Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

χορτοφάγος με αναιμία πρέπει να αρχίσει να τρώει κρέας...

lucciola

Recommended Posts

γιατι πρεπει να φας κρεας; Δε φτανουν οι φυτικες πηγες σιδηρου; Ρωταω επειδη εχω φιλους vegeterian και η κουνιαδα μου ειναι vegan και μαλιστα ομοφαγος εδω και δεκαετιες και ειναι υγιεστατη. Τι παιζει ρολο;

Παντως πρεπει, απ'οσο ξερω, να ξεκινησεις σιγα-σιγα, δε μπορεις ν'αρχισεις ξαφνικα να χωνευεις μεγαλες ποσοτητες κρεατος επειτα απο τοσα χρονια. Αυτο τογνωριζω μονο εμπειρικα απο φιλους που αποφασισαν να ξαναφανε κρεας μετα απο χρονια και τους πειραξε, και ξεκινησαν επειτα με μικρες ποσοτητες...

Επειτα ειμαι πεποισμενη οτι ολα ειναι στο μυαλο μας. Εσυ αρχικα γιαιτ εγινες χορτοφαγος; Αν ηταν για ηθικους λογους, τοτε μπορεις να αγοραζεις κρεας απο φαρμες που γνωριζεις οτι τα ζωα ζουνε καλα και σκοτωνονται ανθρωπινα, ισως να αηδιαζεις λιγοτερο μ'αυτο στο μυαλο. Επισης μπορεις να "δειρεις" το φιλετο ωστε να γινει πολυ λεπτο και να το βουτηξεις σε σαλτσα ή πουρε λαχανικων , κι οταν νιωθεις τις ινες στο στομα σου να λες "ειναι κολοκυθα, ειναι κολοκυθα, ειναι κολοκυθα" :)

Ελπιζω να βρεις τη λυση. Καλη αναρρωση...

Διαφημίσεις

οχι. δεν νομιζω. ο γιατρος ειπε οτι ειναι επικινδυνο αν μεινω εγκυος και εχω χαμηλο αιματοκριτη αλλα δεν ειπε οτι εμποδιζει την συλληψη... αλλα δεν ειμαι και σιγουρη. :| και μεις προσπαθουμε 2 χρονια αλλα ειχαμε καποια ιατρικα θεματα να λυσουμε πρωτα οποτε...

ο καλος σου φιλος εχει κανει ολες τις σχετικες εξετασεις; θελω να πω πως και εμεις αφου ταλαιπωριθηκαμε τοσα χρονια με γιατρους και εξετασεις και μια λαπαροσκοπηκη επεμβαση ειμαστε για πρωτη φορα σε καλο δρομο. δεν νομιζω ομως να εμποδιζει η αναιμια... ελπιζω να εχω δικιο και για μας και για τον φιλο σου...

ασχετο;;

μια φιλη μου (εξωτερικο) ειναι χρονια vegan και δεν αλλαξε διατροφη καθολου για καμια απο τις εγκυμοσυνες της και εχει τρια παιδια. και ειναι μια χαρα απο υγεια. φαινεται ειναι στον οργανισμο;;; δεν ξερω. εκτος κι αν δεν μου τα εχει πει ολα; θα την ρωτησω. με εβαλες σε σκεψη τωρα. :roll:

Δεν έχει ο φίλος μου αναιμία, αλλά η γυναίκα του, κι επειδή προσπαθούνε χρόνια χωρίς εμφανή προβλήματα (έχουν κάνει όλες τις εξετάσεις), στην απελπισία του ο άνθρωπος αναρωτιόταν μήπως έπαιζε και η αναιμία κάποιο ρόλο. Προσωπικά, φαντάζομαι πως όχι. Η γυναίκα του φίλου μου δεν εχει ιδελογικά προβλήματα με την κατανάλωση κρέατος, απλά δεν της αρέσει και γενικά, βαριέται να φάει. :roll: Να φανταστείτε, η φερριτίνη της ήταν 3! :shock:

The story of my life !!!!!

Δεν τρώω κόκκινο κρέας εδώ και 24 χρόνια, μόνο κοτόπουλο/γαλοπούλα/κουνέλι και στο τσακίρ κέφι στρουθοκάμηλο.

Δεν μου αρέσει το κρέας.

Σιδηροπενική αναιμία φούλ, δεν απορροφώ κανένα από τα συμπληρώματα σιδήρου, δεν μου πάει ο σίδηρος βρε παιδί μου ;););)

Ούτε στις εγκυμοσύνες, οι μόνοι εμετοί που έκανα ήταν όταν προσπάθησα να φάω μπιφτέκια .....

Καλή πηγή σιδήρου και χωρίς λίπος είναι το κρέας στρουθοκάμηλου, το παίρνω από τα ΑΒ.

Μπορώ να το φάω, όχι συχνά όμως, δεν μου κάνει κρεατίλα.

Α, και όσο για την σύλληψη, δεν είχα κανένα θέμα, μα κανένα !!!!:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

:shock::shock::shock:

Και πώς τα έβγαλες πέρα με τις εγκυμοσύνες, και γενικά με την καθημερινότητα? Σε θαυμάζω! Εμένα όταν έπεσε 29 ο αιματοκρίτης στην εγκυμοσύνη, με "απειλούσε" με μετάγγιση ο γιατρός κι επειδή ήθελα πάση θυσία να την αποφύγω, μπουκωνόμουνα δυο δυο τα φιλέτα και τα συμπληρώματα! Και άλλη φορά που έτυχε να μου πέσει πολύ, φοιτήτρια ούσα, στο κρεββάτι την έβγαζα, δεν μπορούσα να πάρω τα πόδια μου στα 200 μέτρα...όχι να δουλεύω και να κυνηγάω και 2 παιδιά!

Ισως δεν στα γράφουν από τώρα γιατί στην κύηση εκτός από τα συμπληρώματα πρέπει να τρώμε κρέας (όλων των μορφών) 5 φορές τη βδομάδα στο δεύτερο τρίμηνο...

Κι γω νομίζω θα το σιχαθώ, δε μου άρεσε ποτέ ίδιαίτερα, τώρα το τρώω γιατί πολύ απλά πρέπει.

Εντάξει δεν το κάνω στον ατμομάγειρα που το σιχαίνομαι όπως βγαίνει, αλλά στην κατσαρόλα με κρεμμύδι, καρότο ή κοκκινιστό χωρίς λάδια με πατάτες ή σε μπουκίτσες βραστό με σούπα ή ψητό στη σχάρα, κάτι γίνεται.

Ακόμα και λεμονάτο είναι πολύ καλύτερο το μοσχαράκι και δε μυρίζει.

Ποτέ δεν είχα πρόβλημα με αιματοκρίτη/αναιμία κτλ και με καμμιά αιματολογική εξέταση γενικά, τώρα στην κύηση το πρώτο που έπεσε ήταν αυτό...

Δηλαδή και πρόβλημα να μην είχες πρίν παίζει να έχεις μετά, οπότε μάλλον θέλουν να στρώσει η διατροφή σου χωρίς συμπλήρωμα ώστε μετά με συμπλήρωμα να τα καταφέρεις.

Αλλωστε είναι για σένα. Το παιδί ό,τι έχει να πάρει θα στο πάρει, θα σε ξεζουμίσει. Πρέπει να είσαι καλά όμως και όρθια όταν το έχεις μέσα σου, όχι να κινδυνεύεις να πέσεις απότη ζάλη...

γειά σου dimmi! :D τι κάνεις; με θυμάσαι καθόλου;

ευχαριστώ για τις ιδέες.... προσπαθώ να τα καταφέρω με το κρέας- προς το παρόν καλά τα πάω. αν και είπε δυο φορές την εβδομάδα εγω μπορώ μια... όμως επιμένω να γυρίσω στα παλιά και να αρχίσω τα συμπληρώματα.

απλά πρέπει να περιμένω να πάρω τις εξετάσεις στα χέρια μου (δεν ξέρω καν πόσο είναι ο αιματοκρίτης μου! ) για να μου τα γράψουν. -είναι στο νοσοκομείο που έκανα λαπαροσκόπηση και είμαι εκτός Αθήνας και πρέπει να κάνω αίτηση αυτοπροσώπως για να μου τα δώσουν--- μέχρι τότε για την υγεία μου κάνω την προσπάθεια. κάποιοι γιατροί δεν επιμένουν στο κρέας αυτός για κάποιο λόγο...

ξέρω διάφορες κοπέλες που τα καταφέρανε χωρίς κρέας στις εγκυμοσύνες τους και μια τωρα που μπαίνει στον 8ο μηνα λεει οτι ο γιατρος της της εχει γραψει σιδηρο και φολικο και δεν ανεφερε ποτε να αρχησει να τρωει κρεας. τι να πω. ειναι φαινεται στον οργανισμο.

γιατι πρεπει να φας κρεας; Δε φτανουν οι φυτικες πηγες σιδηρου; Ρωταω επειδη εχω φιλους vegeterian και η κουνιαδα μου ειναι vegan και μαλιστα ομοφαγος εδω και δεκαετιες και ειναι υγιεστατη. Τι παιζει ρολο;

Παντως πρεπει, απ'οσο ξερω, να ξεκινησεις σιγα-σιγα, δε μπορεις ν'αρχισεις ξαφνικα να χωνευεις μεγαλες ποσοτητες κρεατος επειτα απο τοσα χρονια. Αυτο τογνωριζω μονο εμπειρικα απο φιλους που αποφασισαν να ξαναφανε κρεας μετα απο χρονια και τους πειραξε, και ξεκινησαν επειτα με μικρες ποσοτητες...

Επειτα ειμαι πεποισμενη οτι ολα ειναι στο μυαλο μας. Εσυ αρχικα γιαιτ εγινες χορτοφαγος; Αν ηταν για ηθικους λογους, τοτε μπορεις να αγοραζεις κρεας απο φαρμες που γνωριζεις οτι τα ζωα ζουνε καλα και σκοτωνονται ανθρωπινα, ισως να αηδιαζεις λιγοτερο μ'αυτο στο μυαλο. Επισης μπορεις να "δειρεις" το φιλετο ωστε να γινει πολυ λεπτο και να το βουτηξεις σε σαλτσα ή πουρε λαχανικων , κι οταν νιωθεις τις ινες στο στομα σου να λες "ειναι κολοκυθα, ειναι κολοκυθα, ειναι κολοκυθα" :-)

Ελπιζω να βρεις τη λυση. Καλη αναρρωση...

δεν ξέρω αν δεν φτάνουν οι φυτικές πηγές αλλά ετσι κι αλλιώς τρώω ψάρι και αυγό και δυο φορές την βδομάδα όσπρια και τώρα πια ποτέ με τυράκι για να απορροφάται το σίδηρο σωστά και παίρνω και φολικό οξύ για να βοηθάει την απορρόφηση. επίσης τρωω ξηρούς καρπούς και ταχίνι καθημερινά. δεν ξέρω. τι να πω.

και το γιατί σταμάτησα το κρέας... μεγάλη ιστορία. εγω απλα θυμαμαι ξαφνικα να μην το θελω. ο μπαμπας μου λεει εχει σχεση με το καρκινο του αδερφου μου οταν ημουν μικρη και του ειχαν αφαιρεσει το χερι και αστα...

δεν ξερω. πάντως λεω να ρωτησω και αλλο γιατρο και θα δουμε.

φιλακια

AAH8p2.png

tt18974d.aspx

Δεν έχει ο φίλος μου αναιμία, αλλά η γυναίκα του, κι επειδή προσπαθούνε χρόνια χωρίς εμφανή προβλήματα (έχουν κάνει όλες τις εξετάσεις), στην απελπισία του ο άνθρωπος αναρωτιόταν μήπως έπαιζε και η αναιμία κάποιο ρόλο. Προσωπικά, φαντάζομαι πως όχι. Η γυναίκα του φίλου μου δεν εχει ιδελογικά προβλήματα με την κατανάλωση κρέατος, απλά δεν της αρέσει και γενικά, βαριέται να φάει. :roll: Να φανταστείτε, η φερριτίνη της ήταν 3! :shock:

καλά η φίλη σου πως στέκεται όρθια!!!??? δεν ξέρω. πάντως και εμείς (εγω και αντρας μου) προσπαθούμε καιρό οπότε το ψάχνω το θέμα πολύ και δεν βρίσκω κάτι να λέει οτι η αναιμία εμποδίζει την σύλληψη. αλλά με τοση χαμηλή φερριτίνη.... δεν ξέρω. ελπίζω η φίλη σου κάνει κάτι. δεν μπορεί να βαριέται. μιλάμε για την υγεία της. είναι πολυ σημαντικό να γίνει καλά πρώτα. δεν νομίζεις; εχουν κάνει όλες τις σχετικές εξετάσεις; ορμονολογικές και οι δύο, σπερμοδιάγραμμα, σαλπιγγογραφία... ?

AAH8p2.png

tt18974d.aspx

• Επιστημονική συνεργάτιδα

lucciola, σε αυτό το βιβλίο

http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0004/98302/WS_115_2000FE.pdf

που είναι για τη διατροφή των παιδιών, θα βρεις πολλές χρήσιμες πληροφορίες για το σίδηρο στο 6ο κεφάλαιο, σελίδες 101-122.

Στη σεδίδα 107 θα βρεις έναν πίνακα που δείχνει ποιες τροφές εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου και ποιες την ευνοούν.

Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC

Για να δείτε το βιογραφικό μου, πατήστε εδώ.

Για να δείτε άλλες απαντήσεις μου, πατήστε πάνω στο όνομα χρήστη μου και

Εμφάνιση Περισσοτέρων Μυνημάτων του Χρήστη

Η αναφορά για την συμβατότητα ενός φαρμάκου με τον θηλασμό ή όχι, απο μέλη ή επιστημονικούς συνεργάτες του φόρουμ της ΕΕΕΓ, ΔΕΝ αποτελεί συνταγογράφηση, προτροπή ή αποτροπή της λήψης του φαρμάκου. Ο μόνος αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής, απαραιτήτως συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί: Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής ή η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Διαφημίσεις

και το ρυζι βοηθαει στην απορροφηση σιδηρου. ειναι καλος συνδυασμος

και απο κρεατα να ξερεις οτι ο κιμας δεν βοηθαει γιατι η ινα που εχει τον σιδηρο τεμαχιζεται στον κιμα. μοσχαρι, σπληνα και κατσικι βοηθουν

αληθεια αυτο δεν το ήξερα για τον κιμά! είναι σίγουρο? γιατι ο γιος μου που έχει έχει χαμηλο σιδηρο/αιματοκρίτη τον έχω ταράξει στον κιμά (μπιφτεκι, μακαρόνια με κιμα κλπ)

o6oy.png

καλά η φίλη σου πως στέκεται όρθια!!!??? δεν ξέρω. πάντως και εμείς (εγω και αντρας μου) προσπαθούμε καιρό οπότε το ψάχνω το θέμα πολύ και δεν βρίσκω κάτι να λέει οτι η αναιμία εμποδίζει την σύλληψη. αλλά με τοση χαμηλή φερριτίνη.... δεν ξέρω. ελπίζω η φίλη σου κάνει κάτι. δεν μπορεί να βαριέται. μιλάμε για την υγεία της. είναι πολυ σημαντικό να γίνει καλά πρώτα. δεν νομίζεις; εχουν κάνει όλες τις σχετικές εξετάσεις; ορμονολογικές και οι δύο, σπερμοδιάγραμμα, σαλπιγγογραφία... ?

Συμφωνώ απόλυτα. Ειδικά όταν υποβάλλεις το σώμα σου στη διαδικασία να φιλοξενήσει έναν νέο άνθρωπο, είναι υποχρέωσή σου να φροντίζεις να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, από άποψη υγείας.

Η αλήθεια είναι ότι η κοπέλα τελευταία σερνότανε. Την έκραξε ο γιατρός της, τα άκουσε κι από εμένα, αγόρασε τα συμπληρώματα, ευελπιστώ και να τα καταναλώνει. Απο εξετάσεις μου είπε ότι κάνανε τα πάντα, αλλά δεν μου διευκρίνησε τι περιλαμβάνει αυτό και δεν θέλω να ρωτάω.

Ημουν vegeterian για πααααρα πολλα χρονια και δυστηχώς δεν προσεχα γενικοτερα την υπόλοιπη διατροφη μου,δουλευα ωρες πολλες και ετρωγα μονο μια φορα την ημέρα.Η φεριτινη μιυ εφτασε 5.Χαλια.Επρεπε να αρχισω να τρωω κρεας.Το προβλημα ηταν εκτως του οτι δεν μπορουσα να φάω κατι που κινουταν και ανεπνεε κλπκλπ και τα ξερετε τωρα αυτα..δενμου αρεσε η γευση του με τιποτα..ουτε τωρα μου αρεσει.

Λοιπον τον ψυχολογικο τομεα το ξεπερασα "καπως".Προσπαθω ακομη να βλεπω την κοτα ολοκληρη ήκεφαλια παο ζωα ήδεν τα ψωνιζω εγω απο τον χασαπη και τεσ πα τα βολευω...

Στο θεμα της γευσης λοιπον...η πατεντα της πατεντας.Δοκιμασε μαγιονεζες ήδιαφορες σως με καθε κοματι που τρως.Οπως ειπαν και τα κοριτσια καποιο λαχανικο ή η πατατα τραβανε την γευση του κρεατος...Γενικά φατο με κατι που σου αρεσει και θα συμβιβαστεις σιγσσιγσ με τη γευση του

Θελω επισης να προσθεσω οτι αν γενικα προσεχει καποιος την διατροφη του ΔΕΝ ειναι απαραιτητο το κρεας και γενικα τα γαλακτοκομικα.Ξερω εγκυους,παιδια,οχι απλα vegeterian αλλα vegan που δεν εχουν κανενα απολυτως προβλημα.Απλα πρεπει να μπορεις να μπεις στη διαδικασια να δεις ποιες ειναι οι απαραιτητες τροφες ωστε να εχεις μαι πληρη και σωστη διατροφη χωρις κρεας.Δεν ειναι κατι φοβερο απλα ειναι στον ανθρωπο.Εγω δεν ειχα τον χρονο και δεν τα καταφερα.Καποαι στιγμη θα το ξαναεφαρμοσω οργανωμενα αυτη τη φορα!!

και το ρυζι βοηθαει στην απορροφηση σιδηρου. ειναι καλος συνδυασμος

taz, είσαι σίγουρη;

ο FAO αναφέρει το ρύζι στις τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, ειδικά το μαύρο ρύζι, όμως και το άσπρο είναι στην ίδια κατηγορία

Inhibiting factors (παράγοντες που εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου)

Phytates and other inositol phosphates (e.g., bran products, bread made from high-extraction flour, breakfast cereals, oats, rice [especially unpolished rice], pasta products, cocoa, nuts, soya beans, and peas)

Iron-binding phenolic compounds (e.g., tea, coffee, cocoa, certain spices, certain vegetables, and most red wines)

Calcium (e.g., milk, cheese) Soy proteins

Enhancing factors (παράγοντες που ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου)

Ascorbic acid (e.g., certain fruit juices, fruits, potatoes, and certain vegetables)

Meat, chicken, fish and other seafood

Fermented vegetables (e.g., sauerkraut),

fermented soy sauces, etc.

http://www.fao.org/DOCREP/004/Y2809E/y2809e0j.htm

και απο κρεατα να ξερεις οτι ο κιμας δεν βοηθαει γιατι η ινα που εχει τον σιδηρο τεμαχιζεται στον κιμα.

προσπάθησα να το ψάξω, όμως το μόνο που βρήκα ήταν ότι το παρατεταμένο μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, μειώνει τον σίδηρο που είναι συνδεδεμένος με αίμη, οπότε μένει λιγότερο απορροφήσιμος σίδηρος στο κρέας.

Η αναφορά για την συμβατότητα ενός φαρμάκου με τον θηλασμό ή όχι, απο μέλη ή επιστημονικούς συνεργάτες του φόρουμ της ΕΕΕΓ, ΔΕΝ αποτελεί συνταγογράφηση, προτροπή ή αποτροπή της λήψης του φαρμάκου. Ο μόνος αρμόδιος για κάτι τέτοιο είναι ο επαγγελματίας υγείας που σας παρακολουθεί. Εάν επιθυμείτε να καταναλώσετε συμπληρώματα διατροφής, απαραιτήτως συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί: Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων διατροφής ή η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επικίνδυνος.

taz, είσαι σίγουρη;

ο FAO αναφέρει το ρύζι στις τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου, ειδικά το μαύρο ρύζι, όμως και το άσπρο είναι στην ίδια κατηγορία

Inhibiting factors (παράγοντες που εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου)

Phytates and other inositol phosphates (e.g., bran products, bread made from high-extraction flour, breakfast cereals, oats, rice [especially unpolished rice], pasta products, cocoa, nuts, soya beans, and peas)

Iron-binding phenolic compounds (e.g., tea, coffee, cocoa, certain spices, certain vegetables, and most red wines)

Calcium (e.g., milk, cheese) Soy proteins

Enhancing factors (παράγοντες που ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου)

Ascorbic acid (e.g., certain fruit juices, fruits, potatoes, and certain vegetables)

Meat, chicken, fish and other seafood

Fermented vegetables (e.g., sauerkraut),

fermented soy sauces, etc.

http://www.fao.org/DOCREP/004/Y2809E/y2809e0j.htm

προσπάθησα να το ψάξω, όμως το μόνο που βρήκα ήταν ότι το παρατεταμένο μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, μειώνει τον σίδηρο που είναι συνδεδεμένος με αίμη, οπότε μένει λιγότερο απορροφήσιμος σίδηρος στο κρέας.

ευχαριστώ που το έψαξες για τον κιμά. Σε αυτό που παραθέτεις λέει πως και το αυγό δυσκολέυει την απορρόφηση σιδήρου ενώ γιατροί σε δύο χώρεσ( Ελλάδα κ Αγγλία) μου είπαν πως έχει πολύ σίδηρο και να του δίνω 1 την ημέρα.

o6oy.png

Διαφημίσεις

ευχαριστώ που το έψαξες για τον κιμά. Σε αυτό που παραθέτεις λέει πως και το αυγό δυσκολέυει την απορρόφηση σιδήρου ενώ γιατροί σε δύο χώρεσ( Ελλάδα κ Αγγλία) μου είπαν πως έχει πολύ σίδηρο και να του δίνω 1 την ημέρα.

Το αυγό έχει σίδηρο, αλλά φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα βιοδιαθέσιμος.

http://www.ajcn.org/content/75/6/1084.full.pdf

Ενοχοποιούν το ασπράδι ως παράγοντα που εμποδίζει την απορρόφηση σιδήρου, αλλά ενοχοποιούν και κάποιες χημικές ενώσεις στον κρόκο.

Ανεξάρτητα από το σίδηρο, ο κρόκος είναι καλή στροφή.

• 1 month later...

κι εγω δεν τρωω καθολου κρεας πιστευω οτι μπορει καποιος να αναπληρωσει τις βιταμινες που πρεπει να περνει με πολλους τροπους και ενας πολυ καλος ειναι και η καθημερινη ληψη σπιρουλινας.

• 2 εβδομάδες μετά...

γεια σας κοριτσια.

πληροφοριακα σταματησα να τρωω κρεας γιατι δεν μου πηγαινε... και πηρα τις αιματολογικες εξετασεις απο το νοσοκομειο και τις πηγα στο ικα και μου εγραψαν σιδηρο. ναι, ειναι οντως βαρυ, ναι, πρεπει να τρωω πολυ καλα για να μην με πειραξει αλλα αξιζει. το τι κουραση ενιωθα καθημερινα μεχρι πριν ενα μηνα ειδικα μετα την περιοδο...

και δεν αντεχα αλλο κρεας. η ιδεα με ενοχλει τελικα. πειτε με περίεργη;;;

τελος πάντων ευχαριστώ για ολες τις συμβουλες. ;)

φιλάκια

AAH8p2.png

tt18974d.aspx

• 11 months later...
γεια σας! θα ηθελα συμβουλες. κατ'αρχας υπάρχει πρώην χορτοφάγος που αρχισε πάλι να τρώει κρέας;;; μπα... ε; δυσκολο.

είχα να φάω 18 χρόνια και άρχισα την περασμένη βδομαδα να τρωω για να ανεβασω το σιδηρο μου - τον αιματοκριτη -εντολη γιατρου και δεν μου αρεσε καθολου...

Υπάρχουν ατελείωτες τροφές με σίδηρο εκεί έξω, γιατί πρέπει σώνει και καλά να το ρίξεις στη ζωοφαγία;

healthy-sources-of-iron.jpg

309122_10151342670536063_586961005_n.jpg

Κι αυτά είναι μόνο λίγα παραδείγματα.

Μου κάνει εντύπωση, μήπως δεν πρόσεχες αρκετά την διατροφή σου; Δηλαδή, μήπως δεν έτρωγες μεγάλη ποικιλία τροφών ή μήπως δεν έτρωγες αρκετές ποσότητες; Ή μήπως έτρωγες πολλές μαγειρεμένες τροφές, που ως γνωστόν η διατροφική τους αξία μειώνεται εώς και εξαφανίζεται; Ή μήπως κατανάλωνες γαλακτοκομικά, που είναι πηγή πολλών κακών άλλωστε...

Θέλεις να μας πεις αν το ξεπέρασες και πώς;

JX77p2.png

Ειμαι βιγκαν με πολυ προσεγμενη διατροφη και αν εβλεπα το γιατρο σου θα του εριχνα μπουνια στη μουρη! Σορρυ αλλα συγχυζομαι!

Διαβασα μονο τα πρωτα σχολια των κοριτσιων γιατι δεν εχω πολυ χρονο. Αν θελεις να τρως κρεας ειναι χρησιμες οι συμβουλες τους.

Αν ζοριζεσαι, ΔΕΝ χρειαζεται να φας κρεας για να βελτιωθει η κατασταση του σιδηρου σου! Σαν παιδι ετρωγα μονο κρεας (στην κυριολεξια) και ειχα μονιμως ελλειψη σιδηρου. Ποτε δεν μου ειπαν φαε κι αλλο κρεας...ποσο να τρωγα πια? Αλλα να σου πω την αληθεια δε ρωταγαν κιολας, απλα μου εδιναν συμπηρωμα. Συμπληρωμα χρειαζεσαι για να ανεβει η τιμη του σιδηρου σου...οχι κρεας! Ημαρτον!

Αν θες να παραμεινεις χορτοφαγος σου εχω πολυ καλες συμβουλες.

-Για σιδηρο να λαμβανεις οσπρια, σπορους, μανιταρια και ξηρους καρπους σε συνδιασμο με σιτηρα.

-Η βιταμινη C (εσπεριδοειδη, πιπεριες, λαχανο, πεπονι, φραουλες) βοηθα την απορροφηση του σιδηρου.

-Το ασβεστιο (γαλακτοκομικα, συμπληρωματα, μερικα πρασινα φυλλωδη λαχανικα) εμποδιζουν την απρροφιση του σιδηρου. Να μεσολαβει καποιο χρονικο διαστημα πριν καταναλωσεις τροφες πλουσιες σε σιδηρο αν εχεις καταναλωσει τροφες πλουσιες σε ασβεστιο.

-Το ιδιο συμβαινει και με τον καφε, το τσαι, τη ζαχαρη και το τσιγαρο. Καλο θα ηταν να τα αποφευγεις ή τουλαχιστον αναμεσα στα γευματα και οχι μαζι.

-Επισης το μαγειρεμα, το φυτρωμα και το μουλιασμα βοηθουν στην απορροφιση του σιδηρου.

-Α και το καλυτερο σας το αφησα για το τελος! Λιγο ασπρο κρασι μαζι με το γευμα βοηθα επισης στην απορροφιση σιδηρου ;). Προσοχη ομως, το κοκκινο εχει αντιθετα αποτελεσματα!

Και τελος ηθελα να πω πως δεν ειμαι ουτε διατροφολογος, ουτε γιατρος (αν και οι γιατροι δεν ξερουν και πολλα σχετικα με τη διατροφη...τα βασικα μαθαινουν στη σχολη τους). Απλα με ενδιαφερει πααααρα πολυ το θεμα της διατροφης, το εχω ψαξει πααααρα πολυ και φροντιζω να ενημερωνομαι απο εγκυρες πηγες.

Αα και ο γιος μου (15 μηνων) ειναι βιγκαν και ειναι μια χαρα ;)!

bj0Ip3.png

0cvxp3.png

Διαφημίσεις

• 4 months later...

εχω απο μικρη σιδηροπενικη αναιμια, ποτε δεν ηθελα το κρεας αλλα λογω εντολης γιατρου ετρωγα αναγκαστικά. απο τον αυγουστο κάνω βιγκαν διατροφη -χωρις περιεργα τροφιμα- και ο σιδηρος μου ανεβηκε, κατι που με τη ζωοφαγία δε γινοταν. πιο παλια εξαιτιας της αναιμιας μου ημουν κι εγω κατα της χορτοφαγιας, οταν αποφασισα να κανω το βημα εψαξα πολυ και μετα σταματησα τα ζωικα.

• 1 χρόνο μετά...

Υπαρχουν vegans που ειναι powerlifters

Γενικοτερα ομως το vegan συνεπαγεται μια πολυ καλα οργανωμενη διαιτα.

Δηλαδη οχι απλα δεν τρωω κρεας,αλλα φροντιζω να τρωω ακριβως οτι πρεπει και οπως πρεπει, ωστε να μην στερουμαι τιποτα.

Εχει σημασια και το πως συνδιαζεις τις τροφες,πχ το φακορυζο ειναι καλυτερο απο σκετες φακες.

Εδω πιστευω θα βρειτε καποιες αρκετα χρησιμες συμβουλες για αρχη : http://www.athinorama.gr/umami/food/articles/?id=1665

Αν καποιος απλα δεν τρωει κρεας και μετα το χαος,το πιθανοτερο ειναι οτι θα δημιουργησει θεματα και στον σιδηρο του,και στην μυικη του μαζα κτλ

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...