Jump to content
➔ ParentsCafe.gr
  • Tell a friend

Love Parents.org.gr? Tell a friend!

Αλλαγή συμπεριφοράς φέτος στο νήπιο

Recommended Posts

Η Στέλλα μου είναι 5 ετών και πάει νήπιο. Πέρυσι πήγε για πρώτη φορά σε ιδιωτικό σταθμό και δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα από την αρχή ως προς την προσαρμογή της, την συμπεριφορά με τα άλλα παιδιά, τις δασκάλες, έκανε μεγάλη πρόοδο στο θέμα του φαγητού αφού έτρωγε κάθε μέρα σχεδόν όλη τη μερίδα της και από όλα σχεδόν τα φαγητά που περιλάμβανε το μενού του σχολείου. Φέτος την γράψαμε σε ολοήμερο δημόσιο νηπιαγωγείο και όλα έδειχναν ότι τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά στο νέο μας σχολείο. Δυστυχώς όμως εδώ και 3 μέρες έχουμε αλλαγή. Από το βράδυ μου λέει ότι δεν θέλει να πάει σχολείο, το πρωί ξυπνάει με κλάμματα, παραπονείται για την κοιλιά της και όταν πάω να την αφήσω γατζώνεται επάνω μου και μου λέει να μην φύγω από το σχολείο. Δεν θέλει να φάει το φαγητό που της βάζω μαζί της στο ταπεράκι και οι δασκάλες μου λένε ότι όλη μέρα είναι στενοχωρημένη και μαραμένη. Στο σπίτι δεν αντιμετωπίζουμε οικογενειακά προβλήματα, δεν τσακωνόμαστε και γενικώς δεν έχει αλλάξει τίποτα από πέρυσι. Την ρωτάω μήπως τσακώθηκε με κάποιο παιδάκι, αν τη μάλωσε η δασκάλα, αν κάτι δεν της αρέσει γενικά και το μόνο που παίρνω σαν απάντηση είναι ότι δεν θέλει να τρώει το φαγητό που της βάζω μαζί της γιατί δεν έχει όρεξη. Τί μπορεί να μας συμβαίνει βρε κορίτσια έτσι στα ξαφνικά, μήπως ζηλεύει την αδερφούλα της επειδή κάθομαι εγώ στο σπίτι με το μωρό? Το Νοέμβριο ξεκινάω πάλι δουλειά και της εξηγώ ότι όλοι πάμε κάπου την ημέρα, είτε στο σχολείο τα παιδιά είτε στη δουλειά οι μεγάλοι. Της έχω εξηγήσει τα πάντα και την ρωτάω τα πάντα αλλά δεν μπορώ να βγάλω άκρη τί συμβαίνει τώρα τελευταία. Μήπως εσείς θα μπορούσατε να μου δώσετε μια εξήγηση?

Διαφημίσεις

Υποψιάζομαι από ένστικτο ότι κάτι έχει συμβεί στο νηπιαγωγείο με δασκάλα ή άλλο παιδάκι που την έχει επηρεάσει. Πρέπει να προσπαθήσεις να την κάνεις να σου πει με καλό τρόπο.

Και μένα εκεί πάει το μυαλό μου αλλά όσο και να την ρωτάω δεν απαντάει. Οι δασκάλες εν τω μεταξύ μου έχουν πει για την αλλαγή στη συμπεριφορά της και παρόλλο που το συζήτησα εκτενέστερα και με τις δύο, δεν μπορούμε να δώσουμε εξήγηση.

Μόνο εσύ ως μητέρα που ξέρεις καλά το παιδί και από ένστικτο βέβαια θα καταλάβεις σίγουρα. Δώσε λίγο χρόνο στο παιδί και παρατήρησέ το λίγο παραπάνω να δεις πότε αντιδρά αρνητικά σε πράγματα, ανθρώπους και καταστάσεις.

Διαφημίσεις

Η γνώμη μου είναι ότι δυστυχώς από τον ιδιωτικό παιδικό σταθμό (πήγε και ο μεγάλος ο γιος μου δύο χρόνια) μέχρι το δημόσιο και μάλιστα ολοήμερο νηπιαγωγείο (τουλάχιστον σε αυτά της περιοχής μου) υπάρχει μεγάλη διαφορά... Όσο καλές να είναι οι δασκάλες, δυστυχώς οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες σε κάποια σχολεία. Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις. Νομίζω ότι απλά το κοριτσάκι σου περνάει ένα είδος "προσαρμογής" στο νέο σχολείο. Αν πραγματικά δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα με νηπιαγωγούς, κακές συνθήκες, τότε σίγουρα θα το ξεπεράσει. Νομίζω ότι επειδή άλλαξε περιβάλλον, ξαναπερνάει αυτό το διάστημα μέχρι να νιώσει άνετα. Παρακολούθησέ το μία-δύο βδομάδες ακόμη, πιστεύω θα πάει καλύτερα.

wjhKp3.png

c5dop3.png

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις, μάλλον δεν έχει συμβεί κάτι που να την ενόχλησε, απλά η μικρή μου πιθανότατα θα περνάει κάποια φάση άρνησης λόγω προσαρμογής στο νέο περιβάλλον.