Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Τον χάσαμε τον θηλασμό πατριώτη?

Recommended Posts

Γειά σας και Καλώς σας βρήκα!

Νέα στο φόρουμ, νέα μητέρα (Γέννα 29/12/2010), νέα στον θηλασμό.. Και ειδικά στο τελευταίο, έχουμε πρόβλημα. Το πακέτο: Μαιευτήριο, παιδίατροι, μαίες κλπ χτύπησε κι εδώ δυναμικά με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα. Ένα μόνο θα σας πω... 4 μαίες και 1 παιδίατρος, 5 διαφορετικές (εντελώς) τοποθετήσεις στο θέμα θηλασμός, 5 διαφορετικές παροτρύνσεις και συμβουλές εκ διαμέτρου αντίθετες η μία απο την άλλη :confused:. Και για αυτό χρειάζομαι επειγόντως μια σωστή καθοδήγηση απο κάποια σύμβουλο, μπας και σώσουμε τίποτα.. αν είναι να σωθεί κάτι :cry:

Ας τα πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή:

Α. Εβδομάδα κύησης κατά την οποία γεννήθηκε το βρέφος: 38 εβδ. και 1 ημ.

Β. Το φύλο του βρέφους: Αγόρι

Γ. Τον τρόπο τοκετού: Καισαρική (ΚΤ)

Δ. Το είδος της αναισθησίας αν χρησιμοποιήθηκε αναισθησία: Επισκληρίδειος

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη: Μέγιστη 13,74. Βγήκαμε με 11,74

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο: 2 μέρες στη ΜΕΝΝ λόγω διαβήτη κύησης για τον οποίο χορηγήθηκε ινσουλίνη στο τελευταίο δίμηνο. Επισης για έλεγχο υπερηχογένειας στο έντερο η οποία όμως μετά την γέννα δεν διαγνώστηκε κάτι, πέρα απο δυσκοιλιότητα λόγω αλλεργικής αντίδρασης στη πρωτείνη του αγελαδινού γάλακτος.

1. Όλες οι ζυγίσεις του μωρού με τις ημερομηνίες:

29/12/2010: 3070 γρ.

31/12/2010: 2970 γρ.

2/1/2010: 2970 γρ.

2. Πόσα γεύματα κάνει το μωρό το 24ωρο. 8-9 τώρα στο σπίτι

3. Σε πόσα από αυτά θηλάζει: Όλα

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα: 30-70 ml

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο): Σχεδόν μετά απο κάθε γεύμα στην αρχή και έχω καταφερει πλέον να δίνω γεύμα παρα γεύμα με πολύ κόπο.

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία. Mini electric Medela

7. Αν κάνετε συστηματικές αντλήσεις:

7α. πόσες αντλήσεις κάνετε το 24ωρο

7β. ποιες ώρες αντλείτεκαι

7γ. πόσο διαρκεί η κάθε άντληση

Μόνο μία φορά εως τώρα για να δω την ποσότητα του γάλακτος που βγάζω (πανωλεθρία :()

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει.

5-6 πάνες

9. Πόσες κενώσεις κάνει το 24ωρο..

Λόγω δυσκοιλιότητας απο το μαιευτήριο, απο τις 2/1 που γυρίσαμε σπίτι έχει ενεργηθεί 2 φορές. Την πρωτη στις 2/1/2010 με πράσινα κολλώδη κόπρανα και τη δεύτερη (σήμερα το πρωί) με κανονικά. Σημειώνω ότι το συμπλήρωμα που του δίνουμε εμείς στο σπίτι είναι το frisolac ac.

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη....

Ο μπεμπάκος μου έμεινε 2,5 μέρες στη ΜΕΝΝ κατα τις οποίες τράφηκε αποκλειστικά με μπιμπερό απο την δεύτερη μέρα. Την πρωτη λόγω της υπερηχογένειας που είχε παρουσιαστεί δεν τον τάισαν προκειμένου να του κανουν ειδικές εξετάσεις. Εμένα δεν μου επέτρεψαν να τον θηλάσω τις μέρες αυτές.. (όχι ότι είχα καθόλου γάλα, αλλά εστω για την θηλαστική κίνηση) παρα μόνο όταν τον έφεραν στον όροφο :evil:. Θήλαστρο παρόλο που ζήτησα απο την αρχή μου το χορήγησαν στο τέλος της 2ης μέρας :evil::evil:, διότι κατα την άποψη της παιδιάτρου του ορόφου δεν υπήρχε λογος αφού λόγω της καισαρικής το γάλα θα μου ερχόταν μετά απο 1 εβδομάδα, οπότε και δεν έπρεπε να αγχώνομαι (:evil::evil:). Με τα πολλά ξεκίνησα με το θήλαστρο και απο την 3η μέρα ξεκίνησε το πρωτόγαλα το οποίο καταφερα με τα χίλια ζορια να του το δώσω, γιατί ο μπέμπης είχε μάθει στο μπιμπερό και αρνιόταν με πολύ επιμονή να πιάσει την θηλή. Με την βοήθεια των μαιών του οροφου και πολύ υπομονή απο μένα τελικά ξεκίνησε ο θηλασμός την 4η μέρα με ελαχιστο γάλα απο την μεριά μου (10 ml στο 1 στήθος με το θήλαστρο μετά απο 25 λεπτά άντλησης) και φυσικά.. συμπληρωμα για να μην αφυδατωθεί ο μικρός αφού είχε παρουσιάσει και ίκτερο :(.

Απο την μέρα που γυρίσαμε σπίτι 2/1/2010 τον θηλαζω συνεχώς, αλλά ο μικρός δείχνει ότι το δικό μου δεν του φτάνει (δεν ηρεμεί, δεν κοιμάται, βάζει τα χέρια του στο στόμα και κλαίει πολύ). Δίνοντάς του το συμπληρωμα αμέσως ηρεμεί και κοιμάται. Απο χτες προσπάθησα να αυξήσω την διάρκεια του θηλασμού για να δω πότε επιτέλους θα χορτάσει με το δικό μου και μετά απο 2 και πλέον ώρες :confused:.. έδειχνε ότι κάτι 'έγινε. Έτσι χτες καταφερα να μειώσω το συμπληρωμα σε γεύμα παρα γεύμα... αλλά με μένα εξαντλημένη λογω αυπνίας :(.. αφού π.χ. 3,5 με 6 το πρωί εγώ ακόμα θήλαζα!!! Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να δω τι γίνεται με το γάλα μου και χρησιμοποίησα θήλαστρο για να μετρήσω στο περιπου πόσο περισσότερο γάλα βγαζω απο τότε στο μαιευτήριο αφού πλέον θηλ'αζω συστηματικά εδώ και 4 μέρες.. Και ήρθε η πανωλεθρία και με κατάπιε :cry:. Η ίδια ποσότητα ακριβώς που είχα και την πρώτη μερα θηλασμού... 10 ml!!! μετά απο 25 λεπτά άντλησης (για το 1 στήθος μιλάμε πάντα).

Τι κάνουμε τώρα βρε παιδιά?... να συνεχιστεί αυτό με τα 2ωρα και 3ωρα θηλασμου δεν γίνεται γιατί θα πέσω απο την εξάντληση και την αυπνία. Ο μικρός είναι και φαγανός κι αν δεν φάει την ποσότητα που έχει ανάγκη είναι ικανός να κλαίει με τις ώρες γοερά. Πως θα καταφερω να ανατρέψω την κατάσταση? :confused:

Διαφημίσεις

πρωτον το θηλαστρο δεν δειχνει την ποσοτητα που πινει το μωρο κατα την διαρκεια του θηλασμου και δεν μπορεις να βγαζεις συμπερασματα για την παραγωγη σου απο την αντληση

δευτερον για να χορτασει ενα μωρο που θηλαζει ειναι παρα πολλες ωρες στο στηθος πρωι-βραδυ και κανει πολλους θηλασμους γυρω στους 12 ειναι ο συνηθεις αριθμος

αν τον αφηνεις συνεχεια στο στηθος και συνεχισεις ετσι να αφαιρεις το συμπληρωμα σιγα σιγα θα το σταματησετε τελειως και θα θηλαζετε αποκλειστικα

θελει κουραγιο κ υπομονη ομως απο εσενα καθως κ επιμονη

Καλημέρα και να σου ζήσει το μωρό!

Δεν είμαι σύμβουλος, αλλά θηλάζω 16 μήνες και έχω να σου πω τα εξής:

1. Δεν έχεις χάσει κανένα παιχνίδι, αντιθέτως τα πας πολύ καλά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισες! Παρόμοια προβλήματα είχα κι εγώ στην αρχή και μετά τα καταφέραμε μια χαρά, στις 20 μέρες έκοψα και το συμπλήρωμα και πήγαν όλα καλά.

2. Μην μπαίνεις στο τριπάκι να ελέγχεις ποσότητα με το θήλαστρο! Δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Ειδικά με το Mini electric που έχεις, το ίδιο είχα κι εγώ και είναι πολύ αργό και όχι πολύ κατάλληλο για τον πρώτο καιρό. Επίσης, την πρωτη φορά με το θήλαστρο θα βγάζεις λίγο, τη δεύτερη λίγο παραπάνω και σταδιακά θα βγάζεις όλο και περισσότερο, χρειάζεται το στήθος χρόνο να προσαρμοστεί στη διαδικασία. Εμένα μου πήρε 3-4 μέρες (με 5-6 αντλήσεις την ημέρα) για να μπορέσω να βγάζω 120 ml, παρόλο που ήμουν να σκάσω από το πολύ γάλα. Στη φάση που είσαι χρειάζεσαι ένα νοσοκομειακό θήλαστρο (π.χ. το sympony) που μπορείς να το νοικιάσεις, για να βγάζεις δικό σου γάλα να δίνεις συμπλήρωμα και να ενισχύσεις την παραγωγή σου! Αλλά αυτά θα στα πουν οι κοπέλες που γνωρίζουν περισσότερα.

3. Μην πτοείσαι και συνέχισε την προσπάθεια, όσο βάζεις το μωρό στο στήθος ενισχύεται η παραγωγή σου και την επόμενη μέρα θα έχεις πιο πολύ γάλα.

4. Προσπάθησε να μην αγχώνεσαι (τρομερά δύσκολο, το ξέρω) και διάβασε εδώ στο φόρουμ τις συμβουλές της Αγλαΐας και των άλλων βετεράνων και σου εύχομαι να τα πάτε μια χαρά!

5k3tp2.png

Να σας ζήσει το μωράκι σας!

Με το να τον αφήνεις στο στήθος για όση ώρα θέλει, είσαι σε καλό δρόμο για να ανατρέψεις την κατάσταση. Για να το αντέξεις, οπλίσου με υπομονή και κουράγιο... Δες για την ξαπλωτή στάση θηλασμού http://parents.org.gr/forum/showpost.php?p=1398315&postcount=34 μήπως και σε βοηθήσει να ξεκουράζεσαι λίγο...

Το θήλαστρο που χρησιμοποιείς δεν είναι κατάλληλο για περίπτωση μη εδραιωμένης γαλουχίας. Όπως και να'χει όμως η ποσότητα που βγάζεις με θήλαστρο είναι ενδεικτική του πόσο μπορείς να αντλήσεις, και δεν είναι ενδεικτική της παραγωγής σου.

Καλή δύναμη

Kαλημερα!Θα ηθελα να σου πω πως αυτο που περασες το περασα κ εγω οπου μου λεγανε να του χορηγω ξενο μεχρι να κατεβει το γαλα μου λεγανε...:shock:οτι να ναι....!!!Τελικα ξεκινησα να θηλαζω απο τη 4 μερα,κ ενας θεος ξερει πως καταφερε να πιασει τη θηλη αυτο το παιδακι....Απο τοτε,απο οταν γυρισα σπιτι κ για 2,5 ολοκληρους μηνες θηλαζα μερα νυχτα επι ωρες ασταματητα κ τα καταφερα.Το μονο που επρεπε να σου πουν ολοι αυτοι ειναι οτι οσο περισσοτερο θηλαζεις τοσο περισσοτερο γαλα θα παραγει ο οργανισμος σου.Καθε φορα που γινεται θηλαστικη κινηση ο εγκεφαλος δινει εντολη να παραχθει γαλα.Καποτε δεν υπηρχε ξενο γαλα,οι γυναικες γενουσανε κ επρεπε να ταιζουν καπως τα παιδια τους...τοτε τι κανανε?Τα θηλαζανε οπως κανουν κ ολα τα θηλαστικα του κοσμου(αγελαδες,κατσικες κ.λ.π.)Και να ξερεις οτι τη μανα παραγει περισσοτερο γαλα απο αυτο που μπορει να πιει το παιδι.Κ οτι ο οργανισμος της προσαρμοζετε αναλογα με τις αναγκες του παιδιου.Το οτι θελει να θηλαζει ωρες ειναι πολυ καλο κ να χαιρεσε καθως το παιδι θελει να εδραιωσεις τη γαλουχια σου.οταν αυτο γινει κοντα σους 2,3 μηνες θα ηρεμησει,κ θα αραιωσει τους θηλασμους.εξοπλησου με υπομονη,βαζε το παιδι να θηλαζει οποτε κλαιει η τρωει τα χερακια η οτι αλλο αποτελει ενδειξη,αφησετο να θηλαζει οσο θελει-μη το διακοπτεις ποτε-οταν τελειωσει θα φυγει μονο του απο το στηθος κ ισως αποκοιμηθει.Να ξερειςοτι θα βρεθουν πολυ καλοθελητες να σου λενε ακομα θηλαζεις κ.λ.π.?Θελει πολυ υπομονη κ να ξερεις πως οτι αντιμετοπιζεις ειναι απολυτψς φυσιολογικο.Οτι απορια εχεις ανετρεξε στο θεμα που σε ενδιαφερει κ να ξερεις πως εμπειρες μανουλες θα σε βοηθησουν.Ξεχνα τις τακτικες 10 λεπτα στο ενα στηθος 10 στο αλλο,κ ταισμα ανα 3ωρο-4ωρο,αυτα στο θηλασμο δεν ισχυουν...Αν θελεις να επιτυχεις πρεπει να θηλαζεις απεριοριστα...κ ανεμποδιστα.;)

<<φυσης ουδεν ποιει ματην>>

αν ητανε η γνωση ψωρα θα θηλαζε ολη η χωρα

Διαφημίσεις

Νέα στο φόρουμ, νέα μητέρα (Γέννα 29/12/2010), νέα στον θηλασμό.. Και ειδικά στο τελευταίο, έχουμε πρόβλημα. Το πακέτο: Μαιευτήριο, παιδίατροι, μαίες κλπ χτύπησε κι εδώ δυναμικά με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα. Ένα μόνο θα σας πω... 4 μαίες και 1 παιδίατρος, 5 διαφορετικές (εντελώς) τοποθετήσεις στο θέμα θηλασμός, 5 διαφορετικές παροτρύνσεις και συμβουλές εκ διαμέτρου αντίθετες η μία απο την άλλη :confused:. Και για αυτό χρειάζομαι επειγόντως μια σωστή καθοδήγηση απο κάποια σύμβουλο, μπας και σώσουμε τίποτα.. αν είναι να σωθεί κάτι :cry:

Ε. Αν το μωρό εφμάνισε νεογνικό ίκτερο και αν ναι ποια ήταν η μέγιστη τιμή και ποια η ελάχιστη: Μέγιστη 13,74. Βγήκαμε με 11,74

Ε. Αν το μωρό νοσηλεύτηκε και για ποιο λόγο: 2 μέρες στη ΜΕΝΝ λόγω διαβήτη κύησης για τον οποίο χορηγήθηκε ινσουλίνη στο τελευταίο δίμηνο. Επισης για έλεγχο υπερηχογένειας στο έντερο η οποία όμως μετά την γέννα δεν διαγνώστηκε κάτι, πέρα απο δυσκοιλιότητα λόγω αλλεργικής αντίδρασης στη πρωτείνη του αγελαδινού γάλακτος.

4. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο συμπλήρωμα παίρνει περίπου σε κάθε γεύμα: 30-70 ml

5. Αν παίρνει συμπλήρωμα, πόσο παίρνει συνολικά το 24ωρο (το υπολογίζετε μετρώντας με ακρίβεια την ποσότητα για ένα 24ωρο): Σχεδόν μετά απο κάθε γεύμα στην αρχή και έχω καταφερει πλέον να δίνω γεύμα παρα γεύμα με πολύ κόπο.

6. Αν χρησιμοποιείτε θήλαστρο σας παρακαλώ πολύ να γράφετε με ακρίβεια τον τύπο του θήλαστρου και την εταιρεία. Mini electric Medela

Μόνο μία φορά εως τώρα για να δω την ποσότητα του γάλακτος που βγάζω (πανωλεθρία :()

8. Πόσες πάνες βρέχει το μωρό το 24ωρο (όχι πόσες γεμίζει, πόσες φορές ουρεί). Αν το μωρό είναι μικρό η ποσότητα των ούρων είναι πολύ μικρή και οι πάνες πολύ απορροφητικές. Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε πότε ουρεί, μπορείτε να βάλετε μέσα στην πάνα ένα κομματάκι χαρτί κουζίνας. Αν αυτό βραχεί σημείνει ότι το παιδί έχει ουρήσει.

5-6 πάνες

Λόγω δυσκοιλιότητας απο το μαιευτήριο, απο τις 2/1 που γυρίσαμε σπίτι έχει ενεργηθεί 2 φορές. Την πρωτη στις 2/1/2010 με πράσινα κολλώδη κόπρανα και τη δεύτερη (σήμερα το πρωί) με κανονικά. Σημειώνω ότι το συμπλήρωμα που του δίνουμε εμείς στο σπίτι είναι το frisolac ac.

10. Συμπληρώστε οποιαδήποτε συμπεριφορά του παιδιού σας νομίζετε ότι θα ήταν χρήσιμη....

Ο μπεμπάκος μου έμεινε 2,5 μέρες στη ΜΕΝΝ κατα τις οποίες τράφηκε αποκλειστικά με μπιμπερό απο την δεύτερη μέρα. Την πρωτη λόγω της υπερηχογένειας που είχε παρουσιαστεί δεν τον τάισαν προκειμένου να του κανουν ειδικές εξετάσεις. Εμένα δεν μου επέτρεψαν να τον θηλάσω τις μέρες αυτές.. (όχι ότι είχα καθόλου γάλα, αλλά εστω για την θηλαστική κίνηση) παρα μόνο όταν τον έφεραν στον όροφο :evil:. Θήλαστρο παρόλο που ζήτησα απο την αρχή μου το χορήγησαν στο τέλος της 2ης μέρας :evil::evil:, διότι κατα την άποψη της παιδιάτρου του ορόφου δεν υπήρχε λογος αφού λόγω της καισαρικής το γάλα θα μου ερχόταν μετά απο 1 εβδομάδα, οπότε και δεν έπρεπε να αγχώνομαι (:evil::evil:). Με τα πολλά ξεκίνησα με το θήλαστρο και απο την 3η μέρα ξεκίνησε το πρωτόγαλα το οποίο καταφερα με τα χίλια ζορια να του το δώσω, γιατί ο μπέμπης είχε μάθει στο μπιμπερό και αρνιόταν με πολύ επιμονή να πιάσει την θηλή. Με την βοήθεια των μαιών του οροφου και πολύ υπομονή απο μένα τελικά ξεκίνησε ο θηλασμός την 4η μέρα με ελαχιστο γάλα απο την μεριά μου (10 ml στο 1 στήθος με το θήλαστρο μετά απο 25 λεπτά άντλησης) και φυσικά.. συμπληρωμα για να μην αφυδατωθεί ο μικρός αφού είχε παρουσιάσει και ίκτερο :(.

Απο την μέρα που γυρίσαμε σπίτι 2/1/2010 τον θηλαζω συνεχώς, αλλά ο μικρός δείχνει ότι το δικό μου δεν του φτάνει (δεν ηρεμεί, δεν κοιμάται, βάζει τα χέρια του στο στόμα και κλαίει πολύ). Δίνοντάς του το συμπληρωμα αμέσως ηρεμεί και κοιμάται. Απο χτες προσπάθησα να αυξήσω την διάρκεια του θηλασμού για να δω πότε επιτέλους θα χορτάσει με το δικό μου και μετά απο 2 και πλέον ώρες :confused:.. έδειχνε ότι κάτι 'έγινε. Έτσι χτες καταφερα να μειώσω το συμπληρωμα σε γεύμα παρα γεύμα... αλλά με μένα εξαντλημένη λογω αυπνίας :(.. αφού π.χ. 3,5 με 6 το πρωί εγώ ακόμα θήλαζα!!! Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να δω τι γίνεται με το γάλα μου και χρησιμοποίησα θήλαστρο για να μετρήσω στο περιπου πόσο περισσότερο γάλα βγαζω απο τότε στο μαιευτήριο αφού πλέον θηλ'αζω συστηματικά εδώ και 4 μέρες.. Και ήρθε η πανωλεθρία και με κατάπιε :cry:. Η ίδια ποσότητα ακριβώς που είχα και την πρώτη μερα θηλασμού... 10 ml!!! μετά απο 25 λεπτά άντλησης (για το 1 στήθος μιλάμε πάντα).

Τι κάνουμε τώρα βρε παιδιά?... να συνεχιστεί αυτό με τα 2ωρα και 3ωρα θηλασμου δεν γίνεται γιατί θα πέσω απο την εξάντληση και την αυπνία. Ο μικρός είναι και φαγανός κι αν δεν φάει την ποσότητα που έχει ανάγκη είναι ικανός να κλαίει με τις ώρες γοερά. Πως θα καταφερω να ανατρέψω την κατάσταση? :confused:

Δεν έχεις χάσει τίποτα! Απευθύνσου σε μια σύμβουλο θηλασμού και είμαι σίγουρη πως θα τα καταφέρεις!!!! Εγώ έδινα ξένο γάλα για 15 μέρες και μετά απο συζήτηση με σύμβουλο θηλασμού για το τι π΄ρεπει να κάνω τη θήλασα αποκλείστικά!!!! Μην το βάζεις κάτω και απευθύνσου σε κάποια σύμβουλο! Επιμένω πολύ σε αυτό γιατί οι μαιες και οι παιδιάτροι στην πλειοψηφία τους δεν βοηθάνε! Εύχομαι το καλύτερο!!!!

Τα τηλ για τις συμβούλους τα βρήκα στο ιντερνετ, αλλά πιστεύω οτι και στο forum αυτό θα βρεις τηλέφωνα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις κορίτσια :D. Μου δίνετε πολύ κουράγιο γιατί είχα αρχίσει να απογοητεύομαι :(. Οπωσδήποτε θα συνεχίσω ότι κι αν γίνει και όσο πάει.

Ένα άλλο που θέλω να ρωτησω είναι... με τον ύπνο τον δικό μου τι γίνεται? Πως το λύσατε εσείς το πρόβλημα του ύπνου? Γιατί με τους μαραθώνιους θηλασμούς δεν υπάρχει αρκετό μεσοδιάστημα για να ρίξω έναν υπνάκο... και μένω άυπνη αφού εχω το πολύ 2 ώρες ύπνο την ημέρα και νιώθω εξαντλημένη. Λέτε με το νοσοκομειακό θήλαστρο να μπορώ να παράγω ικανή ποσότητα ώστε να δίνει ένα γεύμα ο άντρας μου με το μπιμπερό και εγώ να κοιμάμαι λιγο?

το βάρος δείχνει να πάει καλά.........

καλό θα ήταν να υπάρχει μια ζυγαριά ακριβείας στο σπίτι για να ζυγίζεις το μωρό ανα εβδομάδα (το τονίζω για να μην αρχίσεις να ζυγίζεις κάθε μέρα και αγχώνεσαι...) για να παρακολουθείς ότι όλα πάνε καλά.

σχετικά με το βάρος λοιπόν 13/1/2010 ΄(15 μέρες μετά τη γέννηση) θέλεις να έχετε ανακτήσει το βάρος γέννησης δηλ το μωρό να είναι 3070 (ή να το έχει πλησιάσει πολύ). από εκεί και πέρα θέλεις 155 γρ την εβδομάδα και άνω.....

μέτρησε αν μπορείς πόσο ακριβώς συμπλήρωμα πίνει το μωρό την ημέρα γιατί τα 30μλ είναι λίγα αλλά τα 70 αρκετά ανά γεύμα ....

είναι σημαντικό να δούμε πόσο ακριβώς συμπλήρωμα πίνει για να δούμε αν μπορείς να συνεχίσεις έτσι ή μήπως χρειαστείς και ένα νοσοκομειακό θήλαστρο για να έχεις καλύτερο αποτέλεσμα.

Κανένα θήλαστρο δεν μπορεί να σου δείξει πόσο γάλα μπορεί να παράγει το στήθος σου παραμόνο πόσο γάλα μπορείς να αντλείς.

το θήλαστρο που χρησιμοποιείς δεν κάνει.... είναι για μαμάδες που έχουν εδραιώση γαλουχία να αντλούν περιστασιακά για να αφήσουν κάποιο γεύμα στο μωρό...

5-6 πάνες

μέτρα πάλι τις βρεγμένες πάνες του μωρού στο 24ωρο. ο αριθμός που δείχνει ότι το μωρό πίνει το γάλα που πρέπει είναι 7-8 βρεγμένες πάνες, αρκεί δηλ να έχει βραχεί το μωρό (δεν χρειάζεται να έχουν βάρος). θα βάλεις χαρτί κουζίνας αν βραχεί είναι οκ....

φαντάζομαι ότι θα σου έχουν πει ότι πρέπει να απέχεις και εσύ απο πρωτείνη αγελαδινού γάλακτος καθώς περνάει στο γάλα σου (πρόσεχε τις ετικέτες των τροφίμων γιατί υπάρχει κρυμμένη σε πολλά προιοντα π.χ φρυγανιές μπισκότα κλπ)

αυτό που πρέπει να κάνεις είναι :

βάζεις το μωρό στο στήθος συχνά

παρακολουθείς ότι το μωρό πίνει γάλα, κατεβάζει γουλιές όχι απλά να πιπιλάει (όταν το μωρό καταπίνει γάλα βλέπει το πηγούνι του να πηγαίνει προς τα κάτω παρατεταμένα) σου βάζω τα βίντεο να δεις

http://www.nbci.ca/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=6&Itemid=13

για όση ώρα το μωρό δείχνει (Θα το δεις στα βίντεο) θα το αφήνει μόλις αρχίζει να πιπιλάει ή να δυσανασχετεί θα κάνεις breast compression(και αυτό θα το δεις στα βιντο) για να βοηθάς τη ροή αν το μωρό δεν συνεχίζει θα το σηκώνεις να ρευτεί και θα προσφέρεις το άλλο στήθος. κάνε συχνά εναλλαγές γιατί όση ώρα θηλάζεις από το ένα στήθος στο άλλο παράγεται γάλα. τέλος θα δίνεις συμπλήρωμα.

μέτρα όμως πόσο τελικά δίνεις στο 24ώρο για να σου πούμε αν χρειάζεται να νοικιάσεις ένα νοσοκομειακό θήλαστρο για να αντλείς επικουρικά μετά τον θηλασμό. (να ενισχύσεις το ερέθισμα στο στήθος για να παράγεις περισσότερο γάλα)

να κοιμασαι μαζι με το μωρο, δεν υπαρχει αλλη λυση για εμενα

θα θηλαζεις ξαπλωμενη κ θα ξεκουραζεσαι κι εσυ

και γω αυτο εκανα.επειδη ειμαι πολυ του υπνου, επι 6 μηνες συνεχομενους τα βραδια θηλαζα ξαπλωμενη κ λογοκοιμονουνα συγχρονως. ειχε συνηθησει κ ο μικρος αυτη τη σταση κ ολα καλα. βεβαια οι γιατροι λενε οτι δεν κανει η ξαπλωτη σταση γιατι μπορει να παθει ωτιτιδα το μωρο κλπ κλπ αλλα ευτυχως δεν παρουσιαστηκε κανενα προβλημα. εγω τουλαχιστον ετσι την εβγαλα καθαρη με τα ξενυχτια θηλασμου....

Μετα την καταιγίδα, έρχεται πάντα η λιακάδα.

Διαφημίσεις

και γω αυτο εκανα.επειδη ειμαι πολυ του υπνου, επι 6 μηνες συνεχομενους τα βραδια θηλαζα ξαπλωμενη κ λογοκοιμονουνα συγχρονως. ειχε συνηθησει κ ο μικρος αυτη τη σταση κ ολα καλα. βεβαια οι γιατροι λενε οτι δεν κανει η ξαπλωτη σταση γιατι μπορει να παθει ωτιτιδα το μωρο κλπ κλπ αλλα ευτυχως δεν παρουσιαστηκε κανενα προβλημα. εγω τουλαχιστον ετσι την εβγαλα καθαρη με τα ξενυχτια θηλασμου....

ωτίτιδα προκαλεί το ξένο γάλα με το μητρικό δεν υπάρχει φόβος;):D

δες και εδώ

http://www.kellymom.com/babyconcerns/ear-infection-nursing.html

αν δεν ξαπλώναμαι θα είχαμε καταρεύσει....στα αλήθεια όμως οχι όπως η Μανωλίδου:mrgreen::mrgreen::mrgreen:

lunaria να σου ζήσει ο μικρός και να τον χαίρεσαι!

Υπομονή με το θηλασμό, θα συμφωνήσω με τις άλλες κοπέλες. Κι εμείς με 100% ξένο γάλα αρχίσαμε όταν κράτησαν την κόρη μου στη ΜΕΝΝ 24 ώρες λόγω του διαβήτη κύησης που είχα. Μετά τις πρώτες 4 μέρες που της έδινα και εγώ συμπλήρωμα γιατί δεν έπαιρνε το στήθος και απλά κοιμόταν επάνω στη θηλή, σιγά σιγά άρχισε να τη μαθαίνει την... τέχνη;) και με ενθάρρυνση της παιδιάτρου κόψαμε εντελώς το συμπλήρωμα την 7η μέρα. Από τότε θηλάζει...και ακόμα θηλάζει!:D Όσο για τον ύπνο, να προτιμήσεις να θηλάζεις ξαπλωτή, για περισσότερη ξεκούραση.

Όσο για τη διατροφή, πρέπει να ομολογήσω ότι δεν είχα ιδέα για την πρωτεϊνη γάλακτος και έτρωγα γενικά ό,τι ήθελα αλλά είναι και στο παιδί, δεν ξέρω...

Σταδιακά όταν μειωθούν λίγο οι θηλασμοί δεν θα χρειάζεται να ακολουθείς το πρόγραμματου μωρού σε αυτό το βαθμό. Νομίζω πως θα τα πατε μια χαρά. Υπομονή μόνο τις πρώτες εβδομάδες και τα οφέλη του θηλασμού είναι πολλά!

GJMap2.png

Συγγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά κατέγραψα τα πάντα για ένα 24ωρο ώστε να μπορώ να σας πω συγκεκριμένα τι συμβαίνει,

Λοιπόν μέσα σε 24 ώρες αλλάξαμε 6 πάνες, δεν κάναμε κακάκια μας παρα μόνο σήμερα (έχουμε διαγνωσμένη δυσκοιλιότητα), συμπλήρωμα δώθηκε 200 ml συνολικά και μονο μετά απο έντονο κλάμα που έδειχνε ότι δεν είχε χορτάσει. Η διατροφή έγινε με την παρακάτω σειρά:

0:00 πμ. - 1:30 πμ. 1,5 ώρα θηλασμός και απο τα 2 στήθη. Έχασε το ενδιαφέρον του και άρχισε το κλάμα βάζοντας τα χέρια στο στόμα. Του έδωσα 50 ml συμπλήρωμα, τον ξαναέβαλα στο στήθος και αμέσως αποκοιμήθηκε. Έγινε και αλλαγή πάνας

5:00 πμ - 7:00 πμ 2 ώρες θηλασμός και απο τα 2 στήθη.Όπως και πριν έχασε το ενδιαφέρον του και άρχισε το κλάμα βάζοντας τα χέρια στο στόμα. Του έδωσα 50 ml συμπλήρωμα, τον ξαναέβαλα στο στήθος και αμέσως αποκοιμήθηκε. Έγινε και αλλαγή πάνας

10:00 πμ - 10:45, 45 λεπτά θηλασμός. Δεν έδωσα συμπλήρωμα

12:30 μμ - 3:30 μμ, 3 ώρες θηλασμός. Δώθηκε στο τέλος 60 ml συμπλήρωμα και 'εγινε 2 φορές αλλαγή πάνας

6:30 μμ - 9:30 μμ, 3 ώρες θηλασμός. Δώθηκε 40 ml συμπλήρωμα στο τέλος και έγινε μια αλλαγή πάνας

11:30 μμ - 00:30 πμ, 1 ώρα θηλασμός χωρίς συμπλήρωμα. Μια αλλαγή πάνας.

Επίσης χθες μας ήρθε και η ζυγαριά και τον μετρήσαμε το βραδάκι όπου είδαμε ότι έχει χάσει ακόμα 90 γρ. απο τη μέρα που ήρθε στο σπίτι :(

Σήμερα πήγαμε λίγο καλύτερα με το συμπλήρωμα. Έως τώρα 'εδωσα μόνο 100 ml.

Ααα και κάτι να ρωτήσω. Προσπάθησα να κάνω τον ξαπλωτό θηλασμό από ένα βιντεάκι που βρήκα στο youtube αλλά.. τζίφος!! Ο μικρός με τίποτα να κάτσει ξαπλωτος στο κρεβάτι κι εγώ με τίποτα να καταφέρω να του βάλω την θηλή. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε και σε αυτό? Υπάρχει κάποιο καλύτερο βίντεο να δω?

νομιζω οτι ειναι λιγοι οι θηλασμοι σας

για την ξαπλωτη θεση, βαλτον στο στηθος κ ξαπλωστε μετα

μια συμβουλος οντως θα ηταν καλη ιδεα

κουραγιο μανουλα

Διαφημίσεις

Συγγνώμη που άργησα να απαντήσω αλλά κατέγραψα τα πάντα για ένα 24ωρο ώστε να μπορώ να σας πω συγκεκριμένα τι συμβαίνει,

Λοιπόν μέσα σε 24 ώρες αλλάξαμε 6 πάνες, δεν κάναμε κακάκια μας παρα μόνο σήμερα (έχουμε διαγνωσμένη δυσκοιλιότητα), συμπλήρωμα δώθηκε 200 ml συνολικά και μονο μετά απο έντονο κλάμα που έδειχνε ότι δεν είχε χορτάσει. Η διατροφή έγινε με την παρακάτω σειρά:

0:00 πμ. - 1:30 πμ. 1,5 ώρα θηλασμός και απο τα 2 στήθη. Έχασε το ενδιαφέρον του και άρχισε το κλάμα βάζοντας τα χέρια στο στόμα. Του έδωσα 50 ml συμπλήρωμα, τον ξαναέβαλα στο στήθος και αμέσως αποκοιμήθηκε. Έγινε και αλλαγή πάνας

5:00 πμ - 7:00 πμ 2 ώρες θηλασμός και απο τα 2 στήθη.Όπως και πριν έχασε το ενδιαφέρον του και άρχισε το κλάμα βάζοντας τα χέρια στο στόμα. Του έδωσα 50 ml συμπλήρωμα, τον ξαναέβαλα στο στήθος και αμέσως αποκοιμήθηκε. Έγινε και αλλαγή πάνας

10:00 πμ - 10:45, 45 λεπτά θηλασμός. Δεν έδωσα συμπλήρωμα

12:30 μμ - 3:30 μμ, 3 ώρες θηλασμός. Δώθηκε στο τέλος 60 ml συμπλήρωμα και 'εγινε 2 φορές αλλαγή πάνας

6:30 μμ - 9:30 μμ, 3 ώρες θηλασμός. Δώθηκε 40 ml συμπλήρωμα στο τέλος και έγινε μια αλλαγή πάνας

11:30 μμ - 00:30 πμ, 1 ώρα θηλασμός χωρίς συμπλήρωμα. Μια αλλαγή πάνας.

Επίσης χθες μας ήρθε και η ζυγαριά και τον μετρήσαμε το βραδάκι όπου είδαμε ότι έχει χάσει ακόμα 90 γρ. απο τη μέρα που ήρθε στο σπίτι :(

Σήμερα πήγαμε λίγο καλύτερα με το συμπλήρωμα. Έως τώρα 'εδωσα μόνο 100 ml.

Ααα και κάτι να ρωτήσω. Προσπάθησα να κάνω τον ξαπλωτό θηλασμό από ένα βιντεάκι που βρήκα στο youtube αλλά.. τζίφος!! Ο μικρός με τίποτα να κάτσει ξαπλωτος στο κρεβάτι κι εγώ με τίποτα να καταφέρω να του βάλω την θηλή. Μήπως μπορείτε να με βοηθήσετε και σε αυτό? Υπάρχει κάποιο καλύτερο βίντεο να δω?

αφού αλλάξατε πάνα 6 φορές τότε δες το βάρος της πάνας. θα βάλεις 3 κουταλιές της σούπας νερό(45μλ) σε μια καθαρή πάνα για να δεις το βάρος της και σύγκρινε την με την πάνα του μωρού.

το συμπλήρωμα μην το μειώνεις απότομα. να αφερείς 30 μλ από το συνολικό που δίνεις κάθε 3-4 μέρες. πχ 200 μλ για 3 μέρες, μετά 170 για 3-4 μέρες και μετά η επόμενη μείωση.

το μωρό να το ζυγίζεις γυμνό την ίδια ώρα πάντα η ζυγαριά να είναι στην ίδια θέση (προτίμησε πρωί).

η απώλεια βάρους που είδες μπορεί να είναι απλά απόκλιση μεταξύ ζυγαριών οπότε αν π.χ στη δική σου ζυγαριά το μωρό ήταν 2880 δες σε 3-4 μέρες αν το βάρος έχει αρχίσει να αυξάνεται.

στους 3ώρους θηλασμούς το μωρό σίγουρα δεν θήλαζε όλη την ώρα. εννοώ ότι θα υπήρχαν διαστήματα που θα πιπίλαγε απλά. μην ξεχνάς να κάνεις εναλλαγές όταν το μωρό πιπιλάει απλά και breast copression. το μωρό μπορεί να κάτσει με τις ώρες και να πιπιλάει αλλά το γάλα που θα κατεβάζει να είναι ελάχιστο. βοηθάει και το πιπίλισμα (ο μη θρεπτικός θηλασμός δίνει επίσης ερέθισμα για παραγωγή γάλακτος) αλλά την παρούσα φάση σε ενδιαφέρει το πόσο γάλα πίνει για να τραφή σωστά οπότε έχε το νου σου στο να βλέπεις ότι το μωρό όντως κατεβάζει γουλιές.

για την ξαπλωτή στάση θα πρέπει να βάλεις αρκετά μαξιλάρια στην πλάτη σου για να είσαι άνετα και σταθερή ενώ το μωρό θα πρεπει να είναι ξαπλωμένο ουσιαστικά κατά μήκος του χεριού σου(το κεφάλι στη μασχάλη). οπότε βάλε το μωρό στο στήθος όσο είσαι καθιστή και μετά γλυστράς σιγά σιγά στην ξαπλωτή στάση. μπορείς για αρχή να δοκιμάσεις τον καναπέ (έχει πλάτι οπότε θα έχεις στήριξη) βάζεις τα μαξιλάρια στο μπράτσο και γέρνεις σιγά σιγά από την καθιστή στην ξαπλωτή στάση.....

περιμένουμε νεα σου....

Και πάλι ευχαριστώ για τις απαντήσεις :-D

ΚΡΙΣΤΙΝΑ έχες δίκιο σχετικά με τους 3ωρους θηλασμούς. Και πίνει και πιπιλάει και κοιμάται, αλλά δεν μπορώ να τον βγάλω γιατί αρχίζει να κλαίει και να δείχνει ότι θέλει να κάτσει και άλλο. Οπότε προκειμένου να του δώσω συμπλήρωμα προτιμώ να κάθεται 3 ώρες και να κάνει ότι του αρέσει και μόνο στο τέλος και αφού διαπιστωμένα δεν έχει χορτάσει του δίνω το συμπλήρωμα.

Βέβαια ελέγχω, όπως σωστά είπες, αν πίνει το περισσότερο διάστημα και αν δεν πίνει του χαιδεύω το αυτάκι ή την πατουσίτσα και αμέσως ξαναρχίζει.

Σήμερα, με μεγάλη μου χαρά :mrgreen:, ήταν η πρώτη φορά που αποκοιμήθηκε μετά απο θηλασμό χωρίς συμπλήρωμα και μάλιστα και το πρωί και το μεσημέρι.

Μακάρι να συνεχίσει έτσι και να δω ότι έχει πάρει και βάρος! Αύριο περιμένω την δική μου παιδίατρο όπου θα τον ζυγίσουμε και θα δούμε πως πάει και απο βάρος και απο τα υπόλοιπα. Θα σας ενημερώσω!

Και πάλι ευχαριστώ που με βοηθάτε να το παλέψω!!! Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι μάλλον θα τα καταφέρουμε!!!

Και πάλι ευχαριστώ για τις απαντήσεις :-D

ΚΡΙΣΤΙΝΑ έχες δίκιο σχετικά με τους 3ωρους θηλασμούς. Και πίνει και πιπιλάει και κοιμάται, αλλά δεν μπορώ να τον βγάλω γιατί αρχίζει να κλαίει και να δείχνει ότι θέλει να κάτσει και άλλο. Οπότε προκειμένου να του δώσω συμπλήρωμα προτιμώ να κάθεται 3 ώρες και να κάνει ότι του αρέσει και μόνο στο τέλος και αφού διαπιστωμένα δεν έχει χορτάσει του δίνω το συμπλήρωμα.

Βέβαια ελέγχω, όπως σωστά είπες, αν πίνει το περισσότερο διάστημα και αν δεν πίνει του χαιδεύω το αυτάκι ή την πατουσίτσα και αμέσως ξαναρχίζει.

Σήμερα, με μεγάλη μου χαρά :mrgreen:, ήταν η πρώτη φορά που αποκοιμήθηκε μετά απο θηλασμό χωρίς συμπλήρωμα και μάλιστα και το πρωί και το μεσημέρι.

Μακάρι να συνεχίσει έτσι και να δω ότι έχει πάρει και βάρος! Αύριο περιμένω την δική μου παιδίατρο όπου θα τον ζυγίσουμε και θα δούμε πως πάει και απο βάρος και απο τα υπόλοιπα. Θα σας ενημερώσω!

Και πάλι ευχαριστώ που με βοηθάτε να το παλέψω!!! Σήμερα ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι μάλλον θα τα καταφέρουμε!!!

δεν λεω να σταματάς αλλά να κάνεις πιέσεις στο στήθος και μετά να προσφέρεις το άλλο, και μετά πάλι στο πρώτο κλπ.........

Γειά σας και πάλι! Άργησα να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις αλλά ηθελα να έχω πραγματικά καλά νέα να σας πω.

Λοιπόν, την Δευτέρα ήρθε και η δική μου παιδίατρος (ομοιοπαθητικός) και επιβεβαίωσε όλα όσα μου γράψατε εδώ οι έμπειρες θηλάζουσες και κυρίως η ΚΡΙΣΤΙΝΑ (σ' ευχαριστώ για άλλη μια φορά για τις πολύ σωστές σου συμβουλές). Τον μπέμπη μας τον βρήκε πολύ καλά, και το κυριότερο από την Τετάρτη που τον είχα ζυγίσει εγώ και είχαμε μια μείωση 90 γρ., μέσα σε 5 μέρες είχε πάρει 110 γρ.!!! που σημαίνει ότι μια χαρά έχει αρχίσει να τρέφεται με το δικό μου γαλατάκι!!! Με καθησύχασε πολύ σχετικά με αυτό και μου είπε σιγά σιγά να μειώνω το συμπλήρωμα γιατί πλέον το δικό μου γάλα φτάνει και περισσεύει. Έτσι απο χτες το βραδυ και επίσημα πλέον μπήκαμε στον αποκλειστικό θηλασμό χωρίς καθόλου συμπληρωμα και με τον μπέμπη να κοιμάται 3-4 ώρες μετά απο το τελευταίο βραδυνό τάισμα!! Είμαι πολύ χαρούμενη που τόσο με τη δική σας βοήθεια, όσο και με τις γιατρού μου τελικά τα κατάφερα!!!

Δεν επαναπαύομαι φυσικά. Συνεχίζω απτοητη να κάνω όλα αυτά που έμαθα και δεν με νοιάζει πλέον ούτε η κούραση ούτε το ξενύχτι, αφού έχω αποτέλεσμα.

Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι με την μείωση του συμπληρώματος άρχισε σιγά σιγά να υποχωρεί και η.. δυσκοιλιότητα και απο προχτές είμαστε 2-3 φορές την μέρα κανονικά με τα κακάκια του!!!

Τι να πω? Όσο σκέφτομαι ότι αν δεν είχα τη σωστή πληροφόρηση είτε μέσω ίντερνετ είτε μέσω καλού γιατρού θα ήμουν αυτή τη στιγμή μια ακόμα μαμά που θα πίστευε ότι δεν είχε γάλα να μεγαλώσει το παιδί της... τρελλαίνομαι!

Ναστε καλά όλοι σας!

Χαιρομαι πολύ lunaria!!!

Κι εγώ χωρίς τη συμπαράσταση του forum και της παιδιάτρου δεν θα τα είχα καταφέρει, όπως και άλλες μαμάδες εδώ!

Όσο για τις κενώσεις, συμβαίνει κάτι περίεργο με το μητρικό γάλα. Είτε θα είναι πολύσ υχνές είτε πολύ σπάνιες. Εμείς για μήνες (μέχρι περίπου 4 μηνών) είχαμε μια στις 3-4 μέρες ενώ θηλάζαμε αποκλειστικά. Με τις στρεές τροφές άλλαξαν τα πράγματα...

GJMap2.png

Μπράβο! Στα πολύ μικράκια, οι αραιές κενώσεις μπορεί να είναι πρόβλημα, αλλά φαίνεται ότι και από εκεί έχετε καλά σημάδια. Κυρίως ενδιαφέρει το βάρος, τα άλλα είναι ενδείξεις.

Εμπειρικά, θα έλεγα τα αλλάγματα να τα κάνεις πριν τα γεύματα, για να ενθαρρύνεις το βράδυ να κοιμάται το παιδί. Εγώ δεν άλλαζα τα παιδάκια από τσίσα, από ένα σημείο και πέρα, το βράδυ, αφού βεβαιώθηκα ότι δεν τους προκαλούσε αυτό κάποιο ερεθισμό. Γενικά, ακολουθώντας συμβουλές άλλων, δεν τα ξεσήκωνα καθόλου το βράδυ. Και όλα τα φώτα σβηστά από την ώρα περίπου που θεωρούσαμε στο σπίτι ότι ήταν βράδυ. Έτσι κοιμόντουσαν για αρκετές ώρες το βράδυ αρκετά σύντομα.

Βέβαια, για ένα μωρό που θέλεις να πάρει βάρος σύντομα, ενθαρρύνονται οι θηλασμοί όλες τις ώρες του 24ώρου, απλά γράφω τα παραπάνω ως κάτι για να ληφθεί υπόψη γενικότερα.

Μου είχαν πει και στο μαιευτήριο (οι μη ειδικοί περι θηλασμού), ότι τα μωρά τρώνε με πιο πολλή όρεξη αν είναι αλλαγμένα, οπότε για εκείνο το λόγο πρότειναν τα αλλάγματα πριν. Βέβαια, ένα πεινασμένο μωρό είναι κάπως πιο δύσκολη περίπτωση να αλλαχτεί...:mrgreen: Και επειδή είχαμε φύγει και με ένα συναχάκι από το μαιευτήριο, μου είχαν πει να τους βάζω λίγο φυσιολογικό ορό στη μυτούλα, πριν από κάθε γεύμα, γιατί με καθαρή αναπνοή μπορούσαν να τρώνε πιο αποτελεσματικά. Εκείνη την περίοδο παίρναμε καλό βάρος.

Δεν ξέρω αν κάποια άλλη μανούλα έχει διαφορετική εμπειρία επ αυτού.

Να χαίρεσαι το μωράκι σου πάνω από όλα και να ρουφάς τις στιγμούλες μαζί του :-D