Recommended Posts

    Αγαπητά μέλη ,

    με αφορμή συζήτηση που υπάρχει εδώ

     

    http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=1884082&postcount=660

     

    και το κείμενο που δημοσιεύτηκε απο τον επιστημονικό συνεργάτη της ιστοσελίδας κ.Μαρινόπουλο

    Αγαπητές μητέρες

     

    Σαν επιστημονικός συνεργάτης του forum και ειδικός υποσπαδιολόγος έχω το καθήκον της σωστής ενημέρωσης των επισκεπτών και μελών μας.

    Οι ενέσεις τεστοστερόνης έχουν μια σημαντική παρενέργεια που αφορά την ανάπτυξη σε ύψος του παιδιού. Είναι γνωστό ότι προκαλούν αφύσικη επιτάχυνση στο ρυθμό εξέλιξης των οστών σε πρώιμη ηλικία με αποτέλεσμα να μην επιτυγχάνεται η φυσιολογική επιμήκυνση του σώματος και το παιδί να μένει κοντό στην εφηβεία. Παράλληλα ίδια δράση έχουν και στο πέος του αγοριού με προσωρινή αύξηση του μεγέθους χωρίς όμως να επιτευχθεί ο στόχος στην εφηβεία με αποτέλεσμα ένα βραχύ όργανο. Μόνη ένδειξη και αποκλειστικά σε μορφή κρέμας έχει ο σοβαρός οσχεοπεικός υποσπαδίας με ιδιαίτερα μικρό πέος.

    Όσον αφορά τη σοβαρή μορφή υποσπαδία, που είναι και η πιο σπάνια ευτυχώς, η παγκόσμια αποδεκτή μέθοδος διόρθωσης είναι η τεχνική Bracka των 2 σταδίων που δίνει σταθερά καλά αποτελέσματα, είναι εύκολα αναπαραγώγιμη από κάθε χειρουργό υποσπαδία και το τελικό μέγεθος είναι αισθητά μεγαλύτερο από οποιαδήποτε μέθοδο ενός σταδίου. Η οικογένεια έχει δύο επιλογές. Αυτή των 2 σταδίων απαρχής ή των 1+Χ επεμβάσεων.

     

    Με εκτίμηση

     

     

    Μαρινόπουλος Γιάννης

    Παιδοχειρουργός-Υποσπαδιολόγος

    imarinopulos(ατ)doctors.org.uk

     

    μας εστάλει μύνημα απο τον κ.Παπαδημητρίου (παιδοενδοκρινολόγος, δείτε περισσότερα στοιχεία πιο κάτω στο κείμενο που παραθέτουμε)

     

     

    Προς την Ελληνική Εταιρεία Ενημέρωσης Γονέων

     

    Αξιότιμοι κύριοι,

     

    Μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι στο forum σας εμφανίζονται συνάδελφοι, που αν και μη ειδικοί για το θέμα, εκφράζουν κυριολεκτικά επικίνδυνες απόψεις σχετικά με τη χρήση της τεστοστερόνης τόσο για την προεγχειρητική προετοιμασία του υποσπαδία, όσο και για τη διόρθωση του μικρού πέους.

    Εάν αυτές οι απόψεις περάσουν στο ευρύ κοινό, πολλοί γονείς θα εγκληματήσουν αδιαφορώντας για το μέγεθος του πέους του παιδιού τους, το οποίο αν χρήζει «διόρθωσης» όσον αφορά στο μήκος, αυτό μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 3-4 ετών ή μόλις το παιδί μπει στην ήβη και μέχρι την ηλικία των 16 ετών, καθώς το πέος στον άντρα μεγαλώνει φυσιολογικά σε συγκεκριμένες μόνο περιόδους.

    Παρατίθεται η καμπύλη φυσιολογικής ανάπτυξης του πέους, για να διευκρινιστεί ότι η διερεύνηση των πιθανών ενδοκρινικών αιτίων που μπορεί να οδήγησαν σε μικρό πέος είναι κρίσιμης σημασίας. Οι υπεύθυνοι χειρουργοί, δεν θα πρέπει να χειρουργούν ποτέ αμφοτερόπλευρη κρυψορχία χωρίς προηγούμενο ενδοκρινολογικό έλεγχο, πόσο δε μάλλον αν αυτή συνοδεύεται από μικρό πέος. Το ίδιο ισχύει και για τον βαρύ υποσπαδία που δίνει την εικόνα αμφίβολων γεννητικών οργάνων. Η συνεργασία ειδικού παιδοουρολόγου και παιδοενδοκρινολόγου είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη αν μιλάμε για σύγχρονη και υπεύθυνη ιατρική αντιμετώπιση.

    Η τεστοστερόνη στη σωστή δόση και για μόνο 2 ή 3 ενδομυϊκές ενέσεις είναι απόλυτα ασφαλής και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ύψους και άλλα φαιδρά που αναφέρθηκαν. Η έκφυση τριχοφυΐας στο εφήβαιο, αποτελεί ενέργεια και όχι παρενέργεια της τεστοστερόνης. Ακόμη και σε περιπτώσεις προχωρημένης οστικής ηλικίας, η τεστοστερόνη μπορεί να δοθεί σε συνδυασμό με αναστολέα αρωματάσης, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω επιτάχυνση της οστικής ωρίμανσης.

    Όσον αφορά τώρα στον υποσπαδία, όλες οι περιπτώσεις χρήζουν πριν την διορθωτική επέμβαση ενδοκρινολογικό έλεγχο, καθώς τα παιδιά αυτά μπορεί να έχουν και άλλα συνοδά προβλήματα. Η προετοιμασία με 2 ή 3 ενδομυϊκές ενέσεις, ακόμη και με φυσιολογικό μήκος πέους, βοηθούν τον ειδικό χειρουργό να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και μάλιστα εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων σε 1 και μόνο χειρουργικό χρόνο. Επειδή, είναι σημαντικό να ενημερώνονται οι γονείς, αλλά σωστά, παρακαλώ όπως δημοσιεύσετε στο forum αυτούσια αυτή την επιστολή.

    chartipospandia.JPG

    Δρ Δημήτρης Θ. Παπαδημητρίου

    Παιδοενδοκρινολόγος

    π. Λέκτορας Πανεπιστημίου Joseph-Fourier, Grenoble, Γαλλία

    Δ/τής Τμήματος Παιδιατρικής - Εφηβικής Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

    Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης Γʼ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

    Τμήμα Παιδιατρικής - Εφηβικής Ενδοκρινολογίας & Διαβήτη

    Κηφισίας 56 & Δελφών, Μαρούσι 15125

    Tηλ: 210 3638536 – 3638609 – 6862172 - Fax: 210 6106406 - Κινητό: 6932 454225

    E-Mail: info(ατ)pedoendo.gr Website: http://www.pedoendo.gr

     

     

     

    και κατόπιν αυτού του κειμένου υπήρξε γνωστοποίηση στον κ. Μαρινόπουλο,

    ο οποίος σημειώνει τα εξής σαν απάντηση στα παραπάνω δεδομένα.

     

    Εάν υπάρξουν και νέα σχόλια, θα δημοσιευτούν και αυτά επίσης, ενώ θα γνωστοποιηθούν και οι δύο ειδικοί για την την τοποθεσία αυτών των αναρτήσεων, για την καλύτερή τους ενημέρωση και σε περίπτωση που επιθυμούν να προστεθεί κάποιο επιπλέον κείμενο, για την καλύτερη ενημέρωση των αναγνωστών.

     

    Αγαπητή ΕΕΕΓ

    Όσον αφορά την προεγχειρητική ορμονοθεραπεία στις περιπτώσεις υποσπαδία δεν υπάρχει γενική συμφωνία. Χρήση χοριακής γοναδοτροπίνης ενδείκνυται σε περιπτώσεις μικρόφαλλου- micropenis για να διευκρινιστεί η αιτία του υπογοναδισμού. Φυσικά μιλάμε για ένα εξαιρετικά μικρό και λεπτό πέος που δεν έχει καμμία σχέση με το υποσπαδιακό. Πειραματικά μοντέλα μικρόφαλλου υποστηρίζουν την καθυστέρηση ορμονοθεραπείας έως την εφηβεία.βλέπε http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7609189

     

    Όπως μπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα οι καμπύλες ανάπτυξης είναι οριζόντιες έως την ηλικία των 12 ετών οπότε και η αρχή της εφηβείας. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει λόγος αφύσικης επιτάχυνσης της ανάπτυξης σε μια ηλικία που φυσιολογικά οι ιστοί δεν παρουσιάζουν ανάπτυξη.

     

    Τέλος επειδή αναφέρθηκε η χρήση αναστολέων αρωματάσης http://en.wikipedia.org/wiki/Aromatase_inhibitor ως αντίδοτο για την ανεπιθύμητη δράση της τεστοστερόνης στον παιδικό σκελετό, δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ποιός είναι ο στόχος των φαρμάκων αυτών που βασική τους δράση είναι αντιοιστρογόνος, χορηγούνται στη θεραπεία καρκίνου του μαστού και δεν γνωρίζουμε εάν έχουν άδεια για χρήση στη παιδική ηλικία.

     

    Μαρινόπουλος Γιάννης

    Παιδοχειρουργός

    Μέλος της Ελληνικής κ Ευρωπαικής

    Παιδοχειρουργικής Εταιρείας

    Ε.Αμύνης 32α

    54621 Θεσσαλονίκη

    2310240697 κιν 6946452138

    MSN imarinopulos(ατ)gmail.com

    email: imarinopulos(ατ)doctors.org.uk

    http://alldoctorsmess.blogspot.com

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    ο γιος μου αποταν γεννηθηκε ειχε ενα προβλημα με το πεος του του καναμε κατευθειαν εξεταση νεφρων  για προληπτικους λογους οπου ολα ηταν μια χαρα μετα που εκλεισε τα δυο η παιδιατρος μας ειπε να απευθινθουμε σε παιδοχειρουργο μηπως χρειαζεται καποια επεμβαση για αισθητικους ή λειτουργικους λογους να σας πω πως η διαγνωση ειναι υποσπαδιακη ακροποσθια.. απευθηνθηκαμε σε δυο ο πρωτος  εξωτερικος γιατρος μας ειπε οτι ειναι μια χαρα δεν ειναι στραβο το πεος του παιδιου απλα επειδη μαζευει το πετσακι και κανει κατι σαν ''καρουμπαλο'' φενεται στραβο το μονο που χρειαζετε ειναι περιτομη με λαισερ για αισθητικους λογους και επρεπε να την ειχε κανει ιδη αυτη την εγχηρηση.. ο δευτερος παιδοχειρουργος  του νοσοκομειου μας ειπε πως με την περιτομη το προβλημα δε λυνεται και οτι πρεπει να διορθωθει η ουρηθρα για να μην εχει αργοτερα προβλημα με την ουρηση και με τη γονιμοποιηση... (τα λογια του δευτερου γιατρου ηταν και τα λογια της παιδιατρου..) και οτι πρεπει να περιμενουμε να μεγαλωσει το παιδι λιγο ακομα ωστε να μπορεσει να κρατησει τους καθετηρες γιατι αν τους κουνησει η τους τραβηξει μπορει να γινει χειροτερο το προβλημα.... με τον αντρα μου λιγο εχουμε μπερδευτει... εκτος του οτι θα ξαναμηλησουμε με την παιδιατρο να μας πει τη γνωμη της σκεφτομαστε να παρουμε γνωμη και απο τριτο παιδοχειρουργο ή ακομα και αν χρειαστει να ανεβουμε και στην αθηνα να παρουμε γνωμη απο καποιον παιδοχειρουργο ..εχε καποια μανουλα παρομια εμπειρια πανω σε αυτο το θεμα;  .

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    πρίν από 29 λεπτά , xaroumenh mama είπε:

    ο γιος μου αποταν γεννηθηκε ειχε ενα προβλημα με το πεος του του καναμε κατευθειαν εξεταση νεφρων  για προληπτικους λογους οπου ολα ηταν μια χαρα μετα που εκλεισε τα δυο η παιδιατρος μας ειπε να απευθινθουμε σε παιδοχειρουργο μηπως χρειαζεται καποια επεμβαση για αισθητικους ή λειτουργικους λογους να σας πω πως η διαγνωση ειναι υποσπαδιακη ακροποσθια.. απευθηνθηκαμε σε δυο ο πρωτος  εξωτερικος γιατρος μας ειπε οτι ειναι μια χαρα δεν ειναι στραβο το πεος του παιδιου απλα επειδη μαζευει το πετσακι και κανει κατι σαν ''καρουμπαλο'' φενεται στραβο το μονο που χρειαζετε ειναι περιτομη με λαισερ για αισθητικους λογους και επρεπε να την ειχε κανει ιδη αυτη την εγχηρηση.. ο δευτερος παιδοχειρουργος  του νοσοκομειου μας ειπε πως με την περιτομη το προβλημα δε λυνεται και οτι πρεπει να διορθωθει η ουρηθρα για να μην εχει αργοτερα προβλημα με την ουρηση και με τη γονιμοποιηση... (τα λογια του δευτερου γιατρου ηταν και τα λογια της παιδιατρου..) και οτι πρεπει να περιμενουμε να μεγαλωσει το παιδι λιγο ακομα ωστε να μπορεσει να κρατησει τους καθετηρες γιατι αν τους κουνησει η τους τραβηξει μπορει να γινει χειροτερο το προβλημα.... με τον αντρα μου λιγο εχουμε μπερδευτει... εκτος του οτι θα ξαναμηλησουμε με την παιδιατρο να μας πει τη γνωμη της σκεφτομαστε να παρουμε γνωμη και απο τριτο παιδοχειρουργο ή ακομα και αν χρειαστει να ανεβουμε και στην αθηνα να παρουμε γνωμη απο καποιον παιδοχειρουργο ..εχε καποια μανουλα παρομια εμπειρια πανω σε αυτο το θεμα;  .

    Δεν έχω παρόμοια εμπειρία, όμως σου στέλνω ένα πμ με πληροφορίες για παιδοχειρουργό. Εσείς σε ποια περιοχή μένετε;


    6imop2.pngRmpfp3.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    πρίν από 2 λεπτά , CME2205 είπε:

    Δεν έχω παρόμοια εμπειρία, όμως σου στέλνω ένα πμ με πληροφορίες για παιδοχειρουργό. Εσείς σε ποια περιοχή μένετε;

    χανια κρητης ..

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites




    ουτε εγω εχω εμπειρια σε αυτο ..εχω εμπειρια στον χαλινο και ειχα δει 5-6 μονο παιδοχειρουργους και αλλο τοσο παιδιατρους ..και πιστεψε κανεναν σχεδον δεν συμφωνουσε με τον αλλον ..αλλη στην ηλικια αλλη οτι πρεπει η δεν πρεπει να κοπει ...καλυτερα να το ψαξεις πολυ καλα και να παρεις και αλλες γνωμες.....

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γειά σας, @xaroumenh mama δείτε το θέμα αυτό

     

    υπάρχουν πολλές μαρτυρίες και θα διαβάσετε πολλές πληροφορίες - αξίζει να αφιερώσετε χρόνο σε αυτές τις συζητήσεις. 

    Στην περίπτωση που θέλετε να στείλετε κάτι σε κάποιο από τα μέλη μπορείτε να μας ζητήσετε να στείλουμε μέσω εμειλ συγκεκριμένο κείμενο σε αυτά τα μέλη, εάν πχ δεν έχουν συνδεθεί πρόσφατα και δεν ανταποκρίνονται σε πμ. 

    Σε γενικές γραμμές, τα χειρουργεία υποσπαδία γίνονται και από Έλληνες γιατρούς, όμως έρχονται και ξένοι (πχ ο κ.Hadidi ) που είναι αυτοί με την μεγαλύτερη εμπειρία καθώς ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες κάνοντας μόνο αυτό. Τα πρώτα χρόνια (δηλαδή πρίν από 10 έτη όπου ξεκίνησαν αυτές οι συζητήσεις στο φόρουμ) δεν υπήρχαν στην Ελλάδα γιατροί με εμπειρία πολλών χειρουργείων & μάθαιναν μέσω των επισκέψεων αυτών των γιατρών, ως βοηθοί, τις τεχνικές αυτές - τώρα ελπίζουμε να έχουν αλλάξει τα πράγματα. 

      

    Ευχαριστούμε 


    Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης και της αναφοράς. Οδηγίες για το πως γίνεται η αναζήτηση δείτε εδώ  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ Ευχαριστούμε

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    12 ώρες πρίν, Συντονιστής Περιεχομένου είπε:

    Γειά σας, @xaroumenh mama δείτε το θέμα αυτό

     

    υπάρχουν πολλές μαρτυρίες και θα διαβάσετε πολλές πληροφορίες - αξίζει να αφιερώσετε χρόνο σε αυτές τις συζητήσεις. 

    Στην περίπτωση που θέλετε να στείλετε κάτι σε κάποιο από τα μέλη μπορείτε να μας ζητήσετε να στείλουμε μέσω εμειλ συγκεκριμένο κείμενο σε αυτά τα μέλη, εάν πχ δεν έχουν συνδεθεί πρόσφατα και δεν ανταποκρίνονται σε πμ. 

    Σε γενικές γραμμές, τα χειρουργεία υποσπαδία γίνονται και από Έλληνες γιατρούς, όμως έρχονται και ξένοι (πχ ο κ.Hadidi ) που είναι αυτοί με την μεγαλύτερη εμπειρία καθώς ταξιδεύουν σε διάφορες χώρες κάνοντας μόνο αυτό. Τα πρώτα χρόνια (δηλαδή πρίν από 10 έτη όπου ξεκίνησαν αυτές οι συζητήσεις στο φόρουμ) δεν υπήρχαν στην Ελλάδα γιατροί με εμπειρία πολλών χειρουργείων & μάθαιναν μέσω των επισκέψεων αυτών των γιατρών, ως βοηθοί, τις τεχνικές αυτές - τώρα ελπίζουμε να έχουν αλλάξει τα πράγματα. 

      

    Ευχαριστούμε 

    Σας ευχαριστώ πολύ ...!!!

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Καλησπέρα και καλή χρονία.... το παιδάκι μου πριν 2 μήνες έκανε χειρουργείο για μεσοπεικο υποσπαδια. Πριν δυο βδομάδας παρατήρησα ότι ουρει και από την παλιά τρυπουλα. Ο γιατρός μας αρρώστησε και δεν μπορεί να τον δει. Με έχει φάει η αγωνία ... θα χρειαστεί σίγουρα 2ο χειρουργείο??? Οποίος γνωρίζει κάτι από την εμπειρία του ας μου γράψει κάτι.... ευχαριστώ εκ των προτέρων ...

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Γεια σας δείτε δύο δημοσιεύσεις πιο πάνω όπου έχουμε παραθέσει θέμα συζητήσεων.

    Διαβάστε εκεί τις συζητήσεις όπως και αυτό που έχουμε σημειώσει πιο πάνω. Μπορείτε να στείλετε προσωπικά μηνύματα σε μέλη που βλέπετε ότι έχουν κάνει χειρουργεία.


    Βοηθήστε στη διατήρηση της λειτουργικότητας του forum κάνοντας χρήση της αναζήτησης και της αναφοράς. Οδηγίες για το πως γίνεται η αναζήτηση δείτε εδώ  Αν παρατηρήσετε κάποια δημοσίευση που θεωρείτε περίεργη επιθετική ή ενάντια στους κανόνες κάντε αναφορά δημοσίευσης  Οδηγίες για το πως γίνεται η αναφορά δείτε εδώ Ευχαριστούμε

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Διαφημίσεις


    23 ώρες πρίν, anipyaar είπε:

    Καλησπέρα και καλή χρονία.... το παιδάκι μου πριν 2 μήνες έκανε χειρουργείο για μεσοπεικο υποσπαδια. Πριν δυο βδομάδας παρατήρησα ότι ουρει και από την παλιά τρυπουλα. Ο γιατρός μας αρρώστησε και δεν μπορεί να τον δει. Με έχει φάει η αγωνία ... θα χρειαστεί σίγουρα 2ο χειρουργείο??? Οποίος γνωρίζει κάτι από την εμπειρία του ας μου γράψει κάτι.... ευχαριστώ εκ των προτέρων ...

    Μιλησες εστω τηλεφωνικα με τον γιατρο που τον χειρουργησε; Νομιζω πως επειδη εχει ηδη γινει το χειρουργειο το καλυτερο ειναι να τον δει ο ιδιος γιατι αυτος ξερει τι ακριβως εχει κανει. Επισης σε καθε χειρουργειο υπαρχει παντα και 2ος χειρουργος ως βοηθος. Μπορεις να ζητησεις να δει αυτος τον μικρο ή στη χειροτερη παρε μια γνωμη απο καποιον αλλο. Γενικα παντως μην το αφησεις.


    6imop2.pngRmpfp3.png

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites
    17 ώρες πρίν, CME2205 είπε:

    Μιλησες εστω τηλεφωνικα με τον γιατρο που τον χειρουργησε; Νομιζω πως επειδη εχει ηδη γινει το χειρουργειο το καλυτερο ειναι να τον δει ο ιδιος γιατι αυτος ξερει τι ακριβως εχει κανει. Επισης σε καθε χειρουργειο υπαρχει παντα και 2ος χειρουργος ως βοηθος. Μπορεις να ζητησεις να δει αυτος τον μικρο ή στη χειροτερη παρε μια γνωμη απο καποιον αλλο. Γενικα παντως μην το αφησεις.

    Μας είπε ότι θα μας δει ο ίδιος μετά τις 5 Ιανουαρίου μόλις του περάσει η ίωση. Και επειδή είχα αγωνία τον ρώτησα τι επιλογές υπάρχουν... και μου είπε ότι ή θα κλείσει από μόνο του ή πάμε για χειρουργείο σε ένα χρόνο . Δεν ξέρω αυτό το να κλείσει μόνο του κάπως μου ακούγεται . Θα κάνω λίγο υπομονή να τον δει ωστόσο θα επικοινωνήσω μέσω email και με κάποιον άλλο. Ευχαριστώ πάντως για την απάντηση. 

    Share this post


    Link to post
    Share on other sites

    Εγγραφείτε ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή


    Δημιουργήστε νέα εγγραφή

    Σύνδεση


    Συνδεθείτε τώρα