Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Όταν μιλώ με ένα παιδί δεν πρέπει να ξεχνώ ...

Recommended Posts

Σκέφτηκα πως αντίστοιχα με το θέμα "συμβουλές από γονείς για γονείς" που υπάρχει για τα μωράκια μας, να ανοίξω ένα θέμα με ζητήματα συμπεριφοράς για μεγαλύτερα παιδιά.

Συχνά κάνω λάθη, ειδικά όταν είμαι κουρασμένη (άρα ενδεχομένως και εκνευρισμένη). Όταν όμως έχω στο μυαλό μου "ατάκες" ή μοτίβα συμπεριφορών είναι πιο εύκολο ακόμα και στην κούραση ή τον εκνευρισμό, να κρατιούνται οι ισορροπίες και να εκτελούνται τελικά ορθές πρακτικές. Σαφώς κέρδος από αυτό έχουν τα παιδιά. Σκέφτηκα λοιπόν να τις μαζέψουμε σιγά σιγά... έτσι για να μαθαίνουμε η μία από την άλλη και ... για να μην ξεχνάμε! :D

Προβληματίστηκα σε ποια ηλικιακή κατηγορία να το θέσω. Μα επειδή οι συμπεριφορές εδραιώνονται σε μικρές ηλικίες και αναλόγως καλλιεργούνται ή αποθαρρύνονται, σκέφτηκα πως είναι καλύτερα να το βάλω εδώ.

Κι έτσι ξεκινώ....

... πως για το ίδιο αποτέλεσμα συχνά έχει διαφορά το αν το υιοθετούν τα παιδιά μόνα τους ή αν τους επιβάλλεται από κάποιον άλλο (ενήλικο). (Άρα, πρέπει να βρω "τέχνασμα" για να πιστέψουν πως το σκέφτηκαν μόνα τους.)

... πως για να έχει μια κουβέντα "λογική" ως προς το παιδί, θα πρέπει να εκφράζεται μέσα από τα μάτια του. Εκείνο είναι το "επίκεντρο του κόσμου". Και το "σωστό-λάθος" θα πρέπει να εκφράζεται ως προς τα δικά του "παπούτσια" και όχι τα δικά μου.

Δεν εκπαιδεύω παιδιά... Εκπαιδεύομαι γονιός.

"... άλλωστε, η εμπειρία που αποκτούμε είναι η συσσώρευση των λαθών μας, έτσι δεν είναι; ... " -E.M.

Διαφημίσεις

• Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

ότι εκεί που είναι ήμουνα!

δεν υπαρχει λαθος και σωστο υπαρχει ΜΟΝΟ διαφορετικο!

(Λορέτα Ποντικίνα)

Ξέρω τα πάντα αλλά δεν μπορώ να σας τα αποκαλύψω!

πως δεν πρεπει ποτε να λεω το παραμικρο ιχνος ψεμματος. Το πολυ πολυ αν χρειαστει, να πω την μιση αληθεια.

Μετα την καταιγίδα, έρχεται πάντα η λιακάδα.

Διαφημίσεις

.... ότι δεν σηκώθηκε το πρωί με μοναδικό σκοπό να μου σπάσει τα νεύρα! Είναι απλά παιδί! Και είναι τέλειο!

εχεις δικιο...

επισης οτι...δε θελει να προκαλει φωνες και φυσικα δε θελει να με ακουει να τον μαλωνω...θελει και εκεινο μια υπεροχη μερα;)

πως με τον ίδιο τρόπο θα μιλήσει αργότερα και αυτό στα παιδιά του. πως ειναι ενα ζυμαράκι που πρέπει να το πλάσω όσο πιο καλά γίνεται, πως δημιουργώ συνειδήσεις, και πρότυπα.οτι σπείρω θα θερίσω

M6bap3.png

cik1p3.png

Διαφημίσεις

ότι με τον τρόπο που το αντιμετωπίζω του μαθαίνω πως να αντιμετωπίζει αργότερα πράγματα, καταστάσεις και ανθρώπους

Πολύ σωστό και πολύ σημαντικό!

ότι αυτό που λέω αποτυπώνεται στο μυαλό και στην καρδιά του και

μπορεί να το θυμάται για πάντα

Από τότε που κουράστηκα να ψάχνω, έμαθα να βρίσκω. Και από τότε που ο άνεμος μού εναντιώθηκε, έμαθα να σαλπάρω με όλους τους ανέμους. Φ. Νίτσε

Διαφημίσεις

Οταν μιλαω με ένα παιδί δεν πρέπει να ξεχνάω....

Να του εξηγω μεχρι να το καταλαβει για πιο λογω του απαγορευω κατι.

Αν δεν καταλαβει γιατι ΔΕΝ πρεπει να το κανει θα νιωθει σαν να του στερω την ελευθερια του και θα προσπαθησει να το ξανακανει

... ότι ακούει και καταγράφει και ότι αύριο θα βλέπω αυτά που του είπα και κυρίως αυτά που έκανα στη συμπεριφορά του.

...ότι δεν αντιλαμβάνεται τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο μ' εμένα και πρέπει να ανοίξω το μυαλό μου για να χωρέσω τη δική του οπτική κι όχι να κλείσω το δικό του επιβάλλοντας τη δική μου.

FLcUp3.png0BQfp3.png

Πως όσο κουρασμένη και να είμαι, όσο κι αν αυτό γρκινιάζει, πρέπει να κρατηθώ ήρεμη, να μιλάω μαζί του και να του εξηγώ γιατί δεν πρέπει να κάνει κάτι..

Πως ακόμη και αν τελικά δεν κρατηθώ και του φωνάξω, στο τέλος να το πάρω μια μεγάλη αγκαλιά και να του πω πως το αγαπώ μέχρι τον ουρανό!

y9qxp2.pngGgOLp3.png

.....οτι για εκείνο είμαι όλος του ο κόσμος

.....οτι πρέπει να του μιλάω και να το βοηθάω να καταλάβει πράγματα που για μένα είναι δεδομένα

.....να του δείχνω πόσο πολύ το αγαπάω

.....να το βοηθάω να αναπτύξει δική του κρίση και να μη του κάνω πλύση εγκεφάλου με τα δικά μου πιστεύω..

edit. ΤΕΛΕΙΟ θέμα!!!!!!