Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Εισαγωγή στερεών από τον 6ο!

Recommended Posts

Γεια σας ! Το μωρακι μου είναι 4 μηνών και 10 ημερών και χθες πηγαίνοντας στον παιδιατρο για το καθιερωμένο εμβόλιο μου είπε ότι από τον άλλο μήνα ξεκινάμε κρεμες! Του είπα θηλαζω και ξέρω ότι απο τον 7ο μπαίνουμε σε στέρεες δηλ. Με συμπληρωμένο τον 6 ο . Μου λέει όχι ... Τι γνώμη έχετε ? εγώ πάντως δεν πρόκειται να της δώσω στέρεες απο τον άλλο μήνα! Εξάλλου το θέμα με τις στέρεες είναι και κάπως περίπλοκο απο όσο διαβάζω! Εξαρτάται και απο το κάθε μωρό ποτε θα τις δεχθεί και ποιες θα δεχθεί! Γνώμες?

Διαφημίσεις

εμεις θα παμε σε 10 μερες , ειμαστε λιγο πιο μικρες απο εσας!! δεν ξερω τι θα μας πει ακομα, αλλα σε κατι οδηγιες που μου ειχε δωσει γραφει "κρεμες εξι μηνων"

Η Ζωηρούλα μου μας άλλαξε την ζωή!!!!

• 2 weeks later...

Γεια σας

Εμείς πάντως που πήγαμε την προηγούμενη εβδομάδα σε έναν άλλο παιδίατρο μας σύστησε χαλαρά πολύ, αν δω ότι πεινάει και δεν του φτάνει λέει το γάλα, να του δώσω τη φρουτόκρεμα και το ρυζάλευρο! Δεν τον πειράζει καθόλου να μη φάει και καθόλου δηλαδή! Και ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε στον έβδομο. Τι να πω; Αισθάνομαι πολύ τυχερή που έχω αυτό τον παιδίατρο.

Σέβεται απόλυτα την επιλογή μου και δεν πιέζει.

Εγώ φυσικά εδώ και μερικές ημέρες ξεκίνησα αχλαδάκι λίγο το πρωί και αχλάδι μήλο από χτες. Σήμερα δοκίμασα και το ρυζάλευρο το απόγευμα.

Ερώτηση. Επειδή θηλάζω το έκανα με νεράκι, πειράζει;

Δεν της αρέσει όμως τίποτα από τα δύο. Ξινίζει τα μουτράκια της....

Μάλιστα με το ρυζάλευρο ρεύτηκε τρεις φορές και τώρα κοιμάται (πράγμα που δε συνήθιζε παλιά)....Λέτε να της έπεσε βαρύ;

Μήπως είναι νωρίς ακόμη; Μήπως να περίμενα να ωριμάσει κι άλλο και να το ζητήσει μόνη της; Σαλάκια πάντως βγάζει αρκετά και με κοιτάει στο στόμα όταν εγώ μασάω...

Εμεις ξεκινησαμε 10 ημερες πριν κλεισουμε τον 6ο.....κανονικα ειναι αφου κλεισεις τον 6ο και αν το μωρο δεν παρουσιαζει ενδιαφερον για φαγητο μπορεις να το πας αποκλειστικα μεχρι τον 7ο

Εγω ειχα δειγματα οτι το μωρο θελει φαγητο....π.χ οταν τρωγαμε στο τραπεζι και ηταν και η μπεμπα μαζι μας ενδιαφεροταν να φαει εκανε διαφορους ηχους οταν εμεις τρωγαμε και πως να το πω σαν να ζηλευε....και ετσι ξεκινησαμε! Συμφωνα με το παιδιατρο επρεπε να δινω δυο γευματα στερεες αμεσως απο την αρχη....οταν το εκανα ετσι...μειωσε πουλ τα γευματα θηλασμου...μιλησα με τη συμβουλο και μου ειπε να δωσω ενα γευμα φρουτα και μετα απο 4 εβδομαδες να δωσω χορτοσουπες....ετσι κι εκανα και εξακολουθουμε να εχουμε 7 γευματα θηλασμου και μαζι με αυτα μια φρουτοκρεμα!

Διαφημίσεις

Σωστά το λες. Δεν ήξερα όμως ότι έπρεπε να κάνουμε 7 θηλασμούς για να διατηρηθεί το γάλα μας. Και ήθελα να το ρωτήσω αυτό. Γιατί δεν θέλω να της δώσω ξένο γάλα. Από την άλλη ούτε κρέμες άλλες είμαι υποχρεωμένη να δώσω έτσι δεν είναι; Το φαγητό, τα φρούτα και το γάλα μου δεν αρκούν;

Εμεις κάναμε αποκλειστικο θηλασμο μέχρι και τον 6ο και με το που τον κλείσαμε (μπήκαμε δηλαδή στον 7ο)ξεκινησαμε τις στερεες τροφές με φρουτάκια.

Αναστασί, οι στερεες τροφές υποτίθεται ειναι συμπληρωματικές του θηλασμού -οπότε συνεχίζουμε να θηλάζουμε όσο θελει το μωρό.Κρέμες αν δεν θέλεις εννοειται οτι δεν δίνεις .Μπορείς και το απόγευμα να δώσεις φρουτάκι.;)

QqmLp3.png

Σωστά το λες. Δεν ήξερα όμως ότι έπρεπε να κάνουμε 7 θηλασμούς για να διατηρηθεί το γάλα μας. Και ήθελα να το ρωτήσω αυτό. Γιατί δεν θέλω να της δώσω ξένο γάλα. Από την άλλη ούτε κρέμες άλλες είμαι υποχρεωμένη να δώσω έτσι δεν είναι; Το φαγητό, τα φρούτα και το γάλα μου δεν αρκούν;

δεν ειναι απαραιτητο να κανεις 7 θηλασμους για να διατηρηθει το γαλα σου...απλα με το 7 επισημανα οτι το ενα γευμα στον 6ο μηνα δεν μειωνει την αναγκη του παιδιου μου για να θηλασει.....πως να στο πω....δεν το χορταινει τοσο για να μειωσει δραματικα τους θηλασμους....το δικο σου μωρο μπορει να κανει και 5-6 θηλασμους σε με ενα γευμα στερεων τροφων και παλι να ειναι οκ! Το συμπερασμα ειναι οτι θηλάζεις οσο θελει το μωρο και με ενα γευμα εισαγωγης σιγουρα θα θελει πολυ περισσοτερο να θηλασει απο οτι αν βαλλεις δυο γευματα στον 6ο μηνα......στη συνεχεια μετα απο 4 εβδοαμδες που θα εισαγεις και το 2ο γευμα θα θηλαζει ακομα λιγοτερο αλλα η γαλουχια σου θα διατηρηθει κανονικα και θα εχεις να δωσεις οσο γαλα χρειαζεται και παλι στο μωρο σου....ασε αυτο να κανει τη ρυθμιση απο μονο του...

ναι το φαγητο τα φρουτα και το γαλα σου ειναι οτι καλυτερο για το μωρο....δεν χρειαζεται να δωσεις κρεμες ετοιμες!

εμεις ακομα και σημερα (11 μηνων) κανουμε πολυ παραπανω απο 7 γευματα θηλασμου..και εχουμε και 2-3 γευματα στερεων..αλλα παιδακια κανουν λιγοτερα αλλα περισσοτερα..αφου μπηκαμε κι εμεις στον 7ο ξεκινησαμε φρουτοκρεμα, και μετα προσθεσαμε και τα λαχανικα..απο περιπου 10 μηνων βαλαμε και τριτο γευμα..υπαρχουν μερες που θα κανει 1 μονο γευμα και αλλες μερες που τρωει και εμενα! οσους θηλασμους εκανες πριν κανεις και τωρα, απλα σταδιακα αντικαθιστας το γευμα με τις στερεες με τον θηλασμο..απο ολα τα γευματα εχω αντικαταστησει μονο ενα,το πρωινο..απο τα υπολοιπα μιση ωρα πριν φαει θηλαζει και αφου φαει παλι θηλαζει..

και οπως σου λεει και η Ev ''το φαγητο τα φρουτα και το γαλα σου ειναι οτι καλυτερο για το μωρο....δεν χρειαζεται να δωσεις κρεμες ετοιμες!''

προσωπικα και το ρυζαλευρο το θεωρω περιττο.. δηλ. να κοψεις ενα γευμα θηλασμου για να βαλεις ρυζαλευρο? το γαλα σου εχει πολυ πιο θρεπτικα συστατικα απο το ρυζαλευρο..και δεν υπαρχει και λογος να κανεις τοσο γρηγορα δυο γευματα,οταν βλεπεις οτι το μωρο δεν τρελλαινεται..οσο μπορεις το καθυστερεις..

83hKp3.png

Διαφημίσεις

εσυ αποφασιζεις για το μωρο σου,ακους τον παιδιατρο και αναλογα κρινεις,αν θηλαζεις τοτε θα το σκεφτεις ακομα καλυτερα.

για παραδειγμα να σου πω τι εγινε με εμας.πηγαμε παιδιατρο για εμβολιο οταν κλεισαμε τον 5ο μηνα,και μας εγραψε στο βιβλιαριο οχι απλα προτεινε,μπισκοτοκρεμα ,φαριν λακτε και φρουτοκρεμα και σιγα σιγα αποθηλασμο...!

την εγραψα κανονικα.παμε ξανα οταν κλεισαμε τον εκτο.εξεταζει το μωρο και ξαναγραφει στο βιβλιαριο ολα αυτα παραπανω συν μοσχαρι σουπα για ενα μηνα.δεν αντεξα και της ειπα πως δεν εχω δωσει τπτ απο αυτα,αλλα συνεχισα αποκλειστικο θηλασμο.μονο να εβλεπες την εκφραση της!!!!γουρλωσε τα ματια και μου λεει :κακως!!!πολυ κακως εκανες!!!οφειλες να δωσεις οτι σου ειπα στο παιδι....!!!τελος παντων,θα τα δωσεις απο σημερα.

την αγνοησα και παλι.

παμε παλι οταν κλεισαμε τον 7ο.ειχα διαγραψει οτι ειχε γραψει στο βιβλιαριο ,και εγραψα ΜΘ.τα ειδε και δεν ειπε κουβεντα,απρα μονο το εξης: τωρα θα προσθεσεις και το κοτοπουλο!!!!!!!!

χαχαχαχαχα καλο ε?

στον 5ο μπισκοτοκρεμα και στον 7ο κοτοπουλο!!!!οτι ναναι !!!!

το μωρο μου εφαγε φρουτακια και φαγακι αφου εκλεισε τον 6ο μηνα και φυσικα δεν αποθηλασε!!!!!!!!

κανει οτι καταλαβαινεις καλυτερο!!!!!!

0GFrp3.png

:κακως!!!πολυ κακως εκανες!!!οφειλες να δωσεις οτι σου ειπα στο παιδι....!!!τελος παντων,θα τα δωσεις απο σημερα.

την αγνοησα και παλι.!

ενα τετοιο υφακι -υπεροπτικο θα το ελεγα?- ειχε και η δικια μας πριν την αλλαξω..του στυλ ''τολμας και με αμφισβητεις?'' ..καλα της εκανες και την αγνοησες..ναι κυρα μου σε αμφισβητω, γιατι δεν ξερεις που πανε τα τεσσερα και οχι τιποτα αλλο , αλλα σε πληρωνω κι ολας για να μου λες αρλουμπες..

τα χω παρει...

83hKp3.png

Ευχαριστώ πολύ κορίτσια όλες σας για τις καθησυχαστικές σας απαντήσεις.

Τι να πω, έχω λίγη αγωνία με την εισαγωγή των στέρεων.

Από τη μια να μάθει να πίνει με το εκπαιδευτικό ποτηράκι (και την πεθερά να μου φέρνει δώρο πιπίλες..........χι χι...), από την άλλη να της δώσω λίγο φρουτάκι να δω πώς θα αντιδράσει και με το ρυζάλευρο που της έδωσα μία φορά δεν ξετρελλάθηκε και έκανε και δύο μέρες να κάνει κακά....

΄Σήμερα που ήπιε μόνο γάλα και χωρίς τα συμπληρώματα ασβεστίου και σιδήρου έκανε κανονικά κακάκια....

Τελικά έχετε δίκιο. Θα της δίνω ό,τι εγώ πιστεύω και το μωράκι μου θα είναι μια χαρά...

Πάντως η πεθερά σημείωσε ότι μμμμμ.....αναπτύσσεται το μωρό αλλά όχι όπως τα άλλα που παίρνουν κρέμες.........!

Πάντως η πεθερά σημείωσε ότι μμμμμ.....αναπτύσσεται το μωρό αλλά όχι όπως τα άλλα που παίρνουν κρέμες.........!

ακριβως πες της..δεν αναπτυσσεται σαν τα αλλα παιδια..γιατι αναπτυσσεται καλυτερα:wink:

83hKp3.png

Να πεις στην πεθερά να το γράψει και στο βιβλιάριο!:lol:

QqmLp3.png

Διαφημίσεις

[quote name=

Πάντως η πεθερά σημείωσε ότι μμμμμ.....αναπτύσσεται το μωρό αλλά όχι όπως τα άλλα που παίρνουν κρέμες.........![/quote]

και εμας η πεθερα μου ειναι doctor!! γυρισαμε προχτες απο τον παιδιατρο ,τον ρωτησα για στερεες τροφες και μου ειπε μπορουμε σε 40-50 μερες να ξεκινησουμε ρυζαλευρο αλλα δεν ειναι απαραιτητο, και να μην αγχωνομαι γιατι εχουμε ακομα καιρο για τις στερεες. μολις φτασαμε σπιτι τσουπ τσουπ ερχεται η πεθερα μου με ενα κουτι κρεμα και λεει ηρθα να ταισω το μωρο εγω την πρωτη του κρεμα!!!:evil:

περιττο να σας πω ποσο θυμωσε που την εστειλα πισω με την κρεμα στο χερι!!

Η Ζωηρούλα μου μας άλλαξε την ζωή!!!!

Α ρε κορίτσια πολύ γέλιο έριξα..........!!!

Εμένα ήρθε με την πιπίλα στο χέρι........

Κάθε φορά με ρωτάει αν έβαλε ή όχι πιπίλα....Και εγώ της απαντάω ότι της έχω πάρει ότι το έχει δοκιμάσει αλλά δεν της αρέσει...Τι άλλο να κάνω πια;

Στο μεταξύ κάνει και συγκρίσεις.....μμμμμ της άλλης νύφης το παιδί να δεις πώς τρώωωωωωωωωωωωωει..... (εμ βέβαια...είκοσι μέρες διαφορά και φαρίν λακτέ από τον 5ο μήνα........, μεικτή διατροφή από ημερών....., μπουκάλι και πιπίλα;;;;;.)

Τι σχέση μπορεί να έχει με τη δική μου που κάνει αποκλειστικό θηλασμό μέχρι τώρα, όχι μπουκάλι, όχι πιπίλα, όχι κρέμες;;;;;;;;...

Ά....και να μην το ξεχάσω....έχει λισσάξει να ρωτάει αν γυρίζει από μπρούμυτα ανάσκελα και το ανάποδο και ότι εγώ πρέπει να τη βάζω ντε και σώνει στο κρεβάτι και να της το μάθω...........Μα πάμε καλά; Με το στανιό;;;

Τις γνώμες σας;;;;;;

Αναστασί την επόμενη φορά που θα έρθει να της πεις ότι το μωρό δεν είναι σπίτι.... το έχεις στείλει για ρυθμική γυμναστική!

Όσο για την πιπίλα, αφού δεν σου έχει πει να την βουτήξεις σε ζάχαρη ή μέλι για να της αρέσει και να την βάλει στο στόμα της, τυχερή είσαι.

Γιατί εμένα μου το έχουν πει (ευτυχώς όχι η πεθερά μου-τουλάχιστον σε αυτό δεν έχω πρόβλημα, δεν έχει ανακατευθεί καθόλου), αλλά οι θείτσες μου έχουν πει ουκ ολίγα!!!

Αναστασί την επόμενη φορά που θα έρθει να της πεις ότι το μωρό δεν είναι σπίτι.... το έχεις στείλει για ρυθμική γυμναστική!

Όσο για την πιπίλα, αφού δεν σου έχει πει να την βουτήξεις σε ζάχαρη ή μέλι για να της αρέσει και να την βάλει στο στόμα της, τυχερή είσαι.

Γιατί εμένα μου το έχουν πει (ευτυχώς όχι η πεθερά μου-τουλάχιστον σε αυτό δεν έχω πρόβλημα, δεν έχει ανακατευθεί καθόλου), αλλά οι θείτσες μου έχουν πει ουκ ολίγα!!!

Χι χι....είσαι απίστευτη!!!!!!!!!!!!:D

Α ρε κορίτσια πολύ γέλιο έριξα..........!!!

Εμένα ήρθε με την πιπίλα στο χέρι........

Κάθε φορά με ρωτάει αν έβαλε ή όχι πιπίλα....Και εγώ της απαντάω ότι της έχω πάρει ότι το έχει δοκιμάσει αλλά δεν της αρέσει...Τι άλλο να κάνω πια;

Στο μεταξύ κάνει και συγκρίσεις.....μμμμμ της άλλης νύφης το παιδί να δεις πώς τρώωωωωωωωωωωωωει..... (εμ βέβαια...είκοσι μέρες διαφορά και φαρίν λακτέ από τον 5ο μήνα........, μεικτή διατροφή από ημερών....., μπουκάλι και πιπίλα;;;;;.)

Τι σχέση μπορεί να έχει με τη δική μου που κάνει αποκλειστικό θηλασμό μέχρι τώρα, όχι μπουκάλι, όχι πιπίλα, όχι κρέμες;;;;;;;;...

Ά....και να μην το ξεχάσω....έχει λισσάξει να ρωτάει αν γυρίζει από μπρούμυτα ανάσκελα και το ανάποδο και ότι εγώ πρέπει να τη βάζω ντε και σώνει στο κρεβάτι και να της το μάθω...........Μα πάμε καλά; Με το στανιό;;;

Τις γνώμες σας;;;;;;

αν δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα από πίσω (αλλεργίες για τη διατροφή ή κάποιο σωματικό θέμα για την κινητικότητα), τόσο οι στερεές όσο και οι ικανότητες του παιδιού είναι σε μεγάλο βαθμό και θέμα εξάσκησης. Τι θέλω να πω: κάθε μωράκι που ξεκινάει τις στερεές δυσκολεύεται λίγο στην αρχή, γιατί είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και ξένο σε σχέση με ό,τι έχει συνηθίσει μέχρι τότε. Αν δεν επιμείνεις καθόλου, θα αργήσει περισσότερο να το συνηθίσει. Λέγοντας επιμείνεις, εννοώ να σταματάς την προσπάθεια από την πρώτη κουταλιά.

Το ίδιο ισχύει και με την κινητικότητα, αν δεν το βάλεις από νωρίς μπρούμυτα να συνηθίσει, θα αργήσει να κάνει τις κινήσεις που κάνουν. Αν το βοηθήσεις λιγάκι, θα τα καταφέρει πιο γρήγορα.

Θα μου πεις, τι σημασία έχει αν αργήσει, κάποια στιγμή θα τα κάνει. Αφού όμως το παιδί μπορεί, και απλά περιμένει από εμάς να του δείξουμε, γιατί να μην το κάνουμε; ;)

Αν έχεις το καινούριο βιβλιάριο υγείας, λέει μέσα λεπτομερώς τι κάνουν συνήθως τα παιδιά σε κάθε μήνα, είναι καλός οδηγός. Επίσης, εδώ στο φόρουμ έχει ανεβάσει κάπου η Αγλαΐα ένα πολύ καλό βιβλίο του ΠΟΥ για τις στερεές, ίσως μπορείς να της το ζητήσεις.

Time flies like the wind; fruit flies like bananas

Αν έχεις το καινούριο βιβλιάριο υγείας, λέει μέσα λεπτομερώς τι κάνουν συνήθως τα παιδιά σε κάθε μήνα, είναι καλός οδηγός. Επίσης, εδώ στο φόρουμ έχει ανεβάσει κάπου η Αγλαΐα ένα πολύ καλό βιβλίο του ΠΟΥ για τις στερεές, ίσως μπορείς να της το ζητήσεις.

Ναι εντάξει συμφωνώ....Θα αρχίσω να κάνω κάτι για αυτό.

Όσο για το βιβλίο, αν η κα Αγλαϊα με παρακολουθεί, ας μου δείξει την παρακαλώ πολύ πού μπορώ να το βρω.

Όσο για το βιβλίο, αν η κα Αγλαϊα με παρακολουθεί, ας μου δείξει την παρακαλώ πολύ πού μπορώ να το βρω.

το βρήκα! :D

http://whqlibdoc.who.int/hq/2000/WHO_NHD_00.1.pdf

το βρήκα! :D

http://whqlibdoc.who.int/hq/2000/WHO_NHD_00.1.pdf

Εντάξει τι να πω; :-)Ευχαριστώ πάααααααααααρα πολύ.

Μου έκανε τα νεύρα κρόσια πάλι η πεθερά πριν λίγο...Ό,τι τάχα από τεσσάρων μηνών θα έπρεπε το μωρό να τρώει τελευταίο γεύμα στις 8 και να ξυπνάει στις επτά το πρωί.........μονοκόμματα; Ό,τι αυτό που κάνω και ξυπνάω τα βράδια δύο και τρεις φορές δεν κάνει καλό σε μένα, αφού δεν ξεκουράζομαι και ότι να έβαζα ρυζάλευρο στο γάλα;;;;;;;;;;;; *(ποιο γάλα,αφού θηλάζω!!!) των 8 για να μη μου ξυπνάει το βράδυ;;;;:evil::evil::evil::evil::evil:

Εντάξει τι να πω; :-)Ευχαριστώ πάααααααααααρα πολύ.

Μου έκανε τα νεύρα κρόσια πάλι η πεθερά πριν λίγο...Ό,τι τάχα από τεσσάρων μηνών θα έπρεπε το μωρό να τρώει τελευταίο γεύμα στις 8 και να ξυπνάει στις επτά το πρωί.........μονοκόμματα; Ό,τι αυτό που κάνω και ξυπνάω τα βράδια δύο και τρεις φορές δεν κάνει καλό σε μένα, αφού δεν ξεκουράζομαι και ότι να έβαζα ρυζάλευρο στο γάλα;;;;;;;;;;;; *(ποιο γάλα,αφού θηλάζω!!!) των 8 για να μη μου ξυπνάει το βράδυ;;;;:evil::evil::evil::evil::evil:

4 μηνών είναι δύσκολο να κοιμάται το μωρό σερί, κάποια το κάνουν μεν, αλλά είναι λίγα (δυστυχώς ;)). Και επ' ουδενί μην βάλεις δημητριακά στο γάλα του παιδιού, είναι σαν να σου λέει κάποιος "για να ξεραθείς στον ύπνο απόψε, φάε μια σούβλα κοντοσούβλι", εντάξει, θα ναρκωθείς μεν, αλλά το τι ύπνο θα κάνεις χωράει πολλή συζήτηση!