Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

παρενθετη μητερα για ανδρα με ειδικες αναγκς


Recommended Posts

καλησπερα.με λενε Γιωργο κ ειμαι 28 χρονων.ειμαι ατομο με ειδικες αναγκες(μυικη δυστροφια).το ονειρο μου ειναι να γινω πατερας κ να βγαλω την μεγαλη αγαπη κ στοργη που εχω μεσα μου.δυστηχως πολλα εμποδια μου εχουν στερηση τη δημουργια σχεσης με αποτελεσμα να μην υπαρχει θεμα για παιδι.σκεφτομαι τη λυση παρενθετης αλλα δεν ξερω αν επιτρεπεται κ τι ενεργειες πρεπει να κανω.

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


νομικά μπορείς αλλά δεν ξέρω τις διαδικασίες, ρωτησε κάποιο δικηγόρο να σου δώσει λεπτομέρειες. επίσης θα πρέπει να βρείς ή να βρεί ο γιατρος που θα το αναλάβει δοτρια ωαρίων γιατι δεν γίνεται με ωάριο της παρένθετης μητέρας αφού θεωρείται και βιολογικό δικό της παιδί. αυτό μπορεί να γίνει μονο με υιοθεσία κατοπιν της γέννησης. επίσης μπορείς να κάνεις παιδί με γυναίκα που επίσης θέλει να κάνει παιδί αλλα δεν θελει/δεν έχει συντροφο και να έχετε κοινή επιμέλεια/κηδεμονία.

ελπίζω να σε βοήθησα. καλή επιτυχία!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 εβδομάδες μετά...

γεια σας

απομακρύνθηκαν δημοσιεύσεις στο αρχειο ,δειτε τις εδώ

http://parents.org.gr/forum/showthread.php?p=2641875#post2641875

 

Θα τοποθετηθεί ανακοίνωση απο την διαχείριση σε σχέση με το θέμα της παρένθετης μητέρας, σχετικά με την υπάρχουσα νομοθεσία κλπ.

Ευχαριστούμε

 

Σκέφτομαι την επιλογή της παρένθετης μητρότητας. Τι προβλέπει ο νόμος;;

Προκειμένου να γίνει η μεταφορά γονιμοποιημένων ωραρίων στο σώμα άλλης γυναίκας και να κυοφορήσει το γονιμοποιημένο ωράριο, πρέπει να προηγηθεί δικαστική απόφαση κατόπιν αίτησης από την γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, πρέπει να πληρούνται κάποιες βασικές προϋποθέσεις.

- Η μητέρα που θέλει να αποκτήσει παιδί, πρέπει αποδεδειγμένα να μην μπορεί να κυοφορήσει για λόγους όπως προβλήματα μήτρας, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές παθήσεις, ορμονικές δυσλειτουργίες, αυξημένος γενικά κίνδυνος αποβολής.

- Η μητέρα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί να βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία.

- Η παρένθετη μητέρα να έχει καλή υγεία και να μπορεί να κυοφορήσει το γονιμοποιημένο ωάριο.

- Αν η παρένθετη μητέρα είναι έγγαμη, προτού ξεκινήσει η διαδικασία, πρέπει να προσκομηθεί στο δικαστήριο η συγκατάθεση του συζύγου της.

- Η παρένθετη μητέρα δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 50 ετών.

- Όλα τα εμπλεκόμενα άτομα (οι δυο γυναίκες και ο σύζυγος της γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, αν υπάρχει) πρέπει να υπογράψουν σχετική συμφωνία που θα προσκομίσουν στο δικαστήριο. Η έγγραφη και χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα συμφωνία πρέπει να δηλώνει ότι τα γονιμοποιημένα ωράρια που εμφυτεύονται στη μήτρα της παρένθετης μητέρας, δεν θα ανήκουν στην ίδια.

- Και οι δυο γυναίκες πρέπει να έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα.

- Από το 2002, οπότε ορίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα στην Ελλάδα, ισχύουν όλα τα παραπάνω. Για να αποτραπεί το ενδεχόμενο εμπορίου, ο νόμος προβλέπει ότι η παρένθετη μητέρα δεν πρέπει να προέρχεται από άλλη χώρα.

- Όλα τα έξοδα από την στιγμή της σύλληψης μέχρι τη γέννα, τα αναλαμβάνει το ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί.

- Τυχόν οικονομικές απώλειες της κυοφορούσας που σχετίζονται με την κυοφορία, τον τοκετό ή τη λοχεία (π.χ. απουσία από την δουλειά της), επίσης καλύπτονται από το ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί.

- Τα ωάρια που θα γονιμοποιηθούν δεν πρέπει να ανήκουν στην παρένθετη μητέρα, ώστε στο μέλλον αυτή να μην μπορεί να διεκδικήσει την μητρότητα. Αν η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει βιολογικό παιδί, δεν έχει ωάρια, αυτά θα προέλθουν από 3η γυναίκα-δότρια. Το σπέρμα προέρχεται από τον σύζυγο του ενδιαφερόμενου ζευγαριού, εκτός αν αυτό δεν είναι εφικτό οπότε το σπέρμα δίδεται από δότη. Υπάρχει δε και η περίπτωση όλο το γενετικό υλικό να προέρχεται από δότες.

http://www.babyspace.com.cy

 

Η πρώτη παρένθετη μητέρα της Θράκης στην Κομοτηνή

 

Μια υγιέστατη Βουλγάρα, ήδη μητέρα δύο παιδιών, φιλοξενεί στα σπλάχνα της, το γονιμοποιημένο ωάριο – Η άδεια δόθηκε από Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης

images-237.jpg xeirourgio-300x224.jpg

Ένα ζευγάρι, από τη Θράκη και συγκεκριμένα την Κομοτηνή που να κάνει το μεγάλο βήμα και να αποκτήσει παιδί με τη βοήθεια μιας παρένθετης μητέρας.

Σύμφωνα με την είδηση που κυκλοφόρησε στην εφημερίδα Χρόνος μία γυναίκα που έγινε ήδη μία φορά μητέρα, υποβλήθηκε έπειτα σε ολική υστερεκτομή επιθυμεί να μεγαλώσει την οικογένεια της και μία δεύτερη γυναίκα, που έχει φέρει στον κόσμο δύο παιδιά, θα τη βοηθήσει να πραγματοποιήσει αυτήν την επιθυμία της.

Η ιστορία αυτή ξεκίνησε με την αποδειγμένη αδυναμία της μητέρας να κυοφορήσει.

Δεν υπάκουσε όμως σε αυτή της, την αδυναμία και αποφάσισε να κάνει κάτι πρωτοποριακό για τη μικρή μας κοινωνία. Να ζητήσει από μία άλλη γυναίκα να μεγαλώσει στη μήτρα της, το δικό της παιδί.

Το ρόλο της παρένθετης μητέρας, ανέλαβε μια υγιέστατη Βουλγάρα, μητέρα ήδη δύο παιδιών, που φιλοξενεί στα σπλάχνα της το γονιμοποιημένο ωράριο και θα φέρει σύντομα, το μωρό τους στον κόσμο.

Πριν από όλα όμως θα πρέπει να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες προκειμένου η εγκυμοσύνη να είναι νομότυπη.

Απαιτείται γιʼ αυτό δικαστική απόφαση η οποία για το ζευγάρι της Κομοτηνής ελήφθη στη Θεσσαλονίκη.

Ένα με δύο χρόνια διήρκησε η ταλαιπωρία του ζευγαριού από την Κομοτηνή ώστε να πάρει το πράσινο φως από το δικαστήριο για να προχωρήσει την εγκυμοσύνη.

Η παρένθετη μητρότητα αποτελεί σήμερα απαγορευμένη πρακτική στην Ιταλία, την Αυστραλία, την Ισπανία και την Κίνα, ενώ επιτρέπεται υπό περιορισμούς στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αποτρέπεται το εμπόριο τέτοιου είδους, καθώς υφίσταται σαφής νομοθεσία που επιτρέπει την παρένθετη μητρότητα και καθορίζει το πλαίσιο βάσει του οποίου μπορεί να διενεργηθεί.

Η μητέρα που θέλει να αποκτήσει παιδί, πρέπει αποδεδειγμένα να μην μπορεί να κυοφορήσει για λόγους, όπως προβλήματα μήτρας, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακές παθήσεις, ορμονικές δυσλειτουργίες, αυξημένος γενικά κίνδυνος αποβολής.

Η παρένθετη μητέρα πρέπει να έχει καλή υγεία και να μπορεί να κυοφορήσει το γονιμοποιημένο ωάριο.

Αν η παρένθετη μητέρα είναι έγγαμη, προτού ξεκινήσει η διαδικασία, πρέπει να προσκομίσει στο δικαστήριο τη συγκατάθεση του συζύγου της. Η παρένθετη μητέρα δεν πρέπει να είναι μεγάλη σε ηλικία.

Όλα τα εμπλεκόμενα άτομα (οι δυο γυναίκες και ο σύζυγος της γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, αν υπάρχει) πρέπει να υπογράψουν σχετική συμφωνία που θα προσκομίσουν στο δικαστήριο.

Η έγγραφη και χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα συμφωνία πρέπει να δηλώνει ότι τα γονιμοποιημένα ωράρια που εμφυτεύονται στη μήτρα της παρένθετης μητέρας, δεν θα ανήκουν στην ίδια.

azinlikca.net

http://www.elthraki.gr/

 

Τι προβλέπει ο νόμος για την παρένθετη μητρότητα; (Μέρος Βʼ)

 

8 Νοεμβρίου 2013

Στο α΄ μέρος του άρθρου της προηγούμενης εβδομάδας αναπτύξαμε για το τι είναι η παρένθετη μητρότητα, ποιο το νομοθετικό πλαίσιο για την παρένθετη μητρότητα, αν χρειάζεται άδεια για την παρένθετη μητρότητα, ποιο δικαστήριο παρέχει τη δικαστική άδεια για τη παρένθετη μητρότητα, για το πως διατυπώνεται στην δικαστική απόφαση η παροχή δικαστικής άδειας, για το τι ορίζει ο νόμος για τη μητέρα του τέκνου που θα γεννηθεί με παρένθετη μητρότητα.

Συνεχίζω σήμερα με το β” μέρος από το σημείο που σταματήσαμε την προηγούμενη βδομάδα για να καλύψουμε το θέμα της παρένθετης μητρότητας.

7. Ποιες οι είναι οι απαραίτητες από το νόμο προϋποθέσεις παροχής δικαστικής άδειας για παρένθετη μητρότητα;

7.1. Η αιτούσα γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο με παρένθετη μητρότητα θα πρέπει αποδεδειγμένα να αδυνατεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους, όπως επειδή δεν έχει μήτρα ή η μήτρα της έχει κάποιο πολύ σοβαρό πρόβλημα (έχει διατηρήσει τις ωοθήκες), σοβαρές καρδιακές παθήσεις, νεφρική ανεπάρκεια, ορμονικές δυσλειτουργίες , πολλαπλές αποβολές, πολλαπλές αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης κ.λ.π . Επίσης θα πρέπει η γυναίκα αυτή να βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία και να μην έχει υπερβεί το πεντηκοστό έτος της ηλικίας της. Καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της μεθόδου ιατρικώς παίζει η ηλικία του ωαρίου.

7.2. Θα πρέπει να διενεργηθεί υποχρεωτικά ιατρική εξέταση για τους ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV, HIV2), ηπατίτιδας Β και C και σύφιλης (RPR) τόσο στη γυναίκα που πρόκειται να κυοφορήσει όσο και σε αυτούς που επιθυμούν να αποκτήσουν τέκνο.

7.3. Απαιτείται ειδική άδεια από την εθνική αρχή που θεσπίζεται με το άρθρο 19 ν. 3305/2005 εφόσον τα πρόσωπα που μετέχουν στην εφαρμογή αυτής της μεθόδου ιατρικής υποβοήθησης της αναπαραγωγής και εκείνα που επιδιώκουν την απόκτηση τέκνου είναι οροθετικά για τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας.

7.4. Η γυναίκα που πρόκειται να κυοφορήσει (φέρουσα ή κυοφόρος) θα πρέπει να υποβάλλεται σε ενδελεχή ψυχολογική αξιολόγηση. Επίσης θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει είναι, ενόψει της κατάστασης της υγείας της, κατάλληλη για κυοφορία.

7.5. Έγγραφη συμφωνία και χωρίς αντάλλαγμα μεταξύ των προσώπων που επιθυμούν το παιδί και της κυοφόρου γυναίκας, καθώς και του συζύγου της τελευταίας, αν αυτή είναι έγγαμη. Στην

συμφωνία αυτή εκτός από τη συμφωνία για τη διενέργεια της πράξης θα πρέπει να δηλώνουν ότι τα γονιμοποιημένα ωάρια, που εμφυτεύονται στη μήτρα της κυοφόρου δεν θα ανήκουν στην ίδια. Η έγγραφη αυτή συμφωνία προσκομίζεται στο δικαστήριο για την παροχή της δικαστικής άδειας για την παρένθετη μητρότητα.

Δεν συνιστά αντάλλαγμα η καταβολή των δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία και η αποζημίωση για κάθε θετική ζημία της κυοφόρου εξαιτίας αποχής από την εργασία της και τις αμοιβές από εξαρτημένη εργασία, τις οποίες στερήθηκε λόγω απουσίας με σκοπό την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία.

7.6. Η αιτούσα γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο με παρένθετη μητρότητα και η κυοφόρος θα πρέπει να έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα.

7.7. Η γυναίκα που κυοφορεί και γεννά αποκαλείται «κυοφόρος» και η γυναίκα που επιθυμεί το παιδί και έδωσε το γενετικό της υλικό (ωάριο) «γενετική» μητέρα. Ο νόμος (άρθρο 3 παρ. 9 του ν. 3305/2005) απαγορεύει το ωάριο να προέρχεται από την «κυοφόρο», δηλαδή απαγορεύει ρητά την «πλήρη υποκατάσταση στη μητρότητα», ενώ (το ωάριο) μπορεί να προέρχεται από τρίτη γυναίκα (μερική υποκατάσταση στη μητρότητα)

7.8. Επιβάλλεται η τήρηση ορισμένης συμπεριφοράς, δηλαδή η κατάθεση αίτησης για την παροχή δικαστικής άδειας και η έκδοση της σχετικής απόφασης που επιτρέπει τη μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων, η παράλειψη της οποίας επιφέρει έκπτωση από το δικαίωμα, αφού πλέον το παιδί που θα γεννηθεί τεκμαίρεται της κυοφόρου και όχι εκείνης που απώλεσε την προθεσμία και επιθυμούσε να το αποκτήσει. Στην τελευταία αυτή περίπτωση που το τέκνο τεκμαίρεται της κυοφόρου, το τεκμήριο μπορεί να ανατραπεί, σύμφωνα με το άρθρο 1464 εδ. β ΑΚ, με αγωγή προσβολής της μητρότητας που ασκείται μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τον τοκετό, είτε από τη μητέρα που θέλησε το παιδί είτε από την κυοφόρο. Είναι προφανές ότι και η συγγένεια με τον πατέρα ιδρύεται στις περιπτώσεις αυτές ανάλογα. Αυτό ισχύει δεδομένου ότι το δικαίωμα το άνδρα να γίνει πατέρας απολαμβάνει της ίδιας προστασίας με εκείνο της γυναίκας να γίνει μητέρα.

Αντίγραφο της αίτησης για τη παροχή δικαστικής αδείας κοινοποιείται στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών, σύμφωνα με τους ορισμούς των άρθρων 748 παρ. 2 και 799 Κ.Πολ. Δ.

Σχετικές διατάξεις:Το άρθρο 4 ν. 3305/2005 προβλέπει ότι: » Προϋποθέσεις εφαρμογής των μεθόδων Ι.Υ.Α.- 1. Οι μέθοδοι Ι.Υ.Α. εφαρμόζονται σε ενήλικα πρόσωπα μέχρι την ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής του υποβοηθούμενου προσώπου. Σε περίπτωση που το υποβοηθούμενο πρόσωπο είναι γυναίκα, ως ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής νοείται το πεντηκοστό έτος.

Η εφαρμογή τους σε ανήλικα πρόσωπα επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση λόγω σοβαρού νοσήματος που επισύρει κίνδυνο στειρότητας, για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα τεκνοποίησης. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζονται οι όροι του άρθρου 7.

2. Πριν από την υποβολή σε μεθόδους Ι.Υ.Α. διενεργείται υποχρεωτικώς έλεγχος ιδίως για τους ιούς της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV1, HIV2), ηπατίτιδα Β και C και σύφιλη.

3. Αν τα πρόσωπα που μετέχουν στην εφαρμογή των μεθόδων Ι.Υ.Α. είναι οροθετικοί για τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, απαιτείται, για την υποβολή σε μεθόδους Ι.Υ.Α., ειδική άδεια από την Εθνική Αρχή Ι.Υ.Α. (Αρχή) του άρθρου 19.»

Σύμφωνα με το άρθ. 5 του ίδιου νόμου προβλέπεται ενημέρωση από το επιστημονικό προσωπικό των Μ.Ι.Υ.Α.:

«1. Τα πρόσωπα που επιθυμούν να προσφύγουν ή να συμμετάσχουν στις μεθόδους Ι.Υ.Α. ενημερώνονται από το επιστημονικό προσωπικό των Μ.Ι.Υ.Α., λεπτομερώς και με τρόπο κατανοητό, ως προς τη διαδικασία, τις εναλλακτικές λύσεις, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τους πιθανούς κινδύνους από την εφαρμογή των μεθόδων αυτών. Η ενημέρωση αυτή καλύπτει επίσης τις κοινωνικές, ηθικές, νομικές και οικονομικές συνέπειες της εφαρμογής των μεθόδων Ι.Υ.Α.

2. Η παροχή των παραπάνω πληροφοριών αποτελεί προϋπόθεση για τις έγγραφες συναινέσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 1455 επ. Α.Κ. και τον παρόντα νόμο.

3. Η Αρχή καθορίζει τα απαραίτητα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα έντυπα ενημέρωσης και εγγράφων συναινέσεων. Τα έγγραφα αυτά κατατίθενται στις Μ.Ι.Υ.Α. και φυλάσσονται στον ιατρικό φάκελο των προσώπων που αναφέρονται στην παράγραφο 1.»

Κατά το άρθρο 13 ν.3305/2005 :

«1. Η Παρένθετη μητρότητα επιτρέπεται υπό τους όρους που προβλέπονται στα άρθρα 1458 Α.Κ. και όγδοο του Ν. 3089/2002.

2. Η γυναίκα που πρόκειται να κυοφορήσει υποβάλλεται στις ιατρικές εξετάσεις του άρθρου 4 και σε ενδελεχή ψυχολογική αξιολόγηση.

3. Το άρθρο 4 παράγραφοι 2 και 3 εφαρμόζεται επίσης για τον έλεγχο της υγείας των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο.

4. Η συμφωνία για κυοφορία από τρίτη γυναίκα γίνεται χωρίς οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Δεν συνιστά αντάλλαγμα:

α. η καταβολή των δαπανών που απαιτούνται για την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία,

β. κάθε θετική ζημία της κυοφόρου εξαιτίας αποχής από την εργασία της, καθώς και οι αμοιβές για εξαρτημένη εργασία, τις οποίες στερήθηκε λόγω απουσίας, με σκοπό την επίτευξη της εγκυμοσύνης, την κυοφορία, τον τοκετό και τη λοχεία.

Το ύψος των καλυπτόμενων δαπανών και αποζημιώσεων καθορίζεται με απόφαση της Αρχής.”

8. Ποιές γυναίκες συνήθως γίνονται παρένθετες μητέρες;

Παρένθετες μητέρες δέχονται να γίνουν από αλτρουισμό και φιλαλληλία συνήθως φίλες ή συγγενείς της μητέρας που είναι άτεκνη και δεν μπορεί να αποκτήσει (κυοφορήσει) δικό της παιδί για σοβαρούς ιατρικούς λόγους. Ενδείκνυται ιατρικώς η παρένθετη μητέρα να είναι νέας ηλικίας.

9. Τι προβλέπει ο νόμος ποινικώς σε περίπτωση μη τήρησής του σχετικά με τη παρένθετη μητρότητα;

Στο άρθρο 26 ν. 3305/2005 προβλέπονται γενικά ποινικές κυρώσεις για παραβάσεις σχετικά με την τεχνητή γονιμοποίηση.

Ειδικότερα στο νόμο 3305/2005 παρ. 8 του ανωτέρω άρθρου ορίζεται ότι : » Όποιος μετέχει στη διαδικασία απόκτησης τέκνου μέσω παρένθετης μητρότητας, χωρίς να τηρηθούν οι όροι των άρθρων 1458 Α.Κ., 8 του Ν. 3089/2002 και 13 του παρόντος Ν. 3305/2005, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 1.500,00 ευρώ. Με την ίδια ποινή τιμωρείται όποιος δημόσια ή με την κυκλοφορία εγγράφων, εικόνων ή παραστάσεων

αναγγέλλει, προβάλλει ή διαφημίζει, έστω και συγκαλυμμένα, την απόκτηση τέκνου μέσω τρίτης γυναίκας ή παρέχει κατ επάγγελμα μεσιτικές υπηρεσίες με οποιοδήποτε αντάλλαγμα ή προσφέρει με τον ίδιο τρόπο υπηρεσίες δικές του ή άλλου για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Επίσης στη παρ. 6.του ανωτέρω άρθρου : » Όποιος προβαίνει σε εφαρμογή μεθόδων Ι.Υ.Α. κατά παράβαση των ορίων ηλικίας που προβλέπονται στα άρθρα 1455 παράγραφος 1 εδ. β΄ Α.Κ. και των άρθρων 4 παράγραφος 1 και 8 παράγραφος 7 του παρόντος Ν. 3305/2005, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρις ενός έτους.»

Γιώργος Γιαγκουδάκης

Δικηγόρος Καβάλας

Διαζύγια – Ποινικά – Ιντερνετ

http://kavala-lawyer.blogspot.gr/

giagkoud(ατ)yahoo.com

http://www.kavalapress.gr/ti-provlepi-o-nomos-gia-tin-parentheti-mitrotita-meros-v/

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 

  • Ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
  • Τεχνητή γονιμοποίηση
  • Άδεια παρένθετης μητρότητας
  • Η παρένθετη μητρότητα, δηλαδή η μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας και η κυοφορία από αυτήν επιτρέπεται με δικαστική απόφαση που παρέχεται πριν από τη μεταφορά, ύστερα από αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί το παιδί.

Οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η άδεια είναι καταρχήν η γυναίκα που επιθυμεί το παιδί να μην μπορεί να κυοφορήσει η ίδια, πλην όμως να βρίσκεται σε ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής, ενώ η γυναίκα που αναλαμβάνει να κυοφορήσει πρέπει να είναι, ενόψει της κατάστασης της υγείας της, κατάλληλη για κυοφορία.

 

Στο δικαστήριο πρέπει να προσκομίζεται έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία μεταξύ των μερών, δηλαδή των προσώπων που επιθυμούν το παιδί και της κυοφόρου γυναίκας, καθώς και του συζύγου της τελευταίας αν αυτή είναι έγγαμη, με την οποία εκτός από την συμφωνία τους για την διενέργεια της πράξης, να δηλώνουν ότι τα γονιμοποιημένα ωάρια, που εμφυτεύονται στη μήτρα της κυοφόρου, δεν θα ανήκουν στην ίδια.

 

Τέλος η γυναίκα που επιθυμεί το παιδί (και υποβάλλει την αίτηση) και η κυοφόρος γυναίκα θα πρέπει να έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα.

ΚΕΙΜΕΝΟ

Αριθμός Απόφασης 678/2755/671/2003

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Εκουσίας Δικαιοδοσίας) Αποτελούμενο από τη Δικαστή Α, Πρωτοδίκη, που ορίστηκε από τον Πρόεδρο και τη Γραμματέα Ι.Μ.

 

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριο του στις 9 Ιουλίου 2003, για να δικάσει τη με χρονολογία 14.6.2003 και αρ. καταθ. Γ.Α. ... /2003 αίτηση της ..., κατοίκου Ηρακλείου, παραστάθηκε μετά της πληρεξουσίου της δικηγόρου Α, για άδεια παρένθετης μητρότητας.

 

Αφού εκφωνήθηκε η υπόθεση από τη σειρά του οικείου πινακίου κατά τη δημόσια συνεδρίαση που αναφέρεται στην αρχή της παρούσας, κατόπιν της με χρονολογία 14.6.2003 και αρ. καταθ. Δικ. ΓΑ .../2003 αίτησης κατ' εξαίρεση συζήτησης στο τμήμα δικαστικών διακοπών της ανωτέρω αιτούσας και της από 17.6.2003 πράξης της Προέδρου της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Ηρακλείου με την οποία κήρυξε αυτήν κατεπείγουσα.. Αφού άκουσε την πληρεξούσια δικηγόρο της αιτούσας η οποία ζήτησε να γίνουν δεκτά όσα αναφέρονται στο σχετικό πρακτικό και τις προτάσεις της.

 

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Σύμφωνα με την διάταξη του άρθρου 1458 ΑΚ, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το πρώτο άρθρο του νόμου 3089/2002, για την "Ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή", ορίζεται ότι η μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ίδια και η κυοφορία από αυτήν, επιτρέπεται με δικαστική άδεια που παρέχεται πριν από τη μεταφορά, εφόσον υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει, καθώς και του συζύγου της αν αυτή είναι έγγαμη. Η δικαστική άδεια παρέχεται ύστερα από αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο, εφόσον αποδεικνύεται ότι αυτή είναι ιατρικώς αδύνατο να κυοφορήσει και ότι η γυναίκα που προσφέρεται να κυοφορήσει είναι, ενόψει της κατάστασης της υγείας της, κατάλληλη για κυοφορία. Από τη διάταξη του άρθρου 1464 ΑΚ, προκύπτει περαιτέρω, ότι σε περίπτωση τεχνητής γονιμοποίησης, αν η κυοφορία έγινε από άλλη γυναίκα, υπό τους όρους του άρθρου 1458 ΑΚ, μητέρα του τέκνου τεκμαίρεται η γυναίκα στην οποία δόθηκε η σχετική δικαστική άδεια. Το τεκμήριο αυτό ανατρέπεται, με αγωγή προσβολής της μητρότητας που ασκείται μέσα σε προθεσμία έξι μηνών, από τον τοκετό. Περαιτέρω από τη διάταξη του άρθρου 799 ΚΠολΔ, προκύπτει ότι όταν ζητείται κατά το νόμο να χορηγηθεί άδεια για μεταθανάτια τεχνητή γονιμοποίηση ή για κυοφορία τέκνου από άλλη γυναίκα, αρμόδιο είναι το δικαστήριο, στην περιφέρεια του οποίου έχει τη συνήθη διαμονή της η αιτούσα ή εκείνη που θα κυοφορήσει το τέκνο. Ο δικαστής διατάζει να γίνει η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, εάν κρίνει ότι η δημοσιότητα πρόκειται να είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας της ιδιωτικής ή οικογενειακής ζωής των διαδίκων.

 

Σύμφωνα δε με τη διάταξη του άρθρου 8 του Ν. 3089/2002, ορίζεται ότι τα άρθρα 1458 και 1464 εφαρμόζονται μόνο στην περίπτωση που η αιτούσα και η κυοφόρος γυναίκα έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα. Τέλος σύμφωνα με το άρθρο 7 του ίδιου προαναφερθέντος νόμου, με το οποίο προστέθηκε νέο εδάφιο στην πρώτη παράγραφο του άρθρου 20 του Ν. 344/1976 "περί ληξιαρχικών πράξεων", ορίσθηκε ότι στην περίπτωση τέκνου που γεννήθηκε από παρένθετη κυοφόρο γυναίκα, στο ληξιαρχείο προσάγεται και η δικαστική άδεια που δόθηκε στη γυναίκα που επιθυμεί το τέκνο, έτσι ώστε ο ληξίαρχος να την εγγράψει ως μητέρα. Από το συνδυασμό των διατάξεων προκύπτει ότι η παρένθετη μητρότητα, δηλαδή η μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας και η κυοφορία από αυτήν επιτρέπεται με δικαστική απόφαση που παρέχεται πριν από τη μεταφορά, ύστερα από αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί το παιδί. Οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί η άδεια είναι καταρχήν η γυναίκα που επιθυμεί το παιδί να μην μπορεί να κυοφορήσει η ίδια, πλην όμως να βρίσκεται σε ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής (όπως προσδιορίζεται στη διάταξη του άρθρου 1455 παρ. 1 εδ. 1 ΑΚ), ενώ η γυναίκα που αναλαμβάνει να κυοφορήσει πρέπει να είναι, ενόψει της κατάστασης της υγείας της, κατάλληλη για κυοφορία. Στο δικαστήριο πρέπει να προσκομίζεται έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία μεταξύ των μερών, δηλαδή των προσώπων που επιθυμούν το παιδί και της κυοφόρου γυναίκας, καθώς και του συζύγου της τελευταίας αν αυτή είναι έγγαμη, με την οποία εκτός από την συμφωνία τους για την διενέργεια της πράξης, να δηλώνουν ότι τα γονιμοποιημένα ωάρια, που εμφυτεύονται στη μήτρα της κυοφόρου, δεν θα ανήκουν στην ίδια. Τέλος η γυναίκα που επιθυμεί το παιδί (και υποβάλλει την αίτηση) και η κυοφόρος γυναίκα θα πρέπει να έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα (Κουνουγέρη-Μανωλεδάκη, "Τεχνητή γονιμοποίηση και Οικογενειακό Δίκαιο",

 

Ο νόμος 3089/2002 για την ιατρική υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, Εκδόσεις Σάκκουλα, σελ. 39 επ., Τ. Κ. Βιδάλης, Το πρόταγμα της οικογενείας: Η συνταγματικότητα του νόμου για την "ιατρική υποβοήθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή" Νομικό Βήμα 51, σελ. 832, Νόμος 3089/2002 Εισηγητική έκθεση, Κώδικας Νομικού Βήματος, τόμος 50, σελ. 2622). Με την κρινόμενη αίτηση, η αιτούσα ζητά να της δοθεί η άδεια, προκειμένου να γίνει μεταφορά στο σώμα άλλης γυναίκας και ειδικότερα της ..., γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ίδια, προκειμένου να κυοφορήσει το τέκνο που η αιτούσα και ο σύζυγος της επιθυμούν να αποκτήσουν. Η αίτηση, η συζήτηση της οποίας κηρύχθηκε κατεπείγουσα με την με χρονολογία 17-6-2003, Πράξη της Προέδρου της Διοίκησης του Πρωτοδικείου Ηρακλείου (άρθρο 27 παρ. 1β' του Ν. 1756/88), αρμοδίως εισάγεται ενώπιον αυτού του Δικαστηρίου, για να συζητηθεί κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας (άρθρα 121 ΕισΝΑΚ, 739, 799 ΚΠολΔ), δεδομένου ότι έχει τηρηθεί και η νόμιμη προδικασία με επίδοση αντιγράφου της κρινόμενης αίτησης στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου (748 παρ. 2 ΚΠολΔ) (βλ. την .../2003, έκθεση επίδοσης του δικαστικού επιμελητή στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου, Γ.Γ.) και είναι νόμιμη, στηριζόμενη στη διάταξη του άρθρου 1458 ΑΚ, όπως τροποποιήθηκε από το πρώτο άρθρο του Ν. 3089/2002, 739, 740 και 799 παρ. 1 του ΚΠολΔ. Επομένως, εφόσον κρίθηκε νόμιμη, πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω και κατ' ουσίαν.

 

Στην προκειμένη περίπτωση, από τα ταυτάριθμα με την παρούσα απόφαση, πρακτικά της δημόσιας συνεδρίασης του Δικαστηρίου αυτού, αποδεικνύεται ότι για την μεταφορά στο σώμα της ..., γονιμοποιημένων ωαρίων, συναίνεσαν αυτοπροσώπως στο ακροατήριο κατά την συζήτηση της αίτησης, η αιτούσα ... και ο σύζυγος της ..., όπως επίσης και η ... και ο σύζυγος της ... Εξάλλου, από την εκτίμηση της ένορκης κατάθεσης της μάρτυρος, και των εγγράφων που προσκομίζει η αιτούσα, αποδεικνύεται ότι η τελευταία, ηλικίας 41 ετών, κάτοικος Ηρακλείου, είναι έγγαμη από το 1994 με τον ... και δεν έχουν αποκτήσει δικά τους τέκνα, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες τους. Την αδυναμία της αιτούσας να αποκτήσει τέκνο με φυσιολογικό τρόπο, βεβαιώνει με την από 4-7-2003 ιατρική γνωμάτευση, ο μαιευτήρας γυναικολόγος Ι.Π., ο οποίος μετά από παρακολούθηση επί δεκαετία, γνωματεύει ότι η αιτούσα δεν είναι δυνατόν να συλλάβει με φυσιολογικό τρόπο, λόγω αποφράξεως των σαλπίγγων της, γυναικολογικό πρόβλημα το οποίο δεν είναι διορθώσιμο. Την αδυναμία της αιτούσας να κυοφορήσει, βεβαιώνει επίσης με την από 7-7-2003 ιατρική βεβαίωση και ο γυναικολόγος Γ.Π. Επίσης με την από 4-7-2003 ιατρική γνωμάτευση, ο μαιευτήρας γυναικολόγος Ι.Π., βεβαίωσε ότι η ..., η οποία υποβλήθηκε σε πλήρη προγενετικό έλεγχο και γυναικολογική εξέταση, είναι απολύτως υγιής γυναικολογικά, κλινικά και εργαστηριακά και εν όψει της κατάστασης της υγείας της, απολύτως κατάλληλη για κυοφορία.

 

Περαιτέρω, προσκομίζεται η από 14 Ιουνίου 2003 έγγραφη συμφωνία της αιτούσας και του συζύγου της με την ... και τον σύζυγο της, με την οποία συμφωνούν ότι η ... θα κυοφορήσει ως παρένθετη μητέρα, με ξένα προς την ίδια γονιμοποιημένα ωάρια, το τέκνο που επιθυμούν να αποκτήσουν η αιτούσα και ο σύζυγος της, χωρίς να λάβει για την προαναφερόμενη ενέργεια κανένα απολύτως οικονομικό αντάλλαγμα. Τέλος από την με αριθμό πρωτοκόλλου .../19.12.2002, προκύπτει ότι και η κατοικία της κυοφόρου ..., είναι στο Ηράκλειο. Συνεπώς, συντρέχουν όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις και πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση ως κατ' ουσίαν βάσιμη. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Δέχεται την αίτηση. Παρέχει την άδεια στην αιτούσα, όπως προβεί στην μεταφορά στο σώμα της ..., γονιμοποιημένων ωαρίων, ξένων προς την ίδια, προκειμένου να κυοφορήσει τέκνο που η αιτούσα και ο σύζυγος της επιθυμούν να αποκτήσουν. Κρίθηκε αποφασίστηκε δημοσιεύτηκε σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο Ηράκλειο στις 1 Σεπτεμβρίου 2003, απόντων των διαδίκων και της πληρεξουσίου δικηγόρου.

http://www.magnamater.gr/show/el/legal/surrogatemother.aspx

 

 

Ο νόμος στερεί από πατέρα τα δίδυμα που απέκτησε με παρένθετη μητέρα

 

%25CE%25B4%25CE%25B9%25CE%25B4%25CF%2585%25CE%25BC%25CE%25B1.jpg

 

 

 

Δίδυμα, τα οποία γεννήθηκαν από δανεική μητέρα (παρένθετη κύηση) αναζητούν πατέρα.

 

Και αυτό, γιατί τα δίδυμα, με το που βγήκαν στον κόσμο, έμπλεξαν στα παράδοξα γρανάζια της Δικαιοσύνης και αμφισβητήθηκε η ίδια η ύπαρξή τους...

 

Η Δικαιοσύνη αρχικά δεν «διάβασε» σωστά το νόμο για την παρένθετη κύηση και στη συνέχεια τον εφάρμοσε τόσο πιστά, που τα παιδιά δεν μπορούν να έχουν πατέρα, ούτε να έχουν νόμιμη υπόσταση, αλλά και στα χαρτιά να είναι παράνομη η γέννησή τους.

 

Σε λίγο καιρό τα δίδυμα δεν θα μπορούν ούτε να εγγραφούν σε οικογενειακή μερίδα, ούτε να βαπτιστούν, ούτε να έχουν επώνυμο και όνομα, ούτε να εγγραφούν σε σχολείο, αλλά ούτε και λένε τελικά ότι υπάρχουν!

 

 

 

Η δαιδαλώδης νομοθεσία

 

Κατ' αρχάς, είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι παρένθετη μητρότητα είναι η μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας και η κυοφορία από την άλλη, η οποία φυσικά θα γεννήσει και το παιδί.

 

Για να είναι νόμιμη η διαδικασία αυτή, πρέπει να προηγηθεί δικαστική απόφαση, που θα χορηγεί τη σχετική άδεια. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας παρένθετης κύησης είναι να έχει προηγηθεί αίτηση της γυναίκας, που επιθυμεί μέσω δανεικής μητέρας να αποκτήσει παιδί.

 

Ακόμη, πρέπει να υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των δύο γυναικών και τα γονιμοποιημένα ωάρια να μην ανήκουν στην κυοφόρο.

 

Η γυναίκα που ζητάει την άδεια παρένθετης κύησης, πρέπει να μην μπορεί να κυοφορήσει και η δανεική μητέρα που θα προσφερθεί για την κύηση να είναι σε καλή κατάσταση η υγεία της.

 

Μάλιστα, η δικαστική άδεια πρέπει να έχει δοθεί πριν τη μεταφορά των γονιμοποιημένων ωαρίων και από την έκδοση της άδειας θεμελιώνεται το τεκμήριο ότι μητέρα του παιδιού που θα γεννηθεί είναι η γυναίκα που ζήτησε και έλαβε τη δικαστική άδεια.

 

 

 

Το μπλέξιμο στα γρανάζια της Δικαιοσύνης

 

Έτσι, λοιπόν, υποψήφιος πατέρας υπέβαλε στο Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση για να αποκτήσει παιδί με την μέθοδο της παρένθετης κύησης. Πράγματι, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο χορήγησε τη σχετική άδεια και βρέθηκε η γυναίκα που αποδέχθηκε να κυοφορήσει για άλλη γυναίκα.

 

Τον Ιούνιο του 2009 γεννήθηκαν δίδυμα, ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι, τα οποία θεωρητικά, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, είχαν πατέρα αυτόν που είχε πάρει τη σχετική άδεια από το Πρωτοδικείο, ενώ η 60χρονη σύζυγός του είχε αναλάβει τη φροντίδα των διδύμων.

 

Όμως, ενώ μέσα το σπίτι επικρατούσε η οικογενειακή ευτυχία και οι παιδικές φωνές των διδύμων γέμιζαν το διαμέρισμα, ήρθε το εισαγγελικό χέρι και διέλυσε το χαμόγελο και των τεσσάρων.

 

Το χαμόγελο «πάγωσε», καθώς ο αρμόδιος εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που χορήγησε στο σύζυγο τη δικαστική άδεια να αποκτήσει παιδί με τη μέθοδο της παρένθετης κύησης.

 

Της υπόθεσης επιλήφθηκε το Εφετείο Αθηνών, το οποίο έκρινε ότι δικαστική άδεια για παρένθετη κύηση παρέχεται μόνο σε γυναίκα και όχι σε άνδρα.

 

Το Εφετείο επισήμανε ότι οι σχετικές νομοθετικές διατάξεις για την παρένθετη κύηση που προϋποθέτει αίτηση της ενδιαφερόμενης γυναίκας δεν μπορούν να εφαρμοστούν αναλογικά και επί αίτησης υποψήφιου πατέρα.

 

Στη συνέχεια οι εφέτες εξαφάνισαν την πρωτόδικη απόφαση και απέρριψαν ως μη νόμιμη την αίτηση του υποψήφιου πατέρα. Η περιπέτεια όμως των διδύμων, που δεν έφταιγαν πουθενά, δεν σταματάει εδώ.

 

Έρχεται η Δικαιοσύνη με νέα κρίση της και λέει ότι μετά την κατάργηση της πρωτόδικης απόφασης, «θεωρείται πλέον ότι η τεχνητή γονιμοποίηση έλαβε χώρα χωρίς την απαιτούμενη κατ' άρθρο 1458 Αστικού Κώδικα δικαστική άδεια».

 

Οι δικαστές υπογραμμίζουν στην απόφασή τους ότι, κατόπιν της παράνομης διαδικασίας που τηρήθηκε στην επίμαχη υπόθεση της παρένθετης κύησης, ο σύζυγος της 60χρονης μητέρας, σύμφωνα με το νόμο, «δεν τεκμαίρεται πατέρας» των δύο παιδιών, μετά την ακύρωση της πρωτόδικης απόφασης.

 

Ως εκ τούτου, καταλήγουν οι δικαστές, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα (άρθρο 1464), δεν θεμελιώνεται η πατρότητα ως προς τα δίδυμα που γεννήθηκαν από δανεική μητέρα, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως η απαιτούμενη δικαστική άδεια.

 

http://neakeratsiniou.blogspot.gr/2014/03/blog-post_4014.html

 

Παρένθετη μητέρα (Παρένθετη μητρότητα - Νομοθεσία)

 

Η παρένθετη μητρότητα, δηλαδή η μεταφορά γονιμοποιημένων ωαρίων στο σώμα άλλης γυναίκας και η κυοφορία από αυτήν επιτρέπεται με δικαστική απόφαση που παρέχεται πριν από τη μεταφορά, ύστερα από αίτηση της γυναίκας που επιθυμεί το παιδί.

 

 

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να συντρέχουν για να δοθεί η δικαστική άδεια;

 

Καταρχάς θα πρέπει να συντρέχουν οι κατωτέρω νόμιμες προϋποθέσεις:

 

· Η γυναίκα που επιθυμεί το παιδί να μην μπορεί να κυοφορήσει η ίδια, πλην όμως να βρίσκεται σε ηλικία φυσικής ικανότητας αναπαραγωγής

 

· Η γυναίκα που αναλαμβάνει να κυοφορήσει πρέπει να είναι, ενόψει της κατάστασης της υγείας της, κατάλληλη για κυοφορία.

 

· Θα πρέπει να προσκομίζεται στο δικαστήριο έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία μεταξύ των μερών, δηλαδή των προσώπων που επιθυμούν το παιδί και της κυοφόρου γυναίκας, καθώς και του συζύγου της τελευταίας, αν αυτή είναι έγγαμη, για τη διενέργεια της πράξης.

 

· Τα μέρη θα πρέπει να δηλώνουν στην έγγραφη συμφωνία τους ότι τα γονιμοποιημένα ωάρια, που θα εμφυτευθούν στη μήτρα της κυοφόρου, δεν θα ανήκουν στην ίδια (κυοφόρο).

 

· Η αιτούσα (η γυναίκα που επιθυμεί το παιδί) και η κυοφόρος γυναίκα θα πρέπει να έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα. (βλ. σχετ. Κουνουγέρη- Μανωλεδάκη, « Τεχνητή γονιμοποίηση και Οικογενειακό Δίκαιο», Ο νόμος 3089/2002 για την ιατρική υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Εκδόσεις Σάκκουλα, σελ. 39 επ., Τ.Κ Βιδάλης. Το πρόταγμα της οικογενείας: Η συνταγματικότητα του νόμου για την «ιατρική υποβόηθηση στην ανθρώπινη αναπαραγωγή» ΝοΒ 51 σελ. 832, Νόμος 3089/2002 Εισηγητική Έκθεση, Κώδικας Νομικού Βήματος, τόμος 50, σελ. 2622, ΜΠΑ 1320/2004 Αρμ 2004, 374, ΜΠΗρακλ 678/2003 ΝοΒ 2004, 274, ΜΠρΚορ.224/2006).

Εδώ μπορείς να διαβάσεις απόσπασμα δικαστικής απόφασης.

Σημείωση: Ο δικαστής διατάζει να γίνει η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών, εάν κρίνει ότι η δημοσιότητα πρόκειται να είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή όταν συντρέχουν ειδικοί λόγοι προστασίας της ιδιωτικής ή οικογενειακής ζωής των διαδίκων.

 

 

Στεφανία Σουλή

Δικηγόρος

http://www.stefaniasouli.gr/prophil/

 

http://atheativia.psichogios.gr/2013/12/blog-post_27.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 months later...

Φυσικά και είναι νόμιμη η διαδικασία dimmy.Γίνεται δικαστήριο και παίρνεται απόφαση για να προχωρήσει η διαδικασία της εξωσωματικής και της εμφύτευσης των εμβρύων στη μήτρα της παρένθετης μητέρας.

Μy dream is to fly,over a rainbow,so high!!!

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Δημιουργία νέου...