Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Προγεννητικός έλεγχος σε 2η εγκυμοσύνη

Recommended Posts

Καλημέρα σας. Έχω το εξής θέμα και ήθελα να μου πείτε τη γνώμη και την εμπειρία σας. Στην πρώτη μου εγκυμοσύνη ο γιατρός μου είχε δώσει μια λίστα με όλες τις εξετάσεις προγεννητικού (εκτός της Κυστικής Ίνωσης) και ανά διαστήματα μου κύκλωνε ποιες θα κάνω. Τώρα σε αυτήν την εγκυμοσύνη μου είπε να κάνω μόνο γενική αίματος, γενική ούρων και σάκχαρο και να του φέρω να ξαναδεί τις υπόλοιπες από αυτές που είχα κάνει τότε!! Παράλληλα περιμένω και τα αποτελέσματα για την Κ.Ι.

Αλλά εγώ τώρα προβληματίζομαι γιατί σκέφτομαι ότι κάποιες από αυτές που είχαν βγει τότε καλές (πάει και 3 χρόνια), μπορεί τώρα να μην είναι!! Εκείνος πώς είναι τόσο σίγουρος; Για παράδειγμα, πως ξέρει την σεξουαλική μου ζωή ή του άντρα μου και αν τώρα έχω HIV; Ή μήπως θα μου τις δώσει να της κάνω αργότερα; Αλλά αν είναι έτσι γιατί ζήτησε να τις δει;

Ουφφ, δεν ξέρω... νοιώθω ότι θα χάσω την εμπιστοσύνη μου και δεν θέλω γιατί στην 1η εγκυμοσύνη ήταν όλα πολύ καλά και ο τοκετός ήταν τέλειος. Και δεν είναι και κανένας πιτσιρικάς, τόση εμπειρία έχει, γίνεται να μην γνωρίζει;;

Πείτε μου σας παρακαλώ εσάς ήταν πιο χαλαρός στην 2η εγκυμοσύνη σας;

u65Tp3.png

QACnp2.png

Διαφημίσεις

καλημερα και με το καλοοοοοο! να χαιρεσαι το πρωτο σου παιδακι και ολα καλα να πανε και σε αυτη την εγκυμοσυνη. Ο γιατρος σου δεν εχει κρατησει στο αρχειο του τις εξετασεις σου? εμενα τωρα στη δευτερη εγκυμοσυνη μου εβαλε να κανω παλι ολο σχεδον το κατεβατο, μαζι και τον HIV, ηπαττιτιδα κλπ. Τα μονα που δε μου εβαλε ειναι καποια που δεν αλλαζουν οπως η ομαδα αιματος, τα αντισωματα της ερυθρας που ηταν θετικα στην πρωτη φορα οποτε αυτο δεν αλλαζει, και καποια αλλα που δε θυμαμαι τα οποια και αυτα δεν αλλαζουν. Μηπως θελει να δει τις εξετασεις σου για να βεβαιωθει ποιες να σου βαλει, δε πιστευω οτι δε θα στις βαλει καθολου! αλλιως ζητησε του οτι θελεις να τις κανεις για να νιωθεις πιο ασφαλης!

Οι άντρες της ζωής μου...

Μηπως θελει να δει τις εξετασεις σου για να βεβαιωθει ποιες να σου βαλει, δε πιστευω οτι δε θα στις βαλει καθολου! αλλιως ζητησε του οτι θελεις να τις κανεις για να νιωθεις πιο ασφαλης!

Ρε γ...το, του τις πήγα (παλιές και από τις νέες μόνο αυτές που ανέφερα), είπε "όλα καλά είναι, περιμένουμε και τα αποτελέσματα Κ.Ι." και κλείσαμε ραντεβού για αυχενική και PAPP A.:confused::confused::confused:

u65Tp3.png

QACnp2.png

Ρε γ...το, του τις πήγα (παλιές και από τις νέες μόνο αυτές που ανέφερα), είπε "όλα καλά είναι, περιμένουμε και τα αποτελέσματα Κ.Ι." και κλείσαμε ραντεβού για αυχενική και PAPP A.:confused::confused::confused:

τι να πω, δε βρισκω λογικη η αληθεια ειναι. αν κατα τ'αλλα τον εμπιστευεσαι μιλησε του και πες του οτι θελεις να κανεις και τις υπολοιπες εξετασεις. ειναι και ενα καλο τεστ αν αξιζει ο γιατρος ;) δηλαδη κατα ποσο σεβεται τον προβληματισμο σου ή αν θιγεται που τον "αμφισβητεις". εγω μενω επαρχια αλλα ο γιατρος μου ειναι Αθηνα. Οταν εμεινα εγκυος στο δευτερο πηγα εδω στο επαρχιακο νοσοκομειο για να ακουσω καρδουλα και μετα ειδοποιησα τον γιατρο μου και απευθειας μου εκλεισε το επομενο ραντεβου και μου εστειλε με mail ποιες εξετασεις να κανω αφου πρωτα ειδε στο αρχειο του το ιστορικο μου. Μιλησε στον γιατρο σου και εφοσον εμεινες ευχαριστημενη στο πρωτο δε νομιζω να σε απογοητευσει τωρα.

Διαφημίσεις

Θα τον πάρω τηλέφωνο να τον ρωτήσω. Γενικά δεν με αποτρέπει. Για παράδειγμα όταν του είπα ότι θέλω να εξεταστώ για Κ.Ι. μου είπε ότι αφού ανησυχώ να το κάνω. Βέβαια το θέμα είναι να μην ψάχνομαι μόνη μου...γι' αυτό έχουμε τους γιατρούς!

Να κάνω και μια ερώτηση σχετική; Αν π.χ. είναι μια έγκυος στον προγεννητικό αρνητική στο τοξόπλασμα αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι αρνητική καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Άρα κάποιες εξετάσεις θα έπρεπε να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη την εγκυμοσύνη. Το κάνει αυτό όμως κανείς;

u65Tp3.png

QACnp2.png

Και εγώ έκανα λιγότερες εξετάσεις στη δεύτερη εγκυμοσύνη. Δεν έκανα για ομάδα αίματος, μεσογειακή αναιμία, ερυθρά και HIV (ίσως και κάποια άλλη που μου διαφεύγει τώρα). Γιατί δεν το συζητάς μαζί του αφού σε προβληματίζει;

Θα τον πάρω τηλέφωνο να τον ρωτήσω. Γενικά δεν με αποτρέπει. Για παράδειγμα όταν του είπα ότι θέλω να εξεταστώ για Κ.Ι. μου είπε ότι αφού ανησυχώ να το κάνω. Βέβαια το θέμα είναι να μην ψάχνομαι μόνη μου...γι' αυτό έχουμε τους γιατρούς!

Να κάνω και μια ερώτηση σχετική; Αν π.χ. είναι μια έγκυος στον προγεννητικό αρνητική στο τοξόπλασμα αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι αρνητική καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Άρα κάποιες εξετάσεις θα έπρεπε να επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλη την εγκυμοσύνη. Το κάνει αυτό όμως κανείς;

αν είσαι αρνητική στο τοξόπλασμα σημαίνει ότι δεν νοσείς τη δεδομένη στιγμή και ότι δεν έχεις νοσήσει στο παρελθόν. αυτό δε σημαίνει ότι δεν κινδυνεύεις να κολλήσεις. το ίδιο και με τον κυτταρομεγαλοιό. εννοείται ότι γίνονται κάθε μήνα αυτές οι εξετάσεις, τουλάχιστον μέχρι το τρίτο τρίμηνο. φίλη μου κόλλησε κυτταρομεγαλοιό στον 3ο μήνα και περίμενε να κάνει αμνιο για να δει αν πέρασε και στο μωρό.

για αυτό οι γιατροί λενε να πλένουμε καλά τα λαχανικά και αν μπορούμε να τα αποφεύγουμε ωμά και να ψήνουμε καλά το κρέας.

καλε οι περισσοτεροι γιατροι το εξεταζουν το τοξοπλασμα αν εισαι αρνητικη γιατι μπορει να προσβληθεις στην πορεια. Εγω που δεν εχω αντισωματα με εξεταζει σχεδον καθε μηνα οπως και στα αντισωματα του Κυτταρομεγαλοϊου που ουτε εκει εχω. Πες τα βρε στον γιατρο σου να εισαι σιγουρη αφου γενικα δε σε αποτρεπει. Αλλα οπως λες δεν πρεπει να τον πηγαινεις εσυ απο κοντα, πρεπει εκεινος να σε πηγαινει!

αν είσαι αρνητική στο τοξόπλασμα σημαίνει ότι δεν νοσείς τη δεδομένη στιγμή και ότι δεν έχεις νοσήσει στο παρελθόν. αυτό δε σημαίνει ότι δεν κινδυνεύεις να κολλήσεις. το ίδιο και με τον κυτταρομεγαλοιό. εννοείται ότι γίνονται κάθε μήνα αυτές οι εξετάσεις, τουλάχιστον μέχρι το τρίτο τρίμηνο.

Εμένα πάντως μου έδωσε να τις κάνω μια φορά στην 1η εγκυμοσύνη αυτές. Είμαι σίγουρη ότι δεν τις επαναλάβαμε! Θυμάμαι ότι επαναλάβαμε σάκχαρο και ίσως και κάτι ακόμα που μου διαφεύγει.

u65Tp3.png

QACnp2.png

Διαφημίσεις

Εμένα πάντως μου έδωσε να τις κάνω μια φορά στην 1η εγκυμοσύνη αυτές. Είμαι σίγουρη ότι δεν τις επαναλάβαμε! Θυμάμαι ότι επαναλάβαμε σάκχαρο και ίσως και κάτι ακόμα που μου διαφεύγει.

χμ, πρώτη φορά το ακούω αυτό...

εμένα και στην πρώτη και στη δεύτερη εγκυμοσύνη με έβαλε να εξεταστώ για μεταδοτικά νοσήματα (μέχρι και για σύφιλη!).

Επίσης για τον κυτταρομεγαλοϊό και για τοξόπλασμα εξετάστηκα επανειλημμένως μιας και δεν είχα αντισώματα.

Εννοείται πως γενικές αίματος και ούρων έκανα κάθε μήνα.

Μόνο για στίγμα και ομάδα αίματος δεν με ξαναεξέτασε, μιας και τα είχαμε δει την πρώτη φορά, όπως επίσης για ερυθρά γιατί είχα νοσήσει μικρή και είχα τα αντισώματα.

Από τη στιγμή που για να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη είχες ελεύθερες επαφές, είναι υποχρεωμένος να σε εξετάσει για ΣΜΝ, καθώς δεν του εγγυάται κανείς για την δραστηριότητα τη δική σου ή του άντρα σου, όσο κακό και αν ακούγεται.

Από τη στιγμή που για να επιτευχθεί η εγκυμοσύνη είχες ελεύθερες επαφές, είναι υποχρεωμένος να σε εξετάσει για ΣΜΝ, καθώς δεν του εγγυάται κανείς για την δραστηριότητα τη δική σου ή του άντρα σου, όσο κακό και αν ακούγεται.

Έχεις δίκιο Μαρία. Και δεν είναι μόνο τα ΣΜΝ, είναι και όλα τα άλλα (τοξόπλασμα κλπ). Θα κοιτάξω μόλις πάω σπίτι τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Μήπως έχω αντισώματα σε κάποια και γι' αυτό δεν ανησυχεί; Θα τον ρωτήσω πάντως όπως και να 'χει.

Ερώτηση: για λιστέρια είχατε κάνει εξέταση στην εγκυμοσύνη και αν ναι κάθε πότε την κάνατε; Είναι παρόμοια με το τοξόπλασμα. Μου την είπε μια συνάδελφος αλλά δεν θυμάμαι αν την είχα κάνει ούτε στην πρώτη εγκυμοσύνη. Πρέπει να δω τις εξετάσεις.

Ουφφφ έχω γίνει μικροβιοφοβική μου φαίνεται!!!!:roll::roll:

u65Tp3.png

QACnp2.png

εμενα και στις δυο εγκυμοσυνες με ειχε εξετασει στη λιστερια στην αρχη ομως μονο και ισως και προς το τελος, αυτο δε το θυμαμαι καλα. κατα τ'αλλα η τακτικη του ειναι οπως ειναι και του γιατρου της maria ampelokipoi. δες τις εξετασεις σου, και μιλησε στους γιατρους σου για τον προβληματισμο σου. με το καλο και παλι!

και για λιστέρια έκανα, πιο σπάνια όμως από το τοξόπλασμα (νομίζω δυο φορές σε κάθε εγκυμοσύνη), απλά πρόσεχα να μην τρώω γαλακτοκομικά από απαστερίωτο γάλα, καθώς και ωμά αβγά. Κυρίως έπρεπε να αποφύγω τυριά τύπου brie, camembert κλπ που δεν ήταν δύσκολο. Το τοξόπλασμα είναι πιο συχνό, από την άποψη ότι βρίσκεται σε κρέατα, λαχανικά κλπ, οπότε είναι πιο πιθανό να έρθεις σε επαφή με το μικρόβιο, αν τρως συχνά έξω ή παραγγέλνετε στο σπίτι (πχ σουβλάκια, σαλάτες κλπ). Εξού και πρέπει να το κοιτάζεις συχνότερα, αν δεν έχεις αντισώματα.

Πάρε μαζί τις προηγούμενες εξετάσεις σου και δείτε τις μαζί στο επόμενο ραντεβού, ώστε να σου φύγει η αγωνία!

Με το καλό το δεύτερο νινί σου!!!

Διαφημίσεις

Ευχαριστώ κορίτσια για τις απαντήσεις σας. Χθες τσέκαρα τις εξετάσεις που είχα κάνει τότε. Λοιπόν είδα ότι δεν έχω αντισώματα ούτε σε τοξόπλασμα, ούτε σε κυτταρομεγαλοϊό,(το λέω καλά; ) ούτε ερυθράς κ.λ.π.. Επίσης διαπίστωσα ότι το τοξόπλασμα, τον κυτταρομεγαλοϊό και κάποιες ακόμα μου τις είχε βάλει να τις κάνω 2 φορές (στο 1ο και στο 3ο τρίμηνο). Λιστέρια δεν είχα κάνει καθόλου.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να μου δώσει τότε έστω 2 φορές να κάνω την ίδια εξέταση και τώρα καθόλου;;;

Θα τον πάρω σήμερα το απόγευμα για να μου λυθούν οι απορίες.

u65Tp3.png

QACnp2.png

Τον πήρα τηλέφωνο και αυτό που μου είπε είναι να μην ανησυχώ, ότι θα τις κάνουμε αργότερα κι ότι έχουμε χρόνο...:confused::confused:

Τι να πω... Έχω την Παρασκευή ραντεβού για αυχενική οπότε ελπίζω να μου εξηγήσει καλύτερα τι εννοεί.

u65Tp3.png

QACnp2.png