Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Αρχίσαμε ριζάλευρο.Πώς θα τον κάνω να φάει?S.O.S

Zetta59

Recommended Posts

4η μέρα προσπαθούμε να τον ταίσουμε ριζάλευρο και αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει το στόμα. ¨οταν δοκιμάζει στην γλώσσα αηδιάζει. την 1η μέρα έφαγε όλα τα 50 γρ κρέμα με τραγούδια και χορό βέβαια και κλαψούρισμα. Την 2η έκανε 3 φορες εμετό τις 3 γουλιές κρέμας που έφτασαν στο λαιμό, την 3η εφαγε σε μια ωρα 2-3 κουταλιτσες Φρέζιλακ και σήμερα 4η μέρα δεν τον ξεγέλασα ούτε με 1 κουταλάκι κρέμας. είμαι φρικαρισμένη και στεναχωρημένη. τι θα κάνουμε?γιατί δεν τρώει? 2 μάρκες άλλαξα ήδη,Νουνου και Φρέζιλακ. η 2η ηταν κ η συσταση του γιατρού (την φαγαμε την 3η μερα).τι να κανω?

X3Mkp3.png

GB9Ep3.png

Διαφημίσεις

υπομονη...πολλα παιδακια αργουν να συνηθισουν τις στερεες.....εγω επαιρνα την γιωτης δεν ειχα ποτε προβλημα,δεν νομιζω οτι εχει να κανει με τη μαρκα ομως ειναι η πρωτη επαφη...εγω θυμαμαι τη πρωτη μερα του εδωσα 2 κουταλακια τη 2η τρια και παει λεγοντας....μη περιμενεις να φαει ολοκληρο γευμα με τη μια

το παιδι σου ειναι ο μονος ανθρωπος που αγαπας ενευ ορων πριν καν τον γνωρισεις..:!:

Μπορει απλα να μην του αρέσει, υπομονή και μην τον πιέζεις γιατι τοτε ειναι που δεν θα τρωει :-)

Μπορεις να βάλεις λίγο λιωμένο αχλάδι η μηλο μεςα; Ίσως με λίγη κανέλα;

Οσο το πιεζετε τοσο χειροτερα θα αντιδρα και επειδη εινα πρωτη επαφη και προσπαθεια με στερεες τροφες θα ζε συμβουλευα πρωτον να μην αχγωνεσαι και δευτερον να μην πιεζεις. Ο πρωτος μηνας στις στερεες ειναι μια δοκιματικη περιοδος. Εξαλλου και καθολου ρυζαλευρο να μη φαει για τον πρωτο μηνα δε χαθηκε κι ο κοσμος. Εσυ δοκιμαζε καθε μερα την ιδια ωρα να δινεις και καποια στιγμη θα φαει. Επισης το ρυζαλευρο μετα απο μιση ωρα απ την παρασκευη του το πεταμε γιατι αναπτυσσονται μικροβια, το γραφει και στο κουτι. Οποτε για μιση ωρα ο,τι φαει και μετα την αλλη μερα παλι. Εμεις ψαγαμε μετα απο ακαρπες προσπαθειες δεκα ημερων κι τωρα οχτω μηνων τρωμε απ ολα.

4η μέρα προσπαθούμε να τον ταίσουμε ριζάλευρο και αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει το στόμα. ¨οταν δοκιμάζει στην γλώσσα αηδιάζει. την 1η μέρα έφαγε όλα τα 50 γρ κρέμα με τραγούδια και χορό βέβαια και κλαψούρισμα. Την 2η έκανε 3 φορες εμετό τις 3 γουλιές κρέμας που έφτασαν στο λαιμό, την 3η εφαγε σε μια ωρα 2-3 κουταλιτσες Φρέζιλακ και σήμερα 4η μέρα δεν τον ξεγέλασα ούτε με 1 κουταλάκι κρέμας. είμαι φρικαρισμένη και στεναχωρημένη. τι θα κάνουμε?γιατί δεν τρώει? 2 μάρκες άλλαξα ήδη,Νουνου και Φρέζιλακ. η 2η ηταν κ η συσταση του γιατρού (την φαγαμε την 3η μερα).τι να κανω?

Έφαγε με τραγούδια και χορό και κλαψούρισμα; Γι' αυτό σταμάτησε να τρώει. Τον πιέζετε και το αντιλαμβάνεται. Προτείνω να ηρεμήσεις και να αλλάξεις πλεύση. Προσφέρεις και αν θέλει θα φάει, αν όχι δεν πειράζει. Το ξαναπροσφέρεις άλλη στιγμή. Δεν επιμένεις καθόλου μα καθόλου. Πόσο είναι; Μόνο το ρυζάλευρο δεν τρώει;; Η επαφή με το φαγητό πρέπει να είναι σε ευχάριστο κλίμα και σε αυτή την φάση παίρνει την μορφή πειραματισμού και παιχνιδιού. Βάζεις το φαγητό μπροστά του, γλύφει, αγγίζει, μυρίζει, γνωρίζει την έννοια τροφή. Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε σεβασμό στους ρυθμούς του κάθε παιδιού. Σιγά σιγά και πολύ σταδιακά αρχίζει να τρώει πολλές κουταλιές. Όχι από την πρώτη φορά. Εκτός αυτού, να το πούμε και αυτό οι συγκεκριμένες κρέμες δεν είναι και ότι καλύτερο διατροφικά. Εγώ τις απέφυγα. Το αναφέρω επειδή σε στεναχωρεί που δεν τις τρώει.

Πάντως επειδή και εγώ δεν ήξερα ως νέα μαμά τι σημαίνει εισαγωγή στις στέρεες νόμιζα στην αρχή ότι με το που ξεκινάμε στέρεες τρώει το παιδί ένα πιάτο. Καμία σχέση όμως!

Αν θες πάρε το βιβλίο του παπαβέντση http://www.patakis.gr/viewshopproduct.aspx?id=588786

θα σε βοηθήσει πολύ και για τώρα και για αργότερα.

http://www.babyspace.gr/Article/circus-at-home/136-2610.html

Έτοιμη η κρεμούλα σου!' αναφωνείτε, με τη 'μπουμπού' να στριγγλίζει από την τραπεζαρία. Πασχίζει να βγάλει τη ζώνη της όπως είναι καθισμένη στο καρεκλάκι της. Εσείς έχετε ετοιμάσει την ατμόσφαιρα του μεσημεριανού: Ανοιχτή τηλεόραση απέναντι, πεντε-έξι παιχνίδια στο τραπεζάκι της μικρής και τραγουδάτε με τη σειρά τα παιδικά άσματα για γαιδουράκια και καμηλοπαρδάλεις.Η 'μπουμπού' βγάζει μια κραυγή αντικρύζωντας το κουταλάκι που κραδαίνετε απειλητικά προς το μέρος της και αρχίζει να χτυπιέται. Τότε, βάζετε σε εφαρμογή το πλήρες ρεπερτόριο της τέχνης σας: Ξεκινάτε με περίεργα, δυνατά επιφωνήματα, συνδυασμένα με μια ευρεία γκάμα από εκφράσεις του προσώπου σας. Η μικρή σιωπά αμέσως και χαζεύει κοιτάζοντας με ανοιχτό το στόμα. Αυτό το απειροελάχιστο χρονικό παραθυράκι περιμένετε για να αρπάξετε την ευκαιρία και να χώσετε στην είσοδο του γαστρεντερικού της σωλήνα την πρώτη μπουκιά. Το μωρό σας ξινίζει με αηδία το μουτράκι του, αλλά εσείς έχετε την άμεση απάντηση: ' Ήταν ένα μικρό καράβι, που ήταν α,α,α ..'

Πολύ σύντομα η επίδραση του μικρού καραβιού φθίνει και το μικρό έχει ράψει το στοματάκι του. Τότε έρχεται η ώρα για τους χορούς της Αφρικής: Μπροστά στα μάτια του μωρού εκτυλίσσονται θαυμαστές σκηνές με τελετουργικές χειρονομίες των Ζουλού και κρωξίματα παραγόμενα από ό,τι θα έπρεπε να είναι η μαμά του. Η οποία, εσείς, με τον ειδικό ανιχνευτή μισοανοίγματος στόματος που διαθέτετε, μπορείτε να προσδιορίζετε με ακρίβεια χιλιοστού του δευτερολέπτου τη στιγμή που θα προωθήσετε το κουταλάκι με το βλωμό στο σκοτεινό αντικείμενο του πόθου.

Έπειτα από άλλα δέκα λεπτά, που πέρασαν με παραστάσεις κουκλοθεάτρου, καραγκιόζη, μουσικοχορευτικά λάτιν, ηχητικά χάπενιγκ, απειλές και δωροδοκίες, η μικρή δεν έχει καταλάβει τί γίνεται, το πιάτο έχει αδειάσει κατά πέντε-έξι κουταλιές, εσείς έχετε εξαντληθεί και το φαγητό σας στο φούρνο έχει ξεχαστεί να καίγεται! Όλα έγιναν όπως συνήθως; Το σκηνικό θα επαναληφθεί το ίδιο βράδυ, σε λίγες ώρες..

"Great is the human who has not lost his childlike heart"-Mencius

Διαφημίσεις

Για ποιο λόγο να "τον κάνεις" να φάει;;; Προφανώς δε θέλει να φάει περισσότερο απο όσο τρωει και πίστεψε με ξέρει καλυτερα απο εμάς τι είναι σωστο για αυτόν... Έχουν τρομερό οργανισμό τα μωράκια και όταν δεν τρώνε κάτι πρέπει να τα εμπιστευομαστε... Μην το πιέζεις το καημένο! Σκέψου, εσύ θα ήθελες να είσαι χορτατη πχ, και κάποιος να σε κάνει να γελάσεις με σκοπό να ανοιξεις το στομα σου και να σου χώσει μέσα ένα κουταλι με τροφή που δε σου αρέσει κιόλας;;; Καλά και μόνο που το έγραψα αναγούλιασα...

Γιατί πρέπει να φάει ντε και καλά, αφου το αναγουλιάζει και κάνει και εμετούλη :( εγώ είχα δοκιμάσει 4 μέρες δεν της άρεσε τέλος! Αρχίσαμε μετά τα φρουτάκια! Και τώρα που είναι 8μιση μηνών δεν τρώει καμια κρέμα, μα καμια μάρκα! Νομίζω απλά δεν της αρέσουν οι υφες που έχουν οι κρέμες! Δεν είναι οτι δεν τρώει φρούτα ή λαχανικά για να ανυσηχήσεις!

Αχ αν μπορούσε να μιλήσει θα σου ελεγε "Τι αιδια μου δινεις βρε Μαμα;" Σορη που στο λέω ετσι αλλα αυτές οι έτοιμες επεξεργασμένες τροφές για τα παιδια ειναι οτι χειρότερο.....δεν προσφέρουν τιποτα στο μωρο σου και απλα το εθιζει σιγα σιγα στην ζαχαρι...Ο οργανισμός του μωρου αντιδράει και καλα κανει!Γιατι δεν του δινεις λίγα φρουτα;

Για ποιο λόγο να "τον κάνεις" να φάει;;; Προφανώς δε θέλει να φάει περισσότερο απο όσο τρωει και πίστεψε με ξέρει καλυτερα απο εμάς τι είναι σωστο για αυτόν... Έχουν τρομερό οργανισμό τα μωράκια και όταν δεν τρώνε κάτι πρέπει να τα εμπιστευομαστε... Μην το πιέζεις το καημένο! Σκέψου, εσύ θα ήθελες να είσαι χορτατη πχ, και κάποιος να σε κάνει να γελάσεις με σκοπό να ανοιξεις το στομα σου και να σου χώσει μέσα ένα κουταλι με τροφή που δε σου αρέσει κιόλας;;; Καλά και μόνο που το έγραψα αναγούλιασα...

Ακριβώς αυτό!!! Το ίδιο σκέφτομαι και εγώ. Αν μας το έκαναν εμάς θα μας άρεσε; Γιατί σε ένα μωρό ή σε ένα παιδί θεωρείται λογική πρακτική και εφαρμόζεται τόσο πολύ; Το βλέπω παντού γύρω μου και το έχω διαβάσει και πόσες φορές εδώ. Μετά φτάνει 2 χρονών και παραπονιόμαστε αχ δεν μου τρώει το παιδί, είναι κακόφαγο και όλα τα συναφή. Ε μα πως να σου φάει;;; όλα αυτά χτίζονται από πολύ νωρίς και κάθε τι μετράει. Δεν υπάρχει παιδί που δεν τρώει, είναι η φύση του να τρώει για να αναπτυχθεί και να επιβιώσει. Υπάρχουν όμως πάαααρα πολλοί γονείς που είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα ασκούν πολύ μεγάλη πίεση με χίλιους τρόπους και το παιδί όπως είναι φυσικό αντιδρά. Και μπαίνουν όλοι μαζί σε έναν φαύλο κύκλο που δεν σταματά...

ι. Δεν υπάρχει παιδί που δεν τρώει, είναι η φύση του να τρώει για να αναπτυχθεί και να επιβιώσει. Υπάρχουν όμως πάαααρα πολλοί γονείς που είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα ασκούν πολύ μεγάλη πίεση με χίλιους τρόπους και το παιδί όπως είναι φυσικό αντιδρά. Και μπαίνουν όλοι μαζί σε έναν φαύλο κύκλο που δεν σταματά...

Το δικο μου παιδι μελινα μου ειναι 13 μηνων και ναι....δεν τρωει!

Με παρα πολυ ζορι.

Ποτε δεν εφαγε ευκολα.

Οταν βλεπω μωρακια να ανοιγουν το στοματακι διαπλατα , ζηλευω:mrgreen:!!!!

Βεβαια ,θηλαζει ακομα σαν νεογεννητο(παιζει ρολο)!

Θεματοθετρια σορυ που σε απογοητευω αλλα σου λεω την εμπειρια μου.

Καθε φορα που ειναι να φαει με πιανει κρυος ιδρωτας!

Διαφημίσεις

αν ειναι το σκετο ρυζαλευρο, ειναι χαλια στην γευση...αν μιλας για κρεμουλες βανιλια πχ τοτε πολυ πιθανο να μην του αρεσουν και να τον αηδιαζουν σε γευση και υφη...δεν ειναι απαραιτητο ενα μωρο να φαει κρεμες,δεν προσφερουν τιποτε περα απο γεματη κοιλιτσα...γιατι δεν κουβεντιαζεις με τον παιδιατρο ωστε να ξεκινησετε γιαουρτακια πχ ??σε καθε περιπτωση, μην το πιεζεις γιατι θα κανετε πολυ κακη αρχη με κινδυνο να παγιωθει αυτη η κατασταση αντιδρασης και στα αλλα του γευματα με στερεες τροφες...προτεινω να σταματησεις τις κρεμες για καμμια εβδομαδα και να προσπαθησεις ξανα μετα...αν και παλι εχεις τις ιδιες αντιδρασεις, δοκιμασε αλλες τροφες...

εχω εναν μικρο πριγγηπα στην αγκαλια μου...

το ρυζάλευρο είναι απαραίτητο γιατί είναι το πιό εύπεπτο άμυλο και με αυτό γίνεται η εισαγωγή των αμυλούχων τροφών στον οργανισμό ώστε να συνηθίσει το πεπτικό του και να διασπά τα άμυλα.

http://pediatros-thes.gr/άρθρα/έτοιμες-βρεφικές-κρέμες-υγειινές/

http://www.diatrofi.gr/index.php/bri-i/child/item/955-παιδικές-τροφές-σπιτικές-vs-εμπορίου

Αμύλουχες τροφές ειναι και τα σιτηρά.Κεχρι,βρωμη,σμυγδαλι!Επισης η βραστή πατάτουλα ειναι πολυ καλυτερη απο οποιαδήποτε ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΗ παιδικη τροφή..

Τα παιδια συνηθίζουν σε μονότονες γεύσεις και μεγαλώνοντας άναρωτιομαστε γιατι άραγε προτιμούν τα πατατάκια και τις πάστες και δεν λενε να βάλουν φρούτο η λαχανικό στο στόμα τους;;..Πως να το κανουν απο την στιγμή που τα περισσότερα παιδια μεχρι τα δυο δεν ξέρουν τι γεύση έχουν;; Τρώνε αλεσμενα,ανακατεμένα φρουτα και λαχανικα και εμεις νομίζουμε οτι τωρα έφαγε μπρόκολο και του άρεσε!! Αλλα οταν έρχεται η ωρα ομως να το φάει κανονικά ουτε να το βλέπει δεν θελει...

γνωρίζω ποιές είναι οι αμυλούχες τροφές...

απλά εξήγησα για ποιό λόγο ξεκινάμε με ρυζάλευρο (άμυλο ρυζιού) και όχι πατάτα ή σιτηρά που το παιδί δεν θα μπορέσει να τα "χωνέψει".

Διαφημίσεις

απλά εξήγησα για ποιό λόγο ξεκινάμε με ρυζάλευρο (άμυλο ρυζιού) και όχι πατάτα ή σιτηρά που το παιδί δεν θα μπορέσει να τα "χωνέψει".

Δεν αρχίζουμε όλοι με ρυζάλευρο, (εγω δεν έδωσα ποτέ ρυζάλευρο). Και πάρα πολλοι γιατροι επίσης συστηνουν σαν πρώτη τροφή τα λαχανικά. Η γενική αρχη είναι ότι όσο πιο φυσικά είναι τα φαγητα που τρωει το μωρό και όσο λιγοτερο επεξεργασμενα τόσο το καλυτερο!! Και όποιος γιατρος πει το αντιθετο εξυπηρετει άλλα συμφέροντα. Όχι δηλαδή ότι το ρυζαλευρο είναι καμια τρομερα επεξεργασμένη τροφή (αλεσμένο ρύζι είναι) αλλά άμα δεν του αρέσει δεν τρεχει τιποτα να μην το φαει!

δεν είπα ποιά πρέπει να είναι η πρώτη στερεή τροφή ενός μωρού, αλλά το πρώτο άμυλο.

τώρα, ο καθένας ας κάνει ό,τι νομίζει με το παιδί του. άλλοι δίνουν και μέλι που είναι υγιεινό και κατσικίσιο γάλα, πριν το χρόνο...

Καλά φυσικά ο κάθενας κάνει ότι θέλει, αλλά μη συγκρίνεις το μέλι με το θέμα πατατα η ρυζαλευρο που συζηταμε. Διοτι το μέλι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και είναι επικινδυνο να το δώσεις πριν το χρόνο. Άλλο να συζηταμε για το εαν παιρνουμε έτοιμες ή κρέμες ή όχι και άλλο να κάνει ο καθενας τόσο του κεφαλιου του.... Το ένα είναι διαφορετικές απόψεις, το άλλο είναι απλώς βλακεία!!

Καλά φυσικά ο κάθενας κάνει ότι θέλει, αλλά μη συγκρίνεις το μέλι με το θέμα πατατα η ρυζαλευρο που συζηταμε. Διοτι το μέλι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ και είναι επικινδυνο να το δώσεις πριν το χρόνο. Άλλο να συζηταμε για το εαν παιρνουμε έτοιμες ή κρέμες ή όχι και άλλο να κάνει ο καθενας τόσο του κεφαλιου του.... Το ένα είναι διαφορετικές απόψεις, το άλλο είναι απλώς βλακεία!!

εγώ πάλι κατάλαβα ότι διατυπώθηκε η άποψη ότι δε χρειάζεται να φάει ένα μωρό ρυζάλευρο, αν δε θέλει. μπορεί να φάει και κάτι άλλο... τόσα άμυλα υπάρχουν.

και εξήγησα γιατί ξεκινάμε τα άμυλα από το ρυζάλευρο. τώρα αν κάποιος θέλει να δώσει ρυζάλευρο εμπορίου ή δικής του παρασκευής, ε, αυτό εξαρτάται από τον ίδιο.

Αν μου επιτρέπετε, η κοπέλα δεν ρώτησε αν πρέπει ή δεν πρέπει να δίνει ριζάλευρο...Έχει γίνει λίγο κουραστικό, κάθε φορά που μια μαμά αναφέρει ότι δίνει ριζάλευρο ή οποιαδήποτε έτοιμη κρέμα να αρχίζουν τα ίδια και τα ίδια σχόλια: γιατί το δίνεις, δεν προσφέρει κάτι, το εθίζεις στη ζάχαρη, δώσε φρούτα, διάβασε αυτό, διάβασε εκείνο, κλπ.κλπ.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι κι εμείς είμαστε σε φάση εισαγωγής στερεών, η κόρη μου καταβροχθίζει μια χαρά το ριζάλευρο, αλλά δε γουστάρει καθόλου τα φρούτα!! Προς το παρόν σαν να την ξινίζουν, να την αηδιάζουν, και το πάμε σιγά-σιγά...Αυτό ως παράδειγμα ότι δεν αναγουλιάζουν όλα τα μωρά με το ριζάλευρο.

Τώρα στο θέμα της κοπέλας: Η γνώμη μου είναι σε καμμία περίπτωση να μην πιέζεις. Άστο το ριζάλευρο για λίγες μέρες, και ξαναδοκιμάζεις. Και όσο τρώει, ένα-δυο κουταλάκια μόνο, δεν πειράζει, θα το συνηθίσει σιγά-σιγά.

Ή δοκίμασε κάτι άλλο, πχ. φρούτα, μπορεί να του αρέσουν περισσότερο. Πάντως μην πιέζεις, και μην αγχώνεσαι!!

Μήπως το φτιάχνεις πολύ πηχτό; Δοκίμασε να το κάνεις αρκετά υδαρές για αρχή, και σταδιακά όταν αρχίσει να το συνηθίζει, πιο πηχτό...Το ίδιο θα σου πρότεινα και για τα φρούτα.

Καλή συνέχεια!

ρυζαλευρο ουτε εγω εδωσα παντως και μια χαρα εγινε η μεταβαση στις στερεες τροφες....νομιζω οτι ο καθε παιδιατρος τελικα εχει το δικο του συστημα...

εχω εναν μικρο πριγγηπα στην αγκαλια μου...

νομίζω ότι έχει γίνει μια μεγάλη παρανόηση...

το ρυζάλευρο δεν δίνεται για να γίνει η μετάβαση στις στερεές τροφές αλλά για να γίνει η μετάβαση στα άμυλα.

τώρα, αν ένα μωρό είναι πχ δυσκοίλιο, μπορεί ο παιδίατρος να ξεκινήσει με φρούτα και λαχανικά. άρα, κυρίως εξαρτάται από το μωρό και λιγότερο από τον παιδίατρο.

νομίζω ότι έχει γίνει μια μεγάλη παρανόηση...

το ρυζάλευρο δεν δίνεται για να γίνει η μετάβαση στις στερεές τροφές αλλά για να γίνει η μετάβαση στα άμυλα.

τώρα, αν ένα μωρό είναι πχ δυσκοίλιο, μπορεί ο παιδίατρος να ξεκινήσει με φρούτα και λαχανικά. άρα, κυρίως εξαρτάται από το μωρό και λιγότερο από τον παιδίατρο.

Το ερώτημα είναι που βασίζεσαι και υποστηρίζεις ότι είναι πιο έυπεπτο και άρα προτιμότερο το άμυλο των κρεμών σε σχέση με το άμυλο μιας φυσικής τροφής.

Συμφωνώ ότι δεν είναι αυτό το θέμα μας αλλά με ενδιαφέρει η απάντηση γιατί και εγώ δεν το έχω συναντήσει ως άποψη ποτέ ως τώρα.

Πάντως εμένα δεν ήταν ποτέ δυσκοίλιος και ξεκινήσαμε σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου με φρούτα.