Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Χρόνιο πρόβλημα ύπνου

zeovani

Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Από μωρό, το παιδάκι μας είχε θέμα με τον ύπνο του. Πλέον, στους 16 μήνες ζωής του, πάνω από 2-3 ώρες σερί δεν κοιμάται και επιδιώκει για ηρεμία το στήθος της μαμάς και επίσης του κρεβάτι της μαμάς και του μπαμπά.

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό?

aVXNp3.png

Διαφημίσεις

Ούτε ενάμιση χρονών δεν είναι κοπέλα μου το μωρό σου, για ποιο χρόνια πρόβλημα λες? Τρόμαξα όταν είδα τον τίτλο.....ελπίζω να σου απαντήσουν οι μανούλες με παρόμοιο θέμα, αλλά νομίζω οτι άδικα ανησυχείς και είναι συχνό φαινόμενο.......

καλημερα! οπως σου ειπε κ η κοπελα απο πανω δεν μιλαμε για χρονιο προβλημα υπνου σε 16 μηνων μωρακι...

βασικα για να το αντιμετωπισεις πρεπει να το παρετε αποφαση κ εσυ κ ο συζυγος κ να μην το αφησετε να ξανακοιμηθει μαζι σας. δλδ θα το βαζετε στο δωματιο του κ θα καθεστε εκει μεχρι να κοιμηθει. κ εαν ξυπνησει θα το παρηγορειτε (με το στηθος, με νανουρισμα ο,τι βολευει) παλι στο δωματιο του να μαθει να κοιμαται εκει. δοκιμαστε να κανετε πιο ελκυστικο το χωρο του, βαλτε αυτοκολλητα,γενικα συνδεστε το με κατι χαρουμενο που να το κραταει εκει. σχετικα με το στηθος θα σ ελεγα για την πιπιλα για μικροτερο μωρο, οχι 16 μηνων..εκει δεν μπορω να βοηθησω.

να εχετε παρα πολυ υπομονη κ να ξερετε οτι αν δεν το εχετε παρει αποφαση μην το κανετε γιατι θα εχετε σιγουρα γκρινια-κλαμα μεχρι να δειτε αποτελεσμα.

καλη αρχη!

" Ήρθες εσύ κι η νύχτα γέμισε φως" 30.10.10-23.10.12

Μ+Γ 09.09.02

N9tLp2.pngikF4p2.png

Επειδή έχει μάθει αυτον τον τρόπο να αποκοιμιέται, ξαγρυπνάει μέχρι να τον ξαναβρεί. Δεν είναι ότι ξυπνάει, είναι ότι δεν μπορεί από γλαρωμένο να ξανακοιμηθεί μόνο του και θέλει παρέα. Τα παιδιά που κοιμούνται μόνα τους την πρώτη φορά για βράδυ, δεν το αντιμετωπίζουν αυτό με τα βραδυνά ξυπνήματα, τουλάχιστον όχι τόσο συχνά και επιμονα όσο τα άλλα που θέλουν πιπίλα, στήθος, αγκαλιές κτλ... Σταδιακά να κάνεις ένα πλάνο να κοιμάται το παιδί με όλο και λιγότερη παρέμβαση δική σας, για τον πρώτο ύπνο και τα άλλα θα έρθουν μόνα τους. Αλλά χρειάζεται πλάνο και μια σχετική επιμονή.

Δεν χρειάζεται να κλάψει το παιδί, αλλά εκεί που θα έχει γλαρώσει πχ, απομακρύνεις το στήθος και κάνεις κάτι που το ανέχεται το παιδί, πχ του κρατάς το χεράκι και του τραγουδάς... Αντικαθιστάς για μικρό διάστημα το στήθος με αυτό, στη συνέχεια τα τραγουδάκια με κάτι άλλο χαλαρωτικό που έχει όλο και λιγότερη δική σου εμπλοκή, μέχρι που το παιδί δεν καλοξυπνάει όταν αλλάζει πλευρό τη νύχτα, γιατί έχει πλέον καταλάβει ότι μπορεί να κλείσει τα μάτια του και να κοιμηθεί και ότι δεν είναι απαραίτητο αξεσουάρ κάποιος να το κοιμίσει.

Πολυ ωραια τα είπε η Αθήνα,θελει πλάνο και οτι αποφασίσεις να κανείς να το ακολουθείς κατα γράμμα αυτο ειναι το μυστικό...Δεν είμαι σίγουρη οτι δεν θα κλαψει καθολου εκτός αν ειναι καλοβολο παιδάκι γενικα.

Να σου πω τι έκανα εγω και λύσαμε το πρόβλημα ύπνου σε 3 μερες....

Απλα αποσύνδεσα τον υπνο απο τον θηλασμο,δηλαδή στον ώμο και κούνημα μόλις άρχιζε να πιπιλαει τον επερνα αγκαλιτσα και στο δωμάτιο του για νανουρισμα...Την πρωτη μερα έκλαψε πολυ..δεν το δεχόταν με τιποτα( ειναι και πολυ απαιτιτηκος γενικα) μας πήρε 40 λεπτά για να κοιμηθούμε,κουραστικά με κι εγω και ο σύζυγος,την δεύτερη μερα τον έπιασα κουρασμένο και κοιμηθηκε σχεδόν αμέσως μας πήρε 10 λεπτά,την Τρίτη πάλι 30 λεπτά και μετα ολα ηταν όλο και πιο εύκολα...κοιμαται πλέον χωρις να τον κουνάω μόνος του στην κουνια του( αρκεί να είμαι δίπλα) η οταν δυσκολεύεται τον κρατάω λιγο αγκαλιτσα( καθηστη πλέον ) του τραγουδάω, τον κουνάω ελαφρά και σε 10 λεπτά το πολυ εχει κοιμηθεί!!! Την νύχτα επισης αν δεν περνούσαν τουλάχιστον 5-6 ώρες δεν έδινα στηθος αλλα πάλι κούνημα και πίσω στην κουνια...και εκει που ξυπνούσε 10 φορές τωρα ξυπνάει 1-2 για να φάει και ξανκοιμαται αμέσως!! Ελπίζω να βοήθησα..

Διαφημίσεις

A ναι.. κάποια ξυπνήματα θα υπάρχουν αρχικά, γιατί το παιδί ήδη έχει συνηθίσει μεγάλη ποσότητα από το γάλα του 24ώρου να το παίρνει τη νύχτα. Πιστεύω όμως ότι και αυτό θα εκλείψει σταδιακά... Βέβαια είναι και μαμάδες που προτιμούν να μισοξυπνάνε 10+φορές τη νύχτα με co-sleeping, παρά να έχουν ένα-δυο κανονικα ξυπνήματα αν επιλέξουν να αλλάξουν δωμάτιο.

Πάντως εμείς όταν φέραμε σε λογαριασμό τα ξυπνήματα του παιδιού που μας έκανε νούμερα, ανέλαβε ο άντρας μου... Αυτός το ήθελε δηλαδή. Εγώ είχα αποφασίσει να το πάμε μέχρι τέλους και πιστεύω θα γινόταν. Θέλω να πω κρατήθηκαν κάποια λίγα, όχι καθημερινά, σποραδικά ξυπνήματα για ένα μικρό σχετικά διάστημα, αλλά επειδή δεν άντεχα καθόλου πλέον, σηκωνόταν για παρηγοριά κλπ ο άντρας μου. Τότε το παιδί ήταν σε άλλο δωμάτιο, με πορτάκι για να μην κυκλοφορεί νυχτιάτικα.

Ο άντρας μου δεν έχανε και πολύ από τον ύπνο του, κοιμόταν ξανά πιο εύκολα από εμένα και το επόμενο πρωί δουλειά οι μεγάλοι και οι μικροί παιδικό-ιώσεις απανωτές, μια ομορφιά ήμασταν... Δεν έβγαινε αλλιώς. Τα ΣΚ συμπλήρωνε ύπνο ο άντρας μου και ξυπνούσα πρώτη, με τα παιδιά το πρωί.

Πάντως και για το παιδί πιστεύω είναι τελικά πιο καλό, να μην ξυπνάει ή μισοξυπνάει 10+ φορές το βράδυ... Δεν μοιάζει όμως να το καταλαβαίνει από μόνο του και καμιά φορά χρειάζεται να δειξει ο μεγάλος τη διαφορά. Με άλλα λόγια, νομίζω ο πρωτόγονος άνθρωπος που ακούει το σώμα του και τις αντοχές του πιο πολύ από εμάς που τα φιλτράρουμε πρώτα μέσα από θεωρίες, πολύ πιο νωρίς θα είχε βάλει όρια σε αυτό το θέμα, με βάση τις φυσικές του αντοχές. Οι πρωτόγονοι βέβαια, δεν είχαν δουλειές και ωράρια το πρωί, αλλά παίρναν και τον υπνάκο τους κάτω από τα δέντρα τη μέρα, κάθε 3 και λίγο...

Επειδή έχει μάθει αυτον τον τρόπο να αποκοιμιέται, ξαγρυπνάει μέχρι να τον ξαναβρεί. Δεν είναι ότι ξυπνάει, είναι ότι δεν μπορεί από γλαρωμένο να ξανακοιμηθεί μόνο του και θέλει παρέα. Τα παιδιά που κοιμούνται μόνα τους την πρώτη φορά για βράδυ, δεν το αντιμετωπίζουν αυτό με τα βραδυνά ξυπνήματα, τουλάχιστον όχι τόσο συχνά και επιμονα όσο τα άλλα που θέλουν πιπίλα, στήθος, αγκαλιές κτλ... Σταδιακά να κάνεις ένα πλάνο να κοιμάται το παιδί με όλο και λιγότερη παρέμβαση δική σας, για τον πρώτο ύπνο και τα άλλα θα έρθουν μόνα τους. Αλλά χρειάζεται πλάνο και μια σχετική επιμονή.

Δεν χρειάζεται να κλάψει το παιδί, αλλά εκεί που θα έχει γλαρώσει πχ, απομακρύνεις το στήθος και κάνεις κάτι που το ανέχεται το παιδί, πχ του κρατάς το χεράκι και του τραγουδάς... Αντικαθιστάς για μικρό διάστημα το στήθος με αυτό, στη συνέχεια τα τραγουδάκια με κάτι άλλο χαλαρωτικό που έχει όλο και λιγότερη δική σου εμπλοκή, μέχρι που το παιδί δεν καλοξυπνάει όταν αλλάζει πλευρό τη νύχτα, γιατί έχει πλέον καταλάβει ότι μπορεί να κλείσει τα μάτια του και να κοιμηθεί και ότι δεν είναι απαραίτητο αξεσουάρ κάποιος να το κοιμίσει.

Αυτο ακριβως!!!!

Zeovani, ελα μια βολτα και απο το θεμα "Ξυπναει τη νυχτα καθε 20 λεπτα", συζηταμε το ιδιο θεμα και ανταλλασσουμε πολυ χρησιμες συμβουλες!

Καλησπέρα κοπελα μου...μεγαλο θεμα υπνου ειχε ο μεγαλος μου γιος...μεγαλο θεμα.το πρόβλημα ειχε φανει από το μαιευτηριο κιολας...δεν κοιμοταν παρα μονο πανω μου.οσες φορες επιχειρησαν να το παρουν οι μαιες μπα και μπορεσω να κοιμηθ λιγο μου τον εφερναν πισω σε ένα τεταρτο λεγοντας μου πως δε μπορουν να τον ηρεμησουν με τπτ.τους πρωτους τρεις μηνες δεινοπαθησα...κοιμοταν μονο πανω μου μπρούμυτα στο στηθος μου..τη μερα ο υπνος του ηταν δεκάλεπτα.θυμαμαι ο παιδιτρος μου ελεγε ότι ένα νεογεννητο συνηθως κοιμαται 18 ωρες τη μερα...και ο δικος μου κοιμοταν 5 ωρες κι αυτές με διακοπες.Και φυσικα λαγοκοιμοταν..με τον παραμικρο θορυβο ξυπναγε.Θηλαζε και όπως λες κι εσυ ειχε μαθει να αποκοιμιέται με στηθος και κάθε 2 ωρες ξυπναγε και ηθελε να θηλασει.Το δικο μου παιδι κοιμηθηκε ολη νυχτα σερι μοο όταν αρχισα να του δινω και φρεσκο γαλα.Ετσι κι αλλιως από το χρονο και μετα ηθελα να αποθηλάσω...και του ξεκινησα φρεσκο γαλα μαζι με το θηλασμο το οποιο για καλη μου τυχη λατρεψε.Γυρω στους 16 μηνες αρχισα τη νυχτα οποτε ξυπναγε αντι για στηθος να του δινω ένα μπουκαλι γαλα...καθοταν ξυπνιος στο κρεβατι του το επινε και μετα ξαπλωνε,εκλεινε τα ματια και αποκοιμιοταν.Μετα από λιγες μερες δεν ξυπναγε καθολου.Δεν αποθηλασε...το θηλασμο τον κοψαμε λιγους μηνες αργοτερα.

Φυσικα δε σου προτινω τον αποθηλασμο σα λυση...απλα σου λεω ένα γεγονος που κι εγω η ιδια δεν πιστευα.Φυσικα το παιδι...3 ετων τωρα...εξακολουθεί να εχει θεμα με τον υπνο του...κοιμαται λιγο και δεν μπορει να αποκοιμηθεί αν δεν ξαπλωσω διπλα του αλλα συνηθως τη νυχτα κοιμαται σερι.

Το ιδιο πρόβλημα αντιμετωπίζω τωρα με τον μικρο ου γιος ο οποιος όμως αρνειται πεισματικα να πιει οποιοδήποτε αλλα γαλα οποτε είμαι σε αδιεξοδο.

Εγώ θεωρώ ότι είναι στο παιδί. Και εμένα ο γιός μου δεν κοιμόταν πάνω από τρείς άντε σπανίως τέσσερις ώρες συνεχόμενες. Ως δια μαγείας πριν τα Χριστούγεννα (σε ηλικία 20 μηνών) ξαφνικά άρχισε να κοιμάται σερί 11ωρο. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ότι θα κρατούσε αυτό αλλά τελικά διαψεύστηκα! Ακόμα θηλάζει πριν τον ύπνο και κάνουμε co-sleeping, αλλά σκοπεύω να τον μεταφέρω σε δικό του κανονικό κρεβάτι σύντομα. Υπομονή, τα πέρασα και τα ξέρω!

S02fp3.png

LnVyp3.png