστόγραμμα είναι μια εξέταση που δεν συνιστάται στην κύηση, γιατί δεν υπάρχουν μελέτες που να τεκμηριώνουν τη χρησιμότητά του. Η εξέταση έχει κύρια χρήση σε μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις και στα επείγοντα, όπου καθοδηγεί τη μετάγγιση παραγώγων αίματος. Επιπλέον, επειδή η κύηση εξ ορισμού είναι μια υπερπηκτική κατάσταση, δεν υπάρχουν αποδεκτές τιμές αναφοράς στην κύηση. Άρα, όσοι την κάνουν στην κύηση, την κάνουν καταχρηστικά, εκτός διεθνών οδηγιών. Συνειδητά μένω μακριά από τέτοιες πρακτικές και δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για τα αποτελέσματα.
 6. To αντιπηκτικό του λύκου είναι μια πολύ δύσκολη εξέταση που γίνεται λάθος σε 99 στα 100 εργαστήρια, ακόμα και στην Αθήνα. Το κέντρο που θα την κάνει πρέπει να μετρήσει με APTT-LA ΚΑΙ ΜΕ DRVVT και να κάνει επιβεβαιωτική μέτρηση και λόγο (screen:confirm ratio).
 7. Το Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο είναι μια σύνθετη πάθηση που για να διαγνωστεί απαιτεί την ταυτόχρονη παρουσία κλινικού και εργαστηριακού κριτηρίου. Από όσα γράφετε (εξωμήτριες και ανεμβρυϊκές κυήσεις και παρουσία αντισωμάτων έναντι καρδιολιπίνης που δεν επιβεβαιώθηκαν σε επαναληπτική μέτρηση), κατά πάσα πιθανότητα ΔΕΝ έχετε το σύνδρομο. Φυσικά, γράφω συνέχεια ότι ιατρική δεν γίνεται μέσα από μια οθόνη και πρέπει κανείς να έχει ένα πλήρες και αναλυτικό ιστορικό. Δεν γίνεται όμως να είναι ασαφές το αν έχετε ή όχι το σύνδρομο. Ή υπάρχουν τα κριτήρια (που είναι σαφή και αυστηρά) και το έχετε (οπότε πρέπει να πάρετε πλήρη αγωγή) ή δεν το έχετε και δεν χρειάζεστε αγωγή. Η Ασπιρίνη δεν σας καλύπτει αν το έχετε και είναι άσκοπη αν δεν το έχετε. ενώ η ανεμβρυϊκή κύηση (με τον κενό σάκο) -όπως γράφεται και παραπάνω- δεν σχετίζεται με το σύνδρομο, αλλά με πρόβλημα του εμβρύου. Χρειάζεστε καλύτερη επικοινωνία και εκτίμηση από την αιματολόγο σας για να σας φύγουν οι απορίες και οι φόβοι.
 8. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη

  Η τρέχουσα οδηγία είναι ότι τα mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) είναι απόλυτα ασφαλή στην κύηση και άρα δεν υπάρχει λόγος αποφυγής του εμβολίου αν είναι κάποια έγκυος ή η αναβολή της κύησης για να εμβολιαστεί κάποια που θέλει να ξεκινήσει προσπάθειες. Αν κάποια δεν βρίσκεται σε ενεργή προσπάθεια, αλλά προτίθεται να ξεκινήσει κάποτε στο μέλλον (πχ. σε 3 μήνες ή περισσότερο), τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποφύγει οποιοδήποτε εμβόλιο ως τότε. Είναι σημαντικό να τονίσω με την ευκαιρία πως ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο εμάς από τη νόσηση ή τους γονείς μας από το να τους κολλήσουμε. Αποτελεί πράξη κοινωνικής ευθύνης, για να μπορέσουμε να πάρουμε πίσω τις ζωές μας και να μην περάσουμε και δεύτερο χειμώνα όπως ο φετινός. Πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό ότι αν δεν πιάσουμε επίπεδα εμβολιασμού 70% τότε θα κινδυνεύουμε και από 4ο και από 5ο κύμα πανδημίας, αλλά και από μεταλλάξεις που θα καταστίσουν άκυρο τον εμβολιασμό όλων των υπολοίπων. Αν όλοι περιμένουν "τους άλλους" να εμβολιαστούν πρώτοι, τότε ποτέ δεν θα πιάσουμε τους στόχους ανοσίας για να απαλλαγούμε από τον ιό. Μη φοβάστε το εμβόλιο πιο πολύ από μια νόσο που έχει σκοτώσει 11000 ανθρώπους σε 1 χρόνο.
 9. Μια θετική τιμή από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα. Χρειάζεται να έχετε σχετικό ιστορικό (3 αποβολές 1ου τριμήνου ή 1 αποβολή μετά τη 10η εβδομάδα ή άλλες επιπλοκές κύησης) και να κάνετε επανάληψη στην εξέταση σε 3 μήνες για να δείτε αν παραμένει θετική. Επειδή αυτές οι εξετάσεις είναι θετικές σε 1 στους 25 υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους, στις ασθενείς μου που έχουν μετρήσει κατά λάθος και χωρίς σχετικό ιστορικό αυτά τα αντισώματα, συνιστώ να μην ασχοληθούν περισσότερο και να αγνοήσουν το παθολογικό αποτέλεσμα, αφού η πιθανότητα αυτό να έχει κλινική σημασία είναι ελάχιστη. Με την ευκαιρία, να τονίσω και πάλι ότι η διενέργεια εξετάσεων "προληπτικά" και χωρίς να υπάρχει σαφής ένδειξη, οδηγεί κατά κανόνα σε αχρείαστα έξοδα, ταλαιπωρία και άγχος. Φυσικά, αν εσείς έχετε σχετικό ιστορικό που να δικαιολογεί τον έλεγχο των αντιφωσφολιπιδικών αντισωμάτων, τότε καλύτερα είναι να δείτε έναν αιματολόγο κύησης, παρά έναν ρευματολόγο.
 10. Δεν είναι εύκολο να απαντήσω αυτήν την ερώτηση, γιατί μιλάμε για μικρά παιδιά, για τα οποία δεν έχω εμπειρία. Αν σκεφτόμουν ενήλικες θα σας έλεγα ότι πρώτον απαιτείται επανάληψη της εξέτασης για επιβεβαίωση της παθολογικής τιμής. Αν επιβεβαιωθεί, απαιτείται εκτενής έλεγχος προς αποκλεισμό διαφόρων νοσημάτων, αλλά σε ασθενείς με φυσιολογικές όλες τις άλλες εξετάσεις κατά κανόνα η αύξηση της Β12 παραμένει ανεξήγητη (αλλά δεν μας απασχολεί κιόλας, αφού στο μεταξύ έχουμε αποκλείσει όλα τα δυνητικά σημαντικά αίτια).
 11. Θα έχετε δει και από άλλες αναρτήσεις μου ότι ο έλεγχος από μόνος του δεν λέει κάτι, χωρίς το πλήρες ιστορικό. Ιατρική μέσα από μια οθόνη δεν γίνεται και θα πρέπει να δείτε από κοντά κάποιον αιματολόγο για να εξηγήσει τα αποτελέσματα με βάση το ιστορικό σας.
 12. Το ιστορικό ενδομήτριου θανάτου είναι πολύ σημαντικό και είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν οφείλεται στη μετάλλαξη που γράφετε. Το αν χρειάζεστε τις ενέσεις ή/και την Ασπιρίνη είναι κάτι που δεν μπορώ να το πω με αυτά τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, στον 6ο μήνα κύησης είναι αργά για δεύτερες σκέψεις. Προχωρήστε με θετική σκέψη και ελπίζω όλα να πάνε καλά και να μη χρειαστεί να συζητήσουμε ξανά τι έφταιξε την προηγούμενη φορά.
 13. Η πρωτεΐνη S μειώνεται μειώνεται φυσιολογικά στην κύηση και το αποτέλεσμα δεν αξιολογείται. Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να πω αν χρειάζεστε ή όχι ενέσεις ηπαρίνης αν δεν έχω το πλήρες ιστορικό και την πλήρη εικόνα των εξετάσεων που έγιναν και δεν μπορώ να κάνω τον διαιτητή ανάμεσα σε 2 γιατρούς, μέσα από μια οθόνη.
 14. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  Αντιπηκτική αγωγή

  Συνήθως οι γυναίκες αγχώνονται για το αντίθετο, δηλαδή επειδή βλέπουν μελανιές και αίμα και νομίζουν ότι κάνουν κάτι λάθος. Η παρουσία ή απουσία αυτών των εκδηλώσεων δεν δείχνει αν οι ενέσεις γίνονται σωστά ή όχι, αφού κατά κανόνα η ένεση δεν προκαλεί προβλήματα, αν και δεν είναι σπάνια η εμφάνιση μικρών μελανιών και άλλων τοπικών εκδηλώσεων. Αν έχετε αμφιβολίες για τον τρόπο που κάνετε τις ενέσεις, καλό είναι να πάτε στον φαρμακοποιό σας και να του ζητήσετε να σας το ξαναδείξει ή να του δείξετε πώς τις κάνετε για να σας πει αν κάνετε κάτι λάθος.
 15. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ SOS!!

  Διαβάστε κι εσείς όσα έγραψα παραπάνω για το Ρέζους. Κάποιος με ομάδα Α, μπορεί να έχει δύο Α γονίδια ή ένα Α και ένα Ο, όπως και κάποιος με ομάδα Β, δύο Β ή ένα Β και ένα Ο. Κάποιος με ομάδα ΑΒ έχει υποχρεωτικά ένα Α και ένα Β και κάποιος με ομάδα Ο υποχρεωτικά δύο Ο. Οι πιθανοί συνδυασμοί προκύπτουν σύμφωνα με τη Μεντελιανή γενετική (τα κόκκινα και άσπρα λουλουδάκια, που φτιάχνουν ροζ λουλουδάκια). Άρα αν δεν έχει γίνει λάθος, εσείς κι ο σύζυγός σας έχετε γονίδια ΑΟ και οι δύο. Ανησυχώ πάντως σοβαρά για την παιδίατρο που είπε ότι ομάδα Α και ομάδα Ο είναι το ίδιο πράγμα....
 16. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ SOS!!

  Όλοι μας έχουμε 2 γονίδια για κάθε πρωτεΐνη, ένα από τον πατέρα και ένα από τη μητέρα, αφού παίρνουμε 23 χρωμοσώματα από τον καθένα, για να φτιάξουμε τα 46 χρωμοσώματά μας. Αυτά τα γονίδια δεν είναι πάντα ίδια, αλλά μπορεί να βγάζουν τον ίδιο "φαινότυπο" (δηλαδή το πώς "φαίνεται" ένα άτομο). Έτσι, κάποιος που έχει Ρέζους θετικό, μπορεί να έχει 2 θετικά γονίδια ή ένα θετικό και ένα αρνητικό (ενώ δύο αρνητικά γονίδια αναγκαστικά δίνουν ρέζους αρνητικό άτομο). Αν δεν έχει γίνει και πάλι κάποιο λάθος στις ομάδες σας, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι τόσο εσείς, όσο και ο σύζυγός σας έχετε ένα θετικό και ένα αρνητικό γονίδιο στα Ρέζους σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε παιδί σας έχει 75% πιθανότητα να είναι Ρέζους θετικό και 25% Ρέζους αρνητικό. Είναι η ίδια γενετική (του Κυρίου Μέντελ με τα κόκκινα και άσπρα λουλουδάκια, αν θυμάστε από το σχολείο) που καθορίζει τις πιθανότητες και σε ζευγάρια που έχουν στίγμα μεσογειακής αναιμίας, δηλαδή έχουν και οι δύο ένα καλό και ένα χαλασμένο γονίδιο αιμοσφαιρίνης.