Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Εργαστηριακές Εξετάσεις στην εγκυμοσύνη (1η φορά)

Recommended Posts

Κοριτσάκια μου, την άλλη εβδομάδα θα πάω να κάνω εργαστηριακές εξετάσεις για 1η φορά στην εγκυμοσύνη. Ο γιατρός μου έγραψε μόνο γενική αίματος και ούρων, νομίζω και σακχάρου.

Επειδή μπορεί να φταίω κι εγώ που του πήγα αποτελέσματα από προηγούμενες εξετάσεις που είχα κάνει 2 χρόνια πριν μπορεί να μπερδεύτηκε και να νόμιζε ότι ήταν πιο πρόσφατες γι αυτό και δεν μου τις ξαναζήτησε.

Αν θυμάστε ποιές εξετάσεις σας είχε γράψει ο γιατρός την 1η φορά και ποιές επαναλαμβάνετε κάθε μήνα; Γιατί αν και το ταμείο μου δεν δικαιολογεί μικροβιολογικές εξετάσεις και υπέρηχους κατά την εγκυμοσύνη, γιατί παίρνουμε λέει το επίδομα τοκετού στο τέλος, (κι ύστερα κατηγορείτε το ΙΚΑ!), προτιμώ να πληρώσω παραπάνω εξετάσεις και να είμαι σίγουρη ότι είναι όλα καλά.

Α! επειδή έχω και κάτι περίεργα υγρά σκέφτομαι να κάνω και εξέταση κολπικού υγρού, γιατί γενικά με ταλαιπωρούσαν κολπίτιδες και πριν την εγκυμοσύνη.

Περιμένω τις απαντήσεις σας.

Φιλάκια

Διαφημίσεις

Οι πρωτες εξετασεις στην εγκυμοσυνη δεν αφηνουν τιποτα ακαλυπτο.

Ηπατιτιδες, AIDS, συφιλη, ζαχαρο, τοξοπλασμα και αλλα πολλα πολλα που ουτε καν τα θυμαμαι...

Ισως πραγματι μπερδευτηκε ο γιατρος σου, δεν ξερω.

Κάποιες τέτοιες είχα κάνει στον προγεννητικό έλεγχο. Επειδή όμως ήταν 2 χρόνια πριν (εκτός από την ερυθρά που την πέρασα) νομίζω ότι τις υπόλοιπες πρέπει να τις ξανακάνω. Γι αυτό ρωτάω αν τις έχει κάποια κοπέλα συγκεντρωμένες να μου τις γράψει. Ή αν υπάρχουν κάπου αλλού γραμμένες.

Daisy, συγγνώμη μη με παρεξηγήσεις αλλά μη βασίζεσαι στα δικά μας λόγια, πρέπει να μιλήσεις πάλι με τον γιατρό σου. Αυτά τα θέματα είναι πολύ σοβαρά για να πάρεις οδηγίες από εδώ. Αλήθεια, ποιό ταμείο έχεις?

Δυο χρόνια πριν είναι σα να μην τις έχεις κάνει!

Αφορούν κατά κύριο λόγο μολυσματικές ασθένειες, πχ ηπατίτιδα. Τι νόημα έχει να πεις ότι πριν δυο χρόνια έκανα έλεγχο για ηπατίτιδα και ήταν αρνητική? Τώρα έχει σημασία τι γίνεται!

Μάλλον θα μπερδεύτηκε ο γιατρός σου, δεν εξηγείται αλλιώς!

Έκανα πρόσφατα τον προγεννητικό έλεγχο και είναι πολλές εξετάσεις, θα κοιτάξω το βράδυ απ' το σπίτι να στις παραθέσω όλες. Έχω την εντύπωση όμως ότι όλο το σετ του προγεννητικού ελεγχου κοστίζει και μάλιστα ακριβά για να το κάνεις ιδιωτικά. Δε σε καλύπτει το ταμείο σου? Και άλλη μια ερώτηση... ο προγεννητικός έλεγχος που είχες κάνει πριν δυο χρόνια δεν ήταν πληρης? Ή απλά θέλεις να συγκρίνεις τις εξετασεις που έκανες τότε?

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Διαφημίσεις

1ο. έχω ΤΣΜΕΔΕ κι όταν τους ρώτησα μου είπαν ότι στην εγκυμοσύνη καλύπτει μόνο αμνιοπαρακέντηση και ειδικές εξετάσεις, όχι μικροβιολογικές και υπέρηχους, γιατί παίρνουμε στο τέλος επίδομα τοκετού 2.500 ευρώ. Ότι νά' ναι.

2ο. τον προγεννητικό έλεγχο τον έκανα στο νοσοκομείο και δεν έχω το παραπεμτικό. θα πρέπει να ψάξω από τα αποτελέσματα που βγαίναν μέχρι και με διαφορά 1,5 μήνα και αν καταλάβω και

3ο. είπα μήπως στην εγκυμοσύνη περιλαμβάνονται κι άλλες εξετάσεις πέρα του προγεννητικού.

Λοιπόν τώρα κοίταζα τις πρώτες εξετάσεις μου και είναι οι εξής:

Γενική αίματος

Γενική ούρων

Βιοχημικές (σάκχαρο, ουρικό οξύ, ουρία)

Εξετάσεις πήξης

Αιματολογικές (ανίχνευση ομάδας αίματος)

Ανίχνευση αιμοσφαιρινών (ύπαρξη στίματος, πολύ σημαντική εξέταση)

Ανοσολογικές εξετάσεις (ηπατίτιδα, aids, ερυθρά, τοξόπλασμα, κυτταρομεγαλοιός. Εγώ είχα ξανακάνει αυτό τον προγεννετικό έλεγχο έξι μήνες πριν μείνω έγγυος, αλλά μου τα ξαναέγραψε. Είναι πολύ σημαντικές εξετάσεις και ο γιατρός δεν μπορεί να στηριχτεί μόνο στα λεγόμενά σου ότι έχεις περάσει ερυθρά ή ότι δεν έχεις κάποια άλλη σοβαρή ασθένεια. Για τοξόπλασμα και κυτταρομεγαλοιό τις επαναλαμβάνω κάθε φορά γιατί δεν έχω αντισώματα.)

Μπορεί σε επόμενη επίσκεψη να σου γράψει τις υπόλοιπες εξετάσεις.

age.png

Σ' ευχαριστώ smaroula. Οι εξετάσεις πήξης τί περιλαμβάνουν;

Λοιπόν οι εξετάσεις πήξης έχουν να κάνουν με το χρόνο που πήζει το αίμα. Λεπτομέρειες δεν ξέρω να σου πω. Φαντάζομαι έχει σχέση με τη θρόμβωση.

Από τις παραπάνω εξετάσεις που σου έγραψα, τις επαναλαμβάνω όλες κάθε φορά εκτός από τις αιματολογικές, την ανίχνευση αιμοσφαιρινών και από τις ανοσολογικές επαναλαμβάνω μόνο τοξόπλασμα και κυτταρομεγαλοιό επειδή δεν έχω τα αντισώματα. Επίσης δεν κάνω κάθε μήνα εξετάσεις. Μια φορά στο πρώτο τρίμηνο και δύο στο δεύτερο (συν την καμπύλη σακχάρου). Θα κάνω πάλι 15 μέρες πριν μπω στο μήνα μου.

Πάντως μην αγχώνεσαι. Να είσαι σίγουρη πως όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Εύχομαι να έχεις μια καλή εγκυμοσύνη και θα δεις ότι δε θα χρειάζεται να τρέχεις συνέχεια σε γιατρούς για εξετάσεις. Εγώ μπαίνω στην 32η εβδομάδα και στο γιατρό μου έχω πάει μόνο 5 φορές και θα ξαναπάω λίγες μέρες πριν μπω στο μήνα μου. Σίγουρα αν είχα κάποιο πρόβλημα θα με έβλεπε πιο συχνά. Τα μεγάλα υπέρηχα βέβαια τα έχω κάνει στο μαιευτήριο.

Σου εύχομαι να απολαύσεις την εγκυμοσύνη σου και να κρατήσεις σε λίγους μήνες ένα γερό μωράκι!

age.png

1ο. έχω ΤΣΜΕΔΕ κι όταν τους ρώτησα μου είπαν ότι στην εγκυμοσύνη καλύπτει μόνο αμνιοπαρακέντηση και ειδικές εξετάσεις, όχι μικροβιολογικές και υπέρηχους, γιατί παίρνουμε στο τέλος επίδομα τοκετού 2.500 ευρώ. Ότι νά' ναι.

2ο. τον προγεννητικό έλεγχο τον έκανα στο νοσοκομείο και δεν έχω το παραπεμτικό. θα πρέπει να ψάξω από τα αποτελέσματα που βγαίναν μέχρι και με διαφορά 1,5 μήνα και αν καταλάβω και

3ο. είπα μήπως στην εγκυμοσύνη περιλαμβάνονται κι άλλες εξετάσεις πέρα του προγεννητικού.

επειδή και εγώ έχω ΤΣΜΕΔΕ και πριν λίγες μέρες πήγα εκεί και φρίκαρα να σε ενημερώσω ότι δίνει για την αμνιοπαρακέντηση 25 ευρώ περίπου (κοστίζει γύρω στα 600) και όποια απόδειξη πας που να έχει σχέση με προγεννητικό έλεγχο (ασχέτως αν είσαι ή δνε είσαι έγκυος) δεν σου δίνουν τίποτα γιατί θεωρούν ότι όλα καλύπτονται από το επίδομα του τοκετού των 2500. Δηλαδή αν κάποια κοπέλα προσπαθεί χρόνια να κάνει παιδί και προφανώς κάνει αρκετούς προγεννητικούς ελέγχους, ακόμη και αν δεν κάνει παιδί τελικά -και έτσι δεν πάρει το επίδομα τοκετού- δεν την δίνουν τίποτα. Το θεωρώ τεράστια αδικία. :mad:

Φρόντισε αν πας αποδείξεις να μην αναφέρεται στο παραπεμπτικό η λέξη κύηση και ίσως τις περάσουν.

gwggp2.png ISWTp2.png

Διαφημίσεις

Κοίτα, αν αναλογιστείς ότι στο δημόσιο που είμαι εγώ σου δίνουν 1000 ευρώ επίδομα αλλά μου καλύπτουν τις αιματολογικές (για την αμνιοπαρακέντηση και τους υπερήχους δεν ξέρω), τότε τα υπόλοιπα 1500 καλύπτουν τα υπόλοιπα έξοδα φαντάζομαι.

Κοίτα, αν αναλογιστείς ότι στο δημόσιο που είμαι εγώ σου δίνουν 1000 ευρώ επίδομα αλλά μου καλύπτουν τις αιματολογικές (για την αμνιοπαρακέντηση και τους υπερήχους δεν ξέρω), τότε τα υπόλοιπα 1500 καλύπτουν τα υπόλοιπα έξοδα φαντάζομαι.

Σωστό ακούγεται. Τί γίνεται όμως αν δεν φτάσεις να γεννήσεις;;;;

Άστο! Γενικά είναι απαράδεκτο σαν ταμείο. Οι παροχές του γενικά είναι μηδενικές και οι εισφορές τεράστιες, γι αυτό άλλωστε ανήκει στα εύρωστα ταμεία. Αυτό είναι πονεμένη ιστορία.

Αλλά στη φάση αυτή το μόνο που δε με νοιάζει είναι τα χρήματα. Θέλω να μπορώ να εξασφαλίσω ότι το μωράκι μου δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο που να μπορώ να προλάβω με κάποιες εξετάσεις.

Να ρωτήσω κάτι άσχετο. Από την προηγούμενη επίσκεψη μου χορήγησε προγεστερόνη και μαγνήσιο προληπτικά. Δεν θα πρέπει να τα παρακολουθούμε να δούμε σε τι επίπεδα βρίσκονται κι αυτά. Ξέρει καμιά σας; Θα ρωτήσω το γιατρό την 1η Σεπτέμβρη που θα πάω, αλλά ότι εξετάσεις μου γράψει τότε θα τις δει τον άλλο μήνα και αναρωτιέμαι μήπως θα ήταν καλύτερα να ξέρουμε από τώρα. Ίσως να χρειαστεί να τροποποιήσει τις δόσεις.

Φρόντισε αν πας αποδείξεις να μην αναφέρεται στο παραπεμπτικό η λέξη κύηση και ίσως τις περάσουν.

Πριν 2 χρόνια που τις έκανα τις εξετάσεις είχα παραπεμτικό από Παθολόγο και μου τα επιστρέψαν όλα (περίπου 200 ευρώ), δεν ξέρω τι θα γινόταν αν ήταν από γυναικολόγο. Η αιτιολογία ήταν "διόγκωση λεμφαδένα", που αποδείστηκε ότι ήταν τοξόπλασμα και όχι "προγεννετικός έλεγχος", οπότε μου τα πέρασαν. Γενικά είναι απαράδεκτοι και τα συνδυκαλιστικά μας όργανα χειρότερα.

Σωστό ακούγεται. Τί γίνεται όμως αν δεν φτάσεις να γεννήσεις;;;;

Άστο! Γενικά είναι απαράδεκτο σαν ταμείο. Οι παροχές του γενικά είναι μηδενικές και οι εισφορές τεράστιες, γι αυτό άλλωστε ανήκει στα εύρωστα ταμεία. Αυτό είναι πονεμένη ιστορία.

Αλλά στη φάση αυτή το μόνο που δε με νοιάζει είναι τα χρήματα. Θέλω να μπορώ να εξασφαλίσω ότι το μωράκι μου δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο που να μπορώ να προλάβω με κάποιες εξετάσεις.

Να ρωτήσω κάτι άσχετο. Από την προηγούμενη επίσκεψη μου χορήγησε προγεστερόνη και μαγνήσιο προληπτικά. Δεν θα πρέπει να τα παρακολουθούμε να δούμε σε τι επίπεδα βρίσκονται κι αυτά. Ξέρει καμιά σας; Θα ρωτήσω το γιατρό την 1η Σεπτέμβρη που θα πάω, αλλά ότι εξετάσεις μου γράψει τότε θα τις δει τον άλλο μήνα και αναρωτιέμαι μήπως θα ήταν καλύτερα να ξέρουμε από τώρα. Ίσως να χρειαστεί να τροποποιήσει τις δόσεις.

Οσον αφορα την προγεστερονη σου την εδωσε για ασφαλεια επειδη ειναι μικρη η κυηση. Σωστος ο γιατρος. Δεν μετρησαμε ποτε. Απλα επαιρνα την "δοση" μου εως τον 5ο μηνα.

Λοιπόν, οι εξετάσεις που έκανα εγώ έχουν ως εξής:

Πακέτο προγεννητικού ελεγχου από την ιδιωτική ασφάλεια που έχω:

γενική αίματος, Φεριττίνη & Σίδηρος ορού, Σάκχαρο, Ουρία

γενική ούρων

Ομάδα Αίματος και Rhesus

VDRL

Aντισώματα HIV I&II

Λιστέρια IgG και IgM

Anti-HCV

Τοξόπλασμα IgG και IgM

Αντισώματα CMV IgG και IgM

Aντισώματα Ερυθράς IgG και IgM

Οσμωτική Αντισταση Ερυθρών

Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρινων Α, Α2, F, S, Lepor

Τεστ δρεπανώσεως

Γλυκολιζιωμένη HbA1c

HBsAg

Αφού τις είδε ο γιατρός μου (όλες καλές, ευτυχώς) μου πρόσθεσε τις εξής:

τρανσαμινάσες

πρωτεϊνες S και C

Χρόνος προθρομβίνης

APTT

APC-r

τις οποίες και θα κάνω στο ΙΚΑ.

Αυτά από μένα, ελπίζω να βοήθησα.

EXXQp3.pngAIzKp2.png

Διαφημίσεις

Κι εγώ ΤΣΜΕΔΕ είμαι και πρώτη φορά ακούω ότι αν δεν είσαι έγκυος δεν σου καλύπτει αιματολογικές εξετάσεις ή άλλες εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου. Γυναικολόγος που μου έγραψε ουρολογικές τα πήρα όλα από το ταμείο.

Σχετικά με την παρακέντηση συνάδελφος εδώ στο γραφείο που την έκανε είπε ότι πήρε επιστροφή από το ταμείο 300 ευρώ. Και τις αιματολογικές εφόσον δεν αναφέρουν πουθενά εγκυμοσύνη (και αν σε ρωτήσουν στο ταμείο φυσικά και τους λες ότι δεν είσαι έγκυος) τότε σου τα δίνουν.

Σε άλλο forum που είχα ρωτήσει μου απάντησαν ότι μπορεί να σου τα δώσουν και να τα αφαιρέσουν μετά από τις 2500.

Εγώ σκέφτομαι να κάνω την πάπια και να πάω να εισπράξω τουλάχιστον τις πρώτες εξετάσεις που πήγαν 120 ευρώ περίπου (εκτός από λιστέρια και δρεπάνωση) τα οποία είναι με κρατικές τιμές. Για νεότερα θα σας ενημερώσω αφού πάω τον άλλο μήνα.

Ο άντρας μου, που μου είπε η γυναικολόγος να κάνει ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης, πλήρωσε 52 ευρώ (ιδιωτικά για να μη στηθεί στις ουρές του ΙΚΑ) ενώ οι κρατική τιμή είναι 12 ευρώ.

Δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και επιστρέφουν στον καθένα μου φαίνεται ό,τι να'ναι.