Βασίλειος Χατζηαντωνίου

Επιστημονικός συνεργάτης
  • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

    166
  • Μελος απο

  • Τελευταια επισκεψη

Συνεισφορα στο φορουμ

24 Neutral

Περισσότερα για την/τον Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  • Rank
    Νέος Χρήστης
  1. Δεν ακούσαμε καρδια στις 6 εβδομάδες και 6 μερες

    Κατά την άποψή μου - που βασίζεται σε όλες τις διεθνείς οδηγίες- μία παλίνδρομη κύηση δεν αποτελεί ένδειξη για να κάνετε όλες αυτές τις εξετάσεις. Αν αποφασίσετε να τις κάνετε να ξέρετε ότι αφενός μπαίνετε σε αχρείαστα έξοδα και αφετέρου σε μια περιπέτεια όπου παθολογικά αποτελέσματα σε οποιαδήποτε εξέταση θα σας οδηγήσουν σε μεγάλο άγχος και σε θεραπείες που κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι απαραίτητες. Να θυμάστε ότι παθολογικά αποτελέσματα στον έλεγχο θρομβοφιλίας έχει 1 στους 20 Ευρωπαίους, αλλά μόνο μία στις 250 γυναίκες αποβάλει εξαιτίας της θρομβοφιλίας- δηλαδή λιγότερες από 1 στις 10 γυναίκες με παθολογικό έλεγχο! Για τις άλλες εξετάσεις (ΝΚ, αντιπατρικά κλπ) δεν υπάρχουν καν ισχυρά επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα έχουν οποιοδήποτε συσχετισμό με τις αποβολές. Αντίθετα, 9 στις 10 παλίνδρομες κυήσεις οφείλονται σε τυχαία αίτια (κυρίως ανωμαλίες του εμβρύου που το καθιστούν μη βιώσιμο) και όχι σε κάποια παθολογία της μητέρας. Προχωρήστε με θετική σκέψη!
  2. ΠΟΣΕΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΩΣΕΙ ΜΙΑ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗ ΚΥΗΣΗ;

    Χωρίς να μπορώ να μπω στην ουσία - τι προκαλεί τον πονοκέφαλο- θέλω να τονίσω ότι η σχέση του ασθενούς με το γιατρό του δεν πρέπει να είναι μια σχέση φόβου ή ντροπής. Όταν έχετε ένα αντικειμενικό πρόβλημα (στην προκειμένη περίπτωση ο επίμονος πονοκέφαλος που ξεκίνησε τη μέρα της απόξεσης) πρέπει να ζητάτε τη συμβουλή του γιατρού σας και όχι την άποψη άλλων ανθρώπων που, όσο καλή διάθεση και να έχουν να βοηθήσουν, δεν είναι γιατροί και άρα δε θα σας δώσουν ουσιαστική λύση. Πάρτε τηλέφωνο το γυναικολόγο σας (ή έστω τον παθολόγο σας) και ακολουθήστε τις οδηγίες του. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας αποπάρει!
  3. Ενέσεις inohep και αιμορραγία

    Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ λεπτή η ισορροπία και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Από τη μία η αιμορραγία που προφανώς επιδεινώνεται πάντα από ένα φάρμακο που η δουλειά του είναι ακριβώς να μην αφήνει το αίμα να πήξει. Από την άλλη η προστατευτική δράση που θεωρείται ότι έχει η ηπαρίνη σε ορισμένες περιπτώσεις επαπειλούμενων κυήσεων. Έτσι, για να μην υπάρχουν παρανοήσεις και για να μη βρεθεί η έγκυος ανάμεσα σε αντικρουόμενες συστάσεις γυναικολόγου και αιματολόγου, το καλύτερο είναι να επιδιώκεται η άμεση επικοινωνία ανάμεσα στους γιατρούς, ώστε να συναποφασίζεται ένα πλάνο δράσης: αν πρέπει να σταματήσουν οι ενέσεις και για πόσες μέρες. Πρέπει, πάντως, να τονίσω ότι τα παραπάνω ισχύουν σε γυναίκες που έχουν σοβαρό λόγο για να λαμβάνουν ενέσεις. Αν οι ενέσεις δεν έχουν ισχυρή ένδειξη (δηλαδή δίνονται προληπτικά, χωρίς ιστορικό αποβολών ή άλλων προβλημάτων κύησης) προφανώς μπορούν και πρέπει να σταματήσουν εφόσον υπάρχει αιμορραγία. Επιπλέον, να αναφέρω ότι το θρομβοελαστόγραμμα είναι μια εξέταση που δεν έχει διεθνώς αποδεκτό ρόλο στην κύηση και δεν υπάρχουν πουθενά αναγνωρισμένες (evidence-based) οδηγίες για τη ρύθμιση της αντιπηκτικής αγωγής με βάση αυτήν την εξέταση.
  4. Υπάρχει περίπτωση να έχετε κάποια αιμορραγική διάθεση? Υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αιμορροφιλίας ή αιμορραγιών? Αν όχι, ζητήστε επανάληψη στο εργαστήριο που τις κάνατε - μπορεί το αποτέλεσμα να είναι λάθος. Αν δεν είναι λάθος θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση με περαιτέρω έλεγχο (όχι από εσάς- το εργαστήριο οφείλει να κάνει περισσότερες εξετάσεις στο δείγμα που θα δώσετε). Ο περαιτέρω έλεγχος θα δείξει τι φταίει. Αν το εργαστήριο δεν είναι σε θέση να κάνει τον περαιτέρω έλεγχο ("τεστ ανάμιξης") πηγαίνετε σε άλλο εργαστήριο, για να μη βρεθείτε να δίνετε αίμα 2-3 φορές σε λίγες μέρες σε διαφορετικά εργαστήρια.
  5. Δεν ακούσαμε καρδια στις 6 εβδομάδες και 6 μερες

    Καταρχάς να πω ότι λυπάμαι για την εξέλιξη της κύησής σας- που παρακολουθούσα με ενδιαφέρον όλες αυτές τις ημέρες. Θα συνιστούσα ψυχραιμία από εδώ και πέρα: όπως έγραψε και μια άλλη κοπέλα παραπάνω, μία παλίνδρομη κύηση είναι συχνότατο γεγονός που οφείλεται κατά κανόνα σε τυχαίες χρωμοσωμικές ανωμαλίες (ιδιαίτερα στην περίπτωσή σας, που το έμβρυο δεν πρόλαβε καν να αναπτύξει καρδιακή λειτουργία). Άρα το να κάνετε έλεγχο θρομβοφιλίας είναι περιττό και ενέχει τον κίνδυνο να πέσετε σε θετικά αποτελέσματα (έχει ένας στους 15-20 Έλληνες) και να νομίζετε ότι φταίει η θρομβοφιλία (που αντικειμενικά ευθύνεται για αποβολές σε μόλις 1 στις 250 γυναίκες!). Για περισσότερες πληροφορίες, διαβάστε τις αναρτήσεις μου εδώ: Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι είναι περιττά και τα έξοδα για καρυότυπο ζεύγους: είναι εξαιρετικά σπάνιο να έχετε είτε εσείς είτε ο σύζυγός σας κάποια ανωμαλία, ενώ είστε κατά τα λοιπά υγιείς. Το κόστος της εξέτασης είναι περίπου 200 ευρώ κατ' άτομο: είναι κρίμα να δώσετε 400 ευρώ μετά από μία μόλις παλίνδρομη κύηση. Αντίθετα, θα συνιστούσα αν προχωρήσετε σε απόξεση να δώσετε τα 200 ευρώ για να γίνει καρυότυπος εμβρύου: αν αυτό πετύχει (γιατί σε ένα τόσο μικρό έμβρυο μπορεί να μην πετύχει), θα σας δώσει πολύ περισσότερες απαντήσεις από όλες τις άλλες εξετάσεις μαζί.
  6. Η τιμή της Πρωτεΐνης S είναι σχεδόν πάντα χαμηλή στην κύηση και δεν υπάρχουν τιμές αναφοράς για τις εγκυμονούσες. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της μπορεί να είναι ακόμα και πάρα πολύ χαμηλή (π.χ. 30%) ήδη από το 1ο τρίμηνο. Άρα γενικά αποφεύγουμε αυτήν την εξέταση σε εγκυμονούσες διότι το αποτέλεσμα δε μπορεί να αξιολογηθεί και δημιουργεί αχρείαστο άγχος. Άρα ξεχάστε αυτό το αποτέλεσμα. Όσον αφορά στο ιστορικό σας, δε με ανησυχεί ιδιαίτερα: αποβολή στην 4η εβδομάδα σημαίνει σχεδόν βιοχημική κύηση- και οπωσδήποτε μια κύηση κατά την οποία δεν προλάβατε να ακούσετε την καρδιά του εμβρύου. Σε αυτές τις περιπτώσεις το συχνότερο αίτιο είναι οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες και όχι η θρομβοφιλία. Όσο για την ηλικία σας τι να πω? Αν ήταν κάθε κοπέλα 35 ετών να χρειάζεται ηπαρίνη, αλίμονό μας! Άρα με βάση όσα γράφετε δεν ανησυχώ ιδιαίτερα. Για περισσότερες πληροφορίες είναι απαραίτητο ένα πιο πλήρες ιστορικό και θα συνιστούσα -αν συνεχίζετε να προβληματίζεστε- να δείτε από κοντά κάποιο συνάδελφο αιματολόγο.
  7. Στη δική σας περίπτωση, με 4 αποβολές 1ου τριμήνου, πρέπει να διερευνηθείτε για τα αίτια του προβλήματος. Ο έλεγχος θρομβοφιλίας φαίνεται αρνητικός αλλά δεν είναι πλήρης. Επίσης αρκετοί ενδοκρινολόγοι συνιστούν τη λήψη Θυροξίνης σε μικρή δόση κατά την κύηση, παρά τη φυσιολογική TSH, γιατί υπάρχουν μελέτες που δείχνουν συσχέτιση των αντισωμάτων με τις παλίνδρομες κυήσεις. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σας δει από κοντά κάποιος αιματολόγος και να συζητήσετε με τον ενδοκρινολόγο σας για την παραπάνω παρατήρηση. Αν δε βγει άκρη από αυτά, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ιατρείο καθ' έξιν αποβολών που θα αναζητήσει άλλα πιθανά αίτια.
  8. Νομίζω ότι σας έχω απαντήσει από την ιστοσελίδα του Facebook. Αν σας μπερδεύω με άλλη παρόμοια περίπτωση, πείτε μου να σας απαντήσω κι εδώ.
  9. Δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις που να "δείχνουν" τα λεμφώματα. Θα πρέπει να είστε τυπική με την παρακολούθησή σας σχετικά με το βασικό νόσημα και αν ο γιατρός σας δει κάτι ανησυχητικό στις γενικές εξετάσεις θα σας καθοδηγήσει ανάλογα. Η πιθανότητα να αναπτύξετε λέμφωμα στο έδαφος της κολίτιδας είναι πάντως πολύ μικρή και δε χρειάζεται να ζείτε με αυτό το άγχος.
  10. Εξετάσεις μετά την αποβολή

    Δυστυχώς εγγυήσεις σε μια κύηση δε μπορούν να υπάρξουν. Και οι παλίνδρομες κυήσεις δεν είναι κάτι σπάνιο- 1 στις 20 γυναίκες αντιμετωπίζει ως 2 παλίνδρομες κυήσεις, κάτι που έχω αντιμετωπίσει και προσωπικά μετά από επιτυχημένη κύηση, άρα γνωρίζω απόλυτα τα συναισθήματά σας. Σχετικά με την αντιπηκτική αγωγή, δε μπορώ να πω με σιγουριά. Με το ΣΕΛ και το δεδομένο μαιευτικό ιστορικό υπάρχει οπωσδήποτε πιθανότητα αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου. Καλό θα ήταν να σας δει από κοντά κάποιος αιματολόγος και για αυτό το λόγο συνεπώς.
  11. Εξετάσεις μετά την αποβολή

    Το ότι έχετε θετικά τα ΕΝΑ είναι μια ένδειξη για Plaquenil στην κύηση. Τα κορτικοειδή μάλλον το αντίθετο κάνουν: αν πάρετε μεγάλη δόση το βράδυ φέρνουν αϋπνία! Με βάση όσα γράφετε (ηλικία, παλίνδρομες παρά τη λήψη αντιπηκτικής αγωγής) μάλλον το πρόβλημα σας οφείλεται (όπως και στις περισσότερες γυναίκες >35 ετών) σε τυχαίες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Τα 39,5 πάντως σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτικά: Ιατρικά δεν υπάρχει αντένδειξη για επόμενη κύηση. Άρα το αν θα συνεχίσετε τις προσπάθειες ή όχι εξαρτάται από εσάς και τις επιθυμίες σας.
  12. Εξετάσεις μετά την αποβολή

    Με την πρώτη ματιά, δε θα συμφωνούσα απαραίτητα με το γυναικολόγο και σίγουρα θα διαφωνούσα με το ρευματολόγο. Από την άλλη, επειδή από μια οθόνη ιατρική δε γίνεται, δεν έχω όλα τα δεδομένα που έχουν οι συνάδελφοι που σας παρακολουθούν. Νομίζω ότι καλό θα ήταν να πάρετε και άλλη μια γνώμη από ρευματολόγο που να έχει εμπειρία σε κυήσεις ασθενών με ΣΕΛ και ίσως να δείτε από κοντά και ένα αιματολόγο. * Τα ΕΝΑ (Anti-Ro, Anti-La και άλλα) είναι αντισώματα του ΣΕΛ, δεν τα έχουν όλοι οι ασθενείς, αλλά οι γυναίκες που τα έχουν μπορεί να αντιμετωπίσουν επιπλοκές της κύησης. Λογικά θα τα έχετε ελέγξει και για να μην τα ξέρετε θα είναι αρνητικά. Αν είναι αρνητικά, δε μπορεί να γίνουν θετικά στη συνέχεια και το ανάποδο. Αν δεν τα έχετε ελέγξει, καλό είναι να κάνετε αυτήν την εξέταση. ** Γυναίκες με ΣΕΛ μπορεί κατά τη διάρκεια της κύησης να μην παίρνουν τίποτα, να παίρνουν κορτικοειδή ή και Υδροξυχλωροκίνη (Plaquenil) ή και άλλα φάρμακα και συνδυασμούς. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η βαρύτητα της νόσου, ο τύπος των αντισωμάτων (ΕΝΑ +/-), η εμπειρία του ρευματολόγου στην κύηση κλπ. *** Τα λευκά δεν ανεβαίνουν με μαγικούς τρόπους ,παρά μόνο με έλεγχο του αιτίου που τα ρίχνει (στη δική σας περίπτωση του ΣΕΛ). Με βάση τον αριθμό που γράφετε πιο πάνω, δεν είναι και απόλυτα απαραίτητο να ανέβουν. Ο φυσιολογικός αριθμός δεν είναι αυτοσκοπός. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν λιγότερα λευκά από το φυσιολογικό και δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα.
  13. Το πιθανότερο είναι ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα. Αν το "ατύχημα" έγινε μετά την αξονική όπως γράφετε, πρακτικά αποκλείεται να έχετε πρόβλημα. Αν όμως ήσασταν έγκυος στις πρώτες λίγες μέρες και κάνατε αξονική κάτω κοιλίας, είναι δύσκολο να πει κανείς. Λογικά ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση δε θα έχετε πρόβλημα πάντως.
  14. Εξετάσεις μετά την αποβολή

    Αυτό έπρεπε να γράψετε πάνω από όλα, ότι έχετε ΣΕΛ. Ο λύκος προδιαθέτει σε αποβολές, ειδικά σε γυναίκες που είναι ΕΝΑ θετικές. Αυτό δε σημαίνει ότι γυναίκες με ΣΕΛ δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Αντίθετα, οι περισσότερες γυναίκες με ΣΕΛ τα καταφέρνουν μια χαρά- και έχω παρακολουθήσει πολλές τέτοιες γυναίκες. Μιλήστε με το ρευματολόγο σας και αν το κρίνετε σκόπιμο ζητήστε και τη συνδρομή αιματολόγου. Με την κατάλληλη φροντίδα όλα θα πάνε καλά, όπως σε πολλές άλλες γυναίκες πριν από εσάς.
  15. Εξετάσεις μετά την αποβολή

    Τα χαμηλά λευκά από μόνα τους δε σχετίζονται και δεν προδιαθέτουν σε αποβολές. Ενδεχομένως, όμως, να υπάρχει κάποιο υποκείμενο νόσημα (π.χ. κάποιο αυτοάνοσο) το οποίο να ρίχνει τα λευκά και να σχετίζεται και με τις αποβολές. Καλό θα ήταν να επισκεφθείτε κάποιον αιματολόγο και να εκτιμήσει την κατάστασή σας.