Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Ψωμί, πως το δίνουμε?

Recommended Posts

Κορίτσια καλησπέρα.Σε λίγες μέρες η μικρή μου γίνεται 8 μηνων και θα ξεκινήσουμε ψωμί και ζυμαρικά(αστράκι, φιδέ).Το ψωμάκι να της το βαζω μόνο μέσα στο φαγητό αλεσμένο ή να της δινω καπου καπου και καποιο κομματάκι μπαγιάτικο για να μασουλάει?Επίσης, μπορώ να της δώσω και κουλούρι με σουσάμι?Να επισημάνω ότι έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Διαφημίσεις

Κορίτσια καλησπέρα.Σε λίγες μέρες η μικρή μου γίνεται 8 μηνων και θα ξεκινήσουμε ψωμί και ζυμαρικά(αστράκι, φιδέ).Το ψωμάκι να της το βαζω μόνο μέσα στο φαγητό αλεσμένο ή να της δινω καπου καπου και καποιο κομματάκι μπαγιάτικο για να μασουλάει?Επίσης, μπορώ να της δώσω και κουλούρι με σουσάμι?Να επισημάνω ότι έχει αλλεργία στο αγελαδινό γάλα.

Γιατι μπαγιατικο????

Εγω στην μεγαλη εδινα κομματακι ψωμι χωρις πολυ ψιχα και κοιταγα να ειναι η κορα χωρις σπασιματα ωστε να μην κοψει κομματι μεγαλο..

Μεσα στο φαγητο δεν της εβαλα... καλη ιδεα ειναι επισης αν το αυγο το φατε ελαφρως μελατο (οι δικες μου το εφαγαν σφιχτο) να τριβεις λιγη ψιχα

Γιατι μπαγιατικο????

Εγω στην μεγαλη εδινα κομματακι ψωμι χωρις πολυ ψιχα και κοιταγα να ειναι η κορα χωρις σπασιματα ωστε να μην κοψει κομματι μεγαλο..

Μεσα στο φαγητο δεν της εβαλα... καλη ιδεα ειναι επισης αν το αυγο το φατε ελαφρως μελατο (οι δικες μου το εφαγαν σφιχτο) να τριβεις λιγη ψιχα

Σκεφτηκα οτι το μπαγιάτικο δεν θα κολλάει στο στόμα και θα ειναι πιο ακινδυνο για πνιγμό.Αυγό θα φάει μετά τον χρόνο.

Εγώ του έδινα κόρα από φρέσκο ψωμί αλλά προσπαθούσα να είναι λίγο "λαστιχωτό" και όχι αυτό το είδος του ψωμιού που τρίβει υπερβολικά για να αποφύγω τον πνιγμό. Επίσης νομίζω ότι το σουσάμι δεν επιτρέπεται σε αυτήν την ηλικία ( διορθώστε με αν κάνω λάθος). Τέλος επειδή αναφέρθηκε το μελάτο αυγό, να σημειώσω ότι η δική μας η παιδίατρος μας τόνισε ότι το αυγό θα πρέπει να δίνεται καλά βρασμένο για την αποφυγή σαλμονέλας.

"Ο φανατισμός είναι η μόνη μορφή θέλησης που μπορεί να διαπνέει τους αδύναμους"

Εμένα η μικρή είναι σχεδόν 6.5 μηνών και το ψωμάκι της το μασουλάει με τεράστια ευχαριστηση! Της δείνω κόρα χωρίς πολύ ψίχα απο χθεσινό ψωμί ώστε να έχει μαλακωσει λίγο (να είναι κάπως λαστιχωτή) και να μη θρηματίζεται στο στώμα της. Θέλει προσοχή μόνο να μην κόψει μεγάλο κομμάτι. Κατα τα άλλα, τα ψιχουλάκια τα μασουλάει με μεγάλη χαρά χωρίς κανένα πρόβλημα.

6/ 11/2007: Ο μικρός Πρίγκιπας!!!

24/3/2011: Η Μπουκίτσα μας!!!

Διαφημίσεις

Τέλος επειδή αναφέρθηκε το μελάτο αυγό, να σημειώσω ότι η δική μας η παιδίατρος μας τόνισε ότι το αυγό θα πρέπει να δίνεται καλά βρασμένο για την αποφυγή σαλμονέλας.

Και οχι μονο σαλμονελας αλλα κι αλλα .

Και το αναφερα κι ολας κι εμεις σφιχτο ...αλλα εχω διαβασει εδω μεσα οτι αλλοι το δινουν μελατο γι αυτο το αναφερα ως λυση.

Εγω τους εδινα το γυρω γυρω απο την φετα του ψωμιου και οταν μαλακωνε το εκοβα και ετρωγαν αλλο. Και ψιχουλακια βεβαια. Εμας σουσαμι μας ειχε πει μετα το χρονο (για ταχινι ειχα ρωτησει) οπως και για ψωμι ειχε πει ασπρο για να μην εχει σπορους..

κ εγω επισης της προηγουμενης μερας τους δινω κ συνηθως την γωνια.

ο ντοκ εχει πει οχι με σουσαμι

(πιθανον προς αποφυγην δυσαρεστων περιστατικων

πχ. πνιγμου,

δεν ηξερα οτι κ για καποιο αλλο λογο δεν κανει να δινουμε σουσαμι σπορικλος)

λογικα... οτι σπερνεις, θεριζεις.

εγω.... το προωθησα οσο μπορουσα!

Η δικιά μας παιδίατρος μας ειπε ότι το σουσάμι μπορεί να της πρκαλέσει διαρροια γι αυτό να το αποφύγουμε.Απλα ξερω αλλα μωρά που τρώνε καιδεν εχουν πρόβλημα για υτό ρωτάω.Το αυγό εννοείται σφιχτό αλλα ουτως η αλλως εχει καιρο ακόμη για να το φαει.

Εγώ έδινα συνήθως την γωνία του ψωμιού, με τα σάλια μαλακώνει η κόρα και το τρώνε. Φυσικά πρέπει να είσαι παρών μην κόψει μεγάλο κομμάτι και ψυχραιμία, βάζουμε τα δάχτυλα στο στόμα κ το βγάζουμε. Πολλές φορές το ψωμί κολλάει στον ουρανίσκο, επίσης με τα δάχτυλα το βγάζουμε. Φρόντισε να μην έχεις μεγάλα νύχια και γρατζουνίσεις το στοματάκι του! Κατά τα άλλα μπορείς να κόβεις μπουκίτσες με λίγο τυράκι ίσως και να ταίζεις εσύ. Το σουσάμι είναι απο τις αλλεργιογόνες τροφές γι αυτό συνιστάται για μετά τον χρόνο.

Διαφημίσεις

Το εμπορικό ψωμί πολύ συχνά περιέχει γάλα/σκόνη γάλακτος.

"Θήλαζε και μη ερεύνα!"  Qw1Ep3.png

Εμένα η μικρή μου το έτρωγε μέσα στο φαγητό της, φοβόμουν να της το δώσω στο χέρι, αυτό όμως ήταν δική μου φοβία.

Τώρα που είναι 20 μηνών το κάνω μπουκίτσες και το βάζω μέσα στην ντοματοσαλάτα της και ούτως ή άλλος εγώ την ταϊζω...

Χωρίς να θέλω να κάνω την έξυπνη, (απλά μοιράζομαι την εμπειρία μου μαζί σας), δίνω στη μικρή μου μόνο ολικής άλεσης ψωμάκι, (χωρίς σπόρους), κατόπιν οδηγίας της διατροφολόγου που παρακολουθεί εμένα αλλά με συμβουλεύει πολύ και για το παιδί. Λευκό της δίνω σπανιότατα.

Πεινάμε περισσότερο από την έλλειψη αγάπης και εκτίμησης σ΄αυτό τον κόσμο, παρά από την έλλειψη τροφής. Η αγάπη καρπίζει όλες τις εποχές και ο καρπός της είναι προσιτός σε όλους. (Mother Tereza)

• 1 month later...

Καλημέρα μανούλες!

Εμείς μένουμε εκτός Ελλάδας. Η παιδίατρος εδώ μου έδωσε ένα πρόγραμμα διατροφής για μωρό 8-11 μηνών που περιλαμβάνει ψωμί ολικής αλέσεως, στο οποίο, λέει, πρέπει να αλείφω μαργαρίνη διαίτης και είτε ένα είδος κίτρινο τυρί κρέμα ή ένα είδος σαλαμιού που κυκλοφορεί εδώ και είναι κι αυτό για να αλείφεται στο ψωμί. Αυτά δεν είναι βρεφικά προϊόντα, περιέχουν κανονικά αλάτι. Ειδικά το σαλάμι... Είναι υπερβολικά αυτά να τα τρώει ένα μωρό 8 μηνών ή εμένα έτσι μου φαίνεται;

''Αν ένας τρόπος είναι καλύτερος από έναν άλλο, αυτός - μπορείτε να είστε βέβαιοι - είναι ο τρόπος της φύσης.'' Αριστοτέλης

Και εμένα υπερβολικά μου ακούγονται. Για πιο λόγο να βάλεις βούτυρο ή σαλάμι στο ψωμί; Θα δώσουν κάτι στο μωρό; Έχουν κάποιες βιταμίνες;. Εγώ θα σου έλεγα να ακολουθήσεις το ένστικτό σου. Αφού σου φαίνονται υπερβολικά, μην το κάνεις. Δώσε στο μικρο λίγο ψωμάκι (κόρα) για να μάθει να μασάει και αργότερα μπορείς να του δώσεις και τυράκι (ανάλατο).

Αν κάτι δεν μας κολλάει από αυτά που λεει η παιδίατρος απλώς δεν το ακολουθούμε. Εγώ εκεί έχω καταλήξει.

Καλημέρα μανούλες!

Εμείς μένουμε εκτός Ελλάδας. Η παιδίατρος εδώ μου έδωσε ένα πρόγραμμα διατροφής για μωρό 8-11 μηνών που περιλαμβάνει ψωμί ολικής αλέσεως, στο οποίο, λέει, πρέπει να αλείφω μαργαρίνη διαίτης και είτε ένα είδος κίτρινο τυρί κρέμα ή ένα είδος σαλαμιού που κυκλοφορεί εδώ και είναι κι αυτό για να αλείφεται στο ψωμί. Αυτά δεν είναι βρεφικά προϊόντα, περιέχουν κανονικά αλάτι. Ειδικά το σαλάμι... Είναι υπερβολικά αυτά να τα τρώει ένα μωρό 8 μηνών ή εμένα έτσι μου φαίνεται;

Για το σαλαμι δεν ξέρω τι ακριβώς προιον είναι, αλλά μαργαρίνη στο παιδί?? Με όλα αυτά τα κακά λιπαρά??? Καλύτερα λαδάκι παρθένο..

Yugup3.png

Διαφημίσεις

Κορίτσια αν βαλω λίγο τρίγωνο τυράκι (για να μη λεμε ονόματα) πάνω στο ψωμί είναι τραγικό για ένα 10μηνο μωρό; Προσπαθω να δώσω κάτι σε γαλακτοκομικό γιατί δεν τρωει ουτε γιαουρτακια ουτε τις κρεμούλες ούτε πολύ γάλα πίνει!

Σ' ευχαριστώ Θεέ μου...

aUeJp3.png

Κορίτσια αν βαλω λίγο τρίγωνο τυράκι (για να μη λεμε ονόματα) πάνω στο ψωμί είναι τραγικό για ένα 10μηνο μωρό; Προσπαθω να δώσω κάτι σε γαλακτοκομικό γιατί δεν τρωει ουτε γιαουρτακια ουτε τις κρεμούλες ούτε πολύ γάλα πίνει!

Δε δοκιμαζεις καλυτερα λιγο ανθοτυρο που ειναι υγιεινο?

19Zup2.png

149138qob4e3htng.gif

Εγω παντως εδω και 1 μηνα της δινω ψωμακι συνηθως μαυρο.Της κοβω την κορα και μια χαρα την μασουλαει.Κκαι σουσαμενιο κουλουρι της εχω δωσει .......μια χαρα.Αυγο φαγαμε την προηγουμενη εβδομαδα πρωτη φορα και εννοειται πολυ καλα βρασμενο και μονο τον κροκο.Επισης τρωμε και μιραντα μπισκοτακια .....κι αυτα παπουλιαζουν πολυ καλα ......

19Zup2.png

149138qob4e3htng.gif

Δε δοκιμαζεις καλυτερα λιγο ανθοτυρο που ειναι υγιεινο?

Σωστά... απλά αυτό δεν απλώνεται και γι αυτο δεν το δοκίμασα αλλά θα πάω να αγοράσω σήμερα κιόλας!

Σ' ευχαριστώ Θεέ μου...

aUeJp3.png

Σωστά... απλά αυτό δεν απλώνεται και γι αυτο δεν το δοκίμασα αλλά θα πάω να αγοράσω σήμερα κιόλας!

Νομιζω υπαρχει και σε spread.Για ριξε μια ματια μηπως βρεις

19Zup2.png

149138qob4e3htng.gif

Τι θα λέγατε για τυρί cottage;

Εγώ πάλι του δίνω γιαούρτι πρόβειο, αυτό με την πέτσα, και του αρέσει πολύ. Δε χάνετε κάτι να δοκιμάσετε. Το Όλυμπος είναι αρκετά γλυκό σχετικά με τα υπόλοιπα που δοκίμασα. Τρώμε όμως και Ρούμελη (αν το βρείτε). Η παιδίατρος μου είπε βέβαια να δίνω γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, αλλά την έγραψα κανονικά. Πιστεύω πως ένα αγνό πλήρες γαλακτοκομικό είναι πολύ καλύτερο από τα λάιτ υπερ-επεξεργασμένα, και πολύ περισσότερο βέβαια από τα "παιδικά" γιαουρτάκια.

Όσο για το παραπάνω post, έφριξα με το σαλάμι! Μα έλεος πια αυτοί οι παιδίατροι, και οι Ολλανδοί τα ίδια; Σαλάμι και μαργαρίνη ούτε εμείς οι ενήλικες κάνει να τρώμε κανονικά. Επεξεργασία φουλ, αλάτι, τρανς λιπαρά, συντηρητικά, καρυκεύματα βαριά για μωρά, κλπ. Τι να πω... Και το τρίγωνο τυράκι βέβαια δεν πάει πίσω.

NLOdp3.png?XyVO1AM4

Η δικια μου και το γιαουρτακι το τρωει και την φετα την τρωει και το γαλα της το πινει και εννοειται και το ρυζογαλο που της φτιαχνω οποτε δεν εχουμε προβλημα.

Καλα σαλαμι.....μη τρελαθω!!!! Δεν τρωω εγω και θα δωσω στο μωρακι μου?????

19Zup2.png

149138qob4e3htng.gif

Αντε ρε κορίτσια... είναι τόσο κακό το τρίγωνο τυρί;;; Και να σκεφτητε οτι κάπου διάβαζα ότι το συγκεκριμένο τυρί περιέχει πολύ ασβέστιο και γι αυτο το προτίμησα. Ακουσα και κάποιες άλλες που μου είπαν ότι το δίνουν από πολύ νωρίς και το 'δωσα κι εγώ! Νευρίασα τωρα!

Σ' ευχαριστώ Θεέ μου...

aUeJp3.png