Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

    Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Η Creta Farm μήνυσε εκείνους που ξεσκέπασαν το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Ρεθύμνο


Recommended Posts

Με αγωγή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ εναντίον του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών «Αρχιπέλαγος», του Θοδωρή Τσιμπίδη, διευθυντή του Ινστιτούτου και του επικεφαλής του Εργαστηρίου Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Στέλιου Λιοδάκη, απάντησε η Creta Farm στις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό και το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην περιοχή Λατζιμά του Ρεθύμνου, δίπλα στις χοιροτροφικές μονάδες της γνωστής βιομηχανίας αλλαντικών.

 

CretaFarmRethymno1.jpgΘέση βιομηχανικής μονάδας Creta Farm σε σχέση με τη θαλάσσια ακτή. Διακρίνονται οι σπηλαιώδεις σχηματισμοί κατά μήκος της ακτής, ενδεικτικό της ρηγματώδους γεωλογικής διαμόρφωσης της περιοχής

 

 

Μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει, για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970 και είναι η αιτία της περιβαλλοντικής υποβάθμισης - σε τεράστιο βαθμό - της συγκεκριμένης περιοχής.

 

Το εξελισσόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα διογκώνεται καθημερινά καθώς πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων για πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις εις βάρος της Creta Farm μένουν ανεφάρμοστες και τα πρόστιμα που έχουν επιδικαστεί στη βιομηχανία είτε δεν εισπράττονται, είτε διαγράφονται.

 

 

Όπως αναφέρει το Αρχιπέλαγος σε σχετική ανακοίνωση του «Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στους μεγαλοεπιχειρηματίες της Creta Farm να συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους και να θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

 

Έτσι όμως, εξευτελίζεται ο θεσμός της δικαιοσύνης, την οποία από τη μία πλευρά περιφρονούν, όταν επιβάλλονται ποινές και πρόστιμα, και από την άλλη την επικαλούνται προκειμένου να φιμώσουν οποιαδήποτε φωνή ορθώνει λόγο για το διαχρονικό περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο Ρέθυμνο.

 

Ειδικά τον τελευταίο χρόνο - και ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού το Αρχιπέλαγος με το Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας του Ε.Μ.Π. στην περιοχή Λατζιμά - η αλλαντοβιομηχανία Creta Farm έχει επιδοθεί - με διαδοχικές καταγγελίες και αγωγές - σε ένα ανελέητο κυνήγι όλων όσων ανέδειξαν το πρόβλημα.

CretaFarmRethymno2.jpg Ερευνητές του Αρχιπελάγους κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας στη βραχώδη περιοχή όπου εντοπίστηκαν υψηλές τιμές E.Coli (βασική πηγή για την εμφάνιση του βακτηριακού οργανισμού E.Coli είναι τα ζωικά λύματα)

 

Το “πέπλο” αυτής της ιδιότυπης επιχειρηματικής τρομοκρατίας, που επί χρόνια κεντούσε μεθοδικά η Creta Farm, απλώνεται σήμερα πάνω από τους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιοχής, το Αρχιπέλαγος, τον καθηγητή Εργαστηρίου Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας του Ε.Μ.Π., κ. Λιοδάκη, ακόμα και πάνω από τους δημοσιογράφους που τολμούν να αγγίξουν το ζήτημα.

 

 

Στην περίπτωση δε του κ. Λιοδάκη, η Creta Farm επιχειρεί να σταματήσει τη συνέχιση της έρευνας αξιώνοντας από το Ε.Μ.Π. την πειθαρχική του δίωξη για λόγους άσχετους με την υπόθεση (π.χ. για δήθεν ελλιπή άσκηση των ακαδημαϊκών του καθηκόντων!), γεγονός που συνιστά σαφή παραβίαση βασικών αρχών του πανεπιστημιακού ασύλου (ελευθερία της έρευνας και της διδασκαλίας).

 

 

Θυμίζουμε ότι το φθινόπωρο του 2009 και έπειτα από αιτιάσεις κατοίκων, φορέων, πολιτών και του Παρατηρητηρίου του Αρχιπελάγους Ρεθύμνου για εκτεταμένη ρύπανση στην περιοχή Λατζιμά, μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα στην περιοχή. Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο.

 

 

Κατά την έρευνα που έγινε υπό αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, μέσω παρατήρησης στην παράκτια ζώνη και κατάδυσης σε απόκρημνα σημεία, εντοπίστηκε υπερχείλιση και εξαγωγή ακαθαρσιών μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων, οι οποίες κατέληγαν στη θάλασσα. Παράλληλα, η αποπνικτική δυσοσμία στην περιοχή από τα λύματα των χοιροτροφικών μονάδων ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις αρχικές υποψίες για την πηγή της ρύπανσης.

CretaFarmRethymno3.jpg Ο περιβάλλων χώρος της χοιροτροφικής μονάδας της Creta Farm όπου αποτυπώνεται ο βούρκος χοιρολυμάτων στην επιφάνεια του εδάφους - (Πηγή: Διεύθυνση Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος Νομαρχίας Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια αυτοψίας, 12-01-2010)

 

Οι δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων νερού από πηγάδια και γεωτρήσεις, στο Eργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας του Ε.Μ.Π., καθώς και οι μικροβιολογικές αναλύσεις σε δείγματα θαλασσινού νερού στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους εμφάνισαν τιμές άνω των επιτρεπτών ορίων και φωτογράφισαν ευκρινώς την πηγή του προβλήματος.

 

Είναι δεδομένο, πως όσο δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, η Creta Farm θα συνεχίσει να στρέφεται κατά πάντων με διάφορους τρόπους και απειλές, μέχρις ότου καταπνίξει οποιαδήποτε αντίδραση, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε πλήρη δυσαρμονία με τη φύση και τον άνθρωπο.

 

Όσον αφορά στις προσεχείς μας δράσεις, το Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει τις έρευνες σχετικά με το θέμα μέχρι την τελική του λύση κρατώντας ενήμερη την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και την ευρύτερη κοινή γνώμη.

 

 

Παράλληλα, αναμένουμε από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πράξουν αυτό που ορίζουν οι νόμοι ενός κράτους δικαίου και επιτάσσει η κοινή λογική. Τέλος, δηλώνουμε ότι, παράλληλα με την ενάσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μας, είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε σε λειτουργία το διεθνές δίκτυο επικοινωνίας του Αρχιπελάγους, ώστε να ενημερωθεί σχετικώς η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινή γνώμη».

 

πηγη: http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=206937&cid=17

Η ΑΓΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ! ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΤΕ ΤΩΡΑ!!!

http://pofyzo.blogspot.com/

http://www.psychanimal.com/

Link to comment
Share on other sites


Διαφημίσεις


Θυμάμαι σαν σήμερα ότι το 2000 περνούσα ως τουρίστρια από τον κεντρικό δρόμο Ηρακλείου-Ρεθύμνου και ξαφνικά χτυπάει τα ρουθούνια μου μια απίστευτη ΒΡΩΜΑ, αλλά μιλάμε για πολλή ΜΠΟΧΑ έτσι;;; Κόντεψα να βγάλω τα άντερά μου και καθώς κοιτούσα από το παράθυρο του αυτοκινήτου για να καταλάβω τί συμβαίνει, παίρνει το μάτι μου το εργοστάσιο της CRETA FARM και μένω εμβρόντητη! Καλά λέω, όλη αυτή η μπόχα από αυτό το εργοστάσιο βγαίνει;;;;;;;;;;;; Δεν τρώω σχεδόν ποτέ αλλαντικά αλλά πάντως όποτε βλέπω τη φίρμα στο σούπερ μάρκετ, πάντα μου έρχεται στο μυαλό η μυρωδιά.... Και να χρειάζομαι αλλαντικά, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να πάρω από αυτά! Έχω πάθει ψυχολογικό λέμε!!!:mrgreen:

 

Σχετικά με τη στάση τους στο θέμα που έχει ανακύψει, δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση! Στην Ελλάδα ζούμε!!! Άμα πληρώσουν (εκεί δεν τα λυπούνται τα λεφτά) καλούς δικηγόρους, μπορεί και να κερδίσουν και την υπόθεση και να ζητάνε και συγνώμη οι επιστήμονες που έκαναν τη δουλειά τους!!!!!! Ποιος θα τους προστατέψει;;;;;;;;;;; Η ευνομούμενη χώρα μας;;;;;;; :-(

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...