Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Πως τα μάθατε ποδήλατο με ροδάκια?

Recommended Posts

Και αναφέρομαι στο πολύ βασικό, πώς τα μάθατε να γυρνούν τα πόδια σε κύκλο προς τα εμπρός....

είμαστε 3 και 3ιών μηνών και δεν μπορούμε να κάνουμε πεντάλι προς τα μπροστά, μόνο προς τα πίσω, κάνουμε μόνο τον μισκό κύκλο και δεν εννοούμε να καταλάβουμε τον ολόκληρο! ίσως βολεύεται και με την μισή περιστροφή, μιας και έτσι το ποδήλατο προχωράει και έτσι!

έχουμε και 14άρι ποδηλατάκι, λάθος μας μάλλον, έπρεπε να είχαμε πάρει πέρυσι το χαμηλό τρίκυκλο...

πείτε μου ιδέες να μήν ξαπλώνομαι στην άσφαλτο!

s-age.png

Διαφημίσεις

Εκεί που κάνει ποδήλατο δεν υπάρχουν και άλλα παιδάκια μεγαλύτερης ηλικίας να δει πως κάνουν πεντάλ?

Βλέποντας τα άλλα θα καταλάβει και θα ακολουθήσει;)

Καταρχην δεν βγαινουμε στην ασφαλτο για να μην κουβαλαμε παιδια και ποδηλατο. Εφοσον δεν τα καταφερνει ακομη καλα και στο σπιτι μεσα μπορει να δοκιμασει. Εγω στον μικρο κουναω τα ποδια πανω στο πεταλι. Κανει μισο κυκλο μπροστα αλλα δεν φτανει καλα για να κανει ολοκληρο. Τον σπρωχνω και λιγο για να γλυκαθει αλλα "ειμαι μικρος ε μπορω".

κάνει ακριβώς αυτο τον μισό κύκλο... και αρκείται. ξαπλώνω κάτω για να της κάνω τα πόδια κύκλο αλλά μόνη της τίποτα, μόνο προς τα πίσω, και όχι, δεν πιάνει το να βλέπει τί κάνουν τα άλλα παιδάκια, το δοκίμασα πέρυσι...

αφού θυμήθηκα τα δικά μας παλιά που είχαν κόντρες, δεν ξέρω αν είχατε εσείς ή αν θυμάστε, αλλά όταν εγώ ήμουν μικρή, αχ πόσος καιρός πέρασε, πολλά ποδήλατα είχαν κόντρες για φρένο, δηλαδή μόλις γυρνούσες το πεντάλ προς τα πίσω φρέναρες, άραγε αν πάω το όχημα σε ποδηλατά θα μπορεί να το φτιάξει έτσι?

s-age.png

Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να κανεις κατι. Ο μεγαλος εμαθε χωρις να του δειξει κανενας στα 3μιση. Απλα μην απομακρυνεσαι πολυ για να μην κουβαλας..

Διαφημίσεις

ο γιος μου έμαθε στα 2.5 να κάνει ποδήλατο με βοηθητικές. του βάζαμε τα ποδαράκια στα πεντάλ και του τα γυρίζαμε εμείς στην αρχή. έμαθε να φρενάρει όμως στα 3.5. μέχρι τότε έβαζε το ποδαράκι κάτω (χάλια τα παπούτσια....)

Ομοίως προσπαθούσαμε και ξανα-προσπαθούσαμε να της δείξουμε από τα 2,5 πως να κάνει ολόκληρη στροφή στα πεντάλ....

Καμμία πρόοδος!!!

Δεν εννοούσε να το καταλάβει!!!

Τα παρατήσαμε κι εμείς κι ένα χρόνο μετά (από Καλοκαίρι σε Καλοκαίρι δηλαδή) την βάλαμε να ξανα-προσπαθήσει.

Το έκανε αμέσως, από μόνη της, με την πρώτη!!!

Μάλλον είναι να έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

kTB4p3.png

N9Mep2.png

Βασικά δε κάναμε τίποτα εμείς, δε τη μάθαμε δηλαδή....πέρισυ στα 2 1/2 άρχισε μόνη της να γυρνάει το πετάλι.Στην αρχή το πήγαινε μέχρι τη μέση και μετά από λίγες μέρες εκεί που καθόμασταν το γύριζε κανονικά.

Γενικά κινητικά πως είναι; Δηλαδή τρέχει, χοροποηδάει όλη την ώρα ή είναι ήρεμο παιδί που παίζει με τις κούκλες/αυτοκινητάκια του ακούνητη για πολύ ώρα; Φοβάται ή είναι ανεξάρτητη;

αχ και γω πέρσυ αυτό σκεφτόμουνα, οτι πρέπει να έρθει το πλήρωμα του χρόνου, γι αυτό τώρα το φέρω λίγο βαρέως...

γενικά είναι πολύ κινητική, τρέχει και πηδάει όλη την ώρα, αλλά σύμφωνα με αυτά που γράφει το νέο βιβλιάρειο υγείας παιδιού για τον έλεγχο της ανάπτυξης, ενώ στον λόγο και στην λεπτή κινητικότητα έχει την εικόνα 4χρονου, (ειδικά στον λόγο είναι ακόμη πιο μπροστά) στην αδρή κινητικότητα δεν τα πάμε καλά, είναι άγραρμπη και αρτσούμπαλη, της λείπει ο καλός μυικός συντονισμός, πχ δεν ξέρει ακόμη να κάνει κουστό στο ένα πόδι, δεν μπορεί να ισορροπήσει, δεν μπορεί να κατέβει γρήγορα τα σκαλιά και με τα δύο πόδια, ενώ τα ανεβαίνει γρήγορα, και δεν μπορεί να κάνει πεντάλ...

όσο για ανεξερτησία, είναι λίγο ανασφαλής, ή πιο σωστά επιφυλακτική, έχει μεγάλη αίσθηση του κινδύνου, από μόνη της και από πολυ μικρή, στο σπίτι δεν έχουμε καλύψει τίποτε και δεν έχουμε αλλάξει τίποτε, ξέρει να προσέχει τα πάντα, χωρίς να είμαστε εμείς από πίσω. στα πεσίματα την έχουμε μάθει να μήν φοβάται και να μήν κλαίει, όταν πέφτει κανείς δεν λέει αχ το παιδί, λέμε έπεσες, δεν πειράζει, τώρα σήκω, και συνήθως ταραζεται μόνο στα αίματα.

δεν πιστεύω δηλαδή οτι είναι ο φόβος, πιστέυω οτι το σύστημα είναι ανώριμο, δεν μπορεί να καταλάβει τον κύκλο γμτ και δεν ξέρω πως να την βοηθήσω γιατί το θέλει και στενοχωριέται, κάνουν όλα τα παιδάκια της γειτονιάς...

s-age.png

effie το 14αρι είναι ΠΟΛΥ μεγάλο για 3 χρονών. Μετά τα 4.5 ναι αλλά όχι τώρα.

Τώρα επί του θέματος μια και εχω τρέλλα με τα ποδήλατα και ο μικρός μου το ίδιο.

Στη δική σου περίπτωση πιστεύω πως δεν είναι κακό να κάνεις λίγο πίσω και να ανεβάσεις το παιδί σε τρίκυκλο για να μπορεί να κάνει όπισθεν γυρίζοντας τα πηδάλια προς τα πίσω. Αυτό θα της φανεί πιο εύκολο (σαν κίνηση το να γυρίσεις κάτι προς τα πίσω με το πόδι είναι πάντα πιο εύκολο από ότι να σπρώξεις προς τα μπρος) και σε λίγο θα αρχίσει να κάνει πειράματα και θα μάθει και το κανονικό. Βέβαια κι εσύ θα της το δείξεις. Μόλις δεις ότι τα πάει καλά την ανεβάζεις και στο μεγάλο.

Τώρα αν δεν υπάρχει κανένα τρίκυκλο διαθέσιμο από καμιά φιλη να δανειστείς για λίγο και δεν θες να χαραμίσεις 60 ευρώ (που εγώ το θεωρώ εντελώς φυσιολογικό) ο μόνος τρόπος είναι ασκήσεις μέσα στο σπίτι.

Κατεβάζεις τη σέλα τερμα κάτω και την αφήνεις να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο σαν μια μεγάλη περπατούρα. Χωρίς να την ενοχλείς καθόλου. Το θέμα είναι να νιώθει ότι το κάνει ΜΟΝΗ της

Στη συνέχεια βάζεις τα ποδαράκια της (πάντα με παπούτσια, για να μην ζορίζει καθόλου τις πατούσες) και της δείχνεις την σωστή κίνηση, για 3-4 λεπτά για να μην το βαρεθεί..:wink: Υπάρχουν κάποιοι γονείς που δένουν τα παπούτσια στα πηδάλια, αλλά αυτό το θεωρώ λίγο ναζιστικό, άσε που σε περίπτωση πτώσης δε θα μπορέσει να μαζέψει τα ποδαράκια του το παιδί και θα χτυπήσει όπως είναι.

bmivlf0d9.png

m49axn5p2.png

Διαφημίσεις

Αχ, τί να πω κι εγώ που είναι 4,5 και ακόμα δεν τα καταφέρνει με το ποδήλατο παρόλο που έχει δυναμώσει πολύ μυικα με το μπαλέτο φέτος;;; Μάλιστα τη ζόρισε ο παππούς της και γύρισε νευριασμένη, δεν ήθελε να ξανακάνει ποδήλατο... :-( Αυτή η κινητικότητά της είναι πάντα πίσω... Και πάντα τα καταφέρνει πάνω στο τελευταίο όριο του φυσιολογικού, αν ας πούμε το τελευταίο όριο του φυσιολογικού για το ποδήλατο είναι 5 ετών (λέω ένα παράδειγμα τυχαίο) θα το καταφέρει 5 ακριβώς ρε γμτ! Ευτυχώς με το σχολείο βελτιώθηκε πάρα μα πάρα πολύ η λεπτή κινητικότητα... Η αδρή είναι λίγο πίσω ακόμα (έχουμε κάνει και 7.000 απουσίες στο σχολείο, τί να σου κάνει και αυτό)...

Πάντως ειλικρινά έχω καταλήξει ότι δεν υπάρχει λόγος να την πιέζω όταν δεν καταφέρνει κάτι κινητικά, το βλέπω και το καταλαβαίνω ότι το νευρικό-μυικό δεν είναι έτοιμο, δεν έχει νοημα να πιέζουμε το παιδί, δεν έχει σημασία αν άλλα παιδάκια είναι πιο έτοιμα, έρχεται η στιγμή που αυτό που ανησυχούσα γιατί δεν το κάνει, το κάνει ξαφνικά μόνη της όταν έρχεται η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ στιγμή... Το μόνο που χρειάζεται είναι ενθάρρυνση και τίποτα παραπάνω...

Θηριάκι προχθές ανεβάσαμε την σέλα στο 14άρι γιατί τα γόνατα έφταναν στον λαιμό και νομίζαμε οτι αυτό την ενοχλούσε, είναι νταρντανουλα (1,03 ή 4, αν θυμάμαι καλά, πριν λίγο καιρό)

τώρα αποφασίσαμε να το ανεβάσουμε στο μπαλκόνι, να το ακινητοποιήσω κάπου για να μήν πέφτει, αν γίνει σαν στατικό δηλαδή, και να δοκιμάσουμε εκεί.

μυικά παιδιά είναι πολύ δυνατή, το σώμα της είναι σίδερο, σε χτυπάει κατά λάθος και σε ξεραίνει, απλά είναι ασυντόνιστη και αρτσούμπαλη, ο "εντολέας" από ψηλά είναι το θέμα, όχι ο εκτελεστής!

τις τελευταίες μέρες τουλάχιστον αρχίσαμε να κατεβαίνουμε τα σκαλιά καλά με τα δύο πόδια... αλλά με το ποδήλατο ίσως χάσουμε και αυτή την σεζόν!

αυτό που με χαλάει γμτ είναι τα συνομίλικα, και όταν δεν μπορούσε να πει το κ αυτό με άγχωνε και τότε, οτι βλέπει τα άλλα παιδάκια και θέλει να κάνει και αυτή αυτά που βλέπει... αλλά δεν μπορεί φυσικά να τα κάνει όλα γιατί δεν έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες δεξιότητες και τα ίδια χαρίσματα.

s-age.png

effie οταν λεω πολυ μεγάλο δεν εννοώ το υψος της σελας, το ρυθμιζεις και στο 12αρι όπως θελεις. Εννοω τη δυναμη που χρειάζεται να βαλει για να το οδηγησει, γιατι το 14αρι ειναι πιο βαρυ, οι ροδες του πιο μεγάλες. Βέβαια αν ειναι δυνατή όπως το περιγράφεις μπορεί και να μην υπάρξει πρόβλημα!

bmivlf0d9.png

m49axn5p2.png

• 2 weeks later...

Κορίτσια, εσείς που έχετε ήδη ποδήλατα μπορείτε να μου πείτε τι "μέγεθος" πρέπει να πάρω? η μικρή είναι σχεδόν 3 αλλά μικροσκοπική (92εκ). πετάλι κάνει στο πλαστικό από πέρυσι αλλά πλέον πρέπει να πάρουμε κανονικό! 12άρι ή 14άρι που θα το κρατήσουμε πιο πολύ καιρό όπως μου λένε?

uXGbp3.png

Κορίτσια, εσείς που έχετε ήδη ποδήλατα μπορείτε να μου πείτε τι "μέγεθος" πρέπει να πάρω? η μικρή είναι σχεδόν 3 αλλά μικροσκοπική (92εκ). πετάλι κάνει στο πλαστικό από πέρυσι αλλά πλέον πρέπει να πάρουμε κανονικό! 12άρι ή 14άρι που θα το κρατήσουμε πιο πολύ καιρό όπως μου λένε?

Εμείς πήραμε τώρα το Πάσχα 12άρι για τον 3 χρονών και 4 μηνών Νικόλα από ποδηλατά γιατί μας είπε οτι η αρχή πρέπει να γίνει στο μικρότερο ύψος και μέγεθος, έστω και αν θα χρειαστεί να το αλλάξουμε σε 2 χρόνια, γιατί το 14άρι είναι για 5 χρονα, με εξελιγμένη αίσθηση ισορροπίας, στριψίματος, φρεναρίσματος κτλ.... Επίσης να ξέρεις οτι πρέπει να φτάνουν τα ποδαράκια κάτω, γιατί για 1 χρόνο τουλάχιστον θα φρενάρει με αυτά, δεν μπορούν να πιάσουν και να συντονίσουν την κίνηση φρεναρίσματος - αν η μικρή σου είναι μικροκαμωμένη πρέπει να το τσεκάρεις αυτό, και αν δεν φτάνει απλά μην πάρεις ποδήλατο ακόμα!

Στο παιχνιδομάγαζο μας πρότειναν το 14άρι κατευθείαν (νομίζω επειδή είχε 23 ευρώ πιό ακριβά από το 12άρι????) λέγοντας οτι η διαφορά με το 12άρι είναι ελάχιστη ενώ το 14άρι θα το κρατήσουμε πιό πολύ....

Διαφημίσεις

Να πας να το δοκιμασετε. Εμεις του μεγαλου οταν ηταν σχεδων τεσσερα του πειραμε κατευθειαν το 16αρι γιατι εφτανε μια χαρα. Του μικρου που ειναι κοντουλης του πειρα το 12αρι που λεει οτι ειναι απο 86 ποντους και πανω. Σιγουρα το πιο μεγαλο θα κρατησει περισσοτερο αλλα να φτανει κιολας να κανει αλλιως παει χαμενο για αρκετο καιρο

ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, σίγουρα θα το δοκιμάσουμε αλλά είναι σημαντική και η εμπειρία εκτός από τις "προτάσεις των ποδηλατάδων". Νομίζω προς το 12άρι θα πάμε αφού είναι για πάνω από 86εκ (ευτυχώς δλδ γιατί από πέρυσι ζήταγε ποδήλατο και θα σκάσουμε και οι δυο αν δεν φτάνουν τα ποδαράκια της!)

uXGbp3.png

ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις, σίγουρα θα το δοκιμάσουμε αλλά είναι σημαντική και η εμπειρία εκτός από τις "προτάσεις των ποδηλατάδων". Νομίζω προς το 12άρι θα πάμε αφού είναι για πάνω από 86εκ (ευτυχώς δλδ γιατί από πέρυσι ζήταγε ποδήλατο και θα σκάσουμε και οι δυο αν δεν φτάνουν τα ποδαράκια της!)

Νομιζω οτι οταν τεντωνουν το ποδι τους στο πεταλι πρεπει να ειναι τεντωμενο, αν ειναι λιγησμενο πας σε μεγαλυτερη ακτινα,,,

μυικά παιδιά είναι πολύ δυνατή, το σώμα της είναι σίδερο, σε χτυπάει κατά λάθος και σε ξεραίνει, απλά είναι ασυντόνιστη και αρτσούμπαλη, ο "εντολέας" από ψηλά είναι το θέμα, όχι ο εκτελεστής!

τις τελευταίες μέρες τουλάχιστον αρχίσαμε να κατεβαίνουμε τα σκαλιά καλά με τα δύο πόδια... αλλά με το ποδήλατο ίσως χάσουμε και αυτή την σεζόν!

αυτό που με χαλάει γμτ είναι τα συνομίλικα, και όταν δεν μπορούσε να πει το κ αυτό με άγχωνε και τότε, οτι βλέπει τα άλλα παιδάκια και θέλει να κάνει και αυτή αυτά που βλέπει... αλλά δεν μπορεί φυσικά να τα κάνει όλα γιατί δεν έχουν όλα τα παιδιά τις ίδιες δεξιότητες και τα ίδια χαρίσματα.

μάλλον εχουμε πανομοιότυπο παιδί αλλα εγω στο αρσενικό του!!!εμενα ειναι 3ων ακριβώς και ειναι κ ο δικός μου περίπου στο ύψος σας (1.06) και αρκετά ατσούμπαλος και άγαρμπος. εξαιρετικά γεροδεμένος όμως κάνει και ο μικρός μου μισό κύκλο στο ποδήλατο, εχει την αίσθηση του κινδύνου τόσο που οι γύρω απορούν με την εμπιστοσύνη που του έχω, κατεβαίνει τα σκαλιά πιο σιγά απο τα αλλα παιδιά και γενικά ειναι πιο ΄βαρυς' απο αλλα παιδιά.βλέπεις οτι τα αλλα ειναι πιο αέρινα να το πω, θα προλάβουν πχ να πιάσουν πρώτα την μπάλα ή να κάτσουν πρώτα στην κούνια και μένει παραπονεμένος και μου σκίζει την ψυχή. ακόμη και στο παιχνίδι του με τα αλλα παιδάκια ειναι λίγο αγαρμπούλης, θελει ο καημενούλης να αγκαλιάσει, να παίξει και πολλές φορές πιο μικροκαμωμένα παιδάκια τρομάζουν και κάνουν πίσω. επίσης το μεγάλο μου άγχος ειναι οτι ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΟ Κ!λέει σ,χ και αλλα δύσκολα αλλαοχι το Κ.κατάλαβα καλά απο το ποστ σου??δεν μπορούσε να παι το Κ ? αν ναι εισαι η πρώτη μανούλα που εχει παρόμοια εμπειρία και πολύ θα θελα να με ξεάγχωνες λίγο.

M6bap3.png

cik1p3.png

salomi ακριβώς έτσι!

θέλουμε να αγκαλιάσουμε και σφίγγουμε και ορμάμε, με αποτέλεσμα να μας φοβούνται τα μικρούτσικα! προσέχουμε τόσο από μόνες μας που κάνουμε τις μαμάδες μας να φαίνονται μουλάρες που δεν μας δίνουν σημασία! να φανταστείς η δική μου φορά και γυαλάκια, για τα οποία ποτέ δεν της είπα πρόσεχε για να μήν την κομπλάρω, αλλά και ποτέ, ούτε στο σχολείο ούτε σε παιδότοπο που κάνει σαν ζουρλή δεν έχουν φύγει καν από την θέση τους!

και δεν μπορούσαμε να πούμε το κ μέχρι 34-35 μηνών! λέγαμε τάπα, τοτούλα, τόττινη τουφίτσα (κοκκινοσκουφίτσα, αυτό έλιωνα όταν το άκουγα...)

υπάρχει και ανάλογο τόπικ εδώ, το "πότε λένε όλα τα σύμφωνα", απαντά μία λογοθεραπεύτρια η κα Λάουρα Πατρώνη. νομίζω λέγεται εμπροσθοδρόμιση, αν θυμάμαι καλά, διάβασε τα μυν μου εκεί και της απαντήσεις της Λάουρας. μου είχε συστήσει ασκήσεις με γλωσσοπίεστρο για να αναγκαστεί η γλωσίτσα να πατήσει στο σωστό σημείο. είχα προσπαθήσει τότε και απέτυχε. επειδή το ίδιο διάστημα, το περσινό φθινόπωρο δηλαδή, είχε ξεκινήσει παιδικό, ένα μήνα μετά φόρεσε γυαλιά και τα χριστούγεννα περίμενε αδερφάκι είχα αποφασίσει να τα παρατήσω για τότε και να μήν την πιέσω με κάτι σαν το κ. και ξαφινκά μία μέρα μέσα στο αυτοκίνητο άργισε να λέει go, όπως η Ντόρα η εξερευνήτρια, ολόσωστα και από μόνη της! μέσα σε 1 μήνα περίπου είχε κάνει την "αναγωγή" του κάπα σε όλες τις λέξεις. τόσο απλά. δεν μπορείς να φανταστείς την χαρά της όταν το κατάφερε! μιλάμε για ΤΟ κατόρθωμα!

τώρα δεν μπορεί ακόμη να καθαρίσει το σίγμα και το ρο το λέει ή λο ή σαν αγγλικό, απαλά. και όλα αυτά ενώ μιλάει με τέλεια συνταξη, σαν μεγάλος, και ασταμάτητα.

υπομονή, είναι τελικά θέμα χρόνου... εγώ περιμένω κανα δυο βδομάδες για να ξαναπιάσω το θέμα ποδήλατο!

s-age.png