Βασίλειος Χατζηαντωνίου

Επιστημονικός συνεργάτης
  • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

    310
  • Μελος απο

  • Τελευταια επισκεψη

  • Days Won

    1

Βασίλειος Χατζηαντωνίου last won the day on Σεπτέμβριος 10 2018

Βασίλειος Χατζηαντωνίου had the most liked content!

Συνεισφορα στο φορουμ

85 Neutral

2 ακόλουθοι

Περισσότερα για την/τον Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  • Rank
    Νέος Χρήστης

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

Το πεδίο των 'πρόσφατων επισκεπτών' είναι απενεργοποιημένο και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες ή επισκέπτες.

  1. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Αιφνιδιος Ενδομητριος Θανατος στην 38η εβδομαδα

    Εγώ θα επιμείνω ότι ένας ενδομήτριος θάνατος σε τόσο προχωρημένη κύηση θέλει πλήρη έλεγχο κι όχι μια απλή ασπιρίνη (που πρακτικά αποτελεί ένα μέτρο αμηχανίας). Επιπλέον δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει το "φυσιολογικά αυξημένα" για τα ηπατικά ένζυμα, τα οποία κανονικά δεν αυξάνονται στη κύηση. Περιμένετε να δείτε τι θα πει η εξέταση του εμβρύου και με βάση αυτό πορεύεστε. Αν το έμβρυο είναι παθολογικό, τότε δεν χρειάζεται ψάξιμο από την πλευρά σας. Προσπαθήστε ακόμα να δείτε (με ανασκόπηση όλων των εξετάσεων, των κλινικών δεδομένων και των ευρημάτων της ιστολογικής) αν τα ηπατικά ένζυμα μπορεί να υποδηλώνουν σύνδρομα σχετιζόμενα με την Προεκλαμψία (HELLP και άλλα). Αν η εξέταση δείξει ένα υγιές έμβρυο ή υπάρχουν ενδείξεις προεκλαμψίας, τότε χρειάζεται ενδελεχής έλεγχος σε εσάς, που θα πρέπει να περιλαμβάνει τη θρομβοφιλία, αλλά και να στραφεί προς αυτοάνοσα νοσήματα (λύκος κλπ), ενδοκρινολογικά προβλήματα, γυναικολογικά προβλήματα κλπ. Δεν είναι ανάγκη να τα ψάξετε όλα ταυτόχρονα και αμέσως. Πηγαίνετε βήμα βήμα, για να αποφύγετε περιττά έξοδα και ταλαιπωρία. Μην απογοητευτείτε, όμως, αν δεν βρείτε απαντήσεις. Δυστυχώς η επιστήμη σε αυτό το κομμάτι έχει πολλά κενά (γιατί οι περισσότερες γυναίκες σαν κι εσάς σπάνια έχουν το κουράγιο να μπουν σε κλινικές μελέτες, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα) και πολλές περιπτώσεις δεν μπορούμε να τις εξηγήσουμε. Θα μπορείτε, όμως, να είστε κατά το δυνατόν ήσυχη ότι έχετε αποκλείσει όλα εκείνα τα αίτια για τα οποία η σύγχρονη ιατρική μπορεί να δώσει λύσεις. Κατά κανόνα σε αυτές τις περιπτώσεις, επόμενες κυήσεις πάνε καλά.
  2. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Αιφνιδιος Ενδομητριος Θανατος στην 38η εβδομαδα

    Καταρχάς να πω κι εγώ ότι είναι πολύ λυπηρό αυτό που σας συνέβη- ακόμα και για εμάς που βλέπουμε σχετικά τακτικά τέτοια περιστατικά, παραμένει εξαιρετικά δυσάρεστο. Με βάση όσα γράφετε νομίζω ότι έχετε κινηθεί σωστά, με εξετάσεις τόσο στο έμβρυο όσο και σε εσάς. Από εκεί και πέρα περιμένετε να δείτε τι θα βγάλουν οι εξετάσεις του εμβρύου, για να μην υποστείτε άσκοπη ταλαιπωρία και έξοδα, αν από εκεί προκύψουν οι απαντήσεις που ψάχνετε. Αν το έμβρυο αποδειχθεί υγιές, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστούν πολλές εξετάσεις σε εσάς, τόσο από αιματολογικής, όσο και από γυναικολογικής σκοπιάς. Θα πρέπει να μιλήσετε με τη γυναικολόγο σας και θα σας κατευθύνει αυτή για τις απαραίτητες εξετάσεις.
  3. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Αποβολή στη 16η εβδομάδα

    Ελπίζω να έχετε κάνει εξετάσεις στο έμβρυο (νεκροψία, καρυότυπο κλπ) για να πάρετε τις απαντήσεις που ψάχνετε. Ακόμα κι αν δεν πάρετε συγκεκριμένες απαντήσεις, θα έχετε τουλάχιστον μια ιδέα προς τα πού να συνεχίσετε το ψάξιμο. Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι αποβολές μετά τη 10η εβδομάδα είναι πολύ σημαντικά συμβάντα και χρειάζεται πλήρης διερεύνηση. Αυτή πρέπει πάντα να ξεκινάει με έλεγχο του εμβρύου, γιατί ένα παθολογικό έμβρυο εξηγεί τα αίτια, ενώ ένα φυσιολογικό έμβρυο επιβάλλει ενδελεχή έλεγχο της μητέρας προς αποκλεισμό αιτίων που μπορεί να οδηγήσουν σε νέα αποβολή. Είναι πολύ δυσάρεστο να πρέπει μια γυναίκα να γεννήσει ένα νεκρό έμβρυο και σκληρό να αποφασίσει να το στείλει για νεκροψία, αλλά πρέπει να βρει τη δύναμη να το κάνει. Είναι πολύ πιο δυσάρεστο και πολύ πιο σκληρό να ξοδεύει μετά ατελείωτα χρήματα, προσπαθώντας να βρει απαντήσεις που μπορεί να έχουν χαθεί μαζί με το έμβρυο.

  4. Διαφημίσεις


  5. Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι οι μεταλλάξεις του MTHFR και του Ινωδογόνου δεν είναι κλινικά σημαντικές και δεν σχετίζονται με την ανεπιτυχή κύηση. Για τα υπόλοιπα, καταλαβαίνετε ότι ιατρική μέσα από μια οθόνη δεν μπορεί να γίνει και, αν χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες, θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον αιματολόγο για να πάρει το πλήρες ιστορικό σας και να συζητήσετε αναλυτικά για ό,τι σας προβληματίζει.
  6. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Έλεγχος εμβρύου μετά την απόξεση

    Κατά κανόνα δεν σημαίνουν τίποτα περισσότερο από το ότι εξέτασαν φυσιολογικό προϊόν αποβολής, ότι η κύηση δεν ήταν μύλη κι ότι δεν υπάρχει κακοήθεια. Οι ιστολογικές εξετάσεις στις αποβολές 1ου τριμήνου δεν μπορούν δυστυχώς να δώσουν περισσότερες πληροφορίες. Πιο πολλές πληροφορίες δίνει ο καρυότυπος εμβρύου. Παρότι είναι μια σχετικά ακριβή εξέταση, ίσως αξίζει τον κόπο, ειδικά σε γυναίκες που έχουν στο μυαλό τους να προχωρήσουν σε ενδελεχείς εξετάσεις ακόμα κι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Αν ο καρυότυπος βγει παθολογικός, λύνονται αυτόματα όλες οι απορίες σχετικά με τα αίτια της αποβολής και γλιτώνετε τους αχρείαστους ελέγχους θρομβοφιλίας κλπ κλπ. Με την ευκαιρία να πω ότι οι αντίστοιχες εξετάσεις (νεκροψία, καρυότυπος κλπ) είναι απόλυτα απαραίτητες σε αποβολές 2ου τριμήνου ή σε ενδομήτριους θανάτους. Αυτές οι περιπτώσεις χρειάζονται πλήρη διερεύνηση που πρέπει να ξεκινάει με το κατά πόσο το έμβρυο ήταν υγιές ή όχι. Είναι δυστυχώς πολύ συνηθισμένο (λόγω της ψυχολογικής επιβάρυνσης των γυναικών από ένα τέτοιο συμβάν ή και από υποτίμηση του γεγονότος) να μη γίνονται εξετάσεις στο έμβρυο και μετά οι γυναίκες να τρέχουν να κάνουν όλες τις υπόλοιπες εξετάσεις, ενώ λείπει η βασικότερη πληροφορία απ΄' όλες, η οποία μάλιστα δεν μπορεί να βρεθεί σε δεύτερο χρόνο, αφού το έμβρυο δεν είναι πλέον διαθέσιμο.
  7. Ακριβώς. Θα πρέπει να βάλετε τους γιατρούς σας να μιλήσουν μεταξύ τους και να αποφασίσουν, αντί να βάζουν εσάς στη μέση. Αν αυτό δεν γίνεται, είναι μονόδρομος να αλλάξετε τον έναν από τους δύο, ώστε να φτιάξετε μια "ομάδα" που μπορεί να συνεργαστεί.
  8. Εφόσον συνεχίζετε ένα φάρμακο, κάποιος θα πρέπει να σας παρακολουθεί. Αν ο γυναικολόγος μπορεί να το κάνει, τότε δεν χρειάζεται αιματολόγος. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να βρείτε έναν συνάδελφο να συνεχίσει την παρακολούθησή σας. Επί των άλλων ερωτημάτων δεν θα πάρω θέση, γιατί αφενός δεν έχω την πλήρη εικόνα και το πλήρες ιστορικό και αφετέρου μέχρι πρότινος σας έδινε οδηγίες άλλος συνάδελφος και δεν μπορώ να γράψω κριτική δημόσια. Αν διαβάσετε άλλες δημοσιεύσεις μου, ίσως πάρετε τις απαντήσεις που ψάχνετε.
  9. Όσα σας γράφω βασίζονται στις διεθνείς οδηγίες, οι οποίες με τη σειρά τους βασίζονται στα καλύτερα δυνατά και διαθέσιμα δεδομένα. Αυτά τα δεδομένα δεν είναι πάντα πλήρη, γιατί η ιατρική εξελίσσεται. Εν έτει 2020 ισχύουν τα όσα γράφω και άρα δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την αύξηση του βάρους στην εγκυμοσύνη και την παρακολούθηση της δραστικότητας των ενέσεων. Αν οι γιατροί ακολουθούν τις διεθνείς οδηγίες δεν θα έπρεπε να διαφωνούν. Αν δεν τις ακολουθούν, αναλαμβάνουν την ευθύνη για ό,τι συμβεί ενώ ακολουθούν προσωπικές πρακτικές. Φυσικά όλοι μας το κάνουμε αυτό σε ορισμένες περιπτώσεις. Το σημαντικό δεν είναι να ακολουθείς τυφλά τις οδηγίες, αλλά να εξηγείς στον ασθενή τι προτείνεις και γιατί, ανάλογα και με τον άνθρωπο που έχεις μπροστά σου. Τότε ο ασθενής συμμετέχει ενεργά και δεν έχει απορίες σαν αυτές που περιγράφετε. Μιλήστε ανοιχτά με τους γιατρούς σας και προσπαθήστε να καταλάβετε γιατί λένε όσα σας λένε και προσπαθήστε να πάρετε μέρος στη λήψη αποφάσεων, σύμφωνα και με τους φόβους και ανησυχίες σας.
  10. 1. Το κριτήριο διάγνωσης του συνδρόμου απαιτεί 3 αποβολές διότι αφενός οι αποβολές είναι συχνές στο γενικό πληθυσμό και κατά κανόνα δεν σχετίζονται με τη θρομβοφιλία και αντίθετα τα αντισώματα ανευρίσκονται σε πολλούς υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους, άρα πρέπει κανείς να ξεχωρίσει σε ποιους συνεπάγονται νόσο (δηλαδή έχουν πραγματικό πρόβλημα) και σε ποιους όχι (δηλαδή έτυχε να βρεθούν θετικά, χωρίς να υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα). Όσο κι αν είναι επώδυνο, πρέπει να υπάρχει ένα κριτήριο, διότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να νομίζετε ότι έχετε το σύνδρομο να πάρετε θεραπεία και να καταλήξετε πάλι σε αποβολή, γιατί τα αίτια είναι άλλα. 2. Γνωρίζουμε εμπειρικά από μεγάλες μελέτες ότι η δράση των ηπαρινών είναι προβλέψιμη, όταν χορηγούνται σε δόση σύμφωνα με το βάρος του ασθενούς. Αν μετράει κανείς το Anti-Xa (που είναι μια εξέταση ανακριβής και με μεγάλη πιθανότητα εργαστηριακού λάθους) κινδυνεύει να αλλάξει τη δόση και άρα η δόση πλέον να μην είναι κατάλληλη για το βάρος. Για αυτόν τον λόγο (και για να μην πληρώνει άσκοπα ο ασθενής εξετάσεις και επισκέψεις στους γιατρούς), οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν την αποφυγή της, εκτός από ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως έγραψα. 3. Σε περίπτωση αιμορραγίας θα επικοινωνήσετε με τους γιατρούς σας, οι οποίοι (λογικά) γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Το να πάρετε μια θεραπεία με διαφορετικό τρόπο από τον ενδεδειγμένο επειδή φοβάστε τις παρενέργειες, είναι κάτι που χρειάζεται πολλή συζήτηση με τους γιατρούς σας. Αν το συναποφασίσετε, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά ο καθένας αναλαμβάνει το μερίδιο του ρίσκου που του αναλογεί από μια τέτοια απόφαση. Όλοι μας ερχόμαστε συχνά σε τέτοιες συζητήσεις και το σημαντικό είναι να γνωρίζετε τα οφέλη και τους κινδύνους από μια θεραπεία και να πάρετε τις αποφάσεις σας έχοντας πλήρη κατανόηση της κατάστασης.
  11. Το Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο απαιτεί ταυτόχρονη χορήγηση Ασπιρίνης και αντιπηκτικών ενέσεων ηπαρίνης και η αγωγή θεωρείται απόλυτα ασφαλής. Τα όσα είπε η δεύτερη συνάδελφος είναι, δυστυχώς, ανακριβή και αντιβαίνουν στις διεθνείς οδηγίες. Η μέτρηση του Anti-Xa μια παλιά πρακτική και δεν είναι πλέον απαραίτητη, αφού δεν συνιστάται από τις τρέχουσες διεθνείς οδηγίες, παρά μόνο σε πολύ ειδικές περιπτώσεις (νεφρική ανεπάρκεια, βάρος <50 ή >120 κιλά και άλλες) διότι είναι μια ανακριβής εξέταση που κατά κανόνα οδηγεί σε μη απαραίτητες αλλαγές της δόσης, με αποτέλεσμα η γυναίκα να υπο- ή να υπερθεραπεύεται. Με βάση όσα γράφετε, η πρώτη συνάδελφος σας έδωσε σωστές οδηγίες. Προσοχή όμως: Η διάγνωση Αντιφωσφολιπιδικού Συνδρόμου απαιτεί την παρουσία κλινικών προβλημάτων: 1. 3 ανεξήγητες αποβολές 1ου τριμήνου ή 2. 1 ανεξήγητη αποβολή μετά τη 10η εβδομάδα κύησης ή 3. Την πρόωρη γέννηση νεογνού εξαιτίας προεκλαμψίας, αποκόλλησης πλακούντα ή άλλων σχετιζόμενων με τον πλακούντα επιπλοκών ή 4. Το ιστορικό απρόκλητης θρόμβωσης εκτός κύησης. Αν δεν έχετε κάποιο από αυτά τα κριτήρια και το μόνο εύρημα είναι Αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα που βρέθηκαν τυχαία σε έλεγχο θρομβοφιλίας, τότε δεν έχετε το σύνδρομο, παρά μόνο "εμμένοντα αντισώματα" (persistent Antiphospholipid Antibodies), που ανευρίσκονται σε 1 στους 20 υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους και έχουν απροσδιόριστη συμπεριφορά. Κατά κανόνα δεν προκαλούν προβλήματα και για τον λόγο αυτό οι διεθνείς οδηγίες συνιστούν την αποφυγή της αντιπηκτικής αγωγής.
  12. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι σε γυναίκες που πραγματικά χρειάζονται την αντιπηκτική αγωγή, δεν την κόβουμε νωρίτερα, αλλά τη συνεχίζουμε μέχρι τον τοκετό, ο οποίος μπορεί και πάλι να γίνει φυσιολογικά (χωρίς Καισαρική), αν και με ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν μπορώ να πω αν εσείς ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία όμως, γιατί χρειάζομαι ένα πλήρες ιστορικό που δεν μπορώ να το πάρω μέσα από μια οθόνη. Αυτά θα τα συζητήσετε με τους γιατρούς σας και μαζί θα αποφασίσετε πώς θέλετε να προχωρήσετε, αφού αυτοί ξέρουν όλο το ιστορικό σας και έχουν την ευθύνη σας.
  13. Συγγνώμη για την πολύ καθυστερημένη απάντηση- δεν ξέρω αν έχει νόημα σήμερα που απαντάω, αλλά δεν ήρθε ειδοποίηση και δεν είδα έγκαιρα το μήνυμά σας... Ο μέσος όγκος αιμοπεταλίων είναι μια γενικά επουσιώδης παράμετρος της γενικής αίματος. Αν και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνει πληροφορίες σε εμάς τους αιματολόγους, από κλινικής σκοπιάς δεν έχει πρακτικές συνέπειες και οπωσδήποτε δεν προκαλεί αιμορραγίες ή άλλα προβλήματα. Είμαι βέβαιος ότι αυτά θα τα διαπιστώσατε και μόνη σας κατά τον τοκετό, οπότε με την ευκαιρία σας εύχομαι να σας ζήσει το νέο μέλος!
  14. Δεν μου αρέσει να μπαίνω σε αντιπαράθεση, παρ' όλ' αυτά θα σας απαντήσω γιατί το τελευταίο που θέλω -ειδικά μέσα σε αυτό το φόρουμ- είναι να θυμώνω τις γυναίκες. 1. Πρέπει να γνωρίζετε ότι η θρομβοφιλία ευθύνεται για περίπου 1 στις 250 αποβολές, ενώ ο έλεγχος θρομβοφιλίας βρίσκεται θετικός σε 1 στις 20 γυναίκες. Κατά συνέπεια, με τη λογική σας θα έπρεπε να πληρώσουν τον έλεγχο 250 γυναίκες και να αγχωθούν αδικαιολόγητα οι 13 (ή ακόμα χειρότερα να πάρουν αχρείαστες ενέσεις), για να προφυλαχθεί η μία που θα είχε πρόβλημα. Ελπίζω μετά από αυτήν την εξήγηση να μη σας ξεπερνάει πλέον αυτό που γράφω (και που προτείνουν οι διεθνείς οδηγίες- δεν το βάζω από το μυαλό μου) 2. Στη δική σας περίπτωση είναι θετική η μετάλλαξη της Προθρομβίνης, αλλά σύμφωνα με τα παραπάνω δεν μπορώ να πω τι σημαίνει για εσάς, χωρίς ένα πλήρες ιστορικό. 3. Είναι τουλάχιστον άκομψο να έχετε πάει σε 2 συναδέλφους που σας είπαν διαφορετικά πράγματα και να βάζετε εμένα σε ρόλο διαιτητή να απαντήσω δημόσια για αυτά που σας είπαν και μάλιστα χωρίς να έχω το πλήρες ιστορικό σας.
  15. Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις μου ζητάτε να κάνω ιατρική μέσα από μια οθόνη, κάτι το οποίο έχω ξεκαθαρίσει επανειλημμένως ότι δεν μπορώ να κάνω. Τα μόνα πράγματα που μπορώ να πω είναι τα εξής: 1. Θετικός έλεγχος θρομβοφιλίας χωρίς ιστορικό επιπλοκών κύησης δεν δικαιολογεί αντιπηκτική αγωγή, σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες. 1. Ως 2 αποβολές 1ου τριμήνου δεν δικαιολογούν έλεγχο θρομβοφιλίας, αλλά αν αυτός γίνει παρ' όλ' αυτά και είναι αρνητικός, δεν χρειάζεται προληπτική αντιπηκτική αγωγή. Αυτές είναι γενικές αρχές που ίσως απαντάνε στα ερωτήματά σας. Από εκεί και πέρα η κάθε γυναίκα έχει πολλά περισσότερα δεδομένα που είναι αδύνατο να μεταφερθούν γραπτώς με ένα μήνυμα και χωρίς τα οποία δεν είναι δυνατό να δώσω συγκεκριμένες συστάσεις.
  16. Οι μεταλλάξεις του MTHFR θεωρούνται πλέον κλινικά ασήμαντες (δηλαδή ξέρουμε ότι δεν προκαλούν νόσο, ακόμα και σε ομόζυγη ή διπλή ετερόζυγη κατάσταση). Άρα σίγουρα δεν ευθύνονται για το ιστορικό σας και δε χρειάζεται καμία θεραπεία. Αν και δεν μπορώ να έχω πλήρη εικόνα για εσάς μέσα από μια οθόνη για να πω αν είναι επικίνδυνη η διακοπή του Salospir, θα πω με βεβαιότητα ότι το Salospir δεν παίζει κανένα ρόλο στην πρόληψη επιπλοκών σχετιζόμενων με το MTHFR (που όπως είπαμε, άλλωστε, δεν προκαλεί επιπλοκές). Σχετικά με την ανάγκη να πραγματοποιήσετε "κι άλλες" εξετάσεις, εξαρτάται από το ποιες εξετάσεις έχετε ήδη κάνει. Γενικά πάντως με 2 ανεπιτυχείς (και μάλιστα βιοχημικές) κυήσεις. το ιστορικό είναι λίαν οριακό και μάλλον δεν απαιτεί εις βάθος διερεύνηση, σύμφωνα με τις διεθνείς σχετικές οδηγίες. Για περισσότερες λεπτομέρειες θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή να δείτε από κοντά κάποιον αιματολόγο.