Βασίλειος Χατζηαντωνίου

Επιστημονικός συνεργάτης
  • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

    271
  • Μελος απο

  • Τελευταια επισκεψη

  • Days Won

    1

Βασίλειος Χατζηαντωνίου last won the day on Σεπτέμβριος 10 2018

Βασίλειος Χατζηαντωνίου had the most liked content!

Συνεισφορα στο φορουμ

64 Neutral

1 ακόλουθος

Περισσότερα για την/τον Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  • Rank
    Νέος Χρήστης

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

Το πεδίο των 'πρόσφατων επισκεπτών' είναι απενεργοποιημένο και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες ή επισκέπτες.

  1. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ-ΕΚΛΑΜΨΙΑ

    Η προεκλαμψία είναι μια κατ' εξοχήν μαιευτική, και όχι αιματολογική, επιπλοκή και για το λόγο αυτό δε θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό πάνω στο αντικείμενο. Η θρομβοφιλία είναι όμως το κομμάτι που η αιματολογία συναντά τη γυναικολογία και έτσι επιμένω σε αυτήν, αφού κυρίως το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο -αλλά και οι κληρονομικές θρομβοφιλίες ορισμένες φορές- σχετίζονται με την Προεκλαμψία. Αν βρεθεί κάποια θρομβοφιλία τότε η Προεκλαμψία έχει σημαντικές πιθανότητες να προληφθεί. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η προεκλαμψία σε προηγούμενη κύηση, το ιστορικό προεκλαμψίας στη μητέρα, το αυξημένο σωματικό βάρος, η ηλικία, το κάπνισμα, ορισμένα νοσήματα (όπως π.χ. ο Λύκος), η μαύρη φυλή. Καταλαβαίνετε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες δε μπορούν να ανατραπούν, οπότε είναι σημαντικό να γίνει ένας καλός έλεγχος ώστε αν εντοπιστεί ένα αντιμετωπίσιμο αίτιο να ελαττωθεί ο κίνδυνος υποτροπής. Επιμένοντας για το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, θα πω ότι ο "προληπτικός έλεγχος" για τα σχετιζόμενα αντισώματα είναι άσκοπος. 1 στους 25 υγιείς ανθρώπους έχει θετικά αυτά τα αντισώματα και για το λόγο αυτό ο έλεγχος πρέπει να περιορίζεται μόνο σε όσους έχουν σχετικό ιστορικό για να τεθεί διάγνωση. Η εμφάνιση Προεκλαμψίας, όμως, αποτελεί ένα από τα κλινικά διαγνωστικά κριτήρια της νόσου και άρα ο έλεγχος των αντισωμάτων έχει απόλυτη ένδειξη. Οι υπόλοιπες θρομβοφιλίες ενέχονται επίσης, αλλά ο συσχετισμός είναι πολύ ασθενέστερος. Και για αυτές, όμως, υπάρχει σαφώς ένδειξη ελέγχου.
  2. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ-ΕΚΛΑΜΨΙΑ

    Να συμπληρώσω κι εγώ ότι η Προεκλαμψία χρειάζεται διερεύνηση για τα αίτιά της, γιατί έχει υψηλό κίνδυνο υποτροπής που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προληφθεί. Είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις που χρειάζεται έλεγχος θρομβοφιλίας και κυρίως έλεγχος για το Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο. Άρα όταν όλα τελειώσουν καλά με την τρέχουσα κύηση και αν στα πλάνα είναι και επόμενη κύηση, τότε δε θα πρέπει να παραμεληθεί ο έλεγχος για τα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα.
  3. Οι μητριαίες αντιστάσεις ξεκινάνε φυσιολογικά υψηλές και μειώνονται σταδιακά όσο προχωράει η κύηση και αναπτύσσεται ο πλακούντας, ώστε μέχρι τις 20 εβδομάδες να βρίσκονται πλέον στα όρια που έχουμε θέσει ως "φυσιολογικά". Αν κανείς μετρήσει τις αντιστάσεις στον υπέρηχο Α τριμήνου ("αυχενική") είναι συνεπώς πολύ πιθανό ότι θα τις βρει πολύ αυξημένες, ενώ αν τις ξαναμετρήσει στον υπέρηχο Β τριμήνου ("Β επιπέδου") είναι κατά κανόνα φυσιολογικές. Άρα αυτά που μου γράφετε φαίνονται φυσιολογικά και δε με ανησυχούν εκ πρώτης όψεως. Από εκεί και πέρα το αν θα συνεχίσετε το Salospir ή αν θα χρειαστείτε ενέσεις είναι κάτι που δε μπορώ να το πω μέσα από μια οθόνη και θα πρέπει να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας. Αν εκείνος δε μπορεί να αποφασίσει, ίσως χρειαστεί να σας δει και ένας αιματολόγος από κοντά. Μικρές μελανιές, μικρής έκτασης "αιμορραγίες" (ποσότητα λίγων σταγόνων), τοπικοί ερεθισμοί και οζίδια ("γρομπαλάκια") κάτω το δέρμα είναι συχνά με τις ενέσεις και δε σημαίνουν απαραίτητα ότι δεν έγινε σωστά η ένεση. Αν όμως έχετε αμφιβολίες για την τεχνική σας ή τα προβλήματα είναι καθημερινά, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για να σας δείξουν το σωστό τρόπο ένεσης και να βεβαιωθείτε ότι όλα γίνονται σωστά.

  4. Διαφημίσεις


  5. Συγγνώμη, αλλά δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Δε διαβάζετε τι σας γράφω και συνεχίζετε να με ρωτάτε πράγματα για προληπτικούς ελέγχους. Συνεχίστε την εγκυμοσύνη σας με λιγότερο άγχος και χωρίς να ακούτε τους κινδυνολόγους γύρω σας.
  6. Όχι. Παρ' όλ' αυτά, υπάρχει και η επίκτητη θρομβοφιλία (Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο) το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχετε τα αντισώματα του συνδρόμου πριν από κάθε κύηση ή και κατά περιόδους στο υπόλοιπο της ζωής σας. Το σύνδρομο έχει σαφή κλινικά κριτήρια διάγνωσης και αν οι εγκυμοσύνες σας πάνε καλά δεν έχετε λόγο να κάνετε τις σχετικές εξετάσεις.
  7. Τώρα τι να απαντήσω σε αυτό? Δεν ξέρω καν αν χρειαζόταν να τον κάνετε. Το σίγουρο είναι ότι εντός κύησης η Πρωτεΐνη S βγαίνει (σχεδόν) πάντα χαμηλή. Το αν πρέπει να την επαναλάβετε μετά την κύηση εξαρτάται από το τι ψάχνει κανείς.
  8. Δεν είμαι καθόλου ειδικός στην παιδιατρική αιματολογία. Παρ' όλ' αυτά, νομίζω ότι η παιδίατρός σας έχει μάλλον δίκιο, αφού σίγουρα λείπει σίδηρος. Ακολουθείστε τις οδηγίες της παιδιάτρου σας και βλέπουμε.
  9. Γιατί ο έλεγχος θρομβοφιλίας είναι θετικός σε 1 στους 20 Ευρωπαίους και γιατί από αυτούς που έχουν θετικό έλεγχο μόνο 1 στις 250 περίπου αποβάλλει εξαιτίας της θρομβοφιλίας. Σκεφτείτε δηλαδή ότι για τη 1 έγκυο που μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα, θα έπρεπε να πληρώσουν τον έλεγχο 5000 υγιείς γυναίκες και από αυτές να πάρουν άσκοπα ενέσεις οι 249. Και σκεφτείτε ότι οι 249 θα έχουν μόνιμα το άγχος και το φόβο για το τι σημαίνουν τα παθολογικά αποτελέσματά τους, όχι μόνο μέσα στην κύηση αλλά και στο υπόλοιπο της ζωής τους. Για το λόγο αυτό οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν την αποφυγή του ελέγχου σε προληπτική βάση.
  10. Σχετικά με την Πρωτεΐνη S, αυτή πάντα (ή σχεδόν πάντα) είναι χαμηλή στην κύηση, γιατί είναι μια φυσιολογική αλλαγή που συμβαίνει σε όλες τις εγκύους. Κακώς μετριέται στην κύηση, γιατί μόνο άγχος προκαλεί (και έξοδα, φυσικά). Δε νομίζω ότι έχετε θρομβοφιλία με βάση τα όσα γράφετε και δε νομίζω ότι θα έχετε πρόβλημα αν διακόψετε τώρα τις ενέσεις. Αλλά και πάλι θα πω ότι έχετε συναδέλφους που εμπιστευθήκατε σε όλην την κύηση, δε μπορώ εγώ μέσα από μια οθόνη να πω κάτι περισσότερο χωρίς να έχω την πλήρη εικόνα που έχουν εκείνοι.
  11. Δυστυχώς αυτό δε μπορώ να το απαντήσω με βάση τα όσα γράφετε, χρειάζομαι πολλά περισσότερα στοιχεία από το ιστορικό που δε γίνεται να γραφτούν μέσα από μια οθόνη. Μπορώ, όμως, να πω με πλήρη βεβαιότητα είναι ότι η έναρξη ενέσεων μετά τη 16η εβδομάδα ΤΟ ΑΡΓΟΤΕΡΟ δεν προλαβαίνει να κάνει τίποτα, αν η κύηση πρόκειται να αποτύχει ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΘΡΟΜΒΟΦΙΛΙΑΣ. Κάλλιο αργά παρά ποτέ θα πουν μερικοί, αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι η ζημιά που γίνεται στο 1ο τρίμηνο μετά δε μπορεί να αντιστραφεί. Άρα νομίζω ότι η εγκυμοσύνη σας θα πήγαινε καλά και χωρίς ενέσεις και μάλλον δε θα χαλάσει επειδή θα τη διακόψετε για μερικές μέρες παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, έχετε γιατρούς τους οποίους έχετε ακολουθήσει μέχρι τώρα και θα τους ακολουθήσετε και την τελευταία εβδομάδα. Προχωρήστε χωρίς άγχος!
  12. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Αποβολή στη 16η εβδομάδα

    Εφόσον έχετε επισκεφθεί συνάδελφο αιματολόγο προφανώς θα ακούσετε τις συμβουλές του.Όπως είπα εγώ δεν έχω το πλήρες ιστορικό σας, οπότε παρά τις επιφυλάξεις μου, πρέπει να δεχτώ τη διάγνωση που σας έδωσαν.
  13. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Αποβολή στη 16η εβδομάδα

    Σας εξήγησα ότι η διάγνωση Αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου έχει πολύ αυστηρά κλινικά κριτήρια που εσείς δε φαίνεται να πληρείτε. Επίσης είναι σπάνιο στον ίδιο άνθρωπο να συμβαίνουν ταυτόχρονα 2 παθήσεις που να οδηγούν στο ίδιο κλινικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα αναγνωρίζω ότι εγώ πράγματι δεν έχω το πλήρες ιστορικό σας και άρα πρέπει να δεχθώ την άποψη του συναδέλφου, αν και διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.
  14. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Αποβολή στη 16η εβδομάδα

    Αν αποβάλλατε εξαιτίας ανεπάρκειας τραχήλου και χοριοαμνιονίτιδας δε μπορεί να έχετε Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο. Η διάγνωση αυτού του συνδρόμου προϋποθέτει την ΑΝΕΞΗΓΗΤΗ αποβολή μετά τις 10 εβδομάδες. Τα θετικά αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα δεν ισοδυναμούν με διάγνωση αν δεν πληρείτε το κλινικό κριτήριο.
  15. Δύσκολο να το απαντήσω και αυτό. Θα έλεγα ότι αν δεν έχετε άλλες αιμορραγικές εκδηλώσεις (π.χ. μεγάλη περίοδο, ρινορραγία, αιμορραγίες σε άλλα χειρουργεία κλπ) μάλλον δεν έχετε πρόβλημα και δεν αξίζει να ασχοληθείτε περισσότερο. Αν όμως έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν κάποιο από τα παραπάνω ή αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει ανάλογο ιστορικό, τότε καλό θα ήταν να δείτε κάποιον αιματολόγο.
  16. Τα d-dimers είναι πάντα ανεβασμένα στην κύηση και είναι ένας δείκτης που δεν αξιολογείται στην κύηση. Άρα είναι ανόητο να σας λένε για θρομβοφιλία με βάση αυτό το δείκτη. Από εκεί και πέρα, κανείς δε μπορεί να ξέρει τι είναι αυτό που φταίει στην περίπτωσή σας, δυστυχώς. Θα μπορούσε να πρόκειται για κάποια θρομβοφιλία, αλλά και για πολλά άλλα πράγματα. Κατά την άποψή μου η Ασπιρίνη και οι ενέσεις δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν, ακόμα κι αν πρόκειται για θρομβοφιλία, διότι το όποιο πρόβλημα υπάρχει δεν προλαβαίνει να αντιστραφεί στις 33 εβδομάδες. Άρα ελπίζετε στο καλύτερο και παρακολουθείτε στενά την ανάπτυξη του εμβρύου. Αν κριθεί σκόπιμο, μπορεί και να χρειαστεί να γεννήσετε πρόωρα, αν ανησυχήσει ο μαιευτήρας σας. Μετά έχετε όλο το χρόνο να βρείτε τι φταίει.