Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Αν δεν παει νηπιαγωγιο τι κενα θα εχει στην Α Δημοτικου?

Recommended Posts

Μαλλον δεν θα εχουμε νηπιαγωγο φετος στο ελληνικο σχολειο. Τι θα πρεπει να ξερει αν παει δημοτικο στην Ελλαδα? Να γραφει? να διαβαζει?

Στο βελγικο σχολειο παει κανονικα...

Διαφημίσεις

Μαλλον δεν θα εχουμε νηπιαγωγο φετος στο ελληνικο σχολειο. Τι θα πρεπει να ξερει αν παει δημοτικο στην Ελλαδα? Να γραφει? να διαβαζει?

Στο βελγικο σχολειο παει κανονικα...

τπτ δεν χρειαζετε να μαθει;)ολα θα τα κανουν στο δημοτικο..

εμενα η κορη δεν ηξερε ουτε να διαβαζει,λιγο να γραφει..οκ.

αλλα ολα τα κανουν στο δημοτικο,μη σκας.;)

Κι εμένα που πήγε νήπιαγωγείο, τίποτα δεν θυμάται. Τώρα ξαναφρεσκάραμε το όνομά του για να πάει στην Α' με αξιοπρέπεια:wink:. Αν έχει κέφι, μάθε της τα γράμματα και το όνομά της....

Διαφημίσεις

Καλά, ξεκίνα με τα κεφαλαία, αν το δεις το παιδί να το χαίρετα, συνέχισε με τα μικρά. Εγώ σου έγραψα τα βασικά, γιατί εμένα τόσα έμαθε (και όχι πολύ καλά). Υπάρχουν παιδιά που διαβάζουν ήδη. Λέμε για τα βασικά, που και πάλι για το δημοτικό είναι ζήτημα μίας εβδομάδας.....

Περισυ πηγε προνηπιο και το ονομα του το ψιλογραφει με κεφαλαια...

Δεν ξερω τι ακριβως θα κανουν εδω και ποσο θα προχωρησουν σε γραφη και σε αναγνωση αλλα θα ηθελα να βρισκεται σε αναλογο επιπεδο με το να εχει τελειωσει ενα ελληνικο νηπιαγωγιο

Είμαι δασκάλα δημοτικού με "εξειδίκευση" στην πρώτη τάξη! Εκτιμούσα ιδιαίτερα τις συναδέλφους που στο νηπιαγωγείο μάθαιναν στο παιδί προγραφικό στάδιο. Αυτό μπορείς να του το μάθεις κι εσύ στο σπίτι. Να μπορεί δλδ να γράφει στο τετράδιο οριζόντιες και κάθετες γραμμές, κουλουράκια, κατσουνάκια, μισοφέγγαρα, τραπεζάκια κλπ. Δε θα του μάθεις το αλφάβητο, απλά να γράφει κάποια γράμματα πιο πολύ για να συνηθίσει το χεράκι του, να κρατάει σωστά το μολύβι και να γράφει με τη σωστή φορά. Θα του γράψεις ας πούμε το κεφαλαίο πι και θα πεις ότι ζωγραφίζετε τραπεζάκια, ή το όμικρον και θα του πεις ότι γράφετε κουλουράκια.

Υπάρχουν 2 πολλοί ωραίοι τόμοι "Προετοιμάζομαι για να γράψω." από τις εκδόσεις Πατάκη που έχουν μέσα όλα τα παραπάνω με ζωγραφιές. Δλδ. συμπληρώνει το γράμμα Τ ας πούμε και σχηματίζεται ένα παγωτό ξυλάκι. κλπ. http://www.patakis.gr/viewshopcategory.aspx?id=42639

Μπορείς να του το βγάζεις σε φωτοτυπία για να σου μείνει το βιβλίο και για το άλλο σου παιδάκι. Αλλά δεν ξέρω πόσο εύκολο θα είναι να το προμηθευτείς. Ίσως να στο στείλει κάποιος συγγενής ή φίλος από εδώ.

Επίσης είμαι ευχαριστημένη άμα ξέρουν να μετράνε μέχρι το 10, να αναγνωρίζουν βασικά χρώματα και σχήματα, να μπορούν να ζωγραφίζουν και να χειρίζονται το ψαλίδι και την κόλλα χωρίς δράματα... Μπορείς να του δίνεις ζωγραφιές να τις χρωματίζει και εικόνες με διάφορα σχήματα για να κόβει με ψαλιδάκι ασφαλείας και να εξοικειωθεί με αυτό.

Υποθέτω βέβαια τα παραπάνω θα τα μάθει το παιδί και στο βελγικό νήπιο. Οπότε μπορείς να ρωτήσεις τί θα κάνουν εκεί και να λειτουργήσεις συμπληρωματικά ως προς το ελληνικό κομμάτι.

miko ωραία βιβλιαράκια, ευχαριστώ για την πρόταση!

H δική μου γνώμη είναι να μην κάνεις τίποτε απολύτως. Αν ήταν ένα παιδί που δεν είχε πάει ποτέ του σχολείο (παιδικό, νηπιαγωγείο κλπ) και βρισκόταν στο σπίτι του, τότε θα σου έδινα διάφορες ιδέες. Τώρα όμως, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να υποστηρίξεις την ελληνική γλώσσα όσο μπορείς (να τη μιλάτε στο σπίτι δηλαδή ώστε να καταλαβαίνει το παιδί), να διαβάζετε παραμύθια κλπ στα ελληνικά (όπου θα βλέπει τους ελληνικούς χαρακτήρες). Τίποτε άλλο απολύτως.

Όταν με το καλό έρθετε εδώ μπορείς να κάνεις το αντίστοιχο για τα γαλλικά που ήδη γνωρίζει ώστε να μην τα ξεχάσει.

Η ύλη του νηπιαγωγείου ουσιαστικά βοηθά το κάθε παιδί να φτάσει στο καλύτερο σημείο της δικής του ικανότητας σε πολλές δεξιότητες, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι αν δεν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο (μου ρχεται σαν παράδειγμα ο Τρωικός Πόλεμος , οι διαφορικές εξισώσεις, ο περιοδικός πίνακας....) δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί. Τις δεξιότητες αυτές καλλιεργούν όλα νηπιαγωγεία του κόσμου μέσες άκρες, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείς. Γιατί οι δεξιότητες- γνώσεις αυτές έχουν να κάνουν με τον τρόπου που οργανώνει το παιδί τη σκέψη του και τη δράση του περισσότερο και λιγότερα με συγκεκριμένα στοιχεία (facts).

Αυτό που περισσότερο θα πρέπει να σε απασχολήσει είναι το πώς θα διαχειριστείτε σαν οικογένεια την αλλαγή και πώς θα υποστηρίξετε τα παιδιά.

Δε θυμάμαι αν σου το έχω ξαναπεί, είμαι νηπιαγωγός.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Διαφημίσεις

Ασκησεις προγραφης καναν εδω και περισυ. Πολυ φοβαμαι οτι φετος θα κανουν καλλιγραφια γιατι πειραμε το σχετικο τετραδιο. Θα μας πουν την Τριτη τι ακριβως θα κανουν.

Στο σπιτι μιλαμε Ελληνικα και επειδη συνυηθως τους διαβαζει η γιαγια τα βιβλια που βλεπει ειναι ελληνικα. Εχουμε και κατι βιβλια για το νηπιαγωγιο αλλα δεν ξερω αν θα εχουμε το χρονο να ασχοληθουμε μηπως πρεπει να κοψουμε κατι για να διαβαζουμε? Γιατι το 4αρο που πηγαινε καθε σαββατο δεν μπορουμε να το καλυψουμε σε μια μερα.

Miriki ελπιζω να μην χρειαστει να φυγουμε αλλα επειδη παντα ειναι ενδεχομενο και επειδη οταν φυγουμε απο εδω σιγουρα θα γυρισουμε Ελλαδα θελω να ειναι στο αντιστοιχο επιπεδο του ελληνικου σχολειου..

θελω να ειναι στο αντιστοιχο επιπεδο του ελληνικου σχολειου..

Εύχομαι τα πράγματα να έρθουν όπως τα θέλετε. Πάντως εφόσον εκεί που βρίσκεστε υπάρχει προσχολική εκπαίδευση δε χρειάζεται να ανησυχείς για τη μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό.

Το επίπεδο και η αντιστοιχία θα σε απασχολήσει αργότερα, αλλά πάντα όλα παλεύονται.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Εγώ λοιπόν πήγα σε αγγλικό νηπιαγωγείο στην Αγγλία και πρώτη δημοτικού στην Ελλάδα. Δεν είχα κανένα πρόβλημα και αποκόμισα και ένα τεράστιο καλό: τα πολύ καλά αγγλικά! Σημειώνω ότι οι γονείς μου με ενθάρρυναν τόσο πολύ ώστε στο σπίτι μου μιλούσαν... αγγλικά (όσο ήμαστε στην Αγγλία). Τότε καταλάβαινα ελληνικά αλλά δεν τα μιλούσα. Ο αδερφός μου - που τότε ήταν 3,5 και δεν πήγαινε σχολείο, έβλεπε όμως τηλεόραση κτλ, έκανε το διερμηνέα όταν μιλούσα στη γιαγιά μου!

Η γραμματεας του συλλογου γονεων μας ενημερωσε οτι θα υπαρχει τελικα μια νηπιαγωγος που θα κανει Τεταρτη στο ενα σχολειο και το Σαββατο στο αλλο. Λεω ωραια θα παω να τον γραψω στο σχολειο που εχει Σαββατο...

Την γραμματεα την ξερω και η κορη της ειναι και αυτη στο νηπιαγωγιο. Μου γραφει λοιπον..

Εχε υποψη σου οτι τουλαχιστον 50 ατομα θα θελουν να γραφτουν στο τμημα του Σαββατου. Αντε και οτι σας δεχονται μια και δουλευετε και οι 2 την Τεταρτη. Θα ειναι 30 ατομα. Τι δουλεια θα γινεται? Θα γινεται δουλεια? Να παει χαλαλι και η μιαμιση ωρα που θα τρωμε στο δρομο? Μηπως ειναι καλυτερα να τον κρατησω στο σπιτι?

Η κοπελα προτινε να προσλαυουμε μια ωρομισθια (που θα την πληρωνουμε εμεις και δεν θα περνουμε αποδειξη) ή να περιμενουμε μηπως βρεθει καποια εθελοντης και λειτουργησουν και τα δυο σχολεια..

Να περιμενω? Γιατι νομιζω οτι αν ξεκινησει δεν θα ειναι καλο να αλλαξει στην μεση του χρονου...

Απλά να πω κάτι αν και δεν ξέρω τι ισχύει σε προερχόμενους από εξωτερικό. Το νηπιαγωγείο στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική εκπαίδευση και το "απολυτήριο" είναι απαραίτητο δικαιολογητικό για την εγγραφή στην Α' Δημοτικού.

pJO3p2.pngB6Ndp2.png

Διαφημίσεις

Απλά να πω κάτι αν και δεν ξέρω τι ισχύει σε προερχόμενους από εξωτερικό. Το νηπιαγωγείο στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική εκπαίδευση και το "απολυτήριο" είναι απαραίτητο δικαιολογητικό για την εγγραφή στην Α' Δημοτικού.

RavT σε ευχαριστω για την παρατηρηση! Πειρα τηλεφωνο στο γραφειο εκπαιδευσης και μου ειπαν οτι καλο ειναι να κανει μαθημα για να εχει επαφη με την γλωσσα αλλα υποχρεωτικη ειναι η βεβαιωση φοιτησης στο Βελγικο νηπιαγωγιο (νομιζω οτι δεν ειναι υποχρεωτικη η φοιτηση εδω ομως). Μιλαω για τμημα γλωσσας - δηλαδη για 4 ωρες την εβδομαδα.