Βασίλειος Χατζηαντωνίου

Επιστημονικός συνεργάτης
  • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

    279
  • Μελος απο

  • Τελευταια επισκεψη

  • Days Won

    1

Βασίλειος Χατζηαντωνίου last won the day on Σεπτέμβριος 10 2018

Βασίλειος Χατζηαντωνίου had the most liked content!

Συνεισφορα στο φορουμ

68 Neutral

1 ακόλουθος

Περισσότερα για την/τον Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  • Rank
    Νέος Χρήστης

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

Το πεδίο των 'πρόσφατων επισκεπτών' είναι απενεργοποιημένο και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες ή επισκέπτες.

  1. Τα λευκά φυσιολογικά αυξάνονται στην κύηση και ο συνολικός αριθμός δε με προβληματίζει. Τα λεμφοκύτταρα, όμως, θα έπρεπε να είναι κάπως λιγότερα, όχι απαραίτητα σε ποσοστό, αλλά σε συνολικό αριθμό (<4000). Είναι πιθανό να περνάτε κάποια ίωση, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται μια επανάληψη σε 20-30 μέρες. Καλό θα είναι να δει κάποιος και το πλακάκι, για να επιβεβαιώσει τον αριθμό των λεμφοκυττάρων. Αν αυτά παραμείνουν >4000 θα πρέπει να σας δει κάποιος αιματολόγος για ειδικότερες εξετάσεις.
  2. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Αρνητικό Ρέζους μητέρας

    Σε κάθε κύηση στις 28 εβδομάδες χρειάζεται η ένεση. Δε μπορείτε να ξέρετε το Ρέζους του παιδιού, εκτός αν κάνετε εξετάσεις που δεν είναι καθόλου εύκολες και πρακτικά μη διαθέσιμες στην Ελλάδα. Αν δείτε θετική την εξέταση είναι αργά για την ένεση. Η εξέταση δείχνει αν έχετε φτιάξει αντισώματα εναντίον του αίματος του εμβρύου και η ένεση γίνεται ακριβώς για να μην φτιάξετε.
  3. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Αρνητικό Ρέζους μητέρας

    Διαβάστε κι εσείς τις ανωτέρω αναρτήσεις μου. Αν δείτε θετική εξέταση θα είναι πολύ αργά για να κάνετε την ένεση. Η ένεση γίνεται ΠΑΝΤΑ στις 28 εβδομάδες περίπου στις Ρέζους αρνητικές έγκυες.

  4. Διαφημίσεις


  5. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Αρνητικό Ρέζους μητέρας

    Έχω γράψει και παλιότερα ότι "Το να παρακολουθεί κανείς μόνο την έμμεση Coombs και να κάνει την ένεση αν η εξέταση βγει θετική, είναι λάθος: αν η Coombs βγει θετική σημαίνει ότι η μητέρα έφτιαξε ήδη αντισώματα έναντι του εμβρύου (αυτό μετράει η έμμεση Coombs) και άρα είναι πλέον αργά να γίνει η ένεση..." Διαβάστε παραπάνω την παλιά μου ανάρτηση για περισσότερες πληροφορίες....
  6. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Sos Στίγμα μεσογειακής αναιμίας

    Νομίζω πως τα έχω αναφέρει και παλιότερα, αλλά για ένα ζευγάρι που έχουν στίγμα και οι 2 γονείς, η πιθανότητα το παιδί να έχει ομόζυγη Μεσογειακή Αναιμία είναι 25% σε κάθε προσπάθεια (και 50% να έχει στίγμα και 25% να είναι απολύτως υγιές). Η εξέταση που δείχνει το στίγμα είναι η Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης. Υποψίες για το στίγμα μπορεί να προκαλέσει και η Γενική αίματος, αφού η εικόνα του στίγματος είναι πολύ χαρακτηριστική (αλλά μοιάζει με την έλλειψη σιδήρου). Γενικά για υπάρχει πλήρης εικόνα χρειάζεται μια Γενική αίματος, μια Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης και μια μέτρηση Φερριτίνης.
  7. Το μόνο που θα επισημάνω είναι να αγνοήσετε το αποτέλεσμα των d-dimers αν είναι πάνω από τα όρια. 99 στις 100 φορές τα d-dimers στην κύηση είναι αυξημένα. Μπορώ να καταλάβω τη λογική του συναδέλφου που τα ζήτησε (αν 1 στις 100 είναι φυσιολογικά, είμαστε 1000% σίγουροι ότι δεν είναι θρόμβωση). Αρκεί να μην προκληθεί πανικός αν το αποτέλεσμα είναι παθολογικό (που μάλλον θα είναι). Αυτή είναι η μόνη χρησιμότητα των d-dimers στην εγκυμοσύνη.
  8. Ο κίνδυνος σημαντικής αιμορραγίας είναι γενικά πολύ μικρός με αυτή τη δόση Τινζαπαρίνης. Ο κίνδυνος θρόμβωσης ή πνευμονικής εμβολής είναι επίσης πολύ μικρός, αλλά όχι ανύπαρκτος με την προφυλακτική δόση που λαμβάνετε. Άρα δεν πρέπει να φοβάστε υπερβολικά και λογικά φταίει κάτι άλλο για τα συμπτώματά σας. Αν αυτά, όμως, συνεχίσουν να σας προβληματίζουν θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος δε θα πρέπει να αποκλείσει το ενδεχόμενο θρόμβωσης μόνο και μόνο επειδή κάνετε τις ενέσεις.
  9. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Εγκυμοσύνη στο κρεβάτι

    Αντιπηκτικές ενέσεις για την πρόληψη των θρομβώσεων κάνετε? Ή έστω κάνετε ενέσεις για κάποιον άλλο λόγο (προληπτικά για θρομβοφιλία κλπ)? Αν δεν κάνετε ενέσεις μιλήστε με το γιατρό σας ή απευθυνθείτε σε αιματολόγο. Η αυστηρή ακινησία στην κύηση αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο θρόμβωσης και απαιτεί αγωγή θρομβοπροφύλαξης.
  10. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ-ΕΚΛΑΜΨΙΑ

    Η προεκλαμψία είναι μια κατ' εξοχήν μαιευτική, και όχι αιματολογική, επιπλοκή και για το λόγο αυτό δε θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό πάνω στο αντικείμενο. Η θρομβοφιλία είναι όμως το κομμάτι που η αιματολογία συναντά τη γυναικολογία και έτσι επιμένω σε αυτήν, αφού κυρίως το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο -αλλά και οι κληρονομικές θρομβοφιλίες ορισμένες φορές- σχετίζονται με την Προεκλαμψία. Αν βρεθεί κάποια θρομβοφιλία τότε η Προεκλαμψία έχει σημαντικές πιθανότητες να προληφθεί. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η προεκλαμψία σε προηγούμενη κύηση, το ιστορικό προεκλαμψίας στη μητέρα, το αυξημένο σωματικό βάρος, η ηλικία, το κάπνισμα, ορισμένα νοσήματα (όπως π.χ. ο Λύκος), η μαύρη φυλή. Καταλαβαίνετε ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες δε μπορούν να ανατραπούν, οπότε είναι σημαντικό να γίνει ένας καλός έλεγχος ώστε αν εντοπιστεί ένα αντιμετωπίσιμο αίτιο να ελαττωθεί ο κίνδυνος υποτροπής. Επιμένοντας για το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, θα πω ότι ο "προληπτικός έλεγχος" για τα σχετιζόμενα αντισώματα είναι άσκοπος. 1 στους 25 υγιείς ανθρώπους έχει θετικά αυτά τα αντισώματα και για το λόγο αυτό ο έλεγχος πρέπει να περιορίζεται μόνο σε όσους έχουν σχετικό ιστορικό για να τεθεί διάγνωση. Η εμφάνιση Προεκλαμψίας, όμως, αποτελεί ένα από τα κλινικά διαγνωστικά κριτήρια της νόσου και άρα ο έλεγχος των αντισωμάτων έχει απόλυτη ένδειξη. Οι υπόλοιπες θρομβοφιλίες ενέχονται επίσης, αλλά ο συσχετισμός είναι πολύ ασθενέστερος. Και για αυτές, όμως, υπάρχει σαφώς ένδειξη ελέγχου.
  11. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    ΠΡΟΕΚΛΑΜΨΙΑ-ΕΚΛΑΜΨΙΑ

    Να συμπληρώσω κι εγώ ότι η Προεκλαμψία χρειάζεται διερεύνηση για τα αίτιά της, γιατί έχει υψηλό κίνδυνο υποτροπής που, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να προληφθεί. Είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις που χρειάζεται έλεγχος θρομβοφιλίας και κυρίως έλεγχος για το Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο. Άρα όταν όλα τελειώσουν καλά με την τρέχουσα κύηση και αν στα πλάνα είναι και επόμενη κύηση, τότε δε θα πρέπει να παραμεληθεί ο έλεγχος για τα αίτια που προκάλεσαν το πρόβλημα.
  12. Οι μητριαίες αντιστάσεις ξεκινάνε φυσιολογικά υψηλές και μειώνονται σταδιακά όσο προχωράει η κύηση και αναπτύσσεται ο πλακούντας, ώστε μέχρι τις 20 εβδομάδες να βρίσκονται πλέον στα όρια που έχουμε θέσει ως "φυσιολογικά". Αν κανείς μετρήσει τις αντιστάσεις στον υπέρηχο Α τριμήνου ("αυχενική") είναι συνεπώς πολύ πιθανό ότι θα τις βρει πολύ αυξημένες, ενώ αν τις ξαναμετρήσει στον υπέρηχο Β τριμήνου ("Β επιπέδου") είναι κατά κανόνα φυσιολογικές. Άρα αυτά που μου γράφετε φαίνονται φυσιολογικά και δε με ανησυχούν εκ πρώτης όψεως. Από εκεί και πέρα το αν θα συνεχίσετε το Salospir ή αν θα χρειαστείτε ενέσεις είναι κάτι που δε μπορώ να το πω μέσα από μια οθόνη και θα πρέπει να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας. Αν εκείνος δε μπορεί να αποφασίσει, ίσως χρειαστεί να σας δει και ένας αιματολόγος από κοντά. Μικρές μελανιές, μικρής έκτασης "αιμορραγίες" (ποσότητα λίγων σταγόνων), τοπικοί ερεθισμοί και οζίδια ("γρομπαλάκια") κάτω το δέρμα είναι συχνά με τις ενέσεις και δε σημαίνουν απαραίτητα ότι δεν έγινε σωστά η ένεση. Αν όμως έχετε αμφιβολίες για την τεχνική σας ή τα προβλήματα είναι καθημερινά, καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας για να σας δείξουν το σωστό τρόπο ένεσης και να βεβαιωθείτε ότι όλα γίνονται σωστά.
  13. Συγγνώμη, αλλά δεν έχει νόημα αυτή η συζήτηση. Δε διαβάζετε τι σας γράφω και συνεχίζετε να με ρωτάτε πράγματα για προληπτικούς ελέγχους. Συνεχίστε την εγκυμοσύνη σας με λιγότερο άγχος και χωρίς να ακούτε τους κινδυνολόγους γύρω σας.
  14. Όχι. Παρ' όλ' αυτά, υπάρχει και η επίκτητη θρομβοφιλία (Αντιφωσφολιπιδικό Σύνδρομο) το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχετε τα αντισώματα του συνδρόμου πριν από κάθε κύηση ή και κατά περιόδους στο υπόλοιπο της ζωής σας. Το σύνδρομο έχει σαφή κλινικά κριτήρια διάγνωσης και αν οι εγκυμοσύνες σας πάνε καλά δεν έχετε λόγο να κάνετε τις σχετικές εξετάσεις.
  15. Τώρα τι να απαντήσω σε αυτό? Δεν ξέρω καν αν χρειαζόταν να τον κάνετε. Το σίγουρο είναι ότι εντός κύησης η Πρωτεΐνη S βγαίνει (σχεδόν) πάντα χαμηλή. Το αν πρέπει να την επαναλάβετε μετά την κύηση εξαρτάται από το τι ψάχνει κανείς.
  16. Δεν είμαι καθόλου ειδικός στην παιδιατρική αιματολογία. Παρ' όλ' αυτά, νομίζω ότι η παιδίατρός σας έχει μάλλον δίκιο, αφού σίγουρα λείπει σίδηρος. Ακολουθείστε τις οδηγίες της παιδιάτρου σας και βλέπουμε.