Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

μύκητες στο στήθος?


Recommended Posts

Εδώ και δυο τρεις μέρες έχω βγάλει ακριβώς κάτω απ' το στήθος (εκεί που ακουμπάει η μπανέλα) πολλά καφέ χρώματος εκζέματα. Πήγα σήμερα στο γιατρό μου, αλλά λόγω άλλων σοβαρών ζητημάτων στην εγκυμοσύνη μου ξέχασα να του το δείξω. Μήπως ξέρετε τι μπορεί να είναι και πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω (.χ. χαμομήλι:?)???

cN3ep3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


20/7/2008 10:28 Δερματικά εξανθήματα: Απλές παθήσεις που όμως χρειάζονται προσοχή sea.jpg

Δέσποινα Μπερή, Ιατρός Τα δερματικά εξανθήματα είναι πολύ συνηθισμένες καταστάσεις και μπορεί να οφείλονται σε πολυάριθμα αίτια. Οι περισσότερες δερματικές βλάβες δεν είναι επικίνδυνες και συνήθως αντιμετωπίζονται με τη λήψη απλών μέτρων. Παρ' όλο που τα δερματικά εξανθήματα τα οποία είναι σοβαρά και ενδέχεται να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία μας είναι σπάνια, θα πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε πότε ένα εξάνθημα είναι σοβαρό και θα χρειαστεί να αναζητήσουμε άμεσα τη συμβουλή του ιατρού και πότε πρόκειται για κάτι απλό που αντιμετωπίζεται εύκολα με απλά μέτρα στο σπίτι.

Τα εξανθήματα μπορεί έχουν ποικίλη κλινική εικόνα: να είναι σαν κηλίδες, να είναι επηρμένα, να έχουν φυσαλίδες, να συνοδεύονται από κνησμό ή όχι, να είναι εξέρυθρα ή να εμφανίζουν αποχρωματισμό κ.ά. Στο μη εκπαιδευμένο μάτι όλα τα εξανθήματα μοιάζουν ίδια και επικρατεί η πεποίθηση ότι αρκεί μια αλοιφή -η οποία συνήθως περιέχει κάποιο αντιβιοτικό σε συνδυασμό με κορτιζόνη- για να αποκατασταθούν οι δερματικές βλάβες. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε όλοι μας ότι η θεραπεία κάθε δερματικού εξανθήματος χρειάζεται να βασίζεται στη σωστή διάγνωση, μέσω της οποίας θα αποκλειστεί ή θα επιβεβαιωθεί το ενδεχόμενο κάποιας πιο σοβαρής πάθησης και θα αποφευχθούν δυσάρεστες επιπλοκές με απρόβλεπτες συνέπειες.

Κοινά χαρακτηριστικά των δερματικών εξανθημάτων που πιθανόν να συνδυάζονται με κάποιο σοβαρό νόσημα

 

  • Ταχεία εξάπλωση του εξανθήματος σε όλο το σώμα ή σε μεγάλη επιφάνειά του.
  • Συνδυασμός εξανθήματος με πυρετό.
  • Εξάνθημα που εμφανίζεται σε ολόκληρη την επιφάνεια του σώματος και προσβάλλει τόσο το δέρμα όσο και τους βλεννογόνους. Οι βλεννογόνοι είναι οι υγρές επιφάνειες του σώματος όπως το εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας και της μύτης, οι επιπεφυκότες των ματιών, η περιπρωκτική περιοχή, η περιοχή της ουρήθρας και του κόλπου.
  • Τα εξανθήματα που πιθανόν σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις μπορεί να παρουσιάζουν φυσαλίδες. Οι φυσαλίδες που συνοδεύουν συνήθως ένα σοβαρό νόσημα έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Παρατηρούνται σε μεγάλη έκταση του δέρματος και είναι δυνατόν να έχουν μικρό μέγεθος και να είναι πολυάριθμες ή να έχουν μεγάλο μέγεθος και να είναι μικρότερες σε αριθμό. Οι φυσαλίδες στην αρχή είναι γεμάτες υγρό και όταν ραγούν το υποκείμενο δέρμα είναι υγρό και επώδυνο, ενώ στη συνέχεια η επιφάνειά τους ξηραίνεται και επουλώνεται (πιάνει κρούστα). Μπορεί να υπάρχουν και στους βλεννογόνους που αναφέραμε παραπάνω, αλλά να μη γίνουν άμεσα αντιληπτές καθώς σπάνε εύκολα, για παράδειγμα, στο στόμα. Πολλές φορές οι φυσαλίδες στο στόμα είναι ιδιαίτερα επώδυνες και κάνουν δύσκολη την κατάποση τροφής και υγρών.

Τι να μην κάνετε όταν παρατηρήσετε κάποιο δερματικό εξάνθημα

 

  • 39651a.jpgΜη σπάτε τις φυσαλίδες που δεν έχουν ραγεί αυτόματα.
  • Εάν μια φυσαλίδα έχει σπάσει ή ένα δερματικό εξάνθημα εμφανίζει απολέπιση, μην τραβάτε το πρόσθετο δέρμα της περιοχής προσπαθώντας να την καθαρίσετε.
  • Αν έχετε πολλαπλές στοματικές άφθες ή έλκη στο στόμα, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αντισηπτικά διαλύματα με δική σας πρωτοβουλία.
  • Μη βάζετε σε οποιοδήποτε δερματικό εξάνθημα την αλοιφή που σας πρότεινε κάποιος γνωστός σας ή που έχει 'ξεμείνει ' στο φαρμακείο του σπιτιού σας.
  • Μην τοποθετείτε πάνω στις δερματικές βλάβες φυτικά προϊόντα ή άλλα 'γιατροσόφια' που έχουν 'αποδειχθεί σωτήρια', αλλά που δεν είναι αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα (π.χ., επάλειψη δερματικού εξανθήματος που οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση με ξύδι για την ανακούφιση από τον κνησμό).
  • Μην ξύνετε το εξάνθημα που σας προκαλεί έντονο κνησμό γιατί μπορεί να δημιουργήσετε εκδορές με κίνδυνο να επιμολύνετε μια απλή δερματική βλάβη (για παράδειγμα, ένα απλό τσίμπημα κουνουπιού). Αν πρόκειται για κάτι τόσο απλό, είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε μια πολύ μικρή ποσότητα ειδικής αλοιφής για τον κνησμό ή, αν ο κνησμός είναι πιο γενικευμένος, συμβουλευτείτε τον ιατρό σας
  • Μην τοποθετείτε αλοιφές σε μεγάλη επιφάνεια του σώματος. Όταν ένα εξάνθημα είναι γενικευμένο θα χρειαστεί μάλλον να πάρετε αγωγή από το στόμα, καθώς αν χρησιμοποιήσετε τοπικά σκευάσματα δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια η ποσότητα φαρμάκου που θα απορροφηθεί από το δέρμα σας.
  • Μη χρησιμοποιείτε αμέσως αλοιφές που περιέχουν κορτιζόνη για οποιαδήποτε εξάνθημα. Η κορτιζόνη έχει μεν καταπραϋντική δράση αλλά η χρήση της δεν ενδείκνυται για όλες τις δερματικές βλάβες.
  • Aποφύγετε τα αντισηπτικά σαπούνια σε καθημερινή βάση, εκτός αν σας τα έχει συστήσει ο ιατρός σας. Συνήθως ερεθίζουν το δέρμα.

Τι να κάνετε

 

  • Φροντίστε να διατηρείτε την περιοχή του δερματικού εξανθήματος καθαρή και στεγνή.
  • Καλύψτε τις δερματικές βλάβες με αποστειρωμένες γάζες, ιδίως αν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιμόλυνσής τους (π.χ., σε παιδιά με ανοιχτές δερματικές βλάβες τα οποία παίζουν στο ύπαιθρο).
  • Να παρακολουθείτε την εξέλιξη της δερματικής βλάβης και να αναφέρετε κάθε μεταβολή της στον ιατρό σας.
  • Ενημερώστε τον ιατρό σας άμεσα για κάθε εξάνθημα που εμφανίστηκε μετά τη λήψη κάποιου φαρμάκου.
  • Αν έχετε πάθει κάποιο έγκαυμα, φροντίστε με επιμέλεια την υγιεινή της περιοχής και ζητήστε τη συμβουλή του ιατρού σας, διότι υπάρχει η πιθανότητα -ανάλογα με το βαθμό του εγκαύματος- να τη χρειαστείτε.
  • Αν έχετε υποστεί ήπιο ηλιακό έγκαυμα (για παράδειγμα, ερύθημα του δέρματος), αποφύγετε την περαιτέρω έκθεσή σας στον ήλιο και το πλύσιμο με σαπούνι μέχρι τα συμπτώματα να παρουσιάσουν πλήρη ύφεση. Επίσης, φροντίστε να ενυδατώνετε καλά το δέρμα σας.
  • Αποφύγετε να φέρνετε το δέρμα σας άμεσα σε επαφή με ουσίες που προκαλούν ερεθισμό, π.χ., απορρυπαντικά. Φροντίστε να φοράτε πάντα γάντια για να προστατευτείτε.
  • Αν η δερματική βλάβη επιμείνει ή επιδεινωθεί, επισκεφθείτε οπωσδήποτε τον ιατρό σας.

Πότε να καλέσετε τον ιατρό σας

Επισκεφθείτε άμεσα τον ιατρό σας αν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

 

  • 39651b.jpgΔερματικό εξάνθημα το οποίο επεκτείνεται ταχύτατα σε όλο το σώμα και συνδυάζεται με κνησμό. Αν το εν λόγω εξάνθημα συνδυαστεί με οίδημα γύρω από τα μάτια, το στόμα ή το πρόσωπο ή/και αίσθημα δυσκολίας στην αναπνοή ή/και βράχνιασμα της φωνής, θα πρέπει να μεταβείτε επειγόντως στο εφημερεύον νοσοκομείο, διότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα συστηματικής αλλεργικής αντίδρασης η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια σας τη ζωή.
  • Γενικευμένο δερματικό εξάνθημα που συνοδεύεται από πυρετό.
  • Εξανθήματα που αρχίζουν να κάνουν φυσαλίδες σε μεγάλη επιφάνεια του σώματος.
  • Εξάνθημα που παρουσιάζεται μετά την έναρξη αγωγής με κάποιο καινούριο φάρμακο.
  • Αν εμφανίσετε οποιοδήποτε εξάνθημα λίγο μετά την έναρξη κάποιας ιογενούς λοίμωξης ή λίγο μετά την αποδρομή αυτής.
  • Aν παρουσιάσετε απότομα κάποια φλεγμονή των οφθαλμικών επιπεφυκότων η οποία κάνει τα ματιά σας να κοκκινίζουν, να έχουν δακρύρροια και συνδυάζεται με δερματικό εξάνθημα.
  • Απολέπιση μεγάλης επιφάνειας του σώματος.
  • Στοματικά έλκη που είναι τόσο επώδυνα ώστε να δυσκολεύουν ακόμη και την κατάποση υγρών και να κινδυνεύετε να αφυδατωθείτε (ιδιαίτερα επίφοβο στα μικρά παιδιά).
  • Εγκαύματα τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση ή εντοπίζονται σε ευαίσθητες περιοχές του σώματος, όπως, για παράδειγμα, το πρόσωπο.
  • Μικροτραυματισμοί, εκδορές που αργούν να επουλωθούν και αρχίζουν να πυορροούν ή να εμφανίζουν ερυθρότητα στο παρακείμενο δέρμα και έντονο πόνο συνδυαζόμενο με οίδημα. Όλα αυτά είναι ενδεικτικά σημεία πιθανής επιμόλυνσης και ίσως χρειαστεί ειδική αντιμετώπισή τους.

Να θυμάστε σε κάθε περίπτωση ότι τα δερματικά εξανθήματα είναι μεν συνήθως απλές παθήσεις αλλά μπορεί να υποκρύπτουν κάποια πολύ πιο σοβαρή πάθηση και χρήζουν προσεκτικής και όχι επιπόλαιας αντιμετώπισης.

 

 

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:HIP4UQAli84J:health.in.gr/news/article.asp%3FlngArticleID%3D39651+%CE%B4%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC+%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1&cd=1&hl=el&ct=clnk&client=ubuntu&source=www.google.com

9Af0p2.png
Link to comment
Share on other sites

Έκζεμα: Επτά χρόνια φαγούρα 19277a.jpg

Αναστάσιος Μακρής, Ιατρός Φαγούρα, κοκκινίλες, πρήξιμο... με λίγα λόγια έκζεμα. Έχει συμβεί σε όλους μας, αν και μερικοί ταλαιπωρούνται περισσότερο και πιο συχνά από άλλους. Γιατί είναι τόσο γενικευμένο; Μα, απλά, είναι ο μόνος τρόπος αντίδρασης του δέρματος προκειμένου να μας πει ότι κάτι δεν πάει καλά. Το έκζεμα δεν αποτελεί ενιαία νοσολογική οντότητα αλλά ουσιαστικά περιλαμβάνει μια σειρά από νοσήματα με παρόμοια συμπτωματολογία. Οι όροι έκζεμα και δερματίτιδα συχνά χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν παρόμοιες καταστάσεις, αν και ορισμένοι ταυτίζουν το έκζεμα με την ατοπική δερματίτιδα.

Οι εκδηλώσεις του εκζέματος διαφοροποιούνται ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Αρχικά, στην οξεία φάση, χαρακτηρίζεται από φλεγμονή με ερυθρότητα, τοπικό οίδημα, συχνά με φυσαλίδες, και βεβαίως έντονο κνησμό. Όταν χρονίσει, το δέρμα γίνεται ξηρό, τραχύ, λίγο παχύτερο και μπορεί να σχηματιστούν ρωγμές στην επιφάνεια του. Ενίοτε υπερχρωματίζεται ή αποχρωματίζεται δημιουργώντας αισθητικό πρόβλημα.

Τα αίτια της νόσου διαφέρουν ανάλογα με το είδος του εκζέματος αν και σε μεγάλο βαθμό είναι άγνωστα. Το ατοπικό έκζεμα εμφανίζεται σε άτομα με ατοπία, μια κληρονομική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερευαισθησία σε αλλεργιογόνα που φυσιολογικά δεν ενοχλούν τους περισσότερους ανθρώπους. Για το λόγο αυτό υπάρχουν συχνά περισσότεροι πάσχοντες στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον. Ατοπικοί είναι επίσης οι πάσχοντες από βρογχικό άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα. Aλλοι τύποι εκζέματος μπορούν να προκληθούν από ερεθιστικές ουσίες όπως χημικά και απορρυπαντικά ή αλλεργιογόνα όπως είναι το νικέλιο. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν είναι μεταδοτικό και ούτε σχετίζεται με την ατομική υγιεινή του πάσχοντα.

Η διάγνωση συνήθως είναι εύκολη για τον έμπειρο ιατρό και τίθεται κλινικά. Ωστόσο, μπορεί να απαιτηθούν κάποιες εξετάσεις σε δύσκολες περιπτώσεις προκειμένου να επιβεβαιωθεί η διάγνωση ή να επιλεγεί η καταλληλότερη θεραπευτική αντιμετώπιση. Η διάγνωση μπορεί να περιλαμβάνει μία από τις ακόλουθες μορφές:

Ατοπική δερματίτιδα

Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή εκζέματος και για αυτό το λόγο συχνά ταυτίζεται με αυτό. Προσβάλλει περίπου το 10% των παιδιών κάτω των 10 ετών και 3% του συνόλου του πληθυσμού. Αρχίζει συνήθως μεταξύ δύο και έξι μηνών, χωρίς να αποκλείεται η εμφάνισή της σε μεγαλύτερες ηλικίες. Έχει την τάση να υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου και περίπου το 60-70% των παιδιών έχει απαλλαγεί από αυτή την κατάσταση μέχρι την εφηβεία.

Όπως προαναφέρθηκε, είναι αρκετά συχνό αλλά δεν συμβαίνει στον καθένα, παρά μόνο στα ατοπικά άτομα. Χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις που προκαλούνται από κλιματολογικές αλλαγές (συνήθως έκθεση στο κρύο), λοιμώξεις, άγχος αλλά συχνά δεν υπάρχει κάποια σαφή αφορμή. Το δέρμα είναι ξηρό και οι δερματικές βλάβες εκδηλώνονται στα βλέφαρα, τα γόνατα, τους αγκώνες, τους γλουτούς, και στο λαιμό. Υπάρχει εντονότατος κνησμός και καθώς η πάθηση αφορά σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά, είναι δύσκολο να αντισταθούν και να μην ξύσουν την πάσχουσα περιοχή. Με το τρόπο αυτό, όμως, προκαλούνται συχνά εκδορές που είναι δυνατόν να επιμολυνθούν.

Επειδή ουσιαστικά δεν πρόκειται για αλλεργία, η απομάκρυνση κάποιων τροφίμων ή περιβαλλοντικών παραγόντων έχει συνήθως περιορισμένα αποτελέσματα που δεν διαρκούν. Η αντιμετώπιση συνίσταται στην καλή ενυδάτωση της επιδερμίδας, τη χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών και τη θεραπεία τυχόν λοιμώξεων.

Δερματίτιδα εξ επαφής

43965a.jpgΠρόκειται για τοπική αντίδραση του δέρματος όταν έρθει σε επαφή με κάποιες συγκεκριμένες ουσίες. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί ευαισθητοποίηση στο συγκεκριμένο παράγοντα με κατ'επανάληψη παρατεταμένη επαφή στο δέρμα, πάντα όμως σε άτομα με προδιάθεση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα δερματίτιδας εξ επαφής είναι τα εξανθήματα στο πρόσωπο από την επαφή με κάποιο καλλυντικό (ενοχοποιούνται χρωστικές ή αρώματα), η δερματίτιδα στα αυτιά από τα σκουλαρίκια ή στο καρπό από το λουράκι του ρολογιού (νικέλιο), το έκζεμα στα χέρια από ελαστικά γάντια (λάτεξ), η δερματίτιδα των οικοδόμων από την επαφή με το τσιμέντο (χρωμικά άλατα), κ.ά.. Συνήθως το έκζεμα περιορίζεται στο σημείο επαφής με τον ενοχοποιητικό παράγοντα αλλά είναι δυνατόν να έχουμε και βαρύτερες εκδηλώσεις.

Παραλλαγή της δερματίτιδας εξ επαφής είναι η πρωτοπαθής τοξική (ή ερεθιστική) δερματίτιδα εξ επαφής. Σε αυτή την περίπτωση, ο παράγοντας δρα άμεσα ερεθιστικά στο δέρμα όσο παρατείνεται και επαναλαμβάνεται η επαφή και δεν απαιτείται προηγούμενη ευαισθητοποίηση. Κατά τα άλλα, εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο. Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται είναι απορρυπαντικά, σαπούνια, χημικές ουσίες, φυτά, και πολλά ακόμη. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι η δερματίτιδα στα χέρια των νοικοκυρών από τη διαρκή έκθεση στο νερό και στα απορρυπαντικά, η δερματίτιδα εκ σπάργανων στα βρέφη εξαιτίας της διαβροχής του δέρματος που περικλείεται από την πάνα με τα ούρα και τα κόπρανα του, κ.ά.. Η ερεθιστική δερματίτιδα είναι δυνατόν να εξελιχτεί σε αλλεργική δερματίτιδα με αποτέλεσμα η παραμικρή επαφή με την ερεθιστική ουσία να προκαλεί έκζεμα.

Η αντιμετώπιση, και στις δύο περιπτώσεις, βασίζεται στην απομάκρυνση του ενοχοποιητικού παράγοντα ή την προστασία από αυτόν πχ. με τη χρήση γαντιών. Στην οξεία φάση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κορτικοειδή και ενυδατικές κρέμες.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Πρόκειται για μια συνηθισμένη φλεγμονή του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ερυθρό, λεπιδωτό δέρμα με κιτρινωπές φολίδες. Είναι αγνώστου αιτιολογίας, αν και ενοχοποιείται από πολλούς μια ευαισθησία του οργανισμού στον μύκητα pityrosporum ovale. Πάντως έχει την τάση να επιβαρύνεται σε ψυχοπιεστικές συνθήκες. Αποτελεί τη μόνη μορφή εκζέματος που δεν συνοδεύεται από κνησμό. Στα βρέφη μέχρι ενός έτους εκδηλώνεται στο τριχωτό της κεφαλής, στο μέτωπο, στα φρύδια, πίσω από τα αυτιά και στη βουβωνική χώρα. Συνήθως αυτοϊάται σε μερικούς μήνες αλλά η χρήση ενυδατικών κρεμών και ενίοτε ήπιων κορτικοειδών βοηθά. Στους ενήλικες εκδηλώνεται επιπλέον στο λαιμό, στο στήθος, στην πλάτη, και στις μασχάλες. Όταν εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής αποτελεί τη γνωστή σε όλους πιτυρίδα. Αντιμετωπίζεται με ειδικά σαμπουάν, κορτικοειδείς αλλά και αντιμυκητιασικές κρέμες.

Δυσιδρωσικό έκζεμα

Είναι μια αγνώστου αιτιολογίας μορφή εκζέματος, που εμφανίζεται κυρίως σε μικρότερες ηλικίες. Χαρακτηρίζεται από πολύ μικρές φυσαλίδες που έχουν την τάση να συρρέουν και εμφανίζονται στην πλάγια επιφάνεια των δακτύλων, στα χέρια και στα πόδια. Δεν σχετίζεται με τον ιδρώτα αλλά συνδέεται με στρες. Αντιμετωπίζεται με κορτικοειδή αλλά συχνά απαιτούνται και αντιβιοτικά γιατί επιμολύνεται εύκολα.

Δισκοειδές ή Νομισματοειδές έκζεμα

Εμφανίζεται τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, οπότε θεωρείται συχνά ότι αποτελεί συνέχεια του ατοπικού εκζέματος της παιδικής ηλικίας. Οι εκζεματικές αλλοιώσεις είναι ερυθρές, στρογγυλές και σαφώς περιγεγραμμένες. Εντοπίζονται στον κορμό ή στα κάτω άκρα και είναι πιο επίμονες από αυτές του ατοπικού εκζέματος. Αντιμετωπίζεται με το ίδιο τρόπο, δηλαδή με καλή ενυδάτωση και κορτικοειδή.

Δερματίτιδα εκ στάσεως

Εμφανίζεται στα κάτω άκρα σε άτομα με κιρσούς. Εντοπίζεται στην περιοχή του δέρματος πάνω από τις πάσχουσες φλέβες, κυρίως στην περιοχή του αστραγάλου όπου η κυκλοφορία του αίματος στα άτομα με φλεβική ανεπάρκεια, δεν είναι καλή. Απαιτεί σωστή αντιμετώπιση, τόσο το έκζεμα όσο και οι κιρσοί, καθώς το δέρμα μπορεί να εξελκωθεί και να δημιουργηθεί πληγή.

43965b.jpgΔιαπιστώνει κανείς ότι επαναλαμβάνεται μονότονα η ίδια θεραπευτική αγωγή: κορτικοειδή και ενυδάτωση. Πρέπει, όμως να τονιστεί ότι δεν είναι όλα τα κορτικοειδή το ίδιο, καθώς διαφέρουν ως προς την ισχύ και τη μορφή, δηλαδή αν είναι κρέμα ή λιπαρή αλοιφή. Το ίδιο ισχύει και για τις ενυδατικές κρέμες και αλοιφές οι οποίες βοηθούν ιδιαίτερα μεταξύ των εξάρσεων και πρέπει να εφαρμόζονται μετά το μπάνιο σε ελαφρά υγρό δέρμα. Συχνά απαιτείται πειραματισμός μέχρι να βρεθεί η καταλληλότερη. Ως επιβοηθητικά συχνά χορηγούνται αντιισταμινικά, κυρίως για τον νυκτερινό κνησμό. Τέλος, σε βαρύτερες περιπτώσεις μπορεί να κριθεί αναγκαία η λήψη κορτικοειδών από το στόμα και σε ορισμένες περιπτώσεις αγωγή με υπεριώδη ακτινοβολία. Σε κάθε περίπτωση ο ιατρός είναι αρμόδιος για να αποφασίσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή σε συνεργασία με τον ασθενή.

Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για καμιά μορφή του εκζέματος. Ωστόσο, μπορεί κανείς να πάρει κάποια απλά μέτρα στη καθημερινή του ζωή ώστε να αποφεύγει τις εξάρσεις και να ανακουφίζει τα συμπτώματα, ιδίως ο χρονίως πάσχον από ατοπική δερματίτιδα.

 

 

Απλά μέτρα κατά του εκζέματος

  • Εντοπισμός και αποφυγή αλλεργιογόνων και ερεθιστικών ουσιών όπου αυτό
    είναι δυνατόν

 

  • Αποφυγή άμεσης επαφής με απορρυπαντικά και μη χρήση μαλακτικού στο
    ξέβγαλμα των ρούχων

 

  • Χρήση υποκατάστατων σαπουνιού χωρίς άρωμα

 

  • Αποφυγή μάλλινων και συνθετικών υφασμάτων και προτίμηση στα βαμβακερά

 

  • Αποφυγή μάλλινων και συνθετικών υφασμάτων και προτίμηση στα βαμβακερά

 

  • Τήρηση ενός καθημερινού προγράμματος φροντίδας του δέρματος

 

 

Προπαντός, απαιτείται ψυχραιμία. Το έκζεμα δεν απειλεί τη ζωή κανενός. Τα περισσότερα παιδιά το ξεπερνούν μεγαλώνοντας ενώ τα συμπτώματα σε μικρούς και μεγάλους μπορούν να ελεγχθούν αποτελεσματικά με τη βοήθεια του δερματολόγου σας.

 

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:FqK2sWN9ZwAJ:health.in.gr/news/article.asp%3FlngArticleID%3D43965+%CE%B5%CE%BA%CE%B6%CE%B5%CE%BC%CE%B1+%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%B8%CE%BF%CF%82&cd=3&hl=el&ct=clnk&client=ubuntu&source=www.google.com

9Af0p2.png
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Μυκητίαση είναι. Συνηθως παρουσιάζεται αν ιδρώνεις αρκετά εκεί και λόγω μεγάλου στήθους. Θα πρέπει να βάλεις κρέμα ντακταρίν ή τραβοτζέν. Ρώτα τον δερματολόγο.

Οι άνθρωποι είναι σαν τα ρούχα, έχουν την καλή και την ανάποδη.

Καλό λοιπόν είναι να τους γνωρίζουμε από την ανάποδη, διότι εκεί κρύβεται η ετικέτα τους!

TlH1p3.png

yQQjp3.png

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις

Κοριτσι κ εγω ειχα βγαλει στην εγκυμοσυνη κατω απο το στηθος αλλά ηταν κ σαν ελιτσες καφε κ ο γιατρος μου ειπε οτι ειναι επειδη ακουμπαει το σουτιεν δεν μου ειπε να κανω κατι.Εγω εχω μεγαλο στηθος κ εχω κοκκινιλα κ ερεθισμο αναμεσα στο στηθος.Βαζω daktarin k πλενομαι με αντιμυκητιακο σαπουνι.Ξερει καμια κατι άλλο;

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...