Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πως αντιμετωπιζω τα ψεμματα?

Recommended Posts

Καλησπερα

Θα μπω κατευθειαν στο θεμα

Ο γιος μου ειναι 6 μιση χρονων και παει Α δημοτικου.Το προβλημα που αντιμετωπιζω ειναι οτι λεει ψεμματα και δεν ξερω με τι τροπο να τον σταματησω.Στους φιλους του στο σχολειο σημερα ειπε οτι συνεβει ενα περιστατικο στην αυλη με ενα ζωυφιο και τελικα εφτασε στα αυτια του διευθυντη και μανς καλεσε να δει αν το παιδι ειναι καλα....ομως δεν συνεβει αυτο.Ισως να ειδε ενα εντομο αλλα τα φουσκωσε πολυ.ουτε τον τσιμπησε,ουτε ηρθε σε επαφη μαζι του.Ο μικρος θυμωσε που του ελεγα οτι δεν υπαρχει περιπτωση να εγινε κατι τετοιο και για ποιο λογο λεει τοσα ψεμματα.Στο σπιτι φτασαμε κ ο αντρας μου ηδη μιλαγε με τον διευθυντη στο τηλεφωνο και του εβαλε τις φωνες του μικρου.Εγω θυμωσα που του φωναζε,ενω του ειχα πει του συζηγου πως θα μιλησουμε μετα με το παιδι για αυτο,και φωναξα και γω με την σειρα μου στο συζηγο πως δεν προκειτε να του ξαναπω τιποτα για το παιδι αλλη φορα.Μπεδρεμα....Ο μικρος εβαλε τα κλαμματα και εφαγε στο δωματιο του δεν ηθελε να βγει.τωρα ειναι ακομα μεσα και παιζει ενα ηλεκτρονικο.

Το θεμα ειναι οτι δεν ειναι η 1η φορα οπως καταλαβαινετε που λεει πραγματαπου δεν ισχυουν.Λεει ολοκληρες ιστοριες ο μικρος μου,καμια φορα ολα φανταστικα καμια φορα μιση αληθεια μιση ψεμμα.Αλλες φορες λεει ψεμματα πως καποιοι συμπαιχτες του στο ποδοσφαιρο που παμε εκαναν κατι φανταστικο,τριπλες,αναοποδα ψαλιδακια κτλ.Αλλες φορες λεει κανει εκεινος και ενω μπορει να λεει καποιες φορες αληθεια αλλες ξερουμε σιγουρα οτι δεν ισχυουν αυτα.

Δεν λεει ποτε ψεμματα κακα.Για να μειωσει , καποιον.Αυτα που λεει ειναι καλα συνηθως ,πραγματα που λεγονται για να πει ο αλλο "ουαου!" καταλαβατε?Ανυσηχω μηπως νιωθει οτι δεν ειναι αρκετα καλος για να αρεσει οπως ειναι χωρις σαλτσες?Ειναι κοινωνικος και εχει αρκετους φιλους παντου,σε αθηλματα,σχολειο , γειτονια

Μηπως υπαρχει καποιο παραμυθι που ξερετε περι ψεμματων?και γενικως αν εχετε καποια συμβουλη η σκεψη [ανω στο θεμα θα ημουν ευγνωμων!

Διαφημίσεις

Εγω αν ημουν στη θεση σας...αρχικα δε θα τον μαλωνα.Οπως λες κι εσυ δε λεει ψεμματα 'κακα'...λεει ψεμματα για να εντυπωσιασει.Αρα δεν εχει νοημα να τον μαλωσεις,τιμωρησεις.Πολυ κουβεντα ως προς το ποσο σημαντικος είναι,ως προς το ότι κάθε ενας είναι καλος σε κατι διαφορετικο,ωε προς το ότι είναι ανωφελο να θελουμε να ειμαστε παντα οι καλυτεροι σε όλα.Θα του παραδεχομουν ότι ολοι καμια φορα λεμε πραγματα που δεν ισχυουν για να εντυπωσιάσουμε τους φιλους μας και να φανουμε σπουδαίοι.Ειναι όμως λαθος.Γιατι στο τελος οι φιλοι μας θα καταλαβουν ότι αυτά που λεμε δεν σχυουν και θα μας κοροϊδεύουν.Ετσι ακομα κι αν κανει κατι πραγματικα σπουδαιο οι φιλοι του δε θα τον πιστευουν.Επισης ότι δεν εχει νοημα να μας θαυμαζουν οι αλλοι για πραγματα που δεν εχουμε κανει.Προσπαθουμε να γινόμαστε συνεχως καλυτεροι και να κανουμε ωραια πραγματα ώστε να μας θαυμαζουν για το χαρακτηρα μας και την καρδια μας και για κατορθώματα που οντως εχουμε κανει...όχι για ψεμματα.

Προς τα εκει θα την πηγαινα την κουβεντα εγω...αλλα ξανα και ξανα...μια κουβεντα δεν αρκει.Τα ξεχνανε.

Εμένα αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον είναι οτι λέει ψέμματα "ουάου" όπως λες. Δηλαδή με έναν τρόπο προσπαθεί να ξεχωρίσει, να εντυπωσιάσει, να τραβήξει το ενδιαφέρον.

Μήπως ήρθε πρόσφατα μικρό αδερφάκι, μήπως η καθημερινότητά σας είναι τέτοια που ο χρόνος με το παιδί είναι περιορισμένος ή τέλως πάντων δεν έχετε "ποιοτικό χρόνο" με το παιδί. Μήπως νιώθει στο σχολείο παραγκωνισμένος. Ψάξτε μήπως υπάρχει κάτι που ενοχλεί το παιδί και προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να κερδίσει την προσοχή των ανθρώπων γύρω του.

Κι εγώ είμαι της άποψης να μην τον μαλώνετε. Όταν σας λέει μια ιστορία και αμφιβάλλεται για το αν είναι αλήθεια ή παραφουσκωμένη εξωτερικεύσετε τις αμφιβολίες σας με επικοδομητικό τρόπο, ώστε στο τέλος ο ίδιος να αποκαταστήσει την αλήθεια.

Όπως και να έχει, νομίζω πως μια κουβέντα με τη δασκάλα θα μπορέσει να σας βοηθήσει, συνήθως έχουν εμπειρία σε τέτοια ζητήματα και μπορούν να προσφέρουν μια αξιόλογη καθοδήγηση.

ευχαριστω για τις απαντησεις.του μιλησα χτες παλι αλλα ειναι δυσκολο γιατι οταν ξεκιναω αρχιζει τα "ωχ μαμα ξερω" λες κ κανω κυρηγμα.....με ανυσηχει ο λογος που λεει ψαμματακια.παντα ελεβα οτι ειναι καλος,ευγνικος οταν εκανε ωραια πραγματα το ελεγα.του μαθαινω πως η προσπαθεια μετραει κ ολοι ειναι καλοι σε κατι κτλ....με αφορμη αυτο που συνεβει εκατσ Κ ΣΚΕΦΤΗΚΑ ΣΤΑ Χρονια που μεγαλωνε αν ειχε καποιο θεμα αυτοεκτιμησης.Το μονο που θυμαμαι ειναι οτι καποτε σε ηλικια περιπου 4 μιση ηταν αδυνατον να χασει.Εκλαιγε...ακομα και επιτραπεζια που παιζαμε εκλαιγε αν εχανε.Το ξεπερασε καπως,εννοωντας οτι απλα δεν κλαιει τωρα αλλα φαινετε οτι ενοχλειτε και κρατιετε με το ζορι.Επισης πριν ενα μηνα περιπου που εκανε κατι ωραιο του το ειπα και μου απαντησε "τι λες μαμα?εγω δεν κανω τιποτα ωραιο." εμεινα ,γιατι δεν ταιριαζε κατι τετοιο να πει ο μικρος,ηταν εκτος χαρακτηρα.

Μιλησα με τον αντρα μου και του τα εξηγησα ολα αυτα και του ειπα οτι τι εαν ειναι να ντιδραει ετσι χωρις να εχουμε μιλησει πρωτα και κατανοησει τι συμβαινει απλα δεν θα του ξαναπω κατι που να αφορα τον μικρο.Θυμωσα παρα πολυ μαζι του.

Επισης να πω οτι ασχολουμαι με τον μικρο αρκετα.παιζουμε μαζι πολλα παιχνιδια ,μιλαμε, παμε βολτες κτλ.Μακαρι να μην εχει βαθιες ριζες και να ειναι καλα ,τρελενομαι να σκεφτω οτι μεσα του νιωθω αναξιος.

Διαφημίσεις

Όταν σας λέει μια ιστορία και αμφιβάλλεται για το αν είναι αλήθεια ή παραφουσκωμένη εξωτερικεύσετε τις αμφιβολίες σας με επικοδομητικό τρόπο, ώστε στο τέλος ο ίδιος να αποκαταστήσει την αλήθεια.

μπορεις να δωσεις παραδειγμα.πες οτι λεει το εξης ¨"καναμε γυμναστικη και ο ταδε εκανε κολοτουμπα στον αερα πηγε τοσο ψηλα που ακουμπησε την στεγη του σχολειου¨"

η "βρικαμε στην αυλη κομματια χρυσο και τα πηρε ο ταδε σπιτι του,ηταν κομματια χρυσο κ θα ειναι τωρα πλουσιος"

Ναι αμέ. Εκεί μπορείς να του πεις: "Ρε συ, απ' ότι ξέρω οι άνθρωποι δεν μπορούν να πηδήξουν τόσο ψηλά. Μήπως μπερδεύτηκες και πήδηξε ως εδώ (βάζεις με το χέρι ένα σημείο) και απλά σου φάνηκε ψηλά;"

"Μάλλον δεν ήταν κομμάτια χρυσού, γιατί ο χρυσός είναι θαμμένος πολύ βαθιά μέσα στη γη και χρειάζονται μηχανήματα κι εργαλεία για τα ξεθάψει κανείς. Πες του το, γιατί θα πάει να ψωνίσει κάτι και θα γίνει ρεζίλι".

Πάντως υπάρχει ακόμη κάτι που μπορεί να παίζει. Να έχει τρομερή φαντασία και να μην μπορεί να την εξωτερικεύσει. Βάζε τον να ζωγραφίζει αυτά που σκέφτεται να τα κάνει αναπαράσταση με lego, πλαστελίνες και αργότερα να τα γράφει...

Εγω θα ανησυχουσα λιγο με αυτο και με τα τελευταια παραδειγματα που ανεφερες , εαν στα εχει πει ο ιδιος.

Ο μικρος θυμωσε που του ελεγα οτι δεν υπαρχει περιπτωση να εγινε κατι τετοιο ....
Εδειχνε να τα πιστευε τα ψεμματα??

Αν μου τυχαινε κατι τετοιο θα τον αφηνα ελευθερο καποιο διαστημα , χωρις καθολου παρατηρησεις ωστε να καταλαβω το μεγεθος των ψεμματων , το λογο αλλα το βασικοτερο κατα ποσο συνειδητα τα λεει η κατα ποσο τα πιστευει ο ιδιος.

πχ. Ενα παιδι μπορει να πει ψεμματα για να δικαιολογησει καποια ασχημη πραξη του η για να εντυπωσιασει η να κανει τους αλλους να γελασουν με την φανταστικη ιστορια που επλασε. Αυτες οι περιπτωσεις ειναι πολυ συνηθισμενες και απλα θελουν την αναλογη μεταχειριση απο εμας τους γονεις. Αλλα πρεπει να γνωριζουμε την αιτια ωστε να το αντιμετωπισουμε πιο καταλληλα.

Ομως τι γινεται εαν το παιδι μπορει να πιστευει καποια απο αυτα? Μπορει να θελει περισσοτερη ξεκουραση , υπνο πιο πολυ, περιορισμο της τηλεορασης και των ηλεκτρονικων.

Εαν εισαι σιγουρη οτι πιστευει καποια απο αυτα ρωτησε και τον παιδιατρο, δεν χανεις τιποτα.

Ο δικος μου καποιες φορες εκανε οτι ποναγε τον τελευταιο καιρο. Μας δοκιμαζε και μετα γελουσε επειδη καταφερε και μας κοροιδεψε. Το ειδε σαν παιχνιδι. Την πρωτη φορα φωναξα γιατι ειχα τρομαξει και του εξηγησα οτι μας εκανε να ανησυχησουμε πολυ και να μην ξανασυμβει . Εννοειται οτι μας εγραψε και το επανελαβε , εμεις παλι τον πιστεψαμε και τρομαξαμε και τοτε του υπενθυμισαμε το παραμυθι του ψευτη βοσκου. Τις επομενες φορες δεν εδινα σημασια και τον αποκαλουσα "ψευτη βοσκο". Το εκοψε πολυ συντομα.

Οι μυθοι του Αισωπου ειναι πολυ διδακτικοι.

• 1 month later...

Έχω την εντύπωση ότι είναι φάση που περνάνε κάποια στιγμή τα παιδιά. Ψαρεύουν ίσως αντιδράσεις, βλέπουν τα όριά τους...

Το μάλωμα έχει νόημα μόνο αν το ψέμα έχει συνέπειες...

Αν είναι τέτοια άκακα ψέμματα για εντυπωσιασμό ή υπερβολές, ίσως θέλουν την αντιμετώπιση που είπε η mkcm.

Η κόρη μου έχει περάσει από αυτή τη φάση. Μερικές φορές μάλιστα τα έλεγε τόσο πειστικά που δεν αμφέβαλλα και ερχόταν να μου πει μετά από καιρό "θυμάσαι τότε που σου είπα αυτό; ήταν ψέμματα".:)

Προσπαθούσα να τονώσω την αυτοπεποίθησή της, να της εξηγήσω ότι ακόμα και τα μικρά ψέμματα μπορει να έχουν συνέπειες (πχ να το ανακαλύψουν οι άλλοι να μην μας πιστεύουν ακόμα και αν λέμε αλήθεια ή να μας κοροιδέψουν, ότι μπορεί να πούμε ένα ψέμα πολλές φορές και στο τέλος να το πιστέψουμε ή ότι ένα ψέμα μπορεί να προκαλέσει μπερδέματα και παρεξηγήσεις) κτλ.

Επίσης τύχαινε να μου πει κάποιο ψέμα και μετά να μου λέει "δεν εμπιστεύεσαι την κόρη σου". Τότε της τόνιζα πως ξέρω ότι λέει ψέμματα (έπεφτε σε αντιφάσεις) και να σταματήσει γιατί χάνει την αξιοπιστία της και τότε το παραδεχόταν. Δοκίμαζε να δει που φτάνουν τα όριά της.

Τώρα το εχει σταματήσει και αν καμιά φορά της ξεφύγει, το σταματάει μόνη της πριν ολοκληρώσει τη φράση της.

Διαφημίσεις

Ομως τι γινεται εαν το παιδι μπορει να πιστευει καποια απο αυτα? Μπορει να θελει περισσοτερη ξεκουραση , υπνο πιο πολυ, περιορισμο της τηλεορασης και των ηλεκτρονικων.

Εαν εισαι σιγουρη οτι πιστευει καποια απο αυτα ρωτησε και τον παιδιατρο, δεν χανεις τιποτα.

Κάπου είχα διαβάσει ότι μέχρι τα 6 ή και λίγο παραπάνω, δεν έχουν διαχωρίσει πλήρως την πραγματικότητα από την φαντασία. Μπορεί λοιπόν κάποιες υπερβολές να τις πιστεύουν πράγματι και δεν είναι κάτι ανησυχητικό...

Ο ψεύτης βοσκός είναι καλό παράδειγμα!