Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Είναι ενδιαφέρον αυτό το θέμα συζήτησης στο Parents.org.gr; Μοιράσου το με μια φίλη ή έναν φίλο!

4 μηνών και έναρξη συμπληρώματος

Earthdog

Recommended Posts

Γειά χαρά,

Εδώ και 4 μήνες είχαμε αποκλειστικό θηλασμό και πολύ καλή ανάπτυξη βάρος , ύψος κλπ.

Πριν ένα μήνα ζυγίζαμε 5700 και σήμερα ένα μήνα και 5 μέρες μετά ζυγίζουμε 6200. Πήραμε 500γρ μόνο σε 35 μέρες. Παράλληλα είχαμε παρατηρήσει ότι η συχνότητα που η μικρή ήθελε πραγματικά φαί ήταν μεγάλη (ανά 1-1,5 ώρα το πολύ).

Το βράδυ όμως κοιμάται ένα 5ωρο πριν ξυπνήσει.

Ο γιατρός λοιπόν μας είπε να δώσουμε συμπλήρωμα ΑΦΟΥ όμως θηλάζουμε πρώτα κανονικά.

Μόλις πριν λίγο το δοκιμάσαμε για πρώτη φορά.

εφαγε ένα 10λεπτο σχεδόν από τα 2 στήθη συνολικά και μετά ήπιε και 100ml συμπλήρωμα!!! η κακομοιρούλα πρώτη φορά κοιμήθηκε γαλήνια στα χέρια της πριν την αφήσει για ύπνο.

Δεδομένου λοιπόν ότι πρέπει να παίρνει 150-180 ml ανά γεύμα , θεωρούμε ότι το συμπλήρωμα είναι αρκετό.

Τι γίνεται λοιπόν , θα οδεύσουμε σιγά σιγά στην διακοπή του μητρικού;

Εμείς λέμε ότι θα θηλάζουμε κανονικά και μετά θα δίνουεμ συμπλήρωμα.

Να σημειώσω ότι το μπιμπερό το πήρε αμέσως χωρίς κανένα παράπονο και το γάλα επίσης μετά από 4,5 μήνες αποκλειστικό θηλασμό.

Και μια δεύτερη ερώτηση που με αγχώνει. Η μικρή κοιμάται εδώ και κάνα δίμηνο μπρούμητα. Γυρνάει μόνη της και από τις 2 μεριές και μάλιστα την βάζεις ανάσκελα στο κρεβάτι και αυτή με τη μία γυρνάει μπρούμητα και κοιμάται.

Η ερώτηση είναι σχετικά με το ρέψιμο.Δεν ρεύεται πάντα και αρκετά. τώρα με το συμπλήρωμα και το μπρούμητα πρέπει να ανυσηχούμε αν δεν έχουμε ρέψιμο πάντα;

Αυταάάάά...

Ηλίας

3260gr @ 20/4/2011 - female angel named...

Διαφημίσεις

Γειά χαρά,

Εδώ και 4 μήνες είχαμε αποκλειστικό θηλασμό και πολύ καλή ανάπτυξη βάρος , ύψος κλπ.

Πριν ένα μήνα ζυγίζαμε 5700 και σήμερα ένα μήνα και 5 μέρες μετά ζυγίζουμε 6200. Πήραμε 500γρ μόνο σε 35 μέρες. Παράλληλα είχαμε παρατηρήσει ότι η συχνότητα που η μικρή ήθελε πραγματικά φαί ήταν μεγάλη (ανά 1-1,5 ώρα το πολύ).

Το βράδυ όμως κοιμάται ένα 5ωρο πριν ξυπνήσει.

Ο γιατρός λοιπόν μας είπε να δώσουμε συμπλήρωμα ΑΦΟΥ όμως θηλάζουμε πρώτα κανονικά.

Μόλις πριν λίγο το δοκιμάσαμε για πρώτη φορά.

εφαγε ένα 10λεπτο σχεδόν από τα 2 στήθη συνολικά και μετά ήπιε και 100ml συμπλήρωμα!!! η κακομοιρούλα πρώτη φορά κοιμήθηκε γαλήνια στα χέρια της πριν την αφήσει για ύπνο.

Δεδομένου λοιπόν ότι πρέπει να παίρνει 150-180 ml ανά γεύμα , θεωρούμε ότι το συμπλήρωμα είναι αρκετό.

Τι γίνεται λοιπόν , θα οδεύσουμε σιγά σιγά στην διακοπή του μητρικού;

Εμείς λέμε ότι θα θηλάζουμε κανονικά και μετά θα δίνουεμ συμπλήρωμα.

Να σημειώσω ότι το μπιμπερό το πήρε αμέσως χωρίς κανένα παράπονο και το γάλα επίσης μετά από 4,5 μήνες αποκλειστικό θηλασμό.

Και μια δεύτερη ερώτηση που με αγχώνει. Η μικρή κοιμάται εδώ και κάνα δίμηνο μπρούμητα. Γυρνάει μόνη της και από τις 2 μεριές και μάλιστα την βάζεις ανάσκελα στο κρεβάτι και αυτή με τη μία γυρνάει μπρούμητα και κοιμάται.

Η ερώτηση είναι σχετικά με το ρέψιμο.Δεν ρεύεται πάντα και αρκετά. τώρα με το συμπλήρωμα και το μπρούμητα πρέπει να ανυσηχούμε αν δεν έχουμε ρέψιμο πάντα;

Αυταάάάά...

Eδώ φαίνεται το αναμενόμενο βάρος που πρέπει να παίρνουν τα μωρά που θηλάζουν ανάλογα με τον μήνα στον οποίο βρίσκονται http://www.kellymom.com/babyconcerns/growth/weight-gain-metric.html

Μετά τον 4ο μήνα είναι απόλυτα φυσιολογικό να παίρνει γύρω στα 500 ml ή ακόμα και λιγότερο! Πολλά παιδιά που θηλάζουν παίρνουν πολύ περισσότερο βάρος από το μέσο όρο τους 3 πρώτους μήνες και μπορεί μετά από τον 4ο να κάνουν ένα πλατώ στην ανάπτυξή τους και να μην πάρουν και καθόλου για κάποιο διάστημα, είναι αρκετά συνηθισμένο στα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά. (στο λινκ που παρέθεσα παραπάνω φαίνονται οι πηγές). Ο παιδίατρος πόσο βάρος θεωρεί ότι θα έπρεπε να πάρει η μικρή στο μήνα αυτό στην ηλικία που βρίσκεται;

Αν θέλεις γράψε τα βάρη του μωρού από τη γέννησή του, ώστε να δούμε συνολικά πόσο βάρος έχει πάρει από τη γέννησή της κατά μέσο όρο, αν έχει ήδη διπλασιάσει το βάρος της γέννησης (κάτι που περιμένουμε να γίνει μέχρι τον 6ο μήνα και αν γίνει νωρίτερα μπορεί μετά το μωρό να βάζει λιγότερο βάρος κλπ).

Από τα στοιχεία που δίνεις μέχρι τώρα δεν φαίνεται να χρειάζεται συμπλήρωμα.

Οι 5 ώρες συνεχόμενου βραδυνού ύπνου είναι σούπερ, να τις ευχαριστηθείτε πριν αρχίσουν τα ξυπνήματα από τα δόντια στους επόμενους μήνες!:-P

HXuSp2.pngaS46p2.png

Το ένα 10 λεπτο από τα δύο στήθη πώς το αποφασίσατε; Τόσο θηλάζει πάντα; Το άφησε από μόνη της ή εσείς είπατε να αφήσετε τόσο χρόνο και μετά να δώσετε συμπλήρωμα; Αν θέλετε και χρειάζεται να δώσετε συμπλήρωμα, η διαδικασία είναι να αφήσετε το μωρό να θηλάσει όσο θέλει από το ένα στήθος, αφού το αφήσει μόνο του να ρευτεί και να θηλάσει όσο θέλει και από το άλλο στήθος και μετά να δώσετε συμπλήρωμα! Αν το μωρό σας συνήθως θηλάζει πχ μισή ή μία ώρα και εσείς τη σταματήσατε στο 10λεπτο, λογικό είναι να πιεί 100 μλ!

Επίσης η συχνότητα να θηλάζει κάθε 1 ή 1μιση ώρα είναι απόλυτα φυσιολογική και μάλιστα από τις καλές περιπτώσεις! Πολλά μωρά στην ηλικία σας θηλάζουν για 1 ώρα, κοιμούνται για κανένα 20λεπτάκι και μετά ξαναθηλάζουν. Κι αυτό φυσιολογικό είναι, όπως είναι φυσιολογικό και τα μωρά που θηλάζουν για 10 λεπτά, κοιμούνται 3 ώρες και ξαναθηλάζουν άλλα 5 λεπτά. Στον αποκλειστικό θηλασμό, το μωρό κανονίζει το πρόγραμμα.

Δεν βλέπω κάτι περίεργο! Μελέτησε λίγο ποιο είναι το αναμενόμενο βάρος στο λινκ που σου έβαλα, δες την ανάπτυξη της μικρής στις καμπύλες του βιβλιαρίου σας (αν ακολουθεί την ίδια καμπύλη και δεν έχει πέσει κλπ) και θα βγάλεις τα συμπεράσματά σου!

Είσαστε πολύ κοντά στις στερεές, αν δεν θέλετε για άλλο λόγο να βάλετε συμπλήρωμα δεν υπάρχει νομίζω λόγος να μπλέκεστε και να μπερδεύετε και το μωρό.

HXuSp2.pngaS46p2.png

3260 γεννήθηκε και είναι 6200. Με το ρυθμό αυτό θα διπλασιάσει το βάρος της σε κάνα 20ήμερο περίπου.

Οσον αφορά τις καμπύλες στο βιβλιαράκι είναι πάνω στην καμπύλη που ξεκίνησε.

Το θέμα είναι όμως ότι θέλει να τρώει στο μισάωρο - ώρα. Και είναι τσεκαρισμένο ότι είναι φαί. Και τις πιο πολλές φορές ΑΦΟΥ τρώει και από τα 2 στήθη, ψάχνει τεντώνεται και πολλές φορές πηγαίνει το κεφάλι της στο στήθος. το τσεκάρουμε εδώ και ένα μήνα ότι η μικρή πεινάει και δεν κάνει νάζια...

Ηλίας

Αν θέλετε και χρειάζεται να δώσετε συμπλήρωμα, η διαδικασία είναι να αφήσετε το μωρό να θηλάσει όσο θέλει από το ένα στήθος, αφού το αφήσει μόνο του να ρευτεί και να θηλάσει όσο θέλει και από το άλλο στήθος και μετά να δώσετε συμπλήρωμα!

Αυτό ακριβώς που λες γίνεται. Δεν αποφασίζουμε εμείς την ώρα..Αυτά τα μάθαμε πριν 4 μήνες που έγραφα εδώ πανικόβλητος ;))))

Η καμπύλη είναι οκ όπως σου είπα. Ομως περνάει και απότα 2 στήθη και μετά τεντώνεται και κλαίει και όσο και να την βάλεις δεν σταματάει. Για αυτό λέμε για συμπλήρωμα...

Ηλίας

Διαφημίσεις

Αυτό ακριβώς που λες γίνεται. Δεν αποφασίζουμε εμείς την ώρα..Αυτά τα μάθαμε πριν 4 μήνες που έγραφα εδώ πανικόβλητος ;))))

Η καμπύλη είναι οκ όπως σου είπα. Ομως περνάει και απότα 2 στήθη και μετά τεντώνεται και κλαίει και όσο και να την βάλεις δεν σταματάει. Για αυτό λέμε για συμπλήρωμα...

:lol::lol: Ξανά στο άλλο στήθος! Και αν συνεχίζει να θέλει, ξανά και στο άλλο!

Ξέχασες τα άλματα ανάπτυξης! Πολύ πιθανό να περνάει ένα τέτοιο τώρα και να προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή! Αν ακολουθήσετε τους ρυθμούς της και όσο δείχνει να πεινάει την έχετε στο στήθος, σε 3-4 μέρες θα έχει αυξήσει την παραγωγή της μαμάς! Ξέχασες τους μαραθώνιους θηλασμούς των πρώτων εβδομάδων; Παρόμοια άλματα συμβαίνουν και στους επόμενους μήνες, απλά τα μωρά μαθαίνουν να θηλάζουν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και δεν μας φαίνονται τόσο έντονα όσο τον πρώτο καιρό!

Ψυχραιμία και στο στήθος όσο θέλει!

Παρακολουθείτε τις βρεγμένες πάνες όπως λέει εδώ http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=1341770&postcount=43 για να είστε σίγουροι ότι τρέφεται καλά μέσα στη μέρα, η συχνότητα που κάνει κακά δεν μας ενδιαφέρει πλέον, μόνο τα κακά να είναι μουσταρδί με κόκκους.

Αν δώσετε συμπλήρωμα, ο οργανισμός της μαμάς παίρνει μήνυμα ότι το μωρό χρειάζεται λιγότερο γάλα και αρχίζει τη μείωση και μπαίνετε σε φαύλο κύκλο!

Αν η σύζυγος επιθυμεί να θηλάσει ακόμα και να συνεχίσει και παράλληλα με τις στερεές, δεν έχει λόγο να μπλέξει τώρα με συμπληρώματα κλπ, μόνο θα της δυσκολέψουν τη ζωή!

Ξαναλέω ότι η συχνότητα με την οποία τρώει είναι σούπερ! (ρίξε μια ματιά στο θέμα "μωρό που θηλάζει συνέχεια", θα νιώσεις προνομιούχος!)

Δεν πιστεύω να έχετε κλειστεί μέσα καλοκαιριάτικα περιμένοντας πότε θα τελειώσει ο θηλασμός και μετά να έρχεται ο επόμενος θηλασμός και να μην προλαβαίνετε να βγείτε! Παίρνετε το μωρό παραμάσχαλα και πάτε όπου θέλετε και θηλάζετε εκεί! (τσέκαρε λίγο το θέμα "δημόσιος θηλασμός" για ιδέες πώς μπορεί να γίνει διακριτικά). Μπορείτε ακόμα και να διακόψετε ένα θηλασμό στη μέση, να πάτε όπου έχετε να πάτε και να συνεχίσετε εκεί! Το μωρό είναι αρκετά μεγάλο τώρα και θα προσαρμοστεί! Συνειδητοποίησα πόσο ευέλικτα είναι τα περισσότερα μωρά που θηλάζουν με την κόρη μου η οποία ναι μεν θήλαζε για πάααρα πολλή ώρα (λόγω κοντού χαλινού) και κοιμόταν μόνο κάτι 20άλεπτα ενδιάμεσα μέχρι και που χρόνισε, αλλά επειδή έπρεπε να φεύγω συχνά από το σπίτι 3-4 φορές τη μέρα για να πηγαινοφέρνω τα άλλα παιδά στο σχολείο και τα εξωσχολικά και αυτό έπρεπε να γίνει συγκεκριμένες ώρες, αναγκαστικά τη διέκοπτα και συνεχίζαμε το γεύμα μετά από πχ 10 ή 20 λεπτά ή και περισσότερο, είτε στο σπίτι ή πχ στο κολυμβητήριο ή όπου αλλού βρισκόμασταν! Με βοήθησε πολύ και ο μάρσιπος αγκαλιάς, γιατί όσο ήταν επάνω μου σε κίνηση δεν έκλαιγε και έκανε υπομονή! Όπως καταλαβαίνεις, δεν υπήρχαν ωράρια, ολόκληρη η μέρα ήταν ένας θηλασμός με διαλλείμματα, αλλά συνολικά έπαιρνε το γάλα που χρειαζόταν!

Τελος πάντων, σε ζάλισα, τα είπα όλα αυτά για να καταλάβεις ότι δεν χρειάζεται να κάθεσαι να περιμένεις πότε θα τελειώσει το γεύμα ή πότε θα σας αφήσει ένα ελεύθερο 2ωρο μεταξύ των γευμάτων για να κυκλοφορήσετε!

HXuSp2.pngaS46p2.png

Ευχαριστώ για την όρεξη σου!

-Λοιπόν , όχι δεν καθόμαστε μέσα , και διακοπές πήγαμε σε βουνό με πισινούλα και πλατσουρήσαμε και βγαίνουμε όποτε θέλουμε απλά έχουμε και το βυζί σε ετοιμότητα.

-Σημειώσαμε όλα αυτά που λες και θα τα δούμε.

- Τα κακά της τώρα τελευταία είναι λίγο πιο ανοιχτά μουσταρδί και μπορεί να μην έοχυν και πολλούς κόκους.

Να σου πω και 2 πράγματα που ξέχασα. Το πρώτο είναι ότι μετά που περνάει και από τα 2 στήθη 1-2 φορές , με το χέρι και να πιέσεις γάλα δεν βγαίνει από το στήθος. επίσης σχεδόν από την αρχή η μαρία πέρνει χάπια μπύρας (~20-25 τη μέρα) και fenugreek. Χωρίς αυτά απλά ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ να φύγει το παιδί από το βυζί ΚΑΘΟΛΟΥ. Φτάνει μετά από 1 ώρα πάνω στο βυζί να κλαίει και να μην τρώει...

Ηλίας

σας θυμαμαι οταν οπως λες πανικοβλητος εψαχνες να βρεις ακρη και πραγματικα ειναι κριμα να δωσετε μετα απο τοσο καιρο προσπαθειων το συμπληρωμα...

εκτος εαν δεν σας ενδιαφερει να συνεχισετε..

καλα γιατι αφου ειχατε αποριες δεν ρωταγατε νωριτερα?

οτι κι αν συνεχισετε, μπραβο σου που συνεχιζεις και στηριζεις την οικογενεια!!!!!!!

83hKp3.png

Τα χάπια τα παίρνει μόνη της από ότι έχετε διαβάσει εδώ ή σε συνεννόηση με σύμβουλο; Τη μαγιά πρέπει να τη διακόπτεις μετά από 2 εβδομάδες και αν χρειάζεται μετά να τη συνεχίζεις!

Για το fenugreek δεν θυμάμαι πολλά, υπάρχει θέμα εδώ βέβαια, αλλά καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με συμβουλο για το αν θα πρέπει να συνεχίσει να τα παίρνει ή αν μπορεί να γίνει κάτι άλλο ή να συνεννοηθείτε εδώ με την Αγλαΐα.

Βάλε αν θέλεις τα βάρη αναλυτικά ανά μήνα και απάντησε στις γνωστές ερωτήσεις http://parents.org.gr/forum/showthread.php?t=23962 αναφέροντας στο τέλος και όλα για τη συμπεριφορά του μωρού και τα συμπληρώματα και ό,τι άλλο νομίζεις απαραίτητο, να τα δει και η Αγλαΐα και οι πιο έμπειρες από εμένα κοπέλες.

Από το βάρος που έχει πάρει μέχρι τώρα πάντως το μωρό δεν φαίνεται ότι χρειάζεστε συμπλήρωμα (άσχετα με το πόση ώρα χρειάζεται στο στήθος για να πάρει το γάλα που πρέπει).

HXuSp2.pngaS46p2.png

καλα γιατι αφου ειχατε αποριες δεν ρωταγατε νωριτερα?

οτι κι αν συνεχισετε, μπραβο σου που συνεχιζεις και στηριζεις την οικογενεια!!!!!!!

Αχ, εγώ θυμάμαι πως είχε ανοίξει ένα θέμα πριν ένα μήνα περίπου, εγώ δεν απάντησα τότε, νομίζω το θέμα πέρασε στο ντούκου, είναι και περίοδος διακοπών!...:oops:

HXuSp2.pngaS46p2.png

Διαφημίσεις

Μην ανυσηχείτε καθόλου!! :))))

Οσον αφορά το θέμα του θηλασμού θα είναι πολύ πολύ δύσκολο από 20/10 να συνεχίσει λόγω της δουλειάς της..αυτό δεν σημαίνει ότι παίζει κάποιο ρόλο απαραίτητα στοη σκέψη μας για συμπλήρωμα. Είναι η δεύτερη φορά που έχει περίοδο η μαρία και τις μέρες αυτές το θέμα ότι δε χορταίνει η μικρή είναι πολύ πιο έντονο και η κούραση της Μαρίας τρελή.

Αν δούλευε δεν υπήρχε περίπτωση να μπορούσε να πάει για δουλειά έτσι όπως την βλέπω να γίνεται.

Αλήθεια ενώ έχει περίοδο τα κακά είναι πιο υγρά και έχει πιο αραιές κενώσεις , και είναι και όλη την ώρα στο στήθος.

Οσον αφορά τα χάπια ναι τα διακόπτει και ναι έχουμε μιλήσει με μαία για να τα παίρνει. Και όταν τα διακόπτει επίσης γίνεται πιο έντονο το θέμα του να χορτάινει η μικρή.

Απλά λέω ότι αν η φύση μας λέει "μέχρι εδώ παιδιά", το βρίσκω παράλογο να πάμε κόντρα....

Ηλίας

Hλία, η φύση δεν λέει ποτέ μέχρι εδώ! Το ένστικτό μας ποτέ δεν λέει μέχρι εδώ, είμαστε φτιαγμένοι για να εξαντλούμε όλα τα περιθώρια!

Ας τα πάρουμε ένα ένα:

Είναι λογικό τις πρώτες μέρες της περιόδου να υπάρχει μείωση, η οποία όμως είναι παροδική.

Τα κακά μπορεί να είναι έτσι λόγω της μαγιάς.

Το βάρος που έχει πάρει το μωρό δείχνει ένα μωρό που τρέφεται πάρα πολύ καλά! Σου ξαναλέω, σας αγχώνει το γεγονός ότι θηλάζει τόσο συχνά και για τόση πολλή ώρα, γιατί έχετε μάθει να το θεωρείτει μη φυσιολογικό, όμως είναι φυσιολογικό για αρκετά παιδιά! Αν υπήρχε πρόβλημα, θα φαινόταν στην ανάπτυξη της μικρής, δεν θα έπαιρνε καλό βάρος, όση ώρα και να θήλαζε!

Το θέμα της κούρασης τώρα είναι άλλο θέμα! Η μαμά θα πρέπει να βρει τρόπο να ξεκουράζεται περισσότερο. Αυτό μπορεί να γίνει κυρίως την ώρα του θηλασμού!

Εγώ με 4 παιδιά, θεωρούσα τον θηλασμό ως την ώρα της υποχρεωτικής ξεκούρασής μου! Αυτό με έσωσε! Ή θήλαζα στον υπολογιστή, κάνοντας κάτι που με ευχαριστούσε ή ξάπλωνα ό,τι ώρα της ημέρας και να ήταν και έριχνα κι έναν υπνάκο την ώρα που η μικρή θήλαζε! Σίγουρα πάνε οι δουλειές πίσω, αλλά κρίνοντας από τη στάση σου, η σύζυγος δεν θα πρέπει να αγχώνεται για τέτοια πράγματα! Μπαίνοντας οι στερεές, θα βελτιωθεί κατά πολύ η κατάσταση.

Για την επιστροφή στη δουλειά, μπορείτε να το δείτε τότε πώς θα της βγει! Όλες νομίζουμε πως δεν θα αντέξουμε αλλά τελικά αντέχουμε γιατί προσαρμοζόμαστε. Μπορεί να ξεκινήσει χωρίς προσδοκίες και αν στην πορεία νιώθει εξαντλημένη να πάρετε τότε αποφάσεις. Τότε πάντως θα είναι η μικρή 6 μηνών, άρα θα έχει μπει στις στερεές και μάλλον δεν θα χρειαστούν αντλήσεις ή θα χρειαστούν για λίγο.

Τον χειμώνα που μας πέρασε, δούλευα στο Κιάτο, ξυπνούσα κάθε μέρα στις 4.30 και κοιμόμουν στις 1.00, η μικρή υπήρχαν περίοδοι που μπορεί στο διάστημα που κοιμόμουν να θήλαζε και 3 φορές. Την έπαιρνα στο κρεββάτι και κοιμόμουν όσο θήλαζε, εννοείται κοιμόμουν και στον προαστιακό, για να συμπληρώσω ύπνο και να φτιάξω επιδερμίδα. Γυρνώντας σπίτι είχα να προετοιμάσω τη δουλειά μου για την επόμενη μέρα, το διάβασμα των μεγάλων και τα εξωσχολικά τους και φυσικά μαγείρεμα κλπ. Η μικρή επειδή έλειπα πολλές ώρες είχε μια προσκόλληση και θήλαζε πολύ συχνά το απόγευμα, οπότε πολλά πράγματα γίνονταν με τη μικρή στο στήθος:lol::lol::lol:

Δεν σου τα λέω αυτά για να κάνω την έξυπνη ή την ικανή, η κάθε μαμά προσαρμόζει το πρόγραμμά της και βρίσκει τρόπους να ανταπεξέλθει ανάλογα με τα δεδομένα. Όλα είναι θέμα του πώς το βλέπεις! Αν ήταν το πρώτο μου παιδί, το πιο πιθανό θα ήταν να είχα διακόψει τον θηλασμό για να αρχίσει να κοιμάται καλύτερα και να μπορέσω να ανταπεξέλθω, επειδή όμως το έκανα στα μεγαλύτερα παιδιά μου και είδα στην πράξη ότι το κάθε παιδί θα κοιμηθεί περισσότερο όταν αυτό είναι έτοιμο να το κάνει ή θα φάει καλύτερα όταν είναι έτοιμο ή θα αρχίσει να απασχολεί τη μαμά γενικότερα με αγκαλιές κλπ όταν θα είναι έτοιμο, το πήρα χαλαρά και μου βγήκε.

Αν η Μαρία αισθάνεται ότι έχει φτάσει στα όριά της, εκείνη θα αποφασίσει τι θα κάνει και με ποιον τρόπο θα προσαρμόσει το πρόγραμμά της και τον θηλασμό ή αν θα κάνει μεικτή διατροφή κλπ. Απ' ό,τι καταλαβαίνω, μέχρι τώρα κάνει μεγάλο αγώνα να διατηρήσει τον αποκλειστικό θηλασμό, απλά καμιά φορά κουραζόμαστε περισσότερο όταν πιστεύουμε πως κάτι δεν πάει καλά και δεν είναι φυσιολογικό ενώ όταν γνωρίζουμε ότι είναι φυσιολογικό και συνηθισμένο, τότε το αποδεχόμαστε και το διαχειριζόμαστε πολύ πιο εύκολα!

Στον πρώτο μου γιο ο οποίος ήταν υπόδειγμα παιδιού σε αποκλειστικό θηλασμό (θήλαζε για μία ώρα, κοιμόταν 1,5 ώρα και ξαναθήλαζε από την πρώτη μέρα), επειδή πίστευα ότι το φυσιολογικό είναι να θηλάζουν τα μωρά ένα μισαωράκι και να κοιμούνται 3 ώρες είχα κατααγχωθεί, είχα κατάθλιψη, δεν ήθελα να τον έχω τόση ώρα στο στήθος, δεν ένιωθα καλά, περίμενα πως και πως να κοιμηθεί και όταν κοιμόταν αντί να χαλαρώσω περίμενα πότε θα ξυπνήσει!:lol::lol::lol: Τελικά του έδωσα συμπλήρωμα 18 ημερών, γιατί δεν άντεχα!:rolleyes: Μεγάλη μου βλακεία, είχα ένα πάρα πολύ εύκολο μωρό και δεν μπορούσα να το συνειδητοποιήσω, γιατί οι αντιλήψεις μου και οι προσδοκίες μου ήταν διαφορετικές!

Στα επόμενα παιδιά και έχοντας διαβάσει περισσότερα συνειδητοποίησα επιτέλους ποιο είναι το φυσιολογικό για τα ανθρώπινα μωρά! Στο 4ο παιδί πλέον, ήμουν πολύ χαλαρή ως προς τις προσδοκίες μου και ως εκ θαύματος, παρόλο που οι υποχρεώσεις μου ήταν αυξημένες, το μωρό πολύ πιο "δύσκολο" η κουρασή μου ήταν λιγότερη!

Συγνώμη που σε ζαλίζω με τόσα πολλά! Τα έγραψα αυτά μόνο και μόνο γιατί βλέπω ότι ουσιαστικά δεν έχετε πρόβλημα με την ανάπτυξη του μωρού, το θέμα σας είναι πρακτικό, κούρασης και διαχείρισης της κούρασης και του χρόνου. Βέβαια, ο κάθε άνρθωπος και ανάλογα με τη φάση της ζωής του αντιμετωπίζει την κάθε κατάσταση διαφορετικά! Έχω περάσει κι εγώ από τη δική σας φάση και έχω αντιδράσει πολύ σπασμωδικά και άστοχα όπως έγραψα παραπάνω! Ό,τι και να σου πω εγώ και ό,τι και να πεις εσύ στη Μαρία, το θέμα είναι εκείνη πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα και τι αποφάσεις θα πάρει. Αρκεί να είναι σίγουρη ότι αυτό θέλει πραγματικά και να νιώθει εκείνη καλά με τον εαυτό της και τις αποφάσεις της!

Δεν ξέρω και τι δουλειά κάνει και πόση συγκέντρωση και ένταση απαιτεί η δουλειά της. Μόνο εκείνη που γνωρίζει τις συνθήκες μπορεί να πάρει αποφάσεις!

HXuSp2.pngaS46p2.png

sofuka είσαι ήρωας και υπόδειγμα, τα σέβη μας.

-Η Μαρία δεν ακούει τίποτα, τα διαβάζει μόνη της εδώ :) και εενοείται ότι αυτή θα πάρει τις αποφάσεις..

-Η σουλειά της είναι τραπεζικός με τρελό άγχος όπως θα καταλαβαίνεις, ειδικά τώρα.

-Προσπαθούμε 20 ημέρες να κάνουμε άντληση (με νοσοκομειακό που έχουμε νοικιάσει) αλλά δεν βγαίνει τίποτα. Μα τίποτα. Αρα αυτός είναι και ένας παράγοντας ανυσηχίας για μετά.

-Με την περίοδο μπορεί μεν να μην πονάει όπως πριν αλλά αυτήν την φορά ας πούμε είχε τρελό αίμα και την λυπήθηκε η ψυχή μου βλέποντα΄ς την να παλεύει. Εγώ από την άλλη, κάνω ότι μπορώ τον Βέγγο αλλά στο σημαντικό σημείο της ξεκούρασης είμαι λίγο δεμένος μιας και στο φαί δεν μπορώ να έχω λόγο ακόμα..

-Ο γιατρός είπε σήμερα ότι τα κακά της είναι μάλλον από το ότι τρέφεται πολύ συχνά και ότι πεινάει. Οντως χωρίς να έχει σταματήσει τα χάπια , είδε πριν λίγο τα κακά να αλλάζουν ακι χρώμα και υφή (να επιστρέφουν στο να έχουν κόκκους κλπ).

Προτεραιότητα πάντα θα είναι η μικρή, αλλά για εμένα προτεραιότητα είναι ΚΑΙ οι 2 γυναίκες μου. Αν το μωρό ήταν 1-2 μηνών δεν θα σκεφτόμουν καν για συμπλήρωμα.Πλησιάζοντας όμως τον 5ο και με την σκέψη ότι έρχονται και τα υπόλοιπα (δουλειά μαρίας, μη δυνατότητα άντλησης κλπ) ψάχνουμε να βρούμε την ισσοροπία όσο καλύτερα μπορούμε..

Διαβάζοντας βέβαια ότι έχεις κάνει εσύ, ντρέπομαι και για αυτά που γράφω :-P:razz:

Ο τρόπος και η ψυχολογία που τα αντιμετωπίζεις είναι παράδειγμα προς μίμηση. Μια χαρά σε επέλεξε η φύση για πολλά παιδια....

Ηλίας

Hλία, τώρα τα αντιμετωπίζω έτσι! Στο πρώτο παιδί είχα φρικάρει! Ήμουν επιεικώς απαράδεκτη για πολύ καιρό! Μετά συνήλθα! Μετά το 3ο παιδί έγινα κάπως φυσιολογική!

Δεν και κανένα σπουδαίο παράδειγμα, υπάρχουν εδώ μαμάδες που έχουν κάνει πραγματικούς άθλους! Δεν κάνουμε διαγωνισμό ποια είναι η πιο ικανή! Εγώ σου τα έγραψα αυτά για να καταλάβεις ότι καμιά φορά λόγω παραστάσεων που έχουμε και αλλοτρίωσης από τη φύση και τα ένστικτά μας δεν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό που ζούμε είναι το φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να το αντέξουμε! Το καταλαβαίνω πολύ καλά τώρα, γιατί το έχω βιώσει!

Στα πρακτικά τώρα, άσε τη Μαρία να κανονίσει μόνη της πότε θα ανησυχήσει! Σωστά τη βάζεις πρώτη προτεραιότητα, γιατί για να είναι καλά η μικρή, πρέπει να είναι καλά η Μαρία! Αυτό όμως θα το διαχειριστεί η ίδια, εσύ όπως κάνεις μέχρι τώρα θα είσαι υποστηρικτικός στην όποια απόφασή της! Ακόμα κι αυτό που λες ότι αν ήταν το μωρό 1-2 μηνών δεν θα συζητούσες για συμπλήρωμα είναι άτοπο, γιατί αν η Μαρία ερχόταν και σου έλεγε ξέρεις εγώ μέχρι εδώ μπορώ, η απόφαση θα ήταν δική της και μόνο δική της. Εσύ απ' τη μεριά σου θα είχες κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσες και το ίδιο κι αυτή! Μέχρι εκεί!

Επίσης, επιμένω, γράψε απαντήσεις στις ερωτήσεις, να δούνε λίγο τα πιο έμπειρα κορίτσια το θέμα με τα συμπληρώματα κλπ

HXuSp2.pngaS46p2.png

Για το ότι δεν μπορεί να αντλήσει με το θήλαστρο, είναι επίσης συχνό, μην αγχώνεστε! Είναι όλη μέρα με το μωρό, θηλάζει όλη τη μέρα. Το στήθος χρειάζεται μια περίοδο προσαρμογής στο θήλαστρο για να αποδώσει!

Γράψτε στο θέμα "Επιστροφή στη δουλειά" υπάρχουν έμπειρες κοπέλες με τις αντλήσεις και τη διαχείριση του χρόνου και των αντλήσεων και θα σας βοηθήσουν πάρα πολύ! Αν χρειάζεται το μωρό γάλα όταν επιστρέψει, θα μπορεί να το καλύψει, γιατί τις ώρες που δεν θα είναι με το μωρό και λογικά θα το θήλαζε, θα βγάζει αυτή την ποσότητα με το θήλαστρο! Δεν χρειάζεται να έχει και πολύ μεγάλο απόθεμα στην κατάψυξη για να επιστρέψει στη δουλειά! 5-6 μπουκάλια αρκούν, θα σας τα εξηγήσουν τα κορίτσια στο αντίστοιχο θέμα. Έχετε πολύ χρόνο ακόμα!

HXuSp2.pngaS46p2.png

Διαφημίσεις

• 3 months later...

Kαλημερα

Το μωρακι μου ειναι 3 μηνων και 18 ημερων , γεννηθηκε στις 23 Αυγουστου με βαρος 2,650 κιλα.Κατα την διαρκεια της εγκημοσυνης, περιπου στον τελευταιο μηνα, ο γιατρος ειδε σε ενα απο τα υπερηχογραφηματα, οτι η κοιλιτσα του μωρου δεν ειχε την προβλεπομενη αναπτυξη (IUGR) και ετσι τον γεννησα 2 βδομαδες νωριτερα με φυσιολογικο τοκετο.Ξεκινησα να το θηλαζω στο πρωτο δεκαλεπτο αμεσως μετα τις πρωτες απαραιτητες ιατρικες μετρησεις απο την παιδιατρο.Μεχρι και πριν λιγες μερες τον Θηλαζα αποκλειστηκα και ολα πηγαιναν καλα ομως διεκοψα τον αποκλειστικο θηλασμο για το λογο που θα σας εξηγησω παρακατω. Πριν λιγες μερες μετα απο την επιστροφη μας απο ενα μεγαλο ταξιδι ο μικρουλης αρχισε να εχει γκρινιες να μην καθετε φρονιμος να μην θελει βολτες με το καροτσι κλπ.ειπαμε οτι προφανως θα εφταιγε το ταξιδι η αλλαγη ωρας καθως επισης και οτι πολυ πιθανων να ειχε ανησυχια λογο των δοντιων (εβαζε τα χερακια του στο στομα του σχεδον ολη τη μπουνιτσα του μεσα στο στομα και εβγαζε πολλα σαλακια.Πηγαμε λοιπον στο γιατρο πριν 3 μερες για την δευτερη δοση των εμβολιων οπου και του εξηγησαμε οτι τις τελευταιες μερες ειναι καπως ανησυχος κλπ ισως λογο των δοντιων και εκεινος αμεσως μετα τις μετρησεις μας ειπε οτι δεν φταινε τα δοντια και οτι το μωρακι πειναει οτι δεν ειχε βαλει το προβλεπομενο βαρος απο την τελευταια επισκεψη μας και οτι εαν με το θηλασμο δεν παιρνει το μωρο την ποσοτητα που χρειαζεται (εμεις ειχαμε θεωρησει ως φυσιολογικο οτι το μωρακι σε καποια φαση θα σταματαγε να παιρνει βαρος τοσο γρηγορα οπως δηλαδη επαιρνε στην αρχη και ετσι υποθεσαμε πως το προβλημα δεν ηταν το φαι αλλα κατι αλλο)τοτε πρεπει να ξεκινησουμε να του δινουμε συμπληρωμα με φορμουλα.Ετσι και κανουμε λοιπον τις τελευταιες 3 μερες μετα απο καθε θηλασμο του δινουμε 30ml-60ml φορμουλα.Το θεμα ειναι οτι ακομα και ετσι φαινεται οτι αν του δωσω κι αλλο αυτος το τρωει!φαινεται ειναι σαν να περναει καποιο αλμα αναπτυξης θελει συνεχεια να τρωει.Δεν ηθελα να του ξεκινησω τη φορμουλα ομως πραγματικα ηταν στα κατωτερα ορια σημφωνα με τα σχεδιαγραμματα...και φοβηθηκαμε..Τωρα δεν ξερω τι να κανω να συνεχισω να του δινω φορμουλα και ποσο? ή να τον βαλω να ειναι συνεχεια πανω στο στηθος μιας και τωρα ξερω οτι ολα αυτα ειναι προφανως απο την πεινα..Ξερω οτι με την φορμουλα δεν ισχυει το οσο θελει δινε του να τρωει οπως με τον αποκλειστικο θηλασμο, εγω τωρα που κανω και τα δυο ξερω οτι θηλασμο μπορω να του δινω απεριοριστο φορμουλα ομως ποσο να του δινω?Ειναι το πρωτο μωρακι μας και γενικα ειμαστε απειροι..

Α. Την εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος :38 .

Β. Το φύλο του βρέφους :αρρεν

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Φυσιολογικός (ΦΤ)

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία.: Επισκληρίδιος

Ε. Αν το μωρό εμφάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη.:Δεν ειχε

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο. μειναμε παραπανο 2 μερες για τη σιγουρια.

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες

γέννηση (23/08) 2610. έξοδος ( 26/08) 2400

23 Αυγουστου/11 (γεννηση) Weight 2610κ - Height 51cm - HC 34cm

26 Αυγουστου (εξοδος μαιευτηριου) Weight 2400k

28 Σεπτεμβριου/11 Weight 3800k - Height 53cm - HC 36,5cm

07 Δεκεμβριου/11 Weight 5090k - Height 56,5cm - HC 40cm

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο.

κάθε 2 με 3 ώρες τη μέρα και 4 με 5 ωρες τη νύχτα. Τις τελευταιες μερες και τη νυχτα τον θηλαζω καθε 2 ωρες

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει :όλα

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα: μεχρι και πριν 4 μερες εκανε αποκλειστικο θηλασμο τις τελευταιες 4 μερες του δινουμε συμπληρωμα 30ml-60ml

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο): δεν το υπολόγιζα ποτέ

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία.

medela swing. αλλα δεν το εχω χρησιμοποιησει για περιπου ενα μηνα

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει.:

8-10

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο

πριν τη φορμουλα 6-8 και τωρα με την φορμουλα περιπου 4 με 5

ευχαριστω πολυ

Λάβετε μέρος στην συζήτηση

Μπορείτε να δημοσιεύσετε το κείμενό σας τώρα και να ολοκληρώσετε την εγγραφή σας αργότερα. Εάν έχετε ήδη όνομα/λογαριασμό χρήστη, συνδεθείτε τώρα για να δημοσιεύσετε με το όνομα χρήστη σας.
Προσοχή: Η δημοσίευσή σας θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους διαχειριστές πριν αναρτηθεί στο φόρουμ.

Guest
Απάντηση σε αυτό το θέμα...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Ο σύνδεσμος εμπεδώθηκε αυτόματα.   Εμφάνιση URL ως απλό σύνδεσμο

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Δημιουργία νέου...