Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Συμπεριφορά γονέα σε ΑΜΕΑ

Recommended Posts

Θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου και να μεταφέρω ένα πρόβλημα που με απασχολεί σχετικά με κοντινό μου πρόσωπο. Η μητέρα (εν απουσία πατέρα) ισχυρίζεται πως αδυνατεί να προσέχει το παιδί (ετών 30+ αλλά με νοητική υστέρηση που το καθιστά να συμπεριφέρεται σαν παιδί) και το έχει σε ίδρυμα καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Πρόσφατα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα που το παιδί ερχόταν σπίτι να περάσει λίγες ώρες οικογενειακά, δεν έρχεται πλέον. Το πηγαίνει σε άλλο σπίτι, σε μια κυρία να το προσέχει. Γιατί;

Οι λεπτομέρειες πολλές και είμαι διατεθειμένη να τις μοιραστώ μαζί σας. Εγώ είμαι η νύφη της οικογένειας και έχω προσφερθεί πολλές φορές να βοηθήσω αλλά η βοήθεια μου δεν γίνεται δεκτή γιατί "δεν ξέρεις εσύ τι σταυρό κουβαλάω". Ο δε άντρας μου αμέτοχος και απλά ανέχεται τις αποφάσεις που παίρνει η μητέρα χωρίς σχολιασμούς.

Εγώ πολλές φορές έχω έρθει σε ρήξη μαζί της και μαζί του γι αυτό το θέμα αλλά δεν έχω βρει ανταπόκριση. Ο λόγος που το αναφέρω είναι γιατί θέλω να το μοιραστώ και να το σχολιάζω εδώ αφού πλέον δεν μπορώ να το συζητώ με τα δικά μου άτομα.

Διαφημίσεις

• Replies 62
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ειναι πραγματικα ασχημο να βλεπεις να απορριπτει ενα τετοιο παιδι η ιδια του η οικογενεια. Οταν ερχεσαι σε αντιπαραθεση μαζι τους τι σου λενε?

Γιατι δεν τον εχει η μητερα τα Σαβ/κα? Ή εστω μια μερα να ερθει σε εσας να μεινει? (αν καταλαβα καλα προκειται για τον αδελφο του αντρα σου ετσι?)

Τουλαχιστον τον επισκεπτονται στο ιδρυμα καθολου?

Θα ήθελα να εκφράσω την ανησυχία μου και να μεταφέρω ένα πρόβλημα που με απασχολεί σχετικά με κοντινό μου πρόσωπο. Η μητέρα (εν απουσία πατέρα) ισχυρίζεται πως αδυνατεί να προσέχει το παιδί (ετών 30+ αλλά με νοητική υστέρηση που το καθιστά να συμπεριφέρεται σαν παιδί) και το έχει σε ίδρυμα καθ'όλη την διάρκεια της εβδομάδας.

Πρόσφατα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα που το παιδί ερχόταν σπίτι να περάσει λίγες ώρες οικογενειακά, δεν έρχεται πλέον. Το πηγαίνει σε άλλο σπίτι, σε μια κυρία να το προσέχει. Γιατί;

Οι λεπτομέρειες πολλές και είμαι διατεθειμένη να τις μοιραστώ μαζί σας. Εγώ είμαι η νύφη της οικογένειας και έχω προσφερθεί πολλές φορές να βοηθήσω αλλά η βοήθεια μου δεν γίνεται δεκτή γιατί "δεν ξέρεις εσύ τι σταυρό κουβαλάω". Ο δε άντρας μου αμέτοχος και απλά ανέχεται τις αποφάσεις που παίρνει η μητέρα χωρίς σχολιασμούς.

Εγώ πολλές φορές έχω έρθει σε ρήξη μαζί της και μαζί του γι αυτό το θέμα αλλά δεν έχω βρει ανταπόκριση. Ο λόγος που το αναφέρω είναι γιατί θέλω να το μοιραστώ και να το σχολιάζω εδώ αφού πλέον δεν μπορώ να το συζητώ με τα δικά μου άτομα.

Eσυ εχεις ζησει καθολου με αυτο το παιδι?

Ειναι πραγματικα ασχημο να βλεπεις να απορριπτει ενα τετοιο παιδι η ιδια του η οικογενεια. Οταν ερχεσαι σε αντιπαραθεση μαζι τους τι σου λενε?

Γιατι δεν τον εχει η μητερα τα Σαβ/κα? Ή εστω μια μερα να ερθει σε εσας να μεινει? (αν καταλαβα καλα προκειται για τον αδελφο του αντρα σου ετσι?)

Τουλαχιστον τον επισκεπτονται στο ιδρυμα καθολου?

Όταν μαλώνουμε μου λένε ότι δεν έχω άποψη γιατί δεν ξέρω τι περνάει η μάνα. Εγώ όμως μένω πάνω κάτω με το παιδί και την μητέρα και ξέρω. Δεν είναι ήσυχη, καθόλου θα έλεγε κανείς. Αλλά είναι σαν να προσέχεις ένα παιδί. Τα παιδιά είναι ήσυχα; Δεν είναι δα και τραγική η κατάστασή μας που να μην αντέχεται.

Τα Σαβ/κα το είχε η μητέρα εκτός από πρόσφατα που το αφήνει στο άλλο σπίτι. Αν γινόταν να μείνει και στο ίδρυμα θα έμενε αλλά δυστυχώς δεν τα κρατάνε εκεί οπότε το πάει στο άλλο σπίτι αυτής της κυρίας.

Επισκέψεις στο ίδρυμα δεν γίνονται πρώτον γιατί το διάστημα από Σαβ/κο σε Σαβ/κο είναι σύντομο και δεύτερον γιατί όταν βλέπει την μαμά της ή κάποιον άλλο θέλει να πάει μαζί του και δεν μπορεί να φύγει χωρίς να την πάρει μαζί.

Eσυ εχεις ζησει καθολου με αυτο το παιδι?

Μένουμε πάνω κάτω. Έρχεται σε μένα όταν την παίρνω μαζί μου. Κάθεται ήσυχη και όταν έρχεται η μάνα της νευριάζει, την κάνει ότι θέλει η αλήθεια είναι. Παίρνει τα παιχνίδια του παιδιού μου, γκρινιάζει αυτός κτλ. Δεν κάνει όμως τραβηγμένα πράγματα, απλά σαν να είναι ακόμα ένα παιδί στο σπίτι. Μωρό αφού δεν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας (κώφωση, νοητ. υστέρηση και αυτισμός και πολλές άλλες επιπλοκές). Δεν είπε κανείς ότι είναι ευχάριστο να μένει κάποιος μαζί της αλλά βρε παιδιά τι θα πει!!!!!! Επειδή δεν μου αρέσει και με ξεβολεύει θα παρατήσω το παιδί μου; Μερικά πράγματα τα ανεχόμαστε όπως είναι εφόσον δεν αλλάζουν.

Διαφημίσεις

Δεν είναι δα και τραγική η κατάστασή μας που να μην αντέχεται.

.

Δεν μπορείς να κατηγορήσεις μία μάνα που δεν θέλει το παιδί της. Είναι τόσο έντονο το μητρικό ένστικτο, που φαντάσουν πόσο δυνατή είναι η δύναμη αυτή της άρνησης που καταφέρνει να το παραμερήσει. Δεν μπορείς να αντιτάξεις κάτι πιο δυνατό.

Η κατάσταση είναι τραγική. Πιο τραγική δεν υπάρχει από το να βλέπεις τα παιδιά όλου του κόσμου να μεγαλώνουν, και το παιδί σου να μένει εκεί, να μην μπορεί να μεγαλώσει. Και μετά αρχίζουν οι ανασφάλειες, να μη έχω ελπίδες, να μην επενδύω σε συναισθήματα που θα πέσουν στο κενό. Δεν υπάρχει πιο τραγικό πράγμα, σου λέω. Πιο τραγικό και από τον θάνατο. Αλλάζει τον άνθρωπο. Μην το κατακρίνεις, έτσι εύκολα. Βοήθησε όσο μπορείς, αφού θέλεις, αλλά στην κατεύθυνση που σου το ζητούν.

kyra εκτιμώ την άποψή σου και συμφωνώ ότι η κατάστασή μας είναι τραγική. Εγώ πριν εννοούσα την συμπεριφορά του παιδιού. Δεν δημιουργεί κατά την γνώμη μου προβλήματα που δεν ανέχονται ή δεν λύνονται, αυτό εννοούσα με το τραγική και όχι αυτό που λες εσύ.

Πως να βοηθήσω και να συντελέσω σε αυτό που κατά την γνώμη μου δεν έπρεπε να γίνεται; Δεν το χωράει το μυαλό μου να δώσω την συγκατάθεσή μου.

Και λέω πως ναι, ορισμένες φορές η ιδρυματοποίηση είναι η καλύτερη λύση για το καλό του παιδιού και όλων των υπολοίπων αλλά όχι έτσι. Εδώ δεν μιλάμε για ένα παιδί που ζει σε ίδρυμα μόνιμα. Ίσως αν ήταν έτσι να ήταν καλύτερα και γι αυτήν. Ίσως η μονιμότητα να την έκανε να αισθανθεί ασφάλεια και να βελτίωνε την συμπεριφορά της αλλά δεν είναι πρακτικά εφικτό.

Πέρα από αυτό, εγώ πιστεύω πως η συμπεριφορά της πηγάζει από την ανασφάλεια και την άρνηση που μόνο η μαμά μπορεί να καλύψει με το να είναι το παιδί κοντά μας, να νιώθει την οικογένεια και την θαλπωρή. Σιγά σιγά θα νιώσει ασφάλεια και θα σταματήσει ή τουλάχιστον ελαττώσει την προβληματική συμπεριφορά. Όμως αρνείται να το κάνει αυτό βρίσκοντας δικαιολογίες.

εγω δεν κατηγορω με τιποτα μια τετοια μητερα γιατι πολυ απλα δεν ξερουμε ουτε πως ζει ουτε πως ειναι να ζεις με ενα τετοιο παιδακι....ζωντας 1 η 2 ωρες η εστω και μια μερα με το παιδακι της δεν μπορει να μας δωσει καν ουτε μια ιδεα απο την ζωη της...ουτε μπορεις να την κατηγορησεις που δεν αντεξε!

εβλεπα στην νετ καποιους γονεις με παιδια με ειδικες αναγκες....οι ιστοριες τους ηταν συγκλονιστικες.....

και να σου πω και κατι αλλο,εγω νιωθω θαυμασμο για αυτους τους γονεις και για την δυναμη που εχουν και γιατι εκτος ολων των αλλων παλευουν μονοι τους χωρις κοινωνικη μεριμνα χωρις βοηθεια και πολλες φορες με την κακια του κοσμου...

Διαφημίσεις

Δεν κατηγορω κανεναν γιατι οταν δεν ειναι μεσα στο προβλημα δεν μπορει να ξερει, να καταλαβει.

Δεν λεει τιποτα αν μενεις πανω κατω δεξια αριστερα..... Ο καθενας κλεινει την πορτα του οποτε θελει και το προβλημα του αλλου μενει εξω.

εγω δεν κατηγορω με τιποτα μια τετοια μητερα γιατι πολυ απλα δεν ξερουμε ουτε πως ζει ουτε πως ειναι να ζεις με ενα τετοιο παιδακι....ζωντας 1 η 2 ωρες η εστω και μια μερα με το παιδακι της δεν μπορει να μας δωσει καν ουτε μια ιδεα απο την ζωη της...ουτε μπορεις να την κατηγορησεις που δεν αντεξε!

εβλεπα στην νετ καποιους γονεις με παιδια με ειδικες αναγκες....οι ιστοριες τους ηταν συγκλονιστικες.....

Ναι καλή μου, δεν διαφωνώ. Και φυσικά οι αντοχές ελαττώνονται με τα χρόνια. Αλλά εδώ μιλάμε για 2 24ωρα την εβδομάδα. Δεν μιλάμε για καθημερινή βάση. Ας είναι στο ίδρυμα τις καθημερινές αλλά στο σπίτι τα Σαββατοκύριακα. Γιατί και εκείνες τις μέρες να το πηγαίνει αλλού; Η μαμά του παιδιού είναι 55 ετών, συνταξιούχα από τα 30 με 3 συντάξεις και επιδόματα (τα καλά του Ελληνικού κράτους) οπότε οικονομικό θέμα δεν τίθεται. Η μαμά δεν χρειάζεται να εργάζεται.

και να σου πω και κατι αλλο,εγω νιωθω θαυμασμο για αυτους τους γονεις και για την δυναμη που εχουν και γιατι εκτος ολων των αλλων παλευουν μονοι τους χωρις κοινωνικη μεριμνα χωρις βοηθεια και πολλες φορες με την κακια του κοσμου...

Κοινωνική μέριμνα στην περίπτωσή μας υπάρχει, από οικογενειακή μέριμνα έχουμε έλλειψη.

kyra;.

Πιο τραγικό και από τον θάνατο.

ναι....και στο λεει ανθρωπος σχοινοβατει απο ΑΜΕΑ σε οχι καθε τριμηνο....

Στέλλα, δεν θα ήθελα να συμμετέχεις σε αυτή την συζήτηση. Δεν σου αξίζει. Εσύ έχεις γίνει χώμα για τα παιδιά σου και δεν θα σε έβαζα στην ίδια κατηγορία με αυτή την μάνα. Εδώ μιλάμε για την μαμά και όχι για το παιδί με ΕΑ και τελοσπάντων θέλω να πιστεύω ότι εσύ απέχεις πολύ από το να χαρακτηριστείς ΑΜΕΑ. Στο εύχομαι από καρδιάς.

Δεν κατηγορω κανεναν γιατι οταν δεν ειναι μεσα στο προβλημα δεν μπορει να ξερει, να καταλαβει.

Δεν λεει τιποτα αν μενεις πανω κατω δεξια αριστερα..... Ο καθενας κλεινει την πορτα του οποτε θελει και το προβλημα του αλλου μενει εξω.

Μια συζήτηση κάνουμε για να με βοηθήσετε και εμένα να καταλάβω γιατί έχει αυτή την συμπεριφορά εφόσον αδυνατώ πλέον να το συζητάω με τους δικούς μου ανθρώπους. Η συζήτηση φέρνει εντάσεις.

Διαφημίσεις

Θα συμφωνήσω με τις παραπάνω γνώμες... κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει και να κρίνει κανέναν για την συμπεριφορά του όταν δεν ζει καθημερινά το πρόβλημα.. όπως λέει και ο σοφός λαός "όποιος είναι έξω από το χορό..." και εγώ θαυμάζω τους ανθρώπους που μπορούν και τα βγάζουν πέρα σε τέτοιες καταστάσεις... όπως μπορούν και όπως νομίζουν αυτοί καλύτερα...

Στέλλα, δεν θα ήθελα να συμμετέχεις σε αυτή την συζήτηση. Δεν σου αξίζει. Εσύ έχεις γίνει χώμα για τα παιδιά σου και δεν θα σε έβαζα στην ίδια κατηγορία με αυτή την μάνα. Εδώ μιλάμε για την μαμά και όχι για το παιδί με ΕΑ και τελοσπάντων θέλω να πιστεύω ότι εσύ απέχεις πολύ από το να χαρακτηριστείς ΑΜΕΑ. Στο εύχομαι από καρδιάς.

ας μη συμμετεχω λοιπον καλυτερα

ευχαριστω παντως

Μια συζήτηση κάνουμε για να με βοηθήσετε και εμένα να καταλάβω γιατί έχει αυτή την συμπεριφορά εφόσον αδυνατώ πλέον να το συζητάω με τους δικούς μου ανθρώπους. Η συζήτηση φέρνει εντάσεις.

Eαν δεν ζησεις καποια πραγματα ειναι πολυ δυσκολο να τα καταλαβεις.

Επισης αλλο συζητηση και αλλο να κρινεις την συμπεριφορα καποιου που εχει μεγαλο προβλημα.

Δυστυχως οταν ημαστε εξω απο τον χορο ξερουμε πως θα χορεψουμε αλλα οταν "τυχει" να μπουμε στον χορο βλεπουμε οτι τα πραγματα δεν ειναι ετσι.

Οι ανθρωποι εχουν τον πονο τους,προφανως προσπαθουν να κανουν καποια πραγματα, το λιγοτερο που εχουν αναγκη ειναι καποιος να τους κρινει και να τους κατακρινει.

Για να μην παρεξηγηθω, δεν ειμαι απο τους ανθρωπους που θα εβαζα, πεταγα, οπως θελετε πειτε το, εναν ανθρωπο σε ενα ιδρυμα.

Δεν μπορείς να κατηγορήσεις μία μάνα που δεν θέλει το παιδί της. Είναι τόσο έντονο το μητρικό ένστικτο, που φαντάσουν πόσο δυνατή είναι η δύναμη αυτή της άρνησης που καταφέρνει να το παραμερήσει. Δεν μπορείς να αντιτάξεις κάτι πιο δυνατό.

Η κατάσταση είναι τραγική. Πιο τραγική δεν υπάρχει από το να βλέπεις τα παιδιά όλου του κόσμου να μεγαλώνουν, και το παιδί σου να μένει εκεί, να μην μπορεί να μεγαλώσει. Και μετά αρχίζουν οι ανασφάλειες, να μη έχω ελπίδες, να μην επενδύω σε συναισθήματα που θα πέσουν στο κενό. Δεν υπάρχει πιο τραγικό πράγμα, σου λέω. Πιο τραγικό και από τον θάνατο. Αλλάζει τον άνθρωπο. Μην το κατακρίνεις, έτσι εύκολα. Βοήθησε όσο μπορείς, αφού θέλεις, αλλά στην κατεύθυνση που σου το ζητούν.

Έγραψες τις σκέψεις μου, συμφωνώ μαζί σου.

Δώσ' μου τα χέρια σου να κρατήσω τη ζωή μου.Τάσος Λειβαδίτης.

Δυστυχώς πολύ συχνά οι οικογένειες που έχουν μέλη ΑΜΕΑ με νοητική υστέρηση και οι ίδιες πάσχουν. Φυσικά και δεν είναι φυσιολογικό η μητέρα να μην επιθυμεί να καν να δει το παιδί της όπως και δεν είναι φυσιολογικό που ο σύζυγός σου δεν θέλει να μιλήσει για το θέμα μαζί σου, για να σου εξηγήσει τη συμπεριφορά της μητέρας του και που δεν επιθυμεί η αδερφή του να έρχεται πιο συχνά στο σπίτι σας.

Για να μην παρεξηγηθω, δεν ειμαι απο τους ανθρωπους που θα εβαζα, πεταγα, οπως θελετε πειτε το, εναν ανθρωπο σε ενα ιδρυμα.

Ακριβώς, ούτε κι εγώ είμαι. Το θεωρώ αδιανόητο και ίσως γι αυτό να μην μπορώ να το καταλάβω. Η κατακραυγή του κόσμου είναι απίστευτη. Πλέον δεν έχουμε επαφές ούτε με τους συγγενείς μας.

Δυστυχώς πολύ συχνά οι οικογένειες που έχουν μέλη ΑΜΕΑ με νοητική υστέρηση και οι ίδιες πάσχουν. Φυσικά και δεν είναι φυσιολογικό η μητέρα να μην επιθυμεί να καν να δει το παιδί της όπως και δεν είναι φυσιολογικό που ο σύζυγός σου δεν θέλει να μιλήσει για το θέμα μαζί σου, για να σου εξηγήσει τη συμπεριφορά της μητέρας του και που δεν επιθυμεί η αδερφή του να έρχεται πιο συχνά στο σπίτι σας.

Ο δε σύζυγος το συζητάει αλλά μου λέει ότι είμαι υπερβολική και πως δεν με αφορά να μην ασχολούμαι. Τι θα πει δεν με αφορά; Στο ίδιο σπίτι μένουμε. Οικογένειά μου είναι (η μόνη που έχω κι εγώ). Εγώ ακούω πολλά σχόλια του στυλ: "Μα καλά τι το έχετε το παιδί στο ίδρυμα; Η πεθερά σου δεν μπορεί να το προσέχει; Ας πάρει μια γυναίκα για τις δουλειές. Κρίμα το παιδί κτλ κτλ κτλ". Και εγώ αναγκαστικά απαντώ πως είναι καλύτερα έτσι για το παιδί αφού εκεί έχει το πρόγραμμα του και άλλα κουραφέξαλα γιατί φυσικά δεν θέλω να δώσω τροφή για περαιτέρω σχόλια και κακεντρέχειες. Απλά εδώ που είναι ανώνυμα μπορώ να βγάζω τα εσώψυχα μου.

Ο δε σύζυγος το συζητάει αλλά μου λέει ότι είμαι υπερβολική και πως δεν με αφορά να μην ασχολούμαι. Τι θα πει δεν με αφορά; Στο ίδιο σπίτι μένουμε. Οικογένειά μου είναι (η μόνη που έχω κι εγώ). Εγώ ακούω πολλά σχόλια του στυλ: "Μα καλά τι το έχετε το παιδί στο ίδρυμα; Η πεθερά σου δεν μπορεί να το προσέχει; Ας πάρει μια γυναίκα για τις δουλειές. Κρίμα το παιδί κτλ κτλ κτλ". Και εγώ αναγκαστικά απαντώ πως είναι καλύτερα έτσι για το παιδί αφού εκεί έχει το πρόγραμμα του και άλλα κουραφέξαλα γιατί φυσικά δεν θέλω να δώσω τροφή για περαιτέρω σχόλια και κακεντρέχειες. Απλά εδώ που είναι ανώνυμα μπορώ να βγάζω τα εσώψυχα μου.

Οι έξω πάντα έχουν κάτι να πουν έτσι απλά για να πουν ή ακόμη χειρότερα για να σε πικράνουν γι'αυτό ας κοιτάνε τη δουλειά τους. Το δικό σας γολγοθά κανείς δεν μπορεί να το νιώσει. Γιάυτό μην ασχολείσαι όσο κι αν δεν θέλεις πάντα θα λένε.

Δώσ' μου τα χέρια σου να κρατήσω τη ζωή μου.Τάσος Λειβαδίτης.

Κορίτσια η φίλη μας μίλησε για 2 μέρες την εβδομάδα. Δυο μέρες την εβδομάδα για να δει το παιδί της που είναι κλεισμένο συνέχεια στο ίδρυμα. Δηλαδή τι σοι γολγοθά περνάει η μάνα εγω δεν τομ καταλαβαίνω. Γολγοθά θα περνούσε αν δε μπορούσε να δει το παιδί της. Γολγοθά θα περνούσε αν δεν είχε την παχυλή της σύνταξη. Είναι μια γυναίκα νέα που είναι πολλά χρόνια σε συνταξη. Συγνώμη δε βλέπω γολγοθα, βλέπω μια γυναίκα που την ενδιαφέρει η βολή της. Εχω τη γιαγιά μου στο χωριό 80+ ετών, με τον θείο μου καθηλωμένο στο κρεβάτι. Τον σηκώνει, τον βάζει σε καρότσι, τον βγάζει στη βεράντα, τον πλένει τον αλλάζει, ο άνθρωπος δε μπορεί καν να εξυπερετηθεί. Και η γιαγιά παρόλα τα προβλήματα γυναίκα πήρε εδω και 3-4 χρόνια. Και έχει και η γιαγιά προβλήματα υγείας βαρβάτα. Αυτή ναι, περνάει γολγοθά. Η συγκεκριμένη μάνα δεν νομίζω. Προφανώς οταν κάποιος της την λέει για τη συμπεριφορά απέναντι στο παιδί της φαντάζομαι πέρνει αυτό το περίλυπο ύφος και λέει δεν ξέρεις εσυ τον γολγοθά μου. Αφρό1979 με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη με τις σκέψεις σου. Τωρα στο τι να κάνεις, νομίζω δεν βρίσκονται και πολλά που θα μπορούσες να κάνεις εκτός απο πολύ κουβέντα με τον άντρα σου. Μπράβο σου για την ευαισθησία σου για αυτό το παιδί.

Κορίτσια η φίλη μας μίλησε για 2 μέρες την εβδομάδα. Δυο μέρες την εβδομάδα για να δει το παιδί της που είναι κλεισμένο συνέχεια στο ίδρυμα. Δηλαδή τι σοι γολγοθά περνάει η μάνα εγω δεν τομ καταλαβαίνω. Γολγοθά θα περνούσε αν δε μπορούσε να δει το παιδί της. Γολγοθά θα περνούσε αν δεν είχε την παχυλή της σύνταξη. Είναι μια γυναίκα νέα που είναι πολλά χρόνια σε συνταξη. Συγνώμη δε βλέπω γολγοθα, βλέπω μια γυναίκα που την ενδιαφέρει η βολή της. Εχω τη γιαγιά μου στο χωριό 80+ ετών, με τον θείο μου καθηλωμένο στο κρεβάτι. Τον σηκώνει, τον βάζει σε καρότσι, τον βγάζει στη βεράντα, τον πλένει τον αλλάζει, ο άνθρωπος δε μπορεί καν να εξυπερετηθεί. Και η γιαγιά παρόλα τα προβλήματα γυναίκα πήρε εδω και 3-4 χρόνια. Και έχει και η γιαγιά προβλήματα υγείας βαρβάτα. Αυτή ναι, περνάει γολγοθά. Η συγκεκριμένη μάνα δεν νομίζω. Προφανώς οταν κάποιος της την λέει για τη συμπεριφορά απέναντι στο παιδί της φαντάζομαι πέρνει αυτό το περίλυπο ύφος και λέει δεν ξέρεις εσυ τον γολγοθά μου. Αφρό1979 με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη με τις σκέψεις σου. Τωρα στο τι να κάνεις, νομίζω δεν βρίσκονται και πολλά που θα μπορούσες να κάνεις εκτός απο πολύ κουβέντα με τον άντρα σου. Μπράβο σου για την ευαισθησία σου για αυτό το παιδί.

Eμαθα να αναθεωρω καποια πραγματα και να μην ειμαι απολυτη και θα σου πω γιατι.

Ημουν εξωτερικο και η μητερα μου με τον πατερα μου ειχαν την γιαγια μου στο διπλανο σπιτι. Μια γυναικα που επιανε την πετρα και την εστυβε.

Αρχισαν περιεργα σημαδια... μερα με την μερα χειροτερευε.

Αρχισε να κανει αποπειρες αυτοκτονιας, να χανεται απο το σπιτι. Την πηγαν σε γιατρο... Αλτσχαιμερ σε προχωρημενο σταδιο και μαλιστα με ταχυτατη εξελιξη.

Της ειπαν να την βαλει σε ιδρυμα για να την φροντιζουν αφου αυτα τα ατομα θελουν 24ωρες το 24ωρο ανθρωπο. Η μητερα μου δεν δεχθηκε. Με πηρε τηλεφωνο και της ειπα να μην το τολμησει καν. Εγω βεβαια μακρια δεν μπορουσα να στηριξω την κατασταση αλλα και κοντα να ημουν με το τρεξιμο των δυο παιδιων μου δεν θα μπορουσα να δωσω ουσιαστικη βοηθεια. Σε μια μονο μερα την προλαβα 5 φορες πριν φυγει για τον αλλο κοσμο και αυτο μπροστα στα ματια τους. Μεχρι χαρτοπετσετες καταπιε. Τοτε πηρε η μητερα μου την αποφαση με βαρια καρδια. Το τι ακουσε δεν λεγεται. Απο τους ιδιους ανθρωπους που της εκαναν παραπονα οτι δεν μπορουν να ηρεμησουν επειδη η γιαγια τριγυρνουσε τα βραδια....

Εγω επαθα σοκ οταν ακουσα οτι η γιαγια θα εμπαινε σε ιδρυμα αλλα επαθα μεγαλυτερο οταν ειδα οτι η μαμα μου ετων 50 ειχε παραιτηθει απο την ζωη. Δεν την ενοιαζε καν αν θα γυριζαν τα εγγονια της στην Ελλαδα που ειχε να τα δει 2 χρονια... Τιποτα δεν την ενοιαζε...

Απο την μια δεν μπορουσε να φροντισει την γιαγια, γιατι ναι, δεν εχουμε ολοι το ιδιο ψυχικο και σωματικο σθενος..... απο την αλλη ειχε βαλει το αγαπημενο της προσωπο στο ιδρυμα που ακομη και αν ηξερε οτι ειχε την φροντιδα που επρεπε δεν μπορουσε να το αποδεκτει.

Η γιαγια λοιπον εμεινε στο ιδρυμα 1 χρονο.... Ανεκτησε η μητερα μου τις δυναμεις της και πηρε την γιαγια στο διπλανο σπιτι με μια γυναικα.

Απο αυτη την ιστορια και απο την ιστορια του πεθερου μου που ηταν και αυτος με αλτσχαιμερ και καθε λιγο και λιγακι τον ψαχναμε και η αστυνομια μονιμα χτυπαγε το κουδουνι της πορτας μας, εμαθα πολλα.

Ποτε λοιπον να μην κρινουμε και κατακρινουμε γιατι δεν ξερουμε τι μας τυχαινει στην ζωη και πως θα το αντιμετωπισουμε.

Σε πολλα πραγματα πιστευουμε οτι μπορουμε να ανταπεξελθουμε αλλα αν ερθει ποτε εκει η κουφια ωρα, οι δυναμεις μπορει και να μας εγκαταλειψουν...