Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

κληρονομιά ή γονική παροχή

Recommended Posts

Διαφημίσεις

Εννοείς ως προς το φόρο; Λίγο δύσκολο να απαντηθεί εδώ, καθώς θα πρέπει να απευθυνθεις σε συμβολαιογράφο (είναι περίπλοκη η διαδικασία υπολογισμού αυτών των φόρων)

Πάντως, να ξέρεις, ότι στην περίπτωση της γονικής παροχής θα πρέπει να ελέγξει μηχανικός το ακίνητο για ύπαρξη αυθαιρέτων (και να σου δώσει και βεβαίωση), στην κληρονομιά το παίρνεις ό,τι κι αν έχει και όπως κι αν είναι (αν και σε κάθε περίπτωση καλό είναι να το ελέγξεις γι' αυθαίρετα).

• 1 month later...

σε διερεύνηση αυτού του ερωτήματος πρόσφατα

έχω μάθει ότι το κόστος γονικής παροχής ή αποδοχής κληρονομιάς σε θέμα φόρων είναι το ίδιο.

η ρύθμιση/ διευθέτηση των παρανομιών έχει περίπου κόστος 1.000 ευρώ +? ανάλογα τι θα τύχει, από τον πολιτικό μηχανικό και αυτά που χρειάζεται είναι

- τα αρχιτεκτονικά σχέδια /κατόψεις (κάτοψη, όψη, τομή, τοπογραφικό)

- άδεια δίφυλλη (α3) της οικοδομής

- σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας που να δείχνει και σε ποιόν ανήκει το ακίνητο το συγκεκριμένο.

για οποιαδήποτε πώληση τα ακίνητα θα πρέπει να είναι ρυθμισμένα ΠΡΙΝ. δηλαδή οτιδήποτε παράνομο θα πρέπει να το έχει διευθετήσει ο ιδιοκτήτης ή ο αγοραστής να μεριμνήσει να καλύψει το κόστος αυτό από το κόστος αγοράς.

η ρύθμιση/ διευθέτηση των παρανομιών έχει περίπου κόστος 1.000 ευρώ +? ανάλογα τι θα τύχει, από τον πολιτικό μηχανικό και αυτά που χρειάζεται είναι

Καλημέρα σας, θα μου επιτρέψετε να κάνω μία διευκρίνιση-συμπλήρωση επ' αυτού: μάλλον, belleblue, μιλάς μόνο για την αμοιβή του μηχανικού, καθώς το πρόστιμο του αυθαιρέτου είναι άλλο ξεχωριστό πράγμα (η οποία αμοιβή είναι κάτι σχετικό, μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη). Ξεκινά από 500ευρώ το ελάχιστο πρόστιμο αυθαιρέτου και μπορεί να φτάσει (πολλές) χιλιάδες ευρώ (ανάλογα με τα τετραγωνικά, την τιμή ζώνης, την παλαιότητα, κλπ).

Παρεπιπτόντως αυτά που είχα γράψει στο αρχικό μήνυμά μου θα αλλάξουν σύντομα με το νέο νόμο αυθαιρέτων, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση.

Διαφημίσεις

Οχι σιγουρα.

Οι βεβαιωσεις στην κληρονομια και η στατικη επαρκεια των αυθαιρετων ειναι τα καιρια σημεια του νεου νομου , που εχουν προκαλεσει τις περισσοτερες αντιδρασεις απο το ΤΕΕ αλλα και τους συμβολαιογραφους. Και απο οτι εχω ακουσει, απο εγκυρες πηγες, τις λαμβανει σοβαρα υποψην το υπουργειο.

Βεβαια θα ακολουθησει και η ταυτοτητα κτιριου που συντομα ολα τα ακινητα θα τακτοποιουθουν, θελουν η δε θελουν , αντεχουν η οχι , οι ιδιοκτητες.

summer wine, λες;

Μία ματιά έριξα στο νέο νόμο. Εντάξει σχεδόν τα ίδια με τα παλιά, ειπωμένα διαφορετικά και με πάρα πολλές υποπεριπτώσεις. Έχω βαρεθεί, πραγματικά, το τόσο διάβασμα, και θα περιμένω να γίνει ΦΕΚ (άμα κι όταν γίνει) για να τον διαβάσω λεπτομερώς. Αφού πήρε παράταση η διαβούλευση, πάντως, σημαίνει ότι μάλλον έχουν γίνει μαλλιοκούβαρα στο Υπουργείο (ακούγονται και διάφορα). Είναι τόσο ουτοπικά όλα αυτά περί παρατηρητηρίων κλπ... και θέλουν και πολλά λεφτά (διορισμούς προσωπικού, κλπ)

Κανονικά (ειδικά για τις μεταβιβάσεις) θα έπρεπε να μείνει για πάντα ανοιχτός ο νόμος, αλλά το θέμα είναι ότι πλακώνουν και κάνουν νέα αυθαίρετα.

Το πρόβλημα είναι καταρχήν ότι υπάρχουν αυθαίρετα στα κτίρια που ιδιοκτήτες δεν τα γνωρίζουν, όπου όταν έρχεται η ώρα της μεταβίβασης μένουν έκπληκτοι, και φυσικά ότι δεν υπάρχουν λεφτά αυτή τη χρονική περίοδο για τακτοποιήσεις.

Είδομεν...

Copy paste σχετικα με τα αυθαιρετα!

Θα μπορουσε να γινει με απλη τροπολογια τουλαχιστον με τον ν.4178/13.

Σχετικα με τον νεο τροπο εκδοσης αδειων, δεν το διαβασα. Αδυνατω!

Δεν αντεχω αλλη αλλαγη.

Ειχα κανει το λαθος και ειχα διαβασει τον ΝΟΚ πριν την δημοσιευση, ενω ειχε ψηφιστει , και για καποιο θεμα ειχα τελειως εσφαλμενη αποψη και ημουν μαλιστα σιγουρη!

Απειρες αλλαγες και πριν και μετα.

• 2 weeks later...
Θα ήθελα να ρωτήσω πως υπολογίζονται τα παραπάνω.... ευχαριστώ.

Στη γονικη παροχή μπορείς να δωρίσεις τη ψιλή κυριότητα και να παρακρατήσεις την επικαρπία. Αυτό έχει σημαντική φοροελαφρυνση (από άποψη φορ κεφαλαιου) σε σχέση με το φορο που θα πληρωνε το παιδι αν αιτια κληρονομιας του ερχόταν πακέτο η πληρης κυριοτητα. Η φοροελάφρυνση εξαρταται καθε φορα απο την ηλικια του επικαρπωτη. Η ψιλη κυριοτητα θα συνενωθει με την επικαρπα με τον θανατο (συνηθως) του επικαρπωτη.

Το Ήλεκτράκι μου και ο Οδυσσέας μου, οι ηλιαχτίδες μου!

..................................................................................

Ο Θεός πέθανε...

Ο Μαρξ πέθανε...

κι Εγώ τώρα τελευταία δε νοιώθω πολυ καλά...