Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ


Recommended Posts

Πρεμιέρα σήμερα (1/12) για την ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με το υπουργείο Υγείας να ρυθμίζει «λεπτομέρειες» -οικονομικής κυρίως φύσεως- μέχρι την τελευταία στιγμή, τους γιατρούς, το νοσηλευτικό και το διοικητικό προσωπικό των νοσοκομείων να τηρούν επιφυλακτική στάση σε ό,τι αφορά την επιτυχία του θεσμού και ορισμένα από τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αθήνας να βρίσκονται… επί ποδός προκειμένου να υποδεχθούν τους πολίτες στις κλινικές και –κυρίως- στα εργαστήριά τους.

 

Από 1ης Δεκεμβρίου ομάδα ειδικών θα… εφημερεύει καθημερινά στο υπουργείο Υγείας –και για όσο διάστημα χρειαστεί- προκειμένου να συνδράμει τους διοικητές των ολοήμερων νοσοκομείων καθώς και τους προέδρους των αρμόδιων ΔΥΠΕ στην υλοποίηση του θεσμού, την εφαρμογή των εγκυκλίων, την επίλυση γενικά προβλημάτων που ανακύπτουν τόσο με τους πολίτες όσο και με τους εργαζόμενους των νοσοκομείων.

 

Ποια νοσοκομεία γίνονται ολοήμερα

 

Τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», «Τζάννειο», «Αττικόν», Παίδων «Αγία Σοφία» εγκαινιάζουν σήμερα την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων στην πρωτεύουσα, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλα 21 νοσηλευτικά ιδρύματα σε όλη τη χώρα.

 

Όπως ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση, συνολικά στο πρόγραμμα συμμετέχουν 25 νοσοκομεία (εκτός από τα τέσσερα προαναφερθέντα πρόκειται για τα νοσοκομεία «Αγλαΐα Κυριακού», «Ευαγγελισμός», ΚΑΤ, «Άγιος Σάββας», «Ερυθρός Σταυρός», Κρατικό Νίκαιας, «Μεταξά», «Θριάσιο», «Παπανικολάου», «Παπαγεωργίου», ΑΧΕΠΑ, Αλεξανδρούπολης, «Θεαγένειο», Καβάλας, Λάρισας, Βόλου, τα Πανεπιστημιακά Ρίου, Ιωαννίνων και Ηρακλείου, Γενικό Ηρακλείου και Χανίων). Αυτά θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μέχρι και τον ερχόμενο Μάρτιο.

 

Επίσης, στους άμεσους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας είναι να ενταχθούν στο πρόγραμμα της ολοήμερης λειτουργίας η Καρδιολογική Κλινική του «Ιπποκράτειου», οι Γυναικολογικές Κλινικές του «Έλενα Βενιζέλου» και οι Πνευμονολογικές Κλινικές του «Σωτηρία».

 

Με ραντεβού οι επισκέψεις και οι εξετάσεις

 

Οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι με το νέο σύστημα η αναμονή για την ιατρική επίσκεψη αλλά και για την –πολυπόθητη- ιατρική εξέταση δεν θα ξεπερνά τις τρεις εργάσιμες ημέρες.

 

Κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού είτε μέσω του νοσοκομείου είτε -εντός ολίγων ημερών- και μέσω του τετραψήφιου 1535, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επισκέπτεται τα νοσοκομεία πέραν του πρωινού τους ωραρίου και να πραγματοποιεί τις εργαστηριακές, διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις που έχει υποδείξει ο γιατρός με την κάλυψη του ασφαλιστικού του ταμείου. Τα τμήματα των νοσοκομείων που συμμετέχουν θα εξυπηρετούν τους πολίτες από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 2.30 μ.μ. έως και τις 10 μ.μ, όταν δεν εφημερεύει το νοσοκομείο.

 

Θα πληρώνει ο ασφαλιστικός φορέας

 

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, στη σχετική υπουργική απόφαση αναφέρεται πως θα επιβαρύνεται το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς για την ιατρική επίσκεψη αλλά και για τις διαγνωστικές, θεραπευτικές και επεµβατικές πράξεις που πραγµατοποιούνται πέραν του τακτικού ωραρίου. Οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν τα έξοδα από την τσέπη τους.

Το κόστος των ιατρικών επισκέψεων κυμαίνεται από 20 ευρώ (πρόκειται για την αμοιβή του επιμελητή Γ’) μέχρι 90 ευρώ που είναι η αμοιβή για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς. Από αυτά, το 60% θα είναι η αμοιβή του γιατρού και το υπόλοιπο ποσό θα μπαίνει στο ταμείο του νοσοκομείου. Σε ό,τι αφορά τους λοιπούς εργαζόμενους, η αμοιβή τους καθορίστηκε στα 7 ευρώ την ώρα. Σημειώνεται ωστόσο ότι η αμοιβή των γιατρών θα δηλώνεται ως αμοιβή από ελεύθερο επάγγελμα και συνεπώς ως τέτοια θα φορολογείται.

 

Οι εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις καθώς και όλες οι διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις όπως υπέρηχοι, παρακεντήσεις, αμνιοκεντήσεις, ακτινοθεραπείες και χημειοθεραπείες θα καλύπτονται από τον ασφαλιστικό φορέα του πολίτη ή από την ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία ή από την δική του… τσέπη εφόσον προσέρχεται ως ιδιώτης.

 

Επίσης, προϋπόθεση για τη συμμετοχή κάποιου εργαστηρίου στο πρόγραμμα της ολοήμερης λειτουργίας είναι ότι το σύνολο των εξετάσεων που θα πραγματοποιούνται στην απογευματινή βάρδια κάθε μήνα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις εξετάσεις που θα διενεργούνται στα τακτικά ιατρεία.

 

Ευνοημένοι προσώρας οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου

 

Προς το παρόν, από τον θεσμό των ολοήμερων νοσοκομείων ωφελούνται κυρίως οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) καθώς απαλλάσσονται από τη γραφειοκρατία που συνεπάγεται η διενέργεια εξετάσεων στον ιδιωτικό τομέα. Και τούτο διότι θα μπορούν να υποβάλλονται σε διαγνωστικές εξετάσεις στα ολοήμερα νοσοκομεία δωρεάν με την επίδειξη του βιβλιαρίου τους και χωρίς να χρειάζεται έλεγχος και θεώρηση από τις αντίστοιχες υπηρεσίες του ταμείου τους.

 

Ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) έχει εξασφαλίσει έκπτωση 20% στους ασφαλισμένους του για τις παρεχόμενες υπηρεσίες των ολοήμερων νοσοκομείων σε σχέση με τα τιμολόγια του ιδιωτικού τομέα και αναμένεται το ίδιο να πράξουν μέχρι το τέλος του έτους και άλλοι μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί, όπως το ΙΚΑ και ο ΟΓΑ.

_________________________________________________________________

 

Δηλαδή και εμείς με το ΙΚΑ θα βλέπουμε γιατρούς στα νοσοκομεία δωρεάν; Μάλλον όχι, ε; Εγώ πάντως που πήρα σήμερα το 1535 για να κλείσω ραντεβού στην ενδοκρινολογική του Αττικόν απόγευμα, ο τηλεφωνητής μου είπε το ίδιο ποιηματάκι για την πληρωμή:confused:

5dyVp3.png
Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...