Βασίλειος Χατζηαντωνίου

Επιστημονικός συνεργάτης
  • Περιεχομενο (αριθμoς δημοσιευσεων)

    258
  • Μελος απο

  • Τελευταια επισκεψη

  • Days Won

    1

Βασίλειος Χατζηαντωνίου last won the day on Σεπτέμβριος 10 2018

Βασίλειος Χατζηαντωνίου had the most liked content!

Συνεισφορα στο φορουμ

62 Neutral

1 ακόλουθος

Περισσότερα για την/τον Βασίλειος Χατζηαντωνίου

  • Rank
    Νέος Χρήστης

Πρόσφατοι επισκέπτες του προφίλ

Το πεδίο των 'πρόσφατων επισκεπτών' είναι απενεργοποιημένο και δεν εμφανίζεται σε άλλους χρήστες ή επισκέπτες.

  1. Δύσκολο να το απαντήσω και αυτό. Θα έλεγα ότι αν δεν έχετε άλλες αιμορραγικές εκδηλώσεις (π.χ. μεγάλη περίοδο, ρινορραγία, αιμορραγίες σε άλλα χειρουργεία κλπ) μάλλον δεν έχετε πρόβλημα και δεν αξίζει να ασχοληθείτε περισσότερο. Αν όμως έχετε αντιμετωπίσει στο παρελθόν κάποιο από τα παραπάνω ή αν κάποιος στην οικογένειά σας έχει ανάλογο ιστορικό, τότε καλό θα ήταν να δείτε κάποιον αιματολόγο.
  2. Τα d-dimers είναι πάντα ανεβασμένα στην κύηση και είναι ένας δείκτης που δεν αξιολογείται στην κύηση. Άρα είναι ανόητο να σας λένε για θρομβοφιλία με βάση αυτό το δείκτη. Από εκεί και πέρα, κανείς δε μπορεί να ξέρει τι είναι αυτό που φταίει στην περίπτωσή σας, δυστυχώς. Θα μπορούσε να πρόκειται για κάποια θρομβοφιλία, αλλά και για πολλά άλλα πράγματα. Κατά την άποψή μου η Ασπιρίνη και οι ενέσεις δεν θα μπορέσουν να βοηθήσουν, ακόμα κι αν πρόκειται για θρομβοφιλία, διότι το όποιο πρόβλημα υπάρχει δεν προλαβαίνει να αντιστραφεί στις 33 εβδομάδες. Άρα ελπίζετε στο καλύτερο και παρακολουθείτε στενά την ανάπτυξη του εμβρύου. Αν κριθεί σκόπιμο, μπορεί και να χρειαστεί να γεννήσετε πρόωρα, αν ανησυχήσει ο μαιευτήρας σας. Μετά έχετε όλο το χρόνο να βρείτε τι φταίει.

  3. Διαφημίσεις


  4. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    SOS/ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΗΠΑΡΙΝΗΣ ρινορραγία

    Μια ρινορραγία που σταματάει μετά από 2 ώρες είναι ένα σημαντικό συμβάν που δε μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στις ηπαρίνες, υπό τον όρο ότι η δόση των ηπαρινών είναι σωστή για το βάρος σας και δε γίνεται υπερδοσολογία με βάση το Anti-Xa. Κατά συνέπεια θα συνιστούσα αναλυτική συζήτηση με τον αιματολόγο που σας παρακολουθεί (και μια γενική αίματος για τα αιμοπετάλια), αλλά και επίσκεψη σε ΩΡΛ μήπως και υπάρχει κάποιο αγγείο που χρειάζεται καυτηριασμό. Αν και δεν είμαι βέβαιος ότι ο καυτηριασμός επιτρέπεται στην κύηση, τουλάχιστον θα έχετε βρει το αίτιο του προβλήματος και θα σας προταθεί η κατάλληλη αντιμετώπιση. Σε κάθε περίπτωση, μην αποδώσετε το πρόβλημα μόνο στη ζέστη και τις ηπαρίνες, αλλά ασχοληθείτε ενεργά και προσπαθήστε να βρείτε μια λύση.
  5. Έχω ξαναγράψει για την έμμεση Coombs ότι μπορεί να γίνει θετική και σε Ρέζους θετικές γυναίκες και η περίπτωσή σας επιβεβαιωνεί αυτό ακριβώς (ψάξτε αναρτήσεις μου σε άλλες συζητήσεις). Αυτό συμβαίνει γιατί εκτός από το Ρέζους, το αίμα έχει άλλες 250 περίπου ομάδες και μπορεί να υπάρχει ασυμβατότητα. Άρα δεν είναι τόσο σπάνιο όσο πιστεύει ο κόσμος. Από την άλλη, μόνο 5 ομάδες είναι κλινικά σημαντικές. Άρα καλά είπε ο γυναικολόγος σας να πάτε σε δημόσιο νοσοκομείο να γίνει αναλυτικά η εξέταση και να δείτε σε ποιο αντίσωμα είναι θετική η εξέταση. Από εκεί και πέρα, καλό είναι να σας δει ένας αιματολόγος για να κρίνει αν το αντίσωμα είναι κλινικά σημαντικό ή όχι και να προτείνει την ανάλογη παρακολούθηση.
  6. Δε μπορώ να σας το απαντήσω αυτό. Η χαμηλή τιμή σχετίζεται σίγουρα με την κύηση, αλλά το αν πρέπει να επαναληφθεί εξαρτάται από το ιστορικό σας. Όπως σας είπα, θα πρέπει να κάνετε υπομονή και να τα δείτε με το συνάδελφο.
  7. Η ένεση είναι απόλυτα ασφαλής για το έμβρυο γιατί η ποσότητα αντισώματος που περνάει τον πλακούντα είναι αμελητέα. Αντίθετα, αν δεν κάνετε την ένεση, η ποσότητα αντισώματος που θα φτιάξει το σώμα σας αν ευαισθητοποιηθείτε στο Ρέζους του εμβρύου θα είναι τόσο μεγάλη που θα δημιουργήσει αληθινό πρόβλημα αναιμίας. Συνεχίστε χωρίς να ανησυχείτε.
  8. Σας απάντησα και αλλού ότι ο έλεγχος θρομβοφιλίας από μόνος του δε λέει, τίποτα. Αντίθετα είναι το ιστορικό, ατομικό και οικογενειακό, που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο. Ο έλεγχος πάντως δεν έχει κάτι παθολογικό. Παραμείνετε ψύχραιμη μέχρι να πάτε στο νοσοκομείο. Είναι περίεργο να έχετε παθολογικά όλα αυτά τα αποτελέσματα που λέτε. Μιλάμε για μια πιθανότητα 1 στα 20.000.000 να έχετε ταυτόχρονα έλλειψη πρωτεΐνης S, Leiden και έλλειψη Αντιθρομβίνης. Δε μπορώ άρα να σας διαφωτίσω, διότι αμφισβητώ την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων. Θα περιμένετε να δείτε τη συνάδελφο, να δει τα αποτελέσματα από κοντά και να σας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.
  9. Στα παιδιά είναι συχνοί οι τραχηλικοί λεμφαδένες (δηλαδή λεμφαδένες στο λαιμό), εξαιτίας των συχνών λοιμώξεων. Από τη στιγμή που ο παιδίατρος είναι καθησυχαστικός, εγώ δε μπορώ παρά να συμφωνήσω, αφού δε θεωρώ τον εαυτό μου ειδικό στην παιδιατρική. Αν ο λεμφαδένας επιμείνει κι εσείς συνεχίσετε να ανησυχείτε, ρωτήστε και πάλι τον παιδίατρο και στην ανάγκη πάρτε μια δεύτερη γνώμη.
  10. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Παλλίνδρομη κύηση

    Υποτροπή εννοώ να σας ξανασυμβεί, δηλαδή να έχετε κι άλλη αποτυχημένη κύηση. Αν στον υπέρηχο το έμβρυο εμφάνιζε ανωμαλίες θα έπρεπε να έχει σταλεί για χρωμοσωμικό έλεγχο. Αφού δεν έγινε, μόνο υποθέσεις μπορεί να κάνει κανείς.
  11. Το ιστορικό σας δεν είναι ενδεικτικό θρομβοφιλίας, αφού ουσιαστικά έχετε μόλις μια παλίνδρομη κύηση 1ου τριμήνου και μάλιστα σε προχωρημένη ηλικία, κάτι που καθιστά κατά πολύ πιθανότερη τη χρωμοσωμική ανωμαλία του εμβρύου, παρά τη θρομβοφιλία, κληρονομική ή επίκτητη. Επιπλέον, η διάγνωση Αντιφωσφολιπιδικού Συνδρόμου απαιτεί μία αποβολή μετά τις 10 εβδομάδες ή 3 στο 1ο τρίμηνο, όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό. Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες (τις οποίες και προσπαθώ να ακολουθώ στο βαθμό που γίνονται αποδεκτές από τον "θερμόαιμο" ελληνικό πληθυσμό) , δηλαδή, δε χρειαζόταν καν να ελεγχθείτε για τα αντισώματα και σε αυτά τα πλαίσια το αρνητικό αποτέλεσμα δεν προκαλεί και έκπληξη. Στη θέση σας (και επειδή όπως έχω ξαναγράψει έχω περάσει από τη θέση σας) θα συνέχιζα τις προσπάθειες με αισιοδοξία, χωρίς πολλές εξετάσεις. Ο επιμένων νικά!
  12. Βασίλειος Χατζηαντωνίου

    Παλλίνδρομη κύηση

    Μια αποβολή στην 11η εβδομάδα θεωρείται αποβολή 2ου τριμήνου και είναι σημαντικό συμβάν που πρέπει να εξηγηθεί, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος υποτροπής. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν εξετάσεις στο έμβρυο (ανάλυση για χρωμοσωμικές ανωμαλίες, νεκροψία για τυχόν ανωμαλίες στο έμβρυο ή τον πλακούντα που οδήγησαν στην αποβολή). Αν από τις εξετάσεις στο έμβρυο δεν προκύψουν οι απαντήσεις που θέλουμε, τότε θεωρούμε ότι δεν έφταιγε το έμβρυο, αλλά κάτι στη μητέρα για την ανεπιτυχή κύηση. Τότε η μητέρα πρέπει να κάνει διάφορες εξετάσεις, μεταξύ άλλων και έλεγχο θρομβοφιλίας που εμπίπτει στην ειδικότητά μου. Ειδικά στην περίπτωσή σας, με μια αποβολή 2ου τριμήνου μετά από 2 επιτυχείς κυήσεις θα ζητούσα οπωσδήποτε έλεγχο για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.
  13. Αυτό δε μπορώ να το απαντήσω. Όπως είπα πρέπει να ελέγξετε οπωσδήποτε το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο και ενδεχομένως άλλα αίτια που μπορεί να ευθύνονται. Θα πρέπει να δείτε από κοντά κάποιο συνάδελφο, γιατί 3 αποβολές είναι κλινικά σημαντικό γεγονός και οι απαντήσεις δε μπορούν να προκύψουν μέσα από μια οθόνη.
  14. Το ιστορικό σας φαίνεται πως είναι σημαντικό με 3 παλίνδρομες κυήσεις, εκ των οποίων η μία κοντά στις 10 εβδομάδες. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι δε σχετίζεται με τις μεταλλάξεις του MTHFR. Δεν ξέρω όμως τι άλλες εξετάσεις έχετε κάνει και κυρίως αν έχετε ελέγξει το Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο με αξιόπιστο τρόπο. Νομίζω ότι στην περίπτωσή σας θα πρέπει να δείτε από κοντά κάποιο συνάδελφο, γιατί είναι οι λεπτομέρειες που θα δώσουν τις απαντήσεις.
  15. Τα επίπεδα φυλλικού οξέως ανεβαίνουν γρήγορα όσο λαμβάνετε σχετικά σκευάσματα και πέφτουν εξίσου γρήγορα όταν τα σταματήσετε. Οι υψηλές τιμές δεν αξιολογούνται και οπωσδήποτε δεν είναι βλαπτικές για το έμβρυο. Ακολουθείστε τις οδηγίες του γυναικολόγου σας και μην αγχώνεστε!
  16. Μιλήστε με το γυναικολόγο σας. Είναι βέβαιο ότι γνωρίζει πολύ καλύτερα από το δερματολόγο αν αυτό που έχετε είναι φυσιολογικό ή όχι στην κύηση. Σαν αιματολόγος, θα έλεγα ότι επειδή αυτά που περιγράφετε σαν "ρουφήγματα" μοιάζουν με μελανιές, καλό θα ήταν να κάνετε μια γενική αίματος να δείτε αν τα αιμοπετάλιά σας είναι φυσιολογικά.