Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Recommended Posts

καλησπερα σας! εχω ενα προβλημα με το μωρο.εδω και καποιο καιρο πεταει οτι πεσει στα χερια του,με αποτελεσμα προχθες παραλιγο να σπασει η τηλεοραση.να πω οτι μεχρι τωρα που εγινε 2 ετων σπανια εκανε κατι τετοιο.οτι και να του πω συνεχιζει!πως πρεπει να συμπεριφερθω?εχω δοκιμασει και να μην του δινω σημασια αλλα τιποτα!τωρα συγκεκριμενα πεταει τα παιχνιδια του απο την μια ακρη του σαλονιου στην αλλη και μετα παλι στην αλλη μερια :?

Διαφημίσεις

πρέπει να βρείς παιχνίδια στα οποία να μπορεί να πετάει κάτι.

δηλ. στο μπαλκόνι ή κάπου που δεν μπορεί να σπάσει κάτι, να πετάει μπάλες.

στο δωμάτιό του βάλε λάμπα που να είναι στον τοίχο, όχι απο αυτές που κρέμονται, έτσι ώστε και εκεί να μπορεί να πετάει μπάλες κτλ. (να μήν έχεις τον φόβο να σπάσει κάτι)

μαλακές μπάλες και μαξιλαράκια. πολλά όχι λίγα. ίσως και μαλακά αρκουδάκια.

βάλε τον επίσης να μεταφέρει τα (μαλακά) πράγματα του δωματίου του απο τη μια άκρη στην άλλη πετώντας τα.

κάθε μέρα κάντε το.

κάνε τον κιόλας να το βαρεθεί λίγο δηλ να μην το θεωρεί τόσο φοβερό ώστε να έχει την τρελλή ανάγκη την στιγμή που δεν θα κοιτάς να πάρει το τηλέφωνο να το πετάξει πχ :)

πάρε όχι μία αλλά 6-7 -10 μπάλες μικρές όχι μεγάλες.

όταν δείς ότι είναι σε φάση να πετάξει πάλι κάτι,

ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, θα τον παίρνεις με το χεράκι με ήρεμη αποφασιστικότητα, και θα του λές

"πάμε να πετάξουμε κάτι με δύναμη " και τρελλό ενθουσιασμό απο μέρους σου.

ήδη έχοντας αρχίσει να περπατάς μαζί του προς εκεί που έχεις τα πράγματα.

σιγά σιγά θα καταλάβει ότι θα μπορεί να πετάει τα πράγματα που του δείχνεις εσύ.

μην του δώσεις πολύ αρνητική προσοχή όταν το κάνει αυτό στο σπίτι με αντικείμενα που δεν επιτρέπεται. ούτε να τον μαλώνεις,

δεν ειναι ακόμα σε ηλικία που καταλαβαίνει καλά τι σημαίνει επιτρέπεται ή απαγορεύεται.

απλώς κατευθείαν θα του λές αυτό, παίρνοντάς τον απο το χέρι να πάτε να πετάξετε πράγματα.

είναι πολύ καλό να κάνουν αυτή την "άσκηση" τα παιδιά, είναι γυμναστική και δείχνει ότι έχει πολύ ενέργεια.

άλλα παιδιά έχουν ανάγκη το τρέξιμο δηλαδή να εξασκήσουν ποδαράκια ενώ άλλα τα χέρια τους !

θα του δείξεις απλώς που μπορεί να κάνει αυτό που θέλει.

...έγινα επιτέλους και εγώ μια parentholic ..

(If You Wanna Make The World A Better Place)

Take A Look At Yourself And Then Make A Change

R.I.P. Michael Jackson.

πρέπει να βρείς παιχνίδια στα οποία να μπορεί να πετάει κάτι.

δηλ. στο μπαλκόνι ή κάπου που δεν μπορεί να σπάσει κάτι, να πετάει μπάλες.

στο δωμάτιό του βάλε λάμπα που να είναι στον τοίχο, όχι απο αυτές που κρέμονται, έτσι ώστε και εκεί να μπορεί να πετάει μπάλες κτλ. (να μήν έχεις τον φόβο να σπάσει κάτι)

μαλακές μπάλες και μαξιλαράκια. πολλά όχι λίγα. ίσως και μαλακά αρκουδάκια.

βάλε τον επίσης να μεταφέρει τα (μαλακά) πράγματα του δωματίου του απο τη μια άκρη στην άλλη πετώντας τα.

κάθε μέρα κάντε το.

κάνε τον κιόλας να το βαρεθεί λίγο δηλ να μην το θεωρεί τόσο φοβερό ώστε να έχει την τρελλή ανάγκη την στιγμή που δεν θα κοιτάς να πάρει το τηλέφωνο να το πετάξει πχ :)

πάρε όχι μία αλλά 6-7 -10 μπάλες μικρές όχι μεγάλες.

όταν δείς ότι είναι σε φάση να πετάξει πάλι κάτι,

ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, θα τον παίρνεις με το χεράκι με ήρεμη αποφασιστικότητα, και θα του λές

"πάμε να πετάξουμε κάτι με δύναμη " και τρελλό ενθουσιασμό απο μέρους σου.

ήδη έχοντας αρχίσει να περπατάς μαζί του προς εκεί που έχεις τα πράγματα.

σιγά σιγά θα καταλάβει ότι θα μπορεί να πετάει τα πράγματα που του δείχνεις εσύ.

μην του δώσεις πολύ αρνητική προσοχή όταν το κάνει αυτό στο σπίτι με αντικείμενα που δεν επιτρέπεται. ούτε να τον μαλώνεις,

δεν ειναι ακόμα σε ηλικία που καταλαβαίνει καλά τι σημαίνει επιτρέπεται ή απαγορεύεται.

απλώς κατευθείαν θα του λές αυτό, παίρνοντάς τον απο το χέρι να πάτε να πετάξετε πράγματα.

είναι πολύ καλό να κάνουν αυτή την "άσκηση" τα παιδιά, είναι γυμναστική και δείχνει ότι έχει πολύ ενέργεια.

άλλα παιδιά έχουν ανάγκη το τρέξιμο δηλαδή να εξασκήσουν ποδαράκια ενώ άλλα τα χέρια τους !

θα του δείξεις απλώς που μπορεί να κάνει αυτό που θέλει.

ευχαριστω πολυ,τα παιχνιδια που δεν ειναι μαλακα θα πρεπει να τα κρυψω ή να τα αφησω και αυτα εξω,απλα να του δινω να πεταει μονο τα μαλακα??

επισης πολλες φορες θελει να τα πεταει πανω μας,τι γινεται τοτε?

θα βάλεις όσα δεν πετιούνται (που πιθανώς να προκαλέσουν βλάβη ή να σπάσουν τα ίδια πχ μια μπουλτόζα) σε ένα ή δύο πλαστικά μεγάλα κουτιά με καπάκι.

(ίσως έχει στο ικέα ή σε μαγαζιά με παιχνίδια?)

έτσι δεν θα τα βλέπει μπροστά του.

εάν πάει να πάρει αυτά, απο το κουτί, τότε θα παίρνεις απαλά το χεράκι του και θα το πηγαίνεις στα άλλα που υπάρχουν έξω.

ή εάν θέλεις μπορείς να έχεις πχ ένα κουτί με τα παιχνίδια που μπορεί να πετάξει

και τα άλλα κουτιά με άλλα παιχνίδια.

μπορείς να του μάθεις να ξεχωρίζει αυτό το κουτί μόνος του (πχ στο κουτί με το κίτρινο καπάκι/ κουτί ) και να του το λές να το βρίσκει!

στην αρχή πάντα μαζί σου.

κάνε τα κουτιά να ξεχωρίζουν το ένα απο το άλλο κάπως ή με κάποιο αυτοκόλλητο ή κάτι που θα κολλήσεις.

μπορείς να το λλές και μαγικό κουτί

ή το χοροπηδητό κουτί,

ή το κουνιστό κουτί

(τρελλαίνονται για παιχνίδια με τις λέξεις)

ή τα ιπτάμενα παιχνίδια

κτλ κτλ κτλ :D

κάθε φορά που πάει να πετάξει κάτι άσχετο, χεράκι και του λες πάμε να πάρουμε κάτι απο το κουνιστό κουτί!!!

δεν είναι τόσο απαραίτητο η ονομασία να έχει σχέση με κάτι πραγματικό, το θέμα είναι πώς ακούγεται! =ελκυστικό για το παιδί σου.

R.I.P. Michael Jackson.

καλημερα,μαρια.υπαρχει ενα προβλημα,εκανα ετσι οπως ειπες,το κολπο επιασε τις πρωτες φορες αλλα σημερα δεν θελει να παμε να πεταμε τα παιχνιδια τα μαλακα αλλα τα αλλα.τι να κανω τωρα?

Διαφημίσεις

συνεχίζεις και επαναλαμβάνεις παίρνοντάς τον απο το χεράκι με ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΟ ΤΟΝΟ.

εάν κλαίει οδύρεται κτλ τον παίρνεις λίγο πιό πέρα, οι δυό σας και του λές

αυτά μπορείς να πετάξεις.

αυτό ΔΕΝ το πετάμε γιατί μπορεί να χτυπήσει κάποιος πολύ πολύ πολύ,

και το παιχνίδι (η μπουλντόζαπχ ) πονάει που την πετάς και χτυπάει.

δεν γίνεται να τα πετάμε αυτά.

αυτό θα το κάνεις μια φορά. οταν δείς απο το βλέμα του ότι σε άκουσε,

μήν το ξαναπείς την επόμενη μέρα.

με ήρεμο λίγο παραπονιάρικο τόνο, "να σου πώ, σου το εξήγησα χτές. η μπουλντόζα πονάει, /παραλίγο να μου έρθει στο μάτι !! αυτά μπορούμε να πετάξουμε. (δείχνεις)., "

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ είναι ο κανόνας... (της σύντομης φράσης) σε αυτή την ηλικία, για να μάθουν πράγματα, χρειάζεται να τα ακούνε 20 φορές την ημέρα. ΚΑΣΕΤΑ,..

δεν χρειάζονται τιμωρίες κτλ. κάποια μέρα θα βαρεθεί να ακούει τα ίδια και τα ίδια και θα το αποδεχτεί.

βρές οπωςδήποτε παραλλαγές στα παιχνίδια που πετάτε. δηλ. όχι κάθε φορά τα ίδια.

βάλε ένα καλάθι να τα πετάει μέσα.

πες του να τα πετάει στο κρεβάτι του,

πες του να φτιάξει ένα βουνό πετώντας τα και μετά να πάει να κάτσει πάνω στο βουνό . ή να κάνετε τον χορό της φωτιάς/ινδιάνους γύρω απο το βουνό.

βάλε ένα σεντονάκι μεγέθους πασμίνας ή κουβερτάκι μικρό και κρύψε τα μαλακά παιχνίδια απο κάτω.

ή κρατήστε το σεντόνι/κουβερτάκι και τεντώνοντάς το πετάτε μέσα τα μαλακά παιχνίδια.

κάντε κύμματα και κάντε τα να πετάνε στον αέρα! (αγαπημένη δραστηριότητα εγγυημένη των παιδιών)

(μπορεί έτσι να δοκιμάσει την δύναμη των χεριών του!)

αγόρασε μια παιδική μπασκέτα!!!!!!! υπάρχουν κάτι μικρές με μαλακό μπαλάκι!

η ιδέα είναι να του προσφέρεις την ευκαιρία να κάνει αυτό που θέλει, με τρόπο που να μη βλάπτει τον εαυτό του το σπίτι του εσάς και τα υλικά αγαθά σας.

και ταυτόχρονα βρίσκοντας αυτές τις ευκαιρίες του προσφέρεις πολύ σημαντικά πράγματα να συνηθίζει να χρησιμοποιεί ένα αντικείμενο με πολλους τρόπους (=δημιουγικότητα), αλλά και να εξασκήσει την αδρή κινητικότητά του με το να προσπαθεί να στοχεύει πετώντας κάτι κτλ κτλ.

είναι πολύ αναγκαία όλα αυτά ειδικά τώρα!

πάντως είναι πολύ λογικό να θέλει εναλλαγή για να πετύχει το κόλπο.

όπως είδες τις πρώτες μέρες πέτυχε που ήταν κάτι καινούριο.

είτε με διαφορετική περιγραφή, είτε με ένταξη σε παραμύθι, είτε με το να του το λές πρίν έχει όρεξη να πετάξει, μπορείς να κάνεις κάτι πολύ ελκυστικό για ένα παιδί σε αυτή την ηλικία.

πρέπει όμως να είσαι έτοιμη να εξαντλήσεις την φαντασία του και να γίνει ο τρόπος σκέψης σου ευέλικτος σαν το νερό! :)

είμαι σίγουρη που όταν πέτυχε, θα ένιωσες πολύ καλά που κατάφερες να τον κάνεις να κάνει αυτό που επιθυμείς εσύ.

δεν είναι ότι έκανες κάτι λάθος που σταμάτησε τώρα να του φαίνεται φοβερό, είναι ότι σε αυτή την ηλικία το μυαλό τους είναι ακούραστο,

και για να μπορέσεις να ακολουθήσεις, πρέπει να αλλάξεις λίγο το ρυθμό σου. όχι όμως προς το πιό γρήγορο, αλλά .......δες τις σκέψεις μου:

αυτό που με βοηθάει σε στιγμές που δεν ξέρω τι δραστηριότητα να κάνω με τα παιδιά ή τα βλέπω και βαριούνται και κάνουν αταξίες είναι

να σκέφτομαι δυνατά! και λίγο σε στύλ παιχνιδιού. Πάντα όποτε το έχω κάνει αυτό έχω καταλήξει σε κάτι απλώς και με τον διάλογο με τα παιδιά ή με το να τα κοιτάω και να διαβάζω κάπως το βλέμμα τους. τους αρέσει πολύ να τα συμβουλεύεσαι για το πως θα παίξεις κάτι. επίσης τα ενθουσιάζει το να δείχνεις ότι δεν ξέρεις τι να κάνεις.

είναι αυτό ένας τεράστιος μύθος που υπάρχει και οι γονείς προσπαθούν να είναι τέλοιοι και αυτά που λένε να είναι πάντα σίγουρα ή να δείχνουν ότι πάντα ξέρουν τι να κάνουν.

όμως δεν είναι έτσι! είναι μια ψεύτικη εικόνα, και είναι μια ψεύτικη εικόνα που οδηγεί σε εντάσεις - ενοχές του παιδιού που δεν ξέρει κάτι, ενοχές του ότι κάνει κάτι λάθος κτλ.

οπότε χαλαρή εσύ, σαν ομάδα, να βρείτε τι θα του άρεσε να κάνει με τα παιχνίδια.

"αχ παιδιά τι να κάνουμε τώρα? δεν ξέρω! (με ύφος απορίας και έντονης φιλοσόφησης) χμ! μα τι θα μπορούσαμε να πετάξουμε που να έχει πλάκα και να σου αρέσει???

μήπως να φτιάξουμε ένα πύργο τερΑΑΑΑστιο? ΑΧ ΟΧΙ όχι το κάναμε προχτές αυτό. α ναι ξέρω .... να τα βάλουμε σε κύκλο και να τα πετάμε μέσα στον κύκλο." .. "αλλά δεν θα σου αρέσει..χμ".. . "τι ? θέλεις να το ξανακάνουμε? "

αν πάει να πάρει τη μπουλντόζα να την πετάξει, τον προλαβαίνεις (δεν τον αφήνεις να την πετάξει κρατώντας απαλά το χέρι του ή βάζοντας το δικό σου σαν φράγμα)

εάν δεν τον προλάβεις, δεν του λές τίποτα. καθόλου προσοχή. εντάξει κάνε καμιά γκριμάτσα για να εκφραστείς, αλλά όχι τιποτε άλλο, συνεχίζεις τις προσπάθειές σου και τον παίρνεις αγκαλιά ή χεράκι και πηγαίνετε στο δωμάτιό του ή εκεί που έχετε τα παιχνίδια.

επίσης στο δωμάτιο που δεν επιτρέπεται να πετάξει παιχνίδια, τι επιτρέπεται να κάνει?

πρέπει να βρείς δραστηριότητες κινητικές που να επιτρέπεται να κάνει και να τον ενθαρύνεις να τις κάνει. αφού δηλ δεν επιτρέπεται να πετάξει πράγματα κάτι άλλο θα πρέπει να επιτρέπεται.

πχ ζωγραφική στο τραπέζι του σαλονιού με μαρκαδόρους. τουβλάκια κτλ.

(έχε υπόψη σου ότι σε αυτή την ηλικία θα ασχοληθεί πολύ λίγο με αυτά -πολύ φυσιολογικό) είναι απαραίτητο να είσαι εκεί να τον καθοδηγήσεις τι μπορεί να χρησιμοποιήσει πώς.

αυτό θα του λές, όχι δηλ τι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει. αλλά τι μπορεί να χρησιμοποιήσει.

R.I.P. Michael Jackson.

• 1 year later...

πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας κ. Στυλιανάκη!Χρειαζομαι και εγώ τα φώτα σας!

Τι κάνουμε όταν τα παιχνίδια τα πετάει κάτω ένα μωρό???

ο γιος μου είναι σχεδόν 11 μηνών και τον τελευταίο μήνα ότι αντικείμενο πιασει το πεταει κάτω...τελευταιως πεταει ακομη και την πιπιλα του! και μετά , αμέσως φωνάζει για να παμε να τα πιασουμε!και οταν του τα δωσεις πάλι τα ξαναπεταει κάτω!

Τι κάνουμε σε αυτη την περιπτωση?

Πιανουμε τα παιχνιδια από κάτω?

Εχω δοκιμασει να μην τα πιασω, αλλά γκρινιαζει πολύ...επισης δεν μπουσουλαει για να παει να τα πιασει. Οποτε αν ειναι στο καροτσι του, στο καρεκλακι ή στο ποδηλατο του, σκυβει επικυνδυνα για να τα πιασει μονος....

242904.png 2/8/2008 Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ! ΗΡΘΕΣ ΕΣΥ! ΜΠΕΜΠΟΥΛΗ ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΟΛΥ - ΠΟΛΥ!

πολύ χρήσιμες οι συμβουλές σας κ. Στυλιανάκη!Χρειαζομαι και εγώ τα φώτα σας!

Τι κάνουμε όταν τα παιχνίδια τα πετάει κάτω ένα μωρό???

ο γιος μου είναι σχεδόν 11 μηνών και τον τελευταίο μήνα ότι αντικείμενο πιασει το πεταει κάτω...τελευταιως πεταει ακομη και την πιπιλα του! και μετά , αμέσως φωνάζει για να παμε να τα πιασουμε!και οταν του τα δωσεις πάλι τα ξαναπεταει κάτω!

Τι κάνουμε σε αυτη την περιπτωση?

Πιανουμε τα παιχνιδια από κάτω?

Εχω δοκιμασει να μην τα πιασω, αλλά γκρινιαζει πολύ...επισης δεν μπουσουλαει για να παει να τα πιασει. Οποτε αν ειναι στο καροτσι του, στο καρεκλακι ή στο ποδηλατο του, σκυβει επικυνδυνα για να τα πιασει μονος....

Lola Bunny, καλημέρα παίρνω το θάρος να σου απαντήσω εγώ μέχρι να σου απαντήσει και η κα Στυλιανάκη και να σου πω ότι στην περίπτωση σου (εννοώ στην ηλικία που είναι το μωρό σου) είναι απολύτως φυσιολογικό και μάλιστα αποτελεί δείκτη φυσιολογικής ανάπτυξης του μωρού σου!!!! Δες εδώ http://www.myworld.gr/site/content.php?sel=164&artid=432119&pg=1 και σου συτήνω υπομονή όλα τα μωράκια το κάνουν αυτό και όλες οι μανούλες το έχουν βιώσει!!!!

xZBdp3.png

Καταλαβαίνω ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό που κάνει και το ξέρω και από τα ανιψάκια μου ότι σε αυτή την ηλικία πετούσαν κάτω ότι έβρισκαν....

άπλά προβληματίζομαι για το πώς πρεπει να αντιδράσω εγώ?

να μαζευω από κάτω τα παιχνιδια? ή απλά να αδιαφορώ?

αλλά ακόμη και αν αδιαφορώ ο μικρός φωνάζει να του τα μαζέψω και μόλις τα πιάνει στα χέρια του, τα ξαναπετάει κάτω!!!!!

242904.png 2/8/2008 Η ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ! ΗΡΘΕΣ ΕΣΥ! ΜΠΕΜΠΟΥΛΗ ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΠΟΛΥ - ΠΟΛΥ!

Διαφημίσεις

μέχρι και την πιπίλα του πετάει κάτω συνέχεια και μετά φωνάζει να την πιάσουμε!

βαρέθηκα να πλένω πιπίλες!!!!

Καλημερα και απο εμενα

πολυ χρησιμες οι συμβουλες σου Μαρια

εγω θελω να ρωτησω το εξης:ο γιος μου ειναι 2 χρονων και εχει μανια να πεταει τα παντα απο το μπαλκονι,παπουτσια,μπαλες,παιχνιδια..........μεχρι και κατσαβιδι εριξε.

τον μαλωνουμε,του μιλαμε..τιποτα.ουτε με το καλο ουτε με το αγριο.

φοβαμαι μην χτυπησει κανεναν που περναει απο κατω ή αυτοκινητο

μεχρι που σκεφτηκα να κλεισω μεχρι πανω το μπαλκονι,αλλα με τι?

τα φωτα σας παρακαλω

iQSqp3.png

qajOp2.png

MACEDONIA IS GREEK AND ONLY GREEK

υπαρχει αυτο το ασπρο πλαστικο πλεγμα που βαζουμε στα καγκελα,εσυ θα πρεπει να παρεις καμποσα κομματια και να τα πιασεις απο τα καγκελα σου εως πανω,τα καγκελα του αλλου οροφου.αυτο το εχω δει 2-3 φορες σε μπαλκονια,δεν ειναι βεβαια ωραιο αλλα δεν ξερω πως αλλιως...

εχω βαλει αυτο το πλαστικο αλλα ειναι μεχρι το υψος του καγκελου,μεχρι πανω πρωτον δεν θα ειναι αρκετα σταθερο και δευτερον καθολου ομορφο.εγω ειπα να ριξουμε ψιλο διχτυ απο τον πανω οροφο και να το πιασουμε σε καποια σημεια αλλα ο αντρας μου με κοροιδευει...

iQSqp3.png

qajOp2.png

Διαφημίσεις

χαιρομαι που υπαρχει,που μπορω να το βρω?πρακτικερ?και αν υπαρχει σε χρωμα που να μην φαινεται πολυ?????????

ζηταω πολλα ε?

iQSqp3.png

qajOp2.png

ειναι πρασινο το χρωμα,τωρα δεν ξερω αν υπαρχουν και αλλα ,αλλα ειναι λεπτο και δεν φαινεται πολυ,τωρα για που θα το βρεις...δεν ξερω

Επειδή και η δική μου πετάει τα πάντα όταν τη μαλώνουμε ή νευριάζει, εφάρμοσα κατά γράμμα αυτά που είπε η κα Στυλιανάκη. Απο τότε δεν έχει πετάξει κάτι, και μια φορά που το έκανε και απλώς την κοίταξα μου ζήτησε συγγνώμη. Και επίσης αυτό με τις μπάλες πιάνει εμείς το κάναμε με τις μπάλες στο μπαλκόνι και μετά έπαιζε έτσι όλο το απόγευμα. Βέβαια το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, απλά επειδή η δική μου είναι πολύ αντιδραστικό παιδί ήθελε συνέχεια επανάληψη, να πω βέβαια πως θέλει πολύ πολύ υπομονή.

α,ναι υπαρχουν αυτα τα διχτυα που βαζουν για το ποδοσφαιρο 5χ5 ,ειναι μια λυση για να μην πεφτουν τα παιχνιδια κατω.

Σε ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες

iQSqp3.png

qajOp2.png

• 2 months later...
συνεχίζεις και επαναλαμβάνεις παίρνοντάς τον απο το χεράκι με ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΟ ΤΟΝΟ.

εάν κλαίει οδύρεται κτλ τον παίρνεις λίγο πιό πέρα, οι δυό σας και του λές

αυτά μπορείς να πετάξεις.

αυτό ΔΕΝ το πετάμε γιατί μπορεί να χτυπήσει κάποιος πολύ πολύ πολύ,

και το παιχνίδι (η μπουλντόζαπχ ) πονάει που την πετάς και χτυπάει.

δεν γίνεται να τα πετάμε αυτά.

αυτό θα το κάνεις μια φορά. οταν δείς απο το βλέμα του ότι σε άκουσε,

μήν το ξαναπείς την επόμενη μέρα.

με ήρεμο λίγο παραπονιάρικο τόνο, "να σου πώ, σου το εξήγησα χτές. η μπουλντόζα πονάει, /παραλίγο να μου έρθει στο μάτι !! αυτά μπορούμε να πετάξουμε. (δείχνεις)., "

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ είναι ο κανόνας... (της σύντομης φράσης) σε αυτή την ηλικία, για να μάθουν πράγματα, χρειάζεται να τα ακούνε 20 φορές την ημέρα. ΚΑΣΕΤΑ,..

δεν χρειάζονται τιμωρίες κτλ. κάποια μέρα θα βαρεθεί να ακούει τα ίδια και τα ίδια και θα το αποδεχτεί.

βρές οπωςδήποτε παραλλαγές στα παιχνίδια που πετάτε. δηλ. όχι κάθε φορά τα ίδια.

βάλε ένα καλάθι να τα πετάει μέσα.

πες του να τα πετάει στο κρεβάτι του,

πες του να φτιάξει ένα βουνό πετώντας τα και μετά να πάει να κάτσει πάνω στο βουνό . ή να κάνετε τον χορό της φωτιάς/ινδιάνους γύρω απο το βουνό.

βάλε ένα σεντονάκι μεγέθους πασμίνας ή κουβερτάκι μικρό και κρύψε τα μαλακά παιχνίδια απο κάτω.

ή κρατήστε το σεντόνι/κουβερτάκι και τεντώνοντάς το πετάτε μέσα τα μαλακά παιχνίδια.

κάντε κύμματα και κάντε τα να πετάνε στον αέρα! (αγαπημένη δραστηριότητα εγγυημένη των παιδιών)

(μπορεί έτσι να δοκιμάσει την δύναμη των χεριών του!)

αγόρασε μια παιδική μπασκέτα!!!!!!! υπάρχουν κάτι μικρές με μαλακό μπαλάκι!

η ιδέα είναι να του προσφέρεις την ευκαιρία να κάνει αυτό που θέλει, με τρόπο που να μη βλάπτει τον εαυτό του το σπίτι του εσάς και τα υλικά αγαθά σας.

και ταυτόχρονα βρίσκοντας αυτές τις ευκαιρίες του προσφέρεις πολύ σημαντικά πράγματα να συνηθίζει να χρησιμοποιεί ένα αντικείμενο με πολλους τρόπους (=δημιουγικότητα), αλλά και να εξασκήσει την αδρή κινητικότητά του με το να προσπαθεί να στοχεύει πετώντας κάτι κτλ κτλ.

είναι πολύ αναγκαία όλα αυτά ειδικά τώρα!

πάντως είναι πολύ λογικό να θέλει εναλλαγή για να πετύχει το κόλπο.

όπως είδες τις πρώτες μέρες πέτυχε που ήταν κάτι καινούριο.

είτε με διαφορετική περιγραφή, είτε με ένταξη σε παραμύθι, είτε με το να του το λές πρίν έχει όρεξη να πετάξει, μπορείς να κάνεις κάτι πολύ ελκυστικό για ένα παιδί σε αυτή την ηλικία.

πρέπει όμως να είσαι έτοιμη να εξαντλήσεις την φαντασία του και να γίνει ο τρόπος σκέψης σου ευέλικτος σαν το νερό! :)

είμαι σίγουρη που όταν πέτυχε, θα ένιωσες πολύ καλά που κατάφερες να τον κάνεις να κάνει αυτό που επιθυμείς εσύ.

δεν είναι ότι έκανες κάτι λάθος που σταμάτησε τώρα να του φαίνεται φοβερό, είναι ότι σε αυτή την ηλικία το μυαλό τους είναι ακούραστο,

και για να μπορέσεις να ακολουθήσεις, πρέπει να αλλάξεις λίγο το ρυθμό σου. όχι όμως προς το πιό γρήγορο, αλλά .......δες τις σκέψεις μου:

αυτό που με βοηθάει σε στιγμές που δεν ξέρω τι δραστηριότητα να κάνω με τα παιδιά ή τα βλέπω και βαριούνται και κάνουν αταξίες είναι

να σκέφτομαι δυνατά! και λίγο σε στύλ παιχνιδιού. Πάντα όποτε το έχω κάνει αυτό έχω καταλήξει σε κάτι απλώς και με τον διάλογο με τα παιδιά ή με το να τα κοιτάω και να διαβάζω κάπως το βλέμμα τους. τους αρέσει πολύ να τα συμβουλεύεσαι για το πως θα παίξεις κάτι. επίσης τα ενθουσιάζει το να δείχνεις ότι δεν ξέρεις τι να κάνεις.

είναι αυτό ένας τεράστιος μύθος που υπάρχει και οι γονείς προσπαθούν να είναι τέλοιοι και αυτά που λένε να είναι πάντα σίγουρα ή να δείχνουν ότι πάντα ξέρουν τι να κάνουν.

όμως δεν είναι έτσι! είναι μια ψεύτικη εικόνα, και είναι μια ψεύτικη εικόνα που οδηγεί σε εντάσεις - ενοχές του παιδιού που δεν ξέρει κάτι, ενοχές του ότι κάνει κάτι λάθος κτλ.

οπότε χαλαρή εσύ, σαν ομάδα, να βρείτε τι θα του άρεσε να κάνει με τα παιχνίδια.

"αχ παιδιά τι να κάνουμε τώρα? δεν ξέρω! (με ύφος απορίας και έντονης φιλοσόφησης) χμ! μα τι θα μπορούσαμε να πετάξουμε που να έχει πλάκα και να σου αρέσει???

μήπως να φτιάξουμε ένα πύργο τερΑΑΑΑστιο? ΑΧ ΟΧΙ όχι το κάναμε προχτές αυτό. α ναι ξέρω .... να τα βάλουμε σε κύκλο και να τα πετάμε μέσα στον κύκλο." .. "αλλά δεν θα σου αρέσει..χμ".. . "τι ? θέλεις να το ξανακάνουμε? "

αν πάει να πάρει τη μπουλντόζα να την πετάξει, τον προλαβαίνεις (δεν τον αφήνεις να την πετάξει κρατώντας απαλά το χέρι του ή βάζοντας το δικό σου σαν φράγμα)

εάν δεν τον προλάβεις, δεν του λές τίποτα. καθόλου προσοχή. εντάξει κάνε καμιά γκριμάτσα για να εκφραστείς, αλλά όχι τιποτε άλλο, συνεχίζεις τις προσπάθειές σου και τον παίρνεις αγκαλιά ή χεράκι και πηγαίνετε στο δωμάτιό του ή εκεί που έχετε τα παιχνίδια.

επίσης στο δωμάτιο που δεν επιτρέπεται να πετάξει παιχνίδια, τι επιτρέπεται να κάνει?

πρέπει να βρείς δραστηριότητες κινητικές που να επιτρέπεται να κάνει και να τον ενθαρύνεις να τις κάνει. αφού δηλ δεν επιτρέπεται να πετάξει πράγματα κάτι άλλο θα πρέπει να επιτρέπεται.

πχ ζωγραφική στο τραπέζι του σαλονιού με μαρκαδόρους. τουβλάκια κτλ.

(έχε υπόψη σου ότι σε αυτή την ηλικία θα ασχοληθεί πολύ λίγο με αυτά -πολύ φυσιολογικό) είναι απαραίτητο να είσαι εκεί να τον καθοδηγήσεις τι μπορεί να χρησιμοποιήσει πώς.

αυτό θα του λές, όχι δηλ τι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει. αλλά τι μπορεί να χρησιμοποιήσει.

σε ευχαριστω κ εγω πολυ!!κ ο δικος μου γιος ειναι 26 μηνων κ αρεσκεται στο να πεταει πραγματα..θα ηθελα να μου απαντησεις γιατι το κανει?δοκιμαζει τα ορια μας?η ειναι κατι αποδεκτο κ δεν πρεπει να μου κακοφαινεται?

οχι,δεν δοκιμαζει τα ορια σας,αλλα εξευρενει και γι αυτον (και ολα τα παιδακια)το να πεταει τα πραγματα ειναι παιχνιδι και του αρεσει,δεν ειναι κακο,απλα πρεπει να μαθει τι μπορει να πεταει και τι οχι.

οχι,δεν δοκιμαζει τα ορια σας,αλλα εξευρενει και γι αυτον (και ολα τα παιδακια)το να πεταει τα πραγματα ειναι παιχνιδι και του αρεσει,δεν ειναι κακο,απλα πρεπει να μαθει τι μπορει να πεταει και τι οχι.

σε ευχαριστω!!

• 5 months later...
μέχρι και την πιπίλα του πετάει κάτω συνέχεια και μετά φωνάζει να την πιάσουμε!

βαρέθηκα να πλένω πιπίλες!!!!

Aυτό ακούγεται πολύ άσχημα...

Να πούμε ''κουράστηκα'', ναι, αλλά όχι ''βαρέθηκα''.

Στο κάτω-κάτω, όπως στρώνουμε κοιμόμαστε και τα λάθη που κάνουμε στην ανατροφή των παιδιών μας επηρεάζουν και εκείνα και εμάς.

Ας μην βαριόμαστε.

Και ας μην κουραζόμαστε να μαθαίνουμε και να εφαρμόζουμε.

Και λάθη θα γίνουν, αλλά και από τα λάθη μαθαίνει κανείς αν θέλει...

Η ευθύνη για τα παιδιά είναι αποκλειστικά των γονέων, τα παιδιά δεν χρωστάνε τίποτα.

Ποτέ!

Ας μην το ξεχνάμε αυτό...

Δεν γινόμαστε γονείς για να μας το αναγνωρίσει κανείς, γινόμαστε -υποτίθεται- επειδή θέλουμε να προσφέρουμε.

Αν κάποτε μας το αναγνωρίσουν (τα παιδιά μας), θα πει ότι κάτι κάναμε σωστά.

Αν όμως δεν μας σέβονται, σημαίνει ότι δεν έχουμε κερδίσει τον σεβασμό και δεν κερδίσαμε ποτέ την εμπιστοσύνη τους...

Συγχωρήστε με αν βγήκα εκτός θέματος.

"Η ζωή είναι ταξίδι..."

s9Iz.jpg.png