Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

Εκμάθηση Γερμανικών (πόσο ταχύρυθμη δηλαδή;)

ChristinaESL

Recommended Posts

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους!

Φέτος, αποφάσισα μετά από πολλά χρόνια να επισκεφτώ την οικογένειά μου στη Γερμανία. Από τη μέρα που έφτασα εκεί, μέχρι τη μέρα που έφυγα, ήμουν σίγουρη ότι κάτι πρέπει να κάνω για να ζήσω εκεί. Γενικότερα, είχα μία τάση φυγής, πολύ πριν την οικονομική κρίση και τώρα βέβαια, έχει γίνει πολύ πιο έντονη. Σαν παιδί στρατιωτικού, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι θα μου φανεί δύσκολο το να φύγω. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι έχω ζήση ήδη 3 χρόνια στο Βέλγιο και 1 χρόνο στην Αγγλία, ολοκλήρωσαν το πακέτο. Μέχρι τώρα έλεγα λοιπόν, ότι θα πάω σε μία από αυτές τις χώρες, λόγω του ότι χρησιμοποιώ τις γλώσσες, με την ίδια ευκολία που χρησιμοποιώ τα Ελληνικά.

Όλα άλλαξαν, προφανώς, όταν επισκέφτηκα τη Γερμανία, που δεν την είχα και σε τόσο μεγάλη υπόληψη πιο πριν. Συγκριτικά με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, το Μόναχο είναι η πόλη για να ζήσω. Το επίσης θετικό είναι ότι έχω ένα σπίτι να μείνω μέχρι να βολευτώ, μία δουλειά να κάνω (η οικογένειά μου έχει τη δική της επιχείρηση εκεί) και πολλές ευκαιρίες, οι οποίες συζητήθηκαν ήδη με ανθρώπους εκεί, λόγω των σπουδών μου. Επίσης, έχω και έναν άλλο μεγάλο λόγο πλέον να φύγω, ρομαντικού περιεχομένου.

Το μόνο μου πρόβλημα βέβαια είναι η γλώσσα. Γενικότερα, μ'αρέσει να ασχολούμαι με τις γλώσσες, όχι μόνο με τα αγγλικά που διδάσκω. Με τραβάει οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές. Αλλά δεν ξέρω, κατά πόσο είναι δυνατόν να γίνει κτήμα σου μία γλώσσα από τη μία μέρα στην άλλη. Διαβάζω για ταχύρυθμα μαθήματα Γερμανικών, με υπέρογκα ποσά, που υπόσχονται ότι σε 5-6 μήνες θα έχεις πάρει το Β1. Όπως προείπα, είμαι καθηγήτρια ξένης γλώσσας και η ίδια και τα θεωρώ λίγο κοροϊδία αυτά. Παρεπιπτόντως, για να μην παρεξηγηθώ, πιστεύω ότι όντως γίνεται να μάθεις να επικοινωνείς σε μία ξένη γλώσσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Έχω δει να γίνεται μπροστά στα μάτια μου, αλλά από άτομο που έμενε μόνιμα σε αυτή τη χώρα.

Δεν ξέρω, αν θα ήταν ποτέ εύκολο να μάθεις μία ξένη γλώσσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος, κάνοντας μάθημα 2 φορές την εβδομάδα και γι αυτό δεν ασχολήθηκα και ποτέ με την ταχύρυθμη εξάσκηση των Αγγλικών. Έχει κανείς καμία αντίστοιχη εμπειρία;

Για την ακρίβεια, για τη δουλειά μου, χρειάζομαι *τουλάχιστον* επίπεδο Β1. Είχα στο μυαλό μου ότι αν καταφέρω από το 0 να φτάσω ένα ικανοποιητικό επίπεδο μέχρι το Σεπτέμβρη και αποκτήσω το Β1 (το οποίο είναι κατώτερο από το αντίστοιχο FCE, οπότε δε μου φαίνεται απίθανο), θα μπορούσα να ξεκινήσω τη δουλειά και να υπάρξει πολύ πιο έντονη πρόοδος, ενώ έχω ήδη φτάσει στη χώρα.

Το μόνο που με καθησυχάζει, είναι ότι πάντα θεωρούσα τα Γερμανικά την πιο περίεργη γλώσσα (από αυτά που μου σχολίαζαν μαθητές μου, που τα είχαν διαλέξει ως δεύτερη), αλλά τελικά έχει μία πολύ απλή λογική, οπότε ίσως να μην τα βρω τόσο σκούρα.

Οποιαδήποτε κοινή εμπειρία, δεκτή :D

Διαφημίσεις

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους!

Φέτος, αποφάσισα μετά από πολλά χρόνια να επισκεφτώ την οικογένειά μου στη Γερμανία. Από τη μέρα που έφτασα εκεί, μέχρι τη μέρα που έφυγα, ήμουν σίγουρη ότι κάτι πρέπει να κάνω για να ζήσω εκεί. Γενικότερα, είχα μία τάση φυγής, πολύ πριν την οικονομική κρίση και τώρα βέβαια, έχει γίνει πολύ πιο έντονη. Σαν παιδί στρατιωτικού, δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου ότι θα μου φανεί δύσκολο το να φύγω. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το ότι έχω ζήση ήδη 3 χρόνια στο Βέλγιο και 1 χρόνο στην Αγγλία, ολοκλήρωσαν το πακέτο. Μέχρι τώρα έλεγα λοιπόν, ότι θα πάω σε μία από αυτές τις χώρες, λόγω του ότι χρησιμοποιώ τις γλώσσες, με την ίδια ευκολία που χρησιμοποιώ τα Ελληνικά.

Όλα άλλαξαν, προφανώς, όταν επισκέφτηκα τη Γερμανία, που δεν την είχα και σε τόσο μεγάλη υπόληψη πιο πριν. Συγκριτικά με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, το Μόναχο είναι η πόλη για να ζήσω. Το επίσης θετικό είναι ότι έχω ένα σπίτι να μείνω μέχρι να βολευτώ, μία δουλειά να κάνω (η οικογένειά μου έχει τη δική της επιχείρηση εκεί) και πολλές ευκαιρίες, οι οποίες συζητήθηκαν ήδη με ανθρώπους εκεί, λόγω των σπουδών μου. Επίσης, έχω και έναν άλλο μεγάλο λόγο πλέον να φύγω, ρομαντικού περιεχομένου.

Το μόνο μου πρόβλημα βέβαια είναι η γλώσσα. Γενικότερα, μ'αρέσει να ασχολούμαι με τις γλώσσες, όχι μόνο με τα αγγλικά που διδάσκω. Με τραβάει οτιδήποτε έχει σχέση με αυτές. Αλλά δεν ξέρω, κατά πόσο είναι δυνατόν να γίνει κτήμα σου μία γλώσσα από τη μία μέρα στην άλλη. Διαβάζω για ταχύρυθμα μαθήματα Γερμανικών, με υπέρογκα ποσά, που υπόσχονται ότι σε 5-6 μήνες θα έχεις πάρει το Β1. Όπως προείπα, είμαι καθηγήτρια ξένης γλώσσας και η ίδια και τα θεωρώ λίγο κοροϊδία αυτά. Παρεπιπτόντως, για να μην παρεξηγηθώ, πιστεύω ότι όντως γίνεται να μάθεις να επικοινωνείς σε μία ξένη γλώσσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Έχω δει να γίνεται μπροστά στα μάτια μου, αλλά από άτομο που έμενε μόνιμα σε αυτή τη χώρα.

Δεν ξέρω, αν θα ήταν ποτέ εύκολο να μάθεις μία ξένη γλώσσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος, κάνοντας μάθημα 2 φορές την εβδομάδα και γι αυτό δεν ασχολήθηκα και ποτέ με την ταχύρυθμη εξάσκηση των Αγγλικών. Έχει κανείς καμία αντίστοιχη εμπειρία;

Για την ακρίβεια, για τη δουλειά μου, χρειάζομαι *τουλάχιστον* επίπεδο Β1. Είχα στο μυαλό μου ότι αν καταφέρω από το 0 να φτάσω ένα ικανοποιητικό επίπεδο μέχρι το Σεπτέμβρη και αποκτήσω το Β1 (το οποίο είναι κατώτερο από το αντίστοιχο FCE, οπότε δε μου φαίνεται απίθανο), θα μπορούσα να ξεκινήσω τη δουλειά και να υπάρξει πολύ πιο έντονη πρόοδος, ενώ έχω ήδη φτάσει στη χώρα.

Το μόνο που με καθησυχάζει, είναι ότι πάντα θεωρούσα τα Γερμανικά την πιο περίεργη γλώσσα (από αυτά που μου σχολίαζαν μαθητές μου, που τα είχαν διαλέξει ως δεύτερη), αλλά τελικά έχει μία πολύ απλή λογική, οπότε ίσως να μην τα βρω τόσο σκούρα.

Οποιαδήποτε κοινή εμπειρία, δεκτή :D

καλησπέρα σου! λοιπόν ως καθηγήτρια γερμανικών έχω να σου πω τα εξής... πέρισυ είχα μία μαθήτρια (ενήλικη) η οποία ήθελε να φύγει γερμανία για μεταπτυχιακό. Λοιπόν δεν ήξερε καθόλου γερμανικά, ξεκινήσαμε αρχές Οκτώβρη του 2012 και αρχές Ιουνίου του 2013 έδωσε το Β1 και το πήρε σχεδόν με άριστα!! βέβαια κάναμε 4 ώρες την εβδομάδα κι έριξε κ πολύ διάβασμα από μόνη της...εξτρά ασκήσεις κτλ...η κοπέλα ήταν πολύ επιμελής κ το είχε πάρει σοβαρά! επίσης έχω να σου πω ότι μπορεί το Β1 να θεωρείται κατώτερο( κακώς κατά την γνώμη μου κ θα το δικαιολογήσω) απ'το fce αλλά είναι 3 φορες πιο δύσκολο!!! ειδικά τώρα που έχει αλλάξει η εξέταση!! επίσης τα γερμανικά έχουν δυσκολότερη κ περισσότερη γραμματικη (που όμως δεν θα σε δυσκολέψει αν έχεις κάνει αρχαία μιας κ μοιάζουν) από τ'αγγλικά τα οποία συνήθως οι μαθητές τα κάνουν 6-7 χρόνια( εγώ τουλάχιστον τόσο έκανα) ενώ στα γερμανικά κάνουν 4 χρόνια για το Β1..άρα προφανώς γι'αυτό ίσως θεωρούνται πιο δύσκολα κι απαιτητικά!! Σίγουρα μπορείς να τα καταφέρεις κ σίγουρα θα σε βοηθήσει το να πας εκεί έχοντας έστω μόνο το Β1!! αν θες κάτι με ρωτάς!! καλή επιτυχία σου εύχομαι!

z4WZp2.png

Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση (και για το κουράγιο)! Το έχω αποδεχτεί ότι αν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει πραγματικά να αφιερωθεί πολύς χρόνος. Αυτό για το Β1 μου το είπε και μία φίλη που ξεκίνησε πριν λίγους μήνες Γερμανικά. Μου είπε ότι είναι επιπέδου Β2 βασικά και ότι έγινε κάποια αλλαγή πρόσφατα και δυσκόλεψε κι άλλο. Απ'ό,τι είδα υπάρχουν πολλές διαφορές σε συντακτικό και γραμματική, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα φανταζόμουν πολύ χειρότερα, οπότε πήρα μία ανάσα. Ευχαριστώ και πάλι! Με αυτά που μου είπες, νομίζω ότι μετά τις γιορτές αξίζει τον κόπο να οργανωθώ!

Καταρχας, να σε συγχαρω για την επιλογη σου! Το Μοναχο ειναι η δευτερη σε σειρα πολη στην οποια κι εγω σκεπτομαι να παω (Βιεννη η πρωτη-πολη απολυτα αγαπημενη!!). Εχεις δικιο ειναι τελεια η ζωη εκει και οι εκδρομες τριγυρω πανω απο τελειες. Περνανε πολυ καλα οσοι γνωστοι μου μενουν εκει. Και σου μιλαω με πολλη εμπειρια σε Ευρωπη για μερικα χρονια ειτε ζουσα εξω ειτε ταξιδευα καθε τρεις και λιγο, και οχι σαν τουριστας ;)

Τωρα στο θεμα μας. Ειχα το ιδιο προβλημα με εσενα. Βασικα οχι ακριβως, γιατι μικρη ειχα κανει Γερμανικα αλλα χωρις να δωσω για διπλωμα. Ολοι οι "συμμαθητες" μου (κανω ιδιαιτερο αλλα με αλλες 3 κοπελες για οικονομια) ειναι πανω απο 35 χρονων και η μια θα δωσει ηδη για το πρωτο διπλωμα με αξιωσεις. Ειναι δυσκολη γλωσσα αλλα αν κανεις ενα συνδιασμο μαθηματα και οπτικοακουστικα μεσα βοηθαει πολυ.Ενω εχω εργασια ολη μερα-το παιδι-μπαμπα αρρωστο μην σου πω ολη τη λιστα, τα πηγαινω αψογα. Κανω και κατι δικα μου, βαζω το τρεξε Λολα τρεξε, τις Ζωες των Αλλων, τη Σισσυ :P, ο,τι εχω στα Γερμανικα ξανα και ξανα στο σπιτι και μου μενουν φρασεις.

Αν και για εμενα, ο στοχος δεν ειναι να παρω το διπλωμα γιατι πχ στη Βιεννη σε βαζουν εκει να δωσεις για τη γλωσσα με δικη τους πιστοποιηση. Στοχος μου ειναι να συννενοουμαι και να αποκτησω ευχερεια. Για τις συνεντευξεις κλπ.

Χαρά-Μαρία σε ευχαριστώ! Το δίπλωμα "πρέπει" να το δώσω, γιατί για να εργαστώ στο αντικείμενό μου, ζητούν ως προαπαιτούμενο το Β1, που από αυτά που είπες κι εσύ και η myheart, έχω ηρεμήσει. Το θέμα είναι ότι κι εμένα είναι πολύ πιεσμένη η καθημερινότητά μου αυτή τη στιγμή. Είναι η τελευταία μου χρονιά στη σχολή και λόγω της όλης κατάστασης με το ΕΚΠΑ, θα τρέχω και δε θα φτάνω μέχρι τον Ιούλιο. Πρακτικές, μαθήματα και το απόγευμα φροντιστήριο. Το θετικό είναι ότι φέτος φρόντισα το Σαββατοκύριακο να είναι κενό για να μην κλατάρω τελείως, οπότε φαντάζομαι ότι θα βρω λίγο κουράγιο εκεί μέσα να αφιερώσω το χρόνο που χρειάζεται για μία ξένη γλώσσα. Γενικότερα, σκεφτόμουν να ξεκινήσω μία ακόμα, αλλά ποτέ δε μου πέρασαν τα Γερμανικά από το μυαλό, τα οποία βέβαια, το διάστημα που έμεινα εκεί, άρχισαν να μου αρέσουν αρκετά.

Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι έχω 15 μήνες για να κάνω κάποια πρόοδο, διάστημα που -σύμφωνα με αυτά που μου λέτε- είναι υπερ-αρκετό, μιας που είναι και κάτι που το θέλω πάρα πολύ και έχω πολλούς λόγους να το κυνηγήσω. Μέσα σε αυτούς τους 15 μήνες βέβαια, θα έχω επισκεφτεί και το Μόναχο άλλες 10 φορές, οπότε θα κάνω και εξάσκηση. Χαχαχαχα!

Διαφημίσεις

Σχετικά με την λογική που λες...προσπάθησε να θυμηθείς, αν έχεις κάνει στο σχολείο, τα αρχαία ελληνικά. Έχουν αρκετά κοινά. Από κει και πέρα υπάρχουν κανόνες τους οποίους θα πρέπει να μάθεις. Δεν είναι περίεργη γλώσσα, αλλά δεν είναι απλή και εύκολη όπως πχ τα αγγλικά.

Τέλος πάντων, το θέμα είναι ότι έχω 15 μήνες για να κάνω κάποια πρόοδο, διάστημα που -σύμφωνα με αυτά που μου λέτε- είναι υπερ-αρκετό, μιας που είναι και κάτι που το θέλω πάρα πολύ και έχω πολλούς λόγους να το κυνηγήσω. Μέσα σε αυτούς τους 15 μήνες βέβαια, θα έχω επισκεφτεί και το Μόναχο άλλες 10 φορές, οπότε θα κάνω και εξάσκηση. Χαχαχαχα!

practice makes perfect :P;)

15 μηνες ειναι υπεραρκετοι αν εχεις επαφη με τη γλωσσα.

• 1 χρόνο μετά...

Καλησπέρα σας. Είμαι δευτεροετης φοιτήτρια του οικονομικού κ θα ήθελα να πάρω το Β1 στα γερμανικά. Δε ξέρω καθόλου τη γλώσσα. Υπάρχει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής της DAAD που χορηγεί υποτροφίες στη Γερμανία αλλά απαιτεί επίπεδο Α1-Β1. Σε πόσο καιρό μπορώ να πάρω το Β1? Γνωρίζει κάποιος αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής?

Καλησπέρα σας. Είμαι δευτεροετης φοιτήτρια του οικονομικού κ θα ήθελα να πάρω το Β1 στα γερμανικά. Δε ξέρω καθόλου τη γλώσσα. Υπάρχει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής της DAAD που χορηγεί υποτροφίες στη Γερμανία αλλά απαιτεί επίπεδο Α1-Β1. Σε πόσο καιρό μπορώ να πάρω το Β1? Γνωρίζει κάποιος αυτό το πρόγραμμα ανταλλαγής?

Καλησπέρα, το πρόγραμμα δεν το γνωρίζω αλλά εφοσον σε ενδιαφέρει εσενα καλο ειναι να το ψαξεις παραπάνω. Αν σκέφτεσαι πχ να μεταναστευσεις τη Γερμανια τοτε πιστευω καλο ειναι να συμμετέχεις σ αυτο το προγραμμα ανταλλαγης. Τωρα για το Β1 εξαρταται απο το αν κανεις ταχυρρυθμα μαθηματα μπορεις να το παρεις σε 2 χρονια (ισως και νωριτερα, αλλα εξαρταται και με την αποδοση σου). Συνηθως ειναι 4 χρονια για Β2 και αλλα 2 για C1, αλλά εξαρτάται και απο το αν κανεις ταχυρρυθμα και τι στοχους εχεις και ποσο φυσικα διαβαζεις! Καλη επιτυχία! :)

• 1 month later...

Για το Β1 γνωριζω ατομο που απο το μηδεν, το πηρε σε 8 μηνες με ταχυρρυθμα. Αλλα καναμε μαζι και συζητησεις στα Γερμανικα κλπ, οπως ειχα γραψει παλιοτερα (δες παραπανω). Ψαξε λιγο και στο ιντερνετ, σιγουρα θα βρεις καποιο τμημα.

Διαφημίσεις

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...