Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Περιεργη Νευρολογικη εξεταση! (Νεογνικα Αντανακλαστικα)

Recommended Posts

Καλησπερα σε ολους και συγχαρητηρια για την δουλεια που κανετε!

Ειμαι και εγω νε αμητερα ενος 4μηνου αγγελου (αγορακι).

Λογω καποιας ξηροδερμιας που εχει παρουσιασει και καποιων εκζεματων, και αφου η παιδιατρος μας εχει διαγνωσει ατοπικη δερματιτιδα, αποφασισαμε να παρουμε και μια δευτερη γνωμη απο καποιον αλλο παιδιατρο.

Σημερα λοιπον πηγαμε σε ενα παιδιατρο ο οποιος, μετα απο τα κλασσικα που κοιτανε ολοι οι παιδιατροι (αυτια, ακροαση κτλ), του εκανε μια νευρολογικη εξεταση η οποια πραγματικα με σοκαρε....

Του εβαλε τα ποδαρακια του πισω απο το κεφαλι, τον σηκωσε αναποδα απο τα ποδια και μετα τον εβαλε ορθιο πανω στην παλαμη του....Ολα αυτα δεν κρατησαν πανω απο 1 λεπτο...Τα ειδα ολα ομως!!!! Το μωρο συνηλθε απο το κλαμα μετα απο 20 λεπτα....

Ο γιατρος μας ειπε οτι ειναι στανταρ αυτη η εξεταση και κανονικα πρεπει να την κανουν ολοι οι παιδιατροι. Δεν βρηκε τιποτα στο μωρο αλλα η ολη εικονα με σοκαρε...

Εχει και καποιος αλλος παιδιατρο που κανει στο παιδακι σας τετοιου ειδους εξεταση? Ειναι κατι το φυσιολογικο? Τρομαξα παρα πολυ..Απο την αλλη ο παιδιατρος ειναι γνωστος σαν ονομα και θεωρειται απο τους παρα πολυ καλους....

Η μεχρι τωρα παιδιατρος μας δεν εχει κανει ποτε κατι τετοιο περα απο τα κλασσικα οπως να τον σηκωσει απο τα χερακια, να δει οτι κραταει το κεφαλακι του ορθιο κτλ...

Επισης μας ειπε οτι επρεπε να εχει κανει το εμβολιο ROTATEQ (για βαριες μορφες γαστρεντεριτιδας). Απο οτι ρωτησα μια φιλη ουτε αυτη το εχει κανει στο μικρο της αλλα μου ειπε οτι ειναι καινουργιο και καποιοι παιδιατροι το κανουνε...

Σας ευχαριστω πολυ

Διαφημίσεις

Μην ανησυχεις για αυτην την εξεταση και στα δυο μου παιδια την εκαναν οι γιατροι. Τους πρωτους μηνες νομιζω οτι αυτην η εξεταση ειναι τυπικη για να δουν τα αντανακλαστικα του παιδιου και οχι μονο. Δεν ξερω αν ολοι κανουν ακριβως το ιδιο πχ η δευτερη παιδιατρος (που εχω και τωρα) ημερων ηταν ακομα το μωρο και το σηκωσε πανω με τα δακτυλα της ορθιο.

Το εμβολιο που λες εμεις δεν το εχουμε κανει.

πχ η δευτερη παιδιατρος (που εχω και τωρα) ημερων ηταν ακομα το μωρο και το σηκωσε πανω με τα δακτυλα της ορθιο.

Αυτό, όντως, το έκανε και η δική μας παιδίατρος.

m3uIp2.png

ημερων ηταν ακομα το μωρο και το σηκωσε πανω με τα δακτυλα της ορθιο.
και η δικιά μου το έκανε αυτό και μάλιστα τον βημάτισε κιόλας! επίσης του πίεσε τις ρόγες (που ήταν περιμετρικά σκληρές) και έκπληκτη είδα να βγάζουν γάλα :shock: (το έχουν λέει τα μωρά τις πρώτες μέρες και μετά σταματά... χαριτολοφώντας μου είπε πως αυτό λέγεται το γάλα των μαγισσών :shock: ) φυσικά μου είπε να μην το δοκιμάσω αυτό μόνη μου!

όσο για το εμβόλιο εμείς το κάναμε! γίνεται μέχρι τον 6ο μήνα σε 3 δόσεις! είναι πόσιμο και στοίχισε περίπου 210 ευρώ (δεν συνταγογραφείται και όντως επειδή στην Ελλάδα είναι σχετικά νεοφερμένο... δεν το κάνουν όλοι οι παιδίατροι γιατί δεν ανήκει και στα υποχρεωτικά)

.....και που λες ο Πινόκιο... τάνει μαμάααααααααααααα!!!! :lol:

Διαφημίσεις

Σας ευχαριστω παρα πολυ για τις απαντησεις σας. Βασικα νωριτερα μιλησε και ο αντρας μου με την μητερα του και του επιβεβαιωσε οτι αυτου του ειδους την εξεταση την εκανε και ο παιδιατρος του πριν 29 χρονια. Του ειπε μαλιστα οτι αυτη η εξεταση που εκανε ο γιατρος δειχνει οτι ειναι καλος και εμπειρος γιατρος...Ισως τελικα να ειναι κατι φυσιολογικο απλα εμενα με σοκαρε εκεινη την ωρα.

Το θεμα μου ειναι οτι πρεπει συντομα να αποφασισουμε αν θα παραμεινουμε στην τωρινη παιδιατρο ή θα συνεχισουμε με τον καινουργιο (ο οποιος στον αντρα μου εχει κανει καλυτερη εντυπωση)....Εγω ειμαι ακομα σοκαρισμενη και δεν ξερω τι να κανω....

Το εμβολιο για την γαστρεντεριτιδα οντως υπαρχει...Αλλα γνώμη μου ειναι να μην φορτώνουμε τα παιδάκια μας με τόσα εμβόλια,μια για την γαστρεντεριτιδα,μια για την γριπη κτ.λ...Ας περάσουν και καμια ιωσούλα να εχουν αντισώματα...Οσο για τα περιεργα φακιρικά που σου έκανε ο παιδίατρος τι να σου πω? Εμενα η παιδιατρος μου δεν ετυχε να μας κάνει τέτοια.Αυτοί ξέρουν...

mirto το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν αφορά κάποια "ιωσούλα" αλλά βαρειές μορφές γαστρεντερίτιδας που είχαν μέχρι και θανατηφόρα επεισόδια...

mirto το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν αφορά κάποια "ιωσούλα" αλλά βαρειές μορφές γαστρεντερίτιδας που είχαν μέχρι και θανατηφόρα επεισόδια...

Που καλε τα ειχαν?Στην Ουγκαντα? :D Δεν εχει συμβει στην Ελλαδα(απο οσο γνωριζω ως τωρα)...αν πινεις νερο απο εκει που εβρεξε...ισως....

Αν ξερετε κατι περισσοτερο θα ηθελα να το γνωριζω

(μια και δουλευω στο χωρο του φαρμακου, ξερω την τρομολαγνεια που προκαλουν προκειμενου να πουλησουν καποιο νεο εμβολιο....με επιδημιολογικα στοιχεια της Κινας πχ.!!!!) :wink:

όχι! όχι δε μου είπε για κρούσμα στην Ελλάδα! αλλά τον καιρό που ήταν να το κάνουμε εμείς, το είχα διαβάσει και σε ένα περιοδικό, ήμουν επιρρεασμένη... άμα ξέρεις τον κύνδινο... σου μπάινουν ψύλλοι! και ξέρεις κάτι; στο περιοδικό που είχε ολόκληρο άρθρο αφιερωμένο για τον ροταϊό δε μίλαγε για το νερό αλλά για την υγιεινή...

έχω φίλο στο χώρο του φαρμάκου, ξέρω τι παιζει με το "σπρωξιμο"φαρμάκων...

Διαφημίσεις

Ο παιδίατρος του κάνει μια νευρολογική εξέταση,

δηλαδή εξετάζει εάν το μωράκι εκδηλώνει ορισμένα νεογνικά αντανακλαστικά.

Η εξέταση αυτή επαναλαμβάνεται κάθε μέρα που το νεογέννητο παραμένει στο μαιευτήριο

και κατόπιν από τον παιδίατρο που το παρακολουθεί στο σπίτι, κάθε φορά που το εξετάζει,

καθώς είναι σημαντική, γιατί φανερώνει αν εξελίσσεται σωστά ο εγκέφαλός του.

Ποια είναι τα πρώτα αντανακλαστικά του μωρού;

Οι κινήσεις, οι αντιδράσεις που κάνει το μωρό χωρίς τη βούλησή του,

τα πρώτα δηλαδή βασικά αντανακλαστικά του εκδηλώνονται

όταν ο παιδίατρος ερεθίζει με ορισμένες κινήσεις το σώμα του και είναι τα εξής:

Αντανακλαστικό του αδράγματος

Ο γιατρός βάζει τα δάχτυλά του στις παλάμες του μωρού κι αυτό αμέσως

τις κλείνει και τα κρατάει σφιχτά.

Σφίγγοντας τα δάχτυλα του γιατρού, εκείνος σιγά-σιγά το σηκώνει όρθιο

με τη δύναμη που βάζει το ίδιο το μωράκι,

δηλαδή σηκώνει μόνο του το βάρος του σώματός του.

Αντανακλαστικό της αναζήτησης της θηλής

Ο παιδίατρος ακουμπάει κάτι κοντά στο στόμα του μωρού

ή στο μάγουλό του κι εκείνο αμέσως στρέφει το κεφαλάκι του προς αυτή τη μεριά

και προσπαθεί να το πιπιλίσει, κάνει δηλαδή με το στοματάκι του κινήσεις σαν να θηλάζει.

Αντανακλαστικό του πιασίματος της πατούσας (Babinsky)

Ο γιατρός γαργαλάει, πιέζει ελαφρά το πέλμα του ποδιού του μωρού

και η αντίδρασή του είναι να κλείσει τα δαχτυλάκια του προς τα μέσα,

σαν να θέλει δηλαδή να πιάσει αυτό που το ακουμπάει.

Αντανακλαστικό του περπατήματος

Ο παιδίατρος κρατάει το μωράκι όρθιο, ακουμπώντας τα ποδαράκια του

σε μια σταθερή επιφάνεια κι εκείνο αμέσως κάνει κινήσεις σαν να περπατάει,

ανοίγει δηλαδή τα ποδαράκια του σαν να κάνει βήματα.

Αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος (Moro)

Καθώς το μωράκι είναι ξαπλωμένο ανάσκελα,

ο παιδίατρος προσπαθεί να φέρει το κεφαλάκι του μπροστά προς το στήθος του μωρού.

Η αντίδρασή του σε αυτή την «απότομη» κίνηση είναι το μωράκι να ανοίξει συμμετρικά τα χεράκια του, την αγκαλιά του και τα μάτια του.

Αντανακλαστικό του βαδίσματος του σκύλου

Ο παιδίατρος κρατάει το μωρό γερμένο μπροστά, έχοντας δηλαδή το χέρι του στην κοιλίτσα του,

κι εκείνο κουνάει τα χεράκια και τα ποδαράκια του σαν να βαδίζει ένα σκυλάκι, ενώ το κεφαλάκι του δεν πέφτει προς τα κάτω

κι ο αυχένας και η σπονδυλική στήλη δε λυγίζουν, έχουν δηλαδή πολύ καλό μυϊκό τόνο.

Στη συνέχεια, ο γιατρός κρατάει το μωρό αντίθετα από πριν, έχοντας δηλαδή το χέρι του

στην πλάτη του μωρού, σαν να είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, κι εκείνο μαζεύει τα χεράκια και τα ποδαράκια του προς τα επάνω,

σαν να κάνει δηλαδή έναν εναγκαλισμό, χωρίς το κεφαλάκι του να πέφτει προς τα κάτω, φανερώνοντας πάλι καλό μυϊκό τόνο.

Τέλος, ο γιατρός κρατάει το μωρό από το ένα ποδαράκι του με το κεφάλι προς τα κάτω

και τα ποδαράκια του προς τα πάνω και το μικρούλι δεν έχει το ελεύθερο πόδι του χαλαρό,

δεν πέφτει δηλαδή προς τα κάτω, αλλά αντίθετα κρατάει κι αυτό το ποδαράκι του λυγισμένο ή τεντωμένο προς τα πάνω.

Εμφανίζονται και... εξαφανίζονται

Τα πρώτα νεογνικά αντανακλαστικά είναι ένας δείκτης υγείας του μωρού,

καθώς έχουν σχέση με τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ωστόσο, φανερώνουν ένα μικρό μέρος της λειτουργίας του, καθώς ο εγκέφαλος ενός νεογνού είναι ακόμα ανώριμος.

Έτσι, ένα μωρό που έχει φυσιολογικά νεογνικά αντανακλαστικά δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει άψογη εγκεφαλική λειτουργία

ή ότι κάποιο που δεν τα έχει ότι είναι παθολογικό.

Οι πληροφορίες για τα ημισφαίρια του εγκεφάλου,

δηλαδή για τα ανώτερα μέρη, με τα οποία κάνουμε εκούσιες κινήσεις, σκεπτόμαστε, παίρνουμε αποφάσεις,

αρχίζουν να φαίνονται μετά τον 3ο μήνα της ζωής ενός μωρού.

Τον 3ο-4ο μήνα περίπου ενός μωρού, τα νεογνικά αντανακλαστικά

εξαφανίζονται και τη θέση τους παίρνουν οι εκούσιες κινήσεις,

δηλαδή οι κινήσεις που κάνει το μωρό επειδή το θέλει, καταλαβαίνει και αποφασίζει.

Έτσι, για παράδειγμα, εάν σʼ ένα μωρό 5 μηνών ο παιδίατρος διαπιστώσει ότι εξακολουθεί

να έχει ορισμένα αντανακλαστικά που φυσιολογικά θα έπρεπε να έχουν εκλείψει στον 3ο-4ο μήνα περίπου, αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος δεν εξελίσσεται όπως θα έπρεπε.

Λόγου χάρη, ένα μωράκι στους τρεις μήνες περίπου αρχίζει σιγά-σιγά να

ανοίγει τα χεράκια του και στους τέσσερις μήνες να πιάνει την κουδουνίστρα του ή ένα άλλο παιχνιδάκι επειδή το θέλει το ίδιο,

κάνοντας δηλαδή μια εκούσια κίνηση κι όχι επειδή κάποιος το ακούμπησε στο χέρι του, όπως γινόταν τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του με το αντανακλαστικό του αδράγματος.

Παρόμοια, στους 7-8 μήνες, ένα μωράκι που μπορεί να κάθεται πια μόνο του,

εάν κάποιος το «σπρώξει» ελαφρά όταν κάθεται σε μια σταθερή επιφάνεια χωρίς να στηρίζεται, η φυσιολογική αντίδρασή του

θα πρέπει να είναι να βάλει το χεράκι του στο πλάι για να στηριχθεί.

Να κάνει δηλαδή μια προστατευτική, προχωρημένη αντανακλαστική κίνηση.

Αντίθετα, αν το μωράκι αντιδράσει εκδηλώνοντας το αντανακλαστικό του Moro,

δηλαδή του ξαφνιάσματος, αυτό φανερώνει ότι υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα.

• Like 1

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

Αντανακλαστικό του ξαφνιάσματος (Moro)

Καθώς το μωράκι είναι ξαπλωμένο ανάσκελα,

ο παιδίατρος προσπαθεί να φέρει το κεφαλάκι του μπροστά προς το στήθος του μωρού.

Η αντίδρασή του σε αυτή την «απότομη» κίνηση είναι το μωράκι να ανοίξει συμμετρικά τα χεράκια του, την αγκαλιά του και τα μάτια του.

Αυτό το είχα ξεχάσει! μιλάμε πως φρίκαρα και από τη μιά κοίταζα έτσι :shock: τη γιατρό και από την άλλη κόντεψα να βγάλω καπνούς από τα αυτιά!!!

ευχαριστούμε σαμούλα! πολύ κατατοπιστικά αυτά που μας παρέθεσες! :D

Για το εμβόλιο μπορείτε να δείτε κι εδώ:

ΕΜΒΟΛΙΟ ΣΕ ΣΤΑΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΩΝ

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=1582&start=0

ΕΜΒΟΛΙΟ ROTARIX - ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=7342&start=0

Εμβόλιο γαστρεντερίτιδας;;

http://parents.org.gr/forum/viewtopic.php?t=11292&highlight=%E5%EC%E2%FC%EB%E9%EF+%E3%E1%F3%F4%F1%E5%ED%F4%E5%F1%DF%F4%E9%E4%E1%F2#top

Το δικαίωμά σας να ομιλείτε,δεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά

O δικος μας και στα 2 μας παιδια τα εκανε κατι τρελες τουμπες. Στον Βασιλη ειχα φρικαρει. Σαν μαιμουδακι τον εκανε και ετρεμα μην του πεσει.

Στο 2ο ημουν προετοιμασμενη. Απλα τον προειδοποιησα "εχει φαει" :lol::lol:

Σιγουρα ο γυαλος ειναι στραβος.. δεν εξηγειτε αλλοιως!!

Διαφημίσεις

Επανερχομε στο θεμα των εμβολίων...Οπως ειπε και η rani δεν βρισκόματε στην Ουγγάντα...Το εμβόλιο της γαστρεντερίτιδας όπως και το εμβόλιο της γρίπης πολύ γιατροί λένε οτι δεν χρειάζετε να το κάνεις και αλλοι σου συνηστούν να το κάνεις...Αυτό σημαίνει οτι δεν ειναι απαραίτητο αλλα προληπτικό...Αν ήταν τόσο απαραίτητα θα τα κάνανε όλοι...Και όπως είπατε ειναι θέμα υγιεινής και πιστεύω οτι όλες οι μανούλες κοιτάνε να εχουν καθαρό σπίτι...Καλό είναι να αφήνουμε τα παιδάκια να δημιουργουν και λίγα αντισώματα για να μπορουν να 3επερνάνε τις λεγόμενες ιωσούλες πιο ανώδυνα...Δεν είμαι κατα των εμβολίων αλλα κατα της κατάχρησης...Η γαστρεντεριτιδα δεν είναι πχ όπως η μηνιγγίτιδα,μπορεί να αντιμετωπιστεί πιο εύκολα...

κάποιος παιδιατρος είπε οτι η γαστρεντερίτιδα ειναι η δευτερη αιτια θανάτου στα νεογνα!

:roll:

δεν ξέρω αν ισχύει , αλλά μόνο που το ακούω με πέιθει να κάνω το συγκεκριμένο εμβόλιο.

if you want to make the world a better place, take a look at yourself and make that change!!!570057guwilak9ki.gif

Παραθέτω ένα παλιό μου ποστ μιας και το θέμα έχει ξανασυζητηθεί

Δημοσιεύθηκε: Τετ Νοέ 21, 2007 8:22 pm

Ο δικός μου παιδίατρος είναι αρνητικός στο συγκεκριμένο εμβόλιο

καταρχήν προστατεύει μόνο από τον συγκεκριμένο ιό της γαστρεντερίτιδας

ο οποίος ναι μεν είναι θανατηφόρος αλλά δεν κυκλοφορούν κρούσματα στην Ευρώπη....

το ξέρω γιατί φοβήθηκα πάρα πολύ όταν έπαθε ο μικρός γαστρεντερίτιδα

και ψάχνοντας έπεσα επάνω στο ροταιό

ο γιατρός μου έβαλε τα γέλια όταν του το είπα και με ρώτησε αν επισκεφτήκαμε πρόσφατα την Αφρική ........

ναι μεν στους εμβολιασμούς αλλά στους απαραίτητους .........

Διαβάστε τα λινκ που σας έβαλα πιο πάνω η άποψη των παιδιάτρων

διίσταται και το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει πολύ καιρό που έχει

κυκλοφορήσει οπότε δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι τι παρενέργειες μπορεί να έχει!!!

εμένα πάλι ο δικός μου παιδίατρος είπε οτι προστατευει και από άλλα ειδη γαστρεντερίτιδας!

τωρα τι να πω ,ο καθένας λέει τα δικά του!

if you want to make the world a better place, take a look at yourself and make that change!!!570057guwilak9ki.gif

Ο παιδιατρός μας, και τα δυο μου παιδια πέρα από τα ¨γυμνάσια ¨τους έκανε και περιστροφή στον αέρα πιασμένα από τα πόδια ,μέχρι τον έκτο μήνα (ο κανακάρης είναι 4,5 μηνών) εκεί να δείς γλέντια...ευτυχώς μας είχαν προειδοποιήσει για το θέαμα και το σοκ ήταν μικρό. :wink:

• 2 years later...