Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

καθήκοντα συνοδού σχολικού λεωφορείου

Recommended Posts

Μήπως γνωρίζετε να με καθοδηγήσετε αν υπάρχει κάποια επίσημη πηγή που να περιγράφει τις υποχρεώσεις της συνοδού στα σχολικά λεωφορεία?

Συγκεκριμένα με ενδιαφέρει να μάθω αν ειναι στις υποχρεώσεις της το να βοηθάει τα παιδιά με τις σχολικές τους τσάντες, την ώρα που ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν στο σχολικό.

Αν κάποιο παιδί πχ κατεβαίνοντας απ΄το σχολικό πέσει στο δρόμο, ειναι δική της ευθύνη?

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Διαφημίσεις

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο επίσημο έγγραφο (από υπουργειο Παιδείας ή το Μεταφορών) τα ιδιωτικά σχολεία έχουν κανονισμό που κάποιες φορές περιγράφει τις υποχρεώσεις των συνοδών. Επίσης κάποιοι δήμοι έχουν συμβάσεις μεταφοράς παιδιών, ενδεικτικά σε 1-2 που διάβασα έγγραφαν στη σύμβαση ανάθεσης έργου ότι είναι ευθύνη του συνοδού η παραλαβή και η παράδοση του μαθητή, χωρίς όμως να δίνουν περισσότερες πληροφορίες. Εμπειρικά, από τα σχολικά που βλέπω στη γειτονιά μας, παιδιά δημοτικού ανεβαίνουν και κατεβαίνουν μόνα τους με τον συνοδό να στέκεται στην είσοδο του λεωφορείου. Σε εμάς που είναι παιδικός σταθμός, ακόμα και τα νήπια (δεν το συζητώ για τα μικρότερα) τα λύνει από το κάθισμα η συνοδός και τα βοηθά να κατέβουν ή να ανέβουν στο σχολικό, κρατάει αυτή την τσαντούλα τους.

Εμείς δεν χρησιμοποιούμε σχολικό  τώρα. Στο παλιό μας δημοτικό όμως, που χρησιμοποιούσαμε, δεν είχα την απαίτηση από τη συνοδό να κατεβαίνει κάτω να παίρνει το παιδί μου, κυρίως επειδή το παιδί μου μπορούσε ωραιότητα να ανεβεί χωρίς βοήθεια και μετά έδινα εγώ την τσάντα στο παιδί και τις μέρες που ήταν πολύ βαριά, την έδινα στη συνοδό. Επίσης θεωρώ ότι όταν ο γονιός είναι μπροστά κατά την αποβίβαση και την επιβίβαση, η ευθύνη κάθε άλλου υποχωρεί. Αν το παιδί μου σκοντάψει κατεβαίνοντας από το σχολικό, βασικά δεν ευθύνεται κανείς. Το παιδί σκόνταψε, δεν έκανε κάποιος κάποιο λάθος. 

Προφανώς δεν αναφερομαι στις περιπτωσεις που ειναι ο γονιός παρών.

Και αν το παιδί φορτωμένο με την τσάντα -που θα έπρεπε η συνοδός να κρατάει, αν όντως ειναι δική της ευθυνη- πεσει από τα σκαλιά του σχολικού και χτυπήσει στο δρόμο (την ωρα που το σχολικό φθανει στο σχολείο το πρωί και όχι το μεσημέρι κατά την επιστροφή στο σπίτι) ποιος θα εχει ευθύνη? εγώ που ειμαι στη δουλειά και εμπιστεύτηκα το σχολείο για την ασφαλή μεταφορά του παιδιού μου?

EXXQp3.pngAIzKp2.png

3 ώρες πρίν, zouzounel είπε:

Προφανώς δεν αναφερομαι στις περιπτωσεις που ειναι ο γονιός παρών.

Αν ο γονιός δεν είναι παρών, υπεύθυνο είναι το σχολείο, του οποίου υπάλληλος είναι η συνοδός, ο δάσκαλος κλπ. Εγώ με το σχολείο  κάνω τη συμφωνία να είναι το παιδί μου ασφαλές. Δεν ξέρω ούτε τη συνοδό, ούτε τον οδηγό ούτε καν τους δασκάλους. Τι ακριβώς θα κάνει για να εξασφαλίσει την επιβίβαση και την αποβίβαση, πάλι δεν ξέρω. Αλλά αν σε ενδιαφέρει τόσο πολύ, δεν είναι κακό να το ζητήσεις. Αν πχ. εμένα το παιδάκι μου ήταν μικροκαμωμένο πρωτάκι και η τσάντα ήταν 10 κιλά, θα το ζητούσα πολύ συγκεκριμένα. Εμένα πχ. ο γιος μου ζεσταινόταν μέσα στο σχολικό και όταν τον αποβίβαζε δεν φορούσε το μπουφάν του και πρακτικά κατέβαινε στο δρόμο μέσα στο κρύο με το κοντομάνικο. Ζήτησα να τον ενημερώνει εγκαίρως ώστε να προλαβαίνει να ντύνεται και να κατεβαίνει ντυμένος.  

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...