Βασίλειος Χατζηαντωνίου

Επιστημονικός συνεργάτης
  • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

    242
  • Μελος απο

  • Τελευταια επισκεψη

  • Days Won

    1

Βασίλειος Χατζηαντωνίου last won the day on Σεπτέμβριος 10 2018

Βασίλειος Χατζηαντωνίου had the most liked content!

Συνεισφορα στο φορουμ

59 Neutral

Περισσότερα για την/τον Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  • Rank
    Νέος Χρήστης

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

Το πεδίο των 'πρόσφατων επισκεπτών' είναι απενεργοποιημένο και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες ή επισκέπτες.

  1. Δεν ήθελα να παρέμβω στη συζήτηση γιατί η ενδιαφερόμενη είχε 2 αντικρουόμενες απόψεις ιατρών και προτιμούσα να μην πάρω θέση μέσα από μια οθόνη, χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες. Επειδή, όμως, ακούγονται πολλές απόψεις και η κατάσταση αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη θα τονίσω το εξής: Η αύξηση των ηπατικών ενζύμων δεν είναι ποτέ μια φυσιολογική διαδικασία στην εγκυμοσύνη και οι τριψήφιες τρανσαμινάσες (SGOT/SGPT) είναι πάντα λόγος ανησυχίας για όλους τους γιατρούς. Δεν ξέρω αν η σωστή αντιμετώπιση είναι η εισαγωγή σε νοσοκομείο ή η παρακολούθηση από το σπίτι (δεν είμαι γυναικολόγος), αλλά σίγουρα η αύξηση των ηπατικών ενζύμων δεν πρέπει να θεωρηθεί ως κάτι φυσιολογικό και να παραμεληθεί.
  2. Το ιστορικό σας είναι οριακό (ως 2 αποβολές 1ου τριμήνου μπορούν να θεωρηθούν τυχαία περιστατικά) και βάσει διεθνών οδηγιών δε χρειάζεται έλεγχος θρομβοφιλίας (ειδικά η βιοχημική κύηση σίγουρα δε σχετίζεται με θρομβοφιλία). Από εκεί και πέρα, αν θέλετε να κάνετε τον έλεγχο δεν υπάρχει χρονικό πρόβλημα. Για να περιορίσετε το κόστος των εξετάσεων ελέγξτε μόνο τα: FV-Leiden, Μετάλλαξη Προθρομβίνης, Πρωτεΐνες C & S, Αντιθρομβίνη και Αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα (Αντιπηκτικό Λύκου, Αντισώματα έναντι Καρδιολιπίνης & β2-GP-I IgG & IgM) και αποφύγετε τον "έλεγχο 13 μεταλλάξεων" και τα άλλα πακέτα των εργαστηρίων.

  3. Διαφημίσεις


  4. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Ετεροζυγώτης στη μετάλλαξη C677T

    Δεν νομίζω ότι χρειάζεται έλεγχος σε αυτήν την περίπτωση.
  5. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Ετεροζυγώτης στη μετάλλαξη C677T

    Η πρόωρη γέννα εξαιτίας αποκόλλησης πλακούντα χρειάζεται έλεγχο κυρίως για το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Η κληρονομική θρομβοφιλία είναι πιο σπάνιο να κάνει τέτοια προβλήματα, αλλά δεν θα ήταν κακό να ελεγχθεί. Σίγουρα, πάντως, δε φταίει το MTHFR. Το φυλλικό οξύ το δίνουν στις εγκύους για την αποφυγή νευρολογικών ανωμαλιών στο έμβρυο και όχι για τη θρομβοφιλία.
  6. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Ετεροζυγώτης στη μετάλλαξη C677T

    Οι μεταλλάξεις του MTHFR είναι εξαιρετικά συχνές στους Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς και κατ' επέκτασιν και στους Έλληνες. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 7 είναι ετεροζυγώτης και περίπου ένας στου 12-15 ομοζυγώτης σε κάποια από αυτές τις μεταλλάξεις. Ευτυχώς οι έρευνες της τελευταίας δεκαετίας έχουν αποδείξει ότι ο συσχετισμός αυτών των μεταλλάξεων με την πρόκληση κλινικών προβλημάτων είναι εξαιρετικά ασθενής. Πιο συγκεκριμένα, δεν θεωρούνται πλέον ότι σχετίζονται με επιπλοκές κύησης ή φλεβικές θρομβώσεις. Έχει παραμείνει ένας ασθενής συσχετισμός της υπερομοκυστεϊναιμίας (δηλαδή της υψηλής τιμής Ομοκυστεΐνης και όχι της μετάλλαξης καθαυτής) με καρδιαγγειακά προβλήματα (αρτηριακές θρομβώσεις). Ο συσχετισμός είναι τόσο ασθενής (10% παραπάνω κίνδυνος, δηλαδή αν ο γενικός πληθυσμός έχει κίνδυνο 1 να πάθει έμφραγμα, αυτός με υψηλή Ομοκυστεΐνη έχει κίνδυνο 1,1) ώστε οι μεταλλάξεις του MTHFR να θεωρούνται πλέον κλινικά ασήμαντες. Η λήψη Φυλλικού οξέως πράγματι ελαττώνει την Ομοκυστεΐνη, αλλά είναι και ρουτίνα στην κύηση για άλλους, σημαντικότερους, λόγους. Η απλή δόση αρκεί, δεν είναι απαραίτητη η διπλή δόση, ειδικά αν κανείς λαμβάνει Filicine που περιέχει δεκαπλάσια δόση Φυλλικού από τα άλλα σκευάσματα.
  7. Τα οριακά αρνητικά είναι και αυτά αρνητικά. Ειδικά δε στη δική σας περίπτωση, είστε αρνητική και το 2013 και τώρα. Και από όσα γράφετε, δε βλέπω κάτι παθολογικό και δεν έχω καμία ένδειξη ότι κάποιος από τους 2 έχει στίγμα. Ο μοριακός έλεγχος, άλλωστε, γίνεται σε ειδικά κέντρα (κέντρο θαλασσαιμίας του Λαϊκού νοσοκομείου στην Αθήνα και το αντίστοιχο στη Θεσσαλονίκη) που δεν κάνουν τον έλεγχο πριν επαναλάβουν την απλή ηλεκτροφόρηση. Αν θέλετε μπορείτε να πάτε κι εκεί για 1500% αξιόπιστα αποτελέσματα στην ηλεκτροφόρηση, αλλά δεν ξέρω πόσο απαραίτητο είναι αυτό στην περίπτωσή σας με τα αποτελέσματα που γράφετε.
  8. Παρακολουθώ εδώ και μέρες τη συζήτηση αλλά αποφεύγω να συμμετάσχω γιατί η κοπέλα έχει αιματολόγο που έχει δώσει συστάσεις. Άρα είναι αντιδεοντολογικό να πάρω θέση εγώ μέσα από μια οθόνη και να μπερδέψω την κατάσταση. Όσον αφορά στην Προταμίνη, είναι γνωστό αντίδοτο και θεωρώ ότι όλοι οι συνάδελφοι την έχουν υπόψη. Είναι, όμως, κάτι που σπάνια χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε. Ειδικότερα στις δόσεις ηπαρινών που λαμβάνουν οι έγκυες (χαμηλη, προφυλακτική δόση) η πιθανότητα μεγάλης αιμορραγίας είναι πρακτικά μηδενική και άρα η Προταμίνη δεν έχει θέση.
  9. Αν έχετε διαβάσει και άλλες δημοσιεύσεις μου σχετικά με τα ΝΚ, κανείς δεν έχει αποδείξει ότι σχετίζονται με την υπογονιμότητα και όλα τα σχετικά (εξετάσεις, θεραπείες) είναι εντελώς πειραματικά, χωρίς να υποστηρίζονται από τις διεθνείς οδηγίες για τη διερεύνηση και αντιμετώπιση της ανεξήγητης υπογονιμότητας. Για το λόγο αυτό συνειδητά δεν ασχολούμαι με τα ΝΚ. Για το αν σχετίζεται ο HPV για το ιστορικό σας, καταλληλότερος για να σας απαντήσει είναι ο γυναικολόγος σας. Εκείνος ξέρει πολύ καλύτερα από εμένα αν οι γυναίκες με ανάλογη κλινική εικόνα με εσάς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αποβάλλουν.
  10. Σας απάντησα ήδη ότι τιμές αναφοράς δεν υπάρχουν στην κύηση για τα D-dimers και η μέτρησή τους στην κύηση δεν πρέπει να γίνεται, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (υποψία πνευμονικής εμβολής). Αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν όλοι όσοι ζητάνε εξετάσεις σε εγκύους, αλλά δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει. Το τι θα κάνετε με αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να το αποφασίσετε, αλλά μάλλον θα πρέπει να ακούσετε το γιατρό σας, γιατί εγώ διατυπώνω μια άποψη μέσα από μια οθόνη και δεν είναι σωστό να υποκαθιστώ το θεράποντα ιατρό που έχει, άλλωστε, και την ευθύνη για ό,τι σας συμβεί.
  11. Τα d-dimers φυσιολογικά αυξάνουν και η Πρωτεΐνη S φυσιολογικά μειώνεται στην κύηση. Τιμές αναφοράς στην κύηση δεν υπάρχουν για αυτές τις παραμέτρους και για αυτό το λόγο καλό είναι να μην μετριούνται (εκτός από ορισμένες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις) γιατί μόνο άγχος προκαλούν. Αγνοήστε τα αποτελέσματα και συνεχίστε την κύησή σας με αισιοδοξία και ψυχραιμία (εκτός αν υπάρχουν άλλα προβλήματα τα οποία θα πρέπει να ρυθμίσετε, ανεξάρτητα από τις 2 τιμές που αναφέρετε).
  12. Όπως είπατε κι εσείς, δεν είναι εύκολο να πω κάτι συγκεκριμένο χωρίς να μπορώ να δω την πλήρη έκθεση της νεκροψίας, του πλακούντα, του ελέγχου θρομβοφιλίας και των άλλων εξετάσεων που έχετε κάνει. Γενικά μιλώντας, αν οι εξετάσεις θρομβοφιλίας ήταν αρνητικές και η νεκροψία αποδίδει το ατυχές συμβάν σε λοίμωξη, δεν φαίνεται να ευθύνεται κάποιο αιματολογικό αίτιο. Ο έλεγχος θρομβοφιλίας που κάνατε είναι επαρκής, δεν χρειάζεται να ελέγξετε άλλους παράγοντες. Ο σύζυγός σας, τέλος, δεν υπάρχει κανένας λόγος να ελεγχθεί: κανείς δεν έχει αποδείξει ότι η θρομβοφιλία του πατέρα επηρεάζει την έκβαση της κύησης. Ακόμα κι αν αυτό συνέβαινε, όμως, θα ήμασταν εντελώς ανίσχυροι να το αντιμετωπίσουμε, αφού τα αντιπηκτικά που δίνουμε στην κύηση δεν περνάνε τον πλακούντα (και καλά κάνουν, γιατί αλλιώς το έμβρυο θα κινδύνευε από αιμορραγίες). Άρα όσο μπορώ να εκτιμήσω όσα μου γράφετε δεν φαίνεται να υπάρχει αιματολογικό αίτιο πίσω από το πρόβλημά σας. Καταλαβαίνετε ότι για αυτό κρατάω κάθε επιφύλαξη, αλλά ελπίζω να σας βοηθάω ως ένα βαθμό.
  13. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ-ΕΚΛΑΜΨΙΑ

    Έλεγχο για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο κάνατε? Στη δεύτερη κύηση πάθατε και πάλι προεκλαμψία υπό αντιπηκτική αγωγή?
  14. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Sos Στίγμα μεσογειακής αναιμίας

    Το φυλλικό οξύ (Filicine και πολλά άλλα σκευάσματα) συνιστάται σε γυναίκες κατά την κύηση για την αποφυγή ανωμαλιών στο έμβρυο. Πριν την εγκυμοσύνη δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος να το παίρνει κανείς. Το φυλλικό οξύ, επίσης, έχει ένδειξη σε περιπτώσεις σοβαρής αιμόλυσης (δηλαδή καταστροφής του αίματος για διάφορους λόγους). Αν κανείς δει τη θαλασσαιμία σαν μια αιμολυτική κατάσταση, το φυλλικό οξύ μπορεί να έχει ένδειξη. Κατά κανόνα, όμως, συνιστάται σε ασθενείς με ομόζυγη θαλασσαιμία ή με βαριά αναιμία που χρειάζονται περιστασιακά μεταγγίσεις. Ο μέσος ασθενής με στίγμα, δηλαδή αυτός που έχει έναν αιματοκρίτη 30-35% και δεν έχει χρειαστεί ποτέ μετάγγιση είναι μάλλον υπερβολικό να λαμβάνει εφ' όρου ζωής Φυλλικό οξύ. Παρ' όλ' αυτά άλλοι αιματολόγοι το συνιστούν και άλλοι όχι. Εγώ προσωπικά δεν το συνιστώ, αλλά καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε από κοντά κάποιον αιματολόγο που θα δει τις εξετάσεις σας και θα κρίνει αν το χρειάζεστε.
  15. Οι γ-σφαιρίνες είναι γενικά δυσεύρετο φάρμακο, ακόμα και για αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Για εσάς δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι το χρειάζεστε: δεν υπάρχει καμία έγκριση του φαρμάκου για το πρόβλημά σας και δεν είναι γενικά αποδεκτή (από διεθνείς ενώσεις γυναικολόγων και αιματολόγων, αλλά και σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες) η χρήση των γ-σφαιρινών για ανάλογα περιστατικά. Υπό αυτήν την οπτική θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προμηθευτείτε τις γ-σφαιρίνες, ενώ είναι και περίεργο πώς ο ανοσολόγος που τις συστήνει (προφανώς βασιζόμενος σε δικά του δεδομένα που δεν συμφωνούν με τις διεθνείς οδηγίες) δεν αναλαμβάνει και την ευθύνη να σας τις βρει, αλλά σας αφήνει να ψάξετε εσείς τον τρόπο να τις προμηθευτείτε. Δυστυχώς δεν μπορώ να σας βοηθήσω περισσότερο σε αυτό.
  16. Σας απάντησα και στην άλλη συζήτηση. Λογικά με την αντιπηκτική αγωγή δεν θα έχετε πρόβλημα. Από την άλλη, μου κάνει εντύπωση η κληρονομική θρομβοφιλία που αναφέρετε. Αν ήταν έτσι τα πράγματα, θα είχατε προβλήματα και στην πρώτη κύηση. Βεβαιωθείτε για την ορθότητα της διάγνωσης και αποκλείστε το ΕΠΙΚΤΗΤΟ Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.