Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

γονικη αδεια και αλλαγες

Recommended Posts

Καησπερα ειμαι γυναια στρατιωτικου εγκυος και ανεργη.παλια επρεπε να δουλευω κ εγω για να κανει χρηση ο συζυγος μου την γονικη αδεια..σημερα αυναντησα μια κοπελα και μου ειπε οτι αυτος ο νομος αλλαξε οτι δηλαδη την παιρνει και χωρις να δουλευω..ξερετε εαν ησχυει κατι τετοιο?

Διαφημίσεις

Καησπερα ειμαι γυναια στρατιωτικου εγκυος και ανεργη.παλια επρεπε να δουλευω κ εγω για να κανει χρηση ο συζυγος μου την γονικη αδεια..σημερα αυναντησα μια κοπελα και μου ειπε οτι αυτος ο νομος αλλαξε οτι δηλαδη την παιρνει και χωρις να δουλευω..ξερετε εαν ησχυει κατι τετοιο?

καλημερα... ο αδερφος μ που ειναι ΔΥ το διαστημα που γενησε η νυφη ηταν σε διαθεσημοτητα , μεχρι τοτε δεν ειχε βγει κατι ,. μολις επεστρεψε στην εργασια του βρηκα στο ιντερνετ οτι ναι δικαουται να παρει και το 9μηνο ... Κοιτα τι βρηκα τωρα που εκανα αναζητηση

http://www.ergasiaka.net/ergatika/dhmosio/item/756-eimai-dimosios-ypallilos-kai-neos-pateras-dikaioymai-to-meiomeno-orario-anatrofis-teknou.html

κι εγω συζυγος στρατιωτικου ειμαι και τον εχω βαλει να ρωτησει εαν ημουν ανεργη εαν θα το επαιρνε και του ειπαν ναι

θα το γράψω όπως μου ρχεται χωρίς να ξεσπάει καυγάς ιδιωτικού δημοσίου..πικρή διαπίστωση κάνω…πώς το σύστημα έχει δώσει τα αυτονόητα στους δυ, όχι μόνο την άδεια στη μαμά (εννιαμηνο), ή εναλλακτικά στον μπαμπά ακόμη κι αν η γυναίκα του ΔΕΝ εργάζεται…η μαμα του ιδ. τομέα στους διόμιση μήνες στο πόστο της..γιατί και όσες πήραν εξάμηνο οαεδ δεν πέρασαν εύκολα όταν γύρισαν…κρίμα, πραγματικά θεωρώ ηρωίδες της μαμάδες ιδ, υπαλλήλους, και προ κρίσης, πόσο τώρα μάλλον..

άφησα σε ξένες γυναίκες δύο μωρα διόμιση μηνών, γιατί κανείς δεν μου έδωσε μια εναλλακτική, ενώ την έδωσε απλόχερα αλλού..

• 11 months later...
θα το γράψω όπως μου ρχεται χωρίς να ξεσπάει καυγάς ιδιωτικού δημοσίου..πικρή διαπίστωση κάνωβ¦πώς το σύστημα έχει δώσει τα αυτονόητα στους δυ, όχι μόνο την άδεια στη μαμά (εννιαμηνο), ή εναλλακτικά στον μπαμπά ακόμη κι αν η γυναίκα του ΔΕΝ εργάζεταιβ¦η μαμα του ιδ. τομέα στους διόμιση μήνες στο πόστο της..γιατί και όσες πήραν εξάμηνο οαεδ δεν πέρασαν εύκολα όταν γύρισανβ¦κρίμα, πραγματικά θεωρώ ηρωίδες της μαμάδες ιδ, υπαλλήλους, και προ κρίσης, πόσο τώρα μάλλον..

άφησα σε ξένες γυναίκες δύο μωρα διόμιση μηνών, γιατί κανείς δεν μου έδωσε μια εναλλακτική, ενώ την έδωσε απλόχερα αλλού..

Ειναι οντως καταφορη αδικια για τις εργαζομενες γυναικες στον ιδιωτικο τομεα.

Γεννησα προωρα και πριν σαραντησω , πριν καν το παιδι μου θεωρητικα να ειχε γεννηθει, επεστρεψα στο γραφειο μου.

Και ολο το διαστημα της επαπειλουμενης εγκυμοσυνης μου και το διαστημα των 9-μηνων μιας γονικης αδειας των δημοσιων υπαλληλων επρπε να δουλευω και απο πανω ετρεχαν και οι ασφαλιστικες εισφορες μου .

Αμεσα προκειται να διοριστω στο δημοσιο με μια απο τις παγωμενες προκυρηξεις του ΑΣΕΠ, που προωθηθηκαν το 2014 .

Ετσι ηρθε η ωρα να ωφεληθω και εγω , που τοσα χρονια δουλευα ως ελευθερος επαγγλαματιας , απο τα καλα του Δημοσιου.

Θα ηθελα να ρωτησω το εξης εαν καποια γνωριζει.

Στην περιπτωση που και οι δυο γονεις ειναι δημοσιοι υπαλληλοι υπαρχει δυνατοτητα να μοιραστει η γονικη αδεια??? .

πχ. 4 μηνες ο ενας, 5 μηνες ο αλλος??

Διαφημίσεις

Καλησπέρα! Βρε κορίτσια και γω στον ιδ. Τομέα δουλεύω αλλά έκατσα 10 μήνες μαζί με την ετήσια άδεια μου και μετά είχα για ενάμιση χρόνο μειωμένο ωράριο. Μάλλον δεν είναι όλες οι ιδ. Εταιρίες το ίδιο και δεν είναι στάνταρ τίποτα…

Ειμαι ελευθερος επαγγελματιας. Δεν ειμαι υπαλληλος. Αλλα απο οτι γνωριζω στις μικρες επιχειρησεις, μικρα καταστηματα δεν δινουν ευκολα αδεια οι εργοδοτες.

Ειδικα στην περοδο της κρισης . Εδω δεν εχουν χρηματα να πληρωνουν τα βασικα εξοδα.

Επισης αυτο το μειωμενο ωραριο που λες δεν δικαιολογειται απο τη νομοθεσια , εκτος εαν ηταν με μειωμενες αποδοχες. Και αδεια μεχρι την ηλικια των 6 χρονων του παιδιου δικαιολογειται στο δημοσιο , αλλα ανευ αποδοχων.

Στους εργαζομένους στο Δημόσιο η άδεια ανατροφής είναι 9 μήνες (ή το αντίστοιχο μειωμένο ωράριο), την οποία μοιράζονται οι γονείς, αν είναι και οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυτά που προβλέπονταν στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους. Ο κράτος δεν επεμβαίνει στα εργασιακά δικαιώματα, και μακάρι να συνεχιστεί αυτό, γιατί είναι υπέρ του εργαζόμενου να κάνει συλλογικές συμβάσεις.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες -κατηγορία στην οποία ανήκω- δεν έχουν τίποτα από όλα αυτά. Και δικαίως, γιατί δεν έχουμε εργοδότη, που να μας χορηγήσει την άδεια. Όποτε θέλουμε .... κλείνουμε το 'μαγαζί' και πηγαίνουμε να μεγαλώσουμε το μωρό μας.

Στους εργαζομένους στο Δημόσιο η άδεια ανατροφής είναι 9 μήνες (ή το αντίστοιχο μειωμένο ωράριο), την οποία μοιράζονται οι γονείς, αν είναι και οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι.

Οι μισθωτοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν αυτά που προβλέπονταν στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας τους. Ο κράτος δεν επεμβαίνει στα εργασιακά δικαιώματα, και μακάρι να συνεχιστεί αυτό, γιατί είναι υπέρ του εργαζόμενου να κάνει συλλογικές συμβάσεις.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες -κατηγορία στην οποία ανήκω- δεν έχουν τίποτα από όλα αυτά. Και δικαίως, γιατί δεν έχουμε εργοδότη, που να μας χορηγήσει την άδεια. Όποτε θέλουμε .... κλείνουμε το 'μαγαζί' και πηγαίνουμε να μεγαλώσουμε το μωρό μας.

Στους ελευθερους επαγγελματιες ειδικα στνον κλαδο μου δεν ειναι απλη δουλεια να κλεισουμε το ''μαγαζι''. Δεν υπαρχει αυτο. Να πεις στον πελατη σε παραταω και επανερχομαι μετα απο 2-3 χρονια. Τουλαχιστον στο δικο μου επαγγλεμα ειναι τελειως ανεφικτο. Εαν το κλεισεις το κλεινεις για παντα. Και εαν επανελθεις στην αγορα μετα απο 3-4 χρονια τοτε θα πρεπει να ξεκινησεις απο το μηδεν, θα εχεις χασει την πελατεια και οσκομος δεν θα σε εμπιστευεται. .

Συν οτι στο δικο μου κλαδο πρεπει να διαγραφεις απο το κεντρικο επιμελητηριο πρωτα απο ολα. Να χασεις την αδεια ασκησεως επαγγελματος και συν οτι εχει μια διαδικασια πολυ μεγαλη να παραιτηθει απο τις δουλειες μου.

Αρα ποτε δεν επιστρεφεις σπιτι και το παλευεις και αγωνιζεσαι με καθε τροπο.

Με ξενες γυναικες για βοηθεια, με στριμωγμενα οικονομικα κτλ. προκειμενου να θυσιασεις τους αγωνες μιας ολοκληρης ζωης για μια διακοπη 1 χρονου.

Εκτος θεματος τα παραπανω

Τελος παντων ,εαν καποια κοπελα γνωριζει τη σχετικη νομοθεσια η το εχει ψαξει θα την παρακαλουσα να με ενημερωσει.

Απο οτι γνωριζω κανει δηλωση ο ενας απο τους δυο γονεις ποιος θα ειναι υπευθυνος για την ανατροφη του παιδιου εκεινο το διαστημα.

Και αυτο μαλλον δεν αλλαζει.

Στους ελευθερους επαγγελματιες ειδικα στνον κλαδο μου δεν ειναι απλη δουλεια να κλεισουμε το ''μαγαζι''. Δεν υπαρχει αυτο. Να πεις στον πελατη σε παραταω και επανερχομαι μετα απο 2-3 χρονια. Τουλαχιστον στο δικο μου επαγγλεμα ειναι τελειως ανεφικτο. Εαν το κλεισεις το κλεινεις για παντα. Και εαν επανελθεις στην αγορα μετα απο 3-4 χρονια τοτε θα πρεπει να ξεκινησεις απο το μηδεν, θα εχεις χασει την πελατεια και οσκομος δεν θα σε εμπιστευεται. .

Συν οτι στο δικο μου κλαδο πρεπει να διαγραφεις απο το κεντρικο επιμελητηριο πρωτα απο ολα. Να χασεις την αδεια ασκησεως επαγγελματος και συν οτι εχει μια διαδικασια πολυ μεγαλη να παραιτηθει απο τις δουλειες μου.

Αρα ποτε δεν επιστρεφεις σπιτι και το παλευεις και αγωνιζεσαι με καθε τροπο.

Με ξενες γυναικες για βοηθεια, με στριμωγμενα οικονομικα κτλ. προκειμενου να θυσιασεις τους αγωνες μιας ολοκληρης ζωης για μια διακοπη 1 χρονου.

Εκτος θεματος τα παραπανω

Τελος παντων ,εαν καποια κοπελα γνωριζει τη σχετικη νομοθεσια η το εχει ψαξει θα την παρακαλουσα να με ενημερωσει.

Απο οτι γνωριζω κανει δηλωση ο ενας απο τους δυο γονεις ποιος θα ειναι υπευθυνος για την ανατροφη του παιδιου εκεινο το διαστημα.

Και αυτο μαλλον δεν αλλαζει.

Συμφωνώ απολύτως. Το ανέφερα στην υπερβολή του.

Βασικά διαφωνώ με τη λέξη 'αδικία'. Δεν τίθεται θέμα αδικίας, γιατί δεν είναι τα ίδια πράγματα. Εϊναι άλλη η φύση της δουλειάς μας. Εμείς οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν έχουμε εργοδότη, δεν είμαστε αντικαταστατοί εύκολα (όπως οι υπάλληλοι -ιδιωτικοί και δημόσιοι), είναι η φύση της δουλειά τέτοιας που δεν έχει νόημα να ζητάμε άδεια ανατροφής τέκνου. Εμένα και να μου έδιναν πχ. 9 μήνες πληρωμένους -με το μισθό του δημοσίου- δεν θα μπορούσα να μην πάω στη δουλειά μου. Και ποιος να μου το δώσει? Το αφεντικό είμαι εγώ.

Σε καμία χώρα από όσες ξέρω δεν δίνεται τέτοια άδεια στον ελεύθερο επαγγελματία. Βέβαια άλλες χώρες έχουν και άλλες παροχές ως προς την στήριξη της οικογένειας. Κι εδώ κάποια ασφαλιστικά ταμεία ελευθέρων επαγγελματικών έχουν κάποια επιδόματα -τα έχουμε πληρώσει εννοείται με τις ασφαλιστικές μας εισφορές- ή διευκολύνσεις. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Έχω μία επαφή με τις διαδικασίες, και σου απάντησα. Όταν και οι δύο γονείς είναι δημόσιοι υπάλληλοι, όταν ξεκινά η άδεια ανατροφής, υπογράφουν δήλωση σχετικά με το πώς θα την 'μοιράσουν' μεταξύ τους.

Για τον υπολογισμό κλπ. πρέπει να έχω περισσότερες πληροφορίες. Δηλαδή το πόση άδεια θα πάρεις, θα εξαρτηθεί από την ηλικία που είχε το παιδί σου όταν προσλήφθηκες στο Δημόσιο.

Διαφημίσεις

Ειμαι εγκυος τωρα.

Εντος Σεπτεμβριου υπολογιζω να εχει ολοκληρωθει η διαδικασια διορισμου. .

Αν ισχυει αυτο και το βρισκω λογικο μας βολευει πολυ.

Σχετικα με εμας τους ελευθερους επαγγελματιες που πληρωνουμε με τα δικα μας χρηματα τις εισφορες απο την στιγμη που αποκτουμε την ιδιοτητα , ανεξαρτητως εργασιας , θα επρεπε να υπηρχε ενα καλο επιδομα μητροτητας και διακοπη της καταβολης των εισφορων για καποιο διαστημα χωρις να αναγκαστουμε να κλεισουμε. Θα επρεπε να υπηρχε μια προβλεψη και για επαπειλουμενη κυηση και για την μητροτητα.

Αντιθετα καταργηθηκε ακομα και το επιδομα γεννας, Τα 2500 ΕΥΡΩ,

και δινουν κατι ψιχουλα νομιζω της ταξης των 300-400 ευρω.